2022-09-29 235 浏览
🔹尖沙咀// 滿小館🔹人均約$320🔹▫️小館冰鎮甜酸豬爽肉 $198超級推介!未叫之前覺得有少少貴🥹,但係見到隔籬枱有啲煙霧噴出嚟好靚好有仙氣決定嗌🤣但係絕對要講返句平反!佢唔係得個樣真係超級好食🥰😍!!覺得係我食過最好食嘅咕嚕肉😍!份量其實都幾多,所以個價錢絕對係值得😝,可能因為有冰鎮嘅關係,佢個肉係超級爽!而且味道係偏酸我自己幾鍾意❤️而且好開胃🤓連其他配菜都幾好食菠蘿又唔酸😗😗▪️火烙古法燒腩叉 $168好好食!啲叉燒好肥,上菜嘅時候會點火燒😝,自己要睇火!如果唔係都好易燶🤣叉燒係有少少酒味好香😚😚▫️乾煸四季豆 $108幾好食幾好食,配飯一流!係有少少辣,都係平時食川菜嗰浸味🤪▪️紅燒BB鴿 $58正正常常,我覺得唔算太貴?未去到好驚為天人但係都幾好食😝🔹好飽評語意外地喺IG見到有人推介,所以試吓😝😝真係幾好食!下次一定會叫多啲朋友去食食多啲其他菜式,順帶一提,佢嘅茶係用蠟燭keep住燒🫖會一路保溫,幾有誠意!🧠回頭指數:9️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:6️⃣🧾性價比呢:8️⃣
🔹尖沙咀// 滿小館🔹人均約$320🔹

▫️小館冰鎮甜酸豬爽肉 $198

▪️火烙古法燒腩叉 $168

▫️乾煸四季豆 $108
幾好食幾好食,配飯一流!係有少少辣,都係平時食川菜嗰浸味🤪

▪️紅燒BB鴿 $58
正正常常,我覺得唔算太貴?未去到好驚為天人但係都幾好食😝

🔹好飽評語

🧠回頭指數:9️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣
🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:6️⃣
🧾性價比呢:8️⃣
  • 冰鎮黑豚咕嚕肉
2022-09-29 196 浏览
平時除咗走Cafe,當然要抽時間同屋企人飲下茶,打算去歷史博物館,所以搵咗附近嘅 #滿小館 ,未開門就已經見到有人排隊,即時充滿信心!餐牌勁多嘢揀,點心、廚部、燉湯、甜品都有,選擇困難症即時出現。留意到餐牌,原來星期一至五仲免茶芥,多人嘅話,即係慳返啲錢叫多個點心。◽️ 鴛鴦小館南非鮑一隻鮑魚,兩款口味,一半是清酒煮,另一半磯寫,同時嘗到鮑魚的不同風味,但相同的是肉質鮮嫩又味美。◽️ 蟹鉗巨無霸平時去飲最鍾意食炸蟹鉗,今次有巨無霸版即食,炸至熱辣新金黃色,食落好彈牙,最特別係個醬汁在裡面,好方便。◽️ 小館獅子頭一大粒的獅子頭,軟腍之餘,鹹度適中,佐飯剛剛好。◽️ 金湯松露餃漂亮賣相,有少少松露香氣,配一點金湯更豐富。◽️ 水晶蝦餃皇大大粒蝦好彈牙,鮮味十足,皮又不會太厚。◽️ 咖喱魷魚似足舊時的味道,魷魚彈牙又有濃郁咖喱味。◽️ 蟲草花豬𦟌燉雞燉湯燉湯清甜,雞肉依然好滑,豬𦟌亦好腍,飲多兩啖好滋補。🔸 桂花紅酒雪梨 雪梨有酒香,不會煮得太腍,保持到口感,加上點點桂花好像星星,打卡度即時提升。🔸 椰汁桂花糕一半椰汁糕、一半桂花糕,清甜好味道。除咗傳統中式茶葉,仲有花茶可以揀,好多選擇呢~

◽️ 鴛鴦小館南非鮑

◽️ 蟹鉗巨無霸

◽️ 小館獅子頭
一大粒的獅子頭,軟腍之餘,鹹度適中,佐飯剛剛好。

◽️ 金湯松露餃
漂亮賣相,有少少松露香氣,配一點金湯更豐富。

◽️ 水晶蝦餃皇
大大粒蝦好彈牙,鮮味十足,皮又不會太厚。

◽️ 咖喱魷魚
似足舊時的味道,魷魚彈牙又有濃郁咖喱味。

◽️ 蟲草花豬𦟌燉雞燉湯
燉湯清甜,雞肉依然好滑,豬𦟌亦好腍,飲多兩啖好滋補。

🔸 桂花紅酒雪梨

🔸 椰汁桂花糕
一半椰汁糕、一半桂花糕,清甜好味道。

除咗傳統中式茶葉,仲有花茶可以揀,好多選擇呢~
上個月尾同一班舊同事聚餐,因為疫情關係,加上部份人移民,儘管未能全部都能到,但很難得湊在一起,便選了這家在尖東嘅滿小館。其中一位同事來吃過對佢贊不絕口,便來試試,果然沒有令我哋失望😜以下菜式姑且分享一下食後感:☘️金沙脆魚皮 - 點嚟餸酒,食哂至醒起唔記得影相☘️冰鎮荔枝串串茄- 小小酸甜,冰凍嘅小番茄入口感覺好清新 ☘️話梅有機白涼瓜- 酸酸甜甜一點也不苦,甘香爽脆,改變了本人對苦瓜嘅抗拒☘️酒釀醉蝦(掛住食唔記得影相😜)- 蝦肉爽口,好味。一碟得六隻,七個人又好難叫兩碟,後來經理直接從廚房拎多隻送俾我哋,咁最後終於一人一隻了😜☘️魚- 唔記得係咩魚,只記得魚肉很嫩滑☘️黃金鳳尾蝦多士- 一份四隻我哋叫咗兩份,香脆可口,必點👍☘️小館冰鎮甜酸豬爽肉- 即係咕嘮肉,個皮被冰鎮住好脆,有點像冰糖葫蘆嘅皮一樣,肉汁豐富,但份量有點太少了,所以我們叫咗兩份😜☘️燕麥金沙蝦球- 非常香口,每隻蝦球都被蛋黃包住,香脆可口,就是有點熱氣☘️梅香馬友煎肉餅- 煎得非常香口,肉質感覺上不是機攪碎的,家鄉嘅味道☘️慢煮紅酒牛肋骨- 非常入味,肉燉得很軟,入口即化的感覺 ☘️茶香煙燻太爺雞- 皮脆肉嫩,很香☘️ 鮮茄腐竹浸時蔬

以下菜式姑且分享一下食後感:

☘️金沙脆魚皮 - 點嚟餸酒,食哂至醒起唔記得影相
☘️冰鎮荔枝串串茄- 小小酸甜,冰凍嘅小番茄入口感覺好清新
☘️魚- 唔記得係咩魚,只記得魚肉很嫩滑
☘️慢煮紅酒牛肋骨- 非常入味,肉燉得很軟,入口即化的感覺
☘️茶香煙燻太爺雞- 皮脆肉嫩,很香
☘️ 鮮茄腐竹浸時蔬 - 清清地中和番其他油炸濃味菜式
☘️脆米海皇泡飯 - 濃湯配埋脆米好香口
☘️桂花糕+馬卡龍 (甜品係送嘅)

整體來講食物幾高質,絕對可以再來👍

冰鎮茘枝串串茄

• 小館冰鎮咕嚕黑豚肉
  • 紅酒牛肋骨
  • 龍井煙燻太爺雞
2022-09-23 479 浏览
今晚黎左滿小館食晚飯,性價比高,好適合一家人或一大班朋友聚會食飯,環境寬敞,坐得舒適。比起酒樓,有時我更鐘意黎呢類新派中菜館食飯😁鐵板蒜片牛仔柳 $98上枱時仲係卟卟卟燒緊,熱焫焫冒哂煙真係睇見都覺得惹味,牛仔柳肉質勁嫩,蒜片、紅椒同蔥都一齊放係鐵板上燒,令到牛仔柳更入味更香口😍鳳尾蝦多士 $78唔係好多中餐館有蝦多士叫,呢到既蝦多士係好味既,多士好酥脆,食落有「嚓」一聲,唔油膩,蝦都有一齊炸過,再落埋芝麻粒,味道更可口,點唔點沙律醬都一樣好食😋冰鎮清酒五頭南非鮑 $118口感厚實又彈牙,食落清酒味好出好香濃,浸到入哂味,真係冇點錯!👍🏼紅燒BB鴿 $58見到隔離枱叫左隻,我地又想食又跟住嗌😆燒得好靚,食落有少少炭燒味,鴿皮油香不得了,食落勁juicy,火候控制得好好,肉質嫩腍👍🏼火焰古法燒腩叉 $168呢個必叫!又睇得又食得👍🏼上左枱後會再燒一燒,真係火焰🔥燒腩叉,腩叉半肥瘦,食落都覺得肉質鬆嫩,上面舖滿桂花糖,有別於食開既蜜汁叉,我覺得用桂花糖燒食落更香甜,味道更特別。紫薯山藥泡時蔬 $108好新穎既配搭,清清地好健康,纖維又多,山藥好爽口清甜。椰汁桂花糕 $42我好鐘意食桂花糕,

鐵板蒜片牛仔柳 $98

紅燒BB鴿 $58
紅燒BB鴿

火焰古法燒腩叉 $168

紫薯山藥泡時蔬 $108
好新穎既配搭,清清地好健康,纖維又多,山藥好爽口清甜。
紫薯山藥泡時蔬

椰汁桂花糕 $42
我好鐘意食桂花糕,見到必點!桂花味比椰汁味更濃烈一些,唔太甜都唔錯架,食完甜品真係滿足哂😋
椰汁桂花糕

想講講呢到除左有普通既茶之外,仲可以叫桂花烏龍、瑰荔堂皇、菊普茶等等,我叫左瑰麗堂皇(玫瑰同荔枝味),聞落飲落都好香,愈濃愈香,仲有小蠟燭座焊住,保持熱度👍🏼
瑰麗堂皇

呢到既環境、服務都唔錯,小菜又有質素,下次要帶埋屋企人過黎食😬😬

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
紅燒BB鴿
紫薯山藥泡時蔬
瑰麗堂皇
  • 黃金鳳尾蝦多士
今日避過午市高峰期同屋企人黎滿小館飲個靚茶😚呢間新派精緻中菜館質素一直保持得好好,係屋企人既悠閒飲茶首選,雖然定價係中高檔,但最緊要係味道夠好,而家平日中午都係免茶芥🤑好時中心既美食唔止得沙爹,仲有呢間新派中菜,裝修唔會好老氣🪵用咗唔少竹木系係櫃檯同餐具上,感覺自然舒服,仲有個調酒吧檯突顯出格調.作為一間中西合璧既新派中菜,茶水除咗普洱烏龍外仲有西式花果茶🫖今日揀咗瑰荔堂煌,職員仲會有一個小蠟燭熱住,服務幾好,入口花香果香溢出,幫助解膩🍒🥟水晶蝦餃皇 | $52 | 7/10蝦餃皮夠哂晶瑩剔透,唔會太薄易穿,入面蝦肉餡料就正常,相比今日食咗其他幾款蝦點心冇咁突出🤭🦀蟹籽燒賣 | $48 | 8/10即叫即蒸既美點,拎到出黎熱氣蒸騰,入口冬菇味好香好味道,咬落去肉餡比例恰到好處,既有蝦鮮味同豬肉既油潤😊🦐韭黃鮮蝦蒸腸粉 | $46 | 7.5/10有6大件腸粉,粉皮滑溜偏厚身,入面既大大原隻鮮蝦好似隔住腸粉都跳出黎咁,入口夠彈牙,韭黃味反而弱d🤪🦑古早味咖哩魷魚 | $48 | 8/10屋企人話呢碟好正,真係有細細個係酒樓食既風味,魷魚口感爽脆唔會韌😋加埋惹味咖哩更加欲罷不能,墊底仲豆卜

🥟水晶蝦餃皇 | $52 | 7/10

🦀蟹籽燒賣 | $48 | 8/10

🦐韭黃鮮蝦蒸腸粉 | $46 | 7.5/10

🦑古早味咖哩魷魚 | $48 | 8/10
屋企人話呢碟好正,真係有細細個係酒樓食既風味,魷魚口感爽脆唔會韌😋加埋惹味咖哩更加欲罷不能,墊底仲豆卜,吸哂汁爆香

🧄避風塘蘿蔔糕 | $48 | 7.5/10
避風塘主力風沙料真材實料,入口蒜香味道爆燈,小小辣更加提神醒腦,如果蘿蔔糕份量再多d就好,用盡哂所有料頭既香味😉

🫕意式濃蝦湯鮮竹卷 | $78 | 7.5/10
除咗傳統點心外仲有唔少自家創作點心,用意式濃湯去取代上湯浸泡住鮮竹卷☺️蝦油香味十足,輕嚐鮮竹卷入面都仲有蝦肉,令人有驚喜

🐷惠州梅菜扣肉包 | $48 | 8/10
產自梅菜之鄉既惠州,香氣撲鼻仲有d清甜味滲入肉到,扣肉肥瘦相間,同鬆軟既包好夾🍞上面仲印住自家logo,係招牌點心之一

🍤黃金鳳尾蝦多士 | $78 | 7.5/10
四隻鳳尾蝦好似跳水咁釀咗入多士入面,除咗蝦身多肉外,多士入面都有一大舊蝦膠👍入口鹹味適中,再點小小炸物良配既沙律醬就更開胃

🦐酒釀醉蝦 | $78 | 7/10
經典前菜之一,每隻蝦都大過手掌,頭入面仲有好多膏,蝦肉爽滑彈牙,不過今日可能醃得耐咗就鹹香蓋過咗酒香🤏

🍫朱古力布郎尼 | $42 | 7/10
甜品就揀咗罕見既布郎尼,入口緊密似食緊朱古力咁,但咬兩下就融入口水變成蛋糕咁🍰味道幾好值得一試,配花茶真係好有英式下午茶感覺
2022-09-22
2022-09-21 455 浏览
今日嚟到位於尖東嘅滿小館試吓佢地個lunch menu。位於尖東麼地道好時中心地下嘅佢,距離尖東站都係大約10分鐘嘅距離。場內闊落光猛,大約有10幾張枱,見佢旁邊都有包房呀。坐低緊係即刻開壺茶,茶錢每位$14加一,除咗典型茶葉,佢仲提供3款花茶。今日我哋就叫咗桂花烏龍,花味陣陣飄香撲鼻,在口腔中帶長餘韻。加埋個火熱住壺茶,打咭一流之餘,成餐都保持到個茶嘅熱度。首先叫咗呢個小館獅子頭,$68蚊。肉丸配上白飯,就好似一個小套餐咁相當趣致。個肉球軟身,食落個味道有啲似梅菜扣肉。配埋佢個鮮味醬汁,真係撈飯一流。第二味叫咗金湯松露餃,$48。金黃色湯汁配上三隻晶瑩湯餃,賣相相當唔錯。松露餃餃皮煙韌,松露味香,但味道唔會太重口覆蓋過其他味道。餃餡係啲冬菇同菌類,與松露相得益彰。佢個湯係南瓜汁,厚身甜甜哋。夾埋松露有一種中西合璧嘅感覺。第三味,蟹鉗巨無霸,$78。擺放返喺個木紋盤襯托簡潔鮮明。大大件蟹鉗有佢成隻杯咁大,跟咗個沙律菜俾你清清味蕾,蟹鉗皮脆乾身亦不會太厚。中間切開有啲汁,酸酸甜甜似咕嚕骨嘅味,個肉爽口之餘有豐富嘅蟹肉味。第四味,流心鵪鶉蛋燒賣,$48。唔同平日嘅燒賣,佢成粒白雪雪。吧一聲

場內闊落光猛,大約有10幾張枱,見佢旁邊都有包房呀。
桂花烏龍
小館獅子頭
金湯松露餃
蟹鉗巨無霸
第四味,流心鵪鶉蛋燒賣,$48。唔同平日嘅燒賣,佢成粒白雪雪。吧一聲成個蛋黃爆咗出嚟
個蛋黃汁厚身 ,香口 。燒賣肉鮮味爽口,軟硬兼施係燒賣嘅新感覺。
流心鵪鶉蛋燒賣
第五味係運程流沙包,$38。佢首先係其中一味最平嘅打卡菜,加咗啲趣緻表情增添咗個包嘅玩味。一嘢叉落去好有治癒嘅感覺,包身鬆軟,而個奶黃就香甜。
運程流沙包
第六味,叫咗黃金鳳尾蝦多士,$78。呢個蝦多士真係相當出色,炸得乾身,唔會食落成口油,爽脆香口,入口即溶。隻蝦爽鮮,連埋一齊食增強咗個多士嘅香。附帶嘅沙律醬酸酸甜甜,帶果味芥末味幾開胃,呢個多士真係想一食再食再encore。
黃金鳳尾蝦多士
接下嚟就係其中一個重點打卡招牌菜,冰鎮黑豚咕嚕肉,$178。個雪山煙霧彌漫加強咗碟餸嘅美感,白白薄煙令人更加感覺到個冰鎮感。上面個刨冰整到成座山咁,埋住嘅就係咕嚕肉。
冰鎮黑豚咕嚕肉
即刻掘一舊試試佢,外皮冰涼,夏天食一流,豚肉帶bbq味有份香甜,爽口無骨方便入口。旁邊生果,亦唔能夠浪費,波蘿清甜,士多啤梨香味十足。
冰鎮黑豚咕嚕肉
最後就叫咗呢味桂花紅酒雪梨為今日做總結,$68蚊。原隻雪梨浸上紅酒至酒紅色,離遠已經聞到紅酒味。食落嘅時候帶微酸,醒神開胃但又唔會話酒精好濃烈。梨身灑上桂花粒,一齊食散發陣陣飄香增加咗個梨嘅層次。佢個汁會甜口啲,唔好甜嘅你就唔好齋飲啦。
桂花紅酒雪梨
金湯松露餃
蟹鉗巨無霸
桂花紅酒雪梨
2022-09-20 119 浏览
放假同屋企人飲茶,揀咗依間主打新派點心小菜既中菜館☺️ 餐廳環境寬敞,食物款式多又有創意,星期一至五午市仲免茶芥,性價比唔錯👍🏻❀ 瑰荔堂煌 🫖入座後可以揀茶葉或花茶,依款係玫瑰荔枝花茶🌹 飲落有陣陣玫瑰及荔枝果香,清新解膩,仲有小蠟燭暖住花茶👍🏻❀ 金湯松露餃 🥟松露餃浸係清甜既金湯中✨ 餃皮食落有少少煙韌,咬開有滿滿既雜菌粒及黑松露,散發著陣陣香氣,味道香濃❀ 流心鵪鶉蛋燒賣 🥚燒賣入面包住大大粒鵪鶉蛋,咬開有流心蛋黃,好有驚喜😍 食落肉質彈牙,加埋流心蛋汁味道好夾~❀ 韭黃鮮蝦蒸腸粉 🦐腸粉皮整得好香滑✨ 入面有韭黃及新鮮彈牙既大蝦,好足料呢☺️❀ 古巴雪茄春卷 🦐以雪茄造型整成既春卷,賣相一流😍 外皮炸到脆卜卜,入面包滿蝦肉,旁邊仲有麥片碎做裝飾🙈❀ 蟹鉗巨無霸 🦀真係好巨型🥰 蟹鉗外層炸得香脆,蟹肉好彈牙,切開會見到爆汁酸甜醬,食落熱辣辣好正👍🏻❀ 鴛鴦小館南非鮑 🥢必食鴛鴦鮑魚😍 鮑魚大大隻,肉質鮮嫩彈牙,一半係用清酒煮,一半係磯煮✨ 兩款口味整得好入味,前者帶有陣陣酒香,後者味道相對較濃郁☺️❀ 八味金磚 🥢飲茶好鐘意點既小食~香脆既外皮加埋滑溜既豆腐,會令人食唔停口😝❀ 紅棗

❀ 瑰荔堂煌 🫖

❀ 蟹鉗巨無霸 🦀

❀ 鴛鴦小館南非鮑 🥢

❀ 八味金磚 🥢

❀ 紅棗元肉燉雞 🥣
燉湯好足料✨ 入面仲有雞腳、紅棗及桂圓等,味道香濃又帶少少甜味,滋潤又補血

❀ 桂花紅酒雪梨 🍐
好有心思既甜品👍🏻 雪梨用紅酒浸過,令顏色呈酒紅色,表面更灑上桂花~雪梨口感爽脆,味道酸甜,亦帶有紅酒及桂花香氣,夠晒滋潤呢🥰
  • 蟹鉗巨無霸
  • 桂花紅酒雪梨
  • 金湯松露餃
  • 鴛鴦小館南非鮑
2022-09-20 765 浏览
香港人好多時放假都會去飲茶,我自己都唔例外,但有時酒樓嘅傳統點心食到有點悶,想搞搞新意思,搵啲新派特色點心。位於尖東嘅「滿小館」,日間嘅茶市就提供咗唔少嘅新派特色點心,好多都好有驚喜。另外就係逢星期一至五,午市免茶芥,而茶嘅選擇亦不少,除傳統嘅茶葉之外,亦有3款花茶選擇▶️古巴雪茄春卷 - 打卡度高嘅一款點心,仿雪茄嘅春卷放在煙灰缸上面,幾可亂真▶️黃金鳳尾蝦多士 - 食落香脆可口,最重要係一啲油膩感都無▶️蟹鉗巨無霸 - 蟹鉗巨無霸般大隻,用上蝦膠同蟹肉製成,亦加入咗適量糖醋在內,令到蟹鉗嘅味道更加豐富▶️金湯松露餃 - 松露粒同菇粒做餡,食落陣陣香濃嘅松露味,浸落鮮味十足嘅雞湯令味道層次提升▶️水晶蝦餃皇 - 皮薄而晶瑩剔透,蝦肉大大隻,非一般酒樓食到嘅蝦餃▶️流心鵪鶉蛋燒賣 - 越嚟越少係酒樓食到鵪鶉蛋燒賣,而鵪鶉蛋做到流心更加難能可貴▶️惠州梅菜扣肉包 - 類似叉燒包,但餡料換上梅菜扣肉,幾有諗頭,值得一試▶️桂花紅酒雪梨 - 以紅酒浸泡雪梨,令整個雪梨染紅,再以新鮮桂花同桂花糖作點綴,食落清甜之餘亦有紅酒嘅香味▶️椰汁桂花糕 - 作為飯後甜品,滿足的一餐

▶️椰汁桂花糕 - 作為飯後甜品,滿足的一餐

• 古巴雪茄春卷
  • 桂花紅酒雪梨
2022-09-19 108 浏览
之前黎滿小館食過一次晚市,今次黎試吓佢地D手工點心😋平日午市係免茶芥金湯松露餃~一咬開餃子🥟松露菇菌味都已經出哂黎,透明嘅餃子皮彈口,餃子都被金湯雞湯浸住,多重味覺嘅享受紅燒BB鴿~骨軟肉酥,加上皮既油香,食落更juicy,鍾意食最外面感覺比肉味更香黃金鳳尾蝦多士~一上枱即刻忍唔住沾沙律醬食,就係想熱辣辣,香而酥脆,多士鋪滿芝麻👍更香囗小館獅子頭~一大舊肉丸,肉質吾會太鬆散,肉汁正,係我心目中吾算太重味,但鍾意師傅嘅心思會配上幾啖飯比客人一齊食,鍾意撈飯食,記得撈埋啲汁蟹籽燒賣~鮮味而且嫩彈飽滿XO醬帶子炒腸粉~呢個都係趁熱食,熱辣惹味,外面少脆,都幾可口嫁惠州梅菜扣肉包~呢個包我覺得肥肉可以多啲,油份要再重D,包同肉一齊食乾乾地‼️好多人都會嚟呢度飲返碗靚湯🥣

蟹籽燒賣~鮮味而且嫩彈飽滿

‼️好多人都會嚟呢度飲返碗靚湯🥣
2022-09-18 402 浏览
很久沒有吃點心,上個週末就同屋企人來到這間位於尖東的中菜餐廳!餐廳早上提供點心,晚上提供小菜!近日他們還轉了新餐牌呢!運程流沙包,流沙包每個都有表情好可愛,入面是流沙奶黃,味道不會好甜!意式濃蝦湯鮮竹卷,這鮮竹卷是炸過的,鮮竹卷入面有鮮蝦,外層吸收了西式的濃蝦湯的味道,好有蝦味,中西合璧,非常特別!惠州梅菜扣肉包,這款梅菜扣肉包用上刈包,入面包住梅菜扣肉,肉味道不會好甜,亦不算好肥,味道不錯!小館獅子頭,他們的獅子頭味道都不錯,醬汁甜甜地,肉球的肉不會很肥,還附有一個小小的飯,好貼心!古巴雪茄春卷,這款春卷的造型整到好像雪茄般,好特別,春卷外皮脆卜卜,內裡蝦肉都幾多,十分足料!八味金磚,這款金磚其實是豆腐,外層脆皮,上面亦有淮鹽等調味,內裡嫩滑,口感好正!避風塘蘿蔔糕,蘿蔔糕煎得香口,加上用上避風塘既炒法,很惹味!竹笙上素粉果,粉果外皮晶瑩剔透,內裡有菇粒,是一個清清地的點心,不錯!香辣醬汁鳳爪,鳳爪醬汁美味,而且整得剛剛好,不會太腍!
香辣醬汁鳳爪,鳳爪醬汁美味,而且整得剛剛好,不會太腍!
2022-08-27
午餐
呢間係屬於比較新派嘅茶樓,點心好多fusion野好有特色,價錢就屬中價,都幾啱附近返工而又有慶祝活動可以試下~ 首先茶有得揀有果香嘅茶,我就揀左🍑白桃烏龍,好清香有淡淡嘅白桃味🥟金湯松露餃 $48松露餃好足料有好多菇,湯係南瓜湯,好好飲,兩者都幾夾🦀蟹鉗巨無霸 $78好大個蟹鉗,中間係甜酸醬,蟹肉好真材實料,唔係普通彈牙到普通丸咁,炸得金黃香脆👍🏻古巴雪茄春卷 $68打卡幾得意😂入面係好純粹嘅蒜香蝦肉,足料🦐XO醬帶子炒腸粉 $58個XO醬好香!炒得有鑊氣🍳另外仲叫左白胡椒豬肚雞 $58運程流沙包 $38流心鵪鶉蛋燒賣 $48蜜汁叉燒包 $36椰汁桂花糕 正常酒樓水平,不過不失~

🥟金湯松露餃 $48
松露餃好足料有好多菇,湯係南瓜湯,好好飲,兩者都幾夾

🦀蟹鉗巨無霸 $78

古巴雪茄春卷 $68
打卡幾得意😂入面係好純粹嘅蒜香蝦肉,足料🦐

XO醬帶子炒腸粉 $58
個XO醬好香!炒得有鑊氣🍳

另外仲叫左
白胡椒豬肚雞 $58

運程流沙包 $38

流心鵪鶉蛋燒賣 $48
蜜汁叉燒包 $36
椰汁桂花糕

正常酒樓水平,不過不失~
2022-09-15 107 浏览
去開麼地道想飲茶,就見到依間中菜館有得食點心,打開佢個餐牌就已經覺得佢啲菜式好新穎好新派。由茶開始講起,一般酒樓都係比茶葉,但係依度竟然有埋花茶,茶葉有:普洱、牡丹、鐵觀音、香片,而花茶嘅話有:桂花烏龍、瑰荔堂煌、白桃烏龍,我就叫咗白桃烏龍,都好清香。點心既話,運程流沙包$38、流心鵪鶉蛋燒賣$48、古巴雪茄春卷$68,聽個名都覺得好奇,造型就更特別,熱辣辣食都話都不錯👍🏻仲見有其他小菜幾特別,有機會再試下。

2022-09-13
2022-09-15 399 浏览
餐廳係位於尖東既新派精緻中菜館,環境好大,座位闊落坐得舒服,一家大細黎聚餐都好適合,另外餐廳仲設有獨立廂房私房菜。✨茶芥$14/位,星期一至五午市免茶芥✨另收加一-💕茶葉/花茶 新派特別,竟然有白桃烏龍😳-💕 水晶蝦餃皇 $52👅好味指數:7.5/10皮薄餡滿,外皮夠煙韌,蝦肉彈牙有鮮味👍🏻-💕 運程流沙包 $38👅好味指數:7/10造型可愛☺️放左陣都冇凝固到,包體軟綿,鹹蛋黃餡香甜。-💕 蜜汁叉燒腸 $48👅好味指數:7.5/10腸粉皮滑唔會過於厚身,叉燒入味👍🏻-💕 黃金鳳尾蝦多士 $78👅好味指數:7.8/10炸得好酥脆香口!咬落有聲🤣蝦味濃,仲有芝麻香🤤-💕 流心鵪鶉蛋燒賣 $48👅好味指數:6.9/10完美流心效果🤣相比起平時食既鵪鶉蛋燒賣,味道更清,小左份油膩感👍🏻。-💕 古巴雪茄春卷 $68👅好味指數:7.5/10賣相一流😂,仲做埋煙灰缸造型炸到熱辣辣好香脆,入面蝦肉爽口!- 💕 黑松露海鮮炆飯 $148👅好味指數:6.9/10份量超多!夠4-5人食😂炆飯濕潤而有咬口,色澤均勻,充滿醬油香,帶淡淡黑松露香,並配上蝦同翠玉瓜粒,口感豐富。

✨茶芥$14/位,星期一至五午市免茶芥
✨另收加一

💕茶葉/花茶
新派特別,竟然有白桃烏龍😳
💕 水晶蝦餃皇 $52
👅好味指數:7.5/10
皮薄餡滿,外皮夠煙韌,
蝦肉彈牙有鮮味👍🏻

💕 運程流沙包 $38
👅好味指數:7/10
造型可愛☺️放左陣都冇凝固到,
包體軟綿,鹹蛋黃餡香甜。

💕 蜜汁叉燒腸 $48
👅好味指數:7.5/10
腸粉皮滑唔會過於厚身,
叉燒入味👍🏻

💕 黃金鳳尾蝦多士 $78
👅好味指數:7.8/10
炸得好酥脆香口!咬落有聲🤣
蝦味濃,仲有芝麻香🤤

💕 流心鵪鶉蛋燒賣 $48
👅好味指數:6.9/10

💕 古巴雪茄春卷 $68
👅好味指數:7.5/10
賣相一流😂,仲做埋煙灰缸造型
炸到熱辣辣好香脆,入面蝦肉爽口!

💕 黑松露海鮮炆飯 $148
👅好味指數:6.9/10
份量超多!夠4-5人食😂
蜜汁叉燒腸
水晶蝦餃皇
黑松露海鮮炆飯
古巴雪茄春卷
2022-09-13
感謝邀約試食🙏價錢親民 性價比高中菜館值得一提 健康少味精!好味中菜之選👍蟹鉗巨無霸 HKD78 per person Deep-fried Giant Crab Claws啖啖肉 脆炸香口 配上甜酸醬 非常開胃😋It tasted so good with the sweet and sour sauce!! I also love the texture of the deep-fried crab claws ~ crispy and delicious 👍水晶蝦餃皇 HKD 52Shrimp Dumplings with Bamboo Shoots 皮薄餡靚😋Traditional Chinese dim sum and it tasted good with thin skin and good quality shrimp dumplings 金湯松露餃 HKD 48Streamed Truffle Dumplings in Chicken and Carrot Broth松露味香濃 配健康少味精金湯 值得一試👏The truffle taste was strong an
感謝邀約試食🙏
價錢親民 性價比高中菜館
值得一提 健康少味精!好味中菜之選👍
蟹鉗巨無霸Deep-fried Giant Crab Claws

蟹鉗巨無霸 HKD78 per person
Deep-fried Giant Crab Claws
啖啖肉 脆炸香口 配上甜酸醬 非常開胃😋

水晶蝦餃皇Shrimp Dumplings with Bamboo Shoots
水晶蝦餃皇 HKD 52
皮薄餡靚😋
金湯松露餃 Streamed Truffle Dumplings in Chicken and Carrot Broth

金湯松露餃 HKD 48
松露味香濃 配健康少味精金湯 值得一試👏
The truffle taste was strong and tasteful!

避風塘蘿蔔糕Pan-fried Turnip cakes with Spicy Garlic
避風塘蘿蔔糕 HKD 48
I love eating the Chinese spicy garlic cuisine!! Spicy and 🤤 yummy! Pan-fried made the spicy taste much better, and the turnip cakes were excellent and crispy too!
運程流沙包Fortune Lava Buns

運程流沙包 HKD 38
Fortune Lava Buns
整體來說不錯 但流沙包的皮可以更軟熟一點!
Lava buns are always delicious and can’t lose! Taste sweet! But the texture can be softer!
八味金磚Golden Silky Beancurd Bricks

八味金磚 HKD 68
Golden Silky Beancurd Bricks
略厭鹹了一點 金磚外脆內軟 裏面是還熱辣辣的豆腐!
A little bit salty, but still not bad, and the tofu inside we're still hot👍
蟲草花浸時蔬 Braised Vegetables with Cordyceps Flower in Broth

蟲草花浸時蔬 HKD 58
清甜湯底浸時蔬
Like the sweet and light tasted soup with the vegetables
椰汁桂花糕Chilled coconut Osmanthus Pudding

椰汁桂花糕 HKD 36
比較少見的配搭 椰汁配桂花 但效果不錯!奶香與淡淡桂花清甜口感🙌🏻
Not that familiar combination of the coconut and osmanthus pudding! However, I like it👍 It Tastes light with the sweetness of osmanthus, and I also can taste the milky coconut texture!
用餐优惠
試食活動
2022-09-12 108 浏览
假日最鍾意同屋企人飲茶🤞🏻歎杯茶,食個包,慢慢傾下計,慢活享受。 今日選擇位於尖東好時中心地鋪的「滿小館」。 第一次黎依間餐廳,質素相當唔錯😋-可以選擇傳統的茶款,如普洱、鐵觀音、香片、牡丹; 亦可選擇花茶款,如桂花烏龍、瑰荔堂煌、白桃烏龍。 白桃烏龍的確幾清香。-❤️運程流沙包 $38賣相可愛,差不多每枱都會點😋 圓滾滾的流沙包,畫上不同表情。剛出爐的流心內餡暖笠笠,又甜又香。-❤️流心鵪鶉蛋燒賣 $48驚喜之手作點心。特意把鵪鶉蛋釀在燒賣裡,一口咬下蛋汁流出!爆汁溫潤,令人回味。-❤️蟹鉗巨無霸🦀️ $78色澤金黃皮脆,體積巨型,蟹肉肉質軟滑彈牙,啖啖蟹肉飽滿,口感十足。最特別之處是流心!將酸汁放進內!!驚喜滿分💯! -❤️鐵板蒜片牛仔柳 $88鐵板呈上香氣四溢,牛柳在鐵板上吱吱作響,入口軟嫩,一定要配上靈魂脆蒜片一起吃,份外惹味。-❤️八味金磚 $68炸豆腐外層金黃脆香,條狀如金磚。 炸粉薄身不油不膩,入口裡邊是嫩白如鮮奶般的滑豆腐。-❤️紅燒BB 鴿 $58鴿皮燒得脆口,肉質嫩滑,點上淮鹽超好味。-❤️金湯松露餃 $48晶瑩透亮的外皮,包裹住豐富的內餡。濃郁的松茸香菇粒與黑松露的香氣逼人,浸在

❤️運程流沙包 $38

❤️流心鵪鶉蛋燒賣 $48

❤️蟹鉗巨無霸🦀️ $78

❤️鐵板蒜片牛仔柳 $88

❤️八味金磚 $68

❤️紅燒BB 鴿 $58
鴿皮燒得脆口,肉質嫩滑,點上淮鹽超好味。

❤️金湯松露餃 $48
晶瑩透亮的外皮,包裹住豐富的內餡。濃郁的松茸香菇粒與黑松露的香氣逼人,浸在鮮雞湯,層次豐富 。

❤️韮皇鮮蝦腸 $46
腸粉皮薄口感滑嫩,內餡為大大粒充滿彈勁的蝦仁,加上新鮮韭黃,清甜軟嫩。

❤️茶樹菇燉竹絲雞 $48
滋潤養顏,潤肺生津首選靚湯。 湯底鮮甜又足料!

❤️椰汁桂花糕 $36
口感Q彈嫩滑,有着淡淡的桂花香味和椰子的清香味,不錯的飯後甜品