2009-03-25 13 浏览
成日都經過這間鋪頭,但係都唔想試住,因為一見到排哂隧就怕怕...上個星期日終於忍唔住排隧試下佢既餐...$28一個午餐,有多士、火腿、炒蛋、湯意...and 加熱華田...overall 多士最好、其次蛋,不過咸左少少...湯意其差....華田一般貨色...但係我唸佢甜品ok 既...所以會再試架...
但係我唸佢甜品ok 既...所以會再試架...
2009-03-24 15 浏览
尼間真系冇得吾提!d野快就人人都知,仲要好少落錯單開左甘多年都只系加左1次價,不過都依然系甘抵食!d通粉食左甘耐都冇變過,依然系超好味:]d炒蛋又滑又香!d凍飲都好正,佢吾學得其他餐廳甘,用大粒既冰,而系用碎冰雖然個杯比某d餐廳細,旦系份量1定可以媲美其他餐廳,雖然地方系就系迫d,旦系野食尼得快,所以都吾系好覺=)正!
尼間真系冇得吾提!
d野快就人人都知,
仲要好少落錯單

開左甘多年都只系加左1次價,
不過都依然系甘抵食!

d通粉食左甘耐都冇變過,
依然系超好味:]
d炒蛋又滑又香!
d凍飲都好正,
佢吾學得其他餐廳甘,
用大粒既冰,
而系用碎冰

雖然個杯比某d餐廳細,
旦系份量1定可以媲美其他餐廳,

雖然地方系就系迫d,
旦系野食尼得快,
所以都吾系好覺=)
正!
2009-03-19
前幾個星期六下午同女朋友去左食 , 好多人排隊 , 但個flow好快 , 等左一陣就有位 ~~一入去 , 見到好多白色衫既男侍應 , 好有 "排場"咁 ~~ 哈哈 ~~ 一坐低 , 就諗住睇餐牌啦 , 但係睇真d , 個食既餐牌得3個餐同兩隻甜品 ...咁一定唔會叫早餐ga啦 , 另外果兩個餐(我唔記得常餐定咩餐啦)都好明確 ,一睇就知應該食咩餐 , 要揀既只係煎旦 / 炒旦 & 通粉 / 意粉 ,我反而唔明d人點解要諗咁奈 ...講完食乜 , 佢就去左落單 , 又冇話催我地叫野飲 , 大把時間比我地諗 ~~我覺得佢地態度一d都唔差喎 , 反而我覺得幾得意 ~~味道方面 , 我地都覺得個旦真係炒得好香好滑 , 又大件 ~~通粉既湯底都好好味 ~~ 飲品女朋友叫左凍朱古力 , 好"朱" , 好夠濃 , 唔似有d茶餐廳溝水 ,我就叫左個凍鴦少甜 , 都好好飲呀 ~~ 最重要佢係用碎冰 , 掂 !!缺點就係d野唔夠熱 , 同埋迫d囉 ~~

我反而唔明d人點解要諗咁奈 ...
我覺得佢地態度一d都唔差喎 , 反而我覺得幾得意 ~~

通粉既湯底都好好味 ~~

缺點就係d野唔夠熱 , 同埋迫d囉 ~~
  • 炒旦
  • 凍朱古力
2009-03-23 7 浏览
2點左右睇完禮儀師の奏鳴曲,行左一陣肚餓,突然諗起不如落去澳洲牛奶公司食d野食左呢間咁多年,除左價錢之外其他都無乜點變,最後選擇左食常餐。我鍾意呢到落單快而準,炒蛋好食厚多士香脆,奶茶夠香濃,燉蛋燉奶又香又滑,冷熱皆宜,唔明點解成日有人埋怨呢到服務態度及環境差,呢到點食都係二、三十蚊落樓,你想人地比乜服務同環境你先滿足?要享受服務同環境點都無理由揀茶記啦,係咪先
2009-03-22
  • 燉蛋燉奶
  • 常餐
2009-03-23 5 浏览
剛過了最繁忙的時間.入到去好快就有位例牌叫了個茶餐火腿炒蛋.多士.叉燒通粉真係快.三秒不到就來了炒蛋仍然係保持水準, 真的好滑,百食不厭多士好香的牛油味.夠鬆軟.唔錯叉燒通粉應該是雞湯吧.我連湯全部飲埋.不錯來杯奶茶.茶味濃郁..夠香夠滑真係好好好..繼續炮製如斯美食吧
剛過了最繁忙的時間.入到去好快就有位
例牌叫了個茶餐火腿炒蛋.多士.叉燒通粉
真係快.三秒不到就來了
炒蛋仍然係保持水準, 真的好滑,百食不厭
多士好香的牛油味.夠鬆軟.唔錯
叉燒通粉應該是雞湯吧.我連湯全部飲埋.不錯
來杯奶茶.茶味濃郁..夠香夠滑
真係好好好..繼續炮製如斯美食吧
2009-03-21
2009-03-22 12 浏览
This "Cha Chan Tan" is my breakfast supplier when I was studying in PolyU over a decade before.That is right that the scramble egg is smooth, egg sandwiches are good and milk tea is remarkably in Hong Kong Style. And no scramble egg in other Cha Chan tan in that street is so smooth. You know why? Because they are so mean and use too little oil in frying sramble egg. But making good scramble egg is the basic entry requirement for a qualified Cha Chan Tan in Hong Kong. Any of "Chui Wa", "Sun Chi

That is right that the scramble egg is smooth, egg sandwiches are good and milk tea is remarkably in Hong Kong Style. And no scramble egg in other Cha Chan tan in that street is so smooth. You know why? Because they are so mean and use too little oil in frying sramble egg. But making good scramble egg is the basic entry requirement for a qualified Cha Chan Tan in Hong Kong. Any of "Chui Wa", "Sun Chiu Kee", "Tan Island", and "Kong Sik" can make these simple stuff.

But, other dishes like the the set menu which usually contains "Cha Siu italian noodle" is also in Hong Kong Style: Cha Siu is too tough-don't try it after dental appointment.

The service is also HK style. Some waiter will verbally push you to order while most of them will not but create an atmosphere which reminds you that "We are busy, don't waste our time" with their poker faces.

After graduation from PolyU, I haven't tried it again. But I note that a lot of people speaking Putonghua queuing in front of it. Maybe they have read too many "eel article" from Internet or in fact there are many hostels at or below 3 stars around Jordan Station.

My comment: If you want to try Cha Chan Tan in HK, it is not my recommendation. If you want to taste good scramble egg or egg sandwiches, put more oil in the fry pan. The place is clean for you to have a hurry breakfast but not a place for you to learn Cha Chan Tan in Hong Kong.
2009-03-21 7 浏览
除左話個炒蛋係出色外其他地方都唔見得有幾inspiration都唔知呢間幾時先唔係繁忙時間所以就2點幾一個人去嘩, 一去到, 駛唔駛咁多人呀 (including customers & waiters)未坐低, 就問你食咩, 但我未諗好, 話 "等一等, 等我睇下先"佢就眼厲厲咁望我一眼跟住行開, 但第二個waiter又即行過黎問我食咩大佬呀, 真係要指定食你個茶餐嗎????咁我最後都叫了個茶餐的, 炒蛋, 多士, 叉燒意粉sorry呀, 真係有十年無黎過, 真係跟唔到佢地個速度同對話模式 三秒不到, 意粉就來了, 真係快得驚人味, 麻麻喇, 再過三秒, 另外個d都黎埋, 不過張table咁細, 又唔係得我一個人坐, 又點放得落呢?但又放左落黎, 成table都係野, 極為擠迫, 感覺非常的不舒服不過, 炒蛋係真的好吸引食完不到數秒, d野就畀人clean up晒, 仲寫埋單, 咁唔走唔得啦, 迫我走的本身見到有燉奶, 想食的, 但見到個價錢, bye bye一個茶餐, 咁既價, 真係貴左囉但又吹佢唔漲, 每日都仲係有咁多人排隊黎食我諗我唔會再來了, 為了炒蛋都唔會就算再來, 都要等
除左話個炒蛋係出色外

其他地方都唔見得有幾inspiration

都唔知呢間幾時先唔係繁忙時間
所以就2點幾一個人去

大佬呀, 真係要指定食你個茶餐嗎????

咁我最後都叫了個茶餐的, 炒蛋, 多士, 叉燒意粉
三秒不到, 意粉就來了, 真係快得驚人
味, 麻麻喇,

不過, 炒蛋係真的好吸引

本身見到有燉奶, 想食的, 但見到個價錢, bye bye

一個茶餐, 咁既價, 真係貴左囉
但又吹佢唔漲, 每日都仲係有咁多人排隊黎食

我諗我唔會再來了, 為了炒蛋都唔會
就算再來, 都要等下一個十年吧 (如果佢仲係到的話)
2009-03-21 6 浏览
好耐之前同朋友去食過, 好難忘, 因為第一次食飯, 係有侍應見你食完即刻寫單趕客, 叫你唔好係度傾計的, 令人好唔舒服. 尋日朋友話想食呢間, 估唔到d服務重差過以前, 侍應好晦氣咁同我地講: 入來啦!落單時, 我地叫埋飲品, 侍應話 : 等陣先, 飲品唔係我負責, 明唔明呀? 我心諗: 鬼知你地邊個負責咩咩?佢地寸得到的原因, 係因為寸極都生意好, 可能想寸d來趕客, 做少d生意, 唔使咁忙掛?老實講, 意粉就好普通, 但滑蛋幾好食, 奶茶有茶香, 多士夠厚, 但香港咁多好嘢食, 使乜為咗區區一個滑蛋睇人面色? 好似求人地畀我食咁?如果選落單最快和服務態度最差, 呢間嘢可以係香港, 甚至世界稱冠! 我諗劉華, 甚至特首來到, 佢地的態度應該都係一樣!!

我心諗: 鬼知你地邊個負責咩咩?

2009-03-20
2009-03-20 10 浏览
返屋企前經過佐敦,又要順路會經過埋澳洲牛奶公司心癢癢想食好耐冇食既滑蛋因為同媽咪講ON THE WAY返ING HOME,為免露出馬腳,決定買外賣~AROUND7點, 又唔多人,個滑蛋治在1MINS內攪掂~真係唔到你唔服上到車, 開車至第一個紅綠燈先停低咬一口....D滑蛋依然係勁>勁>勁>滑呀....
返屋企前經過佐敦,
又要順路會經過埋澳洲牛奶公司
心癢癢想食好耐冇食既滑蛋

因為同媽咪講ON THE WAY返ING HOME,
為免露出馬腳,
決定買外賣~

AROUND7點, 又唔多人,
個滑蛋治在1MINS內攪掂~

真係唔到你唔服
上到車, 開車至第一個紅綠燈先停低咬一口....
D滑蛋依然係勁>勁>勁>滑呀....

你地睇下D滑蛋幾厚 ^^
2009-03-19
你地睇下D滑蛋幾厚 ^^
2009-03-20 12 浏览
每次午餐時間經過都大排長龍.上星期日終於看見少人些.入到去.叫左茶餐要左炒蛋多士, 叉燒通.熱奶茶.伙記真係做野好快.食物唔駛一分鐘即有炒蛋真係好好味好滑.令我一再回味厚切多士 香口, 好正要親熱食, 放耐左會臨叉燒通粉唔需多講,湯底好味奶茶本身都幾香滑好有茶味雖然呢度坐得好迫,但係無所謂.絕對係值得推介的一間店舖
叫左茶餐要左炒蛋多士, 叉燒通.熱奶茶.
伙記真係做野好快.食物唔駛一分鐘即有
炒蛋真係好好味好滑.令我一再回味
厚切多士 香口, 好正要親熱食, 放耐左會臨
叉燒通粉唔需多講,湯底好味
奶茶本身都幾香滑好有茶味
雖然呢度坐得好迫,但係無所謂.絕對係值得推介的一間店舖
2009-03-19 1 浏览
o個次見到佢排到咁長龍,,, 咪去食下睇下做咩咁多人囉 ! 叫左個蛋治 , o的蛋勁厚勁正 ! 又香又好味 加上個兩塊包吸曬o的蛋汁 , 依落去充滿著好香既蛋味 , 好懷念呀後來番到屋企先知原來都好多好既食評 , 我都要推介o的人去食下

• 蛋治
今日終於都有機會去見識一下係openrice俾人讚到天上有地下無既澳洲牛奶公司...大約四,五點唔駛等位就直入去坐啦...但好想講..好耐無試過食野要搭枱..真係見佢咁出名先俾面佢咋..哈哈...侍應叔叔仲個個都好趕..好似裝左摩打咁..動作勁快勁急勁激動...我地決定好食咩之前總共有三個唔同侍應走埋黎問我地食咩..同marvin都唔係太肚餓..所以叫左個茶餐+燉鮮奶兩份食...一份廿八蚊既茶餐有炒蛋厚多士+叉燒通粉+野飲...算係咁啦..嗌都未嗌完..個燉鮮奶已黎到..而落完單唔夠五秒..份餐亦已經好似變魔術咁出現係我地面前啦...勁!!我先食個燉鮮奶..咦..真係唔講得少喎...我覺得係我食過最好食既燉鮮奶..首先好滑啦...然后牛奶味亦好夠...好多人話好"蘇"..但對我黎講反而岩岩好wor!!好食過義順喎...至於個炒蛋亦無令我失望..充滿住蛋汁..好夠蛋味而且亦夠滑..配埋塊充滿牛油既厚多士一齊食真係一絕...簡直係超級好食..野食ok再講既就梗係服務同環境啦...err..香港茶餐廳文化你話好又唔係...唔好又唔係..佢地只係比較急同趕...難得既活力唔係間間可以keep到

野食ok再講既就梗係服務同環境啦...err..香港茶餐廳文化你話好又唔係...唔好又唔係..佢地只係比較急同趕...難得既活力唔係間間可以keep到...其實佢地都有理到顧客既感受架..好似我見到有個女人只係食左一個燉鮮奶...係個女人食完要走時..個侍應俾左杯茶佢潄口..算係咁啦..至於環境麼??有幾多間茶餐廳係乾淨??

好食咪得囉!!!下次黎我一定要食燉蛋!!
  • 燉鮮奶
  • 炒蛋
  • 厚多士
2009-03-18 44 浏览
三月十五日 (星期日)每月到AMC一次是我們的堅持,今個月當然不例外,趁出發首爾之前來一次八時許來到,人不太多,立刻有位獲安排的是自閉位,是有其好處的,至是不會被伙計門趕今次是飯後小食,我們點了炒蛋多士我當然負責多士的部份而無蛋不歡的老公仔順理成章地清理了炒蛋今次的炒蛋和多士都比上個月吃的好加了不杯凍檬茶這裡的茶一向做得好,所以無論檬茶和奶茶,這裡都無得頂吃罷離場,只$29,已買了很多很多的滿足!
三月十五日 (星期日)

八時許來到,人不太多,立刻有位
獲安排的是自閉位,是有其好處的,至是不會被伙計門趕

今次是飯後小食,我們點了炒蛋多士
我當然負責多士的部份
而無蛋不歡的老公仔順理成章地清理了炒蛋
今次的炒蛋和多士都比上個月吃的好

加了不杯凍檬茶
這裡的茶一向做得好,所以無論檬茶和奶茶,這裡都無得頂

吃罷離場,只$29,已買了很多很多的滿足!
凍檸茶
炒蛋多士
2009-03-15
$15 (宵夜)
凍檸茶
炒蛋多士
2009-03-18 8 浏览
今日晚飯經過佐敦 心思思想食澳洲牛奶公司的炒蛋入到去 4個侍應哥哥講歡迎光臨 咁坐底 就即刻點野食啦照舊茶餐 炒蛋,叉燒通粉,多士 另一半就叫左叉燒意炒,炒蛋,多士唔洗十秒 即刻黎到....D通粉咬落去 啖啖都有口感 唔太"淋"入面有6塊叉燒 件件都係瘦叉 我最鐘意.....之後就食佢個多士啦 多士烘得岩岩好 D牛油香加埋個D烘包的香味混埋一齊 真係無得頂外脆內軟 真係好想食多一件....之後食埋佢個炒蛋....好大份啦 又唔太油 好香,好滑,好好味 服務態度愈黎愈好 比起以前 好了很多下次一定會再來....
今日晚飯經過佐敦 心思思想食澳洲牛奶公司的炒蛋
入到去 4個侍應哥哥講歡迎光臨
咁坐底 就即刻點野食啦
照舊茶餐 炒蛋,叉燒通粉,多士
另一半就叫左叉燒意炒,炒蛋,多士
唔洗十秒 即刻黎到....
D通粉咬落去 啖啖都有口感 唔太"淋"
入面有6塊叉燒 件件都係瘦叉 我最鐘意.....
之後就食佢個多士啦 多士烘得岩岩好
D牛油香加埋個D烘包的香味混埋一齊 真係無得頂
外脆內軟 真係好想食多一件....
服務態度愈黎愈好 比起以前 好了很多
下次一定會再來....
2009-03-17
2009-03-17 8 浏览
我諗大部分人o黎都係食炒蛋再好o既形容詞我都唔識寫/講我只可以說價錢合理,味道很好我相信咁樣已經足夠表達未去過o既真係一定要去試試佢有咁多個好評肯定好過妳睇電視見到唔知邊個名人介紹果D餐廳啦XD
我諗大部分人o黎都係食炒蛋
再好o既形容詞我都唔識寫/講
我只可以說價錢合理,味道很好
我相信咁樣已經足夠表達

未去過o既真係一定要去試試
2009-03-14
$26 (早餐)
  • 炒蛋