最近同事分享佢食左一間性價比好高既任食火鍋,🧎🏻‍♀️跪求佢俾idea我同我老公慶祝生日,做一個名正言順既伸手黨餐廳環境好有特色,非一般嘅吊扇同有傳統嘅竹燈籠🏮,除咗喺古裝片見過之外,好少現實真實見到,真係大開眼界啊!👁👁D餐有較多嘅火鍋海鮮選擇,有蝦、蟹、龍躉片、白膳片、鯇魚片等等⋯⋯海鮮好新鮮,唔會有腥味,夏天嚟講算係保存得真係幾好!🎖仲有潮汕汁醃菜式,老公最愛個花甲同蟶子,食到叫完再叫,重點係餐廳完全唔吝嗇,唔會拖延時間,好快就上菜👍🏻👍🏻呢個係性價比之處🙌🏻餐廳有個「怒」字,真係好適合形容我哋今日嘅情況-「怒食」🤓,並唔係憤怒地食,而係瘋狂地食😆呢個價錢又有大量高質既食物,性價比真係超高!

2022-09-28 177 浏览
朋友👩‍❤️‍👩們話好耐冇去食火鍋食到飽,而我哋都是嗜辣🌶愛好者,所以即刻相約一齊去潮州鹵漢大飯店食火鍋放題,因為四人同行一人免費,所以我哋四個人啱啱好✌️✌️~呢度食材款式選擇非常多,有牛栢葉、魷魚、豆卜之類,配上🌶麻辣湯底最match,一啲都唔馬虎,~火鍋當然少不了🐂牛肉,牛肉肉味香濃,油脂分布平均又唔會韌~湯底當然選擇🔥特色麻辣鍋,湯底帶着平和的麻辣,醇辛又甘香風味濃郁除了食材優質服務態度亦值得一讚,員工好自動自覺收碟及加湯底,值得經常encore👏🏻👏🏻
火鍋當然少不了🐂牛肉,牛肉肉味香濃,油脂分布平均又唔會韌
2022-09-28 2976 浏览
今次就俾呢間主打潮州滷水火鍋湯底既任食火鍋店吸引左, 除左火鍋生醃都好正🤤 另外仲有啲熱食小炒, 自助櫃果邊有啲菜, 丸類, 麵食, 雪糕, 飲品包羅萬有😎生醃方面主要都係海鮮類, 除左三文魚之外全部海鮮都係熟左攞去醃既, 咁多款入面我最鐘意就係爽脆既墨魚仔, 鮮甜既蝦同花甲, 點埋個秘製醋汁真係超正, 鐘意食海鮮既人真係唔好錯過😋火鍋湯底揀左勁滷水同沙嗲湯底, 前者適合擺啲煮耐啲既食物等啲食物索曬啲湯就會好似食緊滷水咁, 而後者係相當濃郁落左三次湯都仲可以勁濃味, 適合攞黎放啲快熟既食物👍🏽 火鍋配料會因為唔同級別既餐去分配, 呢度既牛類勁多款連雪花肥牛都有絕對係高質, 擺落沙嗲湯底度變左超好食既沙嗲肥牛😍 另外仲有必點既羊肉真係好有驚喜, 好腍身脂脂肪又唔多, 重點係羊騷味夠濃🤤 黑松露手打墨魚滑都勁正, 濃味得黎又夠彈牙, 就算煮耐左都冇影響質感😍 丸類試左爆曬汁又彈牙潮州牛丸同豬肉丸, 真係要留肚食返幾粒👍🏽 仲有潮州伊麵擺落個沙嗲沙底度索曬啲汁真係濃到爆超正😋 仲有醉雞同醉牛肉既肉質都相當嫩同入味, 大家一定要試😊 鐘意食魚既一定要食好鮮同脆身既脆肉鯇骨腩, 好難得會係任食

火鍋湯底揀左勁滷水同沙嗲湯底, 前者適合擺啲煮耐啲既食物等啲食物索曬啲湯就會好似食緊滷水咁, 而後者係相當濃郁落左三次湯都仲可以勁濃味, 適合攞黎放啲快熟既食物👍🏽 火鍋配料會因為唔同級別既餐去分配, 呢度既牛類勁多款連雪花肥牛都有絕對係高質, 擺落沙嗲湯底度變左超好食既沙嗲肥牛😍 另外仲有必點既羊肉真係好有驚喜, 好腍身脂脂肪又唔多, 重點係羊騷味夠濃🤤 黑松露手打墨魚滑都勁正, 濃味得黎又夠彈牙, 就算煮耐左都冇影響質感😍 丸類試左爆曬汁又彈牙潮州牛丸同豬肉丸, 真係要留肚食返幾粒👍🏽 仲有潮州伊麵擺落個沙嗲沙底度索曬啲汁真係濃到爆超正😋 仲有醉雞同醉牛肉既肉質都相當嫩同入味, 大家一定要試😊 鐘意食魚既一定要食好鮮同脆身既脆肉鯇骨腩, 好難得會係任食既地方食到咁高質既脆肉鯇🤩

熟食方面個人覺得必食係滷到入曬味又夠腍既豬手, 豬紅, 半肥瘦既叉燒, 好足料又夠辣既胡椒粉豬肚湯, 仲有好多其他潮式滷水可以選擇, 不過前面果幾款係我印象最深刻😉

飲品方面都係平時放題會見到既飲品, 各式各樣既汽水同茶類, 最值得試既就係Hoegaarden Rosee Beer, 酒精濃度只有3%, 相當易入口帶啲甜味, 好適合唔獨飲得又想啤啤佢既朋友呀😍

最後甜品會有QR code 落單暖笠笠既紅棗鮮奶燉花膠, 涼浸浸既紫米涼粉, 仲有自助區既雪糕同埋紅豆雪條, 食完咁豐富既一餐食返個甜品先算完滿既😉

呢度既湯底, 食物質素絕對係冇得輸, 而家呢種潮火鍋係香港唔多, 所以絕絕推薦大家黎試下😍
2022-09-21
2022-09-27 209 浏览
日常食太多日式火鍋、放題、自助餐等🍣🍲,今次見到有foodie介紹旺角有一間主打中式潮汕任食小炒及火鍋,好有興趣就去試😉見網上推介食D餐,就相信foodie吧!+潮汕汁醃之海蝦+海蝦好大隻,肉質又彈牙🤓,而且香而不會太辣,保留到蝦原本的鮮甜味+潮汕汁醃之花甲+賣相極有心思又極靚💕,未食都已經賞心悅目,食落花甲啖啖肉,又有少辣帶岀海鮮既味道,不錯不錯喔😌+火鍋料之是日海鮮蜆+厚肉鮮甜😚,再配上清雞湯,更加帶岀佢海鮮既甜味,令蜆既原味得以保存,真係無揀錯湯底呀!Foodie既真誠推介真係好好😲,好彩跟佢嗌D餐,只係俾多少少錢就可以享受更高級食飯,有時慰勞下辛苦返工嘅自己都係值得㗎🥰
日常食太多日式火鍋放題自助餐等🍣🍲,今次見到有foodie介紹旺角有一間主打中式潮汕任食小炒及火鍋,好有興趣就去試😉見網上推介食D餐,就相信foodie吧!

+潮汕汁醃之海蝦+

+潮汕汁醃之花甲+

+火鍋料之是日海鮮蜆+

2022-09-26 185 浏览
無飯家庭👨‍👩‍👧‍👧經常為晚餐煩惱,剛巧今天到旺角逛街時見到一家以潮汕任食火鍋為主題的店,推廣買三送一的優惠,立即於家人群發這則消息🗞,全部人都同意便立即訂位👌🏻日常欠缺湯水的我們特別點了-豬肚金湯花膠雞🐔,貪圖方便吃又方便養生喝的🤣,懶惰的人有福了!湯底10分足了,花膠都融到湯之中,質感濃厚,感覺良好。雞肉肉質柔嫩,吃下時散發的雞味很香濃湯底又入味😈爽口彈牙-手打墨魚滑🦑,入口超級爽,加上吸收了豬肚金湯花膠雞,更是清新惹味,吃到大家都非常滿足🥴酒味香醇-花雕醉雞片🍗,即使放到火鍋之中,酒的味道仍然得以保存,很香醇可口,肉質更是非常嫩滑🤤🤤🤤今後無飯家庭又多一個飯堂選擇了👻,四人平均消費約330,既飽又化算!🤠
2022-09-26 117 浏览
如果你係一個肉控🥩🥓,就真係行過走過一定唔可以錯過呢間潮州鹵漢大飯店。之前跟朋友嚟食過,知道佢四人同行一人免費既優惠,擔心佢好快就做完呢個優惠,所以隔咗一個星期即刻再叫埋同事放工一齊過嚟食🤭{鹵漢全席}可選擇既款式最多,計返就算平均最貴只係每人350蚊有找💰,真係幾抵食,又有潮州滷水菜、又有汁醃物、小炒等等,淨係睇個餐牌都覺得誠意滿分💯🍖肉控分享肉類有以下選擇;和牛胸油;精選和牛片;牛小排;封門柳;牛肩胛;黑豚肉片;羊肉卷,全部我地都嗌齊哂,啲碟都好新鮮,唔會有一啲雪咗好耐或者好暗啞既肉😁😆{皮蛋芫荽湯}其中一個選擇皮蛋芫荽湯嘅原因係唔會濃味,遮蓋左啲肉本嘅味道👅。另一樣就係可以冇咁熱氣🤗店家真係好闊綽,我哋至少嗌左30碟肉,係!淨!係!肉!😳 仲有其他小炒,都好快上菜,亦無特別減少份量,絕對會介紹更加多朋友過嚟🤪

{鹵漢全席}
{皮蛋芫荽湯}

2022-09-24 135 浏览
尋日趁着阿媽放假,佢話好耐冇打邊爐🍲我哋就嚟到旺角呢間潮州火鍋試佢嘅任食邊爐放題🫕佢嘅邊爐富有潮州特色,有滷水鍋底,係幾特別嘅選擇潮州滷水刺身有好多唔同款式嘅滷水刺身,係其他放題好少見嘅,例如有刺身墨魚仔,花甲,蟹同埋刺身蝦🍤食落都覺得幾新鮮,佢嘅調味好香,有啲仲會辣辣地肉類有唔同種類嘅牛肉,好似安格斯和牛肉,仲有羊肉,豚肉等等~安格斯和牛肉幾新鮮,雪花紋狀,淥熟食好爽口鮮蝦滑墨魚滑新鮮手打鮮蝦滑同墨魚滑,淥完食好彈牙,可以自己調校份量,幾鍾意佢嘅口感熟食自助區有滷水肉類,叉燒,白切雞,炒飯同湯等等~幾鍾意佢嘅叉燒,好香~仲有滷水鵝肉都好好味😋甜品有紫薯芋圓,反沙芋,鮮奶花膠同埋涼粉,芋圓外脆內軟,紫薯幾香甜,反沙芋外皮香甜,芋頭好味😋鮮奶花膠好正👍🏻

潮州滷水刺身

肉類

鮮蝦滑墨魚滑

熟食

甜品
2022-09-22
2022-09-24 1819 浏览
打邊爐就食得多啦,中式日式台式都食過數唔到咁多次,潮式就真係好少見😮 同普通打邊爐一樣都係120分鐘任飲任食,但潮式嘅意思就係因為佢湯底用招牌潮式滷水,而且有潮汕汁醃海鮮做小食,包你食到捧住個肚走😌潮汕汁醃海鮮有7小碟咁多,分別有三文魚片,花甲,蟶子仔,蝦,膏蟹,墨魚仔,同海鮮雜薈🦐🦑🐟 味道微酸帶少少辣味,作為餐前小食十分之開胃😋 其中我最鍾意花甲同膏蟹,花甲新鮮無沙,膏蟹雖然細隻但爆哂膏🦀至於打邊爐配料方面,出面有凍櫃任食丸類蔬菜粉麵,其他嘢例如海鮮,肉類,餃子等等,都可以用QR code落單,非常之方便👍🏼 我哋食嘅係B餐,肉類包括左和牛,安格斯牛小排,特級封門柳等等,牛肉薄切淥幾秒食得,油脂分布平均,用滷水汁黎淥加添一份潮洲風味😘自助吧出面亦都有其他熱盤小食任食任拎,我去嗰日有d燒味,潮洲滷味,蒜蓉蒸蠔同扇貝,咕嚕肉,麻辣滷水等,真係花多眼亂樣樣都想食啲🤣 熱食來講我最鍾意嘅係麻辣滷水豬手,豬手真係炆到超級淋同埋超級入味,啲膠質出晒黎入口滑捋捋,骨膠原爆燈😎埋單時發現原來餐廳而家做緊優惠,A/B/C/D嘅火鍋套餐都有2人同行1人半價,或4人同行1人免費嘅優惠,有效期做到9月30

埋單時發現原來餐廳而家做緊優惠,A/B/C/D嘅火鍋套餐都有2人同行1人半價,或4人同行1人免費嘅優惠,有效期做到9月30號咋😏 有興趣嘅朋友仔就快d去試下啦❤️
  • 招牌滷水鍋
2022-09-23 84 浏览
平時成日食四川麻辣火鍋🍲,男朋友同我一向好喜歡試食新野~~同男朋友係旺角行街見到有潮洲打冷小炒、滷水同火鍋,就即興約埋朋友一齊食,哈哈!因為4人同行1人免費😎順便慶祝埋朋友生日🎂生日既朋友👸🏻揀左:特色麻辣湯底個湯底有大蔥。辣椒。胡椒。蜜棗,辣得黎帶少少香蔥胡椒同甜味,多重口感🤩🤩D餐有好多野食揀,嗌到成枱都係超豐富😝丸類有芝士腸。獅子狗。午餐肉。魚腐,份量仲要好多😚肉類最開心係有精選極品和牛,啲雪花脂肪多到呢😍,真減緊肥都欲罷不能🥰🥰潮式火鍋仲有鹵水鍋,期待下次試🥸
生日既朋友👸🏻揀左:特色麻辣湯底
潮式火鍋仲有鹵水鍋,期待下次試🥸
2022-09-22 102 浏览
超鍾意食潮州菜嘅我,見到有個朋友去食咗潮州菜式任食火鍋,即刻問吓佢喺邊,就立即book位同朋友們一齊食🙊朋友話四個人有一個計免費,即刻湊夠四個人去食🐵因為想食潮汕汁醃同海鮮,所以我哋叫咗D餐🙆🏻必分享嘅潮汕汁醃⬇️總共七樣食物:蟹、蝦、三文魚生、花甲、蟶子、墨魚仔同海鮮集薈。全部都係潮洲打冷既味道呀🙉好難以置信有咁多款式呀,全部都好入味,又爽口彈牙,每個人都食到唔停口🧏🏻人人大讚精選極品和牛⬇️和牛片極肥美,脂肪分佈好靚,咬落爽口多汁,有超級濃郁嘅和牛味呀!我哋總共嗌咗10牒和牛🙈材料豐富嘅招牌滷水湯底⬇️湯底有豬紅、炸豆腐、大蔥、魚腐、蔥同埋辣椒💁🏻湯底應該餚咗一段時間,好濃味豆腐豬紅都好入味👍🏽總括嚟講食物選擇好多,店員上菜都好快捷,仲有好好味嘅潮汕汁醃食物,好少任食火鍋會有咁多食物嘅選擇,尤其是潮汕菜🙊今次真係執到寶🙆🏻下兩星期同舊同學聚會再嚟過!

因為想食潮汕汁醃同海鮮,所以我哋叫咗D餐🙆🏻

必分享嘅潮汕汁醃⬇️

人人大讚精選極品和牛⬇️

材料豐富嘅招牌滷水湯底⬇️

2022-09-22 118 浏览
Bookmark咗呢間餐廳都一段時間,無意中又俾我喺Openrice見到由即日起至9月30日,二人同行一人半價,四人同行一人免費。咁抵,梗係把握機會約埋幾個friend享用啦🥳我哋幾個都係芫荽迷🌿所以毫不猶豫地揀咗芫荽皮蛋湯。芫荽好清新,份量亦多😍魚湯清甜下火,飲落非常順口。潮州伊麵賣相霸氣📸木柄插住對木筷子夾住啲麵,做到一個懸掛嘅效果。口感非常彈牙,而且仲好索湯!鴨血一份六大件,嫩滑爽口,一啲都唔腥。啲蝦新鮮到仲有輕微抖動😱肉質肥美又鮮甜,啖啖肉好滿足。總體嚟講,呢間放題令我喜出望外,值得一去!食物質素超高,而且都係出面比較少見嘅款式。店員上菜同收碟都好快手,呢個價位做到呢個水準真係CP值爆燈🌟

2022-09-22 90 浏览
網上見到旺角有間餐廳又可以食潮州野,又可以食任食打邊爐,屋企人表示有興趣,就一齊去試食,7:30前離開可以平啲,所以我哋5:30就入座😄見啲人話四人同行一人免費,我哋又想食多啲海鮮,所以嗌最貴嗰個餐-鹵漢全席🥘 以下係火鍋料:💫清雞湯底為左食到海鮮既鮮味,我地決定食清雞湯底🤝💫脆滑豬肚豬肚煙韌爽口,清雞湯入味零豬肚更好味,如果有埋胡椒更正😏💫是日海鮮-花甲花甲肉質非常飽滿又鮮甜,配上清雞湯底,更清香惹味😛💫花尾龍躉片同爽脆白鱔片兩款魚片都好爽脆鮮甜,保存得好好,無腥味👍🏻👍🏻好開心揀左鹵漢全席!又有海鮮又有潮洲菜食,一次過滿足好多個願望🧞‍♂️食到唔願走😚

💫清雞湯底

為左食到海鮮既鮮味,我地決定食清雞湯底🤝

💫脆滑豬肚

豬肚煙韌爽口,清雞湯入味零豬肚更好味,如果有埋胡椒更正😏

💫是日海鮮-花甲

花甲肉質非常飽滿又鮮甜,配上清雞湯底,更清香惹味😛

💫花尾龍躉片同爽脆白鱔片

兩款魚片都好爽脆鮮甜,保存得好好,無腥味👍🏻👍🏻

2022-09-19 112 浏览
潮州鹵漢大飯店 - 潮「食」滷水火鍋今日介紹一間位於旺角的潮州菜專門店,有別於一般的潮州菜,因為這次是主打火鍋,有潮州特色嘅滷水湯底,一於黎個潮「食」滷水火鍋!海鮮牛肉火鍋放題分為A-D四個級別,兩小時任飲任食,價錢由$218至$398不等。B餐:極品和牛 $298/位今次我哋叫咗B餐,可以任食精選嘅極品和牛,另外可以選擇安格斯牛小排、特級豐封門柳,仲有非常少見嘅和牛胸油。除咗牛肉,仲提供西班牙黑豚肉片和紐西蘭羊肉卷;海鮮就有爽脆嘅白鱔片、爽彈嘅海蝦同埋時令嘅海鮮。火鍋嘅食品都一應俱全,丸類、餃子等等。湯底更加要介紹一下啦,首選當然係招牌嘅滷水鍋,超級特別,每一站都好似食緊潮式打冷咁!最後更加有自助區熱食區,種類包括海鮮、燒味、凍盤,實有款啱食!而家仲有超抵食嘅優惠,2人同行1人半價;4人同行1人免費,有效期至2022年9月30日,快啲叫朋友嚟食啦!
潮州鹵漢大飯店 - 潮「食」滷水火鍋

B餐:極品和牛 $298/位
封門柳,仲有非常少見嘅和牛胸油。

火鍋嘅食品都一應俱全,丸類、餃子等等。

2022-09-19 102 浏览
社交平台最近見到好多人都打卡呢間位於旺角幾火鍋店,🍲我地都冒名而來。我地4個人去食,竟然有一人免費,變相打折,果然沒令我地失望!加分。🥘我地個湯底招牌滷水系老闆秘制既湯底,非常足料,而且鮮甜滋補!🍜我地叫左海鮮果個set, 游水蝦好新鮮,海水味濃鬱,肉身彈牙 and juicy! 太贊了!生魚片都好鮮美。🐟除此之外,🐂有肥牛片、蘑菇、腸仔、肉丸同埋青菜等等。飲品都有好多選擇,全部都系任飲。我地都贊呢間餐廳食物質素比大部份任食火鍋高,而且食物款式好多,絕對系一流既選擇~🎉🎉

2022-09-19 76 浏览
好耐都冇食火鍋, 做完GYM梗系要食翻多d 優質蛋白質補充翻喇。🏃🏻🏃🏻‍♀️見朋友極力推介呢間餐廳, 話呢間餐廳嘅嘢食好多元化, 除咗一般嘅火鍋料以外, 仲有用好獨特既特色麻辣鍋,難怪咁有人氣。🤗手打蟹子鮮蝦滑,🦐新鮮美味,沒咩雪味,咬落好滑,擺落湯底一陣就可以食,同個湯底好夾,食左好多。🦞海參都好新鮮,有好多舊,都系涮一陣就熟,外皮肉質非常爽口,那裡有D creamy。 唔錯既選擇!玉米🥟🥟,大大粒,肉質Q彈而且爆曬肉汁,可見非常新鮮。其他魚蛋,豆腐仲有寬粉等等都非常大份,都相當抵食。🍡另外想讚呢道既服務幾好,加上上菜之前侍應會簡單講每道菜既配搭,幾Nice,令到成個用餐感覺良好😇。

玉米🥟🥟,大大粒,肉質Q彈而且爆曬肉汁,可見非常新鮮。

其他魚蛋,豆腐仲有寬粉等等都非常大份,都相當抵食。🍡