2022-09-11 16 浏览
中秋翌日去咗食個港式麵,之前都見好多人去,麵食方面似車仔麵,自己想揀咩餸都得,見蝴蝶腩、韭菜餃好多人食,不過今日我就要咗其他餸🍜老牌沙嗲湯底河粉💰$59要咗招牌鮮蝦餅、日式豬軟骨、紫菜、糖心蛋糖心蛋好正,流心的😍豬軟骨煮得好入味、紫菜份量多、至於蝦餅就幾爽口彈牙,如果多啲調味會更好🐷吉列豬扒蛋飯💰$58有茄汁、有滑蛋,似細個食嘅茄汁飯咁,豬扒肉質好鬆軟,炸得香口💰$120/2ppl🚩淥麵 (紅磡) @look_mecart 📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號

🍜老牌沙嗲湯底河粉💰$59
要咗招牌鮮蝦餅、日式豬軟骨、紫菜、糖心蛋

🐷吉列豬扒蛋飯💰$58

💰$120/2ppl
🚩淥麵 (紅磡) @look_mecart
📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號
2022-09-11
2022-09-07 20 浏览
同爹地媽咪👨‍👩‍👧去黃埔行街食飯,媽咪話想食車仔麵。🍜 頗為熟路嘅爹地帶咗我地去湖光街。我原本等位嘅時候想食海南雞酸辣米線,不過入到舖原來已經賣晒。🧐咁唯有叫其他啦。😌🍜 超級至尊「捌」寶湯麵>> 特濃蕃茄湯底>> 豬手、豬腸、豬紅、花菇、雞中翼、豬皮、蘿蔔、紅腸>> 油麵雖然有8️⃣款餸,但餸嘅份量都唔少。🤩蕃茄湯底🍅清甜,酸酸地嘅味道好開胃。😉蘿蔔、豬手、花菇夠腍。😙雞中翼大隻。🤭🍜 自選湯麵>> 豬腸、南乳豬手、瑞士雞中翼、酸齋、生菜、陳皮魚蛋、牛筋>> 金牌冬陰公湯底>> 幼麵自選揀揀下都點咗7️⃣款餸😂。冬陰公做車仔麵湯底好特別🤓,酸辣度剛好。😎牛筋腍,酸齋易咬開,又唔會太硬。😛🍜 自選湯麵>> 金錢肚、咖哩魷魚、招牌鮮蝦餅>> 老牌咖哩湯底>> 滲滲麵滲滲麵🤔原來係油麵+米粉。呢個配搭新奇。🤠食到油麵嘅彈牙,又有米粉嘅爽口。😋口感非常豐富。😚咖哩湯底香,唔會太辣。😸金錢肚、咖哩魷魚入味。🫰🏽鮮蝦餅軟腍,而且蝦味十足。🤗飲品有汽水、支裝茶、
同爹地媽咪👨‍👩‍👧去黃埔行街食飯,媽咪話想食車仔麵。🍜
頗為熟路嘅爹地帶咗我地去湖光街。

咁唯有叫其他啦。😌

🍜 超級至尊「捌」寶湯麵
>> 特濃蕃茄湯底
>> 豬手、豬腸、豬紅、花菇、雞中翼、
豬皮、蘿蔔、紅腸
>> 油麵
雖然有8️⃣款餸,但餸嘅份量都唔少。🤩
蕃茄湯底🍅清甜,酸酸地嘅味道好開胃。😉

蘿蔔、豬手、花菇夠腍。😙
雞中翼大隻。🤭

🍜 自選湯麵
>> 豬腸、南乳豬手、瑞士雞中翼、
酸齋、生菜、陳皮魚蛋、牛筋
>> 金牌冬陰公湯底
>> 幼麵
自選揀揀下都點咗7️⃣款餸😂。
冬陰公做車仔麵湯底好特別🤓,酸辣度剛好。😎

牛筋腍,酸齋易咬開,又唔會太硬。😛

🍜 自選湯麵
>> 金錢肚、咖哩魷魚、招牌鮮蝦餅
>> 老牌咖哩湯底
>> 滲滲麵
滲滲麵🤔原來係油麵+米粉。呢個配搭新奇。🤠
食到油麵嘅彈牙,又有米粉嘅爽口。😋
口感非常豐富。😚

咖哩湯底香,唔會太辣。😸
金錢肚、咖哩魷魚入味。🫰🏽
鮮蝦餅軟腍,而且蝦味十足。🤗

飲品有汽水、支裝茶、即沖港式飲品可以叫。🥰

2022-09-04 654 浏览
心血來潮好想食車仔麵😚 見到黃埔站附近開咗呢間車仔麵 決定要試吓佢🍜 車仔麵嘅別名係拿渣麵 據說係因為車仔麵嘅餸都係內臟 餸頭餸尾之類 但我超鍾意食呢啲🫢 不過有時餐廳環境係令我卻步嘅原因 但係呢度環境我俾5分 以車仔麵店嚟講 環境真係幾優質😺超級至尊「捌」寶湯麵嗌呢一碗係貪佢樣樣餸有啲🙊 有豬手 豬腸 豬紅 花菇 雞中翼 豬皮 蘿蔔 紅腸 每一樣都好食😋 我尤其鍾意佢嘅豬腸 因為餐廳好細心咁起晒啲肥膏先俾客人 豬皮亦好入味 再配老牌沙嗲湯底加腩汁 真係每一啖都好濃味 呢一碗我配咗米線 唔會太腍👍🏻下午茶湯麵 (餐)冇諗過星期六日都有下午茶餐 呢個下午茶餐 36蚊包咗3樣8蚊嘅餸同飲品☕️ 如果8蚊嘅餸唔啱食 仲可以補差價 食個貴少少嘅餸🐷 懷舊秘制辣湯底 我嗌咗小辣 所以都唔會太涸喉 加埋腩汁 清清地又好味 我好鍾意呢個油麵 質感唔錯 咖喱魷魚份量好多🦑 日式豬軟骨醃得好入味 招牌鮮蝦餅咬落口都幾彈牙🦐熱奶茶 多奶雖然嗌咗多奶 但係睇顏色都知道只係正常奶茶一杯 呢度嘅食物出色過飲品😮呢間車仔麵嘅餸都整得好好食😗 我特別鍾意食呢度嘅咖喱魷魚 份量又多又好食😋

豬大腸

下午茶湯麵 (餐)
咖喱魷魚 日式豬軟骨 招牌鮮蝦餅油麵
咖喱魷魚 日式豬軟骨 招牌鮮蝦餅油麵

熱奶茶 多奶
熱奶茶

下午茶
🤓 小編依晚約咗朋友去新開嘅港式車仔麵店——淥麵,食多餸車仔麵做晚餐。🍜 超級至尊「捌」寶麵 😋😋😋😋小編心大心細,本身想自選車仔餸嘅,但又有選擇困難症…… 🙈 最後叫咗一碗本身店舖已經設定好嘅八款菜式車仔麵,唔使傷腦筋!😎「捌」寶包括:豬皮、豬紅、豬手、豬腸、雞中翼、蘿蔔、紅腸 & 花菇,揀咗懷舊秘制辣湯底 (少辣) 加腩汁 & 幼麵,亦相當大碗!👍🏻 最印象深刻嘅係蘿蔔,大大舊,好清甜,吸晒湯汁!豬手炆得好軟腍又入味,相信老人家冇牙都咬得到!豬皮又夠爽口!花菇都係索晒湯汁嘅味道!幼麵唔會淥到腍晒,軟硬適中!🍝 鹵水五寶撈麵 😋😋😋😋朋友揀咗滲滲麵,即係油麵加米粉,喺香港車仔麵店嚟講,😲 真係好少見!食麵都可以有兩重口感同質地!自選「五寶」包括:本地腐皮角、蘿蔔、雞中翼、日式豬軟骨 & 招牌鮮蝦餅。😁 偷咗朋友一塊鮮蝦餅嚟食,咬開真係見到鮮蝦肉 🦐,食落帶有少少胡椒味!朋友最鍾意佢哋嘅豬軟骨,醃得好入味!滲滲麵嘅份量亦相當多,本身朋友依日工作太忙冇時間食lunch好肚餓,但最後都係食唔晒!🍽 脆炸韮菜餃 (4粒) 😋😋😋😋🥟 韮菜餃炸得非常香脆,韮菜味道十足,細細件,好適合配麵當小食

🍜 超級至尊「捌」寶麵 😋😋😋😋

🍝 鹵水五寶撈麵 😋😋😋😋

🍽 脆炸韮菜餃 (4粒) 😋😋😋😋
🥟 韮菜餃炸得非常香脆,韮菜味道十足,細細件,好適合配麵當小食!

🍹 凍檸茶 (2杯) 😋😋😋😋
凍檸茶係叫麵加配嘅,中杯size都好夠喉!

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

🎉 其他招牌推介 🎉
【小食】金牌蝴蝶腩、必食墨魚頭
【其他】海南雞酸辣米線

💁🏻‍♀️ 小編同朋友兩個人最後食得好飽,相信女士嚟一定夠食!細食啲嘅朋友可以自選車仔湯麵!而大食嘅朋友,仲有「拾」寶湯麵可以揀㗎!🙌🏻 另外,想試佢哋嘅海南雞酸辣米線嘅,要早啲去食啦!每日限量供應,賣晒就冇㗎啦!😆

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !
超級至尊「捌」寶麵
鹵水五寶撈麵
脆炸韮菜餃 (4粒)
凍檸茶
2022-08-30
超級至尊「捌」寶麵
脆炸韮菜餃 (4粒)
凍檸茶
2022-08-29 19 浏览
呢間麵店嘅食材睇落好普通,但食落比一般麵店好食😳 難怪咁多街坊捧場啦~🎈極上至尊「拾」寶湯麵 $79豬手、豬腸、豬紅、花菇、豬皮、雞中翼、蘿蔔、紅腸、酸齋、懷舊秘制辣湯底、米粉、加腩汁🎈自選湯麵 $49柱侯牛肋條、金錢肚、芝士腸(+$13)河粉、自家制麻辣湯底、加腩汁個至尊拾寶湯麵相當豐富,有成10樣餸,每件都好入味😋 湯底香辣,腩汁好香濃,米粉吸湯但軟硬適中,好難得😍 細佬叫咗個自選湯麵,牛肋仔煮得軟腍,金錢肚好爽口惹味👍🏻 都唔錯。

🎈極上至尊「拾」寶湯麵 $79

🎈自選湯麵 $49
紅磡真係好多美食,有次行過見呢間淥麵見好多人排隊今日見時間早,所以去試下係咪咁正!鐘意食麻辣嘅我哋分別要咗懷舊秘製辣湯同自家製麻辣湯底,好奇到底有咩分別,如果食得辣嘅,必需試懷舊秘製辣湯,辣度同後勁更強,好夠濃~自家製嘅辣就冇咁嗆同濃,2款辣湯岩唔同人!餸方面都幾多款揀豬紅、蘿蔔、豬腸都係必食,豬腸吸曬啲湯汁,同入面好乾淨又冇乜脂肪,好正~蘿蔔軟身,好juicy😂豬紅係平時車仔麵一定食嘅,口感較有嚼勁韌性😋飲品就揀咁韓國雪梨水,車仔麵必配,甜甜地解喝又解熱,而烏龍茶味到清香,茶味濃~平時好少食車仔麵好少飲烏龍茶都幾特別!整體:平時食車仔麵好怕食到身水身汗,但呢間餐廳座位舒適,無呢個煩腦~湯底製作用心,2 款辣湯都係唔同程度、濃度,值得一試!淥麵🌟紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖
紅磡真係好多美食,有次行過見呢間淥麵見好多人排隊

今日見時間早,所以去試下係咪咁正!

淥麵🌟
紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖
1K
2022-08-26 18 浏览
黃埔有好多特式小店🤩🤩今次黎到呢間高人氣既港式麵店🇭🇰 — 淥麵 ,佢地主打多款特式湯底同麵底車仔麵~~下午茶時段(2:30-6:30)有優惠,$36起就包3餸麵同熱飲!好抵食❤️❤️🍜下午茶湯麵 $64✨佢地既湯底選擇好多,我就揀左老牌沙嗲湯底🥘~沙嗲湯濃郁惹味!!餸方面就揀左自家酸齋🧆、柱候牛筋🐮、蝴蝶腩🐷同溏心蛋🥚~~質素都唔錯,牛筋軟腍腍好易咬😋😋麵底就揀左滲滲麵,有油麵同米粉!口感豐富,配沙嗲湯食好好味👍🏻👍🏻🍜下午茶湯麵 $54✨朋友就揀左特濃番茄湯底,酸酸地幾開胃🤤🤤餸方面揀左日式豬軟骨🐷、胡椒豬肚丸🍡同招牌鮮蝦餅🍤~~招牌鮮蝦餅口感爽彈,味道鮮甜!!蕃茄湯同配米線係絕配,推介大家試試呢❤️❤️
黃埔有好多特式小店🤩🤩

🍜下午茶湯麵 $64✨
餸方面就揀左自家酸齋🧆、柱候牛筋🐮、蝴蝶腩🐷同溏心蛋🥚~~
質素都唔錯,牛筋軟腍腍好易咬😋😋

🍜下午茶湯麵 $54✨
朋友就揀左特濃番茄湯底,酸酸地幾開胃🤤🤤
餸方面揀左日式豬軟骨🐷、胡椒豬肚丸🍡同招牌鮮蝦餅🍤~~
招牌鮮蝦餅口感爽彈,味道鮮甜!!
蕃茄湯同配米線係絕配,推介大家試試呢❤️❤️
2022-08-25 15 浏览
都好耐冇食車仔麵 見呢間車仔麵有特別湯底 個店名又得意 所以入去試吓🍜 原來呢間車仔麵仲有飯同小食叫 都幾多選擇😛 咁佢係用QR code落單 枱面有一樽菜脯撈食 菜脯爽口 唔算太辣 加少少落麵都幾好😆🍜酸齋 牛筋 魚皮餃 幼麵配老牌沙嗲湯 $49先介紹一下老牌沙嗲湯底 老牌沙嗲湯幾有驚喜 飲落唔會好鹹或過於肥膩 會飲到一陣花生味 幾香口😚 另外 自己叫咗三款餸 1️⃣酸齋甜甜酸酸 質感軟身又入味 2️⃣牛筋 一咬落去成舊啫喱咁 啖啖骨膠原🤩 醃得好夠味 值得叫🥰 3️⃣魚皮餃煮得啱啱好 唔會過冧🤓🍜柱侯牛肋條 瑞士雞中翼 生菜 粗麵配自創沙冬湯底 加腩汁 $53特色沙冬湯底似喇沙同冬蔭味嘅融合!鐘意香辣嘅人就啱晒🌶惹味嘅湯底同掛左腩汁嘅粗麵上黎好夾1️⃣牛腩都好腍又入味🐮2️⃣ 瑞士雞翼都炆得幾甜🐔加埋爽口嘅3️⃣生菜🥬係健康之選炸雞軟骨 $38上碟熱辣辣 應該啱啱新鮮炸好😜 炸雞軟骨外脆內爽 上面灑上椒鹽 咸咸香香😝凍檸茶 +$9

🍜酸齋 牛筋 魚皮餃 幼麵配老牌沙嗲湯 $49

3️⃣生菜🥬係健康之選

炸雞軟骨 $38

凍檸茶 +$9

2022-08-19 486 浏览
 難得黎到黃埔搵食,一試就試左幾間唔同既餐廳😊第一間黎到淥麵,係專食車仔麵既餐廳🤗平日既午餐時間黎到都好多人,而且都好多人叫外賣😆好彩我地早一步唔洗等位😙車仔麵有7款唔同既自家制湯底,仲有拾寶同捌寶麵揀😍可惜我唔食豬腸豬紅果啲,如果唔係一定係試😝佢有自選湯麵同撈麵餐,我同朋友每樣都叫左黎試🤭另外仲有海南雞麵/飯,可惜限量發售已經賣晒,惟有下次再黎試😶‍🌫️🍜自選湯麵老牌沙嗲湯底、牛筋、蘿蔔、日式豬軟骨、幼麵($49)好耐冇食過車仔麵,湯底係車仔麵黎講係好重要😇呢個沙嗲湯底好香濃,岩晒重口味人士😉啲餸亦都餸到好入味,牛筋同豬軟骨超入味,而且好軟林🤩蘿蔔亦係車仔麵必叫,大大舊而且超林超入味,入口即溶😋幼麵亦唔會煮到過林,岩岩好👍大大碗性價比都好高💯仲有自家製麻辣菜脯,送麵一流😉🥤凍鴛鴦(+$9)另外加左凍飲,茶味同咖啡味都算香濃滑身😋唔錯👍🍜豬骨清湯底、蘿蔔、蜂巢豆腐、瑞士雞中翼、滲滲麵($45)另一個湯麵就揀左清啲既豬骨湯,但都一樣好香豬骨味,唔會覺得好齋好清淡咁😚蜂巢豆腐亦係出色,因為可以索晒啲湯汁😍雞翼講真比起其他餸就冇咁出色,煮既時間唔夠耐所以瑞士汁唔算好入味🤫蘿蔔就一樣好軟林入味,
 難得黎到黃埔搵食,一試就試左幾間唔同既餐廳😊
第一間黎到淥麵,係專食車仔麵既餐廳🤗
平日既午餐時間黎到都好多人,而且都好多人叫外賣😆
好彩我地早一步唔洗等位😙
車仔麵有7款唔同既自家制湯底,仲有拾寶同捌寶麵揀😍
可惜我唔食豬腸豬紅果啲,如果唔係一定係試😝
佢有自選湯麵同撈麵餐,我同朋友每樣都叫左黎試🤭

🍜自選湯麵
老牌沙嗲湯底、牛筋、蘿蔔、日式豬軟骨、幼麵($49)
好耐冇食過車仔麵,湯底係車仔麵黎講係好重要😇
呢個沙嗲湯底好香濃,岩晒重口味人士😉
啲餸亦都餸到好入味,牛筋同豬軟骨超入味,而且好軟林🤩
蘿蔔亦係車仔麵必叫,大大舊而且超林超入味,入口即溶😋
幼麵亦唔會煮到過林,岩岩好👍
大大碗性價比都好高💯
仲有自家製麻辣菜脯,送麵一流😉

🥤凍鴛鴦(+$9)
另外加左凍飲,茶味同咖啡味都算香濃滑身😋
唔錯👍
老牌沙嗲湯底、牛筋、蘿蔔、日式豬軟骨、幼麵
自家製麻辣菜脯

🍜豬骨清湯底、蘿蔔、蜂巢豆腐、瑞士雞中翼、滲滲麵($45)
蜂巢豆腐亦係出色,因為可以索晒啲湯汁😍
蘿蔔就一樣好軟林入味,必叫‼️
另外滲滲麵亦都好有特色,係油麵加米粉,令到口感好豐富💯

🍐韓國雪梨汁(+$11)
本來以為係原罐上,上枱時就加左冰同檸檬😊
一向我都好中意飲雪梨汁,好香甜之餘仲有粒粒雪梨肉,有啲咬口😛
豬骨清湯底、蘿蔔、蜂巢豆腐、瑞士雞中翼、滲滲麵

🍜鹵水三寶撈麵($65)
金錢肚、牛肋條、雞中翼、滲滲麵
朋友叫左呢個撈麵,另外有碗湯可以加埋一齊撈,味道都唔錯😊
最驚喜係牛肋條,超軟林入味,入口就已經碎晒,好正‼️

🧋凍奶茶(+$9)
奶茶既茶味都算香濃滑身,唔錯😄
鹵水三寶撈麵

自家製麻辣菜脯
豬骨清湯底、蘿蔔、蜂巢豆腐、瑞士雞中翼、滲滲麵
  • 自選湯麵
2022-08-16 43 浏览
放工諗住喺屋企附近食埋先返去,諗起之前食過呢間外賣唔錯,今次就入去堂食~✨沙嗲五寶撈麵 - 有得自己揀5樣餸,我揀左蜂巢豆腐,招牌鮮蝦餅,牛肋條,魷魚同腐皮角,一上枱都真係幾大碟,麵底我叫左滲滲麵,即係米粉mix油麵,我覺得咁樣有口感d, 撈均食更入味😻✨脆炸韭菜餃 - 呢個真係每次必叫,外皮脆卜卜,入面熱辣辣,足料又好食~✨脆炸流心蛋 - 第一次見有炸流心蛋,真係整到脆而不油膩,仲保持到入面流心,呢樣值得加分😍✨牛三寶 - 有牛肉,牛肚同牛筋,全部都好夠淋身,亦好入味,平時買返屋企加餸都有得諗!

脆炸流心蛋

脆炸流心蛋
2022-08-09 43 浏览
紅磡抵食下午菜🙈鄰近地鐵站,當時去的時候是下午茶時段(2點30 至 6點30) 。 三餸湯麵包熱飲, $36起,價錢十分便宜, 而且這間車仔麵餐廳有很多湯底和麵底可以選擇,店內環境乾淨,店員都有禮貌。 🔸️老牌沙嗲湯滲滲麵 $36+18配蝴蝶腩(豬),蠔皇花菇,牛栢葉配熱奶茶沙嗲湯底濃郁,蝴蝶腩是這家餐廳的招牌,腩肉肥瘦均勻,煮得夠入味,牛柏葉切開一條條幼絲,花菇很大塊,沾有沙嗲湯底, 十分入味,滲滲麵份量多,麵條夠韌。 🔸️豬骨清湯幼麵 $36配蘿蔔,芝士腸,生菜配凍頂烏龍茶(+$5)豬骨湯底配上生菜和蘿蔔,味道更清甜,芝士腸彈牙,整碗麵的份量十分足。 🔸️必食墨魚頭($48)小編推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻墨魚頭十分值得推介又滑又彈牙,酸辣的香辣汁10分醒胃,再配上青瓜絲,口感清爽。.
紅磡抵食下午菜🙈

🔸️老牌沙嗲湯滲滲麵 $36+18
配蝴蝶腩(豬),蠔皇花菇,牛栢葉
配熱奶茶

🔸️豬骨清湯幼麵 $36
配蘿蔔,芝士腸,生菜
配凍頂烏龍茶(+$5)

🔸️必食墨魚頭($48)
小編推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-09 27 浏览
淥麵(Whampoa)好耐冇食車仔麵🍜 經過黃埔見到呢間望落幾吸引嘅車仔麵舖頭😍 適逢都仲係18:00 趕上下午茶尾班車🙌🏻 仲有多款特色湯底選擇 唔講咁多即刻試吓🙊🙊⌖ 下午茶三餸湯麵1⃣️(豬骨清湯底,加腩汁,小辣)🐖🦐🍜💰$36(+10)豬骨清湯底都幾鮮甜😛 招牌鮮蝦餅🦐爽口彈牙 紫菜有成半餅咁多🙈 鹵水豬腸處理得夠乾淨 且油香突出🥰 油麵正常發揮 熱鴛鴦☕️喺車仔麵舖就真係少見啲喇 都唔錯嘅!⌖ 下午茶三餸湯麵2⃣️(自創沙冬湯底,小辣)💰$36(+12+3)🌶️🐂🐖🍜哩碗九揀左自創沙冬湯底🌶️ 其實係mix埋喇沙同冬陰功😳 味道非常濃郁 估唔到呢種搭配都幾夾 湯底甜得來帶有酸酸辣辣🤔🤔 值得一試~ 三餸方面 柱侯牛肋條肥瘦適中😎 潮式豬紅一尊尊甜甜地 完全冇腥臭味 幾唔錯😙😙 枝竹經過油炸處理 食落比較爽口 米線煮得啱好 好滑身🍜 凍奶茶奶味較出 甜度適中😌⌖ 必食墨魚頭(麻辣汁)🌶️🦑💰$48超推薦!😋 果然係必食之選~ 哩款係凍食黎嘅❄️ 墨魚頭夠新鮮 食落軟硬適中 點埋面頭嘅麻辣汁真係辣得過癮🌶️ 更加惹味🤤🤤⌖ 純手工製作菜圃🌶️💰$0舖頭有菜圃比顧客任添 辣得來夠爽口🌶️ 鍾意嘅仲可以買一
淥麵(Whampoa)

⌖ 下午茶三餸湯麵1⃣️(豬骨清湯底,加腩汁,小辣)🐖🦐🍜
💰$36(+10)

⌖ 下午茶三餸湯麵2⃣️(自創沙冬湯底,小辣)
💰$36(+12+3)🌶️🐂🐖🍜

⌖ 必食墨魚頭(麻辣汁)🌶️🦑
💰$48

⌖ 純手工製作菜圃🌶️
💰$0
舖頭有菜圃比顧客任添 辣得來夠爽口🌶️ 鍾意嘅仲可以買一樽返屋企添🤗🤗

☻ 回頭指數:8.5/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #黃埔美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #淥麵 #香港車仔麵 #黃埔車仔麵 #自家秘制湯底 #自家制7款湯底 #海南雞 #海南雞米線 #紅磡車仔麵 #紅磡美食 #whampoa #whampoafood #hunghom #hunghomfood
街坊朋友介紹我食依間麵店,話係一間平靚正既新式車仔麵店,好多選擇,叫我要試🤣,食緊都真係好多街坊黎買外賣,除左麵,飯都好多人買,就知佢一定有啲料到🤣✨ 不設加一✨ 外賣手機qr code落單88折-🧡多款湯底包括:自創沙冬/咖喱/沙嗲/秘制辣/麻辣/酸辣/豬骨/冬陰公/蕃茄💛麵底$13:滲滲/油麵/粗麵/幼麵/米粉/米線/岀前一丁+$4/手打烏冬+$4/加底+$10-💕 海南雞酸辣米線 $58(轉老牌咖哩湯底/米粉/+$3凍檸茶)👅好味指數:8/10咖哩湯底味道清香惹味😋,海南雞份量都唔小😳,肉質勁嫩滑又唔韌仲要無骨😍另外仲配有豆卜同埋腐皮,索哂湯汁,而米粉煮得柔韌有彈性,夾起唔容易斷/碎,又好掛湯。👍🏻-💕 自選湯麵 $51(老牌沙嗲湯底/腩汁/粗麵+$13/豬腸+$14/招牌鮮蝦餅+$12/糖心蛋+$12)👅好味指數:8/10沙嗲湯底味道比較香濃,粗麵比食開個啲幼小小,但都好掛湯😋滷水豬腸好入味有嚼勁👍🏻而招牌鮮蝦餅原本以為係煎個款,原來有分2款😂但湯麵款都幾好食,食落似蝦滑,真係有鮮甜蝦味👍🏻 糖心蛋醬油味都調得剛好,糖心效果一流🤣。-環境:7/10服務:8/10好味指數:8/1

✨ 不設加一
✨ 外賣手機qr code落單88折

💕 海南雞酸辣米線 $58
(轉老牌咖哩湯底/米粉/+$3凍檸茶)
👅好味指數:8/10

2022-08-08
海南雞咖喱米粉
老牌沙嗲湯底
2022-08-06 22 浏览
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐好耐無食過車仔麵啦!今次過嚟淥麵食碗麵😋湯底同配料選擇多,仲有個過10款小食揀👍🏻真係選擇困難😆✅自選湯麵$55最後選咗豬骨清湯底🐷味道清清地又唔會太淡,配料選咗牛柏葉、金錢肚、咖哩魷魚🦑咖喱魷魚好香🤤湯底撈咗小小佢嘅咖喱汁更加好食,金錢肚炆得好淋好入味,牛柏葉係切開一條條幼絲,有心思💕✅必食墨魚頭$48見到寫住必食點咗嚟試吓,墨魚頭配香辣汁,爽口彈牙👍🏻✅老牌炸雲吞$286粒炸雲吞外層好酥脆,點甜酸醬一齊食好夾😊✅瑞士汁雞翼$28有四隻雞翼,夠晒大隻多肉,配上瑞士汁非常夾!📍淥麵 (紅磡)地址:紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
✅自選湯麵$55

✅必食墨魚頭$48
見到寫住必食點咗嚟試吓,墨魚頭配香辣汁,爽口彈牙👍🏻
✅老牌炸雲吞$28
6粒炸雲吞外層好酥脆,點甜酸醬一齊食好夾😊
✅瑞士汁雞翼$28
有四隻雞翼,夠晒大隻多肉,配上瑞士汁非常夾!
📍淥麵 (紅磡)
地址:紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖
2022-07-29 25 浏览
呢一間喺紅磡嘅麵店 個冬陰功湯底真係好出色😍上次試咗個冬陰功湯海南雞米線🍜湯底酸酸辣辣 好濃郁超惹味開胃🌶海南雞份量都幾多 肉質嫩滑🐔真係拍得住泰式餐廳嘅水準🍴🇹🇭