2025-06-01 435 浏览
喺香港想食辣,多數食川菜,湘菜都係好辣,舖頭又少,香港少啲人想試。不過美孚發現一間湘菜,號稱本港餐飲品牌,符合港人口味。不過湘菜辣味十足,口感獨特,重調味,如果真係做到正宗湖南風味,真係同本地口味差好遠!所以想試下點樣咁辣嘅嘢,可以符合港人口味先!呢度係香港價錢,但有正宗嘅湖南味道,同埋服務好好。雖然用QR CODE 落單,不過有咩問題,或者有需要嘅餐具職員都會好快幫到你!落單前,睇下餐牌先舖頭環境擂辣椒皮蛋 $59 尖椒肉質厚實,辣味適中。將尖椒用火燒,表皮會出現虎皮紋路,可以增添香氣同口感。呢個時候就可以搣曬啲皮,切條,同皮蛋放埋一齊。所謂「擂」就係將辣椒同皮蛋,放落碗度,用木杵擂成糊狀。辣椒的辛辣與皮蛋的滑嫩相結合,口感層次豐富,又係好適合送飯。老長沙臭豆腐 中辣 $39 湖南臭豆腐黑色,主要因為發酵過程中使用特定嘅調料和微生物,使豆腐吸收了更多嘅香料同顏色,應該比廣東嘅臭豆腐臭。不過因為呢個辣汁調得好,所以只食到外皮酥脆,外脆內嫩。直到吞落去果陣,自然會有返啲臭味。湘式梅菜扣肉 午餐 $59送例湯、時蔬、開胃菜、白飯雖然賣相好似#兩餸飯 ,不過價錢平啲,份量細啲,可以叫多幾樣餸

落單前,睇下餐牌先
舖頭環境
擂辣椒皮蛋 $59
老長沙臭豆腐 中辣 $39
湘式梅菜扣肉 午餐 $59
送例湯、時蔬、開胃菜、白飯
雖然賣相好似#兩餸飯 ,不過價錢平啲,份量細啲,可以叫多幾樣餸。梅菜扣肉炆得好腍,梅菜有爆炒過,更加香口。原來加少少辣椒會更加惹味,同埋無咁肥膩,飯都食多幾碗啊!
五常大米(碗) $10
雖然$30有一煲,不過真係食唔曬。五常大米產自黑龍江五常市,水源潔淨,土壤肥沃,可以種到更圓潤、飽滿嘅大米 東北五常大米飯粒圓飽滿,色澤晶瑩透亮,煮出來嘅飯香氣四溢,口感軟滑,韌性十足。每口都充滿米香,加上每樣餸都香辣多汁,咁好送飯,自然咁飽都要加多碗。
乾鍋肥腸 大辣 $89
呢道乾鍋肥腸色香味俱全,肥腸鮮嫩,配上筍絲同青紅辣椒,香辣味十足。濃郁嘅調味讓人欲罷不能,非常開胃!
香辣扇子骨 小辣 $89
扇子骨係豬肋骨部位,位於豬嘅背部,靠近脊椎,由於骨頭形狀似扇子,所以叫#扇子骨。同西餐嘅豬肋骨(肋排)唔同位置。肉質較鮮嫩,帶有一定的脂肪。炸完再用辣椒同蒜芯切碎炒香,少少香辣,又有甜味,類似#大牌檔 嘅#椒鹽骨 ,所以呢碟好適合香港人食。呢碟嘢咁香口,無叫啤酒,其實真係差啲嘢。
老長沙糖油粑粑 $39
簡單啲講,佢係幾粒無餡大湯丸,浸住濃紅糖水,熱嘅時候糖油粑粑,會又軟又煙韌,攤凍可以更加韌,食飽食肯定更加飽,但係個紅糖真係食落好舒服。雖然唔花巧,不過覺得好食過炸紅糖糍粑。
紅糖發糕 $39
一籠圓形咁上,以為係千層馬拉糕?原來無咁鬆,反而有少少煙韌,口感近乎馬拉糕同白糖糕之間,都有少少紅糖味,係一款幾特別嘅唔知叫點心定甜品
手打鴨屎檸檬茶 28*2=$55
檸檬茶用左鴨屎香烏龍茶,色澤金黃,清香撲鼻。檸檬用返普通黃色西檸,皮無咁厚,但一樣酸甜適中,茶味醇厚。每一口都好清新,特別解渴,雖然無得少甜少冰,但咁大杯反而適合解辣解膩,所以食完呢餐真係成杯飲曬!
總金額 $479
2025-05-27
  • 香辣扇子骨
  • 乾鍋肥腸
  • 紅糖發糕
2025-06-17 0 浏览
最近去咗一間主打湖南菜嘅小炒餐廳,主打即叫即炒,份量大份,晚餐時間勁多街坊客辣子雞外層炸得香脆,入面啖啖肉,唔會太乾,配埋乾椒同蔥粒,一入口有香有辣,但辣度唔會太刺激,好啱配飯湘野辣椒炒肉係熱炒上枱,豬肉唔肥,炒得入味,青椒爽口,鑊氣足!蒜蓉粉絲蒸蝦蝦新鮮,大大隻開咗邊,進食唔困難,粉絲吸晒蝦汁同蒜香,底味濃,撈飯一流老長沙臭豆腐炸得乾身,唔會過油,有淡淡豆香,味道比預期溫和,唔算太臭,幾適合初試者。手打鴨屎香檸檬茶大大杯,茶味夠,唔太甜,解膩之選。環境方面乾淨明亮,枱與枱之間唔算迫,仲可以見到廚房現炒,好有街坊餐廳嘅感覺。價錢以地道湖南菜嚟講算合理

湘野辣椒炒肉

係熱炒上枱,豬肉唔肥,炒得入味,青椒爽口,鑊氣足!

蒜蓉粉絲蒸蝦

老長沙臭豆腐

手打鴨屎香檸檬茶
大大杯,茶味夠,唔太甜,解膩之選。

2025-06-13 0 浏览
今次我同朋友嚟到美孚嘅湘野餐廳,環境舒適,充滿湘菜風情,但令我最驚喜嘅係佢嘅甜品,尤其是係佢嘅發糕同埋糍粑!⭐️紅糖發糕呢個發糕真心好有驚喜,紅棗紅糖味好出,而且更加重要嘅係佢嘅口感非常之出色,回彈力好好,口感柔軟,非常之正!⭐️老長沙糖油粑呢個並非好似平時食嘅紅糖糍粑咁,反而係有啲似湯圓,佢裏面冇任何內餡,但係佢整個口感非常之軟糯,而佢配上糖汁簡單又甜而不膩,煙煙韌韌令人好上癮!⭐️ 蒜香花甲呢道花甲蒜香味濃郁,花甲肉質鮮嫩,而且份量超級多淡淡都係蒜蓉香味!⭐️ 湘野辣椒炒肉呢道菜嘅辣味適中,肉質嫩滑,搭配新鮮辣椒,味道非常過癮,真係好開胃!⭐️ 大碗花菜花菜炒得剛好,口感清脆,調味簡單卻美味,係一個健康又美味的選擇!⭐️ 老長沙臭豆腐呢個臭豆腐外脆內軟,香氣撲鼻,搭配特製醬汁,味道出奇地好,真係一個好驚喜!🧄🧊 手打鴨屎檸檬茶呢杯檸檬茶清新可口,鴨屎香氣獨特,飲落去非常消暑,係一個完美的飲品選擇!今次嘅用餐體驗非常愉快,每一道菜都新鮮、美味,環境舒適,期待下次再來試更多湘菜!👍😋

⭐️紅糖發糕

⭐️老長沙糖油粑

⭐️ 蒜香花甲

⭐️ 湘野辣椒炒肉

⭐️ 大碗花菜

⭐️ 老長沙臭豆腐

🧊 手打鴨屎檸檬茶

喺荔枝角想食正宗湘菜?「湘野」嘅小炒黃牛肉絕對係隱藏王牌! 呢道菜一出場就聞到嗆辣香氣,牛肉切得薄身又均勻,大火爆炒鎖住肉汁,入口嫩滑唔韌,仲帶微微焦邊,鑊氣十足!靈魂在於湘式調味:湖南直送泡椒 + 新鮮小米辣芹菜段、蒜片爆香秘製醬汁鹹香帶鮮辣度唔會死鹹,反而層次分明,越食越上癮!牛肉份量夠晒多,撈埋辣椒同蒜片一齊食,送飯簡直「無得頂」~貼士: 建議叫中辣(湖南風味更突出) 即叫即炒,上枱熱辣辣食最正加杯冰凍酸梅湯解辣,完美配搭!其他必試:土匪豬肝、干鍋肥腸食過嘅老友都讚:「牛肉嫩過茶記乾炒牛河!」「辣到流汗都停唔到口~」想試地道湘式風味?呢碟小炒黃牛肉,絕對係你嘅頭號目標!

靈魂在於湘式調味:
湖南直送泡椒 + 新鮮小米辣
芹菜段、蒜片爆香
秘製醬汁鹹香帶鮮

貼士:
建議叫中辣(湖南風味更突出)
即叫即炒,上枱熱辣辣食最正
加杯冰凍酸梅湯解辣,完美配搭!

其他必試:土匪豬肝、干鍋肥腸

2025-05-29
午餐
2025-06-08 136 浏览
美孚真係無乜嘢好食,知呢間湘野開咗一段時間,街坊話ok,今日黎試吓。果然無令我失望,真係美孚少有嘅好食餐廳。 佢環境裝修比之前的店光猛乾淨我喜歡有少少辣,但又唔可以好辣,我食譚仔只能5小辣。 所以,今次都係博一博。兩個餸都叫小辣,啱我口味,有啲香辣,唔會食得辛苦,佢味道都好味。食辣嘅朋友都話好食,唔會嫌佢辣辣子雞一向都係肉少,呢個算有點肉了土匪豬干都幾野味, 真係餸飯正!茶係玄米茶,好夠味欣賞佢哋服務,樓面未能及時處,佢大廚親自上菜,呢點我欣賞佢哋嘅合作! 不過,樓面侍應真係要加強一點! 希望佢哋可以保持水準,做耐啲! 美孚終於有多一間我覺得可以encore嘅食肆

辣子雞一向都係肉少,呢個算有點肉了

辣子雞

土匪豬干都幾野味, 真係餸飯正!
土匪豬干

茶係玄米茶,好夠味

美孚終於有多一間我覺得可以encore嘅食肆
土匪豬干
2025-06-07 282 浏览
作為美孚街坊,當然知道有咩新店開業啦,而呢一間「湘野」其實開咗一段日子,不過,因為喺賣湘菜,即喺湖南菜,辣嘢嚟,所以,一直無幫襯。到最近,老死夏總話去挑戰吓,我又見間餐廳經常客似雲來咁,小弟就捨命陪大佬。對外全落地玻璃,所以,晌外面都已經睇到餐廳燈火通明,一字長形格局,簡約裝修,淺木色系襯綠,整體感覺幾舒服。最好梗喺窗邊卡位,有街景望吓,又闊落,不過,當然被人揀晒啦。枱側拉櫃一邊放齊筷子、匙羹、牙簽同紙巾,而另一邊喺吉嘅,唔喺放漏嘢,而喺放飯煲,因店家嘅米飯喺可以原煲咁上。一大張紙就喺餐牌,唔少喺湖南家常菜,但好老實,湖南菜小弟都喺第一次食,雖話家常,但對我哋嚟講都喺有特色,定價亦好相宜。落單就掃二維碼,另外,一大壺麥茶先奉上。湘野辣椒炒肉 $99見餐牌放咗大大張相,絕對喺餐廳嘅推介,仲專登叫人叫埋手打鴨屎檸檬茶嚟襯。呢度啲餸菜真喺好夠份量,就好似呢道炒肉,一大「鑊」架,我哋揀小辣,所以,食起嚟有辣勁,卻唔會太嗆喉。而精選鄉野黑豬肉質好軟腍,除咗有青椒香,仲好有蒜香,好惹味,餸飯一流,不過,一片片薄薄透明嘅唔喺好知乜,但爽爽哋幾脆口。泡椒牛蛙 $129田雞好耐無食過,難得老死都啱,所以

湘野辣椒炒肉 $99

泡椒牛蛙 $129

田雞好耐無食過,難得老死都啱,所以,嗌一客試試。嘩!非常之大鍋,雖然面頭放咗唔少辣椒,但食落無預期咁辣,不過,都比「湘野辣椒炒肉」辣一級,此外,仲有唔少黑木耳、枝竹作為配菜。講番啲田雞,果然好嫩滑,具辣勁,又有少少酸辣感;而黑木耳好爽脆,枝竹嗦滿汁好好食,但由於幾辣吓,小弟就淺嚐少少,其他就留番俾夏總處決。
泡椒牛蛙
泡椒牛蛙
蒜蓉粉絲活蝦 $118

就番小弟,就點一道完全唔辣嘅蒜蝦,單睇賣相就知喺好手功嘅菜式,所有鮮蝦都起晒雙飛,砌得好立體,並且墊滿粉絲,加咗勁蒜,所以,食起嚟好惹味,而蝦肉鮮甜爽彈,絕對食得出靚蝦嚟,粉絲又嗦滿汁,口感滑溜溜,正呀!
五常大米 $10碗 / $30煲

幾款餸都好配飯,一煲雖然喺抵,不過,兩個人食唔到幾多,都喺散點一碗碗先。晌大廳有個位放滿晒迷你飯煲,真喺有少少震撼感。小弟就無深究何謂「五常」,但啲飯粒好軟熟,好有飯香。
手打鴨屎香檸檬茶 $28

既然店家推薦「手打鴨屎檸檬茶」要配上「湘野辣椒炒肉」,加上食辣嘢搵杯凍飲解吓辣喺小弟「生存之道」,當然嗌番杯。果然勁大杯,仲加片薄荷葉做裝飾,睇落更清爽。飲落確喺冰涼解辣,而「鴨屎香」喺烏龍茶類,茶底濃郁又幽香,檸檬香味清新又無澀味,甜度又啱啱好,好飲!
手打鴨屎香檸檬茶
呢個鋪位都轉過好多手,觀乎人流,似乎「湘野」可以做得更長,一來環境企理光猛,二來招呼好,服務殷勤,啲侍應又好有禮貌,個個嚟食餐飯都唔想受氣嘛,三來食物確喺有水準,何況同類餐廳晌呢區無,嗜辣嘅客人就猶如搵到新大陸
2025-06-05 134 浏览
一直都見到屋企樓下好多人排隊,其實我已經食過幾次佢唔同的分店,菜式都有所不同,這次特意寫下幾道我覺得值得推介的菜式。香辣扇子骨炸得好香口好似食緊零食咁,肉質乾身但係唔柴,搭配香辣的調味,讓人一口接一口。。紅燒鱸魚炸得酥脆,魚肉香唔腥,吃起來十分入味。湘野辣椒炒肉這道湘野辣椒炒肉非常受歡迎,係店家嘅招牌菜,肉片份量唔算多,但係搭配辣椒的香氣,好適合送飯。香辣小酥肉香辣小酥肉外脆內嫩,上面糝咗辣椒粉,食落有啲似熱浪薯片嘅味道,適合當下酒菜。香乾炒豬耳口感特別,豬耳脆口,菜式散發煮一種煙燻嘅味道,更具風味。紅糖發糕擁有婆仔口味嘅我特別鍾意呢個,甜度適中,口感柔軟,搭配紅糖的香氣,即刻諗起童年早餐會食嘅蛋糕。五常大米用飯煲上枱的米飯,燈光之下晶瑩禿,粒粒分明,比平時嘅飯多咗浸香味,唔知係咪有加特別嘅香精呢😂。這家湘菜餐廳的菜品水準穩定,味道鮮明,特別適合喜歡重口味的食客。所以都解釋到點解佢喺美孚咁受歡迎。

香辣扇子骨

紅燒鱸魚
炸得酥脆,魚肉香唔腥,吃起來十分入味。

香辣小酥肉

香乾炒豬耳

口感特別,豬耳脆口,菜式散發煮一種煙燻嘅味道,更具風味。

紅糖發糕

2025-05-29 193 浏览
我有個同事喜歡食美味辣菜,就介紹我去佢樓下間小炒湖南菜式餐廳,這間餐廳叫湘野,佢話菜式煮得好食,食物質素好,價錢又唔貴,亦都冇收加一,仲日日都好多顧客。我同朋友見到餐廳地方整潔,座位寬敞,坐得舒服,店員服務態度都好,推介食物比顧客,小炒湖南菜式都不少,菜式份量亦不少,我哋選咗梅菜扣肉、農家一碗香、香辣小酥肉、香辣扇子骨、蒜蓉粉絲活蝦、五常大米、手打鴨屎檸檬茶,點菜時辣味仲有得選,有微辣、中辣、熱辣,真係令人叫得開心,多謝同事推介我同朋友來食。🐷梅菜扣肉五花肉質經過長時間蒸製,肥肉部分入口即化,瘦肉酥爛不柴,層次分明,梅菜鹹香濃郁,吸收肉汁後軟嫩帶微脆,與肉香完美融合,整體濃油赤醬的醇厚感,鹹甜交織,肥而不膩,配飯絕佳。🥚農家一碗香雞蛋、辣椒、五花肉等爆炒,雞蛋外焦裡嫩,五花肉片焦香有嚼勁,風味辣味鮮明,紅椒的鮮辣,鑊氣十足,油香四溢卻不膩口。入口蛋有酥軟,肉有彈性,辣椒有爽脆,口感層次豐富。🌶️香辣小酥肉麵衣酥脆蓬鬆,外皮咬下有「喀嚓」聲,內裡豬肉條鮮嫩多汁,醃製入味,花椒粉帶來微麻後勁,配上辣椒粉的香辣,刺激但不嗆喉,適合吃飯。🌶️香辣扇子骨豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落

🐷梅菜扣肉

🥚農家一碗香

🌶️香辣小酥肉

🌶️香辣扇子骨
豬扇子骨貼骨肉緊實有嚼勁,帶筋膜部位軟彈,食落重口味,表面焦香微脆,辣味滲透纖維,需用手撕著吃,體驗啃骨的樂趣,越嚼越香。

🦐蒜蓉粉絲活蝦
新鮮活蝦蒸製後彈牙鮮甜,蒜蓉去腥提鮮,粉絲吸飽蝦汁與蒜油,滑溜順口,略帶韌性,金銀蒜生熟混合,濃郁香氣,油潤但不膩。

🍚五常大米
米粒飽滿油亮,煮熟後晶瑩黏性適中,帶自然甜味,質地軟糯中帶Q彈,冷後不易回生,米香濃郁,好配合菜式來食,就算空口吃也香甜。

🍋手打鴨屎檸檬茶
茶底茶香清新不澀,檸檬果肉纖維感明顯,酸爽透亮,特色是名字「鴨屎」茶葉,鴨屎花香馥郁,回甘悠長,冰飲解膩。
2025-05-08 181 浏览
今日黎到湘野,主打正宗湖南風味,嗜辣者必試!這次點的幾道菜都頗有驚喜,香辣濃郁、鑊氣十足。晚飯時間十分旺場!擂辣椒皮蛋 濃郁的辣椒香!皮蛋綿密滑嫩,和辣椒夾在一起,辛香開胃,辣度適中,超級下飯! 招牌菜:湘野辣椒炒肉 豬肉片炒得嫩滑不柴,辣椒香辣夠味,醬汁濃郁卻不膩,配上熱騰騰的米飯,簡直是完美搭配! 蒜蓉粉絲活蝦 蝦新鮮彈牙,蒜蓉香氣撲鼻,粉絲吸收了鮮蝦味,也是很送飯手打鴨屎檸檬茶酸甜清爽,檸檬香氣濃郁,辣到受不了時來一口,瞬間解辣! 五常大米一整個飯煲送上抬面,最適合幾個人分享。米粒飽滿、香Q有嚼勁,搭配重口味的湘菜剛剛好。 紅燒鱸魚濃稠的醬汁裹覆魚身,醬油、糖與米酒的焦香撲鼻,帶點微微的薑蒜辛香,醬汁鹹甜適中,帶點微焦的醬香,魚皮煎得微酥,肉質細嫩,筷子一夾就「蒜瓣狀」散開,證明火候控制得當。

招牌菜:湘野辣椒炒肉

蒜蓉粉絲活蝦

蝦新鮮彈牙,蒜蓉香氣撲鼻,粉絲吸收了鮮蝦味,也是很送飯

手打鴨屎檸檬茶

酸甜清爽,檸檬香氣濃郁,辣到受不了時來一口,瞬間解辣!

紅燒鱸魚

2025-05-05
2025-04-30 131 浏览
美孚站附近最近新開咗呢間湖南菜 — 湘野!唔使特登北上就可以食到新鮮現炒、鑊氣十足嘅辣椒炒肉,真係好方便啊~✨湘野辣椒炒肉肉質柔軟嘅豬肉片同埋翠嫩嘅青椒本身已經好夾,再加埋爽脆嘅白木耳,成道餸都好鮮香入味~✨農家殺豬菜聽個名覺得好得意,原來係由豬潤、豬肚、腩肉同埋豬血煮成嘅一道菜!香辣又惹味,用來送飯一流~✨蒜蓉粉絲活蝦蝦肉鮮嫩彈牙,底層嘅粉絲仲吸收咗蒜蓉同埋醬油嘅香味~✨擂辣椒皮蛋擂辣椒皮蛋主要係將青椒同埋軟滑Q彈嘅皮蛋搗爛,食落去有一種好細緻嘅醬感,風味獨特,令人好有驚喜~✨蒸鮮雞蛋蒸鮮雞蛋口感嫩滑,加咗醬油同埋肉碎之後,蒸蛋嘅鮮味更加突出~✨手打鴨屎香檸檬茶同辣椒炒肉真係好夾,解辣又解渴~✨白飯食物味道正宗,仲有唔同辣度可以選擇,更加適合香港人口味~

✨湘野辣椒炒肉

✨農家殺豬菜
農家殺豬菜

✨蒜蓉粉絲活蝦
蝦肉鮮嫩彈牙,底層嘅粉絲仲吸收咗蒜蓉同埋醬油嘅香味~

✨擂辣椒皮蛋

✨蒸鮮雞蛋
蒸鮮雞蛋

✨手打鴨屎香檸檬茶
同辣椒炒肉真係好夾,解辣又解渴~

✨白飯

食物味道正宗,仲有唔同辣度可以選擇,更加適合香港人口味~
農家殺豬菜
蒸鮮雞蛋
2025-04-21 145 浏览
為食花太郎 Fafafoodblog 🍴湘野辣椒炒肉99 蚊🐖用左豬腳肉炒 夠彈牙肉汁多 辣椒用左青辣椒 辣得黎香唔係死辣 正🍴剁椒魚頭王99 蚊🐟魚頭肉好香滑 大大件 剁椒好香 魚肉盡吸辣汁 好正 🍴干鍋肥腸89 蚊🐖肥腸夠肥美 勁多筍 盡吸辣汁 要黎撈飯正🍴大碗花菜 55 蚊🌶️🥬大大碗福花 辣椒葱花蒜頭炒得好香 福花爽口新鮮 正🍴五常大米 一煲30 蚊🍛#魚頭 #剁椒 #湘菜 #肥腸 #麻辣 #炒肉Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#湘野美孚寶輪街9號地鋪~~~~~~~~~~~~~~
為食花太郎 Fafafoodblog
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湘野
美孚寶輪街9號地鋪
~~~~~~~~~~~~~~
2025-04-21
荔枝角這邊開了一家很正宗地道的湘菜館,在門口經過就能聞到湘菜特有的香味,令人忍不住要進去嘗嘗!### 蒜蓉粉絲活蝦新鮮的活蝦切開一半,蒜蓉均勻地鋪在蝦上,蒜香四溢,蝦肉鮮甜,粉絲則吸收了蝦的鮮美湯汁,變得滑順而入味,入口就能讓人感受到蒜蓉的香氣與蝦肉的鮮嫩交融,彷彿在味蕾上跳躍,真是一道色香味俱全的海鮮美食!### 剁椒蒸皖魚新鮮的皖魚,將剁椒均勻地鋪在魚的表面,入口魚肉很嫩滑,富有彈性,鮮嫩的皖魚肉吸收了剁椒的辛辣和香氣,變得更加美味,讓人忍不住一口接一口!### 18秒爆炒牛肉用18秒爆炒牛肉,保持了肉質的鮮嫩和色澤的誘人,牛肉帶著濃郁的香氣,這道菜不僅帶來了辣味的刺激,還讓人感受到川菜的獨特魅力!### 辣子雞大量的紅色干辣椒與香料同雞肉一同炒香,讓整道菜散發著濃烈的香氣!咬下去時,雞肉酥脆的外皮與鮮嫩的肉質形成強烈的對比,伴隨著微微的辣感,是一道充滿香辣風味的經典川菜,讓人一口就愛上!### 香辣小酥肉豬肉裹粉後,炸至金黃酥脆。外層的酥脆口感與內部的鮮嫩肉質形成了完美的對比,加入了適量的辣椒粉和五香粉,讓小酥肉散發著香辣味!### 沙姜走地雞走地雞就是與眾不同,肉質緊實,有咬勁

### 蒜蓉粉絲活蝦

### 剁椒蒸皖魚

### 18秒爆炒牛肉

### 辣子雞

### 香辣小酥肉

### 沙姜走地雞
走地雞就是與眾不同,肉質緊實,有咬勁,沙姜的獨特香氣為這道菜增添了層次感!

### 紅糖發糕好鬆軟,絲絲甜味,上面還有紅棗!
2025-04-16 76 浏览
最近喺朋友介紹下試咗間平民湖南小菜館 ,一坐低就聞到陣陣辣香味。我地叫左幾樣野食。辣椒炒肉 湖南菜代表作之一!瘦肉夠滑,辣椒炒到夠香夠惹味,每啖都帶微微麻辣感,唔會太鹹,送飯一流。辣子雞雞件炸到金黃酥脆,入面仲保持肉汁,辣椒鋪到成座山咁,睇落有D驚嚇,但食落都唔係死辣,仲有香氣。蒸蛋啱晒用嚟緩衝一下。好似布甸口感咁,蛋香濃郁,唔使加咩醬油都好味。炒絲瓜炒得好爽口,保留到蔬菜鮮甜,完全唔搶戲,係個完美配角。香辣魷魚鬚香辣味滲入去魷魚鬚,炒得乾身,好有嚼勁但唔鞋,喱個我大推。但係我最估唔到係,今餐最驚喜居然係D白飯。熱辣辣,飯粒分明又帶微微煙韌,比起茶餐廳/酒樓既白飯都好食好多。

辣椒炒肉

蒸蛋

炒絲瓜
炒得好爽口,保留到蔬菜鮮甜,完全唔搶戲,係個完美配角。

香辣魷魚鬚

香辣味滲入去魷魚鬚,炒得乾身,好有嚼勁但唔鞋,喱個我大推。
2025-04-16 75 浏览
Today a friend took us to Xiangye, a Hunan cuisine specialist in Mei Foo. Their level of spiciness would definitely satisfy fans of extra spiciness like me. Both meat dishes were served on a warmer which kept the food piping hot. Both came in big portions.◆Stir-fried BeefSignature dish. Tender and moist beef slices with loads of chili and garlic.◆Farmer-killed Pig DishA mix of pork on one plate including pork slices, pig red, pork tripe and pork liver. The pork slices had a good meat to fat rati

◆Stir-fried Beef

◆Farmer-killed Pig Dish
A mix of pork on one plate including pork slices, pig red, pork tripe and pork liver. The pork slices had a good meat to fat ratio with crunchy skin. Liver was cooked to perfection.

◆Stir-fried Cauliflower
Full of wok hay. Fried with slightly crispy pork lard. Another savory dish.

◆Steamed Rice
Simply delish. Fragrant with a chewy texture. I rarely eat rice and this time I finished almost 2 bowls!

Overall outstanding food quality. Cheap prices too. Highly recommending Xiangye to all of you spicy lovers.

用餐优惠
試食活動
街坊注意~荔枝角道間「辣妹子湘菜」真係搞事份子,晚晚排長龍唔在講,最過分係連個電飯煲都識搶鏡! 🍳**肉碎蒸蛋:湖南阿媽の溫柔** 以為湘菜得辣?呢兜蒸蛋即刻打臉!滑溜過BB肌嘅水蛋,面頭鋪滿爆香嘅豬肉碎,仲有啲蔥花吊味。一啖蛋一啖飯,食完成個人暖粒粒,湖南師傅原來識做住家菜~ 🌶️**辣界雙雄襲擊味蕾** • **小炒黃牛肉**:薄切牛魔王遇上魔鬼辣椒,鑊氣足到似喺廚房放煙花,辣度揀「湖南原版」真係會辣到扯白旗㗎! • **酸辣豬肚絲**:豬肚切到幼過髮菜,泡椒酸辣汁撈埋,爽脆度爆燈,食到索索聲先係正確姿勢! 🍚**電飯煲綁架案現場** 湖南絲苗米粒粒彈牙,飯香仲勁過啲餸,平時唔食飯嘅我今晚都添飯。🍮**紅棗糕** 好煙靭,鬆軟版嘅白糖糕,但係佢唔係白糖味係紅糖味。📍 地址:美孚寶輪街#湘菜都有溫柔鄉 #電飯煲黑手黨 #美孚白飯危機

🍳**肉碎蒸蛋:湖南阿媽の溫柔**

🌶️**辣界雙雄襲擊味蕾**

🍚**電飯煲綁架案現場**

🍮**紅棗糕**
好煙靭,鬆軟版嘅白糖糕,但係佢唔係白糖味係紅糖味。

📍 地址:美孚寶輪街
#湘菜都有溫柔鄉 #電飯煲黑手黨 #美孚白飯危機