2019-11-20 49 浏览
係紅磡行過黎,近近地原來有間居酒屋,店面寬闊,光猛十足~有多款日式料理揀,嗌到成枱都係野食,好豐富,款款都好味,高質!食個fresh fresh 蟹肉青瓜沙律~先黎一碟新鮮肥美既刺身,好厚切,正!呢度既炸物都幾正,炸魷魚,熱辣辣上枱,點醬食好惹味~野菜天婦羅,炸冬菇酥脆得黎又juicy~創意料理,雞皮餃子,皮薄餡靚,唔會油膩!蟹籽蟹膏凍豆腐,好滑溜,好鮮味!開埋個爐,浜燒蟹甲羅,睇落好正,一顆鵪鶉蛋撈埋蟹膏、蟹籽同蟹肉去燒,更正既係有專人服侍,係我地面前即燒俾我地食!蟹肉鮮甜,燒起黎香噴噴!仲有即燒帶子,超大粒厚肉,簡單落清酒去燒就可以帶出鮮味!提子梳打同柚子梳打,大大杯透心涼!
係紅磡行過黎,近近地原來有間居酒屋,店面寬闊,光猛十足~

先黎一碟新鮮肥美既刺身,好厚切,正!

雞皮餃子

創意料理,雞皮餃子,皮薄餡靚,唔會油膩!
蟹盛冷豆腐

蟹籽蟹膏凍豆腐,好滑溜,好鮮味!

浜燒蟹甲羅

仲有即燒帶子,超大粒厚肉,簡單落清酒去燒就可以帶出鮮味!

提子梳打同柚子梳打,大大杯透心涼!
蟹盛冷豆腐
浜燒蟹甲羅
一向都係知道尖沙咀多嘢食,但係正正因為咁多嘢食,成日都花多眼亂唔知食咩好經朋友介紹,最後我哋揀咗依間日本菜餐廳裝修得很有日式和風感覺令人感覺到身處於日本居酒屋🏮感覺餐牌款式數量有好多包括有鍋物、串燒🍢天婦羅🍤刺身及壽司刺身全部都好新鮮,而且超級肥美#蟹膏甲羅燒 我一向喜愛浜燒,呢度嘅店員勁細心,佢幫我地燒埋,方便我同朋友傾計。蟹膏份量一啲都唔野少,而且味道濃郁。#燒大蝦燒完之後,蝦殼卜卜脆,蝦肉依然爽口彈牙。#雜錦天婦羅炸的粉漿不會過厚,咬落質感輕盈,吃到食材的原味。#蒜鹽牛舌燒得好香口,食落幾Juicy,好有口感。#蟹盛冷豆腐性價比高,一客有四件,豆腐豆香味好濃郁,而且好香滑及嫩口。蟹膏份量吾野少,令到看似平平無奇嘅豆腐絕不失禮。
經朋友介紹,最後我哋揀咗依間日本菜

餐廳裝修得很有日式和風感覺
令人感覺到身處於日本居酒屋🏮感覺

餐牌款式數量有好多
包括有鍋物、串燒🍢天婦羅🍤刺身壽司

刺身全部都好新鮮,而且超級肥美

#蟹膏甲羅燒

蟹膏份量一啲都唔野少,而且味道濃郁。

#燒大蝦
燒完之後,蝦殼卜卜脆,蝦肉依然爽口彈牙。

#雜錦天婦羅
炸的粉漿不會過厚,咬落質感輕盈,吃到食材的原味。

#蒜鹽牛舌
燒得好香口,食落幾Juicy,好有口感。

#蟹盛冷豆腐
我真的很喜歡吃日本菜,所以常會上Facebook / OpenRice 看看,最近見到朋友分享了漁道樂的相片,感覺不錯,剛好出尖沙咀便決定去試試。這裏的設計真的很不錯,充滿日本風味,又夠玩味,食物模型更是像真度極高。梅酒梳打 $58所用的梅酒很好喝,酒味和梅味的比重剛好,加上梳打水感覺更清爽醒神。柚子梳打 $68香甜柚子醬加上梳打,不錯。蟹肉青瓜沙律 $58份量也頗多,蟹肉的比例也不少,加上新鮮沙律菜、爽脆青瓜和卜卜蟹籽,作為前菜夠清新。原隻赤貝刺身 $98赤貝一不夠新鮮便會很腥,能吃到沒什麼腥味的赤貝,感覺不錯。三文魚刺身 $68三文魚厚切又夠肥美。油甘魚刺身 $98油甘魚夠鮮味,口感油潤大滿足。蟹肉蟹膏壽司 $68用青瓜包住感覺新鮮,蟹肉鋪得滿滿的,蟹膏味道濃郁。太愛煎炸食物,每樣都想吃下,最後選了3款。炸雞軟骨 $48炸到很香口又好咬感,讓人會想吃完一粒又一粒,點上醬汁味道更豐富呢。吉列黑豚 $98炸漿很薄,咬下去口感鬆脆,內裡的豚肉夠軟稔。軟殼蟹天婦羅 $68原隻軟殼蟹上桌,沒有多餘油份,又不會炸得太乾硬。蒜燒牛舌 $68牛舌的口感軟稔中帶彈性,味道不錯,如果胡椒下得更輕手一點

梅酒梳打 $58
柚子梳打 $68
香甜柚子醬加上梳打,不錯。

蟹肉青瓜沙律 $58

原隻赤貝刺身 $98
赤貝一不夠新鮮便會很腥,能吃到沒什麼腥味的赤貝,感覺不錯。

三文魚刺身 $68
三文魚厚切又夠肥美。

油甘魚刺身 $98
油甘魚夠鮮味,口感油潤大滿足。

蟹肉蟹膏壽司 $68
用青瓜包住感覺新鮮,蟹肉鋪得滿滿的,蟹膏味道濃郁。

太愛煎炸食物,每樣都想吃下,最後選了3款。

炸雞軟骨 $48

吉列黑豚 $98

炸漿很薄,咬下去口感鬆脆,內裡的豚肉夠軟稔。

軟殼蟹天婦羅 $68
原隻軟殼蟹上桌,沒有多餘油份,又不會炸得太乾硬。

蒜燒牛舌 $68
牛舌的口感軟稔中帶彈性,味道不錯,如果胡椒下得更輕手一點便更合我心。

最後到浜燒的時間,點了以下幾款。

鮑魚 $68
活蜆 $48
2款都很新鮮,鮑魚口感有彈性,活蜆粒粒飽滿鮮味。

芝士魚餅 $48
燒過的芝士魚餅更好吃,流心芝士味道濃郁,魚餅口感又夠爽彈。

重點是可以完全假手於人,乖乖等吃便可。

整體質素不錯,環境亦舒服,雖然價錢不算便宜,但想舒舒服服也可以考慮這裡。
2019-11-18 31 浏览
難得星期日,當然要吃好一點,為下星期辛勞的工作打氣,決定和朋友試試這間出名的日本料理。先來一碟前菜牛油果軟殻蟹沙律($88),軟殻蟹固然好吃惹味,但個人覺得這份沙律的重點是牛油果,軟熟適中,入口即溶。另外還點了小食雞皮餃子($98),餃子配搭清新的檸檬汁,去除油膩感之餘,味道變得更豐富。然後就是今晚的重點,五點刺身($368)!每一片魚生都非常新鮮甜美,絕對不是放題的一般貨色,每吃一口都覺得好幸福。除了魚生,我們還點了海皇卷($98),有6件,每件的魚生餡料都非常充足,性價比不錯。我們還點了燒海鮮,包括燒蟹甲羅($136)、燒大蝦($136)、燒聖子($116),會有店員幫忙燒和分配食物,非常貼心。海鮮相當新鮮呢,推介燒蟹甲羅,蟹殼裡滿滿的蟹膏,在烤爐上香氣不斷湧出黎,蟹膏香濃又鹹甜適中。飲品點了柚子啤酒($68)和巨峰梳打($68),配海鮮一流。非常滿意幸福的一餐。

先來一碟前菜牛油果軟殻蟹沙律($88),

然後就是今晚的重點,五點刺身($368)!

非常滿意幸福的一餐。
2019-11-17 35 浏览
最近有朋友給我介紹了這家餐廳,跟友人路經此地,就不如一嘗這家日式居酒屋料理。.店內以居酒屋格調為主,擁有一般香港日式餐廳缺少的日本街頭地道感,情侶撐枱腳也好,朋友想靜靜飲野傾計也好,這裡氣氛都十分配合。.刺身盛合刺身新鮮,用料不求其,新鮮之餘,魚味和油脂香都很出,每片也厚切足料,爽口。三文魚厚切,脂肉比例均衡,既有脂香也有魚香;赤貝不乏彈性,鮮甜多汁;牡丹蝦肥美多汁,肉質爽脆,吃下去索索聲。每粒魚子充滿了魚油,一咬即爆,魚香充滿口腔。當然不少了海膽,海膽香甜美味。細心留意,就不難發現這些刺身送飯都是一流,不膩,剛剛好。.特選壽司盛合一碟奉上八款壽司的成合。壽司當然最重要的還是夠新鮮,不夠新鮮的根本不用吃,漁道樂這一點絕對可以叫大家放心,因為食材中能保留到魚的鮮甜,證明處理得十分到位。而米飯加了酸醋比例剛好,友人吃完拋下一句:「很清甜!醬油都不用蘸了!」.活貝盛合、馬刀甲、浜燒蟹甲羅大大隻,有我手掌的size,多膏,殼內啖啖肉,肉質嫩滑。食材質素很高,沒有泥味,肉質也很結實,沒有鬆散的口感。而且鮮甜得很,鮮味之余也嘗盡浜燒的香口,很入味!很明顯,店家在選食材方面,確實是不新鮮不用。.牡蠣

刺身盛合

特選壽司盛合

活貝盛合、馬刀甲、浜燒蟹甲羅

牡蠣和牛
和牛的脂肪豐富,油花分佈均衡,而且肉質比較腍身,因此熟後入口即溶,牛的油脂香有效被揮發。比較特別的是,此菜式伴以牡蠣食用,鮮味與濃濃的肉汁互相配合,而且口感一腍嫩,一爽脆, 十分特別!

明太子玉子燒
玉子嫩滑,把明太子鋪在玉子之上,吃下去香滑之余,香濃的明太子也和蛋香互相輝映,豐富味道在口腔爆發。

雜錦天婦羅
天婦羅一般會再配上磨碎的蘿蔔泥,而且在炸好時要趁熱吃。天婦羅以海鮮為主,粉漿較多雞蛋,色澤金黃,天婦羅不難看到大蝦的尾部,以示海蝦天婦羅是以新鮮的海蝦製作。

海膽海鮮炒飯
海膽份量不少,而且很新鮮,海膽調進了飯裏面,導致整個炒飯都很香,這個真的值得推介。
蘋果乳酸、巨峰乳酸
集水果和乳酸於一身,味道微酸清新,口感順滑,水果味在口腔內發酵,夏天飲清爽透心涼!
2019-11-17 16 浏览
今日喺朋友介紹之下, 又係一個新嘗試聽聞呢度嘅海鮮好新鮮去到門口已經感覺到日本嘅風味, 真係令人不禁想起日本旅行的日子, 就如去咗日本嘅居酒屋一樣坐得舒服闊落推介: 生蠔,燒蟶子皇真係好新鮮同好鮮甜完全唔需要點豉油食, 都食得出嗰種嘅海鮮味呢度最好嘅係有人專人服侍你, 幫你燒埋唔需要親力親為全舒舒服服食一餐食完個身仲唔會有就bbq嘅味道 今次我仲配埋飲柚子梳打, 同埋菠蘿酒真係very good , 價錢比我想像中合理 , 高質素
今日喺朋友介紹之下, 又係一個新嘗試
聽聞呢度嘅海鮮好新鮮

坐得舒服闊落

推介: 生蠔,燒蟶子皇

呢度最好嘅係有人專人服侍你, 幫你燒埋
唔需要親力親為全舒舒服服食一餐

食完個身仲唔會有就bbq嘅味道

今晚突然想食燒海鮮 用openrice search到呢間爐端燒d相好吸引 地點又方便 即刻來試下😋😋 首先叫左個海鮮盛合 有鮑魚 大蝦同活蜆 d蝦好大隻呀 未燒已經好期待啦師傅會幫手燒 所以唔使擔心火侯 首先食左大蜆 真係粒粒都好飽滿鮮甜又無沙 好正 之後食埋超級大隻既虎蝦 一樣鮮味十足 肉質爽口 鮑魚彈呀有𡁻口 非常高質 Oishi! 叫左個赤貝+鮑魚刺身 下面仲有d食得既海藻 咸咸脆脆咁好開胃 睇相都睇到勁新鮮 食落兩樣都勁正 而且鮑魚切到咁薄 一片片食唔停口明太子玉子燒 咸咸甜甜 蛋半熟 好味 最後食埋呢個壽司盛合 賣相好靚 我最鐘意係帶子同海膽 海膽肥美鮮甜好滋味呀 野飲方面叫左白桃梳打同梅酒梳打 我就比較鐘意梅酒味 呢餐食到好飽好滿足 呢間餐廳裝修都好靚好有日本feel 開心的一晚!

明太子玉子燒 咸咸甜甜 蛋半熟 好味

2019-10-17
2019-11-15 22 浏览
最近發現左一間好靚仔既居酒屋,名字叫漁道樂,好搞笑個名,令我諗起余文樂添,未入門口已經feel到強烈的和味道,鮮艷的和風設計頓時帶人進入日本居酒屋花花大世界,燈光效果下,加上音樂背景,我要比佢100分.真的很贊!打開餐牌,菜式相當豐富,真想所有都叫晒...哈哈雜錦天婦羅,賣相靚仔,蝦,魚系重頭戲,質素高,炸粉薄,鮮甜味不被炸粉蓋住, 反而勁香口,南瓜、冬菇同茄子很豐富.唔會太油,加上蘿蔔蓉的豉油,味道再次提升.居酒屋最有氣氛,一定系燒海鮮,我哋叫左大虎蝦,鮑魚,侍應替我們處理海鮮,態度nice又細心,海鮮質素極高,新鮮又大隻.大家虎蝦肉質鮮甜,蝦殼上有一層薄薄的海鹽,整開殼之後,冇點豉油已經超級好味,肉質實正,燒得惹味。新鮮鮑魚就咁燒系如此好食,口感彈牙,飽滿鮮甜,咩都唔洗加,就咁食已經非常非常好味!質素極高!樂😀五色刺身,有甜蝦,吞拿魚,三文魚,魷魚,油甘魚,統統厚切吖!!!非常愛厚切!每一啖都厚厚實實,超級滿足!甜蝦相當大隻,魷魚入口爽滑彈。明太子燒玉子,玉子熟而不老,明太子搶咗玉子風頭,還是玉子甘願做綠葉?晤知了,總之佢哋真係好襯!兩樣野配在一齊,有返到日本的感覺。巨峰啤酒同巨峰

打開餐牌,菜式相當豐富,真想所有都叫晒...哈哈

新鮮鮑魚就咁燒系如此好食,口感彈牙,飽滿鮮甜,
咩都唔洗加,就咁食已經非常非常好味!質素極高!

巨峰啤酒同巨峰梳打
提子汁味好突出,但又冇搶啤酒既味道,更易入口,岩晒女仔,而巨峰梳打就比較汽水d,很爽口。

壽司很新鮮,大滿足^^

2019-11-15 48 浏览
日本餐廳值得去既好似愈來愈少,因為大部分都無乜心機做。上次有朋友推介尖沙咀呢間漁道樂,話值得一試!所以今日收工就過左來吃。位置在諾士佛臺旁邊,好就腳。一入門口已經深深感到日本氣息,所有裝潢都充滿日式居酒屋味道,包括背景音樂。店員安排左四人座俾我地,坐得好舒服,闊落舒適。野食叫左好快上-牛油果軟穀蟹沙律 / 原隻軟穀蟹!! 加埋好清新既牛油果,配搭新唔新鮮唔在講,但重點- 蒜燒牛舌 / 厚實質感,多汁,燒得好嫩,係我最愛既感覺!-油甘魚三文魚帆立貝刺身 / 新鮮,師傅每件都切得好厚,帆立貝好新鮮彈牙,真係用左靚料新鮮食材,擺盤又精緻,好值得加分- 漁道樂軍艦 / 店員推介話幾特別可以一試,可以一款菜式試幾款軍艦壽司,於是叫了一份試試。- 燒甲羅蟹及燒蠔 / 店員好貼心會係你面前幫你燒埋,絕對燒到剛剛好,甲羅燒既蟹膏、肉以及蟹子混埋一齊,絕對係愛蟹之人首選。蠔新鮮大隻,鮮甜,新鮮到以為佢係店入面既大魚缸到養住,好正!-什錦天婦羅 / 即炸,不油膩,有蝦有瓜有魚,好豐盛。我幾鐘意佢後尾應該同米粉炸過既擺設,食得又睇得,不錯。總括而言,高質食材日本菜,環境氣氛好,來慶祝以及同客食飯絕對唔錯!有
位置在諾士佛臺旁邊,好就腳。
店員安排左四人座俾我地,坐得好舒服,闊落舒適。
野食叫左好快上

總括而言,高質食材日本菜,環境氣氛好,來慶祝以及同客食飯絕對唔錯!有好酒好菜。對呢間餐廳好高評價!
刺身
甲羅燒
牛舌
甲羅燒
牛舌
  • 蒜燒牛舌
2019-11-13 37 浏览
最近上網睇到有間日式爐端燒好吸引😍平時去日本必食磯燒水產,而家尖沙咀都有得食!裝修走盡日本風,無論係格局,塌塌米座位,牆畫,小擺設等,都令人覺得置身喺日本嘅居酒屋🏮睇得出連menu都花咗唔少心機😍嚟到緊係要食爐端燒啦!我地叫咗三款海鮮,分別係大蝦,活蜆同日本赤魷!店員仲會幫手燒埋,我地坐喺到等食就得😂▪️燒大蝦 $136肉質彈牙鮮甜!▪️燒活蜆 $48燒得剛熟啱啱好,蜆肉飽滿多汁。▪️燒日本赤魷 $68未食已經聞到魷魚香,口感唔韌有彈性。▪️五款刺身拼盤 $368刺身款款鮮甜,絕冇腥味!入口嫩滑,魚油油脂甘香😋▪️海膽海鮮炒飯 $168用料闊綽,大大份海膽放喺炒飯面,唔係碎上㗎!海膽鮮甜,入口creamy,味道濃厚👍🏻炒飯炒到乾身,粒粒分明,足料炒飯入面仲有三文魚肉,蟹籽,撈埋葱花,更加惹味!▪️青蘋果乳酸 $68青蘋果粒酸甜解膩,乳酸味道清新!▪️白桃梳打 $68白桃梳打味道天然,好香桃味,不過個人認為甜咗少少。

睇得出連menu都花咗唔少心機😍
大蝦/活蜆/日本赤魷

店員仲會幫手燒埋,我地坐喺到等食就得😂
▪️燒大蝦 $136
肉質彈牙鮮甜!
▪️燒活蜆 $48
燒得剛熟啱啱好,蜆肉飽滿多汁。
▪️燒日本赤魷 $68
未食已經聞到魷魚香,口感唔韌有彈性。

▪️五款刺身拼盤 $368
刺身款款鮮甜,絕冇腥味!入口嫩滑,魚油油脂甘香😋

▪️海膽海鮮炒飯 $168
▪️青蘋果乳酸 $68
青蘋果粒酸甜解膩,乳酸味道清新!
▪️白桃梳打 $68
白桃梳打味道天然,好香桃味,不過個人認為甜咗少少。
海膽海鮮炒飯
尖沙咀靚裝寬敞日本餐廳My friend and I went to a Japanese restaurant called “Ryou Dou Raku” (漁道樂) located in Shop A, G/F, Kimberley House, 35 Kimberley Road, Tsim Sha Tsui尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖.The restaurant is decorated Japanese style with a lot of Japanese ornaments, decor and graffiti!!The restaurant is very spacious where you will not feel cramped even full house!!We ordered arrays of fresh seafood for the Hamayaki(浜燒)King Prawn 大蝦-HKD$68/pc 隻.Scallop 帆立貝-HKD$68/pc 隻.Japanese flying squid 日本赤魷-HKD$68/pc 隻
尖沙咀靚裝寬敞日本餐廳

尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖.

King Prawn 大蝦-HKD$68/pc 隻

Scallop 帆立貝-HKD$68/pc 隻

Japanese flying squid 日本赤魷
-HKD$68/pc 隻

Live shell 活蜆 -HKD$48 份

Loveeeeeeeeee the king prawns which is properly deveined and cut into butterfly shapes!

Sweet and tender!

The Japanese flying squid is glazed with Teriyaki sauce when it is nearly done.

Succulent, moist and soft!Yummmmm!

Kanimiso 蟹甲羅
HKD$68/ pc 個

With shredded crab meat, brown meat, crab toes and a quail egg. Seasoned with a club of butter and shallot!!

The crab roes enhance the texture by adding crispiness and crunchiness while the brown meat increases the depth of the flavour!!

“Kurobuta pork cutlet”
黑豚吉列
HKD$98

The crust is incredibly crispy and crunchyyyyyyy!!! Phenomenal!!

The prune sauce helps cutting through the greasiness of the whole dish!! Clever and delish!!!

Highly recommended!!

“Chicken skin dumplings”
HKD$98

Very special snack!!

Filling is wrapped by golden Crispy thin chicken skin!!

Not oily nor heavy!!Tastyyyyyyy!!

Plum wine with ice(front)
梅酒加冰 (前)
HKD$58

Sooooooo delectable!!!Highly recommended!!

Suntory draught beer (back)
三得利生啤(後)
HKD$60

Pork and kimchi pot
泡菜豚豬鍋
HKD$168

The restaurant is very spacious with nice decor. very cozy and comfy!!

All the waitresses,sushi bar masters are very polite,helpful and diligent

However, it is another story for the middle age male manager!!

He intentionally turned his head when we were leaving the restaurant!!

What a “great” example to show his staff how to treat the customers with “great” hospitality!!! Spoiler for the whole dining experience really!!!

• “Kurobuta pork cutlet” 黑豚吉列
  • King Prawn 大蝦
  • “Chicken skin dumplings” 雞皮餃子
  • Japanese flying squid 日本赤魷
  • Plum wine with ice 梅酒加冰
有冇朋友好鍾意食日本野?🇯🇵最近同朋友去左尖沙咀嘅日式居酒屋🤤裝修以木系為主🌳,配上日本掛畫同裝飾 好似去左日本咁😀而且仲有D位係Tatami位黎😍非常舒適_🍣刺身五款 $368有三文魚、油甘魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚同拖羅 全部都非常厚切同夠晒新鮮🦴食落去好滿足_🥠海膽蟹肉反卷 $168 海膽份量絕對唔野少😎 海膽入口啖啖清甜 絕對唔會有坊間有啲鋪頭嘅海膽係腥嘅問題😋_🍤什錦天婦羅 $128除咗蝦之外仲有蔬菜天婦羅🥗炸粉唔會太厚 十分香脆🥓_🥗牛油果軟殼蟹沙律 $88鬆脆嘅軟殼蟹配上淡淡牛油果肉🥑感覺好清新另外沙律醬係用咗黑松露醬 食落去嘅時候層次感更加豐富🥙_其他菜式:蒜燒牛舌$68炸魷魚 $68飲品:白桃梳打/巨峰梳打 $68

🍣刺身五款 $368

其他菜式:蒜燒牛舌$68

炸魷魚 $68

飲品:白桃梳打/巨峰梳打 $68
2019-11-09 14 浏览
入到漁道樂日本感覺返晒黎!店內濃厚日本色彩,包廂座位舒服,一邊飲梅酒,一邊食浜燒,日本感覺返晒黎 餐廳自設特大魚缸,海産保證新鮮 桌上有清酒、醬油、海鹽調味料,浜燒有專人燒 原隻帆立貝刺身 $68油甘魚刺身 $98刺身非常新鮮,特別原隻帆立貝特別大隻鮮味,點少少鼓油,鮮味無窮 黃金蟹膏甲羅燒 $68松葉蟹加黃金蟹蟹膏、蟹籽、蛋燒4分鐘,焼物有專人協助,即使地獄煮廚神都不怕。蟹膏入口鮮味無比,沒有一點鯹味!如果有白飯伴就更好!
南非鮑魚 $68南非鮑魚由魚缸活捉,活燒鮑魚可能有點殘酷,不過鮮味鮑魚在眼前又怎可能錯過!入口鮮味彈牙,肉質彈牙,不需要醬油已經非常鮮味
燒日本虎蝦 $68大蝦足足長六寸,由於身形飽滿,師傅燒到半熟剪開邊再燒,大蝦燒得剛熟,肉質鮮味彈牙
清酒煮大蜆 $88清酒煮蜆酒香撲鼻,大蜆煮得剛熟,肉質保持嫩滑,天氣涼凍喝一口熱湯,再一口蜆肉,非常滿足 蟹肉青瓜沙侓 $58
蟹肉份量算多,蟹籽卜卜脆口感,加上沙侓菜都幾新鮮, 作為餐前小食幾開胃 蟹肉蟹膏壽司 $68蟹膏好香,沒有一點鯹味!加上壽司飯,非法配合 梅酒 $58梅酒加冰好適合女仕口味 日本居酒屋環境,加上有專人浜燒

餐廳自設特大魚缸,海産保證新鮮

桌上有清酒、醬油、海鹽調味料,浜燒有專人燒

原隻帆立貝刺身 $68
油甘魚刺身 $98

黃金蟹膏甲羅燒 $68

南非鮑魚 $68

燒日本虎蝦 $68

清酒煮大蜆 $88

蟹肉青瓜沙侓 $58

蟹肉蟹膏壽司 $68
蟹膏好香,沒有一點鯹味!加上壽司飯,非法配合

梅酒 $58
梅酒加冰好適合女仕口味

日本居酒屋環境,加上有專人浜燒,完全治療日本侯群症!
2019-11-08 30 浏览
今日放工約朋友去開心下,所以就揀咗大家都鍾意嘅日本菜。話說之前同另外一啲朋友都試過爐端燒,覺得好正,所以今次就試另外一間睇下質素點!裝修好日式,而且都好spacious,所以坐得好舒服~燒蟹甲羅 + 爆帆立貝食爐端燒最緊要一定試佢地嘅海鮮!因為單純就咁燒,所以呢種食法可以食到海鮮嘅鮮味,比起加調味料,呢啲海鮮嘅鮮甜味會更重!漁道樂軍艦呢個用唔同刺身整成嘅壽司比較特別,用青瓜包住,唔同紫菜包咁,無搶走刺身本身嘅味道,無喧賓奪主。野菜天婦羅入面有南瓜、蕃薯等野菜,平時唔多好天婦羅,但呢個外在嘅皮無一種麵粉味,亦唔太油,所以我破例食咗好多舊😂牛油果軟殼蟹沙律軟殼蟹都係新鮮炸,所以好脆。平貝刺身 + 飽魚刺身呢度嘅刺身好唔錯,最重要係夠新鮮,雖然口感無三文魚咁厚身,但都好滑嫩檸檬酒酎佢話有酒精成份,但酒味並唔算太濃郁,即使唔飲酒都可接受,但如果想飲到好強酒味嘅朋友就唔啱你啦,因為佢係屬於水果味較重嘅飲品食物質素好高,所有野都好新鮮,當然價錢略貴,但如果想質素行先,呢度絕對係不二之選!

裝修好日式,而且都好spacious,所以坐得好舒服~

燒蟹甲羅 + 爆帆立貝

野菜天婦羅

牛油果軟殼蟹沙律
軟殼蟹都係新鮮炸,所以好脆。

平貝刺身 + 飽魚刺身

檸檬酒酎

2019-11-08 78 浏览
之前係網上見到呢間新開的餐廳,逢星期五晚上都有跳舞表演,同埋見佢D野食好似好吸引,所以今晚就相約朋友一齊黎開心一下!餐廳的門面去到餐廳內裡的裝修都好似去左日本磯燒店的感覺,而且仲播著日文歌,令人忘記煩憂。餐牌上有多款不同的選擇,當然要食下磯燒,也點了其他款式試試。既然來到日本餐廳就跟日本人一樣先點杯酒飲下!梅乾燒酎,飲品好香梅乾的味道,甜味多過酸味!青檸菠蘿燒酎,飲品好有檸檬味,所以比較酸,但由於有鮮甜的菠蘿,中和了酸度,而味道好適合女士飲用!蟹肉青瓜沙律,蟹肉都幾多,配上蟹籽一齊食,口感豐富,青瓜清甜!樂.五點刺身,食日本野當然要食下刺身,這個拼盤有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚及魷魚條。三款魚的刺身都是厚切的,而且非常新鮮鮮甜!浜燒蟹甲羅,食磯燒冇可能唔食蟹甲羅,這裡店員會幫忙燒,我們只需要坐係到等食便可。甲羅燒好香蟹膏的味道,加上蟹肉和蟹籽,令甲羅燒口感豐富。浜燒大蝦,這裡的大蝦真係好大隻,起碼有手掌咁大!蝦肉爽口彈牙而且鮮甜,仲落左少少的鹽,所以帶有少少鹽味!明太子玉子燒,玉子口感都幾滑,內裡夾有明太子沙律醬,咸咸地酸酸地少少辣幾惹味!漁道樂軍艦,這款軍艦有別於平時食到的軍艦,紫
既然來到日本餐廳就跟日本人一樣先點杯酒飲下!
梅乾燒酎,飲品好香梅乾的味道,甜味多過酸味!
蟹肉青瓜沙律
樂·五點刺身

浜燒大蝦
明太子燒玉子
漁道樂軍艦
漁道樂軍艦,這款軍艦有別於平時食到的軍艦,紫菜部分轉為青瓜,食落去好清新而且唔會有一種好漏的感覺。軍艦材料方面有吞拿魚蓉、三文魚籽、蟹肉、海膽、吞拿魚同埋蟹籽。當中海膽鮮甜,帶有海水味,吞拿魚粒有好香濃的魚味!

海皇卷
海皇卷,這款卷物內裡是蟹肉,而上面有三文魚、吞拿魚、油甘魚角切,好有口感!
牡蠣和牛
牡蠣和牛,我好少會係生牛肉,但因為見到這間餐廳乾淨衛生,所以就試試這款好少會係香港見到的食物!生蠔大隻而且juicy,生和牛入口即溶,好香牛肉味,再加上有黃芥末點綴,特別惹味!

蒜燒牛舌
蒜燒牛舌,牛舌不會太厚切,所以食落唔會好韌,juicy又夠鹽味!

下次有機會要再黎食煮日本野,睇下日本舞!
2019-10-28
樂·五點刺身