餐厅: 海龍王餐廳
资讯:

2022-09-19 1325 浏览
因為BOOK唔到枱,所以佢一開門就去啦,好開心,因為可以坐係窗邊位,呀囡超開心,可以睇住魚食飯。環境就真係無得輸,其實就真係食個環境,因為地方好舒適、寬敞,而且不停有魚游來游去,真係好舒服。同埋因為夏天,外面咁熱,真係好想舒服坐下。咁真係其他地方可以睇住咁多魚食飯既,所以...價錢就真係養埋魚啦。首先兒童餐係不錯既,有炸物、飲品、甜品,栗米肉粒飯,其實大人都想食,不過大人的質素同份量就要改善下,大家睇相都見到質素同份量都一般。提外:呀囡3歲.,不停叫魚出來食飯,好得意~
同埋因為夏天,外面咁熱,真係好想舒服坐下。

提外:呀囡3歲.,不停叫魚出來食飯,好得意~
2022-09-02
庆祝纪念
生日
  • 甜品
2022-09-15 1069 浏览
好耐冇去完海洋公園行行,今日就從香港老大街一路走走、看看、拍拍照,不經不覺已是中午,係時候需要一處可以舒服坐下來用餐、休息的地方。所以決定到位於海洋公園內海龍王餐廳,一入到室內可以透過大型水族玻璃窗,見到各種可愛的熱帶魚類在其中悠閒的游動。多款午市中式套餐可供選擇。花膠野菌瑤柱羹充滿濃郁野菌味,而且有大量花膠,非常養顏。上湯金柱泡時菜蔬菜新鮮翠綠,加上瑤柱,非常健康。鴨肝牛柳粒牛柳粒有咬口,鴨肝肥美,加上香菇同京蔥中和油膩感,整個菜式配搭得非常合適。
多款午市中式套餐可供選擇。
花膠野菌瑤柱羹
充滿濃郁野菌味,而且有大量花膠,非常養顏。
上湯金柱泡時菜
蔬菜新鮮翠綠,加上瑤柱,非常健康。
鴨肝牛柳粒
2022-08-10 3384 浏览
極少去主題樂園,這天與友人來到海洋公園,這間久別重逢的「海龍王餐廳」就成為了我倆的午餐選擇。這裡的「午市中式套餐」有五款主菜選擇,我倆就點了「鴨肝牛柳粒」($430)和「菌皇黑松露蝦球」($390)做主菜,一起分享,分甘同味。先來個湯,是「花膠野菌瑤柱羹」,這瑤柱羹雖然不太大碗,而且花膠不多,不過其他材料都有不少,口感雖不算十分濃稠,都算好味。香氣誘人的「鴨肝牛柳粒」的牛柳粒爆得極香,而且肉質軟腍易嚼,不算太多的鴨肝也膏腴可口,配以少許菇菌與大蔥,是下飯的良伴。菌香撲鼻的「菌皇黑松露蝦球」除了六隻來自泰國的大蝦外,全是密密麻麻的野菌,大蝦與野菌經過黑松露醬爆香兜炒,不但香氣撩人,而且味道相當不錯,讓人胃口大開。「上湯瑤柱扒時菜」味道不錯,作為主菜以外的另一陪襯菜式,絕對恰如其份。「玉桂蘋果芭菲」是「合時鮮果碟」以外的唯一甜品選擇。在一個午市套餐中可以吃到西式的甜品,這以吃中菜為主的餐廳其實都幾 fusion。這甜品擺盤賣相不錯,甜度適中,芭菲雖雪得有點硬身,味道仍佳。這套餐隨餐附送的除了白飯,還有鮮磨咖啡或茶,朋友要了「鮮磨咖啡」,我就另加 $15點了一杯「芒果汁」佐餐。這餐廳跟園內其

這餐廳跟園內其他餐廳一樣,收費比外間大部分的餐廳貴,但這裡坐擁全港獨一無二,面對著偌大的巨型魚缸的景致,這天又幸運地可以坐在正對著大魚缸的座位與一位美麗的朋友用餐,即使這頓午餐價錢並不便宜,也是一件賞心樂事呢!
  • 鴨肝牛柳粒
  • 菌皇黑松露蝦球
🐟🐬水族館內的午餐🐡🐠想像係好似係水底食緊野好寧靜好舒服的(*ˉ︶ˉ*)真實係要睇下餐廳內有咩人🤣一行四大一小 多左d熱鬧聲叫左一個兒童餐$238都幾豐富 升級左個餐仲有雪糕同夾公仔、扭蛋的代幣 另外散叫左幾樣食物蒜泥青瓜白肉卷$108幾清新 不過唔夠蒜味紅酒燴澳洲牛面頰$308呢個好食 牛好腍好入味鮮淮山雲耳泡田園蔬菜$168大大碟菜有好健康上湯蝦球伊麵$258蝦🦐好食 蜜汁火方脆千層$118甜火腿 無太特別鵝肝牛柳粒$358好邪惡但好食 👍🏻.價錢都唔平旨在感受同體驗下😚#唯有食是最治癒的
🐟🐬水族館內的午餐🐡🐠
想像係好似係水底食緊野
好寧靜好舒服的(*ˉ︶ˉ*)
真實係要睇下餐廳內有咩人🤣
一行四大一小 多左d熱鬧聲
叫左一個兒童餐$238
都幾豐富 升級左個餐仲有雪糕同夾公仔、扭蛋的代幣
另外散叫左幾樣食物
#唯有食是最治癒的
2022-08-08
午餐
2022-08-06 805 浏览
海洋公園的餐廳很多,不過都供不應求,坐得舒服的餐廳普遍都要排隊等位,海龍王餐廳亦不例外,早一個月前的Booking也沒有,今次唯有book 3點吃午餐。一入去會被餐廳的大水缸吸引了,鯊魚和魔鬼魚在水缸游水,不過下層是水族館遊客,所以上層用餐環境比較嘈。食物方面,價錢肯定是貴的,在以園區餐廳來說的話價錢可以接受。整體食物質素可以的,沒有非常難忘,但也是不錯的中菜。服務貼心,因為我們有小朋友,侍應也願意和小朋友溝通,非常有耐性。整體體驗是滿意的,推介入海洋公園玩的朋友,享受一個獨特的用餐體驗,一大群與陪着你食飯,幾治愈
2022-07-21 976 浏览
黎到海洋公園見到佢話自己係全港唯一一間水族館餐廳😍😍咁就一於去試下啦🤩一去到侍應好nice安排入座,12點幾無book位都唔洗等位straight in!! 同侍應哥哥講想坐條魚隔離🤣🤣佢笑笑口咁好哇帶我地坐對住魚缸既位🐟🐟:時不時有大蘇眉、大鯊魚、魔鬼魚經過,或者魚群,望住咁大個缸真係好治癒🐠🐠🐠食物選擇有中、西式,大部分價錢200尾-400一份,如果想抵啲叫餐就得中式揀,每個餐附上一份羹、菜、飯、甜品同野飲☕️部分中式菜式可以跟餐,但其他個別同西式就只可以散叫。我地一行四人叫左兩個餐(黑松露蝦球、炸魚柳)同一個散點既椒鹽虎蝦。湯羹普通,好難先搵到一小條花膠🤣椒鹽虎蝦比想像中大碟😍😍,但蝦肉無蝦球咁爽口!係質地問題差少少黑松露蝦球非常爽口,送飯一流!😎魚柳好得!🥳🥳最滿意呢碟!炸完出黎keep到濕潤,個皮薄粉得黎又好脆!!啖啖肉大家都食得好開心餐方面可以選擇甜品/生果,甜品係玉桂蘋果味但個人覺得麻麻地😬唔係好夾生果就正常😆總括黎講水準不錯☺️對得起價錢,而且服務都非常好,侍應個個都好nice好醒目!

部分中式菜式可以跟餐,但其他個別同西式就只可以散叫。

湯羹普通,好難先搵到一小條花膠🤣

黑松露蝦球非常爽口,送飯一流!😎

魚柳好得!🥳🥳最滿意呢碟!

生果就正常😆

2022-05-19 1376 浏览
海洋公園的高級餐廳,想去好耐了,望住個魚缸🐠🐟🐬🦑🦐有咩feel呢?🥰午市中式套餐餐湯 「瑤柱羹」普通!😅「上湯金柱泡時菜」主菜「星洲醬燒鱸魚柳」外層炸至金黃色,唔食魚的我,也愛上了,外脆口,內魚肉滑滑,配上特制醬汁👍🏻👍🏻👍🏻贊♥️主菜「鴨肝牛柳粒」夠火候,真的有鴨肝粒,同埋什菌炒,牛柳粒香濃牛味😍「合時鮮果碟」甜品「玉挂蘋果芭菲」👍🏻好特別的味道,清甜芭菲,本來眼見是玉桂,原來係朱古力🥰「上湯蝦球伊麵」份量比較少,而且伊面會索哂水,沒有湯一樣😌備註:🔺生日免費入場,仲有餐廳8折優惠🥰🔺員工十分有禮貌,好似貴賓一樣👍🏻🔺望住個魚缸好舒服😌

午市中式套餐

餐湯 「瑤柱羹」普通!😅
「上湯金柱泡時菜」
「合時鮮果碟」

「上湯蝦球伊麵」份量比較少,而且伊面會索哂水,沒有湯一樣😌

備註:
🔺生日免費入場,仲有餐廳8折優惠🥰
🔺員工十分有禮貌,好似貴賓一樣👍🏻
🔺望住個魚缸好舒服😌

2022-01-26 1587 浏览
去得主題樂園食午餐,都預咗價錢相對貴。但係龍王餐廳味道幾好,叫咗四個套餐兩個兒童餐加一個炒飯。八個人食非常夠食,每一個套餐都有一個湯羹,一個主菜加白飯,仲有甜品同飲品,價錢大概有三百幾蚊起。再收加一有兩個食左先記得唔記得影相因為早餐都冇食實在太肚餓,叫咗一個黑松露雜菌蝦,味道正常。一個鱸魚有驚喜,半煎炸外脆內軟,我哋望住出邊大魚缸嘅魚,再喺度食緊魚感覺好搞笑,不過龍王餐廳主打環保海鮮,全部嘅海鮮都係可以持續繁殖,兒童套餐二百幾蚊,比較貴有腸仔粟米肉粒飯薯條同一啲炸雞🍗。一個我六歲小朋友食唔晒,定一個九歲小朋友全部食晒份量都足夠!最後仲有啫喱甜品送!另外大人嘅午餐每一個都有甜品送,都有幾款選擇不過價錢就唔平喔一個午餐食咗$二千幾蚊但係去得主題樂園食環境都值得嘅,起碼係全香港唯一一個海底世界嘅餐廳
去得主題樂園食午餐,都預咗價錢相對貴。

有兩個食左先記得唔記得影相
因為早餐都冇食實在太肚餓,叫咗一個黑松露雜菌蝦,味道正常。

一個午餐食咗$二千幾蚊

兒童餐
  • 黑松露蝦球
2021-12-01 1648 浏览
又係慶祝生日既時候 生日主人翁搵左呢間餐廳 自己都無諗過其實香港有呢類型餐廳! 其實海洋公園入面仲有一間睇到企鵝既餐廳? 🤣 不過食物就呢到吸引小小! 6:30 後就免費入場去餐廳 以為個玻璃會大啲 枱近d 魚多d🤣 不過都唔失望既~ 可能食7 點 想叫套餐但已經賣曬 所以單點野食! 食物都中規中矩 無話特別好食或者唔好食 比較特別係紅酒燴澳洲和牛面頰 $298 7.5/10上湯蝦球伊麵 7.8/10黑松露帶子 7.7/10 底下啲菇有啲鹹 好明顯有好蠔油味炒飯都唔錯! 不過都係正常水平咕嚕肉都好普通 正常水平 $238 黎講份量好細😂 我哋四個人都嗌左四杯嘢飲 埋單$2500 到總括而言呢間餐廳 主要都係食下個環境 可能而家疫情啦先容易~ 不過幾特別 如果想去特別小小既地方 可以一試既 不過就會叫套餐🤣
又係慶祝生日既時候 生日主人翁搵左呢間餐廳
自己都無諗過其實香港有呢類型餐廳!
其實海洋公園入面仲有一間睇到企鵝既餐廳? 🤣
不過食物就呢到吸引小小!
6:30 後就免費入場去餐廳
以為個玻璃會大啲 枱近d 魚多d🤣
不過都唔失望既~
可能食7 點 想叫套餐但已經賣曬 所以單點野食!
食物都中規中矩 無話特別好食或者唔好食
咕嚕肉都好普通 正常水平 $238 黎講份量好細😂
我哋四個人都嗌左四杯嘢飲
埋單$2500 到
2021-10-25 1628 浏览
很寫意的一餐!👍👍👍餐廳裡面地方濶落... 燈光配合返海洋嘅感覺... 色調偏藍! 我揀咗最近水族館🐠🐡🐋🐟嘅位置... 一邊食嘢... 一邊望住d魚游嚟游去... 有一種舒恬嘅感覺!😍😍😍食物方面... 精緻得嚟又幾好食😋😋😋... 份量唔算多... 但女士們應該會夠飽!🤭🤭🤭價錢方面... 未試過晚餐... 但係午餐算合理... 一流嘅環境... 配合美味嘅菜式... 我覺得可以再嚟幫襯!😊😊😊
很寫意的一餐!👍👍👍

2021-10-09 1400 浏览
坦白講 食物質素擺得入口 超好食又未至於 但都唔算話差依度既景好正 大大個水族館陪住你食野 一流呀!提前預訂有得request 埋坐係較近水族館!黎食view都抵! 會再黎!
坦白講 食物質素擺得入口 超好食又未至於
但都唔算話差
依度既景好正 大大個水族館陪住你食野 一流呀!
提前預訂有得request 埋坐係較近水族館!
黎食view都抵!
會再黎!
同朋友係海洋公園玩左一日,知道呢間餐廳係水族館入面好似好有feel咁就諗住試下..其實去到主題樂園入面嘅餐廳都預左價錢會偏貴,但重點係呢間餐廳貴得嚟食物完全係冇質素,服務態度都一般般😅 由於餐廳8:30 last order 9點閂門,我地都想拿拿林食完唔好阻人收工,所以就問侍應可唔可以俾多一個menu我地睇.. 點知佢一句得埋嚟:我地得一個menu喳喎!我地都呆一呆😅 同時間都聽到入面個經理鬧緊出面reception 唔好再放人入黎😅 咁大聲 俾客聽到都覺得尷尬😅.因為我地四個女仔都唔太肚餓,所以淨係嗌左幾樣野:頭盤-川汁麻辣雞主菜-椒鹽鳳尾蝦,菠蘿咕嚕肉飯麵-上海蝦球伊麵,白飯.我地7:55分落單,過左十分鐘之後,侍應走嚟話咕嚕肉賣晒..ok~咁我地轉左要蔥爆和牛粒.大概8:10第一味終於上菜,本身以為應該係頭盤上先,點知係椒鹽蝦:唔講以為係避風塘炒蝦 成碟都係炸蒜😅 所謂嘅鳳尾蝦都只係冇味嘅雪藏蝦🙃.過多十分鐘 第二味上菜係牛柳粒 但係成碟得6粒😅(見到佢嘅擺碟冇咩特別就冇影相) 雖然佢肉質係軟熟 但講緊呢碟野係3百幾蚊 得6粒牛粒仲要冇咩牛味.....主菜都上哂但唔知點解頭盤

因為我地四個女仔都唔太肚餓,所以淨係嗌左幾樣野:
頭盤-川汁麻辣雞
主菜-椒鹽鳳尾蝦,菠蘿咕嚕肉
飯麵-上海蝦球伊麵,白飯
椒鹽鳳尾蝦
主菜都上哂但唔知點解頭盤同白飯都未到..
呢啲唔係suppose一好煮定 有人order就即刻上菜嘅咩😅😅😅
到8:25頂唔順去追單,佢先話個麻辣雞已經賣哂 叫我地再揀第二款.. 覺得賣晒都算 唔係應該一早知 然後通知客人嘅咩🙃 點解個陣咕嚕肉賣晒唔一次過講埋?已經燥燥地底就唔再揀 叫佢快啲上埋個飯同唔埋伊麵算...
到8:35 終於啲野上齊...
所謂嘅上湯伊麵 只係攞個上湯加生粉水整個芡汁放啲麵同埋雪藏蝦去😀😀

蔥爆和牛粒  上湯蝦球伊麵
本身冇諗住寫食評 所以冇正經咁影過啲食物到最尾真係太不滿食到一半先影😅😅

唔扣coupon嘅話 埋單四個人食左千幾蚊,仲要第一次張單嚟個陣係計埋個咕嚕肉😅 個3杯嘢飲就正正常常咁啦.. 然後等埋單都等左十分鐘... 咁樣嘅食物質素仲差過啲街坊酒樓...

個環境同張相一樣但再暗十倍... 見到坐隔離枱嘅人要開埋手機電筒先食到飯😅
同埋唔係坐近最出個排嘅位 都冇咩氣氛可言 就係得個暗😀 而且疫情關係都唔好意思唔帶口罩企係人地張枱隔離同啲魚影相啦🙂
總結就係俾一大舊錢唔知食左啲咩
係唔肚餓嘅情況下都食唔飽嘅中餐😀
2021-08-28
2021-08-26 1394 浏览
因為去海洋公園免費,又係紀念日,於是就想去食餐好野,果種貴夾五飽就係我想要的因為無book到位,就係外面等左一陣,門口有糖仔,有藝術既凳坐,所以等的過程還好。入到去見到個大魚缸哈哈哈哈哈,好開心,想坐隔離,點知有人book曬。後來剛好有一圍台食飽走人,我地好幸運甘坐到魚景隔離。本來想食龍蝦,點知果日無龍蝦套餐,叫左其他。講真,個帶子係我食過最好食既帶子 好嫩,入口即溶的感覺呢個係送既,但係食落好有層次感,估五到送既都甘好食

本來想食龍蝦,點知果日無龍蝦套餐,叫左其他。
講真,個帶子係我食過最好食既帶子
好嫩,入口即溶的感覺
呢個係送既,但係食落好有層次感,估五到送既都甘好食

2021-08-16 1459 浏览
生日有張優惠券,冇所謂,就試吓佢。因為餐廳好full,所以被安排到較後位置用餐,都睇到魚缸嘅,都睇到啲魚嘅,不過個view冇咁好囉~所以大家唔諗到咁美好。食物嚟講,有個湯,味道一般啦;不過個主菜值得讚賞,蝦份量多,而且每隻爽口彈牙,不過雖然係黑松露味,但係就淡咗少少。之後有個菜,就係正常嘅菜,冇特別。但係最鐘意都係甜品。呢個玉桂蘋果雪菲有驚喜,好食,比外面一啲高檔甜品店嘅做得好,不過唔鍾意玉桂嘅朋友可能就未必okay了。全部加埋唔貴,質素高,好過食海洋公園其他餐廳。
生日有張優惠券,冇所謂,就試吓佢。

之後有個菜,就係正常嘅菜,冇特別。

全部加埋唔貴,質素高,好過食海洋公園其他餐廳。
午餐
2021-07-14 1838 浏览
今日同一學大細去海洋公園玩樂一天,諗住費事再出去其他地方搵食,就睇吓這間餐廳有冇位,可能疫情再加上早排(大概六點左右),等一兩枱就入到去。一入到去,最嚐心悅目就係一個超大的水族館,我的小朋友便窂窂被這個景觀吸引,乖乖坐低食飯。餐牌主打中餐,款式不能比美餐館,但都應該有足夠選擇。價格中上,未去到五星級酒店中餐廳,好啦,重點黎啦。我叫了一碟蒜泥白肉,酢深海盧魚和大煆伊面。小朋友就有個兒童深海列車餐。先個兒童餐,有粟米肉粒飯加啲炸嘢,味道不太重,小朋友好鍾意。盧魚炸得太老,有少少苦澀味,伊面個汁太傑,不過整體味道都不會太濃,不過就不能同出面普通中餐廳比得上,叫做樂園內唯一選擇。
大蝦伊麵