2019-11-08 47 浏览
閨蜜係要見架!不過各有各忙 約左好耐 終於約定到出黎食飯啦 而食飯既地點我地決定漁道樂 開左唔係好耐 不過見到好多笑哈哈 同埋睇相都好吸引 就決定選擇佢啦漁。上網見個個都有點「蟹甲羅」預左佢係必點架啦 $68@ 原來有 鵪鶉蛋 牛油 蟹肉 蟹膏 蟹籽 蔥 然後就有會店員係你面前幫你燒 然後熱辣辣食一口 超幸福的感覺🥰🥰信我 蟹迷這個必點!🉐💯而我地幾個女仔好多野都想食 另外就嗌左這些🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️7點刺身大概有3文魚 拖羅 海膽 赤貝 帶子等等 最印象深刻係海膽同拖羅😍海膽好新鮮而且份量多 就咁食都唔會有異味 。拖羅更加冇得輸🥰入口即溶唔再講 重點係佢個個魚油味好出 但又唔會覺得好膩 諗起都想再食🤤🤤🤤炸魷魚🦑這個賣相普通d 但食落又冇焦味 脆卜卜雜錦天婦羅🍤相對地天婦羅比較貴 要$128 但份量唔算多 不過唔太油膩 算係咁明太子燒玉子這個唔錯 蛋蛋好滑 明太子好香 好食好食漁味樂軍艦用青瓜代替紫菜 令到成件事好清新 配上拖羅碎 飛魚子 海膽等等 全部都係好新鮮嘅食材 食多幾件都得!🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️雞皮餃子🥟特色野 唔講唔知係雞皮😱因為一啲都唔肥膩🤭裏面包着主要係菜🥬🥬可能因為咁所以
環境都幾似日本🇯🇵

這個唔錯 蛋蛋好滑 明太子好香 好食好食

漁道樂軍艦
漁味樂軍艦

雞皮餃子🥟
特色野 唔講唔知係雞皮😱因為一啲都唔肥膩🤭裏面包着主要係菜🥬🥬可能因為咁所以中和左值得一試

蟹盛冷豆腐
純粹打算嗌個前菜 就係芝麻醬加豆腐再加蟹膏🤗🤗

牛油果軟殼蟹沙律
牛油果軟殼蟹沙律🥗
好開心好多牛油果🥑軟殼蟹同牛油果係絕配

牡蠣和牛🈵💯
推介推介推介 鮮和牛配生蠔 鮮牛新鮮 但你唔會覺得食緊好血淋淋既野架 同埋個蠔 一啲都唔腥 我唔太食得蠔 但這個配搭 食3,4隻都冇問題🤤🤤🤤😪

另外重嗌左4杯飲品 都係乳酸梳打為主 但生果味道都不會假 十分解渴

好開心搵到個新去處啦!尖沙咀高質日本🇯🇵食物又多一個選擇👍🏻👍🏻👍🏻
蟹甲羅
  • 蟹角羅
2019-11-07 18 浏览
最近才知道原來韓國街有一間日式居酒屋隱身其中,剛巧今天想和🐽吃日本菜,我們就決定到這間餐廳試一下。🍽巨峰啤酒+白桃梳打首先我們叫了飲料。巨峰啤酒很特別,整杯飲料都是紫色的,而且店員很貼心地提醒頭幾啖不要攪拌,把啤酒喝了一點再把底下的巨峰醬拌勻。這個非常適合不太能喝酒的人,巨峰提子味很容易入口,啤酒味不算太重。白桃梳打也很好喝,白桃味很重,但是又不會太死甜/假甜,甜度剛好。🍽蟹肉青瓜沙拉前菜的quality也不錯,蟹肉也有很多,和青瓜跟蛋黃醬的配搭也很清新、開胃。🍽生蠔刺身近期推介的生蠔刺身,非常肥美,而且不會太重海水味,是我喜歡的味道,而且不會有沙,好吃!🍽蟹肉甲羅燒看見每一枱都有個爐就知道餐廳的磯燒料理不能錯過。自從日本吃過一次以後,每次見到我都一定會叫。蟹蓋裏有大量蟹肉,和蟹籽、蛋黃、牛油和蔥拌勻,蛋黃令蟹肉的味道更香,蟹籽增加了口感,十分香口、鮮味,啖啖肉🤤🍽芝士魚餅、鮑魚芝士魚餅雖然看上去不多,但是每一塊裡面都夾了厚厚一層的芝士,兩個人份剛剛好。鮑魚非常新鮮,店員會一直幫你去殼、去內臟,慢慢燒到可以吃又不會過熟的程度,非常新鮮。🍽吉列黑豚黑豚肉豬肉味濃,而且肉質一點都不鞋,肥瘦

🍽巨峰啤酒+白桃梳打

🍽蟹肉青瓜沙拉

🍽生蠔刺身

🍽蟹肉甲羅燒

🍽芝士魚餅、鮑魚

🍽吉列黑豚
黑豚肉豬肉味濃,而且肉質一點都不鞋,肥瘦適中。外面的炸衣薄薄一層,炸得香脆,剛剛好。

🍽刺身盛合-三文魚+拖羅+油甘魚
我最期待的就是刺身。每一款都很新鮮,充滿色澤,而且每一片都是厚切,完全不會偷工減料。油甘魚很好吃,油脂味道剛剛好;托羅當然也不會令人失望,入口即溶,非常肥美💕

🍽海膽青瓜反卷
今晚的另一主角當然是有多達6件的海膽反卷。每一塊上面都鋪上超多的海膽,海膽鮮甜,融化在口裡面,配上青瓜爽脆的口感簡直一流!
下星期就要到日本旅行啦未出發先興奮忍唔住要係香港食翻餐日本菜先🙈所以今日黎到尖沙咀行街 順便睇下邊度有好西食- 一經過呢度,就比佢既門面吸引住左😎好有身在日本既感覺-餐單選擇種類好多生蠔,刺身,壽司,石板燒和牛,通通都有連甲羅燒都有 無可能唔點😍-生蠔好肥美好大隻!一食落去creamy既口感帶海水鮮味👍🏻👍🏻必點!原隻赤貝刺身,平日食既時候都好難全隻上今次係一原隻上,肉質爽口-食呢個甲羅燒既時候令我諗起好似去左日本磯丸水產既感覺🙈不過呢個甲羅燒相對更足料,啖啖都係蟹肉👍🏻👍🏻-呢兩隻大蝦真係好大隻! jumbo size!!!店員會幫手燒, 仲有燒埋芝士魚餅,燒到岩岩好,等我可以專心繼續食!哈哈-燒過既海膽又真係比較少食而生蠔搭上海膽去燒就更加少食所以見到呢個配搭就即點!果然無令我失望,出奇地夾味燒過既蠔熱辣辣之餘鎖住左大量水分👍🏻👍🏻🥰-呢個西京燒有著平實既外表但係佢既味道我覺得係今晚咁多食物當中最好!!! 燒到甜甜地魚肉質又嫩滑!值回票價-和牛壽司呢度都有得食生和牛肉嫩口,油脂分布睇得見既雪花陣🥰🥰-呢餐食得相當滿意員工友善主動食物質素相對附近既餐廳係高一個級數係香港都食到一種仿
下星期就要到日本旅行啦
未出發先興奮
忍唔住要係香港食翻餐日本菜先🙈
所以今日黎到尖沙咀行街 順便睇下邊度有好西食
一經過呢度,就比佢既門面吸引住左😎
好有身在日本既感覺

餐單選擇種類好多
生蠔,刺身壽司,石板燒和牛,通通都有

連甲羅燒都有 無可能唔點😍

原隻赤貝刺身,平日食既時候都好難全隻上
今次係一原隻上,肉質爽口

食呢個甲羅燒既時候令我諗起好似去左日本磯丸水產既感覺🙈
不過呢個甲羅燒相對更足料,啖啖都係蟹肉👍🏻👍🏻

呢兩隻大蝦真係好大隻! jumbo size!!!

燒過既海膽又真係比較少食
而生蠔搭上海膽去燒就更加少食
所以見到呢個配搭就即點!
果然無令我失望,出奇地夾味
燒過既蠔熱辣辣之餘鎖住左大量水分👍🏻👍🏻🥰

呢個西京燒有著平實既外表

和牛壽司呢度都有得食
生和牛肉嫩口,油脂分布睇得見既雪花陣🥰🥰

呢餐食得相當滿意
  • 西京燒
  • 和牛壽司
  • 燒蟹甲羅
2019-11-06 16 浏览
香港人非常喜愛日本,除了每年都去日本旅行之外,還經常到日本餐廳進食,因此日本餐廳開到成行成市。近年,多了以居酒屋形式經營的餐廳,最近試了一間高質素的居酒屋。居酒屋絕對一個可以與朋友暢談的好地方,一般在居酒屋食飯,上菜都會比較慢,食客都會點一杯酒慢慢飲慢慢等,所以我們都點了杯飲品等待美味的食物。我點的是青檸菠蘿燒酎,大大的一杯,上面鋪滿新鮮菠蘿,喝一口燒酎,酒味和菠蘿汁很夾,兩者分量剛剛好,帶帶淡淡的青檸味。朋友的點的巨峰提子梳打,這杯豐富巨峰提子果汁味的,很適合不喜喝酒的她,果汁不會太甜,甜度剛剛好。肚餓的我們,當然先吃可以即食的刺身,這款漁道樂五點刺身,顧名思義是有五款刺身,當中包括三文魚、吞拿魚、油甘魚、墨魚和甜蝦。單看賣相已經很吸引,刺身全部都很新鮮,個人尤其喜愛三文魚和甜蝦,一款肥美一款鮮甜,各有千秋。蒜燒牛舌也是全晚至愛之一,牛舌入口爽脆,咬一口滿嘴牛油,卻又不覺肥膩,蒜香味很重,吃起來更滋味。來居酒屋必須要點燒物,我們點了三款海燒在爐上燒,分別是鮑魚、蠔和帆立貝,個人特別推介燒蠔,新鮮而香甜,記得一燒好就食,放涼就不好吃。另外也要試這個清酒煮蜆,其他餐廳通常都是白酒煮蜆的,

另外也要試這個清酒煮蜆,其他餐廳通常都是白酒煮蜆的,用清酒煮更有香濃的酒味,蜆肉清甜新鮮,很好味。

這份漁道樂軍艦有六款壽司,一般的軍艦用紫菜包飯,要即製即食,不然紫菜就會腍,這間餐廳則用了青瓜來包飯,放一會都仍然爽脆,而且青瓜也大減油膩度。六款壽司包括三文魚子、海膽和吞拿魚蓉等等,全部都很新鮮。

和朋友喝喝酒,聊聊天就過了一個晚上。

2019-11-06 10 浏览
香港開了不少富有特式的日本居酒屋,朋友就介紹了這家位於尖沙咀旺區的漁道樂,出名食物質素佳,今晚就訂座來食。門口和入面環境以淺黃色的木裝修,牆上的裝飾和吊飾燈籠都很有日式風格,環境舒適寛落。漁 七點刺身有北寄貝,三文魚,帶子,赤蝦,油甘魚,海膽,拖羅等,新鮮嫩滑,特別是海鮮,味道濃郁,入口即溶,拖羅油分平均,軟稔香甜。生蠔刺身生蠔大隻爽滑,肥瘦適中,入口鮮甜多汁,有淡淡的海水味。漁道樂 活貝盛合有魷魚,鮑魚,生蠔,帆立貝,蜆等,職員會貼心地幫忙燒好,帆立貝大隻厚身,肉質鮮甜嫩滑。魷魚肉質彈牙煙韌,新鮮即劏,味道鮮甜。蟹甲羅燒,有飽满的鮮甜蟹肉同魚籽,加鵪鶉蛋,味道口感豐富。鮮菌和牛燒和牛燒得剛好熟,肉汁充沛,牛肉味濃郁,入口嫩滑多汁,油脂香味散發。巨峰乳酸梳打,酸酸甜甜,冰凍可口,有淡淡的巨峰提子味,甜度適中。

漁 七點刺身

生蠔刺身
生蠔大隻爽滑,肥瘦適中,入口鮮甜多汁,有淡淡的海水味。

漁道樂 活貝盛合
魷魚肉質彈牙煙韌,新鮮即劏,味道鮮甜。
蟹甲羅燒,有飽满的鮮甜蟹肉同魚籽,加鵪鶉蛋,味道口感豐富。

鮮菌和牛燒

2019-11-06 15 浏览
充滿日式風格的漁道樂今次同男朋友去到呢間位於尖沙咀既漁道樂食飯係門口已經被裝修風格驚喜到成個feel 就好似你去日本咁.而食物方面我地就最推薦 活貝盛盒只係388蚊 就有齊鮑魚 元貝 蠔 魷魚 同蜆仲有專人會幫你燒 唔使擔心唔識整海鮮全部都好新鮮 鮑魚好彈牙!.漁道樂軍艦 就有6款唔同既軍艦每款都好足料 海膽個個疊到勁高 好滿足而其他食物都唔錯 係呢個環境同服務下價格都好合理甲羅燒 泡菜豚肉鍋 係偏酸味重既泡菜 都幾開胃什錦天婦羅 每款都有一到兩塊
充滿日式風格的漁道樂
今次同男朋友去到呢間位於尖沙咀既漁道樂食飯
係門口已經被裝修風格驚喜到
成個feel 就好似你去日本咁
而食物方面我地就最推薦 活貝盛盒
只係388蚊 就有齊鮑魚 元貝 蠔 魷魚 同蜆
仲有專人會幫你燒 唔使擔心唔識整
海鮮全部都好新鮮 鮑魚好彈牙!

漁道樂軍艦 就有6款唔同既軍艦
每款都好足料 海膽個個疊到勁高 好滿足

而其他食物都唔錯 係呢個環境同服務下價格都好合理

甲羅燒

泡菜豚肉鍋 係偏酸味重既泡菜 都幾開胃

什錦天婦羅 每款都有一到兩塊

2019-11-06 8 浏览
#漁道樂 呢間日本居酒屋上個月同過某型男食覺得唔錯,今次帶屋企人黎試下。漁道樂軍艦一共有六件,分別係海膽,魚子,蟹子切角魚生,吞拿魚茸同埋蟹肉。全部都好新鮮特別推介係佢哋嘅海膽,用咗加拿大大膽,比起平時嘅馬糞海膽大size好多。用咗青瓜代替紫菜,口感非常之爽之餘,成件事變得好fresh。牛油果蟹子沙律軟殼蟹炸得啱啱好唔會油膩,配上牛油果同蟹子口感豐富。 浜燒馬刀貝叫咗兩份有八隻,超級之鮮甜一啲沙都冇,簡簡單單用清酒燒已經提出左鮮味臨走嘅時候餐廳職員叫我地欣賞下呢一幅價值10幾萬嘅畫,特登請日本嘅畫家過嚟畫嫁。
#漁道樂

漁道樂軍艦

牛油果蟹子沙律
軟殼蟹炸得啱啱好唔會油膩,配上牛油果同蟹子口感豐富。

浜燒馬刀貝

2019-11-06 12 浏览
朋友都日本菜的要求非常高,一定要新鮮又要選擇多,最近聽同事講尖沙咀新開了一間居酒屋,菜式不但多,而且很不錯,所以我就帶了朋友去試試!地方都幾大,裝修感覺很日式!餐牌的選擇很多,有刺身、壽司、燒物、炸物及各種煮物!刺身方面,我們點了北海道甜蝦刺身和油甘魚刺身,同樣非常新鮮,甜蝦好大隻,蝦頭還有蝦膏!油甘魚彈牙!特選壽司盛盒有拖羅、油甘魚、三文魚、帶子、甜蝦、蟹子和吞拿魚魚腩蓉,我最喜歡是拖羅,肥美軟滑無筋,帶子也很鮮甜口厚身!必食推介有漁樂牛油果,非常鮮甜的海膽,加上滿滿的三文魚子,吞拿魚蓉,還有已經熟成的牛油果,簡直是夢幻的組合,鮮味層次無可比擬!因為我超中意食軟殼蟹,所以點了牛油果軟殼蟹沙律,牛油果好creamy,軟殼蟹好香脆,美味!炸雞軟骨用來佐酒一流,香口又爽脆,都幾多,可以一邊傾計一邊慢慢食!什錦天婦羅的蝦好大隻,好新鮮,所以口感彈牙,炸粉厚度剛剛好!清酒煮蜆好鮮甜,尤其是清酒湯,充滿蜆的鮮味,好甜,蜆肉又好肥美,熟的程度剛好,很不錯!這晚是happy Friday,餐廳竟有特別驚喜給我們,有幾位美少女經過採排後為客人帶來熱舞,還有長腳蟹大贈送比其中一枱,把現場氣氛炒熱,真是有
地方都幾大,裝修感覺很日式!

餐牌的選擇很多,有刺身壽司、燒物、炸物及各種煮物!

這晚是happy Friday,餐廳竟有特別驚喜給我們,有幾位美少女經過採排後為客人帶來熱舞,還有長腳蟹大贈送比其中一枱,把現場氣氛炒熱,真是有心思!
2019-10-11
尖沙咀區的日本菜食肆非常多,有平價的、有中價的、亦有天價的。這次請客,選擇了這間價錢為中價,而食物質素卻擁有天價味道的日本餐廳。來到漁道樂的門外,已經感受到濃濃的日本風,不論是店面或是店內的裝潢都很別緻。店內座位亦具特色,當中有現代版榻榻米卡位。菜單方面,款式琳琅滿目,無論是兩口子撐枱腳或是大夥兒來吃飯都非常適合。我們兩人共點了七款食物,每款各有滋味,整體感覺相當高質。漁.五點刺身五款刺身分別是拖羅、三文魚腩、甜蝦、油金魚和魷魚。拖羅令我驚艷,那軟滑的質感,跟那絕頂鮮甜的美味,徘徊口腔回味無窮。這拖羅堪稱我目前吃過最美味的,愛拖羅的人萬勿錯過。其餘的四款刺身:三文魚腩、甜蝦、油金魚和魷魚,同樣是非常新鮮,味道很鮮味。魷魚帶點爽脆的口感,加上三文魚子點綴,令味覺更有層次。這兒的刺身美味得令人難忘,必點之選!特選壽司盛盒特選壽司盛盒的壽司款式由廚師發板,嚴選當天最新鮮的漁獲來做壽司。盛盒包含八款壽司,這次有拖羅、甜蝦、三文魚腩、刀貝、帶子、火炙魚、蟹子和海膽。這壽司的拖羅跟上面所述的拖羅刺身,有所不同。這拖羅從外觀上可看到細緻的網紋,口感爽脆得很,味道同樣很鮮甜,美味又特別。刀貝刺身厚厚的

漁.五點刺身

特選壽司盛盒
壽司的拖羅跟上面所述的拖羅刺身,有所不同。這拖羅從外觀上可看到細緻的網紋,口感爽脆得很,味道同樣很鮮甜,美味又特別。刀貝刺身厚厚的,口感爽脆彈牙,而且充滿鮮味。海膽的份量多得滿瀉,新鮮又甘甜。帶子大大隻,同樣味道很新鮮。八款壽司每款都非常出色,質素可媲美城中最高級的壽司店。

柚子醋海草
這款海草前菜以柚子醋調味,酸酸甜甜很醒胃。再加上少少Wasabi 調味,味道更有特色。除了海草外,當中更加入了雪耳,讓這款沙律更有口感之餘,而且健康又養顏。

甲羅燒
甲羅燒以蟹蓋載着蟹肉、蟹子、鵪鶉蛋、蔥和牛油。店員會協助燒甲羅,把上述材料通通拌勻再燒熟。熱烘烘的甲羅燒充滿着牛油和雞蛋的香味,同時又帶有蟹肉的鮮味,味道相當不錯。

野菜天婦羅
天婦羅包括冬菇、青椒、茄子和南瓜。炸得皮簿又鬆脆,而且沒甚油膩感覺。

炸魷魚
魷魚炸得很香脆,味道亦鮮甜。配上辣味沙律醬來吃,味道特別好,如能配上一杯日本清酒來吃更好!

明太子燒玉子
這款燒玉子單從外觀來看已經相當吸引。長方形的燒玉子上方配有鮮橙色的明太子醬,配上柔軟又香又滑的玉子來吃,味道超級匹配。另外,拌碟的白蘿蔔蓉又清甜又多汁,配合燒玉子來吃另有一番風味。

漁道樂的食物很優質,特別是刺身壽司,質素非常高。加上座位舒適,店員服務好,這次的晚飯我給滿分了。

2019-10-16
  • 特選壽司盛合
  • 刺身
約好JM食飯, 大家都想居酒屋style邊吹水邊食, 地點要霹靂方便, 都係TST吧. 就喺諾士佛臺附近嘅婚紗街金巴利道, 地方好大夠cozy, 如果早book仲有得坐特式四人位🥺.>樂•五點刺身 (HKD368)甜蝦, 金鎗魚腩, 油甘魚, 三文魚, 三文魚子, 墨魚刺身....... 通通厚切大大件...... 好少食刺身食到有飽意, 啖啖新鮮肥美, 我覺得以li碟刺身做starter係perfect嘅.>生蠔刺身 (HKD68@)店員介紹生蠔係來自日本岩手県嘅飛機貨, 唔新鮮都唔推介呢, 嗰種海水🌊味, 加上明顯清洗得超乾淨, 一下就夾出厚滑肥美嘅生蠔👏🏻.>加洲卷 (HKD68)點都要有飯落肚梗係食最多料嘅加洲卷吧! 外露嘅壽司飯滾滿脆卜卜蟹子, 餡料有玉子, 青瓜絲, 蟹腳仲有少少seasoning, 好好味. > 浜燒蟹甲羅 (HKD68@)********必食******** 浜燒蟹甲羅🦀, 即席由生料燒熟, 成個蟹甲放滿蟹肉, 蟹子, 蟹膏, 加粒鵪鶉蛋慢慢燒熟, 集香濃蟹肉精華於一身, 真係超級邪惡!!! 卻不得不吃的!>浜燒大

樂•五點刺身 (HKD368)
樂•五點刺身
Sashimi

生蠔刺身 (HKD68@)
生蠔刺身

加洲卷 (HKD68)
加洲卷

浜燒蟹甲羅 (HKD68@)
浜燒蟹甲羅

浜燒大蝦 (HKD68@)
浜燒大蝦

再來肥美到不得了嘅大頭蝦🦐🦐, 店員熟練地燒得剛剛好, 完全無over到個殼一搣就甩到, 即是大蝦本身超級新鮮, 而佢只係HKD68就有一大隻兼有專人幫手燒👍🏻.
唐揚雞 (HKD68)
唐揚雞

以為係炸雞, 咬落不單juicy而且竟然釀左芝士gaaa!!
野菜天婦羅 (HKD88)
野菜天婦羅

趁一上枱即食, 外層薄薄脆漿包住juicy”野菜”, 有細心索走多餘油份以保持乾身唔腍.
雞皮餃子 (HKD98)
雞皮餃子

好特別嘅餃子🥟, 竟然係用真•雞皮包餡再炸, 勁脆! 勁邪惡!
第一次黎漁道樂, 食物同服務都非常有驚喜, 絕對值回票價👍🏻👍🏻.
2019-10-29
樂•五點刺身
Sashimi
加洲卷
唐揚雞
雞皮餃子
2019-11-05 14 浏览
作為來生想要做日本人gei 肥妹最鐘意就係去四圍食好味gei  日本菜睇下呢幅壁畫係咪有好日本風味呢其實餐廳內有幾幅 全部都係人手畫上去 好靚嫁每張枱都會有個爐 用黎做爐端燒gei 甲羅燒 - 呢個甲羅燒入面加左好多蟹肉所以食落好鮮甜 而且無平時食到gei 腥味 好好食呀 漁道樂軍艦 - 佢用左超薄青瓜片代替紫菜首先就係完全唔會淋晒啦 一直都保持爽脆第二就係青瓜清爽gei味道更能帶出鮮味令件壽司感覺煥然一新牡蠣和牛 - 唔好以為佢係一件和牛壽司人如其名gei 佢係用左蠔做底 再放和牛上去濃郁嫩滑gei 牛肉 配上鮮甜肥美gei 蠔可以話係互相輝映 呢個係北海道真蠔 鮮甜美肥 味道一流呀而且食落口感清爽 一啲都唔滯 正呀牛油果軟殼蟹沙律 個蟹係新鮮炸起落沙律菜夠乾爽 唔會放隻蟹喺面令到隻蟹淋晒個蟹食落香口 再沾上蟹籽同沙律醬 又係另一番風味牛油果鮮甜肥美 真係好好食漁。海鮮盛合有鮑魚 蝦 蠔 蜆同魷魚 全部都好新鮮員工仲會黎幫埋你燒 坐喺度就有得食個蝦燒完好爽口彈牙鮑魚有啲外脆內軟gei感覺 食落仲好香甜添而個蜆 睇住佢燒到打開感覺真係令人好治癒個蠔又大隻又肥美 真係好正但係要小心 唔好
作為來生想要做日本人gei 肥妹

仲有剪好晒 燒得幾靚
真係好有日本睇卡通片嗰啲燒魷魚咁靚
又煙韌又好味 一流
2019-11-05 15 浏览
在尖沙咀美麗華附近有一家充滿日式風味的餐廳。餐廳主要以海鮮🦑🦐,尤其是蟹為主,但也有不少熟食🥗🍤。•1️⃣ 浜燒蟹甲羅 $68/隻蟹殼上載滿了蟹肉、蟹膏。店員會為你加入鵪鶉蛋等配料一同烹燒😃。•2️⃣ 樂•五點刺身 $368 共有五款刺身,包括:三文魚🍣、吞拿魚、金槍魚、蝦🦐和魷魚🦑。刺身很肥美、新鮮。•3️⃣ 海皇卷 $98 — 卷物上放了三文魚🍣和吞拿魚,一口一件,非常滿足😁。•4️⃣ 什錦天婦羅🍤 $128 有天婦羅蝦、茄子🍆、南瓜🎃、蕃薯🍠、魚🐟、冬菇。天婦羅炸得不錯👍,頗有水準。•5️⃣ 牛油果🥑軟殼蟹沙律 $58 — 軟殼蟹份量很多,而且外皮炸得頗脆。最特別是以黑松露醬作醬汁😯。-6️⃣ 蟹盛冷豆腐 $68 — 凍豆腐上放了滿滿的蟹肉🦀和蟹膏,非常足料。

1️⃣ 浜燒蟹甲羅 $68/隻

2️⃣ 樂•五點刺身 $368

4️⃣ 什錦天婦羅🍤 $128

2019-11-05 15 浏览
之前因為佢哋新開張,見過門面好靚,已經同同事嚟過一次漁道樂食lunch,試過一次佢哋嘅榻榻米座位,真係好舒服。今日排Roster,又係美麗華返工,所以今日又嚟食lunch啦。(可惜今日比較多人,坐唔到榻榻米。)佢哋啲裝潢擺設又多咗,感覺上好似入咗一間新嘅餐廳一樣。可惜唔記得打卡。我同同事都叫左「漁·壽司定食」價錢唔貴,$96有沙律,前菜,烏冬,壽司。擺盤好靚!海膽壽司同上次比更鮮甜,Toro蓉壽司入口即溶。醋飯大細比例啱啱好。壽司師傅放咗少少Wasabi,有後勁。特別想講下佢個前菜同沙律,雖然只係配角,但同樣出色。好開胃。不過份量略嫌過多,食完晒之後,個烏冬已經唔係好食得落。同場加映:新開張優惠,提一提大家,只要like 佢哋Facebook,就可以免費獲得一份$48日本蜆。店員幫手即燒即食,睇住啲活蜆開口,加啲清酒,好味是日兩個人埋單人均$100

我同同事都叫左「漁·壽司定食」

漁·壽司定食

價錢唔貴,$96有沙律,前菜,烏冬,壽司

不過份量略嫌過多,食完晒之後,個烏冬已經唔係好食得落。

燒日本蜆

是日兩個人埋單人均$100

2019-10-24
漁·壽司定食
燒日本蜆
2019-11-05 30 浏览
最近有朋友給我介紹了這家餐廳,跟友人路經此地,就不如一嘗這家日式居酒屋料理。.店內以居酒屋格調為主,擁有一般香港日式餐廳缺少的日本街頭地道感,情侶撐枱腳也好,朋友想靜靜飲野傾計也好,這裡氣氛都十分配合。.刺身盛合刺身新鮮,用料不求其,新鮮之餘,魚味和油脂香都很出,每片也厚切足料,爽口。三文魚厚切,脂肉比例均衡,既有脂香也有魚香;赤貝不乏彈性,鮮甜多汁;牡丹蝦肥美多汁,肉質爽脆,吃下去索索聲。每粒魚子充滿了魚油,一咬即爆,魚香充滿口腔。當然不少了海膽,海膽香甜美味。細心留意,就不難發現這些刺身送飯都是一流,不膩,剛剛好。.特選壽司盛合一碟奉上八款壽司的成合。壽司當然最重要的還是夠新鮮,不夠新鮮的根本不用吃,漁道樂這一點絕對可以叫大家放心,因為食材中能保留到魚的鮮甜,證明處理得十分到位。而米飯加了酸醋比例剛好,友人吃完拋下一句:「很清甜!醬油都不用蘸了!」.活貝盛合、馬刀甲、浜燒蟹甲羅大大隻,有我手掌的size,多膏,殼內啖啖肉,肉質嫩滑。食材質素很高,沒有泥味,肉質也很結實,沒有鬆散的口感。而且鮮甜得很,鮮味之余也嘗盡浜燒的香口,很入味!很明顯,店家在選食材方面,確實是不新鮮不用。.牡蠣

刺身盛合
特選壽司盛合

活貝盛合、馬刀甲、浜燒蟹甲羅
牡蠣和牛
和牛的脂肪豐富,油花分佈均衡,而且肉質比較腍身,因此熟後入口即溶,牛的油脂香有效被揮發。比較特別的是,此菜式伴以牡蠣食用,鮮味與濃濃的肉汁互相配合,而且口感一腍嫩,一爽脆, 十分特別!
明太子玉子燒
玉子嫩滑,把明太子鋪在玉子之上,吃下去香滑之余,香濃的明太子也和蛋香互相輝映,豐富味道在口腔爆發。
雜錦天婦羅
天婦羅一般會再配上磨碎的蘿蔔泥,而且在炸好時要趁熱吃。天婦羅以海鮮為主,粉漿較多雞蛋,色澤金黃,天婦羅不難看到大蝦的尾部,以示海蝦天婦羅是以新鮮的海蝦製作。
海膽海鮮炒飯
海膽份量不少,而且很新鮮,海膽調進了飯裏面,導致整個炒飯都很香,這個真的值得推介。

蘋果乳酸、巨峰乳酸
集水果和乳酸於一身,味道微酸清新,口感順滑,水果味在口腔內發酵,夏天飲清爽透心涼!
  • 特選壽司盛合
  • 浜燒鮑魚
  • 蒜燒牛舌
  • 象拔蚌刺身
發現左尖沙咀一間唔錯既日式料理食物質素好之餘 星期五仲有跳舞表演睇刺身5點盛($368)魚生非常新鮮 尤其係油甘魚甜蝦都好夠甜!吞拿魚就有鮮味甲羅燒 ($168)之前係其他餐廳食既甲羅燒都好容易過咸呢間就無呢個問題 係自然既海水咸鮮 不錯呢個雞皮餃子($98)大推雞皮好脆!入面係釀魚肉 外脆內彈牙 非常有驚喜茶壼蒸 ($68)湯充滿蜆肉鮮味 有少少似清酒煮蜆入面既菇菌都好入味!野食其本上冇咩挑剔位 不過價位唔算平可以當紀念日去食下 同幾好氣氛
發現左尖沙咀一間唔錯既日式料理

食物質素好之餘 星期五仲有跳舞表演睇

刺身5點盛($368)
魚生非常新鮮 尤其係油甘魚

甜蝦都好夠甜!吞拿魚就有鮮味

甲羅燒 ($168)
之前係其他餐廳食既甲羅燒都好容易過咸
呢間就無呢個問題 係自然既海水咸鮮 不錯

呢個雞皮餃子($98)大推
雞皮好脆!
入面係釀魚肉 外脆內彈牙 非常有驚喜

茶壼蒸 ($68)
湯充滿蜆肉鮮味 有少少似清酒煮蜆
入面既菇菌都好入味!

野食其本上冇咩挑剔位 不過價位唔算平
可以當紀念日去食下 同幾好氣氛