2022-06-20 103 浏览
位於北角宮廷式的古色古香火鍋店,空間十分寬闊,很有風格的裝潢及佈置,所有座椅、掛燈、餐牌、火鍋爐具及餐具都是一貫皇宮風格,十分細緻。湯底:嘉慶椰子藏雞濃湯鍋湯底選擇很多,全都是特色又滋補的湯水。侍應幫忙處理湯料,先是一個腐皮福袋放進湯裡,腐皮裡袋著湯料,擺盤美艷、精緻,相當有排場。湯料十分足料,有杞子、紅棗、椰子、雞件等。先呷一口湯,雞味香濃,鮮味,帶椰子甜味。新鮮蔬菜:油麥菜蔬菜翠綠新鮮,油麥菜放進湯鍋,很快就熟透了,帶油麥菜那股菜香。牛肉:手切頂級安格斯牛肉肉質細嫩,柔軟。油花滿佈,牛肉輕輕一灼進滾湯裡,入口很快化掉。新鮮海鮮:大扇貝扇貝四隻,肉質厚實,新鮮肥美。手打丸另外還點了很多手打丸,多款特別的丸子,口感彈牙。最後每人附送了一客奶凍甜品,圓滿的一頓宮廷晚宴。
湯底:嘉慶椰子藏雞濃湯鍋

新鮮蔬菜:油麥菜

牛肉:手切頂級安格斯牛肉

新鮮海鮮:大扇貝

扇貝四隻,肉質厚實,新鮮肥美。
手打丸

另外還點了很多手打丸,多款特別的丸子,口感彈牙。

最後每人附送了一客奶凍甜品,圓滿的一頓宮廷晚宴。
2022-06-19 42 浏览
名副其實宮廷火鍋,入門口之後有張龍椅俾人影相📸️火鍋配料多而且新鮮,係高質素嘅火鍋。一口魚皮餃超級新鮮,同平時食嘅唔同味,皮薄涵靚。油麥菜用料新鮮,蔬菜爽口。滾得囍宮廷丸拼盤宮廷丸拼盤推介!有四款唔同口味,爽口彈牙,肉質新鮮,好味😋穀飼牛牛舌片厚薄適中,超級有口感,喜歡牛舌朋友一定要試。嘉興椰子藏雞濃湯鍋雞湯真材實料,湯味濃郁,有淡淡的椰子清香,而且配有切件雞,分量十足。總括而言唔錯,係高質素嘅工程食火鍋,用料新鮮,而且職員服務用心,值得一試。

一口魚皮餃
超級新鮮,同平時食嘅唔同味,皮薄涵靚。

油麥菜
用料新鮮,蔬菜爽口。

滾得囍宮廷丸拼盤
宮廷丸拼盤推介!有四款唔同口味,爽口彈牙,肉質新鮮,好味😋

穀飼牛牛舌片
厚薄適中,超級有口感,喜歡牛舌朋友一定要試。

嘉興椰子藏雞濃湯鍋

2022-06-17 68 浏览
係呀,我又打邊爐喇😂😂😂又一間行走中國宮廷風嘅火鍋店。湯底點左嘉慶椰子藏雞濃湯鍋$298,椰子味香濃,加埋雞湯。間直可以係未打邊爐之前飲幾啖當湯水咁飲😋黃金響鈴(秘製鹹蛋黃醬)$78,響鈴本身即炸已經好鬼好食,而呢個響鈴仲要加埋鹹蛋黃醬簡直將成個味道嘅層次昇華。滾得囍宮廷丸拼盤$138,分別有五種丸類,每種兩粒。咁就可以一人一粒唔洗爭。我自己最鍾意墨魚🦑丸。穀飼牛牛舌片$298,牛味好香,牛舌入口即溶,唔洗點醬汁都好好食。大扇貝$128,新鮮,食落好爽彈而且唔會有沙。雖然唔算好大隻。但隻隻都好肥美。
係呀,我又打邊爐喇😂😂😂又一間行走中國宮廷風嘅火鍋店。

2022-06-16 47 浏览
朋友住港島區,今日難得早放工,於是過咗港島區搵佢食野兼聚舊。朋友係邊爐控,今次佢帶咗我去一間復古宮廷feel既餐廳打邊爐。睇完餐牌我地揀咗嘉慶椰子藏雞濃湯鍋,再點咗幾款食物,包括清酒鮮牛肉、黃金響鈴同埋滾得囍宮廷丸拼盤、大扇貝同一口魚皮餃,另外飲咗竹蔗茅根。椰子雞湯非常鮮甜濃郁,而且湯料豐富。宮廷丸拼盤共有5款,全部都係自家製,自己最鍾意食墨魚丸,好爽口彈牙~扇貝夠新鮮,魚皮餃味道都唔錯。黃金響鈴勁邪惡,加埋秘製鹹蛋黃醬,令人回味無窮。清酒鮮牛肉牛肉鮮嫩得嚟帶有油花,好味道!竹蔗茅根好足料,飲落清潤又解膩。

椰子雞湯非常鮮甜濃郁,而且湯料豐富。

扇貝夠新鮮,魚皮餃味道都唔錯。

黃金響鈴勁邪惡,加埋秘製鹹蛋黃醬,令人回味無窮。

清酒鮮牛肉
牛肉鮮嫩得嚟帶有油花,好味道!

竹蔗茅根好足料,飲落清潤又解膩。
2022-06-15 43 浏览
同朋友聚會最鍾意就係打邊爐😋 難得有假咁緊係要約返幾個朋友出黎聚下!今次去左呢間北角極高人氣嘅火鍋店,整體質素都幾高~ 強烈推薦!嘉慶椰子藏雞湯鍋擺盤相當精緻!雞件大大件而且相當嫰滑,湯底飲落去非常清甜😋唔會好油~ 配打邊爐岩曬!手切頂級安格斯牛肉牛肉啲雪花紋好靚🥰肉質相當嫰滑😋😋 肉味好濃郁!朋友都讚不絕口,我地勁快清曬🤣黃金響聆配秘製鹹蛋黃醬響聆係新鮮炸起,摸落仲係脆卜卜架!滾5-10秒就食得,食落好香鹹蛋黃味,超濃郁!邪惡之選😋

嘉慶椰子藏雞湯鍋

手切頂級安格斯牛肉

黃金響聆配秘製鹹蛋黃醬
已經好耐冇約d朋友出黎聚聚,咁齊人當然要去打邊爐✌🏻相約在去北角滾得囍宮廷火鍋小炒,店員傳來聖旨,原來係menu黎,相當盞鬼,我哋一行四人,咩都叫啲咩都試吓朋友食唔到辣所以叫咗個椰子雞湯底,清清地又有雞食牛肉方面叫咗手切頂級安格斯🐮真係冇改錯名,肥瘦均等的靚牛肉🐮仲有一碟清酒鮮牛肉,油花都幾靚😍有油脂食落唔柴口海鮮就叫咗大扇貝,每人一隻,幾新鮮爽彈我最鍾意食丸類,叫左宮廷丸拼盤,有5款丸,可以試齊唔同味🤣我就最鍾意墨魚丸,真係用墨汁去整,但個口唔會食到黑孖孖☺️仲叫左油麥菜,成餐飯都食得好愉快

朋友食唔到辣所以叫咗個椰子雞湯底,清清地又有雞食
仲有一碟清酒鮮牛肉,油花都幾靚😍有油脂食落唔柴口
海鮮就叫咗大扇貝,每人一隻,幾新鮮爽彈
2022-06-01
2022-06-15 51 浏览
下班後約同事吃晚飯,才發現原來北角也有以宮廷為主題的火鍋店,店內古色古香,空間感亦夠。 🥢 嘉興椰子藏雞濃湯鍋椰子雞湯鍋仙氣十足,椰子的香氣,配上清甜的雞湯,十分不錯👍🏻雞肉亦夠嫩滑🥢 清酒鮮牛肉 牛肉算是厚切,味道帶點鮮甜,油花分佈足😍 🥢 黃金響鈴秘製咸蛋黃醬令響鈴變得十分惹味❤️一定要浸幾秒即刻拎上來食🤣 🥢 滾得囍宮廷丸拼盤 共有款肉丸,最握介黑松露野菌鮮肉丸及芝心牛肉丸,整體都非常彈牙💕

🥢 嘉興椰子藏雞濃湯鍋

🥢 清酒鮮牛肉

牛肉算是厚切,味道帶點鮮甜,油花分佈足😍

🥢 黃金響鈴

🥢 滾得囍宮廷丸拼盤

• 黃金響鈴
  • 椰子雞湯鍋
2022-06-14 57 浏览
餐廳裝修真係好唔同滿清皇宮的高級設計特別用上青花瓷器的餐具及火鍋爐具康熙花膠雞湯鍋感覺好滋補又養生,花膠吸盡湯汁後味道更佳真係有半隻雞自己落,半生熟一定要等陣鮮味十足!牛肉拼盤整個擺碟都好靚雪花紋分明 牛肉味香濃火鍋必點嘅主食之一呀牛肉肉質軟嫩又濃郁,油花分佈均勻配搭特色湯底就最好不過!仲有芝心牛肉丸,熱辣辣唔好太急食白鱔新鮮,而且有口感~仲有好多海鮮選擇不過真係食唔到咁多🤣最後仲有個甜品🍮下次都可以再過黎❤️

餐廳裝修真係好唔同
滿清皇宮的高級設計
特別用上青花瓷器的餐具及火鍋爐具
康熙花膠雞湯鍋
感覺好滋補又養生,花膠吸盡湯汁後味道更佳
真係有半隻雞自己落,半生熟一定要等陣
鮮味十足!

牛肉拼盤
整個擺碟都好靚
雪花紋分明 牛肉味香濃
火鍋必點嘅主食之一呀
牛肉肉質軟嫩又濃郁,油花分佈均勻
配搭特色湯底就最好不過!
仲有芝心牛肉丸,熱辣辣唔好太急食
白鱔新鮮,而且有口感~
仲有好多海鮮選擇
不過真係食唔到咁多🤣
最後仲有個甜品🍮
下次都可以再過黎❤️
2022-06-14 41 浏览
有冇諗過可以喺宮廷入面食火鍋滾得囍 環境裝修得優雅門口仲有一張龍椅可以俾我哋打卡入到去彷彿進入咗古時候宮廷呀首先要叫佢地招牌湯底「康熙花膠雞湯鍋」花膠雞湯底係用龍崗雞熬製雞會分碟上 半生熟放入去鮮味十足海鮮拼盤‼️大大隻扇貝 聖子 生蠔 海蝦每款都好鮮甜 份量又大 配埋雞湯都唔會搶左佢本身鮮味 必食!海鮮絕對係打邊爐的必備!直接要一個海鮮拼盤,乜都有齊啦!大大粒帶子,鮮甜肥美仲有鮮蝦🦐彈牙爽口仲有其他蔬菜 豆品 即炸 麵食 任君選擇食物台灣水蓮~絕對特別喔!
有冇諗過可以喺宮廷入面食火鍋
滾得囍 環境裝修得優雅
門口仲有一張龍椅可以俾我哋打卡
入到去彷彿進入咗古時候宮廷呀
首先要叫佢地招牌湯底
「康熙花膠雞湯鍋」
花膠雞湯底係用龍崗雞熬製
雞會分碟上 半生熟放入去鮮味十足

海鮮拼盤‼️
大大隻扇貝 聖子 生蠔 海蝦
每款都好鮮甜 份量又大 配埋雞湯
都唔會搶左佢本身鮮味 必食!
海鮮絕對係打邊爐的必備!
直接要一個海鮮拼盤,乜都有齊啦!
大大粒帶子,鮮甜肥美
仲有鮮蝦🦐彈牙爽口
仲有其他蔬菜 豆品 即炸 麵食 任君選擇
食物台灣水蓮~絕對特別喔!
高質洽洽下 友人聚會好地方~~~收工約咗中學同學去中學附近食晚餐,好一段時間冇黎,呢度附近變得好熱鬧,朋友話想打邊爐我哋就奉陪到底,食完可以順便去附近嘅北角海旁行下~~~我哋叫咗佢個卜卜蜆鍋試下,蜆肉肥美,4個人share都夠食。~~~火鍋料方面,新鮮菜苗帶子餃脹卜卜好誘人,食落味道好清新,裡面用咗好多溫室豆苗,好爽脆,幾特別。🥬~~~紫淮山顏色好靚,而且好健康,淮山可以養胃,又索汁,飽肚得黎唔會覺得唔健康,因為裏面有好多纖維,不錯。唯一係記得要快d食,因為淮山好容易氧化變色。~~~手打黃金流心鮮蝦丸味道亦很不錯,質感彈牙不在話說,中間有少許流心令簡單蝦丸更顯不平凡。🦐~~~伊比利亞橡果豬:豬肉肥瘦適中,食落油脂味豐腴,而且肉質扎實唔鬆散。~~~滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
高質洽洽下 友人聚會好地方
~~~
滾得囍宮廷火鍋小炒 (北角)
北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
2022-06-14 25 浏览
📍滾得囍宮廷火鍋小炒 🔍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖-----天氣熱辣辣,仍然冇阻我想食火鍋嘅心。尤其是係放假前夕,約埋三五知己圍爐取暖再叫杯啤酒啤啤佢,感覺真係好正。#順治特色卜卜蜆鍋第一次食卜卜蜆鍋,對佢留下咗極好嘅印象,因為蜆嘅份量真心極多,裝滿左一大碗,而且蜆肉飽滿無沙,湯底鮮甜,意想不到地高質。#御膳房秘製魚滑雙拼黑松露墨魚滑&手打蟹子蝦滑,兩款滑爽彈有粒粒蟹子口感嘅蝦滑,黑松露墨魚滑雖然口感亦扎實彈牙,但黑松露味感覺可以更突出些。#海鮮拼盤4人盛海鮮拼盤送上檯嘅時候由於有乾冰擺放喺旁邊嘅關係,望落仙氣十足,沙白、扇貝、蟶子、海蝦、青口,全部都食得出幾新鮮,質素不錯。#脆肉鯇魚必食之選,魚肉雪白中帶粉嫩,食落魚油豐腴,魚味濃郁,質感脆身又不過硬,高質。-----👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻-----
📍滾得囍宮廷火鍋小炒

👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻
2022-06-13 54 浏览
良好嘅服務,加上古典氣派十足嘅裝修,令人仿如置身宮廷💁‍♀️ 醬介每人$28🌸有暖水、醬料及前菜(雲耳、蕎頭、花生、酸菜)店員有過嚟幫我地洗餐具,仲不時主動加湯💕留意翻:係加湯,唔係加水😝康熙花膠雞湯鍋(半隻) $298好多店都係求其比一鍋有味嘅水就算,但呢間嘅湯底都幾用心✨️。有真材實料嘅煲雞湯味,肉香而不膩。而且仲內置咗好多配料,有半隻雞同超大片超多片嘅花膠比我地自己放翻落去。 沙白蜆 $88大大隻肉質鮮嫩,鮮味十足。 日本廣島蠔🦪 $108平時烚熟蠔會有啲乾同埋無咗鮮味,但我又唔敢唔烚咁耐😝今次啲蠔烚咗一個唔短嘅時間都仍然好juicy, 好似滑luut luut嘅袋仔爆啲汁出嚟咁💕推薦🎉娃娃菜🥬 $42娃娃菜新鮮又可以索下湯,正呀🥰 農場新鮮雞蛋 $12有啲人可能打爆佢落,但我地驚痴底,原隻烚都好襯雞湯喎😝 薯粉 $38 正宗日本稻庭烏冬 $38麵食索雞湯真係無得頂🥰尤其係烏冬好襯,而且薯粉又唔係度度有。 仲有甜品咖啡酒奶凍送,食完即刻口腔清新哂🎉

康熙花膠雞湯鍋(半隻) $298

沙白蜆 $88
大大隻肉質鮮嫩,鮮味十足。

日本廣島蠔🦪 $108

娃娃菜🥬 $42
娃娃菜新鮮又可以索下湯,正呀🥰

農場新鮮雞蛋 $12
有啲人可能打爆佢落,但我地驚痴底,原隻烚都好襯雞湯喎😝

薯粉 $38 正宗日本稻庭烏冬 $38

仲有甜品咖啡酒奶凍送,食完即刻口腔清新哂🎉
2022-06-08 45 浏览
尋晚收工邊爐癮又發作啦😂即刻問下啲朋友有冇咩好介紹先!其中一個朋友就話去北角嘅「 滾得囍宮廷火鍋小炒」啦😂咁就去試吓啦😋順治特色卜卜蜆鍋 $198呢個卜卜蜆煲夠晒特色,除咗份量多之外,卜卜蜆又鮮又肥美😋認真抵食!清酒鮮牛肉 $168呢個鮮牛肉用清酒醃製,入哂味!淥熟完之後仲食到有啲酒嘅味😋牛肉亦都非常鮮!黑松露野菌餃(4粒) $62呢個餃子大大隻正宗皮薄餡靚!而個餡都充滿黑松露味!非常正!🤤萵筍 $42新鮮嘅萵筍用嚟打邊爐真係一流!煮熟後食落卜卜脆,非常爽口!😋鮮腐竹 $38呢個鮮腐竹唔會碎濕濕!亦都好滑身!👍正宗日本稻庭烏冬(一個) $38烏冬十分煙韌,果然係正宗日本稻庭烏冬!😋黃金響鈴(秘製鹹蛋黃醬) $78呢個皇宮響鈴真係不得不提!新鮮即炸,出到嚟脆卜卜,亦好香嘅鹹蛋黃味!食落亦唔會太漏🤤醬介 $28/位

順治特色卜卜蜆鍋 $198

清酒鮮牛肉 $168

黑松露野菌餃(4粒) $62

萵筍 $42

鮮腐竹 $38

呢個鮮腐竹唔會碎濕濕!亦都好滑身!👍

正宗日本稻庭烏冬(一個) $38

烏冬十分煙韌,果然係正宗日本稻庭烏冬!😋

黃金響鈴(秘製鹹蛋黃醬) $78

醬介 $28/位
而家疫情放寬咗咁就梗係約啲朋友出嚟食吓飯啦朋友想打邊爐,我地揀咗呢間北角必食既火鍋店宮廷裝修風格好特別啲食物仲好好味😋順治特色卜卜蜆鍋成個鍋都係蜆,分量好多又鮮甜,同埋啲湯仲好好飲!黃金雙拼 (炸魚皮、響鈴)呢個係我每次黎都必食既,用左秘製鹹蛋黃醬,雖然好邪惡😈 但真係好惹味,誠意推薦!御前一品 手切牛肉拼盤拼盤有好多款牛肉,食到唔同味道,牛肉口感出色👍🏻我地仲叫左▪️日本廣島蠔▪️桂花蚌/珊瑚蚌雙拼▪️紫皇蟹粉豚肉餃▪️滾得囍蔬菜拼盤

而家疫情放寬咗
咁就梗係約啲朋友出嚟食吓飯啦
朋友想打邊爐,我地揀咗呢間北角必食既火鍋
宮廷裝修風格好特別

啲食物仲好好味😋

順治特色卜卜蜆鍋
成個鍋都係蜆,分量好多又鮮甜,同埋啲湯仲好好飲!

黃金雙拼 (炸魚皮、響鈴)

御前一品 手切牛肉拼盤
拼盤有好多款牛肉,食到唔同味道,牛肉口感出色👍🏻

我地仲叫左
▪️日本廣島蠔
▪️桂花蚌/珊瑚蚌雙拼

▪️紫皇蟹粉豚肉餃

▪️滾得囍蔬菜拼盤
Hotpot 無論幾時都可以食😋😋幾個月無打過邊爐 真係令人心郁郁近近地再去返呢間位於北角嘅火鍋小炒滾得囍宮廷式嘅裝修 空間寬敞 今次決定主打食牛同海鮮再加啲菜/小食順治特色卜卜蜆鍋一嚟到梗係叫咗個火鍋湯底先必食嘅順治特色卜卜蜆鍋卜卜蜆大大粒夠曬鮮味御前一品 手切牛肉拼盤一個牛肉拼盤滿足多個願望有澳牛 本地牛 安格斯牛肉 日本和牛我就最鍾意日本和牛 入口即溶♥️日本廣島蠔大大隻嘅廣島蠔夠曬鮮甜而且唔會腥 入口口感柔滑桂花蚌/珊瑚蚌雙拼桂花蚌鮮甜爽脆 珊瑚蚌爽脆彈牙珊瑚蚌無膽固醇無脂肪 好味😋又健康黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)呢款係必點小食 有炸魚皮同響鈴無論係咁食又得 放落火鍋一樣咁滋味記得要熱食呀‼️ 秘製鹹蛋黃醬聞到已經香噴噴😌😌滾得囍蔬菜拼盤要一個蔬菜拼盤已經有幾種唔同蔬菜🥬有娃娃菜菜心生菜油麥菜 最惹味嘅係啲菜吸收左火鍋嘅湯底 已經唔需要再落其他調味料Asahi生啤(250mL)打邊爐點可以唔飲啤酒🍻除咗啤酒仲可以點涼茶或者汽水飲㗎🤭🤭
Hotpot 無論幾時都可以食😋😋

大大隻嘅廣島蠔夠曬鮮甜而且唔會腥 入口口感柔滑

桂花蚌/珊瑚蚌雙拼
桂花蚌鮮甜爽脆 珊瑚蚌爽脆彈牙
珊瑚蚌無膽固醇無脂肪 好味😋又健康

黃金雙拼(秘製鹹蛋黃醬)
呢款係必點小食 有炸魚皮同響鈴
無論係咁食又得 放落火鍋一樣咁滋味
記得要熱食呀‼️ 秘製鹹蛋黃醬聞到已經香噴噴😌😌

滾得囍蔬菜拼盤
要一個蔬菜拼盤已經有幾種唔同蔬菜🥬
有娃娃菜菜心生菜油麥菜
最惹味嘅係啲菜吸收左火鍋嘅湯底 已經唔需要再落其他調味料

Asahi生啤(250mL)
打邊爐點可以唔飲啤酒🍻
除咗啤酒仲可以點涼茶或者汽水飲㗎🤭🤭