2023-05-01 995 浏览
設計舒服簡約好坐地點方便百樂後人班底有實力,中等價位試了鵝片并大腸前菜,再品豬腳根出色,煎水瓜也好味有汁炸双棗彈牙,最出色是沙茶牛肉芥蘭!再試綠豆爽三人價共一仟每人約三佰! 中價美味之選
設計舒服簡約好坐地點方便
炸双棗彈牙,最出色是沙茶牛肉芥蘭!再試綠豆爽
三人價共一仟每人約三佰! 中價美味之選
綠豆爽
2023-04-30
綠豆爽
這次家庭聚會家人選了這家能吃潮州菜又能吃點心的餐廳場地很寬敞水準也是不錯 以下介紹一些私心推介🐟椒鹽九肚魚 $98外皮炸得香脆,內裏魚肉嫩滑骨香鵝肉片 $218鵝肉片不老,而且滷得很入味蓮子棗皇糕 $52吃下去的時候吃到一點點紅棗,味道清甜,而口感煙韌有彈性這間餐廳推薦一家大小去嚐嚐喔🥰
2023-01-23
  • 滷水鵝肉拼盤
2023-04-08 637 浏览
滿樂潮州(美麗華廣場) 新派中菜餐廳餐枱位置之間都算寬敞環境感覺舒服蝦餃啖啖蝦肉新鮮味十足🤗🤗蘿蔔糕即煎十分香脆🧡🧡叉燒腸皮薄滑內餡叉燒又多🤤🤤潮式炒粗麵油份不多而且又彈牙感覺幾健康!!
滿樂潮州(美麗華廣場)

新派中菜餐廳

油份不多而且又彈牙
感覺幾健康!!

• 蝦餃
2023-03-03 1194 浏览
同朋友飯聚,特登揀一間坐得舒服既餐廳食飯傾計,餐廳環境舒適,座位間隔闊落,即使滿座都唔會太嘈雜,唔會因為太嘈傾唔到計👍🏻一坐低先上功夫茶,可以休閑地一邊飲茶一邊揀野食鹵水拼盤﹕有墨魚,蛋、腩肉、鵝。墨魚爽口彈牙;蛋夠入味;鵝唔肥膩好好味;腩肉層次分明,肥而不膩。四季豆﹕新鮮不油膩,雖然經過油炸,但不會過於乾身或油膩,依然可以食到四季豆本身既爽脆👍🏻椒鹽九肚魚﹕外殻皮薄,魚肉嫩滑,非常好食😋必試~蠔餅﹕非常足料,食既每啖都有蠔。呢款係軟身,比較漿身既蠔餅,軟棉既口感,唔係大排檔炸到硬身既嗰款,食多啲都唔怕熱氣😌鹹雞﹕皮脆、肉嫩,無血水,唔會太生,正👍🏻杏汁豬肺湯🥰必試~好味到驚為天人🥰杏汁香濃,豬肺好乾淨,燉到好淋,目前飲過最好味既杏汁豬肺湯👍🏻👍🏻必試~大推~

一坐低先上功夫茶,可以休閑地一邊飲茶一邊揀野食

椒鹽九肚魚﹕
外殻皮薄,魚肉嫩滑,非常好食😋必試~

蠔餅﹕

鹹雞﹕
皮脆、肉嫩,無血水,唔會太生,正👍🏻

杏汁豬肺湯🥰必試~
2023-02-21
2023-02-19 1102 浏览
全場坐無虛席,也有很多長輩級食客,令人信心大增糯米釀大腸,脆口乾身煎麵,較厚仔,突出外脆內軟嘅感覺,不過糖、醋應該提供兩個小匙,不夠細心鹵拼忘了影相,有鵝肉、墨魚、腩肉、蛋、豆腐,算係較好的配搭,唔似出面其他店,只可雙拼或多數鹵拼就冇墨魚同鵝肉。水瓜酪清香味爽,正常操作甜品出色,綠豆爽足料、湯丸兩粒、反沙芋酥脆。餐牌有分大細份,人多人少都方便,唔似以前樂道那間樓上舖,次次都勁大碟(雖然好食)。埋單3人1000元。
全場坐無虛席,也有很多長輩級食客,令人信心大增

糯米釀大腸,脆口乾身

水瓜酪清香味爽,正常操作

甜品出色,綠豆爽足料、湯丸兩粒、反沙芋酥脆。

2023-02-14 675 浏览
服務人手不知是否不足,只有熟客才有人沖水,餐前餐後奉上功夫茶。我等初次光顧生客,只有望“茶”止渴。煎封馬友, 皮脆肉滑,但太油潮州趐,不過不失涼瓜排骨煲,還可以紅燒豆腐,好味道所有食物味道,正常至好味。但因為服務水平應該不會再會

煎封馬友, 皮脆肉滑,但太油
潮州趐,不過不失
涼瓜排骨煲,還可以
紅燒豆腐,好味道

所有食物味道,正常至好味。但因為服務水平應該不會再會
2023-02-14
2023-01-18 1055 浏览
2023年元旦,和家人到尖沙嘴逛、買、吃!歡渡佳節,開心!晚餐吃潮州菜(我們不是潮州人,但很喜歡吃潮州菜),地點是美麗華廣場1期滿樂潮州。提前訂座,準時到達,安排在最裏面的位置,比較安靜,但不容易找到服務員。元旦晚餐,點了以下的:#普洱茶:濃淡適中,不錯。#杏汁白肺湯:杏仁味濃,感覺滋潤。#椒鹽蠔珠:酥炸生蠔迷你版,香口,yummy!#鹵水鵝肉拼盤:鹵水鵝是潮州菜特色之一,這個拼盤有鵝片、豬腩肉、墨魚、鹵水蛋、豆腐,適合貪心的人如我。#潮州鹹雞:餐牌上看不到,店員推介,鹹中帶鮮,好味!#芋蓉香酥鴨:甘香可口,回味無窮!#黃金炸雙棗:另一潮州菜代表,蟹棗比蝦棗好吃!#粉絲雜菜煲:味道挺好,份量有點少。#鴛鴦水晶包:好吃!菜的份量偏少。
2023年元旦,和家人到尖沙嘴逛、買、吃!歡渡佳節,開心!

元旦晚餐,點了以下的:
#普洱茶:濃淡適中,不錯。
#杏汁白肺湯:杏仁味濃,感覺滋潤。
#椒鹽蠔珠:酥炸生蠔迷你版,香口,yummy!
#潮州鹹雞:餐牌上看不到,店員推介,鹹中帶鮮,好味!
#芋蓉香酥鴨:甘香可口,回味無窮!
#黃金炸雙棗:另一潮州菜代表,蟹棗比蝦棗好吃!
#粉絲雜菜煲:味道挺好,份量有點少。
#鴛鴦水晶包:好吃!

菜的份量偏少。
2023-01-01
2022-12-11 3796 浏览
我雖然屋企籍貫與潮州拉不上半點關係,潮州菜倒是蠻喜歡吃的。「食在廣州,味在潮州。」潮州菜貴爲廣東三大菜系之一,大家一定吃過不少。滷水打冷,凍蟹凍烏頭,煎蠔烙,鹹菜煮豬肚,兩面黃,反沙芋。。。美食真的噹噹上口。潮州菜特點是重湯輕油,煮海鮮及肉均出色。我吃過美味的潮州菜是和家人在老店「創發」晚飯;炸蝦棗、普寧豆腐、滷水鵝肝、炆豬手和豬腳凍等均出色,乾回想都垂涎欲滴。這天和家人來吃潮州菜,慶祝中秋。可能人大了口味沒有這麼重,加上大部份家人都不在香港,已吃不下這麼多菜式,選擇反而偏向比較簡單清怡的,總之喜歡就好了。「胡椒鹹菜豬肚湯」$53 / 位潮州人勝用內臟轉為美食,胡椒豬肚湯可謂經典之作,重點當然仲有自家做鹹菜。湯淸,味帶微辛,胡椒香取勝,豬肚腍而不爛,做得很好。潮州人就是有這種魔法,可以將一堆平凡不貴的食材變成美食。「潮州鹹雞」$148 / 半隻本是客家菜的鹹雞,可能地理上潮州鄰近客家,也有此菜。作為涼菜的它,肉滑鹹香入味,雞皮爽彈像海蜇:雞用白滷水浸,皮是天然金黃色,白滷水能突顯賣相也。雞浸完後要攤約二至三小時,讓滷水滲入雞身,待涼就入味。回味中啊:「潮州鮮蠔仔粥」$68 經商議後最終
我雖然屋企籍貫與潮州拉不上半點關係,潮州菜倒是蠻喜歡吃的。
胡椒鹹菜豬肚湯」$53 / 位

潮州鹹雞」$148 / 半隻
潮州鮮蠔仔粥」$68
經商議後最終決定放棄兩面黃,選擇了蠔仔粥。上檯時滾熱辣,蠔仔大隻飽滿,內有中芹粒、芫荽,冬菇絲等配料:
湯頭惹味,灑上大量胡椒粉,襯熱吃,搶喉卻又吃得痛快。

五行六合菜」$98
點菜時要看英文才知是什麼東東,簡單就是炒雜菜,有鹹酸菜、子薑、新鮮百合、蜜糖豆等等。我一向不愛吃蜜糖豆,鹹酸菜和子薑就變成主打,也是不貴之物,卻好下飯。
這晚的食物令我們很滿意,侍應沒有硬銷任何貴價菜或套餐給我們,吃得輕鬆自在。特別是在慶祝日子,要找好吃、收費合理又對胃口的餐廳,也不是件容易的事呢 XD
2021-10-03
  • 胡椒鹹菜豬肚湯
  • 潮州鹹雞
  • 潮州鮮蠔仔粥
2022-11-26 1790 浏览
小時候吃過婆婆煮過的特別食物,柚子皮、黃酒煮雞,到現在還記得。煮柚皮是很花功夫的,才沒有苦澀味,吃起來像海棉一樣,汁也要調教得好,柚皮吃時才不會又漏又咸。這次,滿樂潮州也可吃到,蝦子柚皮花菇鵝掌,柚子軟綿綿,索滿濃郁的鮑汁,加上蝦子的咸香,炆鵝掌充滿膠質,這道菜很鮮味亦沒有油膩感。紅燒潮州中鮑翅,幾乎是必點菜式,味道每次都達標,加些少醋帶起味道,一定不過令你失望。麻醬手撕雞,雞肉嫩滑兼有潮州咸雞的惹味,雞皮帶點爽滑,有油香,拌麻醬吃仍掩蓋不了豐富的雞味。潮州鮮蠔仔泡粥,隻隻蠔仔脹卜卜大大粒,咬落去非常新鮮,香口脆卜卜的方魚,潮州粥底味道清得來又有鮮味,加點魚露和胡椒粉,呢個蠔仔粥係全城最好食。肉碎魚鰾煮紹菜,魚鰾雖不是想像中滑啫啫的魚卜,但可以吃到魚肚的味道。福果芋泥是必點甜品,不太甜,口感滑到冇粒粒。別忘了功夫茶☕ 要趁熱飲才足夠發揮茶香的衝擊👃🏻😌最後要讚調味,無論 汁、醬、高湯、粥底、上湯,都可令食物吃起來更鮮,完全唔會口渴👅

蝦子柚皮花菇鵝掌

紅燒潮州中鮑翅

麻醬手撕雞

潮州鮮蠔仔泡粥

肉碎魚鰾煮紹菜

福果芋泥是必點甜品,不太甜,口感滑到冇粒粒。
福果芋泥

肉碎魚鰾煮紹菜
福果芋泥
  • 功夫茶
2022-11-02 1747 浏览
Halloween 萬聖節日心想食潮洲粥及胡椒豬肚湯,所以嚟咗呢度食潮洲菜。可能節日關係,冇乜人喺餐廳,坐得都寬敞舒適。呢個係一人份量嘅胡椒豬肚湯,非常好飲,個豬肚好食,瘦肉入口亦有𡁻口。蒜片牛仔粒,菜前小吃,份量足夠,非常香口,仲可以送到飯。炆黃花魚,舊魚好滑,雖然多骨但都好好食。好耐冇食過嘅蠔仔粥,個粥好食但啲胡椒粉唔夠靚,帶唔起呢個菜色嘅特色味道。蒜蓉豆苗,炒得香口,唔會太油。價錢算中上,但要搵一間乾乾淨淨又有水準嘅潮洲菜,呢間都可再以光顧。

蒜片牛仔粒,菜前小吃,份量足夠,非常香口,仲可以送到飯。

炆黃花魚,舊魚好滑,雖然多骨但都好好食。

蒜蓉豆苗,炒得香口,唔會太油。

2022-10-31
2022-09-24 1875 浏览
有朋自遠方來,她想吃潮州菜,一行3人,安排坐係房內,環境寧靜,方便傾計,我們點了白汁豬肺湯-味道不算太濃,但Ok鹵水鵝片,墨魚拼紅腸-賣相精美,味道少淡金銀旦莧菜-用煲仔形式上,熱辣辣糯米釀大腸(細)-不過不失椒鹽九肚魚-手功菜式,把魚切到魚塊樣式,吃不到九肚食內有細細骨的感覺欖菜肉鬆炒飯-賣相很好,只點了細份,不過都好大份,味道不太鹹,味道不錯最抵贊的有一D款式係有細份送叫,啱晒人唔太多,又想試唔同既美食
白汁豬肺湯-味道不算太濃,但Ok
鹵水鵝片,墨魚拼紅腸-賣相精美,味道少淡
金銀旦莧菜-用煲仔形式上,熱辣辣

糯米釀大腸(細)-不過不失

2022-09-16 1694 浏览
趁放假又來嘆茶,之前也來過4-5次,印象的確唔錯,卡位舒適,服務尚算好,點心做得不錯,當然有些食物質素較普通,但有些卻一試難忘,令人回味再回味。昨日非假期當然揾位無難度,試過2次星期日中午來也不用等位,非常難得。相片是心水推介,其中黄金炸魚皮苦瓜每次必吃,但亦有一次試過魚皮不夠新鮮比較硬。
翡翠松露帶子餃
潮式煎九菜棵
五香炸等絲卷
金沙炸魚皮涼瓜
2022-08-17 1817 浏览
第一次食呢間都好多人。好在一早訂枱。環境舒服。落單丫姐好努力推介滷水嘅食物,不過巧合地我同朋友都唔好食滷水。所以冇叫到。前菜叫了兩碗杏汁豬肺湯 。上枱時以為份量好少,但飲完呢碗湯已經飽了一半好香杏汁味。唔會太鹹。好好飲。鐘意飲豬肺湯既,真係要試下啦。潮州蠔烙(小份)$88有蛋香。蠔仔大大粒。煎得好好。唯獨係食到最後有一粒臭左。豉油王煎鯧魚片(小份)$188無諗過用呢個烹調方法,煎到好香加埋豉油又幾夾。魚唔會一夾就散。好食既。因為睇圖落單,無看價錢。。結果埋單發現原來小份都要$188 ,得六舊魚,真心貴蠔仔粥。$65當我地諗緊叫一碗定兩碗時,落單丫姐就話一碗夠兩個人食。嚟到又真係好大碗。如果用佢啲碗仔食,可以盛到四五碗。味道正常。蠔仔好多,好鮮味。返沙芋頭 $90依家好多地方都無。見到一定叫啦。沙糖佈滿整條芋頭,佢切到個芋頭好幼,炒到外面少少乾。味道剛好食物味道係好食既。如果十分滿分,有八分。因為煎鯧魚$188 。所以唔平。埋單兩個人合共六百八十元正。除開$340 一位。
第一次食呢間

都好多人。好在一早訂枱。環境舒服。
所以冇叫到。

前菜

叫了兩碗杏汁豬肺湯 。

上枱時以為份量好少,但飲完呢碗湯已經飽了一半

潮州蠔烙(小份)$88
有蛋香。蠔仔大大粒。煎得好好。
唯獨係食到最後有一粒臭左。

豉油王煎鯧魚片(小份)$188

因為睇圖落單,無看價錢。
。結果埋單發現原來小份都要$188 ,得六舊魚,真心貴

蠔仔粥。$65
當我地諗緊叫一碗定兩碗時,落單丫姐就話一碗夠兩個人食。
嚟到又真係好大碗。如果用佢啲碗仔食,可以盛到四五碗。

味道正常。蠔仔好多,好鮮味。

返沙芋頭 $90
依家好多地方都無。
見到一定叫啦。
沙糖佈滿整條芋頭
,佢切到個芋頭好幼,炒到外面少少乾。味道剛好

食物味道係好食既。如果十分滿分,有八分。
因為煎鯧魚$188 。所以唔平。
埋單兩個人合共六百八十元正。除開$340 一位。

• 潮州反沙芋條
  • 杏汁白肺湯
2022-08-15 1295 浏览
I am a fan of Chiu Chow cuisine and found that the chef from this restaurant was a celebrity chef, so decided to visit, but the food was not as good as I expectedAll the dishes that were supposed to be crispy were not crispy, including the crispy noodles (only one side was pan fried), the crab and shrimp balls tasted like meat ballMarinated goose platter was relatively better, comapring with other dishesdisappointed

disappointed

2022-07-01 1945 浏览
為了芋泥而來。烏頭油香,好吃。 鵝肉軟滑, 份量不少。(相片影得不好,影了半條)蠔仔粥,比較希比較水,有點鹹。魚鰾鍋,熱度夠,果鮮,但偏咸。芋泥香滑,少許甜膩,二人分享剛好,最後來杯功夫菜解甜膩。整休70分也有的。
為了芋泥而來。

蠔仔粥,比較希比較水,有點鹹。

魚鰾鍋,熱度夠,果鮮,但偏咸。

芋泥香滑,少許甜膩,二人分享剛好,最後來杯功夫菜解甜膩。

整休70分也有的。