2008-08-21 18 浏览
那天我和女朋友去拿久違了的Wii(維修完畢)接著我們到了銅鑼灣逛街,時值十二點,大家又沒吃早餐,女朋友提議吃她回味非常的義順鮮牛肉通粉及木瓜鮮奶。因此我們便走到了義順來了。可能我們光顧的時間並非煩忙時間,因此也不用等位。我以前來義順只是吃炖蛋,炖奶等,我到沒吃過粉麵,既然女朋友極力推介,因此我們叫了一模一樣的,兩個鮮牛肉通粉,兩杯木瓜鮮奶。鮮牛肉通粉很快到了,牛肉很「林」,很滑,很香牛肉味,應該是新鮮牛肉無疑。而通粉出奇的彈牙爽口,令人驚喜呢!而女朋友極力推介的木瓜鮮奶,我們兩杯都叫了走甜。(這方面,我們很夾)喝了一口,的確很香的木瓜味及牛奶味,兩者的味道一向很夾,這裡兩者份量的配合很到位,誰也沒搶去誰的味道。飲品的口感很Creamy,應該沒加太多的水,感覺很真材實料。而且甜度對我來說剛好,木瓜的果糖本身都夠甜,味道剛好。而且值得一提的是飲完後都有點飽足的感覺呢!餐廳環境相信也不用多介紹了,我覺得很有冰室的感覺,當然較舊式的冰光潔明亮許多,坐位都尚算寬敞。侍應的服務算做不錯,一方面可能客人不多,另外態度亦算殷勤。食物方面令人驚喜(可能在我印象中,只會來吃甜品吧!)想不到粉麵類食品亦有如
餐廳環境相信也不用多介紹了,我覺得很有冰室的感覺,當然較舊式的冰光潔明亮許多,坐位都尚算寬敞。侍應的服務算做不錯,一方面可能客人不多,另外態度亦算殷勤。食物方面令人驚喜(可能在我印象中,只會來吃甜品吧!)想不到粉麵類食品亦有如此質素,確令我喜出望外!至於木瓜鮮奶,作為奶品專門店,亦沒令我失望!價錢來說也是現今一般茶餐廳的價格,我覺得都非常合理。女朋友當然亦很滿足了!我很少和女朋友吃早餐,今天這個早餐好美滿呢!這個幸福滿載的早餐,我會好好記在心的!

餐廳環境相信也不用多介紹了,我覺得很有冰室的感覺,當然較舊式的冰光潔明亮許多,坐位都尚算寬敞。侍應的服務算做不錯,一方面可能客人不多,另外態度亦算殷勤。食物方面令人驚喜(可能在我印象中,只會來吃甜品吧!)想不到粉麵類食品亦有如此質素,確令我喜出望外!至於木瓜鮮奶,作為奶品專門店,亦沒令我失望!價錢來說也是現今一般茶餐廳的價格,我覺得都非常合理。女朋友當然亦很滿足了!女朋友滿意,我當然滿意了!
$45 (早餐)
  • 木瓜鮮奶
2008-08-06 45 浏览
甜品店從不在我的repertoire,尤其西式甜品,皆因甜品並不是我杯茶。但偶然吃一個薑汁撞奶是可接受的,一如所料,是滑滑的,薑味也是濃的,正合脾胃。丈夫比我更不愛到甜品店,要他也跟我一樣吃一碗薑汁撞奶,而且是熱的,太難為了。還是點一客豬扒飽跟一杯凍的木瓜牛奶比較適合,看賣相已不錯,見他吃得津津味,也該不錯吧!

薑汁撞奶
豬扒飽
木瓜牛奶
薑汁撞奶
豬扒飽
木瓜牛奶
2008-06-30 17 浏览
原本想去近 lee theatre 的那間義順,但close了 三個人,被指定坐晒一邊卡位,一坐就立即問吃什麼,不停的問,什麼時候這裡的service變到跟澳洲牛奶公司的一樣(甚至比澳更差)我要了熱雙皮奶,跟以前的沒有什麼分別,ok!另外要了豬扒包($17)跟一位朋友share,包內軟外脆,豬扒即叫即炸,都幾軟,而且醃得幾入味,推!朋友也覺得正!

我要了熱雙皮奶,跟以前的沒有什麼分別,ok!
2008-06-02 57 浏览
跟YY shopping 后,来這吃甜品。1:雙皮燉奶:好滑好香,不太甜,牛奶味好重。2:朱古力燉奶:朱古力味唔濃,好普通,可以不試。3:腿旦治:因貪心,見人叫我又想吃,不过都係好普通。還是傳統燉奶最美味
跟YY shopping 后,来這吃甜品
1:雙皮燉奶:好滑好香,不太甜,牛奶味好重。

2:朱古力燉奶:朱古力味唔濃,好普通,可以不試。
3:腿旦治:因貪心,見人叫我又想吃,不过都係好普通。

還是傳統燉奶最美味
朱古力燉奶
腿旦治
2008-05-26 8 浏览
10:30pm宵夜時段, 路經此店, 要了一碗 熱 雙皮奶 ($20) , 很香滑 而且 牛奶味重, 愛吃 牛奶 的朋友 一定喜歡.
$20 (宵夜)
2008-05-10 14 浏览
係time square meet男友, 見仲食得落野, 就拉佢過黎食燉蛋+燉奶, 哈哈我就係太為食 其實我並唔係太清潔distinguish到燉蛋同燉奶既分別, 我一路都覺得係差唔多咁上下既野, 因為入口都係好silky好香 今次又係食呢d, 嘩我覺得佢地水準真係十年如一日, 冇變過! 次次食都好滑, 今次比起上次仲冇咁水添, we feel great with that 可以長期keep住水準, 絕對值得番炒n次

可以長期keep住水準, 絕對值得番炒n次
$--- (下午茶)
  • 燉蛋+燉奶
2008-05-05 13 浏览
行行o下街有d餓﹐又唔想食大家樂下午茶﹐所以來左呢度食。本人叫左豬扒通粉﹐老婆就叫左餐肉公仔麵。雖然以經盡量唔連湯食﹐但亦覺得好鹹。食完之後好口喝。下次會食三文治算。
2008-05-05 135 浏览
五月三日(六) 之前兩個食評原來打錯左日期....係深水埗買完野後照原定計劃過海,係金鐘落左地鐵行左陣就坐"叮叮"過左銅鑼灣,去完世貿見識過全港最貴果高達同行左陣就到左義順食小小野先。正好前幾日先去過澳洲牛奶公司,正好比較一下:雙皮燉奶($20)、冰花燉蛋($16)、奶油多($7)雙皮燉奶第一淡食落好香濃奶味,比澳洲牛奶牛公仲香,亦好似滑d,但食食下覺得尼度燉奶質地比較稀,同成碗燉奶都幾多水下,有種唔太實在既感覺,食完好似無食到野咁...食到最尾明明果羹燉奶都滑但個口有鞋既感覺整體黎講我覺得澳洲牛奶公司果碗好d~冰花燉蛋好耐之前都係度食過燉蛋,記得非常之滑好好食,所以係九記食佢果碗時覺得無咩突出之處,今次再食,感覺依然好好食。成碗燉蛋無燉奶咁多水,加上本身鐘意燉蛋多過燉奶,覺得碗燉蛋有蛋香好食d。不過有同樣問題,都係較稀,不過蛋可能飽d無咁覺啦~奶油多係義順算係平價貨式,見頂得下肚,叫左份,味道都算唔錯,烘得OK,不過無澳洲度烘得咁好有正常茶餐廳水平~碗燉奶食落實在虛無D,如果溝水先整到滑,咁即係唔夠人黎啦~如果專登稀D想人食多碗,亦都唔老實~ 不過可能岩其他人口味既~總結: 燉蛋OK
五月三日(六) 之前兩個食評原來打錯左日期....
去完世貿見識過全港最貴果高達同行左陣就到左義順食小小野先。
正好前幾日先去過澳洲牛奶公司,正好比較一下:

雙皮燉奶($20)、冰花燉蛋($16)、奶油多($7)

雙皮燉奶
第一淡食落好香濃奶味,比澳洲牛奶牛公仲香,亦好似滑d,
但食食下覺得尼度燉奶質地比較稀,同成碗燉奶都幾多水下,
有種唔太實在既感覺,食完好似無食到野咁...
食到最尾明明果羹燉奶都滑但個口有鞋既感覺
整體黎講我覺得澳洲牛奶公司果碗好d~

冰花燉蛋
好耐之前都係度食過燉蛋,記得非常之滑好好食,
所以係九記食佢果碗時覺得無咩突出之處,
今次再食,感覺依然好好食。成碗燉蛋無燉奶咁多水,
加上本身鐘意燉蛋多過燉奶,覺得碗燉蛋有蛋香好食d。
不過有同樣問題,都係較稀,不過蛋可能飽d無咁覺啦~

奶油多
係義順算係平價貨式,見頂得下肚,叫左份,
味道都算唔錯,烘得OK,不過無澳洲度烘得咁好
有正常茶餐廳水平~

碗燉奶食落實在虛無D,如果溝水先整到滑,咁即係唔夠人黎啦~
總結: 燉蛋OK, 燉奶仲貴D就真係唔抵~
奶油多
2008-02-22 3 浏览
"心"後,大家對大師都奉若神明,"思"自然是蠢蠢欲動啦!而且大家也很想知道"思"的戀愛運如何,於是就建議邊食甜品邊占卜。發記人太多就來了這裡。是夜想飲木瓜奶,但在朋友面前叫這種飲品必會遭到嘲笑,只好轉做香蕉味濃郁的香蕉奶。哈,思,記得"點"呀!!
哈,思,記得"點"呀!!
2008-02-02 4 浏览
每次翻香港一定會黎食薑汁撞奶, 因為實在係太好味啦!香濃嘅牛奶味+唔會太辣嘅薑汁+滑到秘嘅texture=無敵!記住要熱食哦!
記住要熱食哦!
2008-01-17 2 浏览
最近來這里食過幾次下午茶,每次都叫雙皮燉奶,有時肚餓的濟會叫多個豬扒包雙皮燉奶好滑好香,亦不是太甜,第一次食完就無法忘記,所以得閒就來回味吓豬扒包都幾好食,不過就冇雙皮燉奶咁大吸引力d侍應的態度就普普遍通,總之唔好要求太高啦
豬扒包都幾好食,不過就冇雙皮燉奶咁大吸引力
d侍應的態度就普普遍通,總之唔好要求太高啦
2008-01-17 11 浏览
晚飯後想食甜品, 叫個熱燉蛋外賣返到屋企趁熱食, 燉蛋算滑, 最好係唔太甜而且仲好快手唔使等, 收銀個女人仲笑笑口幾好禮貌
晚飯後想食甜品, 叫個熱燉蛋外賣
返到屋企趁熱食, 燉蛋算滑, 最好係唔太甜

而且仲好快手唔使等,
收銀個女人仲笑笑口幾好禮貌
滑溜燉蛋
2007-12-23 10 浏览
每次來,都只吃原味燉蛋,不點其他!好的東西,可一不可再嘛何時吃,記不起了,只記得這期吃過入口即融,太滑了吧!每次吃過,都會有再來的意思,今次也不例外
每次來,都只吃原味燉蛋,不點其他!
好的東西,可一不可再嘛
何時吃,記不起了,只記得這期吃過
入口即融,太滑了吧!
每次吃過,都會有再來的意思,今次也不例外
2007-12-17 17 浏览
到銅鑼灣有事做,只得半小時左右吃個快餐\,由細佬陪同下來了這裡。 本來想柯叫原味的燉奶給細佬試,卻禁不起新朱古力味燉奶($20)的引誘轉軑了;之外又叫了一碗冰花燉雞蛋($16),與澳門豬扒包($17)吃。 燉奶仍然幼滑無比、入口即融,可與香甜的原味相比,帶苦帶甘的朱古力味不是個好主意...其實同場還有新出咖啡味燉奶,相信也不是好選擇。細佬覺得冰花燉雞蛋反而更好,其實燉蛋只是普通的水準,下次來還真的只要原味燉奶就好了! 豬扒包是即叫即製的,上檯時仍然新鮮熱辣得熨手;豬扒香酥而不油膩,豬仔包棉韌又有咬口,味道不錯的。又是那句:如果點了是原味燉奶,就是滿意的一頓了!

又是那句:如果點了是原味燉奶,就是滿意的一頓了!
2007-12-16 9 浏览
在Sogo Cafe食完晚飯, 口痕痕想吃甜品.熱雙皮奶依舊香滑, 食完心裡頓覺溫暖.這餐平平地就等我做東啦!
在Sogo Cafe食完晚飯, 口痕痕想吃甜品.

熱雙皮奶依舊香滑, 食完心裡頓覺溫暖.

這餐平平地就等我做東啦!