2022-12-12 45 浏览
朋友A想食潮州嘢朋友B想打邊爐🤔咁既情況比我搵到間兩全其美既食店😆😁估唔到鹵水湯底打邊爐出奇地夾。最推介係豆腐,新鮮整起好香脆即食放湯同樣美味。幾特別既火鍋店。
2022-10-02
鹵水湯底
滑牛
?🤔豆腐
大雜燴
2022-12-10 66 浏览
今晚去食潮州打邊爐,第一次食,十分特別,雖然餐廳改了餐單,仲加了價,但都值得一試。今日點了B 餐,八樓海鮮鍋 食完海鮮,用這個鍋打邊爐,如果要轉湯底要加48蚊,我們沒有加。海鮮鍋有 鮑魚,细蟶子,蜆,蟹, 帶子和蝦,细蟶子有沙,不太好。其他海鮮都可以,牛肉都有幾款,仲有蝦, 脆肉鯇,豬肉片,羊肉片等等,這些以手機落單,非常方便,出餐都快。外面凍櫃仲有好多 蔬菜,魷魚,丸類和麵等等,自己取。仲有熟食,牛腩, 炸三文魚骨, 生炒排骨,蒸魚, 反沙芋, 炸春捲和蝦餅等等。有汽水和啤酒任飲,仲有 牛奶公司雪糕。這間餐廳 裝修非常特別, 以紅色為主, 仲有用 痰罐 作垃圾桶,非常攪笑。因為之前 book 了枱,餐廳都有比優惠我們,二人同行一人半價,所以雖然加了價,但都值得一試。
外面凍櫃仲有好多 蔬菜,魷魚,丸類和麵等等,自己取。
有汽水和啤酒任飲,仲有 牛奶公司雪糕。

2022-11-30
  • 反沙芋
2022-12-09 93 浏览
同仔兩人旺角想午餐打邊爐牛x人冇午市 轉戰6樓鹵漢海鮮冇興趣 所以178加一(牛肩胛肉 安格斯任食仔最愛) 試下水先Wow QR code點主食麻辣夠香 有即棄手套用自取配菜成20樣牛柏葉 花雕G 油麥 豬紅 蓮藕片 木耳我最愛仔的芝士腸 娃娃菜 海帶結 蘿蔔 蟹柳不可少鴨血 魚皮餃 沙茶牛肉(拌好的) 好好味小菜 東風螺 東坡肉 金錢肚 8樣小菜開下胃夠濃郁KOL啤酒 Hx紅莓啤酒仔都飲ZERO 雪碧果d沙芋太正!! 同雪榚當甜品~相片影的好少 不過一定再來吃!!
同仔兩人旺角想午餐打邊爐
8樣小菜開下胃夠濃郁
KOL啤酒 Hx紅莓啤酒

仔都
飲ZERO 雪碧果d
沙芋太正!! 同雪榚當甜品~
相片影的好少 不過一定再來吃!!
麻辣鍋
  • 東風螺
  • 反沙芋
  • 招牌滷水鍋
2022-12-05 82 浏览
天氣轉冷,最適合就係打冷同埋打邊爐,今日發現左一間又有潮州美食,又有海鮮牛肉邊爐既120分鐘火鍋放題,獨特之處仲有滷水火鍋做湯底,特別惹味!晚市時段點左一個B餐,可以任點安格斯牛肉同埋海鮮,享用自助吧,價錢~$298,性價比都幾高!一上枱即有一盤滿滿海鮮拼盤,蝦、蜆、鮑魚、花甲、竹蟶,另外仲有唔同魚類可以任食叫:脆鯇魚、鯇骨腩、白鱔等等。我個人最推薦食熱葷,韭菜豬紅、麻辣豬肚、麻辣鹵豬手、普寧豆腐都具有潮州打冷菜既特色。飲品方面,紙包茶飲品、汽水都一應俱全,啤酒方面意外地有hoegaarden啤酒飲!另外仲有雪糕、雪條任食。整體食物質素性價比都算高,但令我感到最深刻不得不提個環境裝潢,整個餐廳以鮮紅色中華風裝飾,打卡影相都非常獨特。潮州鹵漢大飯店旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓

潮州鹵漢大飯店
旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓
  • 招牌滷水鍋
2022-12-05 746 浏览
潮州鹵漢係一間主打潮式火鍋嘅放題店,佢最特別係湯底有滷水鍋揀,另外除左火鍋料,佢地都有多款潮式熱盤提供。裝修走新派中國風,以紅色做主調,每張枱旁邊都放左痰罐造型嘅紅雙喜垃圾桶。野飲除左多款汽水涼茶果汁,仲有啤酒任飲,連Hoegaarden都有。醬料可以喺出面自助區拎。熱盤比較特別係有滷水浸鵝件、滷水五花腩、辣酒煮東風螺......等等。蔬菜、豆品、丸類、柏葉、水魷、鯪魚滑、沙茶牛肉、花雕雞片......都可以喺自助區搵倒。炸物小吃都有。雪糕有牛奶公司同另一不知名牌子,雖然唔係貴價貨,都有幾款口味揀。一坐低當然先拎野飲。哩哩嘅火鍋放題分左四個唔同價位,分別係$208、$298、$358同$398,全部限時120分鐘,我地揀左$298,相比最平嘅套餐,多左安格斯牛、海鮮、蝦滑、墨魚滑、鵝腸、脆骨腩同脆鯇片。揀左湯底後,一次性海鮮盤會連埋湯底一齊上,入面有蟹、鮑魚、蟶子、帶子同花蛤,非常豐富。趁海鮮未食得,哩個時候可以出去拎啲熱盤食住先,二二冇沙又肉嫩,少少辣幾惹味。避風塘炒蝦鹹鹹香香幾惹味,食落唔會太多油。胡椒豬肚湯胡椒味幾重,怕辣嘅試少少就好,豬肚都幾多同唔會太韌。反沙芋因為係放題場擺左
潮州鹵漢係一間主打潮式火鍋放題店,佢最特別係湯底有滷水鍋揀,另外除左火鍋料,佢地都有多款潮式熱盤提供。

醬料可以喺出面自助區拎。
炸物小吃都有。
一坐低當然先拎野飲。

海鮮盤
辣酒煮東風螺
避風塘炒蝦鹹鹹香香幾惹味,食落唔會太多油。
避風塘炒蝦
胡椒豬肚湯
反沙芋因為係放題場擺左一段時間就唔夠脆口,可以唔試。
反沙芋
為左試真啲海鮮,我地只要左清湯,加左海鮮落去啲湯真係勁鮮甜。
出面自助區例牌只有平價食物,其他貴價食物可以用QR Code落單。
安格斯牛頸脊同牛板腱都唔差,好大塊唔會太薄冇晒口感,食落都幾滑。
安格斯牛頸脊 & 牛板腱
沙茶牛肉係出面自助區拎
沙茶牛肉
蝦滑同墨魚滑口感就略為腍左少少,再彈牙啲更好。
蝦滑 & 墨魚滑
脆骨腩好夠厚肉,肉質扎實,我都再encore。鴨血同鵝腸都唔錯。
脆骨腩、鴨血、鵝腸
響鈴幾鬆化又唔會太易散開。
生根 & 響鈴
炸魚皮

鹵漢冰凍涼粉 - 涼粉幾滑,加埋香甜紅豆唔錯。
鹵漢冰凍涼粉
食埋雪糕大滿足。
雪糕
總結,食物質素唔錯,最特別係有多款潮式熱盤,侍應送餐同收碟都快,食厭左普通港式火鍋不妨試下。
海鮮盤
生根 & 響鈴
炸魚皮
鹵漢冰凍涼粉
2022-11-27 71 浏览
比某大人更值得一試既自助火鍋 員工十分親切及細心 值得稱讚會主動幫我哋較火同留意到我需要幫助海鮮同牛肉都好新鮮只係鵝腸及鴨血需要改善環境都比較寬敞整體黎講值得再次幫襯
比某大人更值得一試既自助火鍋
員工十分親切及細心 值得稱讚
會主動幫我哋較火同留意到我需要幫助
海鮮同牛肉都好新鮮
只係鵝腸及鴨血需要改善
環境都比較寬敞
整體黎講值得再次幫襯
2022-11-20 161 浏览
餐廳主打潮式火鍋,提供四款套餐,今次揀咗B餐極品和牛($258,另加一,120分鐘,7:30前離座)。湯底要咗招牌鹵水鍋,上枱時先到黑過墨斗,以為會好咸,好在咸味適中。牛肉有四種,精選極品和牛(比較肥)、安格斯牛小排、特級封門柳、美國安格斯牛肩胛(比較嚡),牛小排同封門柳比較好,所以主要都係食呢兩種。除咗牛肉,都叫咗白鱔片(尚算彈牙)、海蝦(普通,似養蝦多啲)、是日海鮮(聖子仔,一般,有幾隻有沙),脆鲩骨腩(爽口)、墨魚滑(正常)、蝦滑(一般)、鵝腸(冇咩肥膏)。熟食有自助同落單。自助嗰啲好一般(鹵水鵝要去到我走先出現,只影咗相,冇食過)。落單首推普靈豆腐,外脆內軟,點埋個汁,咸咸哋,好食。整體嚟講,呢餐不過不失,可以一試。

熟食有自助同落單。
落單首推普靈豆腐,外脆內軟,點埋個汁,咸咸哋,好食。

整體嚟講,呢餐不過不失,可以一試。
湯底,招牌鹵水鍋
香港人鍾意打邊爐就係人都知但你有冇試過潮州滷水湯底?呢間香港首創潮州火鍋120分鐘任食創意滿分.ᐟ‪‪.ᐟ 食物種類琳瑯滿目有多款特色湯底選擇有招牌滷水湯底、沙嗲湯底、特色麻辣湯底等主題夠特別有創意~連內部裝潢都好有特色.120分鐘之內可以任食任飲海鮮牛肉火鍋仲有供應勁多款潮州經典菜式反沙芋、滷水鴨、燻蹄、韭菜豬紅、地瓜圓價錢豐儉由人一共有四個套餐A-D選擇價錢由$218至$398不等(最後張圖有價目表).我哋第一次黎試個 | 極品和牛B餐$298 已經包括哂自助區、熟食區、飲品、雪糕一坐低先揀湯底🍲掙扎咗好耐款款都想試而因為呢個餐主打牛肉最後決定〈秘製沙嗲鍋〉真係冇揀錯🥹勁似平時食嘅沙嗲牛麵湯底好襯牛肉、雞肉、牛魚、豆腐、所有野食.ᐟ‪‪.ᐟ 湯底愈滾愈濃郁~最尾煮埋個潮州伊麵簡直一流.► 任食極品和牛、安格斯牛小排、特級封門柳► 其他肉類包括西班牙黑豚肉片、紐西蘭羊肉卷► 海鮮都有好多選擇~好似白鱔片、海蝦► 當然唔少得水餃、蔬菜、公仔麵► 最特別係潮州獨有嘅潮州伊麵~索哂湯底食勁正► 自助區就有超過廿款火鍋配料必食彈牙多汁既牛丸、沙茶牛肉、花雕雞件仲有魷魚、豬肉丸同埋打邊爐必食萵
香港人鍾意打邊爐就係人都知
但你有冇試過潮州滷水湯底?
呢間香港首創潮州火鍋120分鐘任食創意滿分.ᐟ‪‪.ᐟ
食物種類琳瑯滿目
有多款特色湯底選擇
有招牌滷水湯底、沙嗲湯底、特色麻辣湯底等
主題夠特別有創意~連內部裝潢都好有特色
120分鐘之內可以任食任飲海鮮牛肉火鍋
仲有供應勁多款潮州經典菜式
反沙芋、滷水鴨、燻蹄、韭菜豬紅、地瓜圓
價錢豐儉由人一共有四個套餐A-D選擇
價錢由$218至$398不等(最後張圖有價目表)
我哋第一次黎試個 | 極品和牛B餐$298
已經包括哂自助區、熟食區、飲品、雪糕
一坐低先揀湯底🍲
掙扎咗好耐款款都想試
而因為呢個餐主打牛肉最後決定〈秘製沙嗲鍋〉
真係冇揀錯🥹勁似平時食嘅沙嗲牛麵湯底
好襯牛肉、雞肉、牛魚、豆腐、所有野食.ᐟ‪‪.ᐟ
湯底愈滾愈濃郁~最尾煮埋個潮州伊麵簡直一流
► 任食極品和牛、安格斯牛小排、特級封門柳
► 其他肉類包括西班牙黑豚肉片、紐西蘭羊肉卷
► 海鮮都有好多選擇~好似白鱔片、海蝦
► 當然唔少得水餃、蔬菜、公仔麵
► 最特別係潮州獨有嘅潮州伊麵~索哂湯底食勁正
► 自助區就有超過廿款火鍋配料
必食彈牙多汁既牛丸、沙茶牛肉、花雕雞件
仲有魷魚、豬肉丸同埋打邊爐必食萵筍
►熟食區好誇張~連蒜蓉粉絲蒸扇貝都有
一出好快俾人拎晒😂超受歡迎
仲有蜜味叉燒、蔥油雞、咖喱牛腩、麻辣海螺
🌟激抵優惠🌟
  • 潮州伊麵
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 牛丸
2022-10-17 307 浏览
🍽️旺角潮州鹵漢大飯店~ 雖然叫飯店但其實主打火鍋 而且係潮式火鍋🤩🤩🤩因為係潮式火鍋🍲 所以我地簡左滷水汁做湯底。肉類同部分食物 例如蝦滑等喺電話QR Code自行落單,另外出面自助區域有好多蔬菜 潮州牛丸 魚蛋牛柏葉 魷魚等等。🥬🌽🥒🍢🦑除咗火鍋料,出邊重有好多熟食~ 比較特別既有滷水鴨 辣酒花螺 原隻蔥油雞 蒜蓉辣椒蒸青口等等,樣樣都唔錯!最特別係有滷水鴨,我拎咗隻鴨髀🍗 滷水汁入味 好過出面燒味檔😋😋飲品選擇都好多,最估唔到係有支裝啤酒Hoegaarden, 打邊爐飲佢真係一流🍺😋任飲任食火鍋有分ABCD 4個不同級別,我地簡左A餐 只係$218,星期五六日/假期前每位加$10 現時餐廳做緊優惠2人同行1人半價優惠 真係幾抵食👍🏻👍🏻

2022-10-01
  • 滷水湯底
2022-10-03 360 浏览
好耐冇出動啊,今日難得同細妹👩‍❤️‍👩一齊放假,決定帶埋👴🏻👵🏻爸爸媽咪出旺角搵好嘢食,想食得瘋狂又滿足我哋一致決定食潮州老漢卥漢大飯店👍我哋精選推介有:🌟花尾龍躉片成晚叫得最多就係呢個😅,肉質爽脆,新鮮鮮甜,口感極佳🌟手打蟹籽鮮蝦滑爽口彈牙有咬口,得來又夠晒入味,高CP之選🌟牛肉吃起來肉質鮮美香氣四溢完全展現出牛肉的極致風味🌟芫荽皮蛋湯底湯料分量十足,個芫荽味好出,啱晒我呢個芫荽控因為👨‍👩‍👧‍👧四人一齊,其中一個人會免費,所以我哋四個人最化算最優惠,餐廳座位密度唔高,氣氛環境唔錯,抵食😅

👍我哋精選推介有:

🌟手打蟹籽鮮蝦滑爽口彈牙有咬口,得來又夠晒入味,高CP之選

🌟牛肉吃起來肉質鮮美香氣四溢完全展現出牛肉的極致風味

🌟芫荽皮蛋湯底湯料分量十足,個芫荽味好出,啱晒我呢個芫荽控

2022-10-02 333 浏览
火鍋就食得多,潮州風味既放題邊爐都係第一次!仲要有埋生醃添!潮州菜出名海鮮,而生醃就係可以保留海鮮鮮美既最佳做法🥰今日係呢度竟然食到咁多款生醃:聖子、花甲、蝦、蟹、墨魚仔、豬肚⋯除左好鮮味之外,配上既麻辣汁真係好惹味🥹至於邊爐,我地揀左鹵漢全席(D餐)。梗係揀招牌鹵水汁湯底啦,出面有幾可食到?湯底好濃郁,同打邊爐出奇地match喎!湯底內本身已經有滷水豆腐、豬紅同本菇。滷水豆腐勁好味!火鍋配料都好多選擇,淨係牛都已經有和牛、安格斯牛小排/肩胛、封門柳、草飼肥牛⋯🤤仲有好特別喜歡佢個潮州伊麵,零鹼水味,超彈牙!除左火鍋料,佢仲有熟食被你自助形式揀架!例如避風塘小炒、鵝掌翼、反沙芋等。仲有⋯佢嘅雪糕係大板牛乳🥹🥹有earl grey、士多啤梨、香芋⋯任食🤤🤤天呀!2個鐘唔夠我食!🤣

潮州菜出名海鮮,而生醃就係可以保留海鮮鮮美既最佳做法🥰

仲有好特別喜歡佢個潮州伊麵,零鹼水味,超彈牙!

天呀!2個鐘唔夠我食!🤣
2022-09-29
2022-09-30 248 浏览
經常打邊爐既我,今次真係俾呢個鹵味湯底打動了😽 好少聽到有鹵味湯底,男朋友都表示要一齊去試,真係驚喜到爆🙀店員細心了解我地喜好後,建議我地可以揀鹵漢全席,因為優惠四人免一人,就揀個可以食盡海鮮既餐😼任食潮汕汁醃:好喜歡呢個汁醃花甲,每一隻都肥美多汁又鮮甜,少少辣度更刺激食慾🙌🏻任食火鍋材料:精選和牛片,每塊都有一半既雪花脂肪,分佈好平均,色澤仲好光鮮👏🏻,食落肉質爽而彈牙,男朋友自己都食5碟,好彩係任食😅招牌鹵水湯底:材料十足有豬紅~魚腐~炸豆腐~大蔥~辣椒,入味鹵水湯底,所以豬紅、魚腐、炸豆腐都超級重鹵水味,食到我男朋友jap jap聲😹平時食鹵水食物多,今次鹵水湯底第一次,又真係幾好食😸,果然係招牌湯底🏆!

2022-09-30 244 浏览
( ´•౪•`)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈初嚐潮式滷水邊爐🫕體驗也不錯呢✨平時食開都係台式邊爐或者雞煲今次同朋友去食潮式邊爐✨除咗招牌滷水湯同潮州特小食之外,仲有少見既生醃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜極品和牛套餐 $278 (3.5/5)因為餐廳9月30日前都做緊二人同行一人半價,好扺食!如果四人仲會一人免費Tim 同朋友2個人食就可以比一人價錢享受,作為肉食控一定可以食番夠本🤪湯底揀左招牌滷水湯,味道係咸咸的滷水味,即是諗起滷水豆腐🤣牛肉都有好多款,除咗極品和牛仲有安格斯牛小排,特級封門柳,羊肉卷~我同友人都一致認同封門柳最有肉味羊肉卷都幾香呢~不錯┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈除咗牛肉之外,仲有熟食區同蔬菜🥬丸仔都五花八門呢,有潮洲牛肉同豬肉丸😋入口口感偏扎實,有彈性 肉味都濃郁生菜加入滷水湯底變得意外的好吃🤣平時我都好少會淥菜,因為菜會吸收油份但今次個湯底個人覺得加菜食又幾好食┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈熟食區除咗海鮮類仲有一啲潮洲特色小食✨我地嗌左份普寧豆腐,一碟有4件入口比較像炸豆腐,外脆裏面軟滑店員仲會附上酸醋配上豆腐享用非常開胃呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈IG
( ´•౪•`)
初嚐潮式滷水邊爐🫕體驗也不錯呢✨
平時食開都係台式邊爐或者雞煲
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜極品和牛套餐 $278 (3.5/5)
湯底揀左招牌滷水湯,味道係咸咸的滷水味,即是諗起滷水豆腐🤣
我同友人都一致認同封門柳最有肉味
羊肉卷都幾香呢~不錯

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
除咗牛肉之外,仲有熟食區同蔬菜🥬
丸仔都五花八門呢,有潮洲牛肉同豬肉丸
😋入口口感偏扎實,有彈性 肉味都濃郁
生菜加入滷水湯底變得意外的好吃🤣
平時我都好少會淥菜,因為菜會吸收油份
但今次個湯底個人覺得加菜食又幾好食

熟食區除咗海鮮類仲有一啲潮洲特色小食✨
我地嗌左份普寧豆腐,一碟有4件
入口比較像炸豆腐,外脆裏面軟滑
店員仲會附上酸醋
配上豆腐享用非常開胃呢~

IG @cheri_foodiary
2022-09-29 282 浏览
💖 潮州鹵漢大飯店 (旺角)✨旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間餐廳有潮汕生醃海鮮‼仲有滷水汁火鍋湯底。佢哋嘅生醃種類有7️⃣款👍🏻,有三文魚片、花甲、蟶子bb、蝦,爆膏蟹、墨魚仔同埋刺身片等,一個價錢可以食晒。-鹵漢全席🥘 $368/1火鍋配料,可以喺自助櫃自取,我最欣賞就係佢個花雕雞片,重花雕味,肉質又嫩口。另外仲有熟食區🫶🏻,可以自己揀啲自己鍾意食嘅熟食之餘,仲有胡椒豬肚湯😍仲有香蒜蒸生蠔,蒜蓉粉絲蒸扇貝,清蒸海上鮮/花尾躉,豉召炒蜆,椒鹽海蝦等海鮮食材,自家制燻蹄,蜜味叉燒,頭抽豉油雞,蔥油雞等。冰鎮凍蟹,海螺,青口等,勁多選擇🙌🏻其他牛肉嗰啲可以用QR code落單🥰我自己覺得佢個和牛片最好味🤤真係有牛味😋今次我哋就揀咗芫荽湯底,最後食娃娃菜嘅時候吸晒啲湯超級正😏而且我最鍾意嘅就係佢有滑雞!我係見佢social media有優惠,所以先黎食,今次我同我男朋友兩個人嚟食有一個人半價,抵😳😏

💖 潮州鹵漢大飯店 (旺角)
✨旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓

-鹵漢全席🥘 $368/1

2022-09-26
午餐
  • 生醃
2022-09-28 349 浏览
見到餐廳主打潮州菜幾吸引,又有優惠,打算試下。1. 湯底偏咸,牛亦都好肥,好似食緊豬油膏落肚🤢2. 小食任叫,但放喺廚房太耐,加上生食食物,缺乏衞生🤮3. 熱食放喺度任攞,唔係凍哂就油Lum lum見到都攞唔落手😡4. 叫左最貴既餐,但都唔多款式揀,有啲餸tick完又tick,都係無黎到🙄🙄最最最大獲係一行4人,4個第二日都肚瀉❗️❗️❗️個個都食物中毒。🤬🤬🤬強烈建議唔好偷平,去呢間餐廳🈲
見到餐廳主打潮州菜幾吸引,又有優惠,打算試下。

1. 湯底偏咸,牛亦都好肥,好似食緊豬油膏落肚🤢

2. 小食任叫,但放喺廚房太耐,加上生食食物,缺乏衞生🤮

強烈建議唔好偷平,去呢間餐廳🈲