2019-09-05 140 浏览
星期日下午嚟打邊爐,鍋底有免費好抵食,呢間火鍋仲有另一好處係,兩個人食都可以試到好多嘢,因為可以叫半份。大骨滋補鍋配普通辣湯,可以揀鴛鴦,有辣有唔辣。鮮鵝腸 $52,本身好大條,但淥完之後就縮左水。鴨血 $42,鴨血比豬紅更好食,有口感唔會一咬即碎。曉宇苕粉 $28,呢個粉煮完之後係透形狀嘅,好厚身煙韌,配麻辣鍋底越食越過癮。現炸豆皮 $32,本身炸到好薄好脆,淥三秒就夠了。鮮黃喉 $52,好特別嘅口感,一片片係硬身嘅。稻田毛肚 $59,黑色的,應該係類似牛柏葉,幾好依。曉宇手打三寶丸 $49,得三粒,分別係蝦丸、牛肉丸同墨魚丸,平均10幾蚊一粒偏貴,口感比較淋身,唔係好彈牙。功夫萵筍片 $22,平時食係厚身一片片,呢款係好薄身,好似成朵花咁, 翠綠。唐生菜 $18, 我哋先係湯底未係好混沌嘅時候淥左唐生菜先,好新鮮,個湯好濃,菜入晒味。黑豚腩肉 $42,有四片肥瘦均勻,味道幾好,不妨一試。鮮腐竹 $19,配湯辣同唔辣都好夾。油條 $16,朋友介紹油條打邊爐,食過返尋味,淥一陣就要夾起嚟,就會食到外面仲有好脆嘅口感。紅糖糍粑 $36,我好鍾意食糍粑,通常見到我都一定會叫黎試下,呢個外皮

現炸豆皮 $32,本身炸到好薄好脆,淥三秒就夠了。

紅糖糍粑 $36,我好鍾意食糍粑,通常見到我都一定會叫黎試下,呢個外皮脆脆, 外面超級煙韌,加埋個糖漿絕配。
2019-09-01
午餐
上次同女朋友去食尖沙咀分店覺得好正,今日係銅鑼灣行完SOGO心思思又想食多次,雖然同SOGO有D距離,但係都照過去食啦,鬼叫女朋友中意食咩。今次我地叫左皮蛋香鍋+普通辣鍋,果陣香味真係回味無窮。一坐低都係有碗糖水比我地潤一潤腸胃先。由牛柏葉既顏色就知道呢度既食材都好新鮮無加工,D蝦都好大隻。照舊咁跟住餐牌上面既指示去淥野食,不過菜同栗米我地始終都係中意淥到佢淋曬爛曬先食,咁先索曬D湯汁。女朋友好中意食桂花珊瑚蚌雙拼,仲叫左2碟。真係好爽口!

今次我地叫左皮蛋香鍋+普通辣鍋,果陣香味真係回味無窮。

一坐低都係有碗糖水比我地潤一潤腸胃先。

女朋友好中意食桂花珊瑚蚌雙拼,仲叫左2碟。真係好爽口!
2019-08-31 39 浏览
上次見呢一間火鍋店有午市火鍋湯底免費呢個優惠咁抵, 所以今次同朋友突意午餐嚟食麻辣火鍋。記得上次同呢位朋友想從輕食過一間 趙二火鍋, 喺重慶都只係排第七, 至於一間火鍋喺重慶係屬於第一位, 所以我朋友都躍躍欲試。既然我和朋友都食得辣當然點了一個大辣的九宮格火鍋。 果然辛辣味同麻辣味都十足, 完全滿足到我哋食物資人嘅慾望。特別滿意呢度嘅蘿蔔片, 真光麻辣湯底後 竟然不失本身清甜味道, 但on top加上重慶麻辣味之後簡直就係 終極美食。另外點咗白鱔片, 食得出白鱔非常新鮮,因為入口非常爽口彈牙。如此好味嘅火鍋,仲要湯底價錢免費, 真係性價比超高。
如此好味嘅火鍋,仲要湯底價錢免費, 真係性價比超高。
2019-08-29
午餐
  • 曉宇嫩牛肉
一直都好想試呢間重慶火鍋,今日趁朋友得閒,餐廳依家又做緊八月份午市火鍋鍋底免費嘅優惠,梗係要去試吓啦免左火鍋鍋底費都會慳成差唔多$100 㗎!餐廳嘅食物可以點一份或者半份,適合我同朋友兩個人去打邊爐都可以點好多唔同嘅食物,多啲選擇一坐低,餐廳嘅侍應就好貼心咁為我地遞上雪耳糖水,可以一邊飲一邊揀嘢食九宮格麻辣火鍋,個麻辣味好夠麻辣火鍋一定要配安格斯肥牛同黑豚腩肉佢個重慶炸酥肉都好好味,就咁食又得,係火鍋霎吓又得毛肚新鮮爽口曉宇手打三寶丸同手打蝦滑好鮮味彈牙。一定要叫個曉宇苕粉,佢會索晒啲麻辣汁又好好咬口好煙韌最後我哋仲叫咗個紅糖糍粑整體泥講係一個正嘅麻辣火鍋!餐廳嘅侍應服務態度友善,好細心係一個開愉快週末嘅開始

免左火鍋鍋底費都會慳成差唔多$100 㗎!

九宮格麻辣火鍋

九宮格麻辣火鍋,個麻辣味好夠

美國安格斯肥牛,黑豚豬肉

麻辣火鍋一定要配安格斯肥牛同黑豚腩肉

佢個重慶炸酥肉都好好味,就咁食又得,係火鍋霎吓又得

毛肚新鮮爽口

最後我哋仲叫咗個紅糖糍粑

整體泥講係一個正嘅麻辣火鍋!餐廳嘅侍應服務態度友善,好細心
係一個開愉快週末嘅開始

• 九宮格麻辣大紅鍋
  • 曉宇苕粉
  • 黑豚腩肉
2019-08-31 23 浏览
志同道合的不多,食得辣更為少數。令我深刻印象,出差時英藉老闆在酒樓內為了搞氣氛,隨手把子天椒一整隻放進口內,各人都讚嘆不已! 搜尋一下,位於銅鑼灣的渝味有很多良好評價,那就過去一趟啦! 價錢與食物質素相稱也合理。山珍菌湯鴛鴦鍋麻辣程度有兩款,選了普通版,小許才不會影響食物味道。 另一邊山珍菌湯底好好味,湯渣也一併放進肚子裡美國安格斯優質肥牛 HKD 119 廚師所嚴選的牛品質不錯,脂肪、肉質均勻,入口溶溶地感覺,牛味重鮮龍躉片(半份)HKD 72有質素餐廳對於食材很講究,魚肉夠白,不易散,皮層部份好爽口特別吸素了麻辣精華 ——- 必點!!淮山條(半份) HKD 22淮山既是健康食材也是好好拍擋之一。 可作麵條、素食、小食、湯等。口感佳紐西蘭精品羊肉卷 HKD 56羊控怎能錯過,這裡羊蘇味不重,易入口。 曉宇苕粉(半份)HKD 29煙煙韌韌口感不錯!自製羅漢果(杯)潤喉之品,味道小甜青島啤酒 午市光臨原來有優惠到10月 — 豁免湯底費,又幾好播! 即有2個月,平時附近返工岩哂!

搜尋一下,位於銅鑼灣的渝味有很多良好評價,那就過去一趟啦!

價錢與食物質素相稱也合理。

山珍菌湯鴛鴦鍋

美國安格斯優質肥牛 HKD 119

鮮龍躉片(半份)HKD 72

淮山條(半份) HKD 22

紐西蘭精品羊肉卷 HKD 56
羊控怎能錯過,這裡羊蘇味不重,易入口。

曉宇苕粉(半份)HKD 29
煙煙韌韌口感不錯!

自製羅漢果(杯)
潤喉之品,味道小甜

青島啤酒

打邊爐隱經常發作,找日不如即日實行,幸好朋友有空陪我顛返日! 她之前收單張,得悉8月午飯時間火鍋鍋底免費優惠,婆仔數的我們襯機出來見見面,更新一下近況! 環境相對較為時尚,桌椅用木系以打造溫暖感覺。 座位寬趟,即使大班朋友也綽綽有餘。 醬料有3種分別蒜茸、蔥、麻油並放置在桌上,以免客人舟車勞頓山珍菌湯鴛鴦鍋 (普通辣)美國安格斯優質肥牛 HKD 119 重慶炸酥肉(半入份)HKD 32曉宇嫩牛肉 HKD 42功夫萵筍片(半份)HKD 22紐西蘭精品羊肉卷 HKD 56青島啤酒 HKD 22 罐整體食物質素很好,牛肉嫩口滑溜,沒根,牛味重;羊肉不蘇人人岩食;炸酥雞鬆脆帶點點辣亦香口美味;而萵筍片刀工很棒而且看到心思, Presentation 晤錯。 原來有很多分店遍佈港九如尖咀、銅鑼灣、西環等,尚算方便!

醬料有3種分別蒜茸、蔥、麻油並放置在桌上,以免客人舟車勞頓

山珍菌湯鴛鴦鍋 (普通辣)
美國安格斯優質肥牛 HKD 119
重慶炸酥肉(半入份)HKD 32
曉宇嫩牛肉 HKD 42
功夫萵筍片(半份)HKD 22
紐西蘭精品羊肉卷 HKD 56
青島啤酒 HKD 22 罐

原來有很多分店遍佈港九如尖咀、銅鑼灣、西環等,尚算方便!
2019-08-29 16 浏览
今日去銅鑼灣食重慶麻辣火鍋,我同朋友一向都鍾意食辣野,尤其係麻辣火鍋係我哋嘅最愛,所以我地毫不猶豫咁揀咗麻辣湯底。湯底有大量花椒同唔同嘅香料,果然辣得過癮,但又唔會得單調既辣味,有豐富嘅味道層次,食落去香口惹味。我哋就order咗鮮黃喉,呢種食物係香港唔算常見,我都係第一次食。鮮黃喉口感爽脆,而且好新鮮。而大蝦口感好彈牙,充滿鮮味,加埋火辣辣嘅湯底,真係令人回味無窮。而鍾意食魚嘅我當然唔會放過呢個機會,鮮魚頭啖啖肉,魚肉嫩滑,吸收左湯底嘅精華,令人回味,完全冇腥味,魚肉亦都唔會散開一嚿嚿,非常唔錯啊。

2019-08-29 34 浏览
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀通常食高質的打邊爐,湯底一定好貴🥺,而家渝味曉宇做緊午市優惠,星期一至日午市火鍋湯底一律免費😍。優惠去到10月31咋,快d去試下啦~💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣皮蛋香菜+麻辣湯普通辣💲0💭個湯底超夠味,d料可以唔需要點醬食已經好正🤘🏻💭因為L小姐減肥關係💭所以唔食得比較油既麻辣鍋🥺💭估唔到連普通皮蛋香菜湯底都做得咁出色💭芫荽超新鮮,好甜😍💭芫荽控必食💭而麻辣湯呢自問都ok食得辣🔥💭不過真係唔係好頂得順💭但係真係好惹味2⃣桂花珊瑚蚌雙拼💲129 &曉喻嫩牛肉💲84💭蚌超鮮甜爽脆,完全無腥味😳💭極度彈牙,超好味💭嫩牛肉真係好滑嫩兼好濃牛肉味🐂💭2款都好推介3⃣串燒蝦 半份💲52 & 手打蝦滑 半份💲46💭蝦好新鮮,好彈牙🦐💭不過蝦滑就爭d😣💭唔係個款好爽彈食到蝦個款💭而家比較軟身,無咩咬口4⃣娃娃菜💲32& 黃金菇💲26💭呢間火鍋既蔬菜全部都好fresh💭樣樣都好鮮甜🤩💭食得出真係有揀過
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
月31咋,快d去試下啦~

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣皮蛋香菜+麻辣湯普通辣💲0
💭個湯底超夠味,d料可以唔需要點醬食已經好正🤘🏻
💭因為L小姐減肥關係
💭所以唔食得比較油既麻辣鍋🥺
💭估唔到連普通皮蛋香菜湯底都做得咁出色
💭芫荽超新鮮,好甜😍
💭芫荽控必食
💭而麻辣湯呢自問都ok食得辣🔥
💭不過真係唔係好頂得順
💭但係真係好惹味

2⃣桂花珊瑚蚌雙拼💲129 &曉喻嫩牛肉💲84
💭蚌超鮮甜爽脆,完全無腥味😳
💭極度彈牙,超好味
💭嫩牛肉真係好滑嫩兼好濃牛肉味🐂
💭2款都好推介

3⃣串燒蝦 半份💲52 & 手打蝦滑 半份💲46
💭蝦好新鮮,好彈牙🦐
💭不過蝦滑就爭d😣
💭唔係個款好爽彈食到蝦個款
💭而家比較軟身,無咩咬口

4⃣娃娃菜💲32& 黃金菇💲26
💭呢間火鍋既蔬菜全部都好fresh
💭樣樣都好鮮甜🤩
💭食得出真係有揀過
2019-08-29 23 浏览
男友係食辣嘅愛好者 作為廿四孝女友的我 雖然唔食辣但偶而都會陪佢去試下一啲四川菜式 銅鑼灣呢間渝味 雖然繁忙時段都幾多人 但係坐位舒適唔會逼 手打香菜牛肉滑牛肉滑打得紮實綿滑 食落去同一般食開嘅機製牛丸差超級遠 而且加入咗香菜更加帶出咗牛肉嘅鮮味 非常推薦功夫土豆片土豆片食落香脆咬落去唔會散曬 食落去麻麻微辣 唔食辣嘅我都接受得到 而且仲覺得幾開胃惹味孝禹十味 鮮鵝腸外觀薄軟細長的鮮鵝腸聽男朋友講係食重慶火鍋必點嘅菜色之一份量十足 而且餐廳好細心咁去除咗鵝腸多餘嘅肥膏 放入湯中快燙鵝腸質感脆脆好好食!美國優質肥牛粒肥牛粒牛味濃郁 切粒口感十足好彈牙 燙幾秒就食得 啱晒我呢d為食心急嘅人
銅鑼灣呢間渝味 雖然繁忙時段都幾多人 但係坐位舒適唔會逼

手打香菜牛肉滑

功夫土豆片

孝禹十味 鮮鵝腸
外觀薄軟細長的鮮鵝腸聽男朋友講係食重慶火鍋必點嘅菜色之一

美國優質肥牛粒
2019-08-28 23 浏览
好耐冇打邊爐啦,其實夏天開着冷氣打邊爐個感覺真係好正,所以今日特登約咗我個好朋友去食火鍋,但今次唔係普通嘅火而係重慶麻辣鍋!我有朋友都係一個勇士嚟,所以二話不說決定叫九宮格麻辣火鍋做湯底。其實我內心都有啲猶豫,但見佢咁用勇,我都決定試吓呢個特色湯底。一坐低,店員就俾咗兩碗糖水我哋,原來食啲糖水打底再食麻辣可以保護到腸胃,真係長知識!跟住店員又再教我地用好多麻油加蒜蓉加蔥花做醬料,原來又係能夠保護到腸胃鏡。唔怪得知當地人成日食麻辣嘢都冇問題啦。我好鍾意呢度嘅安排,因為叫嘢食可以叫一份或者半份,適合唔同人嘅選擇。我哋叫咗好多嘢:肥牛、鵝腸、豬血、鴨血、魚腩、白鱔片、牛骨髓、辣牛肉、凍豆腐、午餐肉等等。全部野都好新鮮,但重點要推介嘅係肥牛肥瘦均勻、鵝腸好新鮮爽口、鴨血真係超鮮甜!店員特別提醒我,八月午市仲有免費湯底餸,即刻約朋友過兩日再嚟過,捉緊夏天的尾巴!

是日返夜開工前黎銅鑼灣附近幫朋友買啲野🙈搞掂正值Lunch時間🍴還掂連早餐都未食一於黎同隻豬食下川菜醫下肚先🤪位於銅鑼灣渣甸中心八樓既渝味曉宇重慶老火鍋🌶喺銅鑼灣站F1出口沿住渣甸街直行過黎亦夠哂方便😆呢度簡約設而充滿古色古香設計既環境裝修🙇🏻‍♂️提供具風味既川味特色火鍋之餘☺️👨🏻‍🍳🔥值得一提既係午市免費火鍋湯底優惠亦更為抵食🤤🍲除左午市火鍋之外🤪🍲亦有午市套餐可供選擇☺️🍴滿足食客唔同需要☺️羊肉、包心魚丸重慶小麵每日新鮮配送既羊肉片肉味濃郁而唔酥🤤配以濃香無味精既湯底拌食😆連驚羊酥味既小肥都接受得到😆而包心魚丸彈牙Juicy🤤配合爽口彈牙掛湯既重慶小麵係絕配😆😋🍜手打牛肉滑重慶小麵(加配魚餅)爽口彈牙掛湯依然既重慶小麵🤤🍜配合手打製作食落肉質彈牙滑嫩唔鬆散既手打牛肉🐮加配充滿魚餅使麵食更為豐富☺️😋🍜
是日返夜開工前黎銅鑼灣附近幫朋友買啲野🙈

配合手打製作食落肉質彈牙滑嫩唔鬆散既手打牛肉🐮
加配充滿魚餅使麵食更為豐富☺️😋🍜
2019-08-27
2019-08-27 23 浏览
中午唔知食咩好,突然朋友話不如打邊爐,諗住行個近少少既地點,怕會依太急.見之前朋友話有間8月午市既火鍋湯底免費.見到免費當然吸引我去一試.我自己幾鍾意食滑,佢呢到既滑都幾多,有蝦滑,牛滑等.另外比較鍾意係佢有半份或者全份揀.因為同朋友2個人.如果全份又驚太多.半份就可以食到其他野添,所以幾欣賞佢有呢個分別.當然唔小得點我最愛嘅芝士腸同午餐肉啦,而平日唔點食豚肉既我都覺得呢到既豚肉好唔錯.同埋食得辣既人一定要呢到既重慶火鍋湯底,最後記得點個冰粉就唔怕太辣,而呢個天氣就更加涼快啦.
2019-08-27 26 浏览
有的時候想心血來潮吃一吃火鍋朋友喺灣仔工作 知道呢一間中午有八折火鍋優惠 中午對於我來講又可以食多啲 因為有時間消化再加上好耐都冇食過重慶麻辣野 咁就一於去試試啦~入到去感覺都好大 枱與枱之間唔會太窄 我哋安排左坐咗係卡位更加好 非常之大 坐得好舒服一坐低時已經俾咗一杯酸梅湯同埋紅棗雪耳糖水 潤一潤肺至於豉油 麻油 蔥同蒜蓉 係每張枱有一set 非常方便!餐牌主要有兩頁 有肉類 海鮮 蔬菜 等等 湯底我哋就叫咗個鴛鴦鍋 :大骨滋補鍋同埋大雄麻辣鍋 麻辣鍋又麻又香 非常過癮好欣賞配料可以半份半份㨂 方便我哋兩個人可以試多d 牛肉粒 我哋試咗好多嘢 其中比較特別同好食嘅有:美國優質肥牛粒 油脂很多 牛味充足曉宇苕粉 一條條勁粗的粉 熟咗之後會變透明 食落去好彈牙 好特別迷你特色燕餃 一碟有十幾2十隻 細細隻咁擺落個大兜 食落去似係魚餃咁樣 好cute好得意蔬菜非常新鮮 正!最後食咗成兩個幾鐘頭 侍應態度好 不斷加湯兩個人加埋都係五百多 有八折優惠真係好好搵日要去再食
有的時候想心血來潮吃一吃火鍋

朋友喺灣仔工作 知道呢一間中午有八折火鍋優惠
中午對於我來講又可以食多啲 因為有時間消化
再加上好耐都冇食過重慶麻辣野 咁就一於去試試啦~

一坐低時已經俾咗一杯酸梅湯同埋紅棗雪耳糖水 潤一潤肺

至於豉油 麻油 蔥同蒜蓉 係每張枱有一set 非常方便!

餐牌主要有兩頁 有肉類 海鮮 蔬菜 等等

美國優質肥牛粒 油脂很多 牛味充足

蔬菜非常新鮮 正!

最後食咗成兩個幾鐘頭 侍應態度好 不斷加湯

兩個人加埋都係五百多 有八折優惠真係好好
搵日要去再食

2019-08-26 16 浏览
今日同朋友嚟到cwb睇戲 之後嚟到渣甸坊 朋友就口痕話想食麻辣火鍋 睇到呢間有吾少好評 亦且午市湯底仲免費!因為我吾係好食得辣 所以我地就揀左鴛鴦鍋 大骨滋補鍋配普通辣湯 湯底果然好足料 有一大舊豬骨 紅蘿蔔🥕 粟米 馬蹄 辣湯有好多辣椒🌶️打邊爐前店員仲送上一碗紅棗雪耳糖水俾我地滋潤下個胃 果然好貼心😍我的至愛就係嫩牛肉同安格斯肥牛 雪花紋路十分靚 嫩牛內入口好滑 羊肉卷都有羊腥味😝 牛筋丸爽口彈牙 好重牛味鮮龍躉片 新鮮爽口 最特別的係重慶耗兒魚 少骨 肉質鮮嫩 蝦滑面頭仲有d蟹子 非常彈牙 整體呢度d火鍋料十分新鮮 上火好快 亦且仲坐得好舒服 最重要係湯底好有後勁 越食越辣 推介俾中意食辣的朋友😚🤗

2019-08-25 43 浏览
平時同朋友打邊爐🥘都係食任飲任食邊爐食得多都悶今次就去試下新野重慶麻辣火鍋而且8月午市火鍋湯底免費👍就更加抵食我地叫左鴛鴦鍋:大骨滋補鍋+普通辣鍋店員拎湯底上菜個陣已經聞到好香麻辣味🌶我仲好驚會辣到食唔到但其實又唔會反而係好香而且麻麻辣辣食過返尋味😋火鍋湯底之後就會送上雪耳糖水應該係解辣用火鍋配料又可以選擇叫"全份"或"半份"人少想食多幾樣野都冇有怕👍美國安格斯優質肥牛🐮 份量十足 而且肉質鮮味稻田毛肚(半份)未食過黑色牛肚 感覺好得意口感粗糙d鮮鵝腸(半份)爽爽鵝腸 一放入鍋就會縮到好細曉宇嫩牛肉(半份)真係好滑好嫩 👍手打墨魚丸(半份)🦑顏色雪白 但味道普通手打三寶丸(半份)有牛蝦墨魚三寶海帶頭(半份)🌱好特別的海帶頭 其實係海帶 不過比平時食到的較厚身同大紅糖糍粑(半份)呢個係我覺得最有特色的佢係甜品黎 店員話最好趁熱食其實味道真係好甜但口感煙煙靭靭食完一舊就想食第二舊😋
平時同朋友打邊爐🥘

反而係好香而且麻麻辣辣
食過返尋味😋
火鍋湯底之後就會送上雪耳糖水
應該係解辣用
火鍋配料又可以選擇叫"全份"或"半份"
人少想食多幾樣野都冇有怕👍

爽爽鵝腸 一放入鍋就會縮到好細

真係好滑好嫩 👍

手打墨魚丸(半份)🦑
顏色雪白 但味道普通

手打三寶丸(半份)
有牛蝦墨魚三寶

海帶頭(半份)🌱