2023-03-13 118 浏览
呢排頻頻食車仔麵༾( ˊ ˅ ˋ )༿不過有時食嚟食去都係嗰幾味都怕悶~早排搵到呢間車仔麵 配餸幾有新意 好多都無喺出面見過另外仲有車仔撈麵、海南雞酸辣米線等等嘅特色麵食🍜♡ 湯底|全部自家製~今次揀左豬骨湯、蕃茄湯 食得出蕃茄湯真材實料🍅唔係靠蕃茄醬嗰d仲有沙嗲、咖喱、冬陰功、酸菜辣湯之類 唔似一般車仔麵嗰d甜湯.♡ 麵底|除咗粗幼麵米粉嗰d 仲有摻摻~秒變馬拉菜冇難度( ´ ∀ ` )ノ不過今次都係揀返普通麵底 麵質偏向爽口 浸耐左都唔怕淋.♡ 蝴蝶腩|出於好奇叫左呢款豬~口感同牛腩好似 肉質再結實少少 肉味幾濃 都幾得意.♡ 招牌鮮蝦餅|食落彈牙 真係有鮮蝦味🦐粉感唔會太重 口感味道都不錯 想食香口d嘅可以單點煎蝦餅小食啊.♡ 日式豬軟骨|炆得入味又淋身 肉質本身較瘦 但唔會太嚡 .♡ 溏心蛋|流心效果剛剛好🥚仲頓時變左碗拉麵咁 哈哈ヾ(*'▽'*).除咗湯底同配餸 仲有飲品、菜脯等等都係自家製~口味獨特又幾創新 有𝐡𝐞𝐚𝐫𝐭啊❤️

另外仲有車仔撈麵、海南雞酸辣米線等等嘅特色麵食🍜

♡ 日式豬軟骨|炆得入味又淋身 肉質本身較瘦 但唔會太嚡

今晚去咗試紅磡嘅淥麵,叫咗蘿蔔牛筋牛腩飯多汁,同埋蝦餅牛柏葉蝴蝶腩沙嗲摻摻加底。味道真係好好食!唔知係唔係心理作用,感覺到啲食材真係好新鮮,而且沙爹湯底煮得好啱口。唯一遺憾就係入到去都多食物賣哂冇得叫,所以吉列豬扒蛋飯就無緣品嚐。啲食物除咗味道好之外,仲有個好處就係份量好足夠。食完之後仲可以試試佢哋嘅車仔麵。啱啱講嘅份量好足夠,不過如果你係個大食貨,咁就要叫多啲啦!同埋唔好忘記啲奶茶,因為都係好味的。淥麵嘅特色之一就係佢好環保,用QR code落單,飲管都係自己可以揀加唔加落去飲品,唔浪費,又唔浪費資源,好抵讚!總括而言,淥麵唔止味道好,份量又足夠,環保又抵讚,真係一間值得推介嘅車仔麵餐廳。如果你係車仔麵愛好者,或者想試吓啲新口味,就嚟淥麵試吓啦!

2023-03-08
  • 沙爹湯底
上星期五喺附近放工 阿媽去左呢頭陪我食野 我地求其揀 搵左間食車仔麵嘅 裡面好多人🤣 都等左一陣先有位🙆🏻‍♀️.🐷超級至尊「捌」寶湯麵 👅8/10 $68呢個麵直接有八個餸 唔使揀唔使煩😂😌包括有豬手、豬腸、豬紅、花菇、雞中翼、豬皮、蘿蔔、紅腸我揀左老牌沙嗲湯底 加腩汁 要油麵係咪聽到都覺得豐富?😂油麵真係車仔麵必食😎 我最中意食油麵/ 米線🤣多餸到不得了😌蘿蔔好大嚿😃 雞翼得一隻但好大隻😂 豬皮有好幾塊🐷 豬手都有2大嚿 好足料!🥰 湯底係我最愛嘅沙嗲 絕對係我嘅不二之選啲餸咁多 我梗係食唔晒 所以好多都係同阿媽一人一啲 跟住佢仲要隨便叫一碗麵👇🏻.🐷自選湯麵 👅8/10 加埋$39阿媽都係要老牌沙嗲湯底 加腩汁不過佢係要左粗麵 ($13)仲加左$14牛筋 牛筋都有幾嚿嘅~ 😂同埋加左$12 要招牌鮮蝦餅 蝦餅形狀係不規則嘅 相信係佢哋人手㩒出黎😂 蝦餅幾爽口🦐 .🐷檸檬柚子茶 👅8/10 $11佢係用咗一個膠樽裝住 好啱我呢啲人唔曬嘅人 我可以食完嘢攞走 未飲晒都可以繼續飲埋佢😂味道都係咁啦 正正常常咁樣 同埋唔會太甜🤣.味道👅:8/10賣相👀:7.5/10扺食💰:8/10服務🙆🏻
🐷超級至尊「捌」寶湯麵 👅8/10 $68
呢個麵直接有八個餸 唔使揀唔使煩😂😌
包括有豬手、豬腸、豬紅、花菇、雞中翼、豬皮、蘿蔔、紅腸
我揀左老牌沙嗲湯底 加腩汁 要油麵
係咪聽到都覺得豐富?😂
油麵真係車仔麵必食😎 我最中意食油麵/ 米線🤣
多餸到不得了😌
湯底係我最愛嘅沙嗲 絕對係我嘅不二之選
🐷自選湯麵 👅8/10 加埋$39
阿媽都係要老牌沙嗲湯底 加腩汁
不過佢係要左粗麵 ($13)
仲加左$14牛筋 牛筋都有幾嚿嘅~ 😂
🐷檸檬柚子茶 👅8/10 $11
味道都係咁啦 正正常常咁樣 同埋唔會太甜🤣
味道👅:8/10
賣相👀:7.5/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻‍♀️:9/10
#fatxwhampoa #fatxhunghom ‼️ 很多湯底選擇的車仔麵‼️•① [ 海 南 雞 飯 米 線(冬 陰 公 // 自 家 辣 醬 湯 底)] |難得有一間車仔麵有海南雞揀( •ᴗ• و(و"試過佢2次,推介 冬 陰 公 湯底多啲!(略嫌 自 家 辣 醬 湯 底 有啲太稀)海南雞雖然切得有啲薄,但都好食嘅⸜( •⌄• )⸝P.S 估唔到佢嘅凍檸茶唔差喎💓◜𖥦◝ )|𓋪8/10·② [ 沙 嗲 湯 底 車 仔 麵]|沙嗲湯很濃郁~推介豬軟骨( ◜ᴗ◝ )ニコ|•Look Me (Hung Hom)Shop 10B1, G/F, United Building, 1-7 Wu Kwong Street, Hung Hom#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #whampoa #whampoafood #whampoafoodie #hunghom #hunghomfood #紅磡 #紅磡美食 #淥麵 #香港車仔麵 #黃埔車仔
#fatxwhampoa #fatxhunghom
‼️ 很多湯底選擇的車仔麵‼️

|難得有一間車仔麵有海南雞揀( •ᴗ• و(و"
試過佢2次,推介 冬 陰 公 湯底多啲!
(略嫌 自 家 辣 醬 湯 底 有啲太稀)
海南雞雖然切得有啲薄,但都好食嘅⸜( •⌄• )⸝
P.S 估唔到佢嘅凍檸茶唔差喎💓◜𖥦◝ )|
𓋪8/10
② [ 沙 嗲 湯 底 車 仔 麵]

|沙嗲湯很濃郁~
推介豬軟骨( ◜ᴗ◝ )ニコ|

Look Me (Hung Hom)

#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #whampoa #whampoafood #whampoafoodie #hunghom #hunghomfood #紅磡 #紅磡美食 #淥麵 #香港車仔麵 #黃埔車仔麵 #自家秘制湯底#自家制7款湯底#海南雞#海南雞米線#黃埔美食 #紅磡車仔麵
2023-02-26 49 浏览
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷淥麵 (紅磡)💁🏻懷舊秘制辣湯底 $44加腩汁 小辣 河粉 蘿蔔 瑞士雞中翼凍鴛鴦 少甜第一次飲 幾特別 可以再戰後勁好強 不吃得辣的我 喝了一口 就叫救命😂由友人繼續再戰 但友人狂讚 愈吃愈上癮💁🏻老牌沙嗲湯底 $48小辣 加腩汁 粗麵 糖心蛋 日式豬軟骨凍檸水 少甜 少冰沙嗲味濃郁 辣味後勁有些少 糖心蛋大隻過我拳頭😳😍 豬軟骨入味 份量剛好 很飽💁🏻菜芯 $20配蠔油 菜芯靚是否推薦↩️?✅懷舊風港式車仔麵,抵食夾大件,學生檔最愛😍
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷淥麵 (紅磡)

💁🏻懷舊秘制辣湯底 $44

凍檸水 少甜 少冰

💁🏻菜芯 $20
配蠔油 菜芯靚

是否推薦↩️?
✅懷舊風港式車仔麵,抵食夾大件,學生檔最愛😍
  • 糖心蛋
2023-02-23 39 浏览
經過土瓜灣想食車仔麵 上網搵到附近啲間🤔淥麵叫咗個3餸麵+凍飲 揀咗幼麵 餸有🥕蘿蔔 🐷蝴蝶腩 🐷豬腸 湯底係壞舊秘製辣湯中辣先講湯底好飲嘅 但中辣似譚仔五少辣🫣 真係鍾意食辣嘅朋友可以直接試大辣 🥕勁大嚿 仲有三舊咁多 好抵食 都好甜 🐷蝴蝶腩都好好食好腍 肥瘦均勻 睇上有啲似牛腩😂 🐷豬大腸係偏腍個款 份量都好夠 如果彈牙啲就好啦👍 整體都幾滿意☺️麵同埋飲品都上得好快 好有效率 呢個值得👍👍👍 店舖環境都冇油煙味

經過土瓜灣想食車仔麵 上網搵到附近啲間🤔淥麵

2023-02-14 46 浏览
而家嘅車仔麵越來越多變化,我記得呢間係疫情期間開嘅,食咗幾次,每一次其實都覺得印象幾好!見佢生意越來越好,今次食竟然要排隊每一次揀湯底都好苦惱,因為佢真係好多選擇,而且每個選擇都好似必定要試咁牛三寶:$38 炆得好入味,而且好淋,最鍾意食牛筋炆到咁淋仲要咁大碟,性價比好高!墨魚頭:之前係好細粒嘅墨魚頭,今次來貨好似唔同咗,係大粒嘅墨魚頭,我個人嚟講覺得有啲硬左少少。蘿蔔炆得好入味,蝦餅都幾彈牙,食得出佢哋有花啲功夫喺每一個餸嘅準備不過臨走嘅時候,就發覺好頸渴,我諗個湯底味精都唔少…

牛三寶:$38 炆得好入味,而且好淋,最鍾意食牛筋炆到咁淋
仲要咁大碟,性價比好高!

不過臨走嘅時候,就發覺好頸渴,我諗個湯底味精都唔少…
香辣汁墨魚頭
牛三寶
雞翼尖+蜂巢豆腐+牛柏葉+咖喱面
鮮蝦餅蘿蔔冬陰功米粉
牛三寶
雞翼尖+蜂巢豆腐+牛柏葉+咖喱面
鮮蝦餅蘿蔔冬陰功米粉
#淥麵 @look_mecart早幾日同事帶我到依度食飯,同事話經常幫襯,本身之前已經話帶我去食,點知太多人要轉場。今次終於食到,但都要係門口排隊等一陣。車仔麵我最愛就係油麵,指定動作 #豬紅 同 #咖哩魷魚,麵底同餸係逐樣計,加埋$37唔算貴。豬紅好好食,係以前食車仔麵既味道,唔會好硬同埋個味完全唔夾個麵奇怪果種。咖哩魷魚好爽口,夠入味,唔似得有啲係整色整水完全冇味。份量都夠多,油麵啱啱好唔會太淋。值得一提係個湯底,依度有好多選擇,我要咗 #沙嗲湯底 ,夠濃夠香,讚👍服務員態度一流好,難怪深得同事喜愛🤪 我都會經常幫襯😁淥麵紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖@foodiehck2022 #紅磡美食 #車仔麵 #午餐 #抵食 #油麵 #港飲港食平靚正
#淥麵 @look_mecart

,麵底同餸係逐樣計,加埋$37唔算貴。

服務員態度一流好,難怪深得同事喜愛🤪 我都會經常幫襯😁

淥麵

• 豬紅
  • 咖哩魷魚
  • 老牌沙嗲湯底
2023-01-11 493 浏览
🥢下午茶時間黎到紅磡,見呢間車仔麵人流絡繹不絕,👩🏻‍🦱亦有唔少外賣客人,相當有信心保證!📄餐廳除左有麵食,🍚更有飯餐同盆菜送貨服務,選擇種類多元化🤩🥣金牌冬陰功滲滲($60)🥣🌶️叫左小辣冬陰功湯底,佢酸辣度適中,更係開胃之選!🍴麵底滲滲即油麵+米粉,兩種麵一齊食口感豐富。💯呢碗配料揀左柱候牛筋、豬蝴蝶腩、招牌鮮蝦餅同蘿蔔,另飲品為熱檸水。🐮牛根質感滑溜兼爽口;🐷豬蝴蝶腩肉質鬆化,唔需要特別咀嚼;🦐蝦餅入口彈牙,蝦味濃郁;👄蘿蔔切到大大件,大大啖咬落去好有滿足感!😎🍜自創沙冬湯底油麵($59)🍜🕵🏻呢款+$4既沙冬湯底食落有沙爹+喇沙味,比較濃稠又夠惹味,襯埋油麵食超正!👀配料方面就揀左日式豬軟骨、自家酸齋同本地付皮角,🥤另加左$5飲凍玄米茶。🐖豬軟骨炆得非常淋身,軟骨呈啫喱狀,有滿滿骨膠原;🤪酸齋吸收曬湯頭,咬落爆汁;付皮角亦值得一叫😊😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🥢we arrive Hung Hum at around tea time and saw this shop is full o
🥣金牌冬陰功滲滲($60)🥣

🍜自創沙冬湯底油麵($59)🍜

🥢we arrive Hung Hum at around tea time and saw this shop is full of 👩🏻‍🦱 sit-in guests and take-away customers. 📄Apart from noodle, they also offer rice set and Poon Choi delivery service, 🍚which has a great variety of choice🤩

🥣Tom Yum Kung Soup Noodle ($60)🥣
🌶️I have ordered mild spiciness, the sourness and spiciness of the soup is well-balanced and taste appetising,🍴which perfectly match with the noodle+vermicelli. 💯For the ingredients, there are beef tendon, pork belly, prawn cake and turnip, and a hot lemon water for the drink. 🐮The beef is smooth and tasty, 🐷the pork is tender and enticing, 🦐the prawn is spongy and rich in flavour, 👄while the turnip is huge in size and juicy😎

🍜Sha Tong Soup Noodle ($59)🍜
🕵🏻This +$4 soup base taste like a mixture of Satay + Laksa, it’s dense and goes well with the noodles! 👀I have chosen pork cartilage, wheat gluten and fish tofu as the ingredients,🥤and $5 is added for the cold brown rice green tea. 🐖The pork cartilage is soft and the bone is jelly-like, 🤪the wheat gluten absorb all the soup flavour and taste delicious, while the fish tofu do worth a try!😊

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
紅磡一向多美食,今次經過看至餐廳有海南雞米線,毫不猶豫走入去要試一試~車仔麵來說,餐廳的環境相當乾淨企理✨,而且店員服務態度好好👍🏻很友善,但是‼️我心愛的海南雞米線🍜售罄了! 見餐廳車仔面一共有9️⃣款特色車仔面湯底可以選擇,所以便可以試試了! 🍜兩餸車仔麵:柱候牛肋條、招牌鮮蝦餅、招牌酸菜辣湯底 、滲滲面 $39蝦餅爽口彈牙,有淡淡的蝦味,不會吃到一口粉(*ˉ︶ˉ*)牛肋條五香味濃,燜煮得很入味,很淋身👍🏻最驚喜的是湯底!超好味! 勁惹味,微酸少辣,很開胃,湯底有酸菜,但有別於過橋米線的酸辣湯,反而更清爽開胃,配搭車仔麵少見的滲滲(≧∇≦)油麵配米粉,掛湯一流! 店家提供的辣菜甫亦是一大亮點,發爽又脆又辣,但回味時又有蘿蔔的甜顆! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍅 兩餸車仔麵:日式豬軟骨、蜂巢豆腐、特濃蕃茄湯底 、米線 $41超級有驚喜! 果然是特濃!蕃茄味好重😋,今次米線不會煮得過淋,剛剛好,是唔感清爽的那種。豬軟骨又是啖啖肉之選,好入味! 蜂巢豆腐吸滿湯汁,一流👍🏻🐙必食墨魚頭(香辣汁)$48墨魚頭又滑又爽口,配上香辣汁勁惹味(*ˉ︶ˉ*),口感清爽,作為餐前小食十分開胃! 跟餐飲品:🥤凍檸水$9🥤

店家提供的辣菜甫亦是一大亮點,

🐙必食墨魚頭(香辣汁)$48

跟餐飲品:
🥤凍檸水$9
🥤雪碧 $8
2022-12-17 66 浏览
見下午茶$36好似幾抵食,原來好多餸都要另外加錢,人均$50左右,ok可接受。坐低見到啲筷子就知道超級污糟,算。一飲杯鴛鴦就知中伏,只有超級苦澀嘅茶味。不過凍檸茶係正常味嘅。韭菜餃個粉團厚過我個粉底,個餡料佔2成左右,一舊舊咁超級難食。滷水雞翼似係放咗兩日,非常之乾。豬大腸入面有屎係正常嘅,亦都有沙,非常脆口。份量係足夠,豬軟骨同蘿蔔都算係正常,但就冇其他人講到話咩好好食……總括而言,冇咩事唔好入嚟🙇🏻‍♀️

坐低見到啲筷子就知道超級污糟,算。
一飲杯鴛鴦就知中伏,只有超級苦澀嘅茶味。
不過凍檸茶係正常味嘅。

滷水雞翼似係放咗兩日,非常之乾。
豬大腸入面有屎係正常嘅,亦都有沙,非常脆口。

總括而言,冇咩事唔好入嚟🙇🏻‍♀️
2022-12-10 49 浏览
上完堂係紅磡食lunch,係OpenRice見到呢間新式車仔麵,雖然價錢略貴,但見佢環境乾淨企理,就比次機會試試佢。一去到門口,已經見到好多外賣,應該麵幾多附近既打工仔叫外賣。坐低係自助落單既,啲位都好闊落唔會逼逼夾夾咁。三個朋友仔分別叫左一個海南雞米線,兩個自選車仔麵。值得一讚既係個蘿蔔好冧無渣,但個沙爹湯底好淡無乜味,豬腸好肥,有一大舊肥痴住,個人就麻麻地,麵底質應適中不過不失,希望佢個湯底調較返,咁樣個性價比會合理啲啲。😅😅

自選車仔麵
海南雞米線
自選車仔麵
哩間係黃埔嘅新式車仔麵🍜選擇好多,淨係湯底都有9種可以揀,而餸亦有唔少比較特別嘅選擇,實有幾款啱心水😌。餐廳環境以車仔麵檔黎講好乾淨企理✨,而且店員服務態度好好👍🏻。🍜招牌鮮蝦餅、蠔皇花菇 沙冬湯底 油麵 $43「沙冬」原來係沙嗲加冬蔭公湯,係餐廳自創嘅組合😯。食落沙嗲味好似重過冬蔭公味,但後勁都食到冬蔭公嘅酸味,適合鍾意重口味嘅人😋。最推介嘅餸係冬菇,因為好淋好入味🤤!!而蝦餅食落都有少少彈牙,唔係得一團粉果種😉。🍅 陳皮魚蛋 炸魚皮 特濃蕃茄湯底 $37特濃蕃茄湯底顧名思義蕃茄味好重😋,今次揀咗幼麵唔係好掛汁,如果下次再食應該會揀粗麵🤔,同樣地如果鍾意重口味嘅就啱晒啦🤗。蕃茄湯底同炸魚皮都好夾,如果大家下次食就試吓啦💯!🐙必食墨魚頭(麻辣汁)$48墨魚頭好有咬口,配上麻辣汁勁惹味😍!個汁麻味幾重,食完條👅會持續有麻麻地嘅感覺幾過癮。作為餐前小食十分開胃!🥤凍檸茶(跟餐)$9檸茶都幾有茶味唔係hea沖,值得一提👏🏻!💸人均消費:~$70📍淥麵 紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖#foodie #food #香港美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #h

🍜招牌鮮蝦餅、蠔皇花菇 沙冬湯底 油麵 $43

🍅 陳皮魚蛋 炸魚皮 特濃蕃茄湯底 $37

🐙必食墨魚頭(麻辣汁)$48

🥤凍檸茶(跟餐)$9
檸茶都幾有茶味唔係hea沖,值得一提👏🏻!

💸人均消費:~$70

📍淥麵
紅磡湖光街1-7號聯成大廈地下10B1號舖

#foodie #food #香港美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #車仔麵 #平民美食 #淥麵 #香港車仔麵 #黃埔車仔麵 #自家秘制湯底 #自家制7款湯底 #海南雞 #海南雞米線 #黃埔美食 #紅磡車仔麵 #紅磡美食 #whampoa #whampoafood #hunghom #hunghomfood
2022-12-07
2022-11-12 44 浏览
行過黃埔,見到呢間車仔麵餐廳有成9款唔同既湯底可以揀。餐廳除咗車仔麵之外,仲有海南雞、豬軟骨同吉列豬扒食,食物選擇都幾多。🔎 車仔麵(共$75)▪️湯底:豬骨清湯加腩汁▫️麵底:河粉($13)▪️配餸:$14: 瑞士雞中翼、咖喱魷魚、豬粉腸$12: 本地腐皮角$6: 生菜河粉滑溜有口感,唔會煮得太腍。如果食得辣既朋友,建議一定要加秘制辣菜甫,食落會更惹味。推薦瑞士汁雞翼同咖喱魷魚,雞翼非常大隻,充滿肉汁。咖喱魷魚炆得入味。其他餸味道都唔錯。🔎 必食墨魚頭($48)我地揀左麻辣汁,墨魚頭口感彈牙~

🔎 車仔麵(共$75)
▪️湯底:豬骨清湯加腩汁
▫️麵底:河粉($13)
▪️配餸:
$14: 瑞士雞中翼、咖喱魷魚、豬粉腸
$12: 本地腐皮角
$6: 生菜

🔎 必食墨魚頭($48)
我地揀左麻辣汁,墨魚頭口感彈牙~
2022-11-11 53 浏览
OpenRice見到呢間車仔麵都幾多人食,評價都唔差,所以就入去試吓,食完都係覺得唔好盡信OpenRice自家製麻辣湯底除咗辣味,就冇其他味啦,連麻都冇懷疑係清水溝辣油,因為真係好油豬骨清湯加腩汁呢個湯就唔錯,好清甜餸方面有d都唔錯魚皮餃,d皮係脆皮豬軟骨,醃得好入味不過牛肋條同瑞士雞翼就唔推薦啦 呢兩樣都好鞋口 瑞士雞翼仲要冇味仲叫左d小食脆炸流心蛋食嗰陣已經凍咗,塊皮已經唔脆,流心蛋本身咸,加上上面嘅七味粉,咸上加咸必食墨魚頭 (香辣汁)竟然係白烚墨魚頭,所有嘅味道都係來自上邊嘅辣醬。有時點得唔夠多辣醬,仲會食到腥味!

自家製麻辣湯底
除咗辣味,就冇其他味啦,連麻都冇
懷疑係清水溝辣油,因為真係好油

豬骨清湯加腩汁
呢個湯就唔錯,好清甜

餸方面有d都唔錯
魚皮餃,d皮係脆皮
豬軟骨,醃得好入味

仲叫左d小食
脆炸流心蛋
脆炸流心蛋

必食墨魚頭 (香辣汁)
必食墨魚頭