6天前 34 浏览
今晚跟爸爸來美孚吃這間湘野湖南菜~餐廳環境光猛,而且以卡座設計座位,坐起來非常舒適湖南菜的風味,非常惹味,菜式帶辣!餐廳小炒款式多,餸菜有辣有唔辣,而且辣度還可以少辣中辣大辣等等!揀選自己啱嘅口味!今日第一次來吃,餐牌款式真的很多!揀了幾款餸菜!椒鹽脆皮豬手,超級惹味!店員還會送上手套,用手來拎著豬手來吃,啖啖肉超美味!豬手皮煙煙韌韌,超有咬口!炮製得相當香!椒鹽味香濃!非常美味!湘野辣椒炒肉,點了微辣!這道辣椒炒肉相當惹味,以鑊仔加熱著,所以能夠保持着熱辣辣的溫度。豬肉味香濃,啖啖肉的,而且豬肉份量也很多!相當夠鑊氣及美味!除此之外,還有大量尖椒!非常爽口入味!這道例牌菜又大份又非常有特色!必食!啫啫脆白鱔,又是非常惹味的一道菜!啫啫煲熱辣辣的,能夠保持着食物的溫度!白鱔非常美味,而且啖啖肉,肉質非常彈牙!白鱔件數又多相當抵食!還有尖椒作為配菜,超入味!這道餸用來送飯一流!吃美味的餸菜當然少不了吃白飯,這餐廳的白飯都相當香甜,吃美味的餸菜用來送飯!一流!又抵食又飽肚,而且餸菜款式又多,推介!
今晚跟爸爸來美孚吃這間湘野湖南菜~
餐廳環境光猛,而且以卡座設計座位,坐起來非常舒適

今日第一次來吃,餐牌款式真的很多!揀了幾款餸菜!

五常大米

又抵食又飽肚,而且餸菜款式又多,推介!
2025-08-04
五常大米
2025-08-02 123 浏览
荔枝角尋味,鎖定一間湘菜專門店。若問最推介哪道菜?蒜蓉粉絲活蝦絕對是首選!這道菜將湘菜的鮮香與鑊氣展現得淋漓盡致。上桌時香氣撲鼻,新鮮大蝦鋪陳於吸飽湯汁的粉絲之上。最令人驚喜的是店家心思:蝦頭已細心剪開並處理乾淨,蝦身亦開邊去腸,食客無需狼狽剝殼,直接夾起便能大啖彈牙蝦肉,啜吮鮮美蝦膏,實在方便又過癮。蒜蓉的辛香完美襯托蝦的鮮甜,粉絲則盡吸精華,鑊氣十足,令人回味無窮。不得不讚揚店家的效率與細心。當晚入座,食物上檯速度極快,絕無久候,對於趕時間或飢腸轆轆的食客而言是大加分。另一道花甲同樣處理得宜,花甲肉粒粒飽滿,關鍵是店家已細心將每隻花甲剪走一半外殼,令食客能輕易夾起貝肉享用,無需費力剝殼,也避免了湯汁四濺的尷尬,這份體貼值得一讚,足見對顧客體驗的關注。然而,踏進店內或翻開餐牌,卻有點落差。餐牌設計確實是美中不足之處。整體視覺效果略顯簡陋,紙質與排版風格,容易令人聯想到內地一些街邊小店的感覺,予人一種「廉價」的初步印象,與店內用心製作、食材新鮮(如活蝦)的菜式水準不甚匹配,未能有效提升品牌形象與價值感。總結而言,這間荔枝角湘菜專門店在食物質素、上菜速度和處理食材的細心程度上,確實值得一

總結而言,這間荔枝角湘菜專門店在食物質素、上菜速度和處理食材的細心程度上,確實值得一試,尤其「蒜蓉粉絲活蝦」是必點之選,其方便食用的處理方式大大加分。若能改善餐牌設計,提升整體視覺質感,相信能更完美地呈現其優質的湘菜風味,吸引更多追求味蕾與視覺雙重享受的食客。為了好味道與貼心服務,我還是會專程為那盤蒜蓉粉絲活蝦再訪!
2025-07-10
2025-06-25 681 浏览
我地晚市8:00嚟到 餐廳有九成都坐滿餐廳環境整潔明亮 本身安排咗二人座位但係我哋有個大背囊所以佢哋安排咗我哋去四人座位 坐落舒服啲 正😍嘢食種類都算多 我哋叫咗:沙姜走地雞煲 辣椒炒肉小炒絲瓜蒜蓉粉絲活蝦香辣小酥肉另外 叫咗一碗白飯一杯手打鴨屎檸檬茶——————————————————————小酥肉炸得酥脆熱辣辣 面頭有少少辣粉,入邊係一絲絲豬肉,唔會乾柴辣椒小炒肉原來小炒肉係用黑豬肉做,有得揀辣度,我哋叫咗小辣,係本身青辣椒嘅辣味唔太辣,嚟到會用個爐加固態酒精熱住個餸唔驚凍,入邊有啲白雲耳好爽,醬汁惹味,一定要叫白飯,送飯一流😋😋粉絲蝦 蝦已經開邊,食落好方便,肉質緊致,冇過多嘅調味,只有面頭蒜蓉醬調味,食到蝦本身新鮮嘅味,啲粉絲索啲蝦嘅鮮味,總共有10隻蝦,好足料👏走地雞一上枱出晒煙,有成隻雞,有好多雞件,原來係走地雞,真係食得出有雞味,有雞油香好香口👍🏻👍🏻絲瓜炒到好軟身,好鮮甜,小小蒜味,清淡人士最啱鴨屎香檸檬茶,好大杯,冇得揀甜度,佢會幫你督埋啲檸檬,可以解膩,好飲整體野食性價比高,食到新鮮既蝦同走地雞,味道唔會太重口味,適合香港人口味既湘菜😋😋
我地晚市8:00嚟到 餐廳有九成都坐滿

另外 叫咗一碗白飯
一杯手打鴨屎檸檬茶

——————————————————————

小酥肉
炸得酥脆熱辣辣 面頭有少少辣粉,
入邊係一絲絲豬肉,唔會乾柴

辣椒小炒肉

粉絲蝦

走地雞

絲瓜
炒到好軟身,好鮮甜,小小蒜味,清淡人士最啱

2025-06-23
  • 湘野辣椒炒肉
  • 蒜蓉粉絲活蝦
2025-06-01 1335 浏览
喺香港想食辣,多數食川菜,湘菜都係好辣,舖頭又少,香港少啲人想試。不過美孚發現一間湘菜,號稱本港餐飲品牌,符合港人口味。不過湘菜辣味十足,口感獨特,重調味,如果真係做到正宗湖南風味,真係同本地口味差好遠!所以想試下點樣咁辣嘅嘢,可以符合港人口味先!呢度係香港價錢,但有正宗嘅湖南味道,同埋服務好好。雖然用QR CODE 落單,不過有咩問題,或者有需要嘅餐具職員都會好快幫到你!落單前,睇下餐牌先舖頭環境擂辣椒皮蛋 $59 尖椒肉質厚實,辣味適中。將尖椒用火燒,表皮會出現虎皮紋路,可以增添香氣同口感。呢個時候就可以搣曬啲皮,切條,同皮蛋放埋一齊。所謂「擂」就係將辣椒同皮蛋,放落碗度,用木杵擂成糊狀。辣椒的辛辣與皮蛋的滑嫩相結合,口感層次豐富,又係好適合送飯。老長沙臭豆腐 中辣 $39 湖南臭豆腐黑色,主要因為發酵過程中使用特定嘅調料和微生物,使豆腐吸收了更多嘅香料同顏色,應該比廣東嘅臭豆腐臭。不過因為呢個辣汁調得好,所以只食到外皮酥脆,外脆內嫩。直到吞落去果陣,自然會有返啲臭味。湘式梅菜扣肉 午餐 $59送例湯、時蔬、開胃菜、白飯雖然賣相好似#兩餸飯 ,不過價錢平啲,份量細啲,可以叫多幾樣餸

落單前,睇下餐牌先
舖頭環境
擂辣椒皮蛋 $59
老長沙臭豆腐 中辣 $39
湘式梅菜扣肉 午餐 $59
送例湯、時蔬、開胃菜、白飯
雖然賣相好似#兩餸飯 ,不過價錢平啲,份量細啲,可以叫多幾樣餸。梅菜扣肉炆得好腍,梅菜有爆炒過,更加香口。原來加少少辣椒會更加惹味,同埋無咁肥膩,飯都食多幾碗啊!
五常大米(碗) $10
雖然$30有一煲,不過真係食唔曬。五常大米產自黑龍江五常市,水源潔淨,土壤肥沃,可以種到更圓潤、飽滿嘅大米 東北五常大米飯粒圓飽滿,色澤晶瑩透亮,煮出來嘅飯香氣四溢,口感軟滑,韌性十足。每口都充滿米香,加上每樣餸都香辣多汁,咁好送飯,自然咁飽都要加多碗。
乾鍋肥腸 大辣 $89
呢道乾鍋肥腸色香味俱全,肥腸鮮嫩,配上筍絲同青紅辣椒,香辣味十足。濃郁嘅調味讓人欲罷不能,非常開胃!
香辣扇子骨 小辣 $89
扇子骨係豬肋骨部位,位於豬嘅背部,靠近脊椎,由於骨頭形狀似扇子,所以叫#扇子骨。同西餐嘅豬肋骨(肋排)唔同位置。肉質較鮮嫩,帶有一定的脂肪。炸完再用辣椒同蒜芯切碎炒香,少少香辣,又有甜味,類似#大牌檔 嘅#椒鹽骨 ,所以呢碟好適合香港人食。呢碟嘢咁香口,無叫啤酒,其實真係差啲嘢。
老長沙糖油粑粑 $39
簡單啲講,佢係幾粒無餡大湯丸,浸住濃紅糖水,熱嘅時候糖油粑粑,會又軟又煙韌,攤凍可以更加韌,食飽食肯定更加飽,但係個紅糖真係食落好舒服。雖然唔花巧,不過覺得好食過炸紅糖糍粑。
紅糖發糕 $39
一籠圓形咁上,以為係千層馬拉糕?原來無咁鬆,反而有少少煙韌,口感近乎馬拉糕同白糖糕之間,都有少少紅糖味,係一款幾特別嘅唔知叫點心定甜品
手打鴨屎檸檬茶 28*2=$55
檸檬茶用左鴨屎香烏龍茶,色澤金黃,清香撲鼻。檸檬用返普通黃色西檸,皮無咁厚,但一樣酸甜適中,茶味醇厚。每一口都好清新,特別解渴,雖然無得少甜少冰,但咁大杯反而適合解辣解膩,所以食完呢餐真係成杯飲曬!
總金額 $479
2025-05-27
  • 香辣扇子骨
  • 乾鍋肥腸
  • 紅糖發糕
在荔枝角尋覓地道湘菜風味?這家專注湖南菜的食府絕對值得一試!其菜式將湘菜的「香、辣、鮮」演繹得淋漓盡致,當中幾道招牌菜式,更是令人一試難忘,回味再三。首推 「香辣魷魚鬚」,絕對是嗜辣者的心頭好!大廚巧妙地將辣椒的熱烈、麻椒的酥麻,與孜然的獨特香氣完美融合,比例拿捏得「啱啱好」。魷魚鬚處理得宜,口感煙韌彈牙,裹上這層層次豐富的香辣醬料,每一口都充滿野性的鑊氣與刺激,辣得過癮,麻得過癮,香氣縈繞,佐酒送飯皆一流,那份「野味」與「有口感」的體驗,實屬招牌中的招牌!另一道不容錯過的是 「蒜蓉粉絲活蝦」。這道菜勝在「新鮮」二字!上桌時蝦隻飽滿,最令人驚喜的是蝦頭內那橙黃色的蝦膏,色澤誘人,鮮味濃郁。蒜蓉的辛香經過蒸煮,溫和不嗆,完全滲透到爽彈的蝦肉之中。底下的粉絲更是精華所在,吸盡了蝦的鮮甜與蒜蓉的香氣,變得晶瑩入味,讓人忍不住一箸接一箸。這道菜鮮香滿溢,是體驗湘菜中「鮮」字真諦的絕佳選擇。若想平衡一下味蕾,「大碗花菜」 是絕佳的清爽之選。別看它名字樸實,炒功卻見真章!花菜炒得乾身入味,鑊氣十足,爽脆的口感依舊保持。調味同樣帶有湘式的微辣辛香,但相對溫和,更能突顯蔬菜本身的清甜。這道菜看似簡單,

若想平衡一下味蕾,「大碗花菜」 是絕佳的清爽之選。別看它名字樸實,炒功卻見真章!花菜炒得乾身入味,鑊氣十足,爽脆的口感依舊保持。調味同樣帶有湘式的微辣辛香,但相對溫和,更能突顯蔬菜本身的清甜。這道菜看似簡單,卻極考驗火候與調味,是店內極受歡迎的「送飯神器」,那份家常的「野味」讓人倍感舒心。

除了出色的食物質素,店家的服務態度亦相當良好,殷勤有禮,讓整個用餐體驗更加分。無論是熱愛麻辣刺激,還是追求鮮香原味,這家荔枝角的湘菜專門店,都能以其地道的風味和穩定的水準,滿足你對湖南菜的渴望。下次想品嚐正宗香辣惹味的湘菜,記得鎖定這三味必點菜式,體驗一場舌尖上的湖南之旅!
荔枝角這間主打湖南風味的湘菜專門店,提供不少地道菜式。今次試了幾款招牌,整體體驗有驚喜也有失望,最值得大書特書的,首推其梅菜扣肉。這道梅菜扣肉絕對是店家拿手好戲,強力推薦!首先,梅菜的處理非常得宜,鹹度控制恰到好處,完全沒有坊間常見的死鹹問題,反而帶出甘香。這使得整道菜非常「送飯」,每一口梅菜拌飯都滋味十足。主角扣肉更是功架所在,肥瘦相間的五花肉燜煮得軟糯非常,入口即化,真正做到「肥而不膩」(「漏」應為「膩」之誤),脂香豐腴卻毫不油「漏」。梅菜的鹹香與豬油的甘美完美融合,是令人回味再三的必點之選。另一道較穩妥的選擇是蒜蓉粉絲蝦。蝦隻大小尚可,新鮮度算合格,以蒜蓉清蒸的做法,蒜香撲鼻,味道足夠。底下的粉絲吸飽了蝦的鮮味和蒜蓉的香氣,是精華所在。整體不過不失,屬穩陣之選。然而,花甲則令人失望。當日品嚐的花甲明顯不夠新鮮,入口帶有輕微的腥味,鮮甜欠奉,肉質也略嫌瘦削,這點需要改善。最不推介的莫過於辣子雞。這道經典川湘菜在此處的呈現頗為失色。最大問題在於雞件「少肉多骨」,在紅彤彤的辣椒堆中翻找雞肉實在不便。更甚者,好不容易找到的雞肉,口感非常「柴」,即乾硬粗糙,欠缺應有的嫩滑多汁。調味方面,辣

最不推介的莫過於辣子雞。這道經典川湘菜在此處的呈現頗為失色。最大問題在於雞件「少肉多骨」,在紅彤彤的辣椒堆中翻找雞肉實在不便。更甚者,好不容易找到的雞肉,口感非常「柴」,即乾硬粗糙,欠缺應有的嫩滑多汁。調味方面,辣度或許足夠,但香氣和層次感不足,未能掩蓋肉質的缺陷,整體體驗不佳。

總結: 這間荔枝角湘菜專門店,其梅菜扣肉確實出色,梅菜處理得宜、扣肉肥美甘香而不膩,是極佳的下飯神器,絕對值得專程一試。蒜蓉粉絲蝦屬中規中矩。但花甲新鮮度需留神,而辣子雞則因選材(多骨)與烹調(肉質柴)問題,建議避開。若你鍾情濃郁下飯的傳統湘味,為了一碟高水準的梅菜扣肉,此店值得造訪,但點菜時需有取捨。
2025-06-12
2025-07-30 67 浏览
非常好味😋,價錢合理,店舖乾淨,職員有禮,香港少見出色食肆。食物種類多選擇,出品食物水準好又夠熱,很多客人幫襯,一枱接一枱都滿座,但出品及服務有效率,值得再去品嘗。

如果你係無辣不歡嘅人,真係要聽我講!美孚嗰間「湘野」嘅辣子雞,絕對係佢哋嘅鎮店招牌,我食過一次就翻尋味,仲推介咗成班friend去,個個都讚到啪啪聲!一上枱,個賣相已經贏晒——成盤紅彤彤,炸到金黃香脆嘅雞件,俾勁多乾辣椒同花椒包圍住,仲有啲脆脆嘅花生粒,香氣直衝上嚟,聞到都流口水!重點係啲雞肉啊!外皮炸到超酥脆,咬落「咔嚓」一聲,入面啲肉仲keep住嫩滑多汁,一啲都唔乾柴!師傅功夫真係掂,唔係得個辣字,個「香」同「麻」先係精髓!辣椒同花椒爆炒過,香到癲,辣度係湖南嗰種香辣帶麻,唔係死辣嗰種,越食越上癮,送飯一流,配啤酒仲正!仲要讚吓佢哋份量超足!唔係得辣椒多雞粒少嗰種呃人貨色,雞件大大嚿,啖啖肉,食到最後都仲摷到雞食,抵讚!怕太辣?可以叫「小辣」先試水溫,但真心推介中辣先夠風味!必加!叫多碗白飯,啲辣椒油撈飯,香到癲!人多Share最開心,一大盤夠3-4人食,仲可以試多幾款菜。總之,如果你鍾意食辣、鍾意香口嘢,呢度嘅辣子雞真心無得輸

怕太辣?可以叫「小辣」先試水溫,但真心推介中辣先夠風味!
必加!叫多碗白飯,啲辣椒油撈飯,香到癲!

總之,如果你鍾意食辣、鍾意香口嘢,呢度嘅辣子雞真心無得輸
2025-06-02
2025-07-20 91 浏览
昨晚喺美孚B站新開嗰間【湘野】,試咗佢哋招牌幾款湘式餸菜,成餐飯又香又辣又抵食,三個人食到超滿足😋。🔹 沙姜走地雞煲($119)雞件分量十足,啖啖肉夠嫩滑,雞皮微脆,滲滿沙姜同蒜香~滾熱熱一上枱就聞到香氣,撈飯一流🤤!湯汁微辣微鹹,唔會太膩,仲有啲蓮藕片、蒜頭、薑片點綴,整體口感層次豐富。🔹 蒜香花甲($119)花甲新鮮,冇沙,啖啖肉!蒜蓉醬汁超惹味,帶微辣,一啖汁一啖飯真係好邪惡🤯!成碟花甲入味又夠熱辣辣,打卡又夠吸引!🔹 蒜蓉粉絲活蝦($118)蝦肉爽口,完全唔粉!蝦味鮮甜,配上底層吸晒湯汁嘅粉絲,鹹香入味。蒜蓉鋪面唔吝嗇,每啖都充滿香氣~粉絲份量唔少,三個人share都啱啱好💯。🔹 油麥菜($59)簡單炒法但好有鑊氣,蒜香十足,唔會過鹹~用嚟中和返主菜嘅重口味就啱晒~🧋 手打鴛鴦檸檬茶($28)好清爽,有香濃茶底,配上新鮮檸檬片,平衡晒成餐辣勁🥵。📍【湘野(美孚店)】💺 室內環境舒適企理,雖然唔算大,但氣氛熱鬧,有卡位坐得舒服。服務員都幾殷勤,叫嘢快手~非常適合三五知己晚餐!

🔹 沙姜走地雞煲($119)

🔹 蒜香花甲($119)

🔹 蒜蓉粉絲活蝦($118)

🔹 油麥菜($59)

🧋 手打鴛鴦檸檬茶($28)
好清爽,有香濃茶底,配上新鮮檸檬片,平衡晒成餐辣勁🥵。

📍【湘野(美孚店)】
2025-07-15
2025-07-16 133 浏览
今次一到美孚一間食湖南菜,環境亦好有內地風風格,入到去好似置身於內地一樣菜式😆泡椒牛蛙 $129泡椒味很濃郁,而且牛蛙的肉很肥美,配上不同種類的配菜,例如雲耳,椰菜花等辣椒炒肉 $99上菜非常之香氣撲鼻,以辣椒混上蒜頭炒出嚟, 很惹味,而且辣椒食落去不是太辣,如果當配菜一樣,吸上濃濃的油香味道, 十分滋味😆😆長沙臭豆腐 $39外皮炸到脆卜卜,醬汁混得很惹味,咬落去外脆內軟小炒絲瓜 $55食了多款香辣的菜式,所以叫了比較清淡的菜,絲瓜很腍,而且很出味,斟酌絲瓜的湯水亦很濃郁,可以解油膩手打鴨屎檸檬茶 28很大杯,食辣嘢必備的檸檬茶,解渴之餘亦可解辣

泡椒牛蛙 $129

辣椒炒肉 $99

長沙臭豆腐 $39
外皮炸到脆卜卜,醬汁混得很惹味,咬落去外脆內軟

小炒絲瓜 $55

手打鴨屎檸檬茶 28
很大杯,食辣嘢必備的檸檬茶,解渴之餘亦可解辣

2025-07-12 304 浏览
朋友住曼克頓山話落樓下食飯見到這一間湘菜就試一試餸菜選擇都好多一條門口就見到好多電飯煲原來可以一煲飯咁樣叫好搞笑店員話一煲大約有三碗飯 我覺得真係好多枱邊有個位可以放電飯煲四人食飯就一人揀咗一個餸梅菜扣肉乾鍋肥腸香辣扇子骨大碗花菜梅菜扣肉肉質肥瘦均勻甜甜的豬肉油香味濃鬱香滑扇子骨大大條肉質好香口, 覺得孜然味好重 小辣唔會好辣乾鍋肥腸感覺肥腸同平時食開的豬腸有少少唔同比較爽口沒有太肥膩的感覺乾鍋底有一個小火暖住所以會越食越辣四個人食飯最開心就係可以食的款式比較多最尾大家都想食啲甜品就叫了兩樣老長沙糖油粑粑覺得係沒有餡料的湯圓, 同張沒有想像中的甜味道都好香口紅糖發糕覺得有少少不像甜品味道比較淡但係好重米香味覺得如果唔食飯直接叫這個送餸食都ok整體覺得份量都好大碟, 價錢都好大眾化
朋友住曼克頓山話落樓下食飯
見到這一間湘菜就試一試

餸菜選擇都好多

一條門口就見到好多電飯煲
原來可以一煲飯咁樣叫好搞笑

店員話一煲大約有三碗飯

大碗花菜

梅菜扣肉肉質肥瘦均勻甜甜的
豬肉油香味濃鬱

香滑扇子骨
大大條肉質好香口, 覺得孜然味好重
小辣唔會好辣

所以會越食越辣

四個人食飯最開心就係可以食的款式比較多
最尾大家都想食啲甜品就叫了兩樣

老長沙糖油粑粑
覺得係沒有餡料的湯圓, 同張沒有想像中的甜味道都好香口

紅糖發糕
覺得有少少不像甜品味道比較淡但係好重米香味
覺得如果唔食飯直接叫這個送餸食都ok

整體覺得份量都好大碟, 價錢都好大眾化

2025-07-08
  • 香辣扇子骨
  • 乾鍋肥腸
  • 梅菜扣肉
  • 大碗花菜
  • 紅糖發糕
  • 老長沙糖油粑粑
喺荔枝角想食辣嘢,「湘野」絕對係隱世飯堂!兩道必點招牌菜,食過返尋味乾鍋手撕花菜鑊氣爆燈!花菜用高溫快炒,邊位微焦帶脆,咬落「索索聲」。秘製在於㷛仔持續加熱,越煮越入味。自家煉嘅豬油渣同湖南臘肉粒吊味,鹹香滲透每條菜莖。重點係「爽口唔出水」—師傅即場手撕花菜,唔用刀切,保留粗纖維吸汁力,辣中帶甜,送飯一絕!土匪爆炒肥腸大膽試呢道!冇半點異味。過油鎖住肉汁後,落孜然粉、花椒、乾辣椒大火顛炒。入口外皮酥脆似炸豬皮,咬落卻有啖啖脂香,配炸到金黃嘅蒜片同辣椒,鹹辣惹味到「吱吱聲」!怕膩?夾埋伴碟嘅酸蘿蔔片,瞬間解膩再戰!花菜揀「少辣」更能嚐到煙燻香肥腸要趁熱食!凍咗脆度減半真實食評:「以為肥腸會韌,點知似食緊脆皮燒肉!」、「花菜嘅臘肉油香,連唔食菜嘅老公都清碟!」 嗜辣老饕記得mark低~

乾鍋手撕花菜

花菜揀「少辣」更能嚐到煙燻香

肥腸要趁熱食!凍咗脆度減半

2025-06-24
2025-07-08 109 浏览
之前係深圳食過湘菜覺得重口味但好好食,原來香港都開左好多間湖南菜。價錢都好抵,而且味道都好正宗!六點半已經滿座,七點幾出面已經大排長龍~🌶️湘野辣椒炒肉 $99呢道菜係必點,甘先試得出有無真功夫。小辣都辣但好過癮,而且有個鍋熱住保持溫度。🦆鮑魚老鴨鷄 $139起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。🥚蒸鮮雞蛋 $48雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!🍋手打鴛鴦檸檬茶超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。⭐老長沙糖油粑粑係湯上,第一次試甘樣既食法,好味道。好有咬口。⭐紅糖發糕$39非常推薦呢個發糕!熱辣辣食超級好食,口感係軟熟。香港也有正宗湘菜之前係深圳食過湘菜覺得重口味但好好食,原來香港都開左好多間湖南菜。價錢都好抵,而且味道都好正宗!六點半已經滿座,七點幾出面已經大排長龍~🌶️湘野辣椒炒肉 $99呢道菜係必點,甘先試得出有無真功夫。小辣都辣但好過癮,而且有個鍋熱住保持溫度。🦆鮑魚老鴨鷄 $139起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。🥚蒸鮮雞蛋 $48雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!🍋手打鴛鴦檸檬茶超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。⭐老長沙糖油粑粑係湯上,第一次試甘樣既食法,好

🌶️湘野辣椒炒肉 $99

🦆鮑魚老鴨鷄 $139
起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。

🥚蒸鮮雞蛋 $48
雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!

🍋手打鴛鴦檸檬茶
超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。

⭐老長沙糖油粑粑
係湯上,第一次試甘樣既食法,好味道。好有咬口。

⭐紅糖發糕$39
非常推薦呢個發糕!熱辣辣食超級好食,口感係軟熟。

香港也有正宗湘菜

🌶️湘野辣椒炒肉 $99

🦆鮑魚老鴨鷄 $139
起碼有6隻鮑魚仔,呢個價錢好抵食。

🥚蒸鮮雞蛋 $48
雞蛋蒸到好滑,但鹹左D!

🍋手打鴛鴦檸檬茶
超級大杯,絕對夠兩個人飲。茶底好出,同出面茶飲店有得輝。

⭐老長沙糖油粑粑
係湯上,第一次試甘樣既食法,好味道。好有咬口。

⭐紅糖發糕$39
非常推薦呢個發糕!熱辣辣食超級好食,口感係軟熟。
2025-07-08 206 浏览
荔枝角的【湘野】主打地道湖南味,貫徹「大師掌勺、新鮮食材、現做現炒、滿意100」的四大承諾,還貼心地不收加一,讓客人吃得心滿意足。海帶苗肉丸湯:湯底清甜,海帶苗脆嫩,手打肉丸香滑彈牙,足見廚師功力。香辣小酥肉:炸得外酥內嫩,灑上孜然粉,辣勁十足,一口接一口停不下來。紅燒鱸魚:色澤誘人,香辣入味,魚肉細膩無腥,老少咸宜。小炒絲瓜:絲瓜清甜爽口,保留原汁原味,展現出炒功火喉。五常大米:粒粒分明,香氣撲鼻,果然係香米之王。老長沙糖油粑粑:外甜內糯,是完美的解辣甜點。手打鴨屎檸檬茶:茶香中帶花果香,酸甜醒胃,令人驚喜。總結,餐廳用心演繹每一道菜式,既保留湘菜的靈魂,又能夠融入港人口味,是不可錯過既湖南味道。

紅燒鱸魚:色澤誘人,香辣入味,魚肉細膩無腥,老少咸宜。

小炒絲瓜:絲瓜清甜爽口,保留原汁原味,展現出炒功火喉。

五常大米:粒粒分明,香氣撲鼻,果然係香米之王。

老長沙糖油粑粑:外甜內糯,是完美的解辣甜點。

手打鴨屎檸檬茶:茶香中帶花果香,酸甜醒胃,令人驚喜。

• 海帶苗肉丸湯
  • 香辣小酥肉