餐厅: 温野菜 (2000年廣場)
资讯:

2016-05-04 642 浏览
溫野菜...我都想去食左好耐,不過一聽到朋友仔話佢係尖沙咀店要排上兩個鐘先可以進餐,所以即刻刻卻步。今日老公放假,我地接左小小豬放學之後就出銅鑼灣行街街,係搵食之際,見佢地係銅鑼灣新左分店,所以就去食下啦~可能係新開關係,佢地嘅佈置都真係唔錯,周圍環境都好舒服呀~我地三口子俾安排嘅位置就仲正,因為係一間包廂,真係好有私隱度呀(其實係唔怕小小豬講嘢大大聲,影響其他食客呀)~最值得一讚嘅係房間內設有一個衣櫃,可以掛啲衫...袋呀入去,咁就唔怕啲衣服及袋會吸左啲味啦~ 唔好以為係房間就好冇人招呼,因為每張枱都有一個小顯示器,你想要咩服務就只需要按下,職員手上的接收手錶就會知道,佢地就會好快入嚟啦~ 先嚟叫左飲品先,小小豬嘅巨峰活乳酸梳打,佢一個人飲晒一杯就知係有幾好飲啦 老公嘅梅子青檸梳打,老公話個味都唔錯,好重梅子同埋青檸味得嚟又唔會好酸~ 我嘅溫野菜特飲,其實就係菠蘿特飲,整杯都好重菠蘿香味,入口感覺好清新呀~ 食物未到就先嚟兩個湯底,首先就係店員推介嘅欖橄藥膳湯底,唔好以為藥膳就一定係好重藥材味,雖然依個用上十二款藥材而成,不過一啲藥材味都食唔出,只係有好香嘅欖橄味,真係有啲驚喜~

可能係新開關係,佢地嘅佈置都真係唔錯,周圍環境都好舒服呀~

另一個就係完熟蕃茄湯底,真係超級香濃嘅蕃茄香味,小小豬當然係最鐘意啦~

枱上都已經有芝麻醬及柚子豉油,兩款醬汁供我地使用。雖然兩個味都唔錯,不過我都冇用到,因為兩個湯底都好夠味,所以唔洗點都已經好好食啦~

我地點左兩個餐再額外加上一個食物,先嚟就係我地另加嘅黑松露免治雞肉~
店員竟然話我地識食,因為依個食品只限香港店鋪先有,就連日本都未有得食呀~

估唔到個味又真係幾好食,雞肉內又包含住點點雞軟骨,所以咬落特別有口感,再加上肉質又好鮮,真係食四粒都唔太夠喉呀~
我地嘅主菜未到,就先嚟一個小食,薯仔拌魷魚沙律醬。雖然只係前菜,但味道都唔錯呀~
先嚟就係極上黑毛和牛定食~
嘩..A5和牛,老公見到都話好吸引呀~
仲有熊本豚腩肉~
仲有丹麥雞腿肉~
另一個餐就係松葉蟹和牛定食~
有澳洲M9和牛肩~
熊本豚腩肉~
同埋松葉蟹腳呀~
兩份定食都有烏冬、免治雞肉同埋野菜盒呀~

我地開餐啦,成枱食物好豐富呀~
老公緊係第一時間試A5和牛,佢話超滑身,而且肥膏同肉比例剛剛好呀~
M9和牛肩都一樣唔錯,肉質好嫩呀~
豚腩肉唔錯,肉質好嫩滑之餘,仲帶有一種鮮味添~
雞腿肉都一樣好食呀~
松葉蟹腳就食得比較"輪盡",唔係唔好食,只係唔多習慣係街上食蟹...哈哈~
食得飽飽就仲有兩球雪糕做甜品~
睇下小小豬食得幾滋味~
不過,其實唔止小小豬,就連我地兩個大人都食得勁滿足,好少去日式打邊爐我地會勁飽咁離開,就連老公都大讚我今次冇介紹錯,真係帶佢嚟食好東西呀...呵呵呵!

未離開餐廳小小豬已經問定幾時可以再嚟,仲話知道依家係可以訂位,叫我快啲打電話嚟訂位,咁佢又可以再嚟過呀(真係俾佢激C,平日又唔見佢咁留意啲告示...哈哈哈)!

2016-05-03 840 浏览
溫野菜係同牛角、牛涮鍋同一集團的,但食過哂呢幾間之後,發現溫野菜係最得我歡心的!今次去到位於銅鑼灣2000年廣場新開既分店。Lunch set選擇都算多,由$78雞加豚肉既組合,到$238極上黑毛和牛既組合都有,唔太想食牛既關係就揀左最平既$78 set。預設既湯底係昆布湯,你係可以另加$10轉湯底的,我就轉左豆乳湯底,黎到已經忍唔住飲左一啖,可以飲得出冇點加過水,會有好濃豆香味同非常之滑。78蚊既套餐究竟會有幾好食?我可以話一定有驚喜,頭盤有薯仔伴魷魚沙律醬,薯皮帶少少脆口,薯仔肉煮得夠淋,輕輕調味加埋牛油香得黎唔會冇左薯仔既香味,至於配沙律醬魷魚我就覺得一般,略嫌太濃味同薯仔唔太夾。餐入面配有丹麥豚肉同雞肉,每碟肉上面都會有個小小既木牌話俾你聽係咩肉,唔怕撈亂之餘非常美觀。豚肉係豚腩肉,唔會有太多肥膏而且食落帶少少爽口,雞肉都唔錯,唔算好滑但至少一d都唔鞋。另外仲有溫野菜盤同竹筒免治雞肉,唔知係咪平時冇咩機會食免治雞肉,呢個成為左我既最愛,咬落帶有一粒粒爽脆既感覺,又唔會有雪藏味,一筒仔既份量岩岩好。另外仲可以揀飯同烏冬,我揀左烏冬,只需淥一陣就可以食,枱上面有麻醬同豉油俾你任加,
另外仲可以揀飯同烏冬,我揀左烏冬,只需淥一陣就可以食,枱上面有麻醬同豉油俾你任加,即刻加左好多分,哈哈。
除左野飲之外最後仲會有一球雪糕做甜品,可揀抹茶同雲呢嗱味。
呢一餐賣單加埋一盛惠$96.7,絕對係品超所值,唔單只食品質素高,員工超好既服務態度都係令人冇得挑剔既,順帶一提如果冇訂位既可以用kabu app禁定飛就唔洗等咁耐!
2016-04-29
2016-05-01 1854 浏览
想試温野菜一段時間,但打電話又book 唔到位。今日咁啱喺樓上剪髮...機會來了!於是剪髮前6:00 PM 我地攞定張飛諗住搏下walk-in 。剪完髮7:20PM, 好彩只過咗三張飛,要我地等返兩張枱就可以了。咁啱有張枱cancel, 8:00PM 終於輪到我地了(否則不能想像等到幾時呀...!!!)餐牌內容超豐富,花多眼亂,用咗好一段時間消化!好在職員細心講解同埋介紹食材同湯底。我地唔想煩於是每人都點了個set! 值得一讚係呢個小碗有個隔湯的設計,可幫食物隔走過多的湯汁。枱上亦有touch screen 方便請waiter 加湯加茶等。不過基本上無乜作用,我地兩個人雖然坐四人卡位但因太多食物,呢個screen 大部份時間都比啲碟蓋住咗難以用到。直接叫waiter 好過。有好多不同的火鍋set。基本上每set 都包小食,牛,自選蔬菜同火鍋配料,飲品。由每位$200+ 起跳(那些是沒有和牛的)。我地最後選擇點了這$528 一人前set (牛肉包括佐賀A5 黑毛和牛同熊本豚肉)有超級多的自選火鍋湯底,而且是一人一鍋的。好處是女士可以選美顏柚子collagen湯底,男士又唔使刻意遷就,可自
想試温野菜一段時間,但打電話又book 唔到位。
剪完髮7:20PM, 好彩只過咗三張飛

值得一讚係呢個小碗有個隔湯的設計,可幫食物隔走過多的湯汁。

,男士又唔使刻意遷就,可自由選擇例如重口味的sukiyaki 湯底
,各取所需!
柚子collagen 湯底剛放下時是啫哩狀的,但煮熱後會變湯水狀。邊食又邊美顏,真好!而且湯底能帶出蔬菜和牛肉本身的鮮味,加上淡淡的柚子味,十分特別!
小食包括有鵪春蛋,芝士,生菜沙律加明太子青瓜。當中以小小辣的芝士條同青瓜較出色。
温野菜的主角-自選五種蔬菜:全是來自日本的蔬菜,生菜果然比本地的鮮甜爽脆
熊本豚,佐賀A5和牛當然油花靚仔同夠soft! 可惜切得太薄,如果厚返點有多少少質感就更好了。
自選火鍋配料:豆腐魚餅,魚蛋魚餅,免治雞肉,芝士丸,年糕。
當中以豆腐魚餅最美味!
魚餅香又出到豆腐香味,必推。
芝士丸太膩!食完一粒之後有啲驚咗(連男士都係,放棄了食第二粒)。年糕
時間淥得耐咗少少,拯救失敗,變了一pat pat 與湯溶為一體,bye!
此set 亦包松葉蟹,可惜味道十分淡,吃不到應有的鮮甜味道,是最弱的一道菜。
後記:整體上還是不錯!比個good! 又可做善事(餐廳不會扣除成本,呢段時間收入全數捐比熊本)不過下次可能會試下另一啲有美國牛set 再另加和牛,可試多啲唔同口感嘅牛!
如想飲清酒的會失望,因暫時未有酒牌。

最後,好想特別讚下呢度啲waiter/waitress,服務有日本的餐廳質素!尤其係坐喺我地附近的小男人經常攪爛gag 般投訴又要求多多,佢地都好有耐性又笑面迎人咁解答,真是令佩服
2016-04-30
  • 豆腐魚餅
好多年沒有去日本,更多年沒有吃shabu shabu⋯⋯在雜誌上看到銅鑼灣開了溫野菜新店,客人付的一分一毫都可以捐給熊本,便馬上打去訂位!(出名長龍的熱店竟然可以訂位!遅D應該不可以了⋯⋯)到今日中午,態度非常好的客服打算打給我confirm booking,又順帶問問,竟然不必每人叫一個set,太好了!老公有三高又為食,少食多滋味最理想啦!八點準時到達,可能因為才開張一星期,門外等位的人不多。入面佈置很雅緻呢,我們坐了4人座,前後屏風到頂,私隱度很高。我們叫了一個$448的C餐,柚子鹽湯底,再單點木綿豆腐($19)、梅子梳打($26)。食物基本上扮量不多但碟數多,精精緻緻的。試了每一種肉後,決定加追一碟最貴的單點肉類:佐賀A5黑毛西冷牛($168)。跟set的那碟不同,單點的是四大塊呢!跟set的單球雪糕選了綠茶,茶味都幾濃!再單點紅豆雪糕夾餅,味道也不錯!才$29!經理和侍應的服務態度都很好⋯⋯下單就像和民一樣是蹲下來的(不過我仍不習慣)⋯⋯老公還聽到經理薄斥一個侍應,只因為他手上的托盤輕輕碰到餐桌!可見他們對員工的要求有多高!埋單$747,因為服務太好,忍不住再給了少少貼士⋯⋯環

埋單$747,因為服務太好,忍不住再給了少少貼士⋯⋯環境好、食物好、服務好,還可以捐款給熊本,很想大家都在5月2日或之前去試試,所以才寫這段食評。
2016-04-20 1081 浏览
收到傳單知道新店開張,大有來頭,係日本No.1 Shabu Shabu..好似係,試吓個午市定食,幾十蚊一個餐,包括一人一鍋湯底,2大碟肉、免治雞肉、好似係日本直送既野菜拼盤、一個烏冬同埋雪糕。餐牌有9款湯底,店員推介我試期間限定既藥膳橄欖湯,十二款藥膳加埋橄欖一齊煲,聞到清清既橄欖味,飲個湯就藥膳味唔重,感覺較溫和,但配菜就出奇地好味,可能因為個湯有橄欖油,菜好清甜但有好滑,有少少似食健康版郊外油菜咁,感覺健康又不失風味,主角既牛肉同埋豬肉都油脂均勻,正常優質既肉,和牛以外既肉都唔差,個免治雞肉入面感覺到有軟骨,味道同口感都幾好,烏冬品質比較差,好淋,但湯底好味,烏冬吸哂個湯既精華所以味道都唔錯,份量岩岩好,最後甜品係普通既雪糕,冇乜特別。整體都好滿意! 環境咁靚下次試埋晚餐!

整體都好滿意! 環境咁靚下次試埋晚餐!
2016-04-19
用餐优惠
優惠券
2016-04-20 1602 浏览
ON-YASAI has opened its second branch in Causeway Bay Plaza 2000, serving individual shabu shabu using freshly imported Japanese ingredients.Assorted Herb Soup with Olive ($39)To celebrate the grand opening of the new branch, the chain store has rolled out the limited Assorted Herb Soup with Olive which is a fish soup base rich in omega-9. Assorted vegetable (5 kinds) ($49)The 5 fresh kinds of vegetable includes lettuce, Chinese cabbage, Brown enoki mushroom, shredded carrot, and potherb mustard

The 5 fresh kinds of vegetable includes lettuce, Chinese cabbage, Brown enoki mushroom, shredded carrot, and potherb mustards. It is recommended to enjoy them in anti-clock wise order starting from lettuce.

Watermelon radish ($12)

Maitake mushroom ($29)

Kintoki sweet potato ($19)

Assorted vegetable cake ($25)

Chinese Tofu noodle ($15)
Though the restaurant features their fresh Japanese veggies, you may also find a wide variety of high quality Japanese meat slices for you to go with your hotpot.

A5 saga Japanese wagyu (sirloin) ($168)

The best kind of wagyu beef that the restaurant is serving. The marble pattern shows how evenly fatty the beef is. It is well worth it for the price if you are a meat lover!
Kumamoto pork belly ($39)

If you are not a big fan of beef, pork may be your alternative! There are a few cuts for you to choose but this pork belly is just on par!
Bonito soup ($29)
Assorted mushroom risotto ingredients ($35)
The assorted mushroom risotto is best matched in this fresh savoury bonito soup and the staff would come and help you cook the risotto in a particular order until perfection.
After you put the rice and cook until soft in the bonito soup, you may then add different ingredients into the rice including mushroom, puffed rice.
A beaten egg is then added to the rice to blend all flavours all together.
Before it was served, shredded seaweed and spring onion are also added to give an extra flavour to the aromatic risotto rice filled with preserved fish savouriness from the bonito.
The restaurant has also upgraded their technology providing a smart watch for the staff to be informed with any request from the customers including order, check, or any inquiries.
2016-04-19
  • Assorted vegetable