2019-09-05
星期日下午嚟打邊爐,鍋底有免費好抵食,呢間火鍋仲有另一好處係,兩個人食都可以試到好多嘢,因為可以叫半份。大骨滋補鍋配普通辣湯,可以揀鴛鴦,有辣有唔辣。鮮鵝腸 $52,本身好大條,但淥完之後就縮左水。鴨血 $42,鴨血比豬紅更好食,有口感唔會一咬即碎。曉宇苕粉 $28,呢個粉煮完之後係透形狀嘅,好厚身煙韌,配麻辣鍋底越食越過癮。現炸豆皮 $32,本身炸到好薄好脆,淥三秒就夠了。鮮黃喉 $52,好特別嘅口感,一片片係硬身嘅。稻田毛肚 $59,黑色的,應該係類似牛柏葉,幾好依。曉宇手打三寶丸 $49,得三粒,分別係蝦丸、牛肉丸同墨魚丸,平均10幾蚊一粒偏貴,口感比較淋身,唔係好彈牙。功夫萵筍片 $22,平時食係厚身一片片,呢款係好薄身,好似成朵花咁, 翠綠。唐生菜 $18, 我哋先係湯底未係好混沌嘅時候淥左唐生菜先,好新鮮,個湯好濃,菜入晒味。黑豚腩肉 $42,有四片肥瘦均勻,味道幾好,不妨一試。鮮腐竹 $19,配湯辣同唔辣都好夾。油條 $16,朋友介紹油條打邊爐,食過返尋味,淥一陣就要夾起嚟,就會食到外面仲有好脆嘅口感。紅糖糍粑 $36,我好鍾意食糍粑,通常見到我都一定會叫黎試下,呢個外皮
現炸豆皮 $32,本身炸到好薄好脆,淥三秒就夠了。
紅糖糍粑 $36,我好鍾意食糍粑,通常見到我都一定會叫黎試下,呢個外皮脆脆, 外面超級煙韌,加埋個糖漿絕配。