2020-09-21 101 浏览
食物質素可以,但係價錢偏貴,要2個鐘頭交枱,前20分鐘就唔可以再下單,2小時準時埋單,如果35知己,耐冇見,想傾下計,就唔好揀😅但係食得好快,同唔使傾下計,可以一試。
辣得好過癮嘅麻辣火鍋,喺香港食麻辣火鍋有事係鹹多個辣,但今次食呢間係麻同埋辣都好適中。仲有一樣好重要嘅嘢,就係好有空間,座位非常闊落,唔會畀隔離啲煙整到唔舒服。講返嘢食先,今次鍾意食海鮮嘅我同埋朋友,都點咗海蝦、聖子、珊瑚蚌,因為辣嘅海鮮嘅味道特別鮮甜,仲有我最鍾意食嘅鴨血。海鮮爽口鮮甜,一食就知高質野,最後大家爭住食要encall。叫咗鴛鴦鍋,因為我鍾意唔辣嘅薯粉。兩個女仔去食都可以叫幾樣唔同嘅配料,因為可以選半份,咁就可以食多幾樣嘢。仲有一樣好特別嘅嘢,係一坐低就會送碗糖水畀你飲,如果你唔係好食得辣,中途亦可以用作解辣之用。如果你想睇住維港景優雅打邊爐,絕對係好選擇。

如果你想睇住維港景優雅打邊爐,絕對係好選擇。
2020-09-18 114 浏览
嚟過渝味曉諭幾次,每一次都係好滿意咁樣離開。今日同朋友食lunch, 又係兩個人都食得津津有味。首先佢個湯底真係冇得頂,係好辣但又好惹味。今次要推介幾個餸:美國安格斯優質肥牛,鴨血,鵝腸,先黃㗋,紐西蘭精品羊肉卷,牛肝,牛骨髓,凍豆腐同埋皇帝菜等等。全部都好好味!特別係凍豆腐吸晒啲辣湯精華,好刺激我嘅味蕾冬菇同土豆片都係好麻辣味,真係好正,加上餐廳環境舒服,對住個海景,食靚景再食埋好新鮮嘅食材,呢種享受真係唔係度度有

2020-09-13 139 浏览
之前疫情比較嚴重,都大大減少咗出街食飯嘅意欲,見呢排疫情開始緩和, 一於試下想食咗好耐嘅渝味曉宇重慶火鍋!環境:餐廳位於商業中心較高嘅樓層, 一出𨋢就係店舖,地方唔算話太大,但係裝修都算精緻,感覺上都會坐得幾舒服,佢仲要有地方畀你擺袋,咁就唔怕整污糟同埋整到有味道啦!食物:食物選擇唔算特別多,但係我都唔打算逐樣評論,哈哈!整體嚟講食物質素都算中上, 而且湯底方面選擇亦都唔多,分別有重慶最出名嘅九宮格同埋鴛鴦鍋選擇,而辣度方面就有重慶辣同普通,我哋當日選擇咗重慶辣,食落感覺的確比香港其他重慶火鍋館辣度較大,但係都尚可接受。 其他廢話唔多講喇,咁耐冇出嚟食飯,特別係重慶火鍋,今次一試,只有一個字,正!

環境:

食物:

2020-09-10
  • 麻辣牛肉
  • 特色迷你燕餃
2020-09-11 172 浏览
垃圾,用咁嘅質素嘅火鍋來賺香港人錢,絕對唔會再幫襯。尤其份小麵,廚師未去過重慶嗎?一份毛肚得2片,雖然香港租貴,都唔使咁啦,我哋5點開始食,客人唔多,個個侍應坐係度玩手機,全程都沒人過來睇吓係咪有需要幫助,打邊爐最基本就係睇需唔需要加湯啦,總之感覺好差
2020-05-22
2020-09-01 170 浏览
對住個海景打邊爐係咪好正呢,早排襯住疫情好番啲既時候同朋友去左打邊爐,位置非常闊落,好舒服😌店員服務都非常好一坐低就送上冰糖糖水,用作解辣、亦有指導醬料調配方法_之前有聽朋友講過佢地既麻辣湯底不錯,今次就叫左個雙拼湯底,蕃茄湯都好正好濃郁_美國安格斯優質肥牛牛肉味非常重,份量都幾抵食_美國大桶蠔小編平時打邊爐真係好鍾意食蠔,呢度嘅真係非常大隻,食落去好滿足而且好新鮮_招牌蟶子店員有推介我哋叫呢度嘅蟶子表示非常清甜,上枱嘅時候發現份量都唔少,食落冇沙幾正_除左肉類同海鮮之外呢佢都有好多菜類嘅選擇,我哋都有叫咗幾款瓜類包括冬瓜等吸湯
一坐低就送上冰糖糖水,用作解辣、亦有指導醬料調配方法

美國安格斯優質肥牛
牛肉味非常重,份量都幾抵食

美國大桶蠔

招牌蟶子

2020-08-30 138 浏览
疫情好轉,晚市剛剛解禁,吃了多日外賣,星期六當然要善待一下自己。這次就一早訂好位,來到這家這年來愈開愈多的「渝味曉宇」,飽嘗一下久違的老火鍋滋味。除了茶碟碗筷外,還有貼心的即棄圍裙提供,不怕辣汁濺出沾到衣服。鴛鴦麻辣鍋大骨滋補湯以玉米、大豬筒骨、蘿蔔、馬蹄等熬製,肉湯鮮甜可口,愈熬愈入味,滋補養生;麻辣鍋則以純牛油再加入大涼山麻椒和大婁山朝天椒,金陽青花椒、茂汶大紅袍、豆瓣、豆豉、薑末等數十多種香料炒制而成,相當足料,難怪焯過的食物大都不用額外調味。午市來的話有湯底免費優惠,等於直接省七十多,加上鍋料全部可以選半份,兩三人來的話也很不錯。韮菜豬肉水餃皮簿煙韌,餡料飽滿,而且大大隻,滾熟後亦絲毫沒有鬆散,口感喜人。凍豆腐冰豆腐厚切大件頭,蜂巢狀的小孔吸收湯汁精華後非常美味,很有質感。田園菜籃菜籃由娃娃菜、生菜及西洋菜組成,全部嫩綠爽甜,大骨湯底的味道亦將各種蔬菜的天然鮮味全數引出。手打墨魚滑想不到半份墨魚滑仍有如此份量,墨魚滑咬下爽口彈牙,墨魚香味徐徐滲出。珊瑚蛑新鮮的珊瑚蚌細嫩有嚼頭,快速焯夠十秒就可入口,鮮甜味不能言喻。紐西蘭精品羊肉卷簿切的羊肉卷肉質細嫩,沒有一點羊酥味。稻田毛肚重

鴛鴦麻辣鍋

韮菜豬肉水餃

凍豆腐

田園菜籃

手打墨魚滑

珊瑚蛑

紐西蘭精品羊肉卷

簿切的羊肉卷肉質細嫩,沒有一點羊酥味。

稻田毛肚

重慶老火鍋必不可少的毛肚,同樣是十秒系列,下鍋簡單涮一涮,入口特別爽脆有嚼頭。

海帶苗

最後來個新推出的涼菜,好好冷卻一下口腔。
2020-08-30 4478 浏览
渝味曉宇以「舌尖上的中國」紅遍港九,吃過都說激麻激辣很過癮,加上午市免湯底優惠,下午人流仍然絡繹不絕。疫情陪伴我們已達九個月,反覆無常,最近有所緩和,與朋友相約到尖沙咀逛街及吃飯。尖沙咀分店同樣以古色古香營造氣氛,一大幅玻璃直入天然光線,更光猛舒適。鴛鴦麻辣鍋午市湯底免費,選了大骨滋補拼普通辣鴛鴦鍋。大豬筒骨、玉米及蘿蔔等熬製湯頭,湯底咸香鮮甜,適合各種菜類及海鮮。麻辣鍋麻香惹味,主涮肉類,更香濃更突顯肉香。田園菜藍三款菜包括娃娃菜、生菜及西洋菜,款款新鮮水靈,燙後入口鮮甜可口。白鱔半份約三大片,皮薄肉厚身肥沃,涮熟後肉身挺起、彎曲,在鍋里涮過時也同樣爽口彈牙,肉滑油潤香嫩。美國安格斯優質肥牛肥牛大片厚身,色澤紅白相隔,脂肪分佈平均,入口爽口彈牙,牛味香濃。鴨血半份包含六大片鴨血,質感細緻滑嫩,味道麻香滑溜多汁。鮮鵝腸鵝腸只需要燙十秒即可享用,方便快捷。鵝腸爽口彈牙不肥膩,豐腴鮮美。曉宇嫩牛肉新鮮滑牛肉對比肥牛毫不遜色,入口滑嫩柔軟,鮮牛香嫩肉味濃郁,牛肉厚身富質感。曉宇苕粉苕粉寬闊厚身,易夾易撈不黏鍋底。質感煙韌彈牙,易飽肚。總括來說,食材新鮮選擇多,包含不少肉類及內臟,配料可選半份

鴛鴦麻辣鍋

午市湯底免費,選了大骨滋補拼普通辣鴛鴦鍋。

田園菜藍

白鱔

美國安格斯優質肥牛

鴨血

半份包含六大片鴨血,質感細緻滑嫩,味道麻香滑溜多汁。

鮮鵝腸

曉宇嫩牛肉

曉宇苕粉
苕粉寬闊厚身,易夾易撈不黏鍋底。質感煙韌彈牙,易飽肚。

總括來說,食材新鮮選擇多,包含不少肉類及內臟,配料可選半份更富彈性,高質配上舒適環境,很不錯。
  • 曉宇嫩牛肉
  • 極品鵝腸
  • 曉宇苕粉
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
2020-08-19 157 浏览
✨即使係炎炎夏日 🏖🌤都冇影響我想食麻辣火鍋嘅心🌶❤️湯底方面 當然要嗌麻辣湯底🌶仲有皮蛋芫荽湯底 有清熱氣作用🌱✨鴨血(半份) $ 42 🦆放落麻辣湯🌶足料入味 口感滑嫩👍🏻✨✨手打蝦滑(半份)$46 🦐蝦滑非常新鮮👍🏻囗感彈牙爽滑😍✨✨美國優質肥牛粒(一份)$146 🐮一口肥肉粒啖啖肉🤤油脂分佈亦較平均👍🏻肉質滑嫩 牛味濃郁 🐂✨✨桂花蚌(一份)$129 爽脆彈牙 必點之選👏🏻帶啲鮮味 充滿海水味🌊✨✨

即使係炎炎夏日 🏖🌤

帶啲鮮味 充滿海水味🌊

1933 浏览
2020-08-16
2020-08-19 111 浏览
因為疫情嘅緣故已經好耐無黎過呢間麻辣火鍋店,今日終於都同朋友黎呢度食個火鍋lunch🥳,呢度係用手機點餐,非常方便👍。.黑豚腩肉(全份)呢個食左咁多次都依然係我嘅最愛💕,我就鍾意浸落去麻辣嘅湯底,而且腩肉真係好肥美,咬落去嘅油香味非常滿足😋。.韭菜豬肉水餃(全份)呢度嘅水餃同樣值得一試,韭菜真係好香🤤,食多幾隻都得。.烏冬(全份)想食少少澱粉質,估唔到呢度嘅烏冬口感相當唔錯,好有咬口👍。.娃娃菜(全份)火鍋當然要叫食d菜,咁先健康d,娃娃菜好爽口,啱曬我😁。
黑豚腩肉(全份)
韭菜豬肉水餃(全份)
呢度嘅水餃同樣值得一試,韭菜真係好香🤤,食多幾隻都得。
烏冬(全份)
想食少少澱粉質,估唔到呢度嘅烏冬口感相當唔錯,好有咬口👍。
娃娃菜(全份)
火鍋當然要叫食d菜,咁先健康d,娃娃菜好爽口,啱曬我😁。
2020-08-03 126 浏览
而家冇得食晚市 唯有午市去打邊爐止一止個麻辣癮啦!今日黎渝味曉宇因為知佢而家午市免湯底錢呀!呢到環境優美 店員安排左我地坐卡位湯底我地叫左麻辣同豬骨湯 辣度簡左正常我地發現佢午市可以叫半份食物 呢個十分好 可以試多好多野又唔會浪費 用電話落單非常方便美國安格斯優質肥牛 $216(一份)今次啲牛係我食過幾次最靚!煮幾秒就食得!用豬骨湯較佳因為食到佢個牛味,可以再點佢個油碟 正!我最愛既曉宇苕粉 $52(一份)粗過平時既寬粉而且好彈牙 浸過麻辣湯後 真係正到暈 差啲想點多份呢個係每次都必點白鱔 $46(半份)估唔到份量都幾多,呢個價錢好抵,鱔片爽口新鮮,配麻辣湯一流!凍豆腐 $16 (半份)比起豆腐,凍豆腐有索湯汁既功能!先索豬骨湯再索麻辣湯再點油碟 放入口擠番出黎 咁至係識食!仲叫左以下既野午餐肉 半份凍豆腐半份 黃金菇 半份鮮腐竹 半份韭菜豬肉水餃半份手打蝦滑 半份非常滿足 止左麻辣癮~

呢到環境優美 店員安排左我地坐卡位
湯底我地叫左麻辣同豬骨湯 辣度簡左正常

美國安格斯優質肥牛 $216(一份)

我最愛既曉宇苕粉 $52(一份)

呢個係每次都必點

白鱔 $46(半份)

凍豆腐 $16 (半份)

仲叫左以下既野

午餐肉 半份
凍豆腐半份
黃金菇 半份
鮮腐竹 半份
韭菜豬肉水餃半份
手打蝦滑 半份

非常滿足 止左麻辣癮~
2020-07-28 119 浏览
朋友一早已經想食麻辣火鍋,但我就要星期六先得閒,所以今日就約左朋友去尖沙咀到食餐廳非常細心會有圍裙,怕火鍋湯汁滴到件衫,仲有碗雪耳糖水,幫我地解辣,我地就叫左鴛鴦湯底,一邊係麻辣(辣得過癮),另一邊係番茄(酸酸甜甜好開胃)美國安格斯優質肥牛(半份)$119肥牛肥瘦適中,好有牛肉味黑豚腩肉(半份)$42食落感覺唔會覺得肥膩,肉質結實桂花蚌(半份)$66好似食緊魷魚咁,好爽口,但要注意時間,唔係就會變硬串鮮蝦(4隻)$52蝦肉非常新鮮,蝦頭仲要有膏美國桶肥蠔(2大隻)$69蠔超大隻,有我手掌咁大,超級肥美,食落飽滿多汁鮮活海蟶子(半份)$39每隻蟶子都細細粒,但唔會有腥味,味道鮮甜水餃(半份)$32皮薄唔會太厚粉,可以食到每口都係餡料手打蝦滑$46可以自己控制,放大粒d或者細粒d都得,蝦滑同蝦一樣咁彈牙白蘿蔔$16爽脆清甜,火鍋必備之選冬瓜$16吸哂湯汁,超級入味娃娃菜$18食火鍋,一定要食菜,可以解油膩

美國安格斯優質肥牛(半份)$119
肥牛肥瘦適中,好有牛肉味

黑豚腩肉(半份)$42
食落感覺唔會覺得肥膩,肉質結實

桂花蚌(半份)$66
好似食緊魷魚咁,好爽口,但要注意時間,唔係就會變硬

串鮮蝦(4隻)$52
蝦肉非常新鮮,蝦頭仲要有膏

美國桶肥蠔(2大隻)$69
蠔超大隻,有我手掌咁大,超級肥美,食落飽滿多汁

鮮活海蟶子(半份)$39
每隻蟶子都細細粒,但唔會有腥味,味道鮮甜

水餃(半份)$32
皮薄唔會太厚粉,可以食到每口都係餡料

手打蝦滑$46
可以自己控制,放大粒d或者細粒d都得,蝦滑同蝦一樣咁彈牙

白蘿蔔$16
爽脆清甜,火鍋必備之選

冬瓜$16
吸哂湯汁,超級入味

娃娃菜$18
火鍋,一定要食菜,可以解油膩

2020-07-24 174 浏览
第一次食午市 覺得好抵所以介紹下~首先,午市湯底做緊免費 已經慳左差唔多一百蚊黎叫野食yeah
我地叫左鴛鴦麻辣鍋 一如既往既色香味俱全豬骨湯好白好漲濃仲有好輕微藥膳味 飲得好舒服麻辣我地簡左正常辣度鮮鵝腸半份 $62
鵝腸落麻辣個邊 唔洗十秒就食得 掛滿麻辣湯
曉宇苕粉 一份 $52呢個係每次都必點 佢比一般寬粉仲要粗 口感好正 兩個人食一份都係岩岩好咋曉宇嫩牛肉 半份 $42半份都幾多 呢隻牛肉落麻辣個邊好食d白鱔半份 $46第一次點 有驚喜 處理得好 冇骨 爽口凍豆腐半份 $16又係必點 用佢黎索麻辣湯正到不得了美國安格斯優質肥牛 一份 $216女朋友至愛 我鐘意先擺係清湯再點一點麻辣湯黎食再點埋佢既油碟 perfect!餐廳環境乾淨 望到海景 中午食原來都幾舒服 小人d靜d安全d
第一次食午市 覺得好抵所以介紹下~
我地叫左鴛鴦麻辣鍋 一如既往既色香味俱全

凍豆腐半份 $16

又係必點 用佢黎索麻辣湯正到不得了
美國安格斯優質肥牛 一份 $216
女朋友至愛 我鐘意先擺係清湯再點一點麻辣湯黎食
再點埋佢既油碟 perfect!

2020-07-06 126 浏览
朋友想食麻辣火鍋,我就推介食呢間渝味曉宇火鍋比佢,佢試完都大讚無介紹錯😘呢次湯底叫普通辣同蕃茄湯底,可惜滾起既時候蕃茄湯已被另一邊滲透左,最後變左辣蕃茄湯,但依然好好味😝配料方面:1️⃣鮮活海蟶:非常新鮮,入口爽口彈牙,好正2️⃣桂花蚌:鮮甜嫩滑,很有嚼口,必點!3️⃣羊肉片:油脂比例平均,羶味不算重,不錯!4️⃣牛骨髓:口感嫩滑而綿密,配麻辣湯一流!5️⃣紅糖糍粑:糯米外脆內軟,配上黑糖+黃豆粉,非常美味!

配料方面:
1️⃣鮮活海蟶:非常新鮮,入口爽口彈牙,好正

2️⃣桂花蚌:鮮甜嫩滑,很有嚼口,必點!

3️⃣羊肉片:油脂比例平均,羶味不算重,不錯!
4️⃣牛骨髓:口感嫩滑而綿密,配麻辣湯一流!

5️⃣紅糖糍粑:糯米外脆內軟,配上黑糖+黃豆粉,非常美味!
2020-06-29
  • 紅糖糍粑
  • 極品鵝腸
  • 桂花蚌
2020-07-01 161 浏览
愛吃麻辣的兩人去食麻辣火鍋午市湯底免費選了九宮格麻辣大紅鍋原來即係麻辣鍋,格數係無分別的湯底香,夠麻,夠辣,不鹹醬料有香油,蒜茸香蔥蘸左真係會令食物香d同無咁辣口重慶炸酥肉,脆而不油功夫萵筍片,功夫之重點原來係刀工和擺盤萵筍爽甜,放在麻辣鍋中不會吸油,我覺得是麻辣火鍋最佳蔬菜之選最愛麻辣湯配肉類吃得到麻辣香,羊肉卷唔會好羶但有羊味嫩牛肉非常嫩滑,無根三寶丸,有蝦丸,墨魚丸和牛丸新鮮爽口彈牙,墨魚丸真係有墨魚粒架!油條,充分吸收湯汁,好辣甜品紅糖冰粉,滑滑冰粉加上脆花生果仁炎熱既夏天食,真係透心涼又可以解辣紅糖糍粑,外脆內軟,口感煙韌大滿足的火鍋午餐
愛吃麻辣的兩人去食麻辣火鍋
午市湯底免費
選了九宮格麻辣大紅鍋
原來即係麻辣鍋,格數係無分別的
湯底香,夠麻,夠辣,不鹹

醬料有香油,蒜茸香蔥

蘸左真係會令食物香d同無咁辣口

重慶炸酥肉,脆而不油
功夫萵筍片,功夫之重點原來係刀工和擺盤

最愛麻辣湯配肉類
吃得到麻辣香,羊肉卷唔會好羶但有羊味
嫩牛肉非常嫩滑,無根

三寶丸,有蝦丸,墨魚丸和牛丸
新鮮爽口彈牙,墨魚丸真係有墨魚粒架!
油條,充分吸收湯汁,好辣

甜品紅糖冰粉,滑滑冰粉加上脆花生果仁
炎熱既夏天食,真係透心涼又可以解辣
紅糖糍粑,外脆內軟,口感煙韌
大滿足的火鍋午餐
  • 曉宇嫩牛肉