2022-08-18 110 浏览
尖沙咀高質創意打卡點心Rating: 4/5 ⭐🤩必叫Top 3🏆Mozzarella 海鮮酥($58)咬果吓喺比牛角包香口酥脆一百倍嘅口感,咬開果下仲要發現入面充滿芝士會拉絲🥹🥹唔試絕對後悔🏆運程流沙包($38)賣相超可愛嘅運程流沙包,咬口喺甜甜流心嘅奶皇餡🥹食完覺得今日運情特別好🏆午市花膠扒套餐($98/pax)▶️滋味燉雞湯▶️蠔皇原件花膠扒▶️高湯浸時蔬▶️瑤柱蛋白炒飯成個餐包左燉湯、炒飯同菜,CP值高。花膠扒十分大件,煮得好入味,亦好有咬口。如果係細食嘅人可以同朋友一齊share個餐,額外點一兩樣點心已經好足夠。🤩下面喺味道正正嘅點心金湯黑松露餃($48)非常濃郁嘅黑松露味,一定要趁熱食蟹鉗巨無霸($78)外面好脆口,咬開入面流心😌下面喺味道ok嘅點心惠州梅菜扣肉包($48)流心鵪鶉蛋燒賣($48)水晶蝦餃王($52)小館獅子頭($68)獅子頭杯碟賣相好似日式cafe咁靚。流心鵪鶉蛋燒賣喺燒賣入面包住半熟嘅鵪鶉蛋。✨Weekday午市免茶芥
尖沙咀高質創意打卡點心
Rating: 4/5 ⭐

🤩必叫Top 3

🏆Mozzarella 海鮮酥($58)

🏆運程流沙包($38)

🏆午市花膠扒套餐($98/pax)
▶️滋味燉雞湯
▶️蠔皇原件花膠扒
▶️高湯浸時蔬
▶️瑤柱蛋白炒飯

🤩下面喺味道正正嘅點心
金湯黑松露餃($48)
非常濃郁嘅黑松露味,一定要趁熱食

蟹鉗巨無霸($78)
外面好脆口,咬開入面流心

😌下面喺味道ok嘅點心
惠州梅菜扣肉包($48)
流心鵪鶉蛋燒賣($48)
水晶蝦餃王($52)
小館獅子頭($68)

✨Weekday午市免茶芥
  • 芝心海鮮酥
  • 運程流沙包
  • 金湯松露餃
2022-08-17 346 浏览
今日黎左位於尖東好時中心嘅滿小館, 唸住食下點心, 一入到去已經feel到環境會坐得好舒服👍🏻, 啱唒家庭聚餐, 現場亦有好多一家大細飲茶, 我地坐近reception位聽到無訂枱都安排唔到呢🫣平日都滿座👏🏻.🥢通常我會剔店家推介, 見到有個相機公仔都知係打卡item📸, 但估唔到又打卡able又好好味😋.🥢***嘩!! 原來平日嘅午市係免茶芥架!! 變相嗌多個點心好抵呢. 茶葉都有7款揀, 我揀左白桃烏龍, 店家用蠟燭台暖住玻璃壺, 杯茶有陣陣桃香飄飄下. 🥢古巴雪茄春卷必食!! 2大條好似雪茄咁粗壯嘅春卷包滿鮮蝦肉, 春卷皮仲做到近似雪茄嘅朱古力色, 即叫即炸所以俾我地係咁影相食都仲熱辣辣, 小朋友實勁LIKE.🥢意式濃蝦湯鮮竹卷再黎必食嘅*龍蝦濃湯*鮮竹卷, 店家嘅龍蝦🦞湯係以真材實料烹製而成, 唔係部分餐廳用粉開嘅, 所以每一啖都超濃稠嘅鮮味. 鮮竹卷炸起幾層卷皮仲係脆gei, 又足料, 第二度都未必有得食, 好正呀. 🥢金湯松露餃松露♾️嘅餃子, 包滿好多菇粒+濃濃松露味道, 透明嘅餃皮掛滿鮮雞湯, 成件事味道非常豐富.🥢流心鵪鶉蛋燒賣趁熱食流心嘅鵪鶉蛋燒賣, 大大粒啖啖肉,

意式濃蝦湯鮮竹卷

流心鵪鶉蛋燒賣

趁熱食流心嘅鵪鶉蛋燒賣, 大大粒啖啖肉, 店家選用左較薄身嘅白色薄燒賣皮, 我覺得好有墨魚feel好爽口彈牙, 同燒賣皮完全融為一體好好味.
運程流沙包

阿仔搶食系列之: 哈哈笑勁流沙包, 見到d包嘅happy face人都開心啲. 因為太爆餡流心, 搣開真係要小心件衫食唒d “流沙”😂.
蜜汁叉燒腸粉
蜜汁叉燒腸

比正常發揮更高一個層次, 腸粉皮夠薄有彈性, 叉燒又多, 水準之作.
白胡椒豬肚雞

平時胡椒豬肚湯實勁多我唔多食嘅大粒椒, 酸菜.li度嘅白胡椒豬肚湯熱辣辣用鍋上, 好多嫩滑雞肉同豬肚, 唔食嘅湯料已隔走唒.
黃金鳳尾蝦多士

法式蝦多士炸得非常鬆脆, 每一小塊都有一隻鳳尾蝦, 食落唔會油淋淋個下先至正, 面頭大量芝蔴食落完全無乾爭爭嘅感覺 👍🏻.
薑汁棗皇糕

一人一件燈光下勁通透嘅薑汁棗皇糕, 濃濃紅棗味道, 咬落勁煙韌Q彈, 一層疊一層地蒸心機之作.
🥢
差唔多每款點心都咁ig-able又足料好味, 屋企人都好鐘意li間小館, encore得wor!
2022-08-17
蜜汁叉燒腸
  • 意式濃蝦湯鮮竹卷
2022-08-15 236 浏览
之前都去過滿小館今次再訪質素keep到之餘仲有多款新菜式餐廳好闊活適合一大班人或者和家人食飯做節.🧊小館冰鎮甜酸豬爽肉今年既冰鎮甜酸豬爽肉變左乾冰底上遠遠見到碟餸已經見到煙霧彌漫打卡效果一流甜酸豬爽肉既外皮冰凍左變左有脆脆效果豬肉份量多到唔係幾食得哂食極都仲有伴碟啲生果酸酸甜甜都唔錯.🔥火焰古法燒腩叉一路食一路有火烘住可以打卡之餘又可以為叉燒保溫小鐵板上半肥瘦叉燒外皮有焦香而且甜甜地好似蜜汁叉燒咁.🍢孜然魔鬼骰仔牛呢個價錢有5大串牛粒串燒算好抵食外表沾滿孜然粉+辣椒乾比想像中辣少少不吃辣既朋友要留意下雖然調味較重啲但仍然食到牛味好濃應該係好質素既牛先係咁.🥬杞子茨實濃湯泡白菜仔食完三碟肉要啲菜平衡下叫咗碟清清地嘅白菜仔食落去都好清甜爽脆好啱食完肉之後解膩.🍜肉絲兩面黃好耐冇見過餐廳有兩面黃食其實就係麵餅煮熟之後再炸直接食會好似媽咪麵正確食法係淋上肉絲芡汁將啲麵浸淋少少咁啲麵就會又脆又軟咁既豐富口感
之前都去過滿小館

孜然魔鬼骰仔牛
杞子茨實濃湯泡白菜仔
肉絲兩面黃
  • 冰鎮咕嚕肉
𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🥢金湯松露餃流心鵪鶉蛋燒賣運程流沙包小館獅子頭蟹鉗巨無霸黄金鳳尾蝦多士古巴雪茄春卷四喜烤夫♡𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁𝘀 ☁️🍹桂花紅酒雪梨瑰荔堂煌—之前係ig睇到人食獅子頭好吸引✨🤍happy friday lunch time黎試🤤獅子頭對我係細細個豬肉球既概念🐷食落口好軟身 入口即化✨希望食完我今年繼續鴻運當頭💓💓😋♡今餐最中意雪茄春卷🚬🦐有賣相之餘 佢啖啖都係蝦肉🥹🥢好好食🥹🥹〰️下邊仲有啲oat扮煙灰🤣♡蝦多士好香脆 原蝦 點埋千島醬好正😋〰️♡蟹鉗巨無霸一開始我以為係包餡既點心黎但原來係巨型蟹鉗既意思🤭入邊有流心♡四喜烤夫係我好中意既冷盤🤤夠入味流心奶黃包一咬爆晒啲汁出黎🤣🤣✨幾驚喜燒賣係包住隻半熟流心鵪鶉蛋😍松露餃味道幾足👍🏼金湯我就咁飲 覺得幾好飲🤣🤣🐔➕🥕—甜點雪梨浸晒紅酒味🤤🍷➕埋啲桂花 清清地好食😋♡🫖我叫左個名最特別既-瑰荔堂煌🤭荔枝味好出 幾特別💖💖〰️茶有火暖住😚😚😚keep住溫度—坐低職員就同我地講原來🫖逢星期一至五午市免茶介✨😍🫖同埋我朋友一咬流沙包就爆晒出黎🤭職員超好超快手咁遞左濕紙巾👍🏼服務好 野食高質 推介大家之
𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🥢

🫖逢星期一至五午市免茶介✨😍🫖
同埋我朋友一咬流沙包就爆晒出黎🤭
職員超好超快手咁遞左濕紙巾👍🏼
服務好 野食高質 推介大家之餘我都會再黎飲下茶😍😋😋

💰hkd $607 w/ 10% service charge (2ppls💞)
📍 The Moonious
Shop 30-41, G/F, Houston Centre, 63 Mody Road, Tsim Sha Tsui
2022-08-12
  • 運程流沙包
  • 金湯松露餃
  • 古巴雪茄春卷
  • 黃金鳳尾蝦多士
尖沙咀要搵到一間環境ok食物好食性價比高嘅中菜真係少之又少OpenRice 無意中發現左呢間中菜館見到個冰鎮咕嚕肉非常吸引老公已經即刻話要book呢間當日生日飯一行5人嚟到再睇埋個menu 竟然見到仲有自己心心念念既片皮鴨同酸菜魚完全滿足到想食唔同中菜既自己冰鎮咕嚕肉嚟到仲出緊煙,真係勁靚勁吸引,打卡呃like一流味道亦都唔錯另外仲嗌左片皮鴨、酸菜魚、燉湯同雞味道方面中規中矩,但可以一次過試晒川菜、京菜、粵菜真係無可挑剔環境方面都幾舒服,適合一家人或者大班朋友一齊食
尖沙咀要搵到一間環境ok食物好食性價比高嘅中菜真係少之又少
OpenRice 無意中發現左呢間中菜館
見到個冰鎮咕嚕肉非常吸引
老公已經即刻話要book呢間
當日生日飯一行5人嚟到
再睇埋個menu 竟然見到仲有自己心心念念既片皮鴨同酸菜魚

完全滿足到想食唔同中菜既自己

冰鎮咕嚕肉嚟到仲出緊煙,真係勁靚勁吸引,打卡呃like一流
味道亦都唔錯
另外仲嗌左片皮鴨、酸菜魚、燉湯同雞

環境方面都幾舒服,適合一家人或者大班朋友一齊食
冰鎮咕嚕肉
冰鎮咕嚕肉
2022-08-11 166 浏览
👉🏻小館片皮鴨 Roasted Peking Duck二食: 涼瓜炆💲👉🏻小館冰鎮甜酸豬爽肉Sweet & Sour Pork on Ice💲198👉🏻酸酸辣士豆絲Shredded Potatoes in Hot & Sour Sauce💲98👉🏻避風塘脆茄子Fried Eggplant with garlic & chilli💲118👉🏻生煎羊架Pan-fried Lamb Chop💲68/2pc👉🏻蟲草花泡畤蔬Braised Vegetables with Cordyceps Flower in Broth💲98👉🏻啫啫通菜煲Stir-fried Water Spinach in Sizzling Clay Pot💲118-三個字:超抵食🤩特別係個片皮鴨$458有兩食 佢會係你面前切比你睇 平時食開都要包兩塊 呢度切得好大塊 一塊都夠做🤣二食揀咗嚟炆涼瓜 舊舊鴨肉都厚切 真係食晒成隻鴨冇呃你!🥳冰鎮咕嚕肉好新奇 外皮凍凍地脆卜卜😙避風塘脆茄子炸得啱啱好唔會冇晒水分好乾👍🏻羊架唔落醬都好食 最估唔到嘅係呢到啲菜炒得好出色好入面☺️五個人食都飽到食唔晒!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️滿小館 (尖沙咀
👉🏻小館片皮鴨 Roasted Peking Duck
二食: 涼瓜炆💲

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
滿小館 (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
🔗#7eating尖沙咀#7eating中式#7eating港式
2022-08-07 142 浏览
💁🏻‍♀️之前都介紹過呢間中菜廳,位於尖東🥰晚上人流極多,小菜款式種類都好多選擇,價錢相宜🤟🏻☺️環境寬躺,份量都幾足🥰推介~▫️ 【霸王辣子鴛鴦雞】$228⭐️強烈推薦⭐️呢個菜式好香口,愈食愈停唔到口!無辣不歡既朋友岩晒,啖啖肉又無骨,而且皮脆肉嫩!味道好好食,而且份量好多添~..▫️ 【XO醬爆炒桂花珊瑚】$188⭐️強烈推薦⭐️桂花蚌口感脆且味道鮮,珊瑚蚌都唔錯,加上XO醬爆炒咸咸辣辣好送飯!配搭埋蘆筍一齊炒,更加有口感,味道清甜!好食▫️ 【水煮鱸魚片】$198(細)水煮鱸魚片份量超足料,材料豐富!包括豆芽、紅薯粉、豆卜、雲耳等,沒有很油膩的感覺,但如果更麻辣會吸引我!.▫️ 【嘟嘟通菜煲】$108呢一款通菜煲又係好快俾人K.O.晒,一上枱熱辣辣,香氣已經十足,落足蝦米爆炒!其實味道方面唔錯,但係未至於話好大驚喜☺️如果茨汁少一點會更好😍

▫️ 【霸王辣子鴛鴦雞】$228

▫️ 【XO醬爆炒桂花珊瑚】$188

▫️ 【水煮鱸魚片】$198(細)

▫️ 【嘟嘟通菜煲】$108
  • 霸皇辣子鴛鴦雞
2022-08-05 108 浏览
嚟到一定要嗌佢哋嘅冰鎮甜酸豬爽肉✨夏天食夠晒清爽😍用咗黑豚肉 肉質好嫩滑爽口 仲好有豬香味🐷外皮炸到勁香脆 再加埋啲糖漿 真係好正😋配埋啲菠蘿🍍藍莓🫐士多啤梨🍓夠晒清新!
2022-08-04 165 浏览
📍滿小館 The Moonious 二訪滿小館 要二訪當然有原因, 因為好食同服務好囉。位於尖東, 一出地鐵上去轉灣就到,店舖寬敞, 空間距離非常充裕,可以比到客人好安心咁食野。 打開Menu 太多嘢想試,但兩個人,唔敢點太多,佢份量都唔細,最後揀左幾樣嘢食。 冰鎮荔枝西紅柿🍅淡淡荔枝味,配上微酸車厘茄,個汁仲見到好多荔枝果肉同果汁,作為開胃前菜真係非常適合不過。茶樹菇燉竹絲雞🐔我好鍾意飲湯,呢碗足料鮮甜,而且唔油。火焰古法燒腩叉🐽上枱之後由侍應點火,燒一陣會動會熄,唔洗擔心😂 但燒過之後叉燒更香蜜好食,肥瘦適中,入口有肉味,而且腍滑。薑蔥粉絲大蝦煲🍤上枱打開煲蓋已經好香薑蔥味,個面放滿開邊蝦,食得非常方便,粉絲就當然主角啦,吸收晒所有精華,好入味,仲要又係唔會好油,朋友連蔥都食晒😂菜脯肉鬆煎鹿兒島蛋角🥚肉碎菜脯蛋,菜脯爽脆,蛋香多汁,煎得非常香,蛋邊煎得好焦香,更加香口。 當晚雖然閒日,但都非常多客人。 📍滿小館 The Moonious 尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

冰鎮荔枝西紅柿🍅

茶樹菇燉竹絲雞🐔
我好鍾意飲湯,呢碗足料鮮甜,而且唔油。

火焰古法燒腩叉🐽

薑蔥粉絲大蝦煲🍤

菜脯肉鬆煎鹿兒島蛋角🥚
2022-08-04
2022-08-02 165 浏览
今日經過見到這餐館嘅廣告,$98花膠扒套餐,仲要唔收茶介加一,真係咁抵?就入去試吓啦。入到去侍應好好禮貌帶位,坐位闊落,環境唔算嘈。茗茶有一般嘅普洱、鐵觀音、香片、牡丹,仲有比較特式嘅桂花烏龍、瑰茘烏龍和白桃烏龍,我揀咗桂花烏龍,水滾茶靚,好香嘅桂花啊🌼。點餐後好快先來個是日燉湯,味道唔會好咸,湯有一些中藥材嘅味,湯夠熱,飲落好順喉👍🏻花膠扒嚟啦,雖然唔係好厚,但係都真係頗大塊,蠔皇汁唔會過咸,花膠軟滑少少彈牙唔會炆到散晒,做得好好👍🏻高湯白菜仔🥬係好清淡,湯底唔濃。瑤柱蛋白炒飯應該係冇乜味,不過瑤柱、蛋白、菜粒都好多,足料炒飯🍚埋單⋯真係$98,冇茶介加一👍🏻一定有回頭,CP值高👍🏻

埋單⋯真係$98,冇茶介加一👍🏻

一定有回頭,CP值高👍🏻
花膠朳套餐
2022-08-02
午餐
花膠朳套餐
This High quality Guangdong resturant located at TST East which just 5mins walk from mtr station exit.An ideal place for gathering, no matter for friends and family or even wine tasting. What we ordered……•𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑭𝒓𝒆𝒂𝒉 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒔𝒂𝒌𝒆 😋∙𝑪𝒉𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒚𝒄𝒉𝒆𝒆 𝑱𝒖𝒊𝒄𝒆∙𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑺𝒊𝒍𝒌𝒚 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒄𝒖𝒓𝒅 𝑩𝒊𝒄𝒌𝒔∙𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑺𝒌𝒊𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒂𝒍𝒕𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈 𝒀𝒐𝒓𝒌∙𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒍 𝑶𝒊𝒍 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆∙𝑩𝒐𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂-𝒃𝒂𝒔𝒔 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕😋∙𝑩𝒓𝒂𝒊𝒔𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝒓𝒊𝒃𝒔 𝒊𝒏 𝒓𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒏𝒆😋∙𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝒐𝒏 𝑰𝒄𝒆 😋∙𝑶𝒔𝒎𝒂𝒏𝒕𝒉𝒖𝒔 𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝑷𝒆𝒂𝒓 𝒊𝒏 𝒓𝒆𝒅 𝒘𝒊𝒏𝒆Its hard for

What we ordered……

∙𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑺𝒊𝒍𝒌𝒚 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒄𝒖𝒓𝒅 𝑩𝒊𝒄𝒌𝒔
∙𝑩𝒐𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂-𝒃𝒂𝒔𝒔 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕😋
∙𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝒐𝒏 𝑰𝒄𝒆 😋

Its hard for me to pick which is must try dishes as they are all so good!! 🤪Could only say my favorite would be 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐰𝐭𝐡 𝐬𝐚𝐤𝐞, 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐢𝐛𝐬 𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐝𝐰𝐢𝐧𝐞, 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐎𝐧 𝐈𝐜𝐞….as its just so tender for the braised one, so crispy for the pork on ice! For those spicy lover, 𝑩𝒐𝒊𝒍𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂-𝒃𝒂𝒔𝒅 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕 should on your order list and your mouth fill with aromatic of spicy. 🌶🌶👅

𝑨𝒅𝒅𝒓𝒆𝒔𝒔: Shop 30-41, G/F Houston Centre, 63 Mody Road, TST East

𝑷𝒉𝒐𝒏𝒆: 26383329

They are available at Deliverloo now.

#gloriafoodaily #foodandwinelover #guandongcusine #尖沙咀美食 #廣東菜 #中菜 #winegathering
2022-07-30 163 浏览
二訪尖沙咀滿小館 坐得舒服之餘食物都頗有水準 至從上一次試左佢嘅鮑魚燕窩大蝦豪華套餐之後就念念不忘 今次有機會又去試下佢嘅新菜式˜”*°•火焰古法燒腩叉•°*”˜餐新廳推介打卡菜式📷 上枱嘅時候會點火令到叉燒嘅表面再焦香一啲🔥 叉燒肉質腍滑 唔會乾爭爭˜”*°•蟲草花猪展燉雞•°*”˜燉湯非常足料 有好多蟲草花 湯頭清澈味道濃郁 唔會太油膩 非常潤喉˜”*°•乳香蓮藕爆爽肉•°*”˜爆過嘅南乳夠晒香 薄薄嘅蓮藕十分爽脆 豬頸肉軟滑爽口 整個菜式都非常有口感˜”*°•魚香茄子煲•°*”˜可以話係平時食中菜必叫菜式 聞得出有落咸魚 鹹香撲鼻🐟 茄子唔會太油🍆 味道亦唔會過鹹˜”*°•玉盤素艷素•°*”˜原片清甜大冬瓜 旁邊圍住大量莧菜 上面放有炒過嘅冬菇雜菌 啱晒宜家呢個天氣 好味到自己獨食左三分二個˜”*°•有錢佬炒飯•°*”˜炒飯非常乾身 粒粒分明有咬口 材料仲有蝦乾 同埋咸蛋黃夠晒邪惡⭕️ 滿小館 (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

˜”*°•火焰古法燒腩叉•°*”˜

˜”*°•蟲草花猪展燉雞•°*”˜

˜”*°•乳香蓮藕爆爽肉•°*”˜

˜”*°•魚香茄子煲•°*”˜

˜”*°•玉盤素艷素•°*”˜

˜”*°•有錢佬炒飯•°*”˜

⭕️ 滿小館 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
2022-07-29 154 浏览
呢晚朋友相約到一間佢平日放飯食點心嘅中菜,店面空間闊落,屬新派中菜館乾淨企理融入古色古香之中,先開個靚茶慢慢諗下食咩先。menu食物選擇款式滿多,茶芥每位$14,係尖東飲茶嘅基本,有誠意用茶座加熱保溫,由頭到尾嘆住熱茶。揀揀下近平日7點幾全店已經滿座。火焰古法燒腩叉$168⭐️⭐️⭐️⭐️ 打卡必點上檯香氣飄逸,底盤火焰將桂花蜜汁精華散發,.📸相機拍片食左先就一定,味道係唔錯的,不過厚肉腩叉來講有少少咬口,如果廚房將叉燒再切薄點會更理想,或用較肥嘅叉燒就唔會食落稍為乾身了。🍤鳳尾蝦多士 $78/4件1⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!出奇地好食, 有驚喜嘅招牌菜!多士上灑滿芝麻香脆炸烤,蝦肉無論調味同口感上都完勝😋唔駛沾上沙律醬食都香口滋味。🧈八味金磚(小) $78⭐️⭐️⭐️⭐️高質水平酒樓級經典小食,外脆內軟脆炸得金黃鬆脆,椒鹽再加上七味粉點綴,惹味得黎入面豆腐嫩滑滿意。🍓冰鎮甜酸豬爽肉 $198⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡必點每枱必點打卡招牌菜,上檯仙氣十足,乾冰煙霧效果令賣相更吸睛,睇落好似冰糖葫蘆,冰火二重奏眼球尤其滿足,影相打卡係常識。冰鎮糖漿豬爽肉即係平時食開嘅咕嚕肉,用黑豚肉做材料外脆內彈牙,肥瘦適中。襯托配料有菠蘿

呢晚朋友相約到一間佢平日放飯食點心嘅中菜,
店面空間闊落,屬新派中菜館
乾淨企理融入古色古香之中,
先開個靚茶慢慢諗下食咩先。menu食物選擇款式滿多,

茶芥每位$14,係尖東飲茶嘅基本,
有誠意用茶座加熱保溫,由頭到尾嘆住熱茶。
揀揀下近平日7點幾全店已經滿座。

火焰古法燒腩叉$168
⭐️⭐️⭐️⭐️ 打卡必點
上檯香氣飄逸,底盤火焰將桂花蜜汁精華散發,
.📸相機拍片食左先就一定,
味道係唔錯的,不過厚肉腩叉來講有少少咬口,
如果廚房將叉燒再切薄點會更理想,
或用較肥嘅叉燒就唔會食落稍為乾身了。

🍤鳳尾蝦多士 $78/4件1
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點!
出奇地好食, 有驚喜嘅招牌菜!
多士上灑滿芝麻香脆炸烤,
蝦肉無論調味同口感上都完勝😋
唔駛沾上沙律醬食都香口滋味。

🧈八味金磚(小) $78
⭐️⭐️⭐️⭐️
高質水平酒樓級經典小食,
外脆內軟脆炸得金黃鬆脆,
椒鹽再加上七味粉點綴,
惹味得黎入面豆腐嫩滑滿意。

🍓冰鎮甜酸豬爽肉 $198
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡必點
每枱必點打卡招牌菜,上檯仙氣十足,
乾冰煙霧效果令賣相更吸睛,睇落好似冰糖葫蘆,
冰火二重奏眼球尤其滿足,影相打卡係常識。
冰鎮糖漿豬爽肉即係平時食開嘅咕嚕肉,
用黑豚肉做材料外脆內彈牙,肥瘦適中。
襯托配料有菠蘿、士多啤梨及藍莓伴碟,
特哨菠蘿酸甜度,開胃清新岩哂夏天食。

🍠紫薯山藥泡時蔬 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️
紫薯淮山菜。清淡健康之選,
當晚時蔬用上莧菜,比白菜仔更加嫩口,
價錢稍貴但菜的份量是合格的。

🍲蟲草花豬展燉雞 & 茶樹菇燉竹絲雞 $58
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
中菜老火燉湯係一間中菜館嘅精品級評估,
兩個燉湯無失童望,湯料充足,鮮甜濃郁,
冇味精有質素,寧願唔飲個特飲都要試試。
如果要飲杏汁白肺就要預早訂啦。

下次要試埋佢個片皮鴨,見到隔離檯店員手切香噴噴好吸引啊~
午市時段點心款,食過嘅朋友仔可以留言講下值唔值得去試啊~

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 8️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 8️⃣ 👍推薦: 8️⃣
2022-07-28 105 浏览
呢一間喺尖東嘅中餐廳🍴嘅新派特色創意點心🥧賣相靚 味道又正!超推介佢哋個蟹鉗巨無霸🤩炸蟹鉗就食得多 但呢個切開入面竟然仲有湯汁!再加埋啖啖嘅蟹肉 真係超級鮮甜🦀
2022-07-26 122 浏览
之前食過呢間滿小館覺得幾好食 同屋企人嚟啱晒😍 今次又再尼食啦~小館冰鎮甜酸豬爽肉($198)係一堆冰入面有好多豬爽肉 冰鎮令到豬爽肉嘅外皮好脆🤤 口感好好 而且醬汁都好香濃 酸酸甜甜好開胃😋水煮海中寶($328)海中寶有蝦 帶子 同桂花蚌 海鮮好新鮮 咬落又爽又彈😋😋😋 而且份量都唔少㗎 而水煮湯底都好香濃 同埋都幾辣㗎🥵 真係又辣又要食😂 入面仲有啲水晶粉 飽哂😀😆金沙脆魚皮($78)我哋冇諗過會係咁大碟😂😂 非常足料 每一舊魚皮都好香脆 仲大大嚿 蛋黃味都好香👍🏼👍🏼啫啫通菜煲($118)通菜煲好夠鑊氣🔥 通菜仲幾嫩架 而且調味都好足夠😉椰汁桂花糕($38)最後仲叫咗個甜品 清清地啱晒啱啱食完油野~🥰

小館冰鎮甜酸豬爽肉($198)

水煮海中寶($328)

金沙脆魚皮($78)

啫啫通菜煲($118)
通菜煲好夠鑊氣🔥 通菜仲幾嫩架 而且調味都好足夠😉

椰汁桂花糕($38)
最後仲叫咗個甜品 清清地啱晒啱啱食完油野~🥰