2020-10-09
同朋友👭聚餐搵到呢間宮庭式嘅火鍋店,見到佢喺OpenRice咁多人推薦,於是決定睇下佢值唔值🤭🤭 而佢間店舖坐落嘅位置都幾方便,喺北角站A2出口轉左就見到😂 (路痴都唔會搵唔到🤚🏻黎到「滾得起」,一入門口就見到佢好有特色嘅宮廷裝修😂見到咁有心思嘅設計,唔知啲野食又係唔係咁有心思呢🤭(期待一打開個菜單,見到佢都有好多款湯底,真係令人心思思唔知揀咩好🤭 但佢嘅配料就真心唔算好多,有啲平時可以食到嘅冷凍食品喺呢度都冇得食😂(唔知係唔係因為「皇帝」唔食呢啲野呢...不過唔緊要,咁今次就試下佢嘅順治特色卜卜蜆鍋先啦。🤭哇!😍一上鍋係有驚喜嘅,見到呢個勁有氣派嘅火鍋煲,真係平時唔會見到嘅煲呀哈哈哈😂(唔知點解莫名會覺得有啲搞笑哈哈哈個湯底唔差,佢啲蜆肉都大大粒幾好味😋而且仲有蘿蔔喺入邊,煮耐左真係好入味🤤而配料方面,就叫咗鹿兒島日本黑豚肉、魚滑、白蘿蔔、菜苗餃、鬼馬油炸鬼、響鈴同餐肉..食完之後,個人感覺覺得當中覺得最好食嘅係黑豚肉、菜苗餃同埋鬼馬油炸鬼🤤🤤佢嘅黑豚肉唔會太肥又唔會太瘦,比例啱啱好,但$168得7塊,大食啲嘅話一碟肯定唔夠食😂菜苗餃大大粒好足料,而且咬落勁彈牙,比出面食到嘅菜苗餃更
不過唔緊要,咁今次就試下佢嘅順治特色卜卜蜆鍋先啦。🤭
菜苗餃大大粒好足料,而且咬落勁彈牙,比出面食到嘅菜苗餃更有咬口🤤
而佢嘅鬼馬油炸鬼,其實係蝦膠釀油炸鬼,食落個味好夾下,都算唔錯。
如果冇78折嘅話,呢個價值唔值就真係見仁見智喇😂😂