2005-06-09 3 浏览
ok,坦白講,雖然要搭檯,但落單醒目上菜快手,已經無得彈,無野好彈啦。要彈就彈氣氛好急,餐牌無相啦。飲品得汽水同啤酒兩種揀都可以彈。食物就very good。由最簡單的羊肉春卷講起,一咬落去,有菜有肉,舊羊仲有少許肥,正正係食埋條利的代表作。牛肉餅,招牌菜,小籠湯包的別注板。食時小心熱。好彩蝦頭妹咬先,望見到煙,問聲熱唔熱,答熱,我就醒目喇。牛肉餅唔辣,但全牛肉餅,唔係山足牛肉咁有7成豬。正爆。咖哩雙寶,牛羊各1,只恨自已肚皮細。1碗飯兩份撈汁,好在蝦頭妹噤得住,如果唔係,3碗飯都碗底朝天啊。可惜的係…牛餅春卷如果外賣凍左一定無引。否則實買比爹媽試試。
ok,坦白講,雖然要搭檯,但落單醒目上菜快手,
已經無得彈,無野好彈啦。

要彈就彈氣氛好急,餐牌無相啦。

飲品得汽水同啤酒兩種揀都可以彈。

食物就very good。

由最簡單的羊肉春卷講起,

一咬落去,有菜有肉,舊羊仲有少許肥,

正正係食埋條利的代表作。

牛肉餅,招牌菜,小籠湯包的別注板。

食時小心熱。

好彩蝦頭妹咬先,望見到煙,問聲熱唔熱,

答熱,我就醒目喇。

牛肉餅唔辣,但全牛肉餅,唔係山足牛肉咁有7成豬。

正爆。

咖哩雙寶,牛羊各1,只恨自已肚皮細。

可惜的係…牛餅春卷如果外賣凍左一定無引。

否則實買比爹媽試試。
2005-06-07 13 浏览
第一次去都唔知應該叫咩食,所以order左套餐.有牛肉餅,辣椒煮牛肉及雞等. overall 食物好好味,尤其馳名牛肉餅.辣椒煮牛肉亦意想不到咁好味,相對個冷盤-雞就普通左D.好味就好味,不過之後成晚就好口渴!
好味就好味,不過之後成晚就好口渴!
2005-06-01 10 浏览
16/05/2005 20:30記得兩日前來過,當時人山人海又正趕時間,所以放棄了。兩日後重回,可能時間晚了,不用排隊便可內進。店子不算大,坐得頗擠還要搭檯。賣的其實主要是北方菜,其"清真"兩字頗有誤導成份。店內貼滿了各式雜誌報紙的報導,其實我對這種自我宣傳方法是頗反感的,因為我始終相信有麝自然香,而且這些有不少是鱔稿,變相等於賣花讚花香,實在不得要領。講番食物,最出名的莫過於牛肉餅(每個$8.5),甫坐下時待者便主動詢問是否一試,見牆上大部份的"廣告"都有介紹,當然要一試。另外叫了一碗酸辣麵($22)和一碟蜜餞雞($45)。牛肉餅果然名不虛傳,皮薄多汁亦有牛肉味,上檯時熱辣辣非常燙口。不過酸辣麵就麻麻,麵身過腍,酸辣湯材料足但味道太淡,不酸亦不辣。蜜餞雞只係普通煎雞扒,吃時醮上調稀了的蜜糖漿,味道好似格格不入咁,亦係麻麻。再加一罐汽水,埋單$93,幾貴。不過見到o的咖哩好似唔錯,而且都有好多人叫,下次會再黎試試,不過要唔駛等位先!
16/05/2005 20:30

再加一罐汽水,埋單$93,幾貴。
2005-05-26 13 浏览
我同我細路去,叫咗咖喱羊肉同出名o既煎牛肉餅。咖喱羊好味呀,又唔辣。而牛肉餅係就係多汁,但係太熱啦,食咗一啖就漏汁啦,冇哂啲「精華」。牛肉餅都係好食在啲牛肉餡。如果要食牛肉餡,食牛肉餃食啲啦,因為似喺度食小籠飽。另外有食雞肉餃同葱油餅。雞肉餃好淡,而葱油餅一般啦!我諗我如果第日去九龍城都會再去o既。

另外有食雞肉餃同葱油餅。雞肉餃好淡,而葱油餅一般啦!

我諗我如果第日去九龍城都會再去o既。
2005-05-20 6 浏览
牛肉餅同o架喱都幾好但係個環境好唔得!!!第一, d枱好迫, d櫈又坐得唔舒服, 次次食完都pat pat痛...第二,當waiter用條染有一撻撻鮮黃色既o架喱枱布黎抺枱時,真係見到都反胃...第三,當你小心的望真d碗筷時, 會發現d碗筷係有少少"白裏透黃"架!!
牛肉餅同o架喱都幾好
但係個環境好唔得!!!

2005-05-12 5 浏览
牛肉餅,無牛味, 煎到好香,麻油味香噴噴,好多汁,皮嫌厚左d,硬係唔明牛味呢...咖哩,少辣,唔香,無咖哩味...牛腩,唔腍夠你0趙...餃,厚皮...雲吞,好!
咖哩,少辣,唔香,無咖哩味...
牛腩,唔腍夠你0趙...
餃,厚皮...
雲吞,好!
2005-05-06 5 浏览
清真牛肉館...之前電視阿黃德如佢地講到好正咁~梗係要去拜訪下啦~~點知..唔...~___~""又等得耐~d人服務態度又差...尤其門口派飛仔o個個阿姐~>< 入到去~7點零咋嘛~已經好多野都賣哂~所以只叫了咖哩雞飯同牛肉餅~ 個咖哩...可算是食過最難食既咖哩~|||||| 得辣冇咖哩味~>< 成碗都係紅色辣油...d飯又硬...但個牛肉餅真係幾唔錯既~^_^!!d裡面d汁差唔多有2湯匙~!! 不過...要等半個鐘先有~|||| 個皮煎得幾好~d餡一般啦~唔會食左好感動o個d囉~~之前聽人講話有二樓..哈~~好聽d就叫樓上~難聽d..係閣樓~||| 最經典係上去o個條樓梯~!! 之前人地講到幾窄~點知...原來唔止係窄咁簡單...幾乎係..好似畫鬼腳咁呢~兩棟中間畫d橫線咁兒戲~...嚇死~~// 雖然係幾刺激...但如無意外都唔會再去~~3~~...
清真牛肉館...
2005-05-04 12 浏览
午飯時同事們有興致的到九龍城午餐, 牛肉館內客人不少, 幸好店中的大檯尚有三個座位, 先點了一個咖哩牛肉飯, 咖哩香辣討好, 牛肉亦偏腍可口但飯底可有點粗糙; 再來必要的牛肉餅, 味道比上次更香濃多汁, 牛肉色亦明顯比上次來得深色; 三併麻油雞牛展海蜇, 價錢比想像中貴, 麻油雞軟滑但略欠雞味, 牛展肉味香濃而且一點不韌, 相比起來海蜇表現最差, 刀法凌亂質感偏腍身不太討好. 服務方面不過不失, 幸好侍應們尚算有禮貌的對侍.
2005-04-27 11 浏览
我都好認同呀.個度d service 真係差到冇人有..食野個時攪到我一肚氣,我覺得個亞伯真係勁趕客架..比$個時咁就一定企係比$個位等人收$架啦..佢係咁話我阻住佢喎。邊個叫你門口細WOR.閣樓條樓梯又斜..著裙一定比人睇曬既.收$ o個個女人又好似唔至在咁wor..等佢同完佢d熟客傾完計先捨得收$。個d 亞姐仲衰..對d客d態度差到oY!!好似話比你知你唔食仲有大把人食架..唔鍾意就走囉..咁!!野食係好味呀..但真係食得好受氣。
2005-04-25 7 浏览
本人一向對好對食物及對衛生有要求,亦覺得這間清真店的食物ok,而最好食不是牛肉餅而是咖喱,所以都光臨過幾次.但無奈每次都有不愉快經歷.(一)等位:佢比張所謂的等位飛你,但次次都不是依次序入,鍾意比邊個入就比邊個入,同佢識立即入.絕對不公平.仲要你等齊人先比你入,又沒有講明(有過半數都唔比入)(二)收錯錢:吃咁多次.有一半次數都收多左十多元仲妢唔知咁"係咩.收多左咩"對唔住都無句(三)比陳年呀叔罵:到那店一定會見過那個陳年呀叔,成日罵d客.haha 你有無比佢話你左住佢,比佢唔比你入,仲問候你全家呢..如果你地話牛肉餅同樓梯係鎮店之寶..佢一定係趕客之寶啦(四)衛生差碗筷有好多水,仲見到有蟑螂在餐牌上及wall上.所以由今日起我一定以後唔會再去

(四)衛生差
碗筷有好多水,仲見到有蟑螂在餐牌上及wall上.

所以由今日起我一定以後唔會再去
2005-04-11 0 浏览
唔知係唔係電視效應,琴晚六點半去到已經好多人等緊,到我食完走時候(大約八點)都仲係好多人等^_^ 所以如果要去,我唸早去又或者唔好揀週未啦~~牛肉餅就固然係鎮店之寶, 但琴日叫砂鍋津白真係好好味,湯好清好甜,食完咖哩同牛肉餅等濃味食品,飲返兩碗湯,真係爽^_^另外我都讚牛筋湯麵,麵都幾有咬感,牛筋整得好味,都值得一試架!!!

2005-03-25 12 浏览
牛肉餅:雖然唔係好多肉汁,但牛肉味夠濃,”好”牛者必然覺得好食。砂鍋津白:湯底好似加上牛奶,初頭飲落還好,但後來覺得有些羶。好在湯料十分足。咖喱雞飯:咖哩比想象中辣,唔錯。
咖喱雞飯:咖哩比想象中辣,唔錯。
2005-03-05 11 浏览
先事聲明,呢度所有食材都進行過宗教儀式的,有忌諱的請諗清楚先~講番正題,入去只係為左試下佢個牛肉餅,我appreciate佢真係即煎的,一咬落去,爆哂汁出黎,"辣"親個咀,不過係原汁原味既,ok咁啦..但係我唔會再去第二次...

2005-03-04 8 浏览
去過兩三次...都覺得牛肉餅唔錯,係唯一一次唔夠熱,可能放得太耐,片兒湯覺得幾好飲,清清地,奶油津白幾好,反而d冷面就唔係咁好,醉雞一般,燻魚都唔錯,試過咖喱羊,我係本身食唔到羊,所以覺得都幾羶,但我d同伴就覺得好好食,我都覺得幾辣,可能叫牛會好d...仲有,依間野有閣樓架..上閣樓個條樓梯都幾嚇,勁直...我諗依家店除左牛肉餅出名,條樓梯都係依間店既特色啦..
仲有,依間野有閣樓架..上閣樓個條樓梯都幾嚇,勁直...
我諗依家店除左牛肉餅出名,條樓梯都係依間店既特色啦..
2005-02-16 0 浏览
牛肉餅幾好食, 牛肉很嫩,肉汁多而且鮮甜咖哩羊肉飯唔好,咖哩偏辣,羊肉骨多肉少,老而唔入味。牛肉粉皮一流。賣相五星級,牛肉味鮮,麻醬香,青瓜爽甜,仲有d 酸味好開胃。招呼一般,坐位不舒服。
牛肉餅幾好食, 牛肉很嫩,肉汁多而且鮮甜
咖哩羊肉飯唔好,咖哩偏辣,羊肉骨多肉少,老而唔入味。

招呼一般,坐位不舒服。