2022-07-01 1496 浏览
約了很久沒見的朋友食飯,之前都食過這間,覺得食物不錯,環境又舒適,又不會太嘈,方便傾偈,所以再來,今次我們每人揀一樣嘢食,原來發覺個個都鍾意食芋頭😂,我們叫了1) 家鄉糯米釀大腸 - 大腸皮比較韌,所以我咬開,沒有食,中間是芋頭餅👍🏻2) 骨香鵝肉片 - 很濃烈鵝嘅臊味,我不喜歡,不過豆腐唔錯👍🏻3) 咸菜豬肚湯 - 勁濃嘅胡椒味,都算辣👍🏻4) 芋茸帶子 - 外層是芋茸,第一口食落去,比較脆,但有油滲出來😨,帶子幾入味,唔錯👍🏻5) 五香炸芋絲卷 - 這個不錯,一粒粒芋頭,有口感👍🏻6) 福果芋泥 - 我朋友超鍾意7) 蛋白杏仁茶 - 勁香杏仁味,蛋白又滑,唔甜,正👍🏻8) 清心綠豆爽 - 清甜,還可以👌

3) 咸菜豬肚湯 - 勁濃嘅胡椒味,都算辣👍🏻

5) 五香炸芋絲卷 - 這個不錯,一粒粒芋頭,有口感👍🏻

6) 福果芋泥 - 我朋友超鍾意

7) 蛋白杏仁茶 - 勁香杏仁味,蛋白又滑,唔甜,正👍🏻

8) 清心綠豆爽 - 清甜,還可以👌
2022-06-15 1397 浏览
當日三人聚會,來到尖沙咀美麗華的滿樂食潮州菜。 雖然已經係上年年尾嘅事,但總體記得食物質素很好,環境優雅,坐得舒服,服務都很好的。當日叫咗個梅菜扣肉,好夠味,友人大讚個梅菜甜甜地好好食。送白飯一流。這個杏汁白肺湯好香濃,喜歡白肺湯嘅朋友要試吓啊!我哋三個飲唔晒,要打包。慣咗每餐都要食啲菜,叫咗碟菜心,普普通通啦。再叫咗碟炒蘿蔔糕,好香口。嗰日傾吓傾吓都坐咗超過兩個鐘,再叫多碟蒸蝦腸。蝦球夠大粒,好食。

梅菜扣肉

白肺湯
蒸蝦腸
  • 杏汁白肺湯
2022-05-19 1818 浏览
朋友選擇了食潮州菜, 所以在 OpenRice找了這一間潮州酒家. 我們一行4人, 6點鐘準時到達, 這裡環境舒適, 坐位舒服. 普寧蘿蔔灌漿 – 外層炸得很薄很脆, 估不到外層炸得這麼脆但裡面的蘿蔔絲仍然充滿水份, 而且蘿蔔很甜, 真的有驚喜.芋蓉香酥鴨 – 外層很酥脆, 芋蓉很滑, 餡料有一些冬菇粒及豬肉碎, 調味做得很好, 值得一讚的菜式. 沙爹牛肉菜心 - 沙爹汁的花生味需不太特出, 但配搭其他調味料後, 味道濃厚, 汁醬的稀杰度亦剛好. 而菜心外皮已被削去, 所以吃到菜心很嫩的部份, 這點是我出街食晚飯時很少見有廚師會把菜心的外皮削去, 覺得都幾細心.黃金炸雙棗 - 雙棗是蝦棗及蟹棗, 兩款棗的味道都差不多, 像泰國餐廳的蝦餅味道一樣, 只有蝦味, 吃不出蟹棗有蟹的味道, 不過兩款棗的肉質都很彈牙.潮州鮮蠔仔泡粥 - 味道一般, 蠔仔不多, 材料比較少.滷水鵝肉片 – 正常綠豆爽清心丸 - 正常, 不會太甜.總結, 環境舒適, 服務正常, 作為潮州菜主打菜式之一的滷水鵝片, 味道只是一般, 但其他食物反而有驚喜, 都可一試.

普寧蘿蔔灌漿

芋蓉香酥鴨

沙爹牛肉菜心

黃金炸雙棗

潮州鮮蠔仔泡粥 - 味道一般, 蠔仔不多, 材料比較少.
潮州鮮蠔仔泡粥

滷水鵝肉片 – 正常
滷水鵝肉片

綠豆爽清心丸 - 正常, 不會太甜.
綠豆爽清心丸

2022-05-09
普寧蘿蔔灌漿
芋蓉香酥鴨
沙爹牛肉菜心
黃金炸雙棗
2022-05-08 1226 浏览
食物質素係幾好的但服務質素完全👎🏻👎🏻👎🏻由帶位姐姐到部長的態度都不理想連續漏左兩次單,售罄又不通知要問先知幾好食都好,咁嘅服務態度真係唔會有下一次
食物質素係幾好的
但服務質素完全👎🏻👎🏻👎🏻
由帶位姐姐到部長的態度都不理想
連續漏左兩次單,售罄又不通知
要問先知
幾好食都好,咁嘅服務態度真係唔會有下一次
2022-03-06 1894 浏览
好少會選擇潮州嘢 今晚友人推介呢間滿樂潮州 所以就嚟咗食晚飯😗餐廳環境都幾開揚 不過我地book咗檯 店員就安排咗我地坐喺間房入面🙊嚟得食潮州野梗係要叫蠔仔粥啦 我地揀咗潮州鮮蠔仔泡粥 蠔仔好足料 基本上每羹都會有蠔仔 水同米嘅比例控制得幾好 食落有蠔嘅鮮味🤤潮州蠔烙蠔烙唔算好油 又唔會煎得太乾身 不過略嫌蠔仔有少少太細隻😂芋茸香酥鴨香酥鴨都幾大件 食落好酥脆 芋茸好軟綿綿👍🏻椒鹽鮮魷魚椒鹽好香 鮮魷嘅炸衣又唔算太厚 魷魚食落都幾彈牙😋糖醋伊麵麵餅煎到啱啱好乾身 加糖醋食又有一啲特色 不過其實就咁食個麵餅都唔錯😅滷水拼盤拼盤好豐富 想食嘅滷水款式都有齊 除咗相片見到嘅之外 其實仲有豆腐墊底🤭 可惜豆腐就唔係太夠味特別推介大家食蠔仔嘅菜式 因為啲蠔仔真係好有鮮味😉

1960 浏览

滷水拼盤
滷水拼盤

特別推介大家食蠔仔嘅菜式 因為啲蠔仔真係好有鮮味😉
2022-01-01 1228 浏览
同長輩們食lunch🥢🤤第一次試呢間中餐。叫咗好多款點心,款款都唔錯,尤其左邊全行燒賣(左上)、蝦腸粉(左中)、帶子餃(左下)、蝦餃(右中)🤣總之有蝦既都正,因為好大隻蝦🦐炸九肚魚(左下)🤤外脆內軟,一口接一口,停唔到🤣另外,反沙芋(右下)係必食之選,精髓在於勁多雪白的糖霜甜脆,芋肉粉嫩🤤
同長輩們食lunch🥢🤤第一次試呢間中餐。

炸九肚魚(左下)🤤外脆內軟,一口接一口,停唔到🤣

• 潮州反沙芋條
  • 鮮蝦滑腸粉
#hongkong #food #尖沙咀 #打風日 #同肥仔想搵好食嘅潮州餐廳 #我好怕污糟 #所以就嚟到呢間 #見有foodie介紹過 #滷水拼盤吾多入味滷水汁唔夠陳香 #方魚肉碎粥米粒粒分明材料足夠湯都鮮味 #梅菜扣肉梅菜鹹甜適中如果淋啲入口即溶就好😂#芋蓉香酥鴨鴨片超薄芋蓉吾香冇咩味道 #麻醬手撕雞雞好嫩滑好似係用出世幾個月嘅雞去整 #糖醋伊麵外面炸得脆卜卜伴埋糖醋食好正 #兩個人好似食得太多😙只剩半碟香酥鴨 #只有四枱客人食得好舒服 #吾會encore #因為肥仔唔鍾意食😅🤣佢又係果句冇樣野得 #我就話未至於
2021-12-09 670 浏览
早前跟朋友在尖沙咀行街, 朋友突然要求去食潮州嘢 , 之前去過在美麗華商場內一間潮州菜館很不錯, 就決定帶朋友去品嘗一下, 由於時間尚早 ,不用等候就入座了, 地方舒適敞大, 跟朋友商量後, 馬上點叫了粟米魚肚𡙡, 好快就能上枱, 好有份量, 魚肚爽滑彈牙, 相當美味, 足夠每人三碗之多;由於不是太肚餓, 滷水鵝片併魷魚拼盤是必叫菜式, 鵝片大大塊, 嫩滑兼入味, 魷魚彈口新鮮, 真的美味無窮;再加上椒鹽九肚魚, 金黃色, 外脆內軟, 完全無骨, 十分惹味; 配上清香熱茶, 別有一番味道, 整體而言, 不論環境, 待應服務和食物都相當高質素 , 十分満足.

2021-12-08 496 浏览
在美麗華看完醫生後,最好就是尋找食物慰藉。揀了最喜歡的潮州菜。紅燒鮑翅,正宗潮州翅 ,味道非常好,濃淡適中。 胡椒排骨花膠煲,啲花膠食極都有。鹽焗黃油烏頭魚,凍食都很香。

紅燒鮑翅,正宗潮州翅 ,味道非常好,濃淡適中。

胡椒排骨花膠煲,啲花膠食極都有。

鹽焗黃油烏頭魚,凍食都很香。
2021-11-26 459 浏览
吃的時候很好吃,蝦餃,韮菜棵,尤其潮洲糖面很出色,坐卡位,坐得很寛敞。但吃後很口渴。最怕吃點心後狂飲水。下次要再考慮是否再去。希望不要落咁多味精,否則吃時好吃,吃后也反映出來。
2021-11-23 482 浏览
舊同事聚會, 同事揀了這家餐廳, 說環境唔錯.七點去到, 大約半滿 (全程都只係半滿的人客),  地方算係寬敞, 枱與枱之間隔得好開,  聊天都唔會嘈到隔離枱.一坐低, 除了我們點的茶之外, 還立即送來了功夫茶, 久違了潮州茶館的感覺防疫 : 入口有二維碼, 但無職員監測你是否掃了, 亦無睇住你量體溫, 每枱都有一樽消毒液, 不過不失。招呼: 侍應唔多, 除了點菜, 上菜, 之後幾乎無人埋來主動加水換碟。但人齊後叫了兩個侍應/經理幫忙影相, 都好配合。 食物 : 滷水雙拼, 點了兩款雙拼, 唔熱的, 只係微微暖, 再放多一陣, 已經凍晒。蠔餅 : 唔同台式, 又唔同廟街的, 蠔肉都幾多干煸四季豆 / 蠔仔粥 / 雙面黃 /  栗子雞煲 / 咕嚕肉 : 味道都係唔錯的.價格 :  以上點的食物,  全部份量都偏小, 大約就係快餐店一人小菜晚餐的份量,  蠔仔粥只有一碗的份量, 沒有賣一窩的,  個碗比起潮州粉麵店的碗還小一點.而且價錢都唔便宜, 無湯無點貴價的蝦/蟹/烏頭,  埋單已經每人260, 如果單以食物來講, 我覺得性價比不高, 相同的收費去美心稻香, 已經可以食到魚蝦蟹連燉湯了
舊同事聚會, 同事揀了這家餐廳, 說環境唔錯.
七點去到, 大約半滿 (全程都只係半滿的人客),

但人齊後叫了兩個侍應/經理幫忙影相, 都好配合。

食物 :
蠔餅 : 唔同台式, 又唔同廟街的, 蠔肉都幾多

如果單以食物來講, 我覺得性價比不高, 相同的收費去美心稻香, 已經可以食到魚蝦蟹連燉湯了.
唯一可取就係少落味精, 吃了之後返到屋企都無口渴的感覺.
2021-11-22
2021-10-29 518 浏览
忽然好想食潮洲野所以搵下有無d有得就咁openrice book 既餐廳呢間餐廳我有食過東涌分店 果時覺得唔錯 所以今次就試試tst 分店啦2個人總共叫左4樣野食分別係蠔仔粥,胡椒豬肚湯,炸雙棗同香酥鴨前2樣都唔錯, 下次如果再黎應該都會encore架喇後兩樣2個人食就真係有d油腻, 下次都係叫番鹵水系列算 埋單4百幾5百(2個人),算係正常合理價錢環境都乾淨衛生既
忽然好想食潮洲野
所以搵下有無d有得就咁openrice book 既餐廳
2個人總共叫左4樣野食
分別係蠔仔粥,胡椒豬肚湯,炸雙棗同香酥鴨

前2樣都唔錯, 下次如果再黎應該都會encore架喇

後兩樣2個人食就真係有d油腻, 下次都係叫番鹵水系列算

埋單4百幾5百(2個人),算係正常合理價錢
環境都乾淨衛生既

用餐时段
這晚中秋做節,扮 Ga Gi Lang !!先來街頭打冷名菜“手打魚蛋煮津菜煲”,味道出色,湯鮮甜,有點驚喜的是置中的那幾塊方魚,炸過,香口,與湯和菜一起吃,喚醒了剛熱身的味蕾。“香炸芋絲卷”,酥、脆,是芋頭怪的岳母大人,她吃了半碟!“老香櫞炆一字骨”,有點蘇杭菜風味,“甜”,雖不是我杯茶,但口感軟嫩飽滿,有水準。“糖醋伊麵”,格格至愛,她清了半碟。打冷必食,“滷水雙拼:鵝片、鹵水千層峰(豬耳凍)”。滷水味道香淳,不會過鹹,肉質也鮮嫩,不過那刀功要批評下,理應薄切,尤其是那豬耳,口感、賣相會更理想!“蔥蒜炆黃花”,這晚的MVP,贏曬!肉嫩,汁鮮,加上大量料頭,香,連不愛吃魚的娘娘也連聲讚好!可翻兜!
這晚中秋做節,扮 Ga Gi Lang !!

“香炸芋絲卷”,酥、脆,是芋頭怪的岳母大人,她吃了半碟!

“糖醋伊麵”,格格至愛,她清了半碟。

可翻兜!
2021-09-18
2021-10-09 462 浏览
攞咗第二輪消費卷後同另一半到尖沙咀美麗華商場shopping,在四樓食四方有多國美食,我倆都喜歡吃潮州菜,滿樂潮州酒家門面寛敞,門口的宣傳Menu話有超過達60款點心小吃,一於入去試試。有部份座位採用時尚和風木條子設計,座位舒適。潮州風味的爽脆南薑酸菜,令人胃口大開。加入大地魚的鮮甜肥美蠔仔泡粥,浠稠適中。充滿蘿蔔餡料的潮式灌漿蘿蔔,雖然是炸物,也不覺太油膩,香脆可口。必吃潮式招牌菜鹵水鵝肉拼盤,用滷水墨魚、滑豆腐、蛋和五花腩墊底,鵝肉和五花腩夠入味,其他一般。 家鄉糯米釀大腸,略嫌糯米和花生過輭腍,失了口感。下次帶埋老媽子來吃這款就至啱她。我們一邊品嚐甘香濃郁的潮洲功夫茶 ,一邊傾偈 ,感覺心滿意足!
潮州風味的爽脆南薑酸菜,令人胃口大開。

加入大地魚的鮮甜肥美蠔仔泡粥,浠稠適中

• 滷水鵝肉拼盤
  • 功夫茶
  • 潮式灌漿蘿蔔
  • 鮮蠔仔泡粥
2021-10-08 399 浏览
間中當然要同媽媽去飲下茶啦,今次去尖沙咀行街順便就尖沙咀飲埋茶,今次黎到滿樂潮州,佢地除左點心之外,仲有潮式既食品供應餐廳既環境幾好,座位都幾舒服首先餐廳會奉送幾杯濃茶餐廳有午市套餐供應,個餐都幾多野食但考慮我同媽咪唔算好肚餓,應該未必食得哂所以都係散叫見到餐牌上面有滷水鵝肉拼盤,我同媽咪都好耐冇食過潮州野了所以就叫左一份細既試試,拼盤既食品種類都好多有鵝片、豆腐、墨魚、腩肉、豬耳同蛋等等,好豐富個 滷水汁味道都幾香另外我哋仲叫咗豉椒蒸排骨、潮州粉果同埋布拉白腸粉粉果布薄餡靚,布拉腸粉好滑溜溜,整體既點心都幾有水準
間中當然要同媽媽去飲下茶啦,今次去尖沙咀行街

餐廳既環境幾好,座位都幾舒服
首先餐廳會奉送幾杯濃茶
餐廳有午市套餐供應,個餐都幾多野食
但考慮我同媽咪唔算好肚餓,應該未必食得哂所以都係散叫
見到餐牌上面有滷水鵝肉拼盤,我同媽咪都好耐冇食過潮州野了
所以就叫左一份細既試試,拼盤既食品種類都好多
有鵝片、豆腐、墨魚、腩肉、豬耳同蛋等等,好豐富
個 滷水汁味道都幾香
另外我哋仲叫咗豉椒蒸排骨、潮州粉果同埋布拉白腸粉
粉果布薄餡靚,布拉腸粉好滑溜溜,整體既點心都幾有水準