一入到餐廳感覺好舒服,環境別緻,令人感覺置身於日本🎋🎑 好適合同朋友夜晚嚟飲嘢傾偈🍶同朋友兩個人叫咗幾款刺身、小食、壽司、燒物等等🍣🍲🍢✤ 秋刀魚刺身 $𝟮𝟵𝟴✤ 生蠔刺身 $𝟴𝟴/隻秋刀魚刺身肉質鮮甜🐟 仙鳳趾生蠔肥美又大隻🤩 刺身整體好新鮮❤️ ✤ 海膽壽司 $𝟵𝟴/件✤ 和牛壽司 $𝟭𝟰𝟴/件✤ 左口魚裙邊 $𝟳𝟰/件三款壽司當中最欣賞和牛壽司🐄 A4和牛肉質鮮嫩,脂肪分布平均,唔會覺得油膩🥰✤ 鮑魚天婦羅 $𝟭𝟵𝟴平時比較少食鮑魚天婦羅,覺得好特別☺️ 肉質爽口彈牙唔錯💕✤ 石燒和牛 $𝟯𝟲𝟴同樣係刺身級A4和牛,但經火炙後油脂爆發,入口即溶☺️✤ 味噌蟹甲羅 $𝟴𝟴/件店員同樣會喺你旁邊燒,風味十足🔥✤ 海蒲萄抹茶冷麵 $𝟭𝟰𝟴麵質彈牙,面頭有海蒲萄點綴一下增加口感🍇✤ 唐揚池魚仔 $𝟴𝟴唔油膩,細細條但好飽滿,少食炸嘢嘅我表示好欣賞😚✤ 柚子梳打 $𝟳𝟴柚子梳打唔會好甜,好清新🍋✤ 梅酒梳打 $𝟳𝟴有淡淡嘅梅酒香,酒精濃度低,平時唔飲酒嘅朋友都可以試吓🥃雖然定價偏高,但整體食物有質素,環境舒適,可以一試😌⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 7/10

同朋友兩個人叫咗幾款刺身、小食、壽司、燒物等等🍣🍲🍢

✤ 秋刀魚刺身 $𝟮𝟵𝟴

✤ 生蠔刺身 $𝟴𝟴/隻

✤ 海膽壽司 $𝟵𝟴/件
✤ 和牛壽司 $𝟭𝟰𝟴/件
✤ 左口魚裙邊 $𝟳𝟰/件

✤ 鮑魚天婦羅 $𝟭𝟵𝟴
平時比較少食鮑魚天婦羅,覺得好特別☺️ 肉質爽口彈牙唔錯💕

✤ 石燒和牛 $𝟯𝟲𝟴
同樣係刺身級A4和牛,但經火炙後油脂爆發,入口即溶☺️

✤ 味噌蟹甲羅 $𝟴𝟴/件
店員同樣會喺你旁邊燒,風味十足🔥

✤ 海蒲萄抹茶冷麵 $𝟭𝟰𝟴
麵質彈牙,面頭有海蒲萄點綴一下增加口感🍇

✤ 唐揚池魚仔 $𝟴𝟴
唔油膩,細細條但好飽滿,少食炸嘢嘅我表示好欣賞😚

✤ 柚子梳打 $𝟳𝟴
柚子梳打唔會好甜,好清新🍋

✤ 梅酒梳打 $𝟳𝟴
有淡淡嘅梅酒香,酒精濃度低,平時唔飲酒嘅朋友都可以試吓🥃

雖然定價偏高,但整體食物有質素,環境舒適,可以一試😌

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7/10
2022-09-25 1074 浏览
呢間日式料理係尖沙咀金巴利道,好易搵,好欣賞佢嘅裝飾,好似去咗日本餐廳咁😍門口有🍶清酒酒樽牆,入面又特色卡位、☂️日本紙傘、🎐風鈴等🐮牡蠣和牛💰$198/2件A4和牛 牛牛輕輕煎香 襯熱食🐟秋刀魚刺身💰$298當造食物,近排日式餐廳經常見到,味重油脂豐富🦐唐揚甜蝦💰$88北海道甜蝦,成隻炸嘅連頭都食得🍣穴子壽司💰$196/2件同鰻魚差唔多口感,都幾長,肉質薄身啲都好食🍣A4和牛壽司💰$296/2件必定好食嘅和牛,生食都ok似魚刺身質地🍣生蠔壽司生蠔食唔少,但連壽司一齊食真係第一次,口感特別🥑牛油果雲丹天婦羅💰$398日本海膽+牛油果嘅天婦羅,口感超正🍇海葡萄抹茶冷麵💰$148海葡萄口感爽脆,抹茶冷麵好啱夏天食😍🦀鱈長蟹鍋💰$368有2件鱈長蟹腳,仲有菜、冬菇、金菇等,蟹腳肉甜美🍑白桃/ 🍏青蘋果乳酸飲品💰$78💰$2361/2ppl🚩漁道樂 (尖沙咀) @ryoudouraku 📍尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖

門口有🍶清酒酒樽牆,入面又特色卡位、☂️日本紙傘、🎐風鈴等

🐮牡蠣和牛💰$198/2件
A4和牛 牛牛輕輕煎香 襯熱食

🐟秋刀魚刺身💰$298
當造食物,近排日式餐廳經常見到,味重油脂豐富

🦐唐揚甜蝦💰$88
北海道甜蝦,成隻炸嘅連頭都食得

🍣穴子壽司💰$196/2件
同鰻魚差唔多口感,都幾長,肉質薄身啲都好食

🍣A4和牛壽司💰$296/2件
必定好食嘅和牛,生食都ok似魚刺身質地

🍣生蠔壽司
生蠔食唔少,但連壽司一齊食真係第一次,口感特別

🥑牛油果雲丹天婦羅💰$398
日本海膽+牛油果嘅天婦羅,口感超正

🍇海葡萄抹茶冷麵💰$148
海葡萄口感爽脆,抹茶冷麵好啱夏天食😍

🦀鱈長蟹鍋💰$368
有2件鱈長蟹腳,仲有菜、冬菇、金菇等,蟹腳肉甜美

🍑白桃/ 🍏青蘋果乳酸飲品💰$78

💰$2361/2ppl
🚩漁道樂 (尖沙咀) @ryoudouraku
📍尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖
2022-09-22
2022-09-23 106 浏览
今日早放有可以去食西😋🔥今曰去嘅呢間就畀好多朋友介紹嘅居酒屋環境係充滿日本風味超級適合打卡❤️😍冇諗過尖沙嘴都有個咁日本嘅餐廳嘢食就唔洗講超級好吃🤤絕對係性價比高
今日早放有可以去食西😋🔥
今曰去嘅呢間就畀好多朋友介紹嘅居酒屋
環境係充滿日本風味超級適合打卡❤️😍
冇諗過尖沙嘴都有個咁日本嘅餐廳
嘢食就唔洗講超級好吃🤤絕對係性價比高

✔️牡蠣和牛 $198講唔停覺得呢個好有驚喜‼️ 和牛好嫩 牛肉味道重 本身以為係和牛下面係壽司飯 點知原來底下係配蠔😍 而且鮮味十足 冇諗過呢個配搭咁夾🥰✔️左口魚裙邊壽司 $148✔️赤貝壽司 $148✔️三文魚籽壽司 $148三款壽司裏面最鍾意係三文魚子嗰款🐟 醬油味唔會蓋過咗佢本身有嘅鮮甜味~ 左口魚裙邊都幾唔錯超重油脂呢😆✔️龍蝦鍋 $698件龍蝦肉真係無敵大隻 真係啖啖都係肉🦞肉質爽彈 湯底比較清淡所以可以食得返原材料嘅鮮味 😍✔️鮑魚刺身 $158師傅切得厚薄適中 所以唔會太硬😚 又帶微微爽脆嘅口感幾唔錯😋✔️唐揚池魚仔 $88✔️唐揚甜蝦 $88炸到脆卜卜 好香口啱唒送燒酒🍸🍺✔️朴葉和牛 $298和牛粒肉質軟淋 調味就主要用咗燒汁 由於醬汁比較濃味 肉味唔算好突出🙈✔️牛油果軟殼蟹沙律 $168軟殼蟹大小都唔細 新鮮炸起 仲要有好多膏🦀 下面嘅沙律菜可以幫手解膩🥗整體來講 講唔停最推薦係牡蠣和牛同龍蝦鍋👍🏻 雖然餐廳定價有少少貴💸 但係居酒屋來講環境都算闊落 啱晒朋友嚟聚會👯‍♀️
✔️牡蠣和牛 $198

✔️唐揚甜蝦 $88
炸到脆卜卜 好香口啱唒送燒酒🍸🍺

✔️朴葉和牛 $298

✔️牛油果軟殼蟹沙律 $168

疫情持續回日本家鄉無期,為解思鄉之情經常會到訪不同的日本餐廳享用喜歡的日系美食。跟朋友聚會,特別喜歡選擇居酒屋,因為菜單種類豐富做到各適其適。漁道樂這間居酒屋在尖沙咀區風評不錯,日本食材、海鮮等標榜日本直送,有自家的魚缸保持新鮮度。裝修滿滿日本風情,有VIP榻榻米卡座可供預訂,地方闊落,感覺不錯。.✿ 秋刀魚刺身 💲298要數日本秋天最具代表性的海鮮食材,首推秋刀魚。每年九至十一月是秋刀魚的當造季節,魚肉特別鮮甜肥美。餐廳推介必試這款時令魚鮮,可選擇刺身或炙燒處理。刺身秋刀魚肉油份不多但魚味道很重,連皮一起吃,再添上一點點薑茸、蔥花、醬油以及山葵,魚肉嫩滑肥美。.✿ 漁‧七點刺身 💲668七款新鮮刺身包括原隻赤貝、深海池魚,油甘魚、吞拿魚腩、北海道帆立貝、牡丹蝦以及北海道海膽。一整盤的刺身盛陣容鼎盛,擺盤相當精緻考究,極盡視覺享受。當然各款刺身的新鮮程度無容置疑,特別是吞拿魚腩厚切肥美,赤貝是原整版本鮮甜度十足。.✿ 極上壽司盛合 💲498嫌極上版本的刺身盛也未滿足,所以再加點了師傅發板的極上壽司盛。壽司組合也有三文魚籽、赤貝、深海池魚,油甘魚、吞拿魚腩、牡丹蝦以及海膽。享用後很是滿足
✿ 秋刀魚刺身 💲298
秋刀魚刺身
✿ 漁‧七點刺身 💲668
✿ 極上壽司盛合 💲498
嫌極上版本的刺身盛也未滿足,所以再加點了師傅發板的極上壽司盛。壽司組合也有三文魚籽、赤貝、深海池魚,油甘魚、吞拿魚腩、牡丹蝦以及海膽。享用後很是滿足。
極上壽司盛合
✿ 牡蠣和牛 💲198
餐廳推薦必試他們的招牌作牡蠣和牛,起初沒有太上心但吃過後大為驚艷。和牛刺身經輕輕調味,在醬汁處理下滑嫩無比,帶微微香甜。牡蠣又即是蠔,口感有奶嫩感。代替了傳統搭配的壽司飯,配搭和牛刺身在一起異常地合襯,難怪有這種安排。
✿ 味噌蟹甲羅燒 💲88
味噌蟹甲羅燒是餐廳另一招牌主打,是日本磯燒名物,基本上是每檯必點。特別是於秋天這個螃蟹最當造的季節,吃日本料理怎麼能少。蟹蓋內放滿松葉蟹肉、鮮甜味濃蟹膏以及蟹籽,再加上蔥花調味及滑滑的鵪鶉蛋增加濃稠度。富有濃郁海水味的蟹肉及蟹膏經過爐火一烤,蟹香加炭香四散。這種蟹膏助飯實在一流,建議加點米飯一起享用。
✿ 什錦天婦羅 💲168
隨意再配搭一點熱食,不想動腦筋所以點選了甚麼也有的什錦天婦羅,包括有大蝦、南瓜、蕃薯、茄子及冬菇等。炸的程度剛好,放涼一會還是滿香脆乾爽沒太多油份。
✿ 清酒煮蜆💲128
蜆滿大隻份量很多,有淡淡清酒的味道。
清酒煮蜆
❀ 原味ʜɪɢʜʙᴀʟʟ 💲78
❀ ᴏʀɪᴏɴ 💲78
到居酒屋豈能沒有酒?餐廳的酒類選擇不算少,選擇了原味ʜɪɢʜʙᴀʟʟ 即 ᴡʜɪꜱᴋʏ ꜱᴏᴅᴀ ᴡᴀᴛᴇʀ 及日本啤酒ᴏʀɪᴏɴ,配搭日式料理,才能盡興。
不專業食評 nei.foodie
秋刀魚刺身
極上壽司盛合
清酒煮蜆
2022-09-20 100 浏览
店外店內的裝潢都有濃厚日本氛圍,油紙傘、鯉魚旗、燈籠同風鈴等,仲有榻榻米卡位,打卡位甚多!👉🏻生蠔刺身 $176 (2隻)來自日本岩手縣嘅生蠔真係非常肥美,好滑溜,超級creamy!完全唔腥,好厚滑鮮味,回甘味濃,真心推介!👉🏻秋刀魚刺身 $298時令刺身,只係呢兩個月先有!第一次食,估唔到都幾厚肉,肉質嫩,點豉油再配蔥花,味道更鮮!👉🏻極上壽司盛盒 $498共有八件壽司,有拖羅、海膽、赤貝和大蝦等,所有食材整體都好新鮮,色澤靚!👉🏻清酒煮蜆 $128厚肉,入口軟綿多汁,配海帶清酒上湯,好入味!👉🏻牡蠣天婦羅 $188酥脆而不油膩,大件而且好肥美,咬落口仲好juicy!仲有一件香菇天婦羅,好清甜!👉🏻龍蝦爆香嘅蒜鋪面,好香口惹味,龍蝦肉肉質非常爽彈!👉🏻白桃梳打 $78白桃味香甜👉🏻梅酒梳打 $78清香醇厚食材高質新鮮,今餐食得好滿足,好開心!

👉🏻生蠔刺身 $176 (2隻)

👉🏻秋刀魚刺身 $298

👉🏻極上壽司盛盒 $498

👉🏻清酒煮蜆 $128
厚肉,入口軟綿多汁,配海帶清酒上湯,好入味!

👉🏻牡蠣天婦羅 $188

👉🏻龍蝦
爆香嘅蒜鋪面,好香口惹味,龍蝦肉肉質非常爽彈!

👉🏻白桃梳打 $78
白桃味香甜

👉🏻梅酒梳打 $78
清香醇厚

食材高質新鮮,今餐食得好滿足,好開心!
2022-09-15 464 浏览
尖沙咀居酒屋🏮都有好多間,呢間bookmark左好耐,朋友生日飯指定要食日本野,所以一早已經book定食好嘢嘆下輕鬆下😊一入去坐低,即刻叫杯Suntory解渴同叫嘢食先😋❣️7點剌身~包括有大拖羅(Toro)、海膽、油甘魚、帶子、牡丹蝦、赤貝同深海池魚,兩大塊大拖真係入口即溶,掂😋👍👍❣️海膽蟹肉反卷 ~賣相相當吸引,將海膽放曬係上面,視覺享受😊❣️ 味噌蟹甲羅🦀 ~必食推介,蟹蓋入面放滿蟹膏、蟹肉同蟹籽加埋鵪鶉蛋撈勻,由店員幫手燒,燒過後滲出香濃蟹膏香味,朋友第一次食,食到想encore 😋😊👍👍👍❣️炸牡蠣(蠔)天婦羅,炸得相當薄脆,仲要鮮甜冇腥味,相比之前食過其他地方啲炸蠔,呢度真係好好味😋👍❣️最後叫左條日本直送燒竹籤魚同埋清酒煮蜆,鮮甜美味,大滿足😊❣️呢度由門口到店內環境都充滿氣氛,旁邊一列榻榻米座位,真係好有日本feel,見到佢仲有和風VIP房,啱曬成班朋友聚會,私隱度極高,最緊要食材新鮮質素高😋 ❤️Crab meat with sea urchin、Toro、Kanimiso、Sushimi、Oyster Tempura~Yummy❤️

❤️Crab meat with sea urchin、
2022-09-14
  • 海膽蟹肉反卷
  • 七點剌身
2022-09-08 139 浏览
提早同屋企人食中秋節飯,成日食中菜有啲悶,今次揀左間日本餐廳同屋企人慶祝,食完都大讚好食,雖然價錢略貴,但最緊要食得滿意又開心!日本直送飛魚刺身 $698店員話佢地既刺身系即日新鮮到港,當日推介飛魚,見未食過就試一試。飛魚系白身魚,入口甘甜清爽,有少少咬口感,而且一啲都吾腥。由於飛魚既肉質較易散開,所以比其他魚難切,而呢份刺身切到晶凝通透,估計師傅既刀工幾了得。唐揚甜蝦 $88原隻甜蝦連殼去炸,可以連殼食,食落好香脆,味道有啲似食蝦條,好惹味。海膽蟹肉反卷 $298海膽大大份放系反卷上,幾新鮮,無腥味。反卷內有一絲絲既蟹肉。明太子燒玉子 $128玉子包住明太子,可惜玉子煮得比較熟,較為失色。味噌蟹甲羅 $176呢間餐廳以浜燒做主打,蟹甲羅會由店員黎燒,我地可以坐定定等食。店員將蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋黃同葱一邊快手撈勻一邊系網上燒,未燒好已經聞到好香蟹燒味!食落同樣蟹味好重,有好多蟹肉。石燒和牛 $3686片和牛,同樣由店員燒,燒之前會問我地想食幾成熟,幾貼心。和牛肉質都算嫩,幾juicy,帶有點油脂香,但牛肉味吾算重,而且有少少根。另外提供3款醬料:芥末、和牛醬汁同抹茶海鹽。牡蠣天婦

日本直送飛魚刺身 $698

唐揚甜蝦 $88

海膽蟹肉反卷 $298

明太子燒玉子 $128
玉子包住明太子,可惜玉子煮得比較熟,較為失色。

味噌蟹甲羅 $176

石燒和牛 $368
6片和牛,同樣由店員燒,燒之前會問我地想食幾成熟,幾貼心。

牡蠣天婦羅 $188
4大隻蠔,大約有8cm長,而且好飽滿、好肥美。

天婦羅炸粉夠薄,炸完既蠔仲好juicy同有鮮味。

清酒煮蜆 $128
蜆鮮甜大隻,而且無沙,清酒味較濃。

入到餐廳感覺去左日本,好有日本feel,仲有tatami既座位,幾有私隱度。
1K
2022-09-05 119 浏览
前排同朋友黎到尖沙咀呢間人氣居酒屋 — 漁道樂 食野~~餐廳裝潢充滿沖繩居酒屋風情🎏,仿如置身日本一樣!啱哂一邊食野一邊打卡🤩🤩🐟日本直送鮮魚✨賣相吸引,鯛魚刺身色澤好靚!!口感爽口彈牙,每啖充滿魚油香!蘸豉油同少少wasabi一齊食更開胃😋😋🍣穴子、三文魚籽壽司✨另外叫左兩款壽司試試~~穴子口感軟綿,入口帶炭燒香~好味🔥🔥三文魚籽粒粒飽滿,口感爽脆!咬落仲爆汁🤤🤤🍲清酒煮蜆✨蜆肉脹卜卜,每隻鮮甜肥美、無沙!!清酒味道香濃🍶,食完可以暖暖胃👍🏻👍🏻🦀味噌蟹甲羅✨幾乎每枱必點既菜式,必試~~蟹殼內裝滿蟹膏、蟹籽、蟹肉同鵪鶉蛋,份量十足!!店員仲會即場烹調,即燒即食!夠新鮮❤️❤️🥑牛油果雲丹天婦羅✨牛油果同海膽既配搭幾新鮮🤩🤩外層酥脆,食落有牛油果同海膽既鮮甜!啖啖滋味~~🥘和牛壽喜鍋✨和牛大大片,仲要入口即溶!好重油脂香🔥🔥鍋內有豆腐、金針菇同娃娃菜等配料,全部索哂壽喜燒湯底既精華!好正🤤🤤飲品方面,我地揀左白桃乳酸🍑同巨峰啤酒🍇~~白桃乳酸味道酸酸甜甜,好解渴~~巨峰啤酒大大杯!好香巨峰提子同啤酒既味道,唔錯👍🏻👍🏻
前排同朋友黎到尖沙咀呢間人氣居酒屋 — 漁道樂 食野~~

🐟日本直送鮮魚✨
賣相吸引,鯛魚刺身色澤好靚!!

🍣穴子、三文魚籽壽司
另外叫左兩款壽司試試~~
穴子口感軟綿,入口帶炭燒香~好味🔥🔥
三文魚籽粒粒飽滿,口感爽脆!咬落仲爆汁🤤🤤

🍲清酒煮蜆✨
蜆肉脹卜卜,每隻鮮甜肥美、無沙!!
清酒味道香濃🍶,食完可以暖暖胃👍🏻👍🏻

🦀味噌蟹甲羅✨
幾乎每枱必點既菜式,必試~~
蟹殼內裝滿蟹膏、蟹籽、蟹肉同鵪鶉蛋,份量十足!!
店員仲會即場烹調,即燒即食!夠新鮮❤️❤️

🥑牛油果雲丹天婦羅✨
牛油果同海膽既配搭幾新鮮🤩🤩
外層酥脆,食落有牛油果同海膽既鮮甜!啖啖滋味~~

🥘和牛壽喜鍋✨
和牛大大片,仲要入口即溶!好重油脂香🔥🔥

飲品方面,我地揀左白桃乳酸🍑同巨峰啤酒🍇~~
白桃乳酸味道酸酸甜甜,好解渴~~
巨峰啤酒大大杯!好香巨峰提子同啤酒既味道,唔錯👍🏻👍🏻
尖沙咀日式居酒屋漁道樂一向都好受歡迎,餐廳格局好有日式情調不在話下,而且居酒屋供應的海鮮刺身壽司都新鮮,飛機貨即日從日本來香港,完全係新鮮的味道,唔怪得當晚即使係平日晚上好快就已經坐滿左7成客人。-豆腐沙律🥗以麻醬調味,豆腐嫰滑滿滿豆香,沙律菜配蕃茄都爽脆清甜。-七點刺身🥢北海道帶子, 牡丹蝦,赤貝,深海池魚,油甘魚拖羅及北海道海膽,一排過放在碟上,剩睇已經叫人流晒口水。北海道帶子鮮甜,牡丹蝦夠creamy,😊赤貝爽脆,油甘魚有滿滿魚油香仲有厚切的拖羅,大滿足。-海膽壽司&三文魚籽壽司北海道海膽食落豐腴,美味😍三文魚籽粒粒海水香在口中爆發,新鮮🤩-岩手縣刺身生蠔食落有有嫩滑鮮甜的味道,爽口與creamy 並重,留下餘韻。-漁道樂的熟食炸物都做得出色當晚最深刻印象的是唐揚甜蝦新鮮甜蝦經過唐揚後,隻隻帶金黃,食落鮮甜咸香,亦有蝦肉的緊實。唐揚池魚也不錯啊~魚香肉嫩-石板燒和牛這道菜店員姐姐幫忙在石板上燒肉,滿滿和牛脂香在口裡爆發,肉嫩Juicy。-甲羅燒另外仲有甲羅燒蟹膏撈過 鵪鶉蛋勁滑滑的最重要係蟹膏夠香夠濃大愛。-最後以海葡萄抹茶冷麵作結爽口涼爽之中是滿滿日式風味。-荔枝味乳酸梳打蜜瓜
尖沙咀日式居酒屋漁道樂一向都好受歡迎,
餐廳格局好有日式情調不在話下,

而且居酒屋供應的海鮮刺身壽司都新鮮,
飛機貨即日從日本來香港,
完全係新鮮的味道,
唔怪得當晚即使係平日晚上好快就已經坐滿左7成客人。
豆腐沙律🥗

以麻醬調味,豆腐嫰滑滿滿豆香,沙律菜配蕃茄都爽脆清甜。
七點刺身🥢

北海道帶子鮮甜,牡丹蝦夠creamy,😊

赤貝爽脆,油甘魚有滿滿魚油香

仲有厚切的拖羅,大滿足。

海膽壽司&三文魚籽壽司
北海道海膽食落豐腴,美味😍

三文魚籽粒粒海水香在口中爆發,新鮮🤩
岩手縣刺身生蠔

食落有有嫩滑鮮甜的味道,

爽口與creamy 並重,留下餘韻。
漁道樂的熟食炸物都做得出色
當晚最深刻印象的是唐揚甜蝦
新鮮甜蝦經過唐揚後,

隻隻帶金黃,食落鮮甜咸香,亦有蝦肉的緊實。

唐揚池魚也不錯啊~魚香肉嫩
石板燒和牛

這道菜店員姐姐幫忙在石板上燒肉,

滿滿和牛脂香在口裡爆發,

肉嫩Juicy。

甲羅燒

另外仲有甲羅燒
蟹膏撈過 鵪鶉蛋勁滑滑的

最重要係蟹膏夠香夠濃
大愛。

最後以海葡萄抹茶冷麵作結

爽口涼爽之中是滿滿日式風味。

荔枝味乳酸梳打
蜜瓜味乳酸梳打
2022-08-23 131 浏览
因為味噌蟹甲羅而叫咗兩碗白飯,$40碗!共$80⋯⋯⋯ 其他嘢食真係港式日式嚟,質素只值lunch幾十蚊,求其一個港女都煮得出既野⋯⋯海鮮唔新鮮。鱈場蟹鍋得兩條腳,其他就係白烚幾條粉絲葱,成煱都係白烚,啲野食唔新鮮又無味⋯不能幫襯,好L難食。間嘢應該要執笠⋯ 可能啲人嚟呢頭係飲酒為主啦,所以啲野食質素真係⋯⋯⋯好垃圾得炸雞軟骨係正常食物所謂磯燒都係⋯好唔新鮮既野,無任何調味啲生野我唔敢放落口,朋友食only, 賣相唔新鮮

可能啲人嚟呢頭係飲酒為主啦,所以啲野食質素真係⋯⋯⋯好垃圾

炸雞軟骨係正常食物

所謂磯燒都係⋯好唔新鮮既野,無任何調味

啲生野我唔敢放落口,朋友食only, 賣相唔新鮮
早排有人PM同我講,話覺得我寫嘢好長😂所以原本呢篇食評都想縮短篇幅,但係因為實在太好味嘅關係唔小心又寫得太長了🤣今日到訪嘅係尖沙咀嘅居酒屋🏮佢哋每日都有嚟至世界各地新鮮送達嘅食材,今日嘅日本直送鮮魚($798) 係鰈魚,佢係一條白身魚,食落去新鮮爽口,魚味唔會太濃,主要係食佢個口感😛成條魚上枱都幾震撼✨海膽壽司 ($98) 係加拿大海膽,好鮮甜,一啲苦澀味都冇,非常高質素🤩油甘魚腩壽司($84) 同樣爽口新鮮,魚油香好出😋唐揚甜蝦($88)🦐係佢哋嘅新菜式,食完就會明白點解係餐牌上面寫絕品🫡全隻都食得,全隻蝦炸得酥脆而唔油膩,一咬落去蝦味好濃郁甘香,配上由師傅調配嘅沙律醬超幸福🥰味噌甲羅燒 ($88/1) 同石燒和牛 ($368) 都係由餐廳專員係席前料理,啱晒打卡得嚟又可以係燒好熱辣辣個時食🤪甲羅燒蟹味濃郁🦀A4和牛脂肪比例分布平均,特登叫店員將佢燒得比較生一啲,食落去和牛嘅油脂係口腔爆發☺️你哋過嚟食下就知🤫清酒煮蜆 ($128)隻隻鮮甜冇沙,而且都幾大隻🐚蜆肉索晒清酒湯底嘅精華,湯底又有少少鮮甜嘅蜆味,兩者相得益彰✨牡蠣天婦羅 ($188) 好大隻好飽滿,新鮮熱辣炸出嚟好滿足😚嚟到

甲羅燒蟹味濃郁🦀

嚟到居酒屋,最啱就係同朋友一人一杯嘢飲,今次同朋友嗌咗青蘋果梳打 ($78)同Highball ($78),送住酒嘆美食真點一流🥰

特別欣賞呢度嘅店員服務好殷勤,亦都好肯分享唔同食材嘅知識,問佢哋今日有啲咩新鮮,佢哋都主動提供咗好多餐點嘅建議,服務態度亦都幾唔錯🫶🏻環境亦都坐得幾舒適,仲有榻榻米位,想私隱度高啲仲可以拉埋簾🎏🎐如果預算鬆動嘅話絕對推介過嚟呢間日式居酒屋👍🏻
  • 浜燒蟹甲羅
  • 清酒煮蜆
  • 甲羅燒
  • 海膽壽司
  • 石燒和牛
  • 唐揚甜蝦
2022-08-19 84 浏览
因為係特別節日😳而且太掛住鄉下,所以去咗呢間餐廳。第二次嚟依然高質,環境絕對係置身喺日本咁樣,有榻榻米位置,私隱度高✨✨✨❁ 日本直送鮮魚 $798今日呢條係新鮮嘅鱸魚😃屬於白身魚,味道相對較清,但鮮味十足。有海王子之稱嘅鱸魚盛產期為6月至8月✨而家食就係啱啱好。師傅刀工十足,數過有三十幾片,片片厚度均勻,而且晶瑩剔透。有個酸汁俾大家點,味道清新。❁ 師傅發板 $598總共有八件😆鍾意佢飯嘅份量比較少,餡料極多。帶子海膽穴子,呢件真係極度奢侈,穴子醬汁剛剛好,唔會蓋住海膽鮮味。龍蝦刺身壽司,肉質爽脆,極鮮甜😆仲有我鍾意嘅拖羅,睇見都知道好肥美,油脂豐富。❁ 牛油果雲丹天婦羅 $398不論賣相同埋口感都十分之好,第一次見呢個食法,即使炸過亦都食得出好香海膽味,唔會比油味蓋過鮮味。外層酥脆,內裏creamy~ 仲有牛油果🥑口感豐富。❁ 味噌蟹甲羅 $176/2一向都鍾意食甲羅燒,今次呢隻勁大隻,蟹膏上面有滿滿嘅蟹膏、蟹肉同埋蟹籽,仲有鵪鶉蛋。店員會拎埋過個爐過嚟,喺我哋面前即場幫我哋燒😆實在太吸引。燒緊嘅時候好香,已經好想食。蟹膏味道好濃郁,同時咬到粒粒蟹籽🦀❁ 朴葉和牛 $298賣相好靚

❁ 日本直送鮮魚 $798

❁ 師傅發板 $598

❁ 牛油果雲丹天婦羅 $398

❁ 味噌蟹甲羅 $176/2

❁ 朴葉和牛 $298
賣相好靚,陣陣牛肉香味滲出來,肉質軟熟、咬落去肉汁流晒出嚟😃食落我覺得有少少葉香,好特別。

❁ 唐揚池魚仔$88
熱辣辣的炸魚仔,小食一流!

❁ 巨峰乳酸 $78

❁ 白桃乳酸 $78

📍 漁道樂 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖

庆祝纪念
纪念日
  • 鮮魚刺身
今日同朋友黎到哩間日式居酒屋。居酒屋既環境充滿日本風情,天花掛上日本燈籠及魚旗幟🏮四周用上大量日本物品作裝飾,仲有好靚嘅特色卡位。除左單點食物,餐廳亦有二人餐可以選擇,而餐廳既食材係每日由日本直送到港既~🔸平正魚刺身 $798 平正魚屬於紅身魚,魚味濃郁,質感軟腍,重點係超級新鮮❗️可以點酸汁或者豉油加Wasabi,我就鍾意點酸汁,味道更清新,好食推介👍🏻🔸北海道海膽壽司 $98 / 1件北海道海膽大粒creamy,鮮甜好食~🔸岩手蠔壽司 $108 / 1件岩手蠔係即叫即開既,係壽司飯上放上肥美既岩手蠔,入口質感較為爽身,味道鮮甜,加上紫菜及面層既燒芝士,非常特別,係其他餐廳比較少見。🔸清酒煮蜆 $128蜆肉清甜無沙,份量亦唔少,底下仲有大蔥同海帶。🔸薩摩手羽 $88薩摩手羽即係鹿兒島嘅雞翼,雞味會較為突出,淨係加上鹽燒製已經好好食,外皮超香,雞肉嫩滑多肉汁,好食推介👍🏻🔸石燒鹿兒島A4和牛 $368店員會係你面前即燒,亦會問你想要既熟度。A4和牛肉質軟嫩,油脂豐溢,入口充滿油脂香,配上三款唔同既醬汁,分別係黃芥末、黃牛醬汁及抹茶海鹽。🔸牛油果雲丹天婦羅 $398牛油果香甜軟熟,雲丹即係

🔸平正魚刺身 $798

🔸北海道海膽壽司 $98 / 1件
北海道海膽大粒creamy,鮮甜好食~

🔸岩手蠔壽司 $108 / 1件

🔸清酒煮蜆 $128
蜆肉清甜無沙,份量亦唔少,底下仲有大蔥同海帶。

🔸薩摩手羽 $88

🔸石燒鹿兒島A4和牛 $368

🔸牛油果雲丹天婦羅 $398
牛油果香甜軟熟,雲丹即係海膽,味道鮮甜唔腥,加上香脆既紫菜,估唔到味道咁夾,除左點天婦羅汁之外,仲可以喺面層灑上鹽,能夠提鮮~

🍹青蘋果梳打 $78
🍹巨峰梳打 $78
兩款飲品都酸酸甜甜,非常開胃解渴~

整體黎講,居酒屋環境別緻舒適,食材新鮮,食物亦高質素,係同朋友相聚既好地方。

2022-08-15 88 浏览
今天正好有閒暇的時間,於是決定約朋友一起找一間純正的日式料理餐廳,好好陶冶陶冶身心,放鬆放鬆心情。我們經過了尖沙咀的金巴利中心,發現了這一間裝修極其用心、環境特別舒適的日式料理餐廳漁道樂。一進入餐廳侍應就引導我們在專門的雅座上入了席,根據餐牌,我們選了幾樣有特色的食物,決定大飽口福。師傅發板的魚肉刺身質量非常新鮮,入口軟糯可口,吃上去是非常上乘的食材選擇,令人目不暇接,愛不釋口。油炸牡蠣天婦羅也是非常引人入勝的一道菜,天婦羅選擇的食材是蘑菇和牡蠣,兩種食物經過麵皮的包裹放入油裡,炸製之後入口外酥裡嫩,脆脆的外皮包裹著鮮活的食材,吃到嘴裡是頂級般的享受。味噌蟹甲羅的蟹肉搭配魚籽和鵪鶉蛋,經過專門的烤製,入嘴新鮮,口味獨特,是非常不錯的蟹味料理。燒和牛也是我的最愛,蘑菇搭配蔬菜,還有和牛放在石板上烤製,醬汁濃郁,肉質鮮美,吃到嘴裡回味無窮。言而總之,這真的是一件非常有特色,而且非常正宗的日式料理餐廳,所有的食材選擇都毫不馬虎,質量上乘。因此我真的好想下次家庭聚會再在這裡舉辦,一起享受這裡的獨家美食。