2016-05-30 8683 浏览
漁牧走年輕新派路線的川菜,店方在裝潢方面採用歐陸式的風格,客人可以一邊欣賞獨特的漁牧文作品,一邊與朋友盡情吃喝。涼伴心裡美用上小蘿蔔切絲,再以糖和醋作調味,豔紅的色彩,賣相是美觀的,然而卻不是帶來又甜又酸又爽口的口感,調味方面似乎略有不足之處。鎮江小排骨份量不多不少的餐前小吃,無論顏色與賣相都甚為討好,只可惜未做到軟腍入味。前菜小吃方面並未能盡如人意。招牌回味雞煲香濃惹味雞煲乍現眼前,雖然辣勁欠奉,但無阻雞件的嫩滑程度,吃至一半可放入生材料吸收餘下的雞煲精華。美國肥牛肉通常用以火鍋配料的美國肥牛肉,片片蜷曲擺放在碟上,雪花紋理透出嫩紅肉質,數秒灼後,清楚見到脂肪與肉的比例,咀嚼之間,滲出啖啖牛味,今次終於不負所望。日本岩手縣直送純情豬掛在架上呈現淡粉紅色的肉質,每片脂肪比例都幾多,放進煲內灼熟,沒有半點豬羶味 ,稔滑爽口,口感不俗。原桶生蠔未放進煲內灼熟前,肥大肉厚,很少見到原桶生蠔可以有如此大隻,灼熟後肉身依然實淨,口感紮實,當然不是能夠一口嚥下的份量啦。胡椒酸菜魚是川菜之中一道不可缺少的家常菜菜式,湯頭微酸帶辣,引出魚肉嫩滑爽口,本來就是開胃之選,當中放下很多酸菜,更令人不得不添湯
涼伴心裡美

招牌回味雞煲

日本岩手縣直送純情豬

日本岩手縣直送純情豬

胡椒酸菜魚

是川菜之中一道不可缺少的家常菜菜式,湯頭微酸帶辣,引出魚肉嫩滑爽口,本來就是開胃之選,當中放下很多酸菜,更令人不得不添湯添飯。
胡椒酸菜魚
2016-05-29 686 浏览
小姐經常懷疑自己前世是一隻貓來的原因是我真的很愛吃魚今天跟朋友來了個吃魚的地方,地方很寬敞這些算是川菜吧?小吃:醬油皮蛋、麻辣牛肚絲(譚仔的皮蛋好像比較好吃,有流心效果)主菜:小乳豬三味外脆內軟,油脂充足,配上醬汁格外開胃,但不宜吃過多,會溜溜的。重點主角:酸辣烤魚魚魚湯底很惹味,就是酸酸辣辣的麻,魚的肉質也是夠新鮮的,不會霉,而且很嫩滑。
小姐經常懷疑自己前世是一隻貓來的
原因是我真的很愛吃魚

今天跟朋友來了個吃魚的地方,地方很寬敞
這些算是川菜吧?
主菜:小乳豬三味
重點主角:酸辣烤魚魚魚
2016-05-25 7120 浏览
身為榴槤控嘅我,見到出咗榴槤雞煲呢啲咁新潮嘅野,緊係要去挑戰下啦,所以就約埋一大班人一齊去食雞煲~ 星期二晚都唔係有太多人(可能因為幾夜),而且餐廳格局都唔錯,絕非一般大排檔feel嘅雞煲餐廳咁由於我地係10點鐘,宵夜時段入座,而且仲多過八個人,所以餐廳就送咗枝Rosé d’Anjou, La vie en Rosé 750ml 俾我地,味道都唔錯,有淡淡嘅玫瑰香,但係同燒魚雞煲就可能唔太夾,都解唔到辣咁多個人share,所以除咗燒魚同雞煲之外,另外仲揀咗啲小食,首先有壇子花雕醉雞,睇落都唔錯,仲可以聞到淡淡嘅花雕味,而且都無咩雞骨,主要係雞胸肉嘅部份,雞肉嘅肉質幾嫩滑,花雕嘅味更加為雞肉增加咗一份酒香味,可能因為係一大班人share,因此都唔係好夠食跟住上嘅另一款小食係大漠風沙雞翼,其實就係類似椒鹽炸雞翼咁,雞皮都炸到幾脆身,食落都幾惹味,用黎送啤酒至啱,可惜雞翼都唔係太大隻,根本唔夠我地分好彩,麻辣味龍脷魚配鮮豆皮終於上枱喇,成條魚都被紅紅嘅辣椒覆蓋咗,湯底睇落都唔惹少,相信都會幾辣下。等多一陣,湯底開始滾起,大家都忍唔住即刻起筷,魚肉好容易就可以夾起,口感幾嫩滑,唔會太過淋,而且
2036 浏览
好彩,麻辣味龍脷魚配鮮豆皮終於上枱喇,成條魚都被紅紅嘅辣椒覆蓋咗,湯底睇落都唔惹少,相信都會幾辣下。等多一陣,湯底開始滾起,大家都忍唔住即刻起筷,魚肉好容易就可以夾起,口感幾嫩滑,唔會太過淋,而且辣辣嘅味道都幾刺激味蕾,我覺得好開胃口。無辣不歡嘅人一定都知道燒魚呢啲湯底,緊係越滾越辣啦,我係可以堅持到底,食到最後嘅人黎,有啲朋友已經舉曬白旗,雖然味道係辣,但係我又覺得唔係食到口同舌頭都麻麻嘅辣味黎。由於我堅持到最後,所以俾我發現到有魚春和,原本都有啲擔心會好腥,點知一啲腥味都無,仲好好食~
今日嘅大佬終於登場喇 ─ 果皇榴槤雞煲,由遠處已經可以聞到陣陣嘅榴槤香,見到一舊舊榴槤肉係個煲到,真係流曬口水,可惜影完相之後,就要將果肉攪壞,將佢同湯結合。等到佢滾起之後,就可以開始食喇,用筷子夾起雞肉,可以見到榴槤肉絲,而且係黃色嘅,所以睇落有啲似芝士~ 雞肉都算係幾嫩滑,不過其實都係可以想像得到嘅味道黎,熱熱嘅榴槤肉味搶曬風頭,其實都幾普通,無一啲辣味黎刺激味蕾埋單先知道,10點後入座,嗰個燒魚可以有半價優惠,咁多人一六齊食,除番開都唔太貴,幾抵食和~
2016-05-22 791 浏览
一向超中意食榴槤,知道有榴槤雞煲,即刻過黎打大佬,因為真係好難想像榴槤雞煲會係咩味。黎到嘅時候,朋友已經話聞到榴槤味,我過佐陣先聞到。味道…其實個煲入面真係有一大舊榴槤,但係完全食唔到有榴槤味,味道同其他雞煲差不多,我諗係因為個汁比較濃,所以遮晒d榴槤味。都唔知係咪好事,哈。不過食嘅時候間中都聞到榴槤香嘅,所以都唔錯啦,值得一試嘅。老北京烤鴨質素唔係太差,不過不失吧,只係同樣價錢,有更好食的鴨可以選擇。我覺得食物都ok, 不過店員可以主動點斟水,同埋最好唔係熱水啦,我見其他食客食辣野都係得熱水,好慘,哈哈
2016-05-10 997 浏览
籌備左幾個月既event 今日終於完滿舉行,一大班人為左同一件事努力,係幾咁青春。辛苦左咁耐,當然要食番餐好既慰勞下自己,有同事話想飲酒賀一賀,咁岩知道漁牧而家做緊優惠,逢星期一及二,一行8人即送lavie rose,燒魚仲有五折,最緊要係開到零晨一點,吹水晏左都無所謂。前盤有醬油皮蛋同麻辣牛肚絲,酸酸甜甜,好開胃漁牧混豬勁好食,個豬燒得好香好脆,底下糯米飯超夠味,大家都大讚呢味呢個回味酸辣味燒清江魚超大碟,我地咁多人share 先食得哂,又酸又辣,加埋酒精,大家愈食愈high lol長沙式香辣蟹,超辣 haha
前盤有醬油皮蛋同麻辣牛肚絲,酸酸甜甜,好開胃

長沙式香辣蟹,超辣 haha
2016-04-18
$300 (宵夜)
2016-05-01 1334 浏览
早一排同朋友去左利時買衫,最近真係執左好多舖頭,生意差,市道唔好,見到d sales都無乜心機,好慘沿途見到好多餐廳都執左,一係已經轉左手,飲食業真係好難做,所以更加要珍惜一d有心經營既餐廳之後去左漁牧食飯,夜晚去到已經過左晚飯時段,轉左做宵夜時間由於大家都唔係好大食,所以叫左好小野食首先叫左支Rose d'Anjou,La vie en Rose 750ml,雖然玫瑰味唔係好重,不過支酒唔酸又易入口,聽講話星期一任何時段或其他日子10點後,8個人一齊黎,就會送一支.8人同行有酒送,下次叫多D人先,支酒值$350嫁大家乾一杯之後準備食野香辣清江烤魚,好似係依度聞名菜式,個個都係叫依樣,個賣相真係唔錯依個時候經理話原來我地過左10點,燒魚會有半價,好抵食呀條魚夠曬大,夠曬2個人食辣度OK,不過朋友話覺得辣過頭魚肉鮮滑,而且唔多骨入面仲有D芝士腸,辣辣地幾好食食完辣野,返屋企一定要飲杯涼茶呀我地食到12點度走,餐廳都仲未關門,原來佢地依家營業時間到凌晨一點,聽到依度覺得依家飲食家真係好辛苦,不過對於客人黎講好開心

之後去左漁牧食飯,夜晚去到已經過左晚飯時段,轉左做宵夜時間

由於大家都唔係好大食,所以叫左好小野食

大家乾一杯之後準備食野

依個時候經理話原來我地過左10點,燒魚會有半價,好抵食呀

條魚夠曬大,夠曬2個人食
辣度OK,不過朋友話覺得辣過頭
魚肉鮮滑,而且唔多骨
入面仲有D芝士腸,辣辣地幾好食

食完辣野,返屋企一定要飲杯涼茶呀

2016-04-30 1205 浏览
係TST HAPPY HOUR飲完野過後, 有少少醉意, 當然就要黎食番D野啦, 今晚就揀左呢間開到1點既雞煲, 可以慢慢坐雖然係賣中式食物, 但裝飾一D都唔似, 而且位置寬敞, 4個人坐得卡位好輕鬆呢個雞煲一點都唔普通, 有原隻龍蝦同原隻魷魚! 龍蝦既SIZE有一般酒樓一圍既SIZE, 雞件都好多, 其實非常夠食!龍蝦頭好有驚喜, 佢地清得幾乾淨, 淨番好多龍蝦膏極稔超好食! 龍蝦身已經剪開左, 一個個殼包住一部分既肉, 基本上識食一定唔使用較剪, 啖啖肉! 雞肉就一般般啦, 鞋左少少, 不過就好入味, 成個麻辣都完全入晒去雞件度~ 魷魚同辣汁係絕配, 所以街邊咁受歡迎啦, 稔稔地又彈牙! 唔似出面D咁韌不過個雞煲其實都好辣, 所以我地叫左梅子冰, 非常夠凍! 而且味道夠酸唔係死甜, 好解到辣, 食唔到辣不妨一試

2016-04-30 4376 浏览
曾經想過我們80歲後,會是怎樣的樣子,會是老得呆頭呆腦,還是依舊壯健,可以一起遊山玩水?人生可悲的是不可以重來,但慶幸的是不需重新來過,否則難過的事情要再經歷一次,實在太殘忍了既然人生猜測不到,何妨放下苦惱,盡情享樂今天來到漁牧,一家以辣為主的餐廳晚市人流依舊十分強勁,可能是因為在旺區的原因吧今晚一行四人,盡訴心中情menu上有多款食物,而且做得十分精美,非常喜歡這本menu先吃一個小吃,辣汁青瓜,辣度十足,沒有飲品挑戰它的話下場會很恐怖青瓜相當新鮮,入口鮮甜,加上辣汁的助興變得相當惹味,吃起來相當開胃辣汁拼盤是全晚最難應付的敵人,辣度是5粒星老實說,我只吃了一串豆腐泡便放棄了,雖然味道真的不錯,但敵不過這個辣魔最後吃了一個蟹煲,蟹肉相當鮮甜鮮滑,而且侍應會幫你拆蟹,相當方便內裡的雞不算太辣,但十分新鮮其他的配菜,吃起來味道也是不錯點了一個飲品,因為真的太口乾餐廳說如果8位朋友一齊來,就會送一枝玫瑰酒,優惠真的很吸引亦推介我們下次可以試試他們的燒魚,說晚上十時後有半價,原來因為他們營業時間延長至1點,所以才有這個宵夜優惠,難怪香港變成不夜城了愉快的晚上,人生本應如此

既然人生猜測不到,何妨放下苦惱,盡情享樂

今晚一行四人,盡訴心中情

辣汁拼盤是全晚最難應付的敵人,辣度是5粒星

內裡的雞不算太辣,但十分新鮮

其他的配菜,吃起來味道也是不錯

點了一個飲品,因為真的太口乾

餐廳說如果8位朋友一齊來,就會送一枝玫瑰酒,優惠真的很吸引

愉快的晚上,人生本應如此
2016-04-28 2885 浏览
話說最近興起一股說"我巴是涼特"的熱潮,由公司到朋友圈都在說這個行李寄倉奇聞。有得說的朋友大多都在這工作淡季去旅行,最短途那個都會去中國,還要在小弟面前炫耀。而小弟作為一名窮L,這些機會都不是屬於我的。。。為了一洗頹氣,我約了一些忠實的朋友去漁牧吃個飯,舉杯譴責那些說"我巴是涼特"無恥之徒。稍微工作得晚了點,走到門口看到了原來8人10點後有宵夜優惠,有一支酒送,還有燒魚半價優惠,於是我們又到THE ONE走了一轉才回來。開放式廚房雖然意義不大,但總會給那些廚師一些壓力,至少不會眼不見為乾淨吧!涼菜都放在凍櫃內,有客人點的時候才拿出來。8個人開了這支送的ROSE,想不到還有個冰桶,令我們尤如置身高級餐廳!ROSE的味道有如白酒,所以冰凍的飲法很正確,不過味道比一般白酒酸,這ROSE的味道像把1/3支的SHIRAZ倒進了CHARDONNAY裡一樣。2種菇類,以涼菜的微辣方式上桌。菇菌的味道頗重,而且甚有咬口,不過辣度不足,有點像加了甜甜的韓式辣醬去醃漬的感覺,喜好偏甜食物的朋友應該會很喜歡!這2條清江魚(小辣)意想不到地大份,骨量較少,而且大條令人吃得很舒適。牠下面還有一些薯粉,薯粉最值得

這2條清江魚(小辣)意想不到地大份,骨量較少,而且大條令人吃得很舒適。牠下面還有一些薯粉,薯粉最值得一讚的是他們非常彈牙,煮到最後都沒有斷開,而且極為吸辣,非常好吃。

要說最吸辣的當然一定要說薯仔跟蘿蔔,附有的這些"便宜貨"非常香辛,把辣油吸收後令人驚訝原來它們也能當主角!吃了一點點我就投降了。。。難以想像如果點更高辣度會變成怎樣~

题外话/补充资料: 宵夜時段為免胃的負擔太大,點的東西不多,有些更是送的,倒真算不錯了!
$120 (宵夜)
2016-04-27 1220 浏览
話說公司有event, 成條team 齊齊OT, 十點先收工,咁鬼晏收,當然要食好啲,落到尖沙咀,咁岩行過加拿芬廣場,醒起漁牧之前有人介紹過,好似唔錯,去到又有位就坐低。叫佐唔少野食,先嚟啲冷盤,皮蛋同牛肚絲,皮蛋唔錯,牛肚絲幾開胃。跟住叫佐個乳豬,跟三個幾特色嘅source,但唔點都好好味,放底啲糯米飯好惹味。跟住仲有個炒crab,好鮮味但係有啲spicy。仲有個魚,個人覺得最好食,酸酸甜甜好開胃,食完條魚加埋個薯粉落去煮夠晒飽。因為人多嘅關係,仲有枝酒送,但個人不太好酒,冇太多comment。
2016-04-25
2016-04-23 1184 浏览
I came to Fisher & Farmer just because it was my dating place with my ex...   I remeber this place was just okay but it brought back a lot of memories and it meant so much to me. AppetiserCucumber with black fungus - the kind of appetiser that I can never get sick of. Both of them were crunchy with a fresh earthy and refreshing taste. The small dish was also seasoned with some mixed spicy herbs and soya sauce. A great light starter to share with friends. SoupThe steamed hot soup was not oily nor

Soup

The steamed hot soup was not oily nor overly salted at all which I liked. The wintermelon and lean pork are always a good match with each other!
Soup
Fish

With no doubt their fish is their signature items so don't miss out! It was spicy, peppery, savoury, full of flavour from coriander, spring onion, garlic and other spices. The size of the fish was really generous too, I think it can be shared among 4-5 people.
2016-04-22
2016-04-22 1060 浏览
上完烤鴨跟住魚湯浸生菜都到了,再上盤魚時同樣跟其他食寫食評的朋友一樣嘩了一聲,好大盤的龍利魚,但我同太太bb三個都可以食得埋,有以下意見:1.賣相好高分,2.食味唔得因為見表皮的魚(旗)邊位()了,有燒焦的味,入口苦,魚肉唔夠滑,因為長時間盤底有火煮盤魚,所以都喺乾身了,配菜揀了冬瓜同腐竹,口味可以,但魚肉的感覺唔太好,太太無咩點食,bb就一啲都無落肚,只是到口為止。綜合來講不會有下一次了,可能會揀其他魚。
上完烤鴨跟住魚湯浸生菜都到了,
再上盤魚時同樣跟其他食寫食評的朋友一樣嘩了一聲,
好大盤的龍利魚,但我同太太bb三個都可以食得埋,
有以下意見:
1.賣相好高分,

綜合來講不會有下一次了,可能會揀其他魚。
2016-04-22 1034 浏览
食物上檯時見到的感覺有些失望,份量唔夠平時食開片皮鴨的多,口感太乾身(個人口味),碟醬食到好似混合了花生醬的味(個人感覺麻麻)。包鴨的皮有心思,用蒸煮食物的紙一層一層分隔開,有心思不會貼在一起,(在環保角度就太多紙了)。
食物上檯時見到的感覺有些失望,
份量唔夠平時食開片皮鴨的多,
口感太乾身(個人口味),
碟醬食到好似混合了花生醬的味(個人感覺麻麻)。
2016-04-20 1052 浏览
中午四人套餐: 298我們三人一小朋友點了四人餐, 份量剛剛夠有一大凍壺酸梅茶以解辣飯前小菜可自由選擇, 有雲耳拌青瓜, 辣毛豆雞鍋還有一隻魷魚, 侍應會幫客人剪成一小件,炸過的雞肉不會無味, 原先醃制經炸過, 雞肉在鍋內一直滾都不會變碎碎爛爛的酸菜魚, 相信也經過油炮的, 否則魚必會散開,有海帶, 還有寛薯粉條,魚湯酸酸帶微辣, 開胃菜之一上湯蒜頭皇帝菜, 味道似唐蒿, 很清爽另有炒飯簡單的炒飯, 有少不了的蛋絲配炒飯, 還有芥蘭芯最後甜品是紅豆沙燒餅, 餅外無味, 餅底很多油紅豆沙很甜, 內外味道分明下午接近2點半, 幾乎沒有客人進入服務員都已休息了
中午四人套餐: 298
我們三人一小朋友點了四人餐, 份量剛剛夠
有一大凍壺酸梅茶以解辣
飯前小菜可自由選擇, 有雲耳拌青瓜, 辣毛豆
雞鍋還有一隻魷魚, 侍應會幫客人剪成一小件,
酸菜魚, 相信也經過油炮的, 否則魚必會散開,
有海帶, 還有寛薯粉條,
魚湯酸酸帶微辣, 開胃菜之一
上湯蒜頭皇帝菜, 味道似唐蒿, 很清爽
另有炒飯
簡單的炒飯, 有少不了的蛋絲配炒飯, 還有芥蘭芯
最後甜品是紅豆沙燒餅, 餅外無味, 餅底很多油
紅豆沙很甜, 內外味道分明
下午接近2點半, 幾乎沒有客人進入
服務員都已休息了
2016-03-19
2016-04-20 2276 浏览
食辣對於我黎講都仲係小學雞,不過食烤魚我又覺得還可以😂因為魚煮耐左都係淡味唔會吸哂d湯搞到好辣😀😀😀今次試呢間餐廳其實一早就想試同朋友6點就坐低,當時得一兩枱客,環境都幾舒適👌 被安排兩人坐卡位,好大好舒適👍點菜叫侍應推介食咩魚好佢話三種魚都少骨,比較滑就係清江魚所以我地就點左清江魚而煮法都有5種,不過奇怪就係無得選辣度。。。(姐係麻辣無得小辣/中辣/大辣)對於我食辣係小學雞就叫唔到有三隻辣椒嘅麻辣lu 只可以叫兩隻辣椒嘅香辣而配菜原來要一早選好同條魚一齊煮唔似打邊爐😑叫左四個配菜1.金菇菜2.萵荀3.鮮腐竹4.紅薯粉每款都係$12-18另外點左三個小食😁 醉雞酒味是有的,但雞胸有點鞋🗿青瓜海浙 味道不錯😋爽口手抓餅😂如果厚d我會更喜歡❤️另外飲品都有好多選擇不過我都係最喜歡清甜嘅椰青😍 好甜呀,如果大個d就好喇😂飲下野食下餐前小食條魚好快就到lu 其實一上枱我都嘩左一聲👏👏👏因為好大條同好似好辣咁而侍應哥哥都好好咁幫我地cut開條魚等佢容易d熱同滾d配料就放左起條魚下面,佢叫我地食左d鮮腐竹先,話煮得耐會爛哂都幾滑。。。d腐竹😂等到滾就食魚,其間因為傾計都呑左兩次骨😭不過好彩
食辣對於我黎講都仲係小學雞,不過食烤魚我又覺得還可以😂

因為魚煮耐左都係淡味唔會吸哂d湯搞到好辣😀😀😀

今次試呢間餐廳其實一早就想試

同朋友6點就坐低,當時得一兩枱客,環境都幾舒適👌

被安排兩人坐卡位,好大好舒適👍

點菜叫侍應推介食咩魚好

佢話三種魚都少骨,比較滑就係清江魚

所以我地就點左清江魚

4.紅薯粉

每款都係$12-18

另外點左三個小食😁

醉雞

酒味是有的,但雞胸有點鞋🗿
青瓜海浙

味道不錯😋爽口
手抓餅😂

如果厚d我會更喜歡❤️

另外飲品都有好多選擇

不過我都係最喜歡清甜嘅椰青😍
好甜呀,如果大個d就好喇😂

飲下野食下餐前小食條魚好快就到lu
其實一上枱我都嘩左一聲👏👏👏

因為好大條同好似好辣咁

侍應哥哥都好好咁幫我地cut開條魚等佢容易d熱同滾

都幾滑。。。d腐竹😂

等到滾就食魚,其間因為傾計都呑左兩次骨😭

不過好彩係細骨,飲啖椰青就無事

而辣味我覺得我都接受到

(我食米線都係10小辣程度)

不過個湯係比較濃味同鹹

最後d紅薯粉痴哂底😩😩😩

食到一半only😑

食到咁上下個椰青飲哂叫左杯我的最愛
飲飲下就被侍應要求交枱了。。。

👀👀👀👀👀👀👀

因為只有90分鐘 杯酒都未飲完