2025-07-07 161 浏览
呢度嘅SET LUNCH有9款選擇,當中只有1款係唔辣嘅,價錢就由$52至$72,我們二人就一個叫咗最平的$52,就係唔辣嘅「農家一碗香」同埋最貴的$72「十八秒爆炒牛肉」。呢個就係「農家一碗香」,主要係菜同雲耳,入面有少少肉絲嘅,少少肥不過都香口好食嘅。呢個就係「十八秒爆炒牛肉」,其實嚴格黎講唔算好辣,牛肉炒得好香,不過個餐遲過個「農家一碗香」好多先出餐,唔通個「農家一碗香」煮嘅時間仲少過18秒?個SET LUNCH係無餐飲嘅,我地另外叫咗杯大檸檬茶,好似要加$28,少少貴不過真係好大杯。
2025-06-30 202 浏览
湘野荔枝角寶輪街9號地舖辛辣味濃 呢間湘餐館最大特色湘菜以辣椒為主要調味品,喜歡使用各種辣椒,特別是新鮮的湘野辣椒,帶來強烈的香辣味香辣魷魚須魷魚朔晒辣汁味道 同辣椒一齊炒 下面再用過小火爐保持spicy嘅熱度湘野辣椒炒肉重點在於湘野辣椒,色香味俱全肉質鮮嫩,配上辣椒的鮮香 重口味之選用嘅係豬肉 主要係瘦肉辣子雞以炸雞為主,外酥內嫩 辣味十足 配上香脆的花椒讓人感受到麻辣的滋味,特別適合搭配白米飯。蒜蓉粉絲活蝦開邊蝦大大隻 搭配蒜蓉和粉絲粉絲吸收了湯汁 蒜香無憶 老長沙糖油粑粑這道甜點 內部柔軟,口感極佳糖油的甜味不會過於膩 用嚟解辣一流
湘野
荔枝角寶輪街9號地舖

辛辣味濃 呢間湘餐館最大特色

香辣魷魚須

湘野辣椒炒肉
重點在於湘野辣椒,色香味俱全
肉質鮮嫩,配上辣椒的鮮香 重口味之選
用嘅係豬肉 主要係瘦肉

炸雞為主,外酥內嫩
辣味十足 配上香脆的花椒
讓人感受到麻辣的滋味,特別適合搭配白米飯。

開邊蝦大大隻 搭配蒜蓉和粉絲
粉絲吸收了湯汁 蒜香無憶

老長沙糖油粑粑
這道甜點 內部柔軟,口感極佳
糖油的甜味不會過於膩 用嚟解辣一流
2025-06-28 194 浏览
放工約咗朋友去公司附近嘅湘菜小館食晚飯第一次試湘菜好興奮雖然小編唔係真係好食得辣但係又好鍾意辣嗰一種口感所以朋友就小編叫咗全部都係小辣首先嚟嘅係手打鴨屎檸檬茶一嚟到見到咁大杯眼睛都Bling Bling 了好解渴甜度又好適中真係幾好飲叫來送辣嘢食一流擂辣椒皮蛋呢個比小編想像中更好食本身一上枱辣椒同皮蛋都已經碎上砵餸會跟埋一個舂可以自行繼續舂爛啲食辣椒煮得軟腍腍配合舂碎嘅皮蛋食恰到好處呢碟好開胃好易入口五常大米飯飯嘅硬度拿捏得好好 唔會太硬亦唔會太腍粒粒米都好飽滿完整米飯香甜仲好大碗香辣小酥肉豬肉較想像中瘦外層包住脆辣粉炸得鬆脆入口唔太油膩 好香口有𡁻勁香辣魷魚鬚呢個係跟熱鍋上碟個底一路興熱住保持溫度魷魚鬚新鮮彈牙呢碟食食吓都幾辣因為碟內好多辣椒但又好味食到唔停口大碗花菜辣炒椰菜花 呢個辣度已經係咁多碟入邊最微辣菜花新鮮炒得乾爽乾鍋肥腸呢個亦都有用火興住上碟肥腸清理得好乾淨咬落去冇多餘嘅油脂配菜有筍絲同辣椒絲一齊炒熱口感同層次都昇華了而且都好入味由於我哋算早到嘅關係店員好貼心咁安排咗窗口位置嘅卡座俾我哋坐呢度好適合約埋家人同朋友一齊食因為份量都好多又坐得舒服下次再見
放工約咗朋友去公司附近嘅湘菜小館食晚飯
  • 擂辣椒皮蛋
  • 大碗花菜
  • 手打鴨屎檸檬茶
2025-06-23 225 浏览
我同朋友前排去咗荔枝角嘅湘野食飯,呢間餐廳位於長沙灣廣場,環境乾淨企理,帶D簡約中式風,暖色燈光,坐得舒服又唔失風格。佢主打地道湘菜,菜式以鮮辣同酸香為主,份量夠大,啱晒同朋友一齊share。😋紫菜肉丸湯一上枱就已經聞到陣陣紫菜香,湯底清甜,紫菜同蔥花嘅味道好突出。肉丸用手打製作,咬落去結實彈牙,帶點豬肉嘅鮮甜,唔會太鹹。飲落暖笠笠好舒服,份量都多,啱晒做開胃湯品!🥣紅燒爐魚係今次嘅主菜,魚用新鮮鱸魚,燒得外皮微焦,魚肉嫩滑無骨,入口即化。紅燒醬汁帶點甜同微辣,滲入魚肉好入味,仲有蔥段提味,味道層次豐富。魚身份量夠大,肉質新鮮,食完好滿足,係湘菜嘅經典之選!🐟鮑魚老鴨煲係另一份主菜,煲仔熱辣辣上枱,湯底濃郁,鴨肉燉得軟腍,入口無渣,帶點藥材嘅香氣。鮑魚細細隻但好鮮甜,吸滿湯汁,咬落有彈性。呢款煲仔份量足,兩三人share都夠!🦆小炒絲瓜係一道清爽嘅小菜,絲瓜炒得嫩綠,保持爽脆嘅口感,配上少少蒜蓉帶D清香。調味簡單但好突出絲瓜嘅鮮甜,唔會太油膩,食完一碟覺得好開胃。呢款菜啱晒想食啲清淡嘅朋友!🥒最後係手打檸檬茶,檸檬切片新鮮,茶底用紅茶,入口有陣陣茶香同檸檬嘅酸爽。甜度調得啱啱好,唔會太

最後係手打檸檬茶,檸檬切片新鮮,茶底用紅茶,入口有陣陣茶香同檸檬嘅酸爽。甜度調得啱啱好,唔會太甜,飲落好清涼。食完辣菜嚟杯真係好解膩!🍋
2025-06-19 333 浏览
湘野裝潢簡潔,燈光明亮,座位舒適,是一家正宗湖南湘菜餐廳。蒜蓉粉絲活蝦:蝦肉鮮嫩Q彈,因為選用新鮮活蝦,蒸煮後保持肉質彈性且鮮甜,粉絲吸收了蝦汁和蒜蓉的精華,口感爽滑且帶有濃郁的鮮。紅燒鱸魚味道鹹中帶甜,醬汁濃郁且香氣十足,融合了蔥、薑、蒜和辣椒的香味,魚肉鮮嫩且入味,湯汁鮮美。香辣扇子骨:扇子骨的味道以麻辣鲜香为主,肉質嫩滑且入味,帶有濃郁的香辛料香氣,配合青紅辣椒和花椒的微微辣度,刺激食欲,吃起來外脆内鮮,每塊骨頭上的肉都特别香嫩。蒸鮮雞蛋:既有蛋的滑嫩,又有肉碎的鮮香,口感細膩且入口即化,非常適合配飯。香辣小酥肉味道香辣麻辣,外酥里嫩,肉香四溢。大碗花菜炒出来保持脆嫩,香辣可口,非常下飯。
湘野裝潢簡潔,燈光明亮,座位舒適,是一家正宗湖南湘菜餐廳。

香辣小酥肉味道香辣麻辣,外酥里嫩,肉香四溢。

大碗花菜炒出来保持脆嫩,香辣可口,非常下飯。

2025-06-17 490 浏览
最近去咗一間主打湖南菜嘅小炒餐廳,主打即叫即炒,份量大份,晚餐時間勁多街坊客辣子雞外層炸得香脆,入面啖啖肉,唔會太乾,配埋乾椒同蔥粒,一入口有香有辣,但辣度唔會太刺激,好啱配飯湘野辣椒炒肉係熱炒上枱,豬肉唔肥,炒得入味,青椒爽口,鑊氣足!蒜蓉粉絲蒸蝦蝦新鮮,大大隻開咗邊,進食唔困難,粉絲吸晒蝦汁同蒜香,底味濃,撈飯一流老長沙臭豆腐炸得乾身,唔會過油,有淡淡豆香,味道比預期溫和,唔算太臭,幾適合初試者。手打鴨屎香檸檬茶大大杯,茶味夠,唔太甜,解膩之選。環境方面乾淨明亮,枱與枱之間唔算迫,仲可以見到廚房現炒,好有街坊餐廳嘅感覺。價錢以地道湖南菜嚟講算合理

湘野辣椒炒肉

係熱炒上枱,豬肉唔肥,炒得入味,青椒爽口,鑊氣足!

蒜蓉粉絲蒸蝦

老長沙臭豆腐

手打鴨屎香檸檬茶
大大杯,茶味夠,唔太甜,解膩之選。

2025-06-13 435 浏览
今次我同朋友嚟到美孚嘅湘野餐廳,環境舒適,充滿湘菜風情,但令我最驚喜嘅係佢嘅甜品,尤其是係佢嘅發糕同埋糍粑!⭐️紅糖發糕呢個發糕真心好有驚喜,紅棗紅糖味好出,而且更加重要嘅係佢嘅口感非常之出色,回彈力好好,口感柔軟,非常之正!⭐️老長沙糖油粑呢個並非好似平時食嘅紅糖糍粑咁,反而係有啲似湯圓,佢裏面冇任何內餡,但係佢整個口感非常之軟糯,而佢配上糖汁簡單又甜而不膩,煙煙韌韌令人好上癮!⭐️ 蒜香花甲呢道花甲蒜香味濃郁,花甲肉質鮮嫩,而且份量超級多淡淡都係蒜蓉香味!⭐️ 湘野辣椒炒肉呢道菜嘅辣味適中,肉質嫩滑,搭配新鮮辣椒,味道非常過癮,真係好開胃!⭐️ 大碗花菜花菜炒得剛好,口感清脆,調味簡單卻美味,係一個健康又美味的選擇!⭐️ 老長沙臭豆腐呢個臭豆腐外脆內軟,香氣撲鼻,搭配特製醬汁,味道出奇地好,真係一個好驚喜!🧄🧊 手打鴨屎檸檬茶呢杯檸檬茶清新可口,鴨屎香氣獨特,飲落去非常消暑,係一個完美的飲品選擇!今次嘅用餐體驗非常愉快,每一道菜都新鮮、美味,環境舒適,期待下次再來試更多湘菜!👍😋

⭐️紅糖發糕

⭐️老長沙糖油粑

⭐️ 蒜香花甲

⭐️ 湘野辣椒炒肉

⭐️ 大碗花菜

⭐️ 老長沙臭豆腐

🧊 手打鴨屎檸檬茶

喺荔枝角想食正宗湘菜?「湘野」嘅小炒黃牛肉絕對係隱藏王牌! 呢道菜一出場就聞到嗆辣香氣,牛肉切得薄身又均勻,大火爆炒鎖住肉汁,入口嫩滑唔韌,仲帶微微焦邊,鑊氣十足!靈魂在於湘式調味:湖南直送泡椒 + 新鮮小米辣芹菜段、蒜片爆香秘製醬汁鹹香帶鮮辣度唔會死鹹,反而層次分明,越食越上癮!牛肉份量夠晒多,撈埋辣椒同蒜片一齊食,送飯簡直「無得頂」~貼士: 建議叫中辣(湖南風味更突出) 即叫即炒,上枱熱辣辣食最正加杯冰凍酸梅湯解辣,完美配搭!其他必試:土匪豬肝、干鍋肥腸食過嘅老友都讚:「牛肉嫩過茶記乾炒牛河!」「辣到流汗都停唔到口~」想試地道湘式風味?呢碟小炒黃牛肉,絕對係你嘅頭號目標!

靈魂在於湘式調味:
湖南直送泡椒 + 新鮮小米辣
芹菜段、蒜片爆香
秘製醬汁鹹香帶鮮

貼士:
建議叫中辣(湖南風味更突出)
即叫即炒,上枱熱辣辣食最正
加杯冰凍酸梅湯解辣,完美配搭!

其他必試:土匪豬肝、干鍋肥腸

2025-05-29
午餐
2025-06-08 357 浏览
美孚真係無乜嘢好食,知呢間湘野開咗一段時間,街坊話ok,今日黎試吓。果然無令我失望,真係美孚少有嘅好食餐廳。 佢環境裝修比之前的店光猛乾淨我喜歡有少少辣,但又唔可以好辣,我食譚仔只能5小辣。 所以,今次都係博一博。兩個餸都叫小辣,啱我口味,有啲香辣,唔會食得辛苦,佢味道都好味。食辣嘅朋友都話好食,唔會嫌佢辣辣子雞一向都係肉少,呢個算有點肉了土匪豬干都幾野味, 真係餸飯正!茶係玄米茶,好夠味欣賞佢哋服務,樓面未能及時處,佢大廚親自上菜,呢點我欣賞佢哋嘅合作! 不過,樓面侍應真係要加強一點! 希望佢哋可以保持水準,做耐啲! 美孚終於有多一間我覺得可以encore嘅食肆

辣子雞一向都係肉少,呢個算有點肉了

辣子雞

土匪豬干都幾野味, 真係餸飯正!
土匪豬干

茶係玄米茶,好夠味

美孚終於有多一間我覺得可以encore嘅食肆
土匪豬干
2025-06-07 1393 浏览
作為美孚街坊,當然知道有咩新店開業啦,而呢一間「湘野」其實開咗一段日子,不過,因為喺賣湘菜,即喺湖南菜,辣嘢嚟,所以,一直無幫襯。到最近,老死夏總話去挑戰吓,我又見間餐廳經常客似雲來咁,小弟就捨命陪大佬。對外全落地玻璃,所以,晌外面都已經睇到餐廳燈火通明,一字長形格局,簡約裝修,淺木色系襯綠,整體感覺幾舒服。最好梗喺窗邊卡位,有街景望吓,又闊落,不過,當然被人揀晒啦。枱側拉櫃一邊放齊筷子、匙羹、牙簽同紙巾,而另一邊喺吉嘅,唔喺放漏嘢,而喺放飯煲,因店家嘅米飯喺可以原煲咁上。一大張紙就喺餐牌,唔少喺湖南家常菜,但好老實,湖南菜小弟都喺第一次食,雖話家常,但對我哋嚟講都喺有特色,定價亦好相宜。落單就掃二維碼,另外,一大壺麥茶先奉上。湘野辣椒炒肉 $99見餐牌放咗大大張相,絕對喺餐廳嘅推介,仲專登叫人叫埋手打鴨屎檸檬茶嚟襯。呢度啲餸菜真喺好夠份量,就好似呢道炒肉,一大「鑊」架,我哋揀小辣,所以,食起嚟有辣勁,卻唔會太嗆喉。而精選鄉野黑豬肉質好軟腍,除咗有青椒香,仲好有蒜香,好惹味,餸飯一流,不過,一片片薄薄透明嘅唔喺好知乜,但爽爽哋幾脆口。泡椒牛蛙 $129田雞好耐無食過,難得老死都啱,所以

湘野辣椒炒肉 $99

泡椒牛蛙 $129

田雞好耐無食過,難得老死都啱,所以,嗌一客試試。嘩!非常之大鍋,雖然面頭放咗唔少辣椒,但食落無預期咁辣,不過,都比「湘野辣椒炒肉」辣一級,此外,仲有唔少黑木耳、枝竹作為配菜。講番啲田雞,果然好嫩滑,具辣勁,又有少少酸辣感;而黑木耳好爽脆,枝竹嗦滿汁好好食,但由於幾辣吓,小弟就淺嚐少少,其他就留番俾夏總處決。
泡椒牛蛙
泡椒牛蛙
蒜蓉粉絲活蝦 $118

就番小弟,就點一道完全唔辣嘅蒜蝦,單睇賣相就知喺好手功嘅菜式,所有鮮蝦都起晒雙飛,砌得好立體,並且墊滿粉絲,加咗勁蒜,所以,食起嚟好惹味,而蝦肉鮮甜爽彈,絕對食得出靚蝦嚟,粉絲又嗦滿汁,口感滑溜溜,正呀!
五常大米 $10碗 / $30煲

幾款餸都好配飯,一煲雖然喺抵,不過,兩個人食唔到幾多,都喺散點一碗碗先。晌大廳有個位放滿晒迷你飯煲,真喺有少少震撼感。小弟就無深究何謂「五常」,但啲飯粒好軟熟,好有飯香。
手打鴨屎香檸檬茶 $28

既然店家推薦「手打鴨屎檸檬茶」要配上「湘野辣椒炒肉」,加上食辣嘢搵杯凍飲解吓辣喺小弟「生存之道」,當然嗌番杯。果然勁大杯,仲加片薄荷葉做裝飾,睇落更清爽。飲落確喺冰涼解辣,而「鴨屎香」喺烏龍茶類,茶底濃郁又幽香,檸檬香味清新又無澀味,甜度又啱啱好,好飲!
手打鴨屎香檸檬茶
呢個鋪位都轉過好多手,觀乎人流,似乎「湘野」可以做得更長,一來環境企理光猛,二來招呼好,服務殷勤,啲侍應又好有禮貌,個個嚟食餐飯都唔想受氣嘛,三來食物確喺有水準,何況同類餐廳晌呢區無,嗜辣嘅客人就猶如搵到新大陸
2025-06-05 303 浏览
一直都見到屋企樓下好多人排隊,其實我已經食過幾次佢唔同的分店,菜式都有所不同,這次特意寫下幾道我覺得值得推介的菜式。香辣扇子骨炸得好香口好似食緊零食咁,肉質乾身但係唔柴,搭配香辣的調味,讓人一口接一口。。紅燒鱸魚炸得酥脆,魚肉香唔腥,吃起來十分入味。湘野辣椒炒肉這道湘野辣椒炒肉非常受歡迎,係店家嘅招牌菜,肉片份量唔算多,但係搭配辣椒的香氣,好適合送飯。香辣小酥肉香辣小酥肉外脆內嫩,上面糝咗辣椒粉,食落有啲似熱浪薯片嘅味道,適合當下酒菜。香乾炒豬耳口感特別,豬耳脆口,菜式散發煮一種煙燻嘅味道,更具風味。紅糖發糕擁有婆仔口味嘅我特別鍾意呢個,甜度適中,口感柔軟,搭配紅糖的香氣,即刻諗起童年早餐會食嘅蛋糕。五常大米用飯煲上枱的米飯,燈光之下晶瑩禿,粒粒分明,比平時嘅飯多咗浸香味,唔知係咪有加特別嘅香精呢😂。這家湘菜餐廳的菜品水準穩定,味道鮮明,特別適合喜歡重口味的食客。所以都解釋到點解佢喺美孚咁受歡迎。

香辣扇子骨

紅燒鱸魚
炸得酥脆,魚肉香唔腥,吃起來十分入味。

香辣小酥肉

香乾炒豬耳

口感特別,豬耳脆口,菜式散發煮一種煙燻嘅味道,更具風味。

紅糖發糕

2025-05-29 411 浏览
我有個同事喜歡食美味辣菜,就介紹我去佢樓下間小炒湖南菜式餐廳,這間餐廳叫湘野,佢話菜式煮得好食,食物質素好,價錢又唔貴,亦都冇收加一,仲日日都好多顧客。我同朋友見到餐廳地方整潔,座位寬敞,坐得舒服,店員服務態度都好,推介食物比顧客,小炒湖南菜式都不少,菜式份量亦不少,我哋選咗梅菜扣肉、農家一碗香、香辣小酥肉、香辣扇子骨、蒜蓉粉絲活蝦、五常大米、手打鴨屎檸檬茶,點菜時辣味仲有得選,有微辣、中辣、熱辣,真係令人叫得開心,多謝同事推介我同朋友來食。🐷梅菜扣肉五花肉質經過長時間蒸製,肥肉部分入口即化,瘦肉酥爛不柴,層次分明,梅菜鹹香濃郁,吸收肉汁後軟嫩帶微脆,與肉香完美融合,整體濃油赤醬的醇厚感,鹹甜交織,肥而不膩,配飯絕佳。🥚農家一碗香雞蛋、辣椒、五花肉等爆炒,雞蛋外焦裡嫩,五花肉片焦香有嚼勁,風味辣味鮮明,紅椒的鮮辣,鑊氣十足,油香四溢卻不膩口。入口蛋有酥軟,肉有彈性,辣椒有爽脆,口感層次豐富。🌶️香辣小酥肉麵衣酥脆蓬鬆,外皮咬下有「喀嚓」聲,內裡豬肉條鮮嫩多汁,醃製入味,花椒粉帶來微麻後勁,配上辣椒粉的香辣,刺激但不嗆喉,適合吃飯。🌶️香辣扇子骨豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落

🐷梅菜扣肉

🥚農家一碗香

🌶️香辣小酥肉

🌶️香辣扇子骨
豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落重口味,表面焦香微脆,辣味滲透纖維,需用手撕著吃,體驗啃骨的樂趣,越嚼越香。

🦐蒜蓉粉絲活蝦
新鮮活蝦蒸製後彈牙鮮甜,蒜蓉去腥提鮮,粉絲吸飽蝦汁與蒜油,滑溜順口,略帶韌性,金銀蒜生熟混合,濃郁香氣,油潤但不膩。

🍚五常大米
米粒飽滿油亮,煮熟後晶瑩黏性適中,帶自然甜味,質地軟糯中帶Q彈,冷後不易回生,米香濃郁,好配合菜式來食,就算空口吃也香甜。

🍋手打鴨屎檸檬茶
茶底茶香清新不澀,檸檬果肉纖維感明顯,酸爽透亮,特色是名字「鴨屎」茶葉,鴨屎花香馥郁,回甘悠長,冰飲解膩。
2025-05-08 306 浏览
今日黎到湘野,主打正宗湖南風味,嗜辣者必試!這次點的幾道菜都頗有驚喜,香辣濃郁、鑊氣十足。晚飯時間十分旺場!擂辣椒皮蛋 濃郁的辣椒香!皮蛋綿密滑嫩,和辣椒夾在一起,辛香開胃,辣度適中,超級下飯! 招牌菜:湘野辣椒炒肉 豬肉片炒得嫩滑不柴,辣椒香辣夠味,醬汁濃郁卻不膩,配上熱騰騰的米飯,簡直是完美搭配! 蒜蓉粉絲活蝦 蝦新鮮彈牙,蒜蓉香氣撲鼻,粉絲吸收了鮮蝦味,也是很送飯手打鴨屎檸檬茶酸甜清爽,檸檬香氣濃郁,辣到受不了時來一口,瞬間解辣! 五常大米一整個飯煲送上抬面,最適合幾個人分享。米粒飽滿、香Q有嚼勁,搭配重口味的湘菜剛剛好。 紅燒鱸魚濃稠的醬汁裹覆魚身,醬油、糖與米酒的焦香撲鼻,帶點微微的薑蒜辛香,醬汁鹹甜適中,帶點微焦的醬香,魚皮煎得微酥,肉質細嫩,筷子一夾就「蒜瓣狀」散開,證明火候控制得當。

招牌菜:湘野辣椒炒肉

蒜蓉粉絲活蝦

蝦新鮮彈牙,蒜蓉香氣撲鼻,粉絲吸收了鮮蝦味,也是很送飯

手打鴨屎檸檬茶

酸甜清爽,檸檬香氣濃郁,辣到受不了時來一口,瞬間解辣!

紅燒鱸魚

2025-05-05
2025-04-30 354 浏览
美孚站附近最近新開咗呢間湖南菜 — 湘野!唔使特登北上就可以食到新鮮現炒、鑊氣十足嘅辣椒炒肉,真係好方便啊~✨湘野辣椒炒肉肉質柔軟嘅豬肉片同埋翠嫩嘅青椒本身已經好夾,再加埋爽脆嘅白木耳,成道餸都好鮮香入味~✨農家殺豬菜聽個名覺得好得意,原來係由豬潤、豬肚、腩肉同埋豬血煮成嘅一道菜!香辣又惹味,用來送飯一流~✨蒜蓉粉絲活蝦蝦肉鮮嫩彈牙,底層嘅粉絲仲吸收咗蒜蓉同埋醬油嘅香味~✨擂辣椒皮蛋擂辣椒皮蛋主要係將青椒同埋軟滑Q彈嘅皮蛋搗爛,食落去有一種好細緻嘅醬感,風味獨特,令人好有驚喜~✨蒸鮮雞蛋蒸鮮雞蛋口感嫩滑,加咗醬油同埋肉碎之後,蒸蛋嘅鮮味更加突出~✨手打鴨屎香檸檬茶同辣椒炒肉真係好夾,解辣又解渴~✨白飯食物味道正宗,仲有唔同辣度可以選擇,更加適合香港人口味~

✨湘野辣椒炒肉

✨農家殺豬菜
農家殺豬菜

✨蒜蓉粉絲活蝦
蝦肉鮮嫩彈牙,底層嘅粉絲仲吸收咗蒜蓉同埋醬油嘅香味~

✨擂辣椒皮蛋

✨蒸鮮雞蛋
蒸鮮雞蛋

✨手打鴨屎香檸檬茶
同辣椒炒肉真係好夾,解辣又解渴~

✨白飯

食物味道正宗,仲有唔同辣度可以選擇,更加適合香港人口味~
農家殺豬菜
蒸鮮雞蛋
2025-04-21 245 浏览
為食花太郎 Fafafoodblog 🍴湘野辣椒炒肉99 蚊🐖用左豬腳肉炒 夠彈牙肉汁多 辣椒用左青辣椒 辣得黎香唔係死辣 正🍴剁椒魚頭王99 蚊🐟魚頭肉好香滑 大大件 剁椒好香 魚肉盡吸辣汁 好正 🍴干鍋肥腸89 蚊🐖肥腸夠肥美 勁多筍 盡吸辣汁 要黎撈飯正🍴大碗花菜 55 蚊🌶️🥬大大碗福花 辣椒葱花蒜頭炒得好香 福花爽口新鮮 正🍴五常大米 一煲30 蚊🍛#魚頭 #剁椒 #湘菜 #肥腸 #麻辣 #炒肉Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#湘野美孚寶輪街9號地鋪~~~~~~~~~~~~~~
為食花太郎 Fafafoodblog
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湘野
美孚寶輪街9號地鋪
~~~~~~~~~~~~~~
2025-04-21