2020-08-30 324 浏览
.應該是目前為止最高質的點心放題吧😍餐廳位於紅磡君綽海逸酒店2️⃣樓有個無敵大海景💙夫復何求😎90分鐘任食每位顧客都會享用一件鮑魚穌一件蟹蓋和一個燕窩椰皇🥥為甜品這個甜點超足料的又熱辣辣好滋補養顏任食點心也很豐富有成三十幾款任選蝦餃,燒賣,黑金流沙包當然是必選腸粉也很薄很滑酒店⭐️級絕對有所保證的👍🏿👍🏿我個人無限encore了鮑汁雞腳,骨膠原很補充~~椒鹽豆腐,小蛋撻也是很好食的配上靚景食咩都開心🥳.平日$168一位 (另收$23茶介和加1️⃣服務費)週末$198一位 (也是另收茶介和服務費)個人覺得這茶介有點誇張喇。。但畢竟是⭐️級酒店,也能明白的.溫馨提示,可上KKDAY 或openrice book, 平日會平一點,$158一位😘😘..Food: 😋😋😋😋 (out of 5)Price: 💰💰💰 (out of 5) Environment: 👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿 (out of 5)
[海雲天]
又熱辣辣
好滋補養顏
任食點心也很豐富
有成三十幾款任選
蝦餃,燒賣,黑金流沙包當然是必選
腸粉也很薄很滑
酒店⭐️級絕對有所保證的👍🏿👍🏿
我個人無限encore了鮑汁雞腳,骨膠原很補充~~
椒鹽豆腐,小蛋撻也是很好食的
配上靚景
食咩都開心🥳
平日$168一位 (另收$23茶介和加1️⃣服務費)
週末$198一位 (也是另收茶介和服務費)
個人覺得這茶介有點誇張喇。。但畢竟是⭐️級酒店,也能明白的

Food: 😋😋😋😋 (out of 5)
Price: 💰💰💰 (out of 5)

2020-08-18
庆祝纪念
生日
2020-08-29 448 浏览
朋友介紹,話蟹迷必食!叫做「蟹之約會」,好鍾意食蟹,見到話原價$698一位,第二位免費!所以即刻訂,但好似食到9月尾就完。如果有興趣就快啲去食。佢哋啲係越南肉蟹菜式,個餐牌如下:*蟹肉燕窩羹* 🍲 蟹肉配燕窩,算係清清地。*芝士焗蟹蓋* 🧀 蟹蓋上有濃厚芝士,香口好好味,食完好飽。*紅梅雪地鮮蟹拑* 🥢 蟹拑肉加濃郁湯汁烹煮,覺得最好味呢個。*星洲黑胡椒蟹* 🦀 正宗星洲風味,如果你鍾意胡椒煮,咁就正,仲可以加白飯撈汁食。*雞油花雕蟹肉伊麵* 🍜 有酒香,好飽肚。*蟹肉灌湯餃* 🥟食到後期已好飽,好大個餃子,啲湯好飲飯前仲有海雲三小碟,最後仲送個蛋白杏仁茶,真係好飽。埋單兩位HK$800蚊,加埋酒水,非常抵食。

佢哋啲係越南肉蟹菜式,個餐牌如下:

*蟹肉燕窩羹* 🍲 蟹肉配燕窩,算係清清地。

*雞油花雕蟹肉伊麵* 🍜 有酒香,好飽肚。

*蟹肉灌湯餃* 🥟
食到後期已好飽,好大個餃子,啲湯好飲

飯前仲有海雲三小碟,最後仲送個蛋白杏仁茶,真係好飽。

埋單兩位HK$800蚊,加埋酒水,非常抵食。
2020-08-28
  • 花膠蟹肉灌湯餃
  • 芝士焗蟹蓋
2020-08-27 331 浏览
適逢阿媽生日自己又要清假今日就攞假同阿媽去食好D點心放題之前試過一間,但質素未如理想今次簡依間都係搏下....因為上網睇過食評話麻麻地Anyway,海景始終係其中一個賣點就算唔食得都睇得講返食物,款式唔算多但每樣一舊都夠飽點菜紙如下:每位有以下三款食物送鮑魚撻雖少型,但皮酥脆,鮑魚味道不錯底下還有肉碎,得密汁火方,第一次食,但連阿媽都讚好軟,脆,甜椰皇蛋白燉燕窩,今日最佳絕對係有驚喜其他食物都唔錯,最難得全部都熱味道不錯,椒鹽豆腐好得,外脆內軟總括黎講滿意,CP值合理,埋單$420以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
適逢阿媽生日自己又要清假
今日就攞假同阿媽去食好D
點心放題之前試過一間,但質素未如理想
今次簡依間都係搏下....
因為上網睇過食評話麻麻地

Anyway,海景始終係其中一個賣點
就算唔食得都睇得

講返食物,款式唔算多
但每樣一舊都夠飽

點菜紙如下:

每位有以下三款食物送

鮑魚撻雖少型,但皮酥脆,
鮑魚味道不錯底下還有肉碎,得

密汁火方,第一次食,但連阿媽都讚好
軟,脆,甜

椰皇蛋白燉燕窩,今日最佳

絕對係有驚喜

其他食物都唔錯,最難得全部都熱

味道不錯,椒鹽豆腐好得,外脆內軟

總括黎講滿意,CP值合理,埋單$420

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
疫情期間怕去街坊酒樓飲茶,始終怕衛生程度不夠高級。倒不如對自己對朋友好D, 今次就去咗位於 海逸君綽酒店的海雲天 飲茶, 酒店門面光鮮不在話下, 餐廳坐得舒服, 食客與食客坐位之間夠寬闊, 最重要係180度環迴大海景, 一路食點心維港嘅景色盡在眼簾,一路食一路嘆, 而且酒店環境乾淨衛生,食都食得安心 。呢度點心係用qr code落單仲可以免除紙筆同人手。 食物選擇亦都幾豐富蟹籽燒賣皇原隻鮮蝦餃蝦餃非常彈牙,入口鮮甜蒸得剛剛好。富貴鮑魚撻外層整得非常鬆化, 內除了有一整隻鮑魚外也有鹹香的雞肉粒,一口一個撻滋味勁滿足。碧綠鮮蝦腸鮮蝦彈牙爽口, 腸粉 粉皮不會太削,不錯。椒鹽豆腐粒粒粒炸得金黃, 外脆內嫩, 咸咸地一口一粒超好食。黃金涼瓜即叫即炸,咸蛋香味四溢, 加埋帶甘的苦瓜,層次豐富, 非常惹味香滑嫩雞粥雞肉和粥都散發清香, 而且雞肉煮得唔柴, 即使放粥仍然非常嫩滑 。潮州粉果粉葛蘿蔔肉碎塞得滿滿的, 夠味但係又唔會有味精味,細細口超好食。黑糖蜂巢糕橫切面整個洞洞分明,面層溼潤, 中間軟而Q帶膠質狀,口感特別日式炸茄子一口一粒外脆內嫩,最重要係不會有油膩感,乾扁四季豆四季豆清脆的, 吃起

蟹籽燒賣皇

原隻鮮蝦餃

蝦餃非常彈牙,入口鮮甜蒸得剛剛好。

富貴鮑魚撻

碧綠鮮蝦腸
鮮蝦彈牙爽口, 腸粉 粉皮不會太削,不錯。

椒鹽豆腐粒
粒粒炸得金黃, 外脆內嫩, 咸咸地一口一粒超好食。

黃金涼瓜

香滑嫩雞粥

潮州粉果

黑糖蜂巢糕

日式炸茄子
一口一粒外脆內嫩,最重要係不會有油膩感,

乾扁四季豆
四季豆清脆的, 吃起來鹹香下飯,少油爽口

臨走仲每位逢送 椰皇燕窩燉鮮奶,滋陰潤肺,清熱解毒, 鮮奶燉得嫩滑,刮埋入面的椰肉同吃,清甜中仲有淡淡椰奶香味。

2020-08-01 422 浏览
海雲天而家做緊個90分鐘限時點心放題,抵食之餘又可以relax下,所以同埋老婆一齊食!落單係scan qr code直接手機揀,基本上除左點心外仲會有飯同粥等既飽肚食物,唔怕唔夠食。超推薦呢個蒜蓉蝦蒸飯,唔會份量太多太滯,蒜蓉加埋蝦既配搭好惹味! 另外叫咗超多點心,每款都好好食,食到中途店員就會上鮑魚撻,鮮味又彈牙,估唔到送既都咁高質! 仲有流心奶皇包,超流心效果連埋奶皇香味,都係必食。到最後上埋椰皇燉鮮奶,好滑同埋超鮮味!

2020-07-30 423 浏览
嘩嘩嘩!好抵食,而家$168就可以食到點心放題午市或下午茶都得,係Openrice預早買平$10平時出去飲茶都係呢個價,但呢度對住成個海景之餘,仲可以享受到酒店級質素!點心有好多種類選擇,份量自己控制,唔會浪費食物有太多點心,我揀左部分特別啲嘅講下每位都會送灌湯餃、鮑魚撻、蟹蓋(無得再點)灌湯餃真係出面食個啲大大粒,而且湯入面有花膠好真材實料,湯好清甜,花膠係淋身,唔係膠到硬鮑魚撻第一次食,鮑魚有汁,撻裡面放左啲雜菇係咸撻,幾好味!個蟹蓋炸過,入面釀左啲薯蓉仲有蟹柳肉,好新鮮我中意佢既叉燒包&流沙包,個包皮好軟熟個流沙包包皮係黑色,幾有噱頭,可以見到流心又有鹹蛋黃味蒜蓉蟹蒸飯。啲蝦好新鮮,食佢都飽啦雜菌干燒伊麵。唔會太乾,味道又適中,好惹味胡椒豬肚湯。豬肚好新鮮,好爽口👍🏻日式燒豆腐。外脆內軟,入面又好滑,燒汁好味最後甜品有蛋撻、擂沙湯丸、炸南瓜餅、
嘩嘩嘩!好抵食,而家$168就可以食到點心放題
午市或下午茶都得,係Openrice預早買平$10
點心有好多種類選擇,份量自己控制,唔會浪費食物
有太多點心,我揀左部分特別啲嘅講下

每位都會送灌湯餃、鮑魚撻、蟹蓋(無得再點)
灌湯餃真係出面食個啲大大粒,而且湯入面有花膠
好真材實料,湯好清甜,花膠係淋身,唔係膠到硬

鮑魚撻第一次食,鮑魚有汁,撻裡面放左啲雜菇
係咸撻,幾好味!

個蟹蓋炸過,入面釀左啲薯蓉仲有蟹柳肉,好新鮮

我中意佢既叉燒包&流沙包,個包皮好軟熟

個流沙包包皮係黑色,幾有噱頭,可以見到流心又有鹹蛋黃味

蒜蓉蟹蒸飯。啲蝦好新鮮,食佢都飽啦

雜菌干燒伊麵。唔會太乾,味道又適中,好惹味

胡椒豬肚湯。豬肚好新鮮,好爽口👍🏻

日式燒豆腐。外脆內軟,入面又好滑,燒汁好味

最後甜品有蛋撻、擂沙湯丸、炸南瓜餅、

下午茶
2020-07-30 5521 浏览
友人真古怪,以為我們故意去這間酒樓吃點心,真有趣🤷🏿‍♂️,幾個住新界,有人又在家辦公🖌,怎會故意迢迢千里由家中來到九龍紅磡黃埔這間酒店內的酒樓呢?整整$23一位的茶介,茶,味道不覺得特別濃香,也像是普普通通,當然比起稻香的好點,但亦都不見得格外出色。這個點心放題最美味的應該是黃金涼瓜,將涼瓜放入鹹蛋將裏面攞去炸,涼瓜的味道仍然甘香,輕微苦,鹹蛋黃醬非常之香。流心奶黃包,賣相也是那些黑色一個,然之後上邊有一度金輝抹上面頭,其實有何特別,不又是色素顏料嗎?但包子夠軟綿綿,而且外皮不太厚,內裏的流心亦都相當之流質,夠香夠滑。燒賣都好一點,肉夠多夠結實,不算太乾,熱辣辣拿來吃,相當美滿;反而比灌湯餃更好,灌湯餃大大隻放在湯中,但是外皮極口,如果不混入少許湯去吃,其實溫度不夠熱。其餘的米飯不知有什麼吸引,因為友人又吃竹筒飯,然之後又再吃那個開邊蝦鑊仔飯,怎麼在點心放題才那麼喜歡吃飯呢?反而沙拉蝦卷,有些沙拉醬與蝦混入在春卷內,春卷炸起上來夠熱夠香,味道也不錯除了灌湯餃之外,另外贈送的還有一個蟹蓋,蟹蓋,上邊的餡料都沒有什麼蟹肉成份,吃起上來就只有些炸粉炸漿,以及少量蟹肉絲;另外贈送那個鮑魚酥撻,

最正  黃金涼瓜

這個點心放題最美味的應該是
鹹蛋黃醬非常之香。

燒賣都好一點,肉夠多夠結實,不算太乾,熱辣辣拿來吃,
相當美滿;反而比

其餘的米飯不知有什麼吸引,因為友人又吃
竹筒飯,然之後又再吃那個開邊
蝦鑊仔飯,怎麼在點心放題才那麼喜歡吃飯呢?

反而

除了
灌湯餃之外,另外贈送的還有一個蟹蓋,
鮑魚酥撻,應該更加好,起碼撻底告訴香夠硬夠脆,上面有的確有一小隻鮑魚。

甜品來說,沒有那一樣比較好的,例如
綠豆沙,沒有什麼臭草,海帶也只是蓼蓼只得幾篇,綠豆份量亦都偏小,只一味有少許甜味。

蛋散更加顯得求其,不夠厚身,即使尚帶點脆,但是不夠結實,
咬下口感一定不會好,另外的糖漿,本身不是太過杰,應該味道不會太甜,但相反它的味道極其甜,😨因此顯得更加奇怪,起得來非常之甜的糖漿,怎會好吃。

亦是由於某有人有獨特的理由,一進店就向店員查詢可唔可以坐到角落的桌子,因此我都去洗手間的時候才發現原來海邊應該有華麗的風光,雖說現在越來越狹窄的維多利亞港,也是我們自小便看過的光景🏞🏙,但至少,這間酒樓的賣點之一應該就是風景,沒能來這裏看風景便吃點心,好像非常之浪費。🤷🏾‍♂️
午餐
最正  黃金涼瓜
可能我訂星期日的關係訂了好幾個星期先有位,坐在窗邊對住無敵大海景歎茶心情都好啲,點心放題用qr code scan 就可以自己order 嘅先進又環保,主要分開點心類,主食類,小食同甜品,每位送1個鮑魚撻~唔會漏好好食1個芝士焗蟹蓋~面炸至金黃色好香好脆椰皇燕窩燉鮮奶~面鋪滿燕窩唔太甜好香好好味其他食品都是任叫任食的我兩個人都試咗好多款~蝦餃,燒賣,山竹牛肉,鳳爪,鮑汁鳳爪,香芋蒸排骨,叉燒包,黑金流沙包,鹹菜豬肚湯,金沙涼瓜,冰鎮豬手,蒜蓉蝦蒸飯,鮮蝦腸粉,椒鹽豆腐,蜜糖蛋散………最好就是每樣點心可以叫1件所以可以試好多款又唔會浪費整體其實每樣野都好好食,最可惜就是時間太短1.5小時食野時間其實足夠,不過坐得舒適景色又靚所以有啲唔捨得走

1個芝士焗蟹蓋~面炸至金黃色好香好脆

椰皇燕窩燉鮮奶~面鋪滿燕窩唔太甜好香好好味

• 鮑魚撻,冰鎮豬手,黑金流沙包,椰皇燕窩燉鮮奶
2020-07-27 175 浏览
最近好多間餐廳都推出左點心放題,而海雲天絕對係首選,首先可以望住海景飲茶,其次佢哋枱與枱之間嘅距離隔得比較開,喺疫情下相對比較安全,而且佢哋嘅點心一向都好高質素。每人包一份釀蟹蓋、鮑魚撻同花膠灌湯餃,我比較鍾意花膠灌湯餃,有大大塊嘅花膠同好多蟹肉,而鮑魚撻都好好食,撻皮好鬆化,鮑魚又好鮮味。而其他點心就任點任食,以件數去點,唔怕食唔晒,由普通嘅足料嘅蝦餃燒賣到爆醬嘅流沙包、竹筒飯、口水雞、日式炸豆腐,甚至係甜品都應有盡有,而且唔會因為係任食而質素差,所以絕對回本。
2020-07-25 177 浏览
男朋友的父親喜愛放題今次去了酒店食點心放題90分鐘,成200幾,食物款式少,只是食環境對住維港食,心曠神怡限聚令,四人一枱。因為預book, 酒店不容許改期,雖然疫情嚴重,無耐要去。是日多人食。scan QR code 落單,方便幸好可每款點一嚿,唔會浪費食物食物選擇不多,只是可任食,質素一般推介: 脆豆腐,蝦腸,胡椒豬肚
男朋友的父親喜愛放題

今次去了酒店食點心放題
90分鐘,成200幾,食物款式少,只是食環境

對住維港食,心曠神怡

是日多人食。

scan QR code 落單,方便

幸好可每款點一嚿,唔會浪費食物

食物選擇不多,只是可任食,質素一般

推介: 脆豆腐,蝦腸,胡椒豬肚
2020-07-25
  • 胡椒豬肚
  • 脆炸豆腐
  • 蝦腸
2020-07-23 144 浏览
今日嚟到黃埔呢邊嘅一間酒店,紅磡海逸君綽酒店嘅海雲天食點心放題😋因為最近疫情嘅關係酒店都做咗好多防護設施,所有餐具都經高溫消毒~我哋坐喺近海嘅位置,可以睇到無敵大海景,超級靚🥰落地玻璃睇到兩岸嘅景色😍我哋要掃QR code嚟點餐~鮑魚撻每人都會送一個鮑魚撻,有粒鮑魚,下面鋪有肉碎~鮑魚香濃有咬口👍🏻炸蟹蓋金黃嘅外表,外層有炸粉~內層係肉汁豐盛嘅蟹肉,好滋味😋黑糖蜂巢糕煙煙韌韌~甜甜地,好有咬口😋鮑汁雞腳鮑汁好濃味😋雞腳滲有鮑汁味😋黑金流沙包流沙包一食入面啲蛋黃汁就爆曬出嚟😍甜甜地😋熱辣辣日式海苔茄子係炸茄子~外面好脆,入面嘅茄子咬落好多汁🤣表面鋪上紫菜碎沙律鮮蝦蝦筒炸春卷嘅外表,入面包有沙律同蝦~外皮好脆😋係好特別嘅春卷👍🏻蜜糖蛋散懷舊嘅菜式~好少係酒樓見到🙈甜甜地又脆卜卜👍🏻椰王燕窩燉鮮奶每人都會有一盅椰王,入面有燕窩,好香濃嘅鮮奶中伴有椰子味😋香滑又香甜~

鮑魚撻

炸蟹蓋
金黃嘅外表,外層有炸粉~內層係肉汁豐盛嘅蟹肉,好滋味😋

黑糖蜂巢糕
煙煙韌韌~甜甜地,好有咬口😋

鮑汁雞腳
鮑汁好濃味😋雞腳滲有鮑汁味😋

黑金流沙包
流沙包一食入面啲蛋黃汁就爆曬出嚟😍甜甜地😋熱辣辣

日式海苔茄子
係炸茄子~外面好脆,入面嘅茄子咬落好多汁🤣表面鋪上紫菜碎

沙律鮮蝦蝦筒

蜜糖蛋散
懷舊嘅菜式~好少係酒樓見到🙈甜甜地又脆卜卜👍🏻

椰王燕窩燉鮮奶
2020-07-22
2020-07-22 118 浏览
地點方便,仲有海景睇,很耐之前就已經想嚟呢度飲點心放題。因為我哋去到比較遲,可惜近海嘅四張檯早已經full晒。掃碼點餐好方便,每樣野一人份起叫,唔驚食唔晒。落單上菜都好快,首先佢上咗每人限定一份嘅鮑魚酥,我覺得非常好食,而且個酥皮都好鬆化,另外佢仲送咗一個類似蟹肉雲吞,因為係限量,料係真係比較足。試咗哩度嘅特色黑炭流沙包。流心嘅奶黃非常之香濃,仲食得出有粒粒嘅鹹蛋黃,真材實料非常好食。之後仲叫咗飲茶嘅經典鹹水角,即炸非常之香口,吃過翻尋味。總體而言係酒樓食點心真係非常唔錯因為品質受到保證,而且服務都好好,下次有機會都會再嚟一次。
2020-07-21 129 浏览
咁啱喺網上見到呢度有點心放題 $168/1位 睇下張點心紙 見到選擇不少又啱食 即刻約朋友嚟試喺酒店入面 又有大海景 而且枱與枱之間相距都遠 環境相當舒適有3款特選點心係每位都有但不可以重覆點的:鮑魚撻 芝士焗蟹蓋 仲有一樣本身係灌湯餃 但當天無供應 改為椰皇燕窩燉鮮奶芝士焗蟹蓋較為普通 鮑魚撻好大驚喜 撻嘅牛油味重 鮑魚仔亦好有咬口 椰皇燕窩燉鮮奶作為甜品實在一絕😍而另外推介必食嘅有:燒賣/蒜蓉蝦蒸飯/黑金流沙奶黃包/椒鹽豆腐/XO醬炒腸粉
2020-07-21 130 浏览
海雲天這家最近在做點心放題,我們由四月尾訂檯,五月份吃,最後有事延誤到六月份才吃,原本是預定下午茶時段的放題,價錢是$138+茶位+加一服務費,結果到六月份的時候就變成全部時後都$168了,錢包都感覺痛起來了!我們在地鐵黃埔站下車,走大約10分鐘就到了餐廳了。到達了現場後,雖然已經訂檯,但還是需要拿票排隊等通知,不過也只是繼10分鐘的時間,現場還有很多人!入座以後,我們馬上開始了點單了,把想吃的差不多的點了一次,太多的關係,請看圖吧,哈哈。我只推薦我吃過覺得好吃的,蝦餃,流沙包,栗米雞絲腸粉,蒸鳳爪,鹹水角,鮮蝦筒,竹筒飯,冰鎮豬手,蜜椒雞中翼。這些都是我覺得有水準地的食物,也是個人喜好啦,我都有重覆下單這些食物。其中流沙包真的是十分流沙,而且很熱,吃起來要小心!至於為什麼很多人覺得必吃的蟹籽燒賣皇而我不怎推介呢,原因是這個有比較重的香茹味,不是我理想中的口味,怕香菇的味道的人可能要考慮一下了。其他最不推薦的是四川擔擔麵,這個真的十分不好吃!麵條都十分軟爛,湯底的味道也不行。總括來說,整體還是可以的,而且還可以對著海景吃點心也算是一種享受吧!

2020-07-20 110 浏览
近排見到好多酒店做點心放題,就直接係Openrice book左間做緊優惠既餐廳黎試試。星期六都多人食,但係台同台都分隔得好開,坐得好舒服。仲有好好彩地前面張大台冇人坐,望住個海景好chill。交單後,侍應就會上餐具,D餐具應該消毒過好熱。好快就上凍盤小食,手拍青瓜爽脆,冰鎮豬手好彈牙encore左3次。咖哩魚蛋同7-11味道一樣,椒鹽豆腐粒,外脆内軟唔錯。蒜香雞中翼,外脆仲keep住肉汁。 蝦腸粉同牛肉腸粉正常發揮,珍菌松露上素餃冇咩味,蝦餃燒賣好好食,皮薄又唔會好厚。雞粥得好重姜味,黑金流沙包超級推薦。最後到每位一份既食物,花膠瑤柱灌湯餃,花膠好厚個湯好飲。芝士焗蟹蓋味道一般,鮑魚撻個餅皮濕。

交單後,侍應就會上餐具,D餐具應該消毒過好熱。

雞粥得好重姜味,黑金流沙包超級推薦。

2020-07-12
下午茶