2016-06-12 1487 浏览
稻香25週年,有$25既小菜!今日同屋企人試左個潮汕滷大碗~ 果然係咩料都有 超級豐富。估唔到價錢咁平都大大碟,份量絕對唔小氣。我最愛既滷水蛋都絕對唔會太乾,都好夠味!!最緊要係肉類方面,都好肥美,好入味~ 廿五蚊絕對抵食,好耐冇食滷水既我 即刻覺得好好味好正
稻香25週年,有$25既小菜!

今日同屋企人試左個潮汕滷大碗~
果然係咩料都有 超級豐富。

最緊要係肉類方面,都好肥美,好入味~

廿五蚊絕對抵食,好耐冇食滷水既我 即刻覺得好好味好正

2016-06-12 904 浏览
今晚與家人來到潮樓稻香集團的餐廳,慶祝一下父親節,一行4人來到,門外人客多,馬上回想少時想與家人喝茶情景。稻香算是伴我成長的茶館,充滿回憶。稻香最近推出$25小菜,大家一致認為非常超值,點上一客潮汕滷大碗。潮洲滷水一直濃香惹味,滷水汁更是精華所在,滷得入味又不失咸香,雞蛋、豬腩肉、鴨胸肉、鴨肉等等,豬腩肉油香滿滿,滷得軟腍入味,雞蛋咸香堅實,相信滷了一段時間。爸爸喜愛鴨肉,滷水鴨掛上滷水濃汁,肉質軟嫩,吸盡醬香。$25的價錢確實超值。
2016-06-12
2016-02-25 2744 浏览
潮館雖為集團式經營的酒樓, 但他們其實也相當進取!他們不定期會舉行一些優惠推廣. 近日就推出了一個推廣活動- “潮人飯堂推介”, 推出六款巧手小菜, 以優惠價錢以饗老饕. 價錢由$38 至 $48 不等, 還要是任點任食, 即是點幾多款優惠小菜也可以, 認真超值!茄湯墨魚浸冰菜 ($38)冰菜是近期新興的蔬菜, 外層披上一層冰霜, 洗也洗不走, 煮也煮不掉. 外形已夠爆趣. 口感更趣, 咬下去時, 水珠會在口腔中爆發, 有點像玩bubble wrap, 而水珠更有少少鹹味. 墨魚仔數量不少, 爽口彈牙.用魚湯去浸, 令冰菜充滿鮮味, 而魚湯又不會有太大的味精味, 不俗!姬松茸燉翅群 ($28)點了燉湯一盅, 材料很豐富! 有大大塊魚翅, 雖然不是海味級的魚翅, 只是普通魚類的鰭部, 但仍然稱得上為鮮味十足. 另加入大量的老雞, 豬肉, 鮮上加鮮.潮汕鹵大碗 ($48)食潮州菜, 怎能不點滷水食品?連招牌滷水食品都做”跳樓價” 推介, 真的要給一個like!先解構一下鹵大碗究竟有什麼材料?面層有司華力腸, 豬耳, 豬脷, 雞腎, 滷蛋. 底層則鋪滿蘿白, 滷水鵝片, 鵝肉等貴價材料欠奉,
潮館雖為集團式經營的酒樓, 但他們其實也相當進取!
茄湯墨魚浸冰菜 ($38)
茄湯墨魚浸冰菜
姬松茸燉翅群 ($28)
姬松茸燉翅群
潮汕鹵大碗 ($48)
食潮州菜, 怎能不點滷水食品?
先解構一下鹵大碗究竟有什麼材料?
面層有司華力腸, 豬耳, 豬脷, 雞腎, 滷蛋. 底層則鋪滿蘿白, 滷水鵝片, 鵝肉等貴價材料欠奉, 不過實屬預料之內.
滷汁非常的香濃, 但又不會過鹹, 令所有材料都很惹味. 最喜歡吃司華力腸, 想不到西式的食材與潮式的滷汁也是相當的匹配呢!
潮汕鹵大碗
潮汕鹵大碗
花膠蠔仔肉碎粥 ($45/ 碗)
淡黃色的就是花膠碎, 分量也挺多的, 富有海鮮的鮮甜味道, 且爽口彈牙. 蠔仔粒粒飽滿, 鮮甜而不腥. 而粥底鮮甜又不會過鹹, 起碼沒有很重味精的感覺.
花膠蠔仔肉碎粥
2016-02-19
茄湯墨魚浸冰菜
花膠蠔仔肉碎粥
2016-01-23 1898 浏览
今日真係好凍,寒風凜凜,所以今晚就去左食潮州菜,今次我就去左APM嘅潮館,要等好耐先有位,差唔多半句鐘,我地今日點左碟鹵水鵝片,鵝肉好甜,唔靱,鹵汁唔會太鹹;另外仲有春菜排骨煲,春菜煮得好腍,排骨好鲜甜,底下D蘿蔔吸收晒排骨嘅精華,大家下次去食潮館,不妨一試
,大家下次去食潮館,不妨一試
2015-12-28 2009 浏览
上星期同女朋友收工之後就去左觀塘APM食飯。我地去左五樓嘅潮館,今次喺我地第二次去,因為抵食。今次我地就叫左枝竹洋腩煲,羊肉稔得好稔,一D都唔羶,啖啖肉好正;再加多個鹵水併盆,有鵝掌翼,好腍唔靱,鹵蛋好香,豬腸亦好食,洗得好乾淨,無味,唔錯,有水準,食埋芝麻糊自家磨,好香,值得一去
自家磨,好香,值得一去
2015-12-20
2015-12-25 1489 浏览
今晚聖誕節,我到老婆又出去揾D好野食,好耐無食過潮州菜,所以就去左觀塘APM嘅潮館,甫入店內,地方相當寬敞,我地點左個冬天必食嘅羊腩煲,羊肉一D都唔羶,且炆得好腍;另外,再order左個潮式滷水併盆,有掌翼,鹵汁味濃,且好多肉,仲有鹵蛋,豬腸,種類多,包羅萬有,抵食,最後加多碗生磨芝麻糊,芝麻味濃,好滑,好食值得介紹俾大家
,最後加多碗生磨芝麻糊,芝麻味濃,好滑,好食
值得介紹俾大家
2015-12-25
庆祝纪念
圣诞节
  • 滷水拼盤
2015-12-09 1496 浏览
今晚宵夜,去左觀塘潮樓!宵夜時段打冷6折,少菜8折,我地大食神上身,叫左滷水鵝肉,咸菜豬肚湯,煎蠔餅,花生雞腳,白粥!比較推薦的是滷水鵝肉,6折後真係好抵!大大碗,又有滷豆腐底!不過其他就麻麻地喇,煎蠔餅賣相口感都好好!只係食落無味既,唔知係唔係唔記得落鹽囉!😂😂不過整體上,其他野都好咸。最後頂唔順要叫兩罐可樂解渴!埋單250左右,打冷黎講算幾抵架喇,不過就不要太大期望會食到舔舔脷!另外,宵夜時段你必須忍受佢地完全唔夠人!有個阿姐仲一直忙住做自己野,當所以客人都耳邊風!另一位就好勤力,一路執枱一路攞野!遲左少少仲一直講唔好意思!所以服務一個5分,一個1分!咁就平均3分喇!
滷水鵝肉
蠔餅
宵夜二人前
2015-12-09
$125 (宵夜)
滷水鵝肉
2015-11-10 1659 浏览
為慶祝我媽媽生日, 一伙人特意揀我媽媽最愛的'圍餐' 享受, 試過星期日去食的朋友都會知道, 一向星期五六日會比平日貴上幾百元, 而且圍餐一向平極都$2XXX, 要搵$1XXX真係難事, 正正因為如此, 見到呢個餐, 星期日都$2k 唔洗, 又食到鮑魚, 飲靚湯, 真係去邊度位, 所以叫定家姐一早去訂位俾訂金, 齊齊食大餐!這個餐包6罐汽水, 2支啤酒湯渣- 一看可能會問我點解無影湯而影湯渣, 原因是要給大家知道一煲老火湯, 夠12人用, 是需要用多少材料才可做到, 這個湯是整個餐最好的地方, 即場食這餐反而沒有, 要早兩日前預訂留訂金才可享用。螺肉, 瑤柱, 雞腳有好多, 雞是一整隻的, 而豬肉都有好多, 家姐試過用湯渣於隔日再煲, 兩口子仍可飲到不錯的湯。原隻鮑魚- 這個每天都做好多, 品質都算尚可, 雖知鮑魚一向難消化, 這個入口咬邊會比較淋身易咬, 但到中間身位時就咬一下未會斷, 味道適中有甘香, 略嫌茨汁太多, 影響口感。吉列蝦- 眼見沙律醬特多, 完全是味道的精粹, 炸物要求只是熱食鬆脆不油膩, 這個算做到, 但炸漿多, 本身又沒有味道, 蝦的尺寸又太少了, 食粉漿比例會比
這個餐包6罐汽水, 2支啤酒
原隻鮑魚
吉列蝦
吉列蝦- 眼見沙律醬特多, 完全是味道的精粹, 炸物要求只是熱食鬆脆不油膩, 這個算做到, 但炸漿多, 本身又沒有味道, 蝦的尺寸又太少了, 食粉漿比例會比較多。
上湯浸菜
上湯浸菜- 上湯吃時都覺得是雞粉加鹽的感覺, 小唐菜加菇, 算不上什麼名菜, 但多食肉魚, 添些簡單菜式都不錯, 只是味道都是重口味少少。
穗香雞
穗香雞- 我無食, 但家人不斷叫苦連天, 隻雞無味, 似質又鞋, 但此求不是最常處理的食材就是雞嗎?

整體都不過不失, 但如果貴幾百, 但味道上可以多少少功夫, 相信會有更多人光顧

2015-10-22 1815 浏览
今日係報紙見到佢有個套餐好抵食, 決定同屋企人去潮館食飯.我地一行6人就叫咗呢個套餐, 可能我地早到, 野食都好快上枱. 雖然係套餐, 但d野食一都唔馬虎. 鮑魚扣杏鮑菇好鮮味, 鮑魚都好大隻, 個"Hin" 較得啱啱好, 個味道好夾鮑魚 百花吉列蝦好脆好爽口, 花尾躉尤其好味, 非常鮮甜, 蒸到啱啱離骨, 肉質好爽滑! 龍皇羹就好清甜, 老人家都啱食. 而拼盤份量就做到啱啱好, 每人都有一件野食, 而且都好多款式, 當然老水鵝片係最好味啦! 食完大家都好飽好滿足
今日係報紙見到佢有個套餐好抵食, 決定同屋企人去潮館食飯.

2015-10-09
2015-09-17 2022 浏览
宵夜時段呢間酒樓有折扣,很化算。平日都好少食宵夜,不過偶爾一次都唔緊要啦。侍應服務很好,有禮貌,但是,一間酒樓點解得咁少侍應ge? 他們都應接不暇,而我們都要花時間等候和找尋服務員。很難得他們咁忙仍可保持良好態度。烏頭魚沒有泥味,肉質結實,配合豆豉醬,好味。豆豉醬雖然好鹹,但有鮮甜豆豉味,讚!卤水併盤份量很足,有鵝肉,香腸,蛋,豬大腸,雞亦,豆腐和冬瓜,味道幾好,好入味,間中食下都可以。
2015-09-16
$80 (宵夜)
2015-08-20 1930 浏览
晚上8時, 但已經有D小菜無得供應。我們點了3個菜+ 2支啤酒, 但上菜速度勁慢, 連飯/啤酒都要催先有。蝦丸+蟹餅: 蝦丸OK, 熱辣辣好香口, 蟹餅入面夾住馬啼, 幾好咬口, 好味魷魚鬚: D 粉雖然唔算多, 但炸到有D 濃, 同埋好多油!!!炒雞柳: 超多油!! 似油泡多過炒LAW! 味道OK GE, 但太油了!

2015-08-14 1860 浏览
潮館本身好鍾意打冷, 仲因為9點後6折的關係好鍾意去潮館打冷, 但奈何身邊朋友都唔愛食咸, 所以一直都冇人陪我食咁岩同男朋友係APM買左飛睇戲,見仲有時間,又好耐冇去, 咁就去潮館打冷啦過到去唔洗等位都有位,可能已經過左最多人入的時間啦~D位都叫闊落,服務就OK啦~青魚本來想叫大眼雞或者烏頭,但個店員話2樣都賣曬得番一條青魚, 唯有要啦~鬼叫我地鍾意食魚咩入口D肉唔散, 唔會好腥~ 加埋我最喜愛的豆醬, 真係好正!霸王花湯見到個Menu有D湯做緊特價~好似做緊10幾蚊~所以叫左一個同男朋友share10幾蚊心諗都係比D味精湯我架啦,點知飲落口,又唔係喎!味精的味道可以話幾乎冇, 霸王花味都幾清甜~但加雞腳我覺得有D奇怪南瓜烙之前都係食羅白烙,今次試下食南瓜烙先食落都唔差喎, 個人覺得2種都好食南瓜烙甜D, 羅白烙就爽D, 睇你個人喜好啦不過2個人食真係有D大份, 如果3-4個人食就岩岩好啦~蠔餅都幾足料幾多蠔~但食落口有D太油, 如果可以再少D油就完美啦~  埋單300幾,都唔叫貴.但個人覺得比起以前差左,希望可以改善

潮館
過到去唔洗等位都有位,可能已經過左最多人入的時間啦~
D位都叫闊落,服務就OK啦~
青魚
本來想叫大眼雞或者烏頭,但個店員話2樣都賣曬
得番一條青魚, 唯有要啦~鬼叫我地鍾意食魚咩
霸王花湯
10幾蚊心諗都係比D味精湯我架啦,點知飲落口,又唔係喎!
味精的味道可以話幾乎冇, 霸王花味都幾清甜~
但加雞腳我覺得有D奇怪
南瓜烙
之前都係食羅白烙,今次試下食南瓜烙先
食落都唔差喎, 個人覺得2種都好食
南瓜烙甜D, 羅白烙就爽D, 睇你個人喜好啦
不過2個人食真係有D大份, 如果3-4個人食就岩岩好啦~
蠔餅

had a most shiok teochew “her bun” 打冷 dinner at chao inn 潮楼 at kwun tong on 3.6.2015….超爽!^^after 9pm, they have 打冷 40% discounts 6折. so it was great value too! :-)don’t usually want to take teochew porridge (expensive & not nice) or even teochew “her bun” (expensive & not great) in Singapore. this one at Chao Inn (潮楼)super nice…we had 2 fish, 1 braised goose, 1 soup + 1 dessert = HK$213nett=about S$37nett.^^chao inn 潮楼, like the other taoheung group restaurants, has a electronic queueing system.
chao inn 潮楼 queueing system。 we waited 2 minutes. :-)
place not really packed at 9pm.
there’s a special soup chicken feet 粉葛soup for HK$19.
it was was very good really, tasty!
we ordered just 1 soup as we were greedy & intended to order 2 fish. haha!
the mullet 乌鱼 was really, really good! the best!^^ it was so sweet & fresh. i used to take a bit with my sister at lao ah tee 老亚弟 at whampoa boon keng which was good too, but not quite so tasty & a bit more fishy. i did that myself at home too, same.
this one, the meat just fell off the skin/scales.
braised goose
the braised goose was quite ok, above average, good flavours, just slightly tough.
but that’s a long way from the yat lok roast goose kind of satisfaction.
we wanted the big eye snapper 大目紅鰱but it was sold out. so we had the yellow croaker 小黄鱼.
it was super good too. we still placed the mullet 乌鱼tops!^^
in singapore, unlike mullet 乌鱼, yellow croaker 小黄鱼flesh is more tender & softer & falls apart when you pick up with a chopstick. not so here, it held up quite nicely.
maybe it was just chilled..冻乌鱼 & 冻小黄鱼!
i took the 杨枝甘露. it was just HK$16.
as good as the 许留山 and cheaper? where go 许留山 & pay HK$50?

the whole dinner was HK$213 = S$37nett. so good!
braised goose
chicken feet 粉葛soup
mullet 乌鱼 – meat came off easily from scales
yellow croaker 小黄鱼
杨枝甘露
2015-06-03
2015-06-10 2164 浏览
觀塘APM夜晚食野成日都無位 次次都等得勁唔爽 今次8黠幾走去食 見到潮館唔係好多人等緊位 就狗衝入去食啦 一坐底就有朋友叫左個凍烏頭 話係特別推介 跟住我地仲叫左炸魷魚鬚 鹵水拼盤 蠔仔粥 同埋煎麵餅個凍烏頭果然無介紹錯 佢唔似其他鋪頭 佢無落到好多調味料去吊味 反而係食隻魚既鮮甜味 如果覺得唔夠味 可以自己點小小豆瓣醬 食落淡淡地甜甜地反而好好食 個蠔仔粥同煎麵餅就不過不失 唔算特別但係個炸魷魚鬚又炸得好脆好入味 再加小小醬汁簡直係一流啊!
個蠔仔粥同煎麵餅就不過不失 唔算特別
但係個炸魷魚鬚又炸得好脆好入味 再加小小醬汁簡直係一流啊!
2015-02-25
2015-06-08 1949 浏览
難得中學阿Sir同一班中學同學一齊去APM食一餐師生飯,我哋就揀咗嚟呢一間位於APM 5樓嘅潮樓。服務方面從一般茶樓一樣好睇員工面色至於食物方面我哋叫咗條魚味道不錯可惜份量太少,這裏是性價比方面比較參差,不過條魚真的算是不錯 首先 魚身吸收左湯底的味道 使魚身變得相當的鮮甜 而且 魚也十分新鮮而味道方面 我鍾意佢有少少辣 十分開胃 送飯又係一流 加上有略帶少少咸酸的感覺 配上魚的鮮甜 正
服務方面從一般茶樓一樣好睇員工面色

,不過條魚真的算是不錯

而味道方面 我鍾意佢有少少辣 十分開胃 送飯又係一流
加上有略帶少少咸酸的感覺 配上魚的鮮甜 正