2025-05-29
我有個同事喜歡食美味辣菜,就介紹我去佢樓下間小炒湖南菜式餐廳,這間餐廳叫湘野,佢話菜式煮得好食,食物質素好,價錢又唔貴,亦都冇收加一,仲日日都好多顧客。我同朋友見到餐廳地方整潔,座位寬敞,坐得舒服,店員服務態度都好,推介食物比顧客,小炒湖南菜式都不少,菜式份量亦不少,我哋選咗梅菜扣肉、農家一碗香、香辣小酥肉、香辣扇子骨、蒜蓉粉絲活蝦、五常大米、手打鴨屎檸檬茶,點菜時辣味仲有得選,有微辣、中辣、熱辣,真係令人叫得開心,多謝同事推介我同朋友來食。🐷梅菜扣肉五花肉質經過長時間蒸製,肥肉部分入口即化,瘦肉酥爛不柴,層次分明,梅菜鹹香濃郁,吸收肉汁後軟嫩帶微脆,與肉香完美融合,整體濃油赤醬的醇厚感,鹹甜交織,肥而不膩,配飯絕佳。🥚農家一碗香雞蛋、辣椒、五花肉等爆炒,雞蛋外焦裡嫩,五花肉片焦香有嚼勁,風味辣味鮮明,紅椒的鮮辣,鑊氣十足,油香四溢卻不膩口。入口蛋有酥軟,肉有彈性,辣椒有爽脆,口感層次豐富。🌶️香辣小酥肉麵衣酥脆蓬鬆,外皮咬下有「喀嚓」聲,內裡豬肉條鮮嫩多汁,醃製入味,花椒粉帶來微麻後勁,配上辣椒粉的香辣,刺激但不嗆喉,適合吃飯。🌶️香辣扇子骨豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落
🐷梅菜扣肉
🥚農家一碗香
🌶️香辣小酥肉
🌶️香辣扇子骨
豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落重口味,表面焦香微脆,辣味滲透纖維,需用手撕著吃,體驗啃骨的樂趣,越嚼越香。
🦐蒜蓉粉絲活蝦
新鮮活蝦蒸製後彈牙鮮甜,蒜蓉去腥提鮮,粉絲吸飽蝦汁與蒜油,滑溜順口,略帶韌性,金銀蒜生熟混合,濃郁香氣,油潤但不膩。
🍚五常大米
米粒飽滿油亮,煮熟後晶瑩黏性適中,帶自然甜味,質地軟糯中帶Q彈,冷後不易回生,米香濃郁,好配合菜式來食,就算空口吃也香甜。
🍋手打鴨屎檸檬茶
茶底茶香清新不澀,檸檬果肉纖維感明顯,酸爽透亮,特色是名字「鴨屎」茶葉,鴨屎花香馥郁,回甘悠長,冰飲解膩。