2019-12-02 22 浏览
一間令你可以安座香港 ,就可以將日本帶黎俾你嘅居酒屋,無論店內店內裝修都極之豪華,而且日本風氣十足,令到你覺得佢真係極之有心思今次同行嘅朋友慶祝生日,令到佢十分之有驚喜,裏便嘅日本菜式多元化,有壽司刺身,有串燒定食,同有各式各樣嘅飲品,絕對係可以令你嘅身邊朋友十分快樂,同驚喜。先講返菜式,無論燒嘅海鮮,定係刺身,都有專人去服侍你去講解食法,而且招呼十分之好,令你樂而忘返絕對係十個推介,如果想同重要嘅人一齊食晚飯,又喜歡食日本菜,呢一間絕對推介。

小妺生日約咗好耐都約唔到,終於約齊章可以開飯啦,再唔食,生日都要過啦!一行四個人,嚟咗近排尖咀區好多人討論嘅跳舞新餐廳「漁道樂」,係美麗華隔離,我哋收工行幾步就到。我生日,梗係我拍板話事啦!靚女梗係要揀啲打卡美食介紹吓其中幾味我下次一定會再食嘅!1. 一口柚龍,火炙龍蝦,加上清新嘅柚子味。入口有咬感,開胃,啱晒女仔食不過限量,賣晒,所以我哋四個人只可以叫兩隻。可惜之前食咁多間日本餐廳都未試過。要再嚟試!2. 漁·七點刺身 + 日本九州赤血印!頂級!超中意赤血印!日本試過一次,估唔到喺香港可以食到。意外收穫!3. 漁·海鮮盛合+散叫海鮮!呢個抵食,好味。餐廳職員即時喺魚缸倒撓出嚟,確保新鮮!唔冰鮮四個人夠晒食!仲要即叫即燒4. 最後叫咗個小品,明太子燒玉子!好好味,玉子燒得啱啱好,唔似得其他鋪頭照「騙」,相片靚過真人-冇對比就冇傷害!俾個like

我生日,梗係我拍板話事啦!靚女梗係要揀啲打卡美食
介紹吓其中幾味我下次一定會再食嘅!

不過限量,賣晒,所以我哋四個人只可以叫兩隻。可惜
之前食咁多間日本餐廳都未試過。要再嚟試!
一口柚龍

一口柚龍
漁·七點刺身
漁·海鮮盛合
2019-12-01 24 浏览
蟹盛冷豆腐, ​豆腐香軟滑溜, 口感​細嫩搭配上蟹肉的鮮香,甘香的蟹膏亦提升了整體的味道, 味道 超級棒, 這個凍盤令人十分開胃蒜燒牛舌, ​經過烤制之後,香氣四溢, ​十分爽脆帶點軟嫩, 加上黑椒和蒜片加持,幾惹味漁道樂 活貝組合, 有蜆, 帆立貝, 鮑魚, 廣島蠔, 魷魚燒廣島蠔 無論香氣、味道、​口感​都至高無上, 蠔味濃厚, ​口感​軟滑可口。 燒​鮑魚, 大大隻, ​口感​煙韌彈牙。​口感​細膩, 啖啖肉有​口感磯燒帆立貝, 質地鮮甜美味每粒都充滿醬油、海鮮甜香味​口感​柔軟,越嚼越美味 磯燒魷魚, 肉質鮮嫩爽彈, 入口香味四溢。明太子玉子燒, ​玉子燒​鬆軟柔滑的味道相當豐富, 蛋香加​明太子​顆粒讓鮮甜的​口感​一起在 味蕾中跳動,令人意猶未盡!清酒煮蜆, ​清酒​經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配, 酒香撲鼻,分外暖身, 陣陣酒 香帶出蜆的鮮味海膽海鮮炒飯, ​海膽​鋪在​炒飯​上,更能食到​海膽​的鮮甜味, 好吸引, ​海膽味道鮮甜不會有腥味, ​又 CREAMY, 炒飯​口感​軟糯又有點Q彈,​雞蛋和​炒飯​完美融合,變成了溫柔誘人的橙黃色,​炒出來粒

海膽海鮮炒飯, ​海膽​鋪在​炒飯​上,更能食到​海膽​的鮮甜味, 好吸引, ​海膽味道鮮甜不會有腥味, ​又 CREAMY, 炒飯​口感​軟糯又有點Q彈,​雞蛋和​炒飯​完美融合,變成了溫柔誘人的橙黃色,​炒出來粒粒 分明, 一口金黃最動人

2019-11-29 24 浏览
呢間餐廳裝修佈置富有日式風格,仲設有榻榻米座位,夠哂特色🇯🇵每個角落都非常打卡able呀📸餐廳以浜燒為主,但同時都有刺身、 壽司、熱食選擇,夠哂多元化!🍤什錦天婦羅($128)擺盤美美的✨食材有蝦、茄子、蕃薯...天婦羅即叫即炸,入口非常香脆,一d都唔油膩!🍢蒜燒牛舌($68)咬落爽口帶蒜香,好惹味!好適合做下酒菜喔🍺🦀浜燒蟹甲羅($136)原隻蟹蓋盛上蟹膏、蟹肉、蟹籽同鵪鶉蛋...望見都流晒口水喇🤤店員以熟練嘅手勢幫忙燒,好快就有得食!鹹鮮嘅蟹膏混合咗蟹籽同蟹肉,味道更鮮甜,口感更豐富!🦞🦑漁道樂活貝盛合($388)組合有蜆、鮑魚、蠔、帆立貝&原條魷魚,夠哂氣勢呀!除咗魷魚會加醬汁燒之外,其他海鮮都係用磯燒方式...原汁原味,更能食到海鮮嘅鮮味喔!鮑魚爽口彈牙;蜆肉肥美飽滿;蠔肉燒完縮咗水,賣相有小小失色,但味道取勝!🍙海皇燒($98)面頭係角切嘅刺身,由師傅精心挑選壽司飯裡面包有青瓜絲&蟹肉,口感超豐富!🍣刺身揀咗三文魚($68)➕油甘魚刺身($98)兩款刺身都係厚切,夠哂新鮮兼有質素三文魚鮮甜;油甘魚肥美,魚脂味豐腴🥤白桃/柚子梳打白桃味香而不俗,仲飲到白桃粒柚子梳打同樣有柚子肉
每個角落都非常打卡able呀📸
餐廳以浜燒為主,但同時都有刺身壽司、熱食選擇,夠哂多元化!

🍤什錦天婦羅($128)
擺盤美美的✨
食材有蝦、茄子、蕃薯...
天婦羅即叫即炸,入口非常香脆,一d都唔油膩!

🍢蒜燒牛舌($68)
咬落爽口帶蒜香,好惹味!
好適合做下酒菜喔🍺

🦀浜燒蟹甲羅($136)
原隻蟹蓋盛上蟹膏、蟹肉、蟹籽同鵪鶉蛋...
望見都流晒口水喇🤤
店員以熟練嘅手勢幫忙燒,好快就有得食!
鹹鮮嘅蟹膏混合咗蟹籽同蟹肉,味道更鮮甜,口感更豐富!

🦞🦑漁道樂活貝盛合($388)
組合有蜆、鮑魚、蠔、帆立貝&原條魷魚,夠哂氣勢呀!

🍙海皇燒($98)
面頭係角切嘅刺身,由師傅精心挑選
壽司飯裡面包有青瓜絲&蟹肉,口感超豐富!

🍣刺身
揀咗三文魚($68)➕油甘魚刺身($98)
兩款刺身都係厚切,夠哂新鮮兼有質素
三文魚鮮甜;油甘魚肥美,魚脂味豐腴
🥤白桃/柚子梳打
白桃味香而不俗,仲飲到白桃粒
柚子梳打同樣有柚子肉,清新潤口!
熱鬧地區不敢去?不會啦,每日坐在家中真的接受不了,一定要到處走走才是我的風格。有好幾個人問我「尖沙咀」有沒有一些美食攻略?我說「尖沙咀」既野食多到數唔晒,縮細少少範圍好嗎?隨即她說,日本菜、刺身、壽司、有埋海鮮、浜燒都不錯,那我便回她一句。【漁道樂】啦。近期有她幾個食過都唔錯,最緊要就腳。然後竟然被她拉去共進晚餐,幸好都算是自己選擇的。日本新鮮直送、浜燒海鮮為主打,既【漁道樂】呢間日本料理位於金巴利街,非常容影搵到同搶眼。一望門口就知道係日式居酒屋。行多兩級就見到好多日本酒款,好正好正。門口慢慢打開,地方頗大,被想像中佔地甚廣,環境寬敞舒適,木系加日本完素永遠都好夾同埋好似當地🇯🇵既設計, 室內掛滿了日式旗布、紅白藍三色燈籠、玻璃風鈴等,裝潢充滿日式感覺。心情都放鬆左。而且設少量榻榻米座位,又有兩間VIP房,一大班朋友來聚餐都正!Like IT!。Menu,都清楚簡單亦都有介紹自己餐廳背景,幾細心...入面有浜燒活海產、另有各種熱食,刺身,壽司...眼見都見到場內放了一個大魚缸,用來放養活海鮮,入面水質明亮,設有獨立水泵,海鮮的新鮮度應該有番咁上下。🔹牛油果軟殼蟹沙律 $88不只賣相不
熱鬧地區不敢去?不會啦,每日坐在家中真的接受不了,一定要到處走走才是我的風格。有好幾個人問我「尖沙咀」有沒有一些美食攻略?我說「尖沙咀」既野食多到數唔晒,縮細少少範圍好嗎?隨即她說,日本菜、刺身壽司、有埋海鮮、浜燒都不錯,那我便回她一句。【漁道樂】啦。近期有她幾個食過都唔錯,最緊要就腳。然後竟然被她拉去共進晚餐,幸好都算是自己選擇的。

Menu,都清楚簡單亦都有介紹自己餐廳背景,幾細心...入面有浜燒活海產、另有各種熱食,刺身壽司...眼見都見到場內放了一個大魚缸,用來放養活海鮮,入面水質明亮,設有獨立水泵,海鮮的新鮮度應該有番咁上下。

🔹牛油果軟殼蟹沙律 $88
不只賣相不錯,亦很美味,滿滿嘅軟熟牛油果加上大大隻酥脆嘅軟殼蟹,永遠都係常見既組合。口感和味道俱佳,脆卜卜的軟殼蟹配上淡淡的清爽消膩既既牛油果成件事味道好夾沙律 。
牛油果軟殼蟹沙律

真係都大隻又多肉呢。

🔹漁道樂-七款刺身 $468
七點刺身、有齊時令新鮮既刺身片,美味指數爆左登!!!
▪️「三文魚,海膽,牡丹蝦、拖羅、油甘魚、吞拿魚、帶子」
單看刺身色澤就知道極為鮮味、真係好新鮮,而且均為厚切, 完全滿足到我呢個刺身控, 所謂一分錢一分貨,質素果然有返咁上下!
漁道樂-七款刺身

▪️海膽,好豪氣,因為比了一大碟,味道濃但又唔腥,入口即化,好鮮甜,滿足感滿滿。
漁道樂-七款刺身

▪️油甘魚同吞拿魚好肥美甘香,油甘魚已經回左油都係厚切啖啖肉大滿足。
漁道樂-七款刺身

▪️三文魚同拖羅脂肪精華味道濃郁魚香持久,吃得滿口甘香,不過呢款冇筋既!
漁道樂-七款刺身

▪️帶子貝殼類較為受歡迎,而帶子可算是當中最受歡迎的一種,呢度夠大隻,肉質又細緻!!
直接吃其原味更好。因為食材新鮮基本上不用沾芥茉醬油,對吧?!

🔹浜燒蟹甲羅 $272
令人期待的浜燒上場,成程都係店員會幫手燒好,所以完全唔洗擔心時間掌控,幾時先熟,會唔會過左火喉?因為店員專門處理火候恰到好處。
浜燒蟹甲羅

蟹甲羅既滑又甘香,香噴噴,襯熱食,燒蟹甲羅既蟹殼內「有蟹膏、蟹籽、蟹肉、牛油和生鵪鶉蛋」,店員先將蟹殼放上烤爐,然後把所有材料攪拌,再慢慢煮。
浜燒蟹甲羅

入口蟹味香濃,最正就係可以食到粒粒蟹籽的爽口感。BTW,好多蟹肉,超醇厚!芳腴之既質感!

🔹漁道樂軍艦 $168
一次嚐盡不同口味壽司,6 件軍艦都係用薄青瓜絲🥒包住飯整成外表的確係幾靚更添一分清新。
漁道樂軍艦

滿瀉的食材在叫我別猶疑了快一口吞下,有邊幾款呢?「碎粒鮮甜蟹肉 、爽口彈牙既蝦子、軟又香的吞拿魚蓉、香咸既三文魚子、juicy既海膽、豐富既魚生雜錦」真心每件食到我地都讚到不得之了,壽司飯都整得有口感,新鮮食材,青瓜口感爽脆,好意外所有配料都同壽司配合。好味!

🔹明太子燒玉子 $68
日式玉子燒方平煎鍋,在家試過沒有?明太子的特殊味道搭配玉子燒,本身都厚度足但又夠軟嫩, 雞蛋的香甜融合了明太子的鹹香,更提升玉子燒的口感,是非常棒的美味組合啊!

🔹雞皮餃子 $98
這客餃子是店員特別推介嘅,果然無介紹錯,餃子新鮮即炸,雞皮好脆口,雖然份量係少左D,但係皮脆肉嫩,仲要飲埋Highball,So Match。
雞皮餃子

🔹牡蠣和牛 $238
牡蠣和牛、極之少見,別字已經別具特色,好像FineDIne或酒吧菜式似的。
牡蠣和牛

人如其名用左蠔做底再放和牛上去,先將和牛微微炙熟軟滑彈牙,揀D牡蠣飽滿肥美,再以醬油提味,成件事充滿甘香用得著互相輝映這四合字。
不過試一次就夠因為成合感覺好生,但朋友們就喜歡極了。
牡蠣和牛

滿足的一餐,日本料理就是能慰藉心靈呢!不過有野飲點得架?想喝一點點酒品❓來杯容易入口既檸檬可樂highball+朋友點的柚子梳打先!
🔹檸檬可樂highball $60
我好喜歡飲威士忌,但朋友直接純飲威士忌就說是不是讓人覺得壓力有點大呢?
這個時候不如喝一杯Highball吧~來杯容易入口既檸檬可樂highball🍺。
邊吃浜燒邊喝highball特別爽的,冰涼爽口又可以係屋企整到,太正了吧!
🔹柚子梳打 $68
一半柚子一半梳打,柚子味好濃但又無搶走梳打少許既味道,易入口又好飲,岩晒女生,果香甜味配日本野係唔錯既。
檸檬可樂highbal

由店外到店內都完美呈現出日本風!環境舒適,配埋輕音樂...我相信凡事有類似主題或中心思想般的東西,總比較漫無目的好,在「形而」更強調的是品味。對我來說,「品味」就是「選擇」及「判斷」。今晚呢餐我覺得我既選擇沒錯的,【漁道樂】作為浜燒活海產既日式居酒屋,試過既你以這個基準來說,應該誰也沒有太大爭議了。
雞皮餃子
檸檬可樂highbal
2019-11-28 19 浏览
我最近愛上吃日本料理,搜尋資料下發現左尖沙咀站呢間漁道樂餐廳😍,食物水準仲要好高、以後又有多個飯堂!五色刺身睇個樣就已經好吸引,估唔到都幾新鮮喎!蟹皇卷我平時好少食得晒,因為佢太好味嘅關係,我一個人可以食晒咁多件!燒蟹甲羅即時有專人為你燒,熱辣辣上碟,蟹子豐富,蟹膏味濃郁燒帆立貝正正常常,不太意外蒜燒牛舌爽口,味道剛好,調味料不會搶掉牛舌的真正味道牛油果軟殼蟹沙律個人認為沙律濕的,軟殼蟹應該分開上,這樣就完美雜菜天婦羅俾我第一感覺就係好靚好靚好靚!原來當中是經過師傅專心調製出嚟,擺設好像水晶一樣!買單一個人$600左右#漁道樂

五色刺身
睇個樣就已經好吸引,估唔到都幾新鮮喎!

蟹皇卷

燒蟹甲羅
即時有專人為你燒,熱辣辣上碟,蟹子豐富,蟹膏味濃郁

燒帆立貝
正正常常,不太意外

蒜燒牛舌
爽口,味道剛好,調味料不會搶掉牛舌的真正味道

牛油果軟殼蟹沙律
個人認為沙律濕的,軟殼蟹應該分開上,這樣就完美

雜菜天婦羅

買單一個人$600左右

#漁道樂
浜燒海鮮店近年越開越多,而今日去食嘅呢間製作用料而且裝修裝飾掛畫都非常之用心,餐廳有兩種座位,一種係要除鞋坐嘅,相當有日本味道,得三張定四張架咋,想座嘅話建議預訂,另一種就係正常座位。成間餐廳真係好靚設計非常之日本,絕對係聚會嘅好地方💖.當日店員推介象拔蚌刺身$198,大家都知燒海鮮都要等一段時間先有得食,一路燒又肚餓然後越燒越香真係好望梅止渴,所以首先就叫左佢作為頭盤,同預期一樣,非常之新鮮爽口鮮甜,若果佢能夠大隻啲就更加好,因為真係太好食兩個人一隻唔係好夠喉🙈🙈.燒蟹甲羅,呢隻係用蟹肉加蛋同蔥花仲有蟹子去燒,非常之豐富,只係略嫌味道有啲淡同蟹子可以後加,相信若能改善會更佳。燒大蝦的肉質非常爽口,蝦預先處理去掉蝦腸,剪開外殼,食起嚟好方便👍.軟殼蟹牛油果沙律,清酒煮蜆同磯煮鮑魚亦好推介大家試下,呢到無論氣氛同食物都好有水準,亦好岩打卡,燒海鮮亦有專人服務,各方便都好好呀😀
2019-11-27 39 浏览
裝潢設計以原木為主題,掛滿日式小燈籠和旗幟,牆上更有色彩繽紛的塗鴉彩繪,增添居酒屋風味。店內不停播放輕快的音樂,氣氛輕鬆愉快,洋溢著滿滿的日本氣息,猶如去了一趟日本。食物方面選擇豐富,刺身、壽司、燒物、炸物以及鍋物都一應俱全。明太子卷蛋  ($68)卷蛋香甜軟嫩,蛋香濃郁,加入了微辣的明太子,互相配合,口感味道豐富。滨燒蟹甲羅 ($68/個)蟹肉、蟹膏和蟹籽一同釀入蟹殼中,再配上鵪鶉蛋。由店員在客人面前即席烹調,散發出誘人的香氣,令人垂涎三尺。滿滿的蟹膏,入口甘香豐腴,蟹籽增加了爽脆的口感,層次豐富。樂·活貝盛合 ($388)有鮑魚、蠔、帆立貝、蜆和魷魚,款款新鮮。全程由店員在客人面前即席浜燒,香氣十足,讓人口水直流。蠔身大隻飽滿, 蠔味濃厚,鮮味十足。帆立貝極之肥厚,入口鮮甜細緻。鮑魚相當新鮮,燒的時候還是活著的!非常厚身,入口相當爽脆,新鮮滋味!蜆肉肥美,吃到天然海水鹹香。魷魚鮮嫩彈牙,火候控制得宜,一點也不韌!加上醬汁味道帶甜,美味可口。蒜燒牛舌 ($68)口感柔軟、爽口彈牙,富肉汁,吃得過癮!

食物方面選擇豐富,刺身壽司、燒物、炸物以及鍋物都一應俱全。

明太子卷蛋  ($68)
明太子卷蛋

滨燒蟹甲羅 ($68/個)
滨燒蟹甲羅

蟹肉、蟹膏和蟹籽一同釀入蟹殼中,再配上鵪鶉蛋。
滨燒蟹甲羅

由店員在客人面前即席烹調,散發出誘人的香氣,令人垂涎三尺。
滨燒蟹甲羅

滿滿的蟹膏,入口甘香豐腴,蟹籽增加了爽脆的口感,層次豐富。
滨燒蟹甲羅

樂·活貝盛合 ($388)
有鮑魚、蠔、帆立貝、蜆和魷魚,款款新鮮。
樂·活貝盛合

全程由店員在客人面前即席浜燒,香氣十足,讓人口水直流。

蠔身大隻飽滿, 蠔味濃厚,鮮味十足。

帆立貝極之肥厚,入口鮮甜細緻。

蜆肉肥美,吃到天然海水鹹香。

蒜燒牛舌 ($68)
口感柔軟、爽口彈牙,富肉汁,吃得過癮!
明太子卷蛋
樂·活貝盛合
2019-11-26 33 浏览
香港人真係好鍾意食日本野,我自己就是一個例子><但係又唔係成日可以去旅行,喺香港要搵間似日本又好食嘅海鮮水產真係唔易。今次見到呢間裝修不錯不論裝修及餐牌都同日本水產餐廳十分相似,感覺非常正宗呀!- <漁道樂,活貝盛合>真係好新鮮ya,D海鮮同貝殼肉仲識郁㗎店員會好用心為我地燒熟貝殼🐚燒烤過程中有加上醬油同少量燒酒,令味道更加突出。凡立貝好大粒,鮮甜爽口,超滿足!味道拍得住日本的海鮮磯燒餐廳~~- 牛油果軟殼蟹沙律分量算足夠兩個人,難得見加上牛油果香味,另到雅韻淡香。食住海鮮又可以轉下口味就當然是配埋魚生la,生熟都通通食曬haha~- 油甘魚刺身:非常厚實滑嫩。腩色澤紋路分布均勻原隻帆立貝刺生:肉厚肥嫩,又白又圓又成嚿肉真的大滿足^^- 特選壽司盛合壽司當然不少得海膽魚子三文魚吞拿魚等等...重點是夠新鮮,鮮甜不黏膩的。- 明太子燒玉子少微辣味的明太子鋪滿在一層層捲起的玉子上,啖啖入口都有不少明太子。十分足料的!- 雞皮餃子外脆内軟,雞皮的香濃味到,未上臺都已經聞到香氣四溢^^- 巨蜂啤酒,柚子啤酒有多款口味的啤酒,比起普通啤酒可以更甜,本來怕酒味的女生
香港人真係好鍾意食日本野,我自己就是一個例子><

今次見到呢間裝修不錯

不論裝修及餐牌都同日本水產餐廳十分相似,感覺非常正宗呀!

- <漁道樂,活貝盛合>
真係好新鮮ya,D海鮮同貝殼肉仲識郁㗎

店員會好用心為我地燒熟貝殼🐚
燒烤過程中有加上醬油同少量燒酒,令味道更加突出。

凡立貝好大粒,鮮甜爽口,超滿足!
味道拍得住日本的海鮮磯燒餐廳~~

- 牛油果軟殼蟹沙律
分量算足夠兩個人,難得見加上牛油果香味,另到雅韻淡香。

- 油甘魚刺身:非常厚實滑嫩。腩色澤紋路分布均勻
原隻帆立貝刺生:肉厚肥嫩,又白又圓又成嚿肉真的大滿足^^

- 特選壽司盛合
壽司當然不少得海膽魚子三文魚吞拿魚等等...
重點是夠新鮮,鮮甜不黏膩的。

- 明太子燒玉子

- 雞皮餃子
外脆内軟,雞皮的香濃味到,未上臺都已經聞到香氣四溢^^

- 巨蜂啤酒,柚子啤酒
有多款口味的啤酒,比起普通啤酒可以更甜,本來怕酒味的女生也可以飲了^^

2019-11-25 26 浏览
今晚同朋友慶祝生日,朋友介紹下,我地去尖沙咀的漁道樂, 因為朋友好鍾意食日本嘢,為咗聊表心意,我哋決定同佢喺呢一度慶祝。蟹甲羅:用左鵪鶉蛋、牛油加小小蔥花 職員好細心同我哋燒, 因為而家自己燒一定燒唔出咁嘅效果, 鵪鶉蛋嘅香味加埋蟹肉嚟食, 感覺食落去特別鮮甜。 我覺得蟹膏其實真係幾鮮甜。虎蝦&活蚬: 海鮮最特別係虎蝦 ,望上去同食落去都幾大隻,而且店員指示我哋記住食埋蝦頭嗰啲膏 ,因為嗰度先至係 最正的味道嘅所在源。鮮菌和牛燒: 一個和牛燒起上嚟都幾快熟,而且燒完之後肉質亦都鮮嫩, 同埋 真係有d入口即溶嘅感覺, 個人覺得肉質幾軟熟。海膽海鮮炒飯: 呢個海膽海鮮炒飯,海鮮嘅配料都充足,而且炒飯嘅火喉又炒得唔係太肥,而且每口飯冇黐埋一舊,可以食到每一粒炒飯嘅味道,意外嘅就係佢個海膽係冇抄過, 令海膽非常之鮮甜,用新鮮嘅海膽以 sashimi 咁畀你食,食到嗰份更甜味。壽司我哋叫咗帆立貝會蟹肉蟹膏壽司及 帶子壽司等。 每一口壽司 整得紮實 ,同埋背後嘅壽司配料,我覺得都幾新鮮,所以其實唔需要點任何鼓油或 wasabi ,因已經可以食出鮮味和味道。最後我哋亦叫咗一啲sashimi ,例如甜

最後我哋亦叫咗一啲sashimi ,例如甜蝦同埋一版嘅海膽,如果想食得豐富啲嘅話 ,我覺得可以試下海膽因為自己一來鍾意食海膽而且我覺得他們的D海膽新鮮甜美。

個人很喜歡他們每一度餸菜都精心煮,店員亦都非常之細心同我哋泡製及燒, 所以如果行個朋友也很盡 慶,一大班朋友經過尖沙咀可以嚟呢度一試
2019-11-25 36 浏览
一直都好想來試,遲遲都未約實朋友,今次因為朋友生日終於可以嚟試下,一於食豪啲食好野😍環境闊落好友日式氣氛,我哋因為怕多人所以五點幾六點就到咗,我哋一入嚟就陸陸續續開始人多其實自己都真係比較怕食海膽。除咗喺日本之外覺得大部份喺香港食嘅都係好腥,但依個壽司一擺入口,好鮮甜喎!完全冇腥味,令我改觀晒,再配埋一邊啲蟹肉,超正👍🏼刺身每款$68,價錢唔貴,而且刺身新鮮,甜蝦都夠大隻,抵食份量都幾多,每粒蜆肉都有清酒嘅味道等我最愛嘅蟹肉加蟹膏啊😍,一開始上台係咁樣嘅,我哋疑惑緊點食嘅時候已經有餐廳職員過嚟幫我地燒係一路燒緊嘅時候就會將所有嘅配料撈埋一齊,差唔多就會放上啲俾我哋食真係唔好睇小佢,整好咗賣相雖然唔係咁好,但係啲蟹膏真係好正好正😻完全唔會覺得腥,入邊嘅配料有鵪鶉蛋同埋蟹肉,好食到停唔到口最後再叫左個海鮮拼盤,喺度食係唔需要自己落手嘅,會有人燒埋俾你食鮑魚夠爽,蠔都夠大隻,只需要加小小鹽調味已經夠,咁樣仲可以保持佢嘅鮮味帆立貝都好鮮甜彈牙,都係一晚嘅最愛之一大蜆都脹卜卜大大粒好食,魷魚佢係燒嘅時候再加啲甜燒汁上去,好惹味,重點一啲都唔鞋,兩三下已經ko哂

海膽蟹肉飯卷

三文魚、甜蝦、帆立貝刺身

刺身每款$68,價錢唔貴,而且刺身新鮮,甜蝦都夠大隻,抵食
清酒煮蜆

份量都幾多,每粒蜆肉都有清酒嘅味道

漁道樂-活貝盛合

帆立貝都好鮮甜彈牙,都係一晚嘅最愛之一

海膽蟹肉飯卷
漁道樂-活貝盛合
2019-11-24 23 浏览
 今日同朋友慶祝生日,主角話要食日本嘢, 所以就揀主角放工嘅地點尖沙咀食飯。 佢同事介紹咗一間幾好嘅居酒屋畀我哋, 裝修夠曬日本風 主要係用木色嘅傢俬同埋牆身加上一啲日本嘅畫像 同埋充滿氣氛嘅日本歌曲 ,令食客感覺置身於日本一樣。 首先點嘅係魚生角粒壽司, 每件卷物 上 都放上幾粒不同嘅 刺身粒例如三文魚 吞拿魚立魚等, 另外壽司上放了點芝麻及少許調味, 係一個幾好嘅前菜。 朋友見到隔離枱點了炸豬扒佢話都想試, 果然冇令到佢失望,呢個吉列豬扒外層都算乾身, 園裏面夠曬juicy 我鍾意佢每件細細嚿唔會太厚身 一邊食飯一邊傾計易咬開一啲, 同埋呢個豬扒係完全無重嘅油味。 刺身拼盤有三文魚, 油甘魚,吞拿魚,魷魚 ,魚子, 赤蝦。 三文魚唔會太瘦易唔會太肥剛剛好吞拿魚屬於中拖 有微微入口即溶嘅感覺, 油甘魚就唔使講啦,喜歡吃脂肪較高的刺身嘅朋友表示滿足! 我最喜歡嘅係赤蝦 算係厚身,夠大隻同好creamy. 醬燒鱈魚 我覺得全晚最好食嘅食物 ,佢係比平時嘅鱈魚更要滑,可能油份比較多嘅關係加上燒得好靚,點上少許沙律醬食,好食到震,嚟得依度,我覺得大家要點嚟試試! 原來依度每

醬燒鱈魚

原來依度每逢星期五都有跳舞表演,靚女們穿著和服, 隨著勁歌跳著熱舞,他們跳得好起勁,投入,加上老闆又好識搞氣氛,全場都好high!

依度好多人都放盡暢飲大笑,好像放下重擔的樣子,這也是居酒屋的特色吧!
2019-11-01
2019-11-22 21 浏览
同女朋友去尖沙咀行街,見到呢間門面裝飾好有特式,就揀左係呢間餐廳食晚飯,一打門就見到佢哋係度抽獎,中獎食客可以有唔同嘅海產,好有氣氛🇯🇵刺身拼盤(五款)👉🏾吞拿魚係呢個拼盤嘅重點,好厚肉,入口會溶,無腥味🤤👉🏾其次係帆立貝,鮮味十足!另外三款都係水準以上,值得一試🥰🇯🇵清酒煮蜆👉🏾酒味濃郁之餘最緊要係食到蜆嘅鮮味,蜆都幾大隻,份量都算足🇯🇵玉子燒壽司 + 蟹膏壽司👉🏾玉子大大舊,味道好甜🥰👉🏾蟹膏味道濃👍🏾🇯🇵蟹盛冷豆腐👉🏾每啖都有蟹肉,好足料,清清地,唔鐘意濃味嘅朋友最岩食🇯🇵柚子醋海草👉🏾呢個有驚喜,口感似海哲,值得一試

🇯🇵刺身拼盤(五款)
👉🏾吞拿魚係呢個拼盤嘅重點,好厚肉,入口會溶,無腥味🤤

🇯🇵清酒煮蜆

🇯🇵玉子燒壽司 + 蟹膏壽司
👉🏾玉子大大舊,味道好甜🥰
👉🏾蟹膏味道濃👍🏾

🇯🇵蟹盛冷豆腐
👉🏾每啖都有蟹肉,好足料,清清地,唔鐘意濃味嘅朋友最岩食
🇯🇵柚子醋海草
👉🏾呢個有驚喜,口感似海哲,值得一試
2019-11-21 26 浏览
尖沙咀新開唔耐嘅日式餐廳,裝潢好靚呀😍超有日本feel呀🤩👏🏻而且好大,有好多座位👍🏻台與台之間相隔遠,同朋友傾計一流~.先食少少刺身先😬北海道甜蝦刺身 $68同深海池魚刺身 $128,兩樣都新鮮、高質~.漁道樂軍艦 $168最特別係用咗日本青瓜去代替紫菜呀!第一次食呢個配搭🤣青瓜清甜爽口,令軍盤增添口感,又有新意思👍🏻軍艦上嘅配料都唔錯👌🏻.牡蠣和牛 $238好特別呀!和牛超嫩,生蠔非常飽滿,一咬落去爆汁呀!大啖食嘅味道層次更加出👏🏻呢個菜式第一次見,值得試下🤤.什錦天婦羅 $128有好多款唔同嘅天婦羅!最鍾意隻蝦😆有埋魚天婦羅,比較少有~.牛油果軟殼蟹沙律 $88望落好正咁🤤牛油果好creamy,夾軟殼蟹真係好match呀👍🏻個沙律令人開胃,我哋好快食完😬浜燒蟹甲羅 $136好吸引!而且好鮮呀!鍾意食蟹嘅朋友要試下~浜燒鮑魚 $136鮮鮑好鮮甜、爽口,最正係店員會喺我哋面前燒埋🤣.青蘋果乳酸 $68估唔到有咁多新鮮青蘋果!有得飲又有得食!好飲!消膩之選👍🏻巨峰乳酸 $68呢杯都唔錯,唔會太甜👌🏻

漁道樂軍艦 $168

牡蠣和牛 $238

什錦天婦羅 $128

有好多款唔同嘅天婦羅!最鍾意隻蝦😆有埋魚天婦羅,比較少有~
牛油果軟殼蟹沙律 $88

浜燒蟹甲羅 $136

好吸引!而且好鮮呀!鍾意食蟹嘅朋友要試下~
浜燒鮑魚 $136

鮮鮑好鮮甜、爽口,最正係店員會喺我哋面前燒埋🤣
青蘋果乳酸 $68
估唔到有咁多新鮮青蘋果!有得飲又有得食!好飲!消膩之選👍🏻
巨峰乳酸 $68
呢杯都唔錯,唔會太甜👌🏻

2019-11-21 43 浏览
一段時間冇食日本菜 心思思又會想食 今晚我地就去左尖沙咀食呢間漁道樂😚 一入去真係好似去左日本磯燒水產個d居酒屋咁 好靚好舒服😍係店員既推介下我地叫左好多野食 等我逐一介紹下啦😆1. 燒蟹甲羅 可以話係每次必點既一樣食物🤤 上菜後店員會幫你燒埋 每一口都係蟹籽 蟹膏 蟹肉 超幸福🤗2. 燒帆立貝 超大隻既帆立貝 店員同樣會幫你燒 燒嘅過程加左d酒 食落好香甜彈牙👍🏻3. 蒜燒牛舌 調味岩岩好 牛舌爽口入味 記得趁熱食👅4. 漁•五點刺身 有三文魚 甜蝦 油甘魚 呑拿魚 魷魚 份量多 又厚又肥美😋5. 牛油果軟殻蟹沙律 超愛既一個combination 😜 牛油果配上既係黑松露沙律醬 好香 軟殻蟹勁大隻 好食😆6. 海皇卷 壽司飯包裹着蔥 加上面頭既角切魚生粒 有意想不到既清新口感 味道豐富👍🏻7. 什錦天婦羅 份量好多 有2大隻蝦 冬菇 蕃薯 南瓜 茄子 魚塊等等 炸漿唔算厚😊8. 蘋果乳酸 巨峰乳酸 酸酸甜甜幾開胃 蘋果乳酸CP值更高 面頭舖上好多粒蘋果粒 食飽仲可以當甜品 好滿足🌟

係店員既推介下我地叫左好多野食 等我逐一介紹下啦😆

3. 蒜燒牛舌 調味岩岩好 牛舌爽口入味 記得趁熱食👅