2012-11-21 78 浏览
食完晚飯如果冇食甜品, 始終有點感到空虛, 所以又開餐啦~~~椰皇燉鮮奶 ($30) - 淡淡的牛奶味同椰皇味, 又唔會太甜蕃薯糖水 ($18) - 糖水冇薑味, 對我黎講已經唔合格桑寄生蓮子紅棗蛋茶 ($19) - 一飲落口不是太甜帶甘味, 蓮子亦頗多

蕃薯糖水 ($18) - 糖水冇薑味, 對我黎講已經唔合格
桑寄生蓮子紅棗蛋茶
蕃薯糖水
椰皇燉鮮奶
2012-11-21
桑寄生蓮子紅棗蛋茶
椰皇燉鮮奶
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★grounded pistachio dessert:Last time I had delicious desserts at the To Kwa Wan branch so I decided to get the pistachio dessert again at the Mong Kok branch, however the dessert here was lumpy and it was too sweet and lacked that delicious pistachio taste that it did in the To Kwa Wan.As for the presentation it looked nothing as good as the TKW branch and there was dessert overflowing on the side of the bowl.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★The dessert at the Mong Kok branch did no
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
grounded pistachio dessert:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The dessert at the Mong Kok branch did not fare as good as the To Kwa Wan branch.
The interior was not as good as the To Kwa Wan branch, although the lights were the same.
The menu was also not as extensive as the TKW branch too.
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $24 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]Sweetness levels:[/b] too sweet ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-10-03 27 浏览
第一次踏進海記, 是被沙沙合桃糊($23)吸引, 但查實, 自備幾顆合桃, 就那裡都吃到沙沙, haha這店的合桃糊跟一般糖水舖比較, 並沒什麼出眾, 不過加上炒香了的合桃碎粒, 就豐富了口感算有一點創意, 且合桃糊不過甜, 還好再試一客心太軟, 40多元不算貴, 心太軟有流心, 又香又熱好滋味, 配上少少鮮果和一小球的芒果雪糕, 不錯

算有一點創意, 且合桃糊不過甜, 還好
题外话/补充资料: 此店面積不太, 但店員總十叫九唔應, 服務態度有待改善
2012-09-17 33 浏览
記得前一陣子有看到食友對於這家甜品店的食評,其中一張鋪滿蓮子的糖水照片成為我這次造訪此店的誘導因素!雖然為蓮子而來,但最後卻鬼使神差地點了這份腐竹糖水 ( ⊙ o ⊙ )開設於旺角東的這家糖水店其實也算是小有名氣的,糖水店的店名直截了當的為招牌合桃糊做了宣傳,但其實在店裡堂食的時間里發現大多來幫襯的街坊都與我一樣偏好這款百果腐竹,大致也是因為多來幫襯的人都是四五十的中年人,比起新潮的花式甜品糖水,更偏好老一輩風格的經典糖水,水準不會出錯發揮穩定,同時也有相當的養生價值。店面雖是小小的,白淨的瓷磚與牆壁砌出長形的內部空間,剛剛開佐門的店家冷氣已經打得十足,讓人從正午的烈陽下不如一下子降了溫;人不多,服務員也悠然煮著糖水為即將到來的顧客做著準備,負責收賬與店面的也只有一個男侍應,黑框眼鏡后是毫無表情的神態,與店內的冷氣以及光猛簡單的裝飾一個風格—— 冷淡;這一點是我個人不喜歡的,比起乾淨整潔卻冷漠,我更喜愛有些稍稍昏暗有些稍稍污糟但親切熱情的氣氛。餐牌中各種新式的舊時的糖水一應俱全,店內唯一的電視也滾動播放店家的“輝煌史”,“打榜”的有四種糊類糖水,合桃糊、芝麻糊、腰果糊、杏仁糊,也有比較

整潔店面
百果腐竹水
餐牌中各種新式的舊時的糖水一應俱全,店內唯一的電視也滾動播放店家的“輝煌史”,“打榜”的有四種糊類糖水,合桃糊、芝麻糊、腰果糊、杏仁糊,也有比較特別的蜜糖方子(厚土司配上各種生果,並以馬卡龍作為裝飾),堆滿蓮子的那道糖水便是蓮子燉奶也有上電視!

下了單,幾乎還沒抓起手機翻看糖水就已送至面前,略稀的米白色糖水猶如米湯一般,表層則漂浮一大片腐竹,好似七仙女的婆娑紗衣一般,輕飄飄的;百果則顯得有些暗色,略顯土黃,稍稍露出個頭;就賣相而言比起單薄版本的腐竹甜水當然要豐富些,不過也只是如此罷了,實屬一般。
撩羹的時候絲滑的白色腐衣貼在其上,層層疊疊的壘在一起,煮的熟爛吸滿甜蜜糖水,但卻一點不走型不會顯得糊糟糟的;橄欖球形狀的粒粒百果大顆大顆的,數量不算少,外層軟熟透著些晶瑩的黃色,很是可愛;
可愛百果
喝一口淡白色的糖水,入口稍涼,冰凍的程度不算太過,雖說是夏日炎炎里但始終飲用過凍的東西對身體並無太大好處,如此既能達到消暑降溫又不至於刺激食道腸胃的溫度才是最好;腐衣薄透,浸在微甜的糖水中于口中漂浮流淌,口感溫潤;百果煮的雖是軟熟,但咬開時中芯部份依然是粉粉韌韌的,細細咀嚼中芯透出濃濃的百果甘苦之味;

嚼著韌口的百果,品著淡淡的甘味,再配以同樣來的溫和的甜水,可以一消夏日炙熱之外,人也從內感到一股清涼與順暢,這種感覺也只有傳統的中式糖水才有,與食西式甜品所帶來的滿足感是截然不同的!
2012-09-09
整潔店面
百果腐竹水
可愛百果
2012-08-27 13 浏览
這間「海記合桃坊」,自己幫襯得不多,只曾試過它的招牌甜品「沙沙合桃糊」,感覺挺佳。數星期前,在附近吃過晚飯之後,意猶未盡,想吃點甜品,想起這間店子,便與太座一起入內,看看有什麼吸引的甜品可吃。太座沒有我那麼愛嚐新,只叫了傳統的「木瓜雪耳糖水」,而愛嚐新的我,見這兒餐牌中有新出品布丁系列,當中的「合桃豆乳布丁」在創新中又保留了少許這兒招牌的合桃元素,正合自己心意,便叫來一碗試試。太座的「木瓜雪耳糖水」正正常常的,不太甜的味道,是清潤佳選。我的凍「合桃豆乳布丁」,中間的豆乳布丁部分口感幼滑,豆味尚可,圍在布丁旁邊的合桃糊味道稍淡,合桃味也稍欠濃郁,幸好撒在布丁上面的合桃碎粒一方面既能豐富整道甜品的口感,另方面也能稍為補足合桃糊有欠香濃的問題,整道甜品雖未算上佳,尚可一試。
這間「海記合桃坊」,自己幫襯得不多,只曾試過它的招牌甜品沙沙合桃糊」,感覺挺佳

$23 (其他)
2012-08-23 16 浏览
同同事放工之後就跟佢落左太子揾食,係店外見到店內人山人海,我同同事都唔輸蝕,即刻要試一試先沙沙合桃糊--其實我平時鐘意食合桃糊係鐘意食其幼滑既感覺,雖然佢地把合桃粒碎都加入去係好特別,但我反而覺得失去左合桃原本既優勝之處蓮子燉蛋--呢個一睇個感覺就好似好滋補咁喇,哈哈!而且蓮子幾好味,唔錯唔錯榴槤沙冰--呢個第一啖食落口會覺得好似真係將一口口既榴槤肉放入口中般,不過因為佢太凍既關係,食食下你就會覺得味蕾好似被麻醉左咁,開似變得淡而無味其實原本都想試其他野架,但係佢咁岩已經售罄喇,,所以下次一定要試番先得
都唔輸蝕,即刻要試一試先
沙沙合桃糊--其實我平時鐘意食合桃糊係鐘意食其幼滑既感覺,
雖然佢地把合桃粒碎都加入去係好特別,但我反而覺得失去左
合桃原本既優勝之處
蓮子燉蛋--呢個一睇個感覺就好似好滋補咁喇,哈哈!而且蓮子
幾好味,唔錯唔錯
榴槤沙冰--呢個第一啖食落口會覺得好似真係將一口口既榴槤肉
放入口中般,不過因為佢太凍既關係,食食下你就會覺得味蕾好
似被麻醉左咁,開似變得淡而無味

試番先得
  • 蓮子燉蛋
2012-08-22 11 浏览
話說某日同媽媽o係太子食完 lunch , 沿路行返上火車站途中 , 經過呢間海記合桃坊甜品 , 媽媽見到 poster 有個沙沙合桃糊 . 即刻話好想食 .... @@" 但留意當時其實無九成都有八成飽 ....由於人好少可話要食甜品 , 加上我一向都知媽媽鍾意食合桃露 , 咁就算我個人黎講唔係太有興趣 , 都照陪佢入去食啦 ~1. 沙沙合桃糊 ~ 其實就係合桃露加左 d 合桃碎 , 令口感更新鮮 , 有 d 咬口的確係幾好味 , 唔會太甜太膩 , 糊質唔錯 , 唔會好似開粉咁合桃碎其實無乜味 , 不過呢個甜品係幾有創意o既 ^^2. 綠茶紅豆涼粉~ 由於我真係唔鍾意食熱o既糖水 , 所有我又o係度睇下 menu 有乜食發現呢個好 arm 我口味o既綠茶紅豆涼粉 , 即管豁出去, 食夠十成飽 !!就字面所見 , 綠茶係講個雪糕 , 加在涼粉上 , 混入紅豆之外仲有小丸子大約係咩味道都唔使點形容喇 , 最緊要係在於佢 d 材料靚唔靚 , 綠茶雪糕係一般貨色 , 細細球 , 尚算甘香但不夠幼滑 , 紅豆細細粒 , 都幾粉同甜度適中 , 小丸子軟韌有嚼勁 , 幾好 , 涼粉中有花奶 , 食
咁就算我個人黎講唔係太有興趣 , 都照陪佢入去食啦 ~

1. 沙沙合桃糊
合桃碎其實無乜味 , 不過呢個甜品係幾有創意o既 ^^

2. 綠茶紅豆涼粉
綠茶雪糕係一般貨色 , 細細球 , 尚算甘香但不夠幼滑 ,
涼粉中有花奶 , 食起黎比較滑 , 加埋雪糕溶左有 d 綠茶味 ,
夠晒冰涼消暑 , 淨係涼粉都 ok , 加埋有豆有小丸子 , 變得好飽肚
## 店內環境寬敞 , 座位都唔算擠迫 , 我地日頭黎食 ... 無乜人
搵日夜晚黎試下其他甜品先 , 我見 menu 都有幾多野 arm 食 ^^
2012-08-14 9 浏览
係始創淨係食壽司仲係未滿足於是我地嚟對面呢間甜品舖繼續呢個蓮子燉鮮奶蛋白簡真嚇死人居然d蓮子多到好似成個山頭吟飽死人囉 ...我又係如常要呢個桑寄生紅棗蓮子蛋糖水OK 幾足料啊 !價錢同一般糖水店都差不多但材料就好足唔係一味靠甜食落口啖啖新鮮靚料味一個字 :堅 !
係始創淨係食壽司仲係未滿足

於是我地嚟對面呢間甜品舖繼續
蓮子鮮奶燉蛋白, 必吃推介 !
呢個蓮子燉鮮奶蛋白
簡真嚇死人
居然d蓮子多到好似成個山頭吟
飽死人囉 ...
我又係如常要呢個

食落口啖啖新鮮靚料味

一個字 :

!
2012-08-07
蓮子鮮奶燉蛋白, 必吃推介 !
  • 蓮子燉鮮奶蛋白
2012-08-06 13 浏览
好欣賞D食店會時常轉換餐牌, 咁樣對於食客來講都係一種新鮮感.好似海記這一店就係一個好例子,都有一段時間無來太子食甜品, 星期六晚經過又見到海記出左新甜品就係俾佢地既新POSTER新甜品吸引入去.我叫左個翻牌楊枝甘露, 初時以為有咩特別呢?點知原來都係楊枝甘露只不過多左幾粒龍眼...HOHOH真係有點覺得自己攪笑.明明為左新甜品而入來, 反而最終叫既都係換瓶不換酒既甜品...幸好甜品都算用料豐富, 特別大粒西米煮得岩岩好又爽配合上甜美既芒果汁做底都算美味既甜品.至於友人叫既都係沒特別既芒果小丸子甘露, 小丸子煮得夠軟身煙韌, 芒果雪糕加芒果沙冰, 成個甜品都充滿芒果果肉既鮮香清甜.

就係俾佢地既新POSTER新甜品吸引入去.
2012-08-04
$30 (其他)
2012-07-28 13 浏览
同位外國朋友行旺角,諗住去坐下食甜品歇下腳,咁就去左呢間鋪。我叫左合桃糊,朋友見到MENU 士多椑利冰 有 real 士多椑利好吸引,佢就點左合桃糊幾好味,唔係太甜。不過個“冰” 就令我個朋友好失望,一黎到朋友就問點解無士多椑利,咁我問職員,佢答我無晒,算, 我話要另外一種生果,點知阿姐話個冰係無生果,係D涼粉做伴碟,幅圖係只係參考 “太過份” ,雖然個MENU 右下角有好細字句話 ‘圖片只係參考“,但係唔代表可以”誤導“客人。佢應該標明”不包括生果“係圖片旁邊 無士多椑利事少,最embarrassing 係我朋友覺得香港人咁做生意法,有欺騙成份雖然個合桃糊幾好味,但係我唔會再黎

雖然個合桃糊幾好味,但係我唔會再黎
2012-07-27
2012-06-10 18 浏览
沙沙合桃曾經是我的至愛, 但......水準差了, 十分失望 !!! 合桃味淡了, 不像以往般濃郁 ! 此外, 腰果糊亦已停售!!!! 取已代之的是各式"冰 " ........傳統中式甜品真的不可獨擔大旗嗎!!! 唉 !
2012-06-09
2012-06-10 22 浏览
我唔算好愛好傳統甜品,但最近唔敢食太多生冷野,所以決定黎呢間試下佢好出名的合桃糊!聽網友介紹話呢度D傳統糖水做得比較好,我就先試鎮店甜品沙沙合桃糊!朋友想食芒果,又想食雪糕,所以揀左芒果布甸~先上呢個沙沙合桃糊,睇樣唔算好大碗,不過食落發覺真係好足料,合桃味香濃,但唔係好甜,個糊做得好綿滑,合桃肉又多,真係正~!芒果布甸上場,好搞笑,佢個布甸比我想像中大,個雪糕比我想像中細!如果兩樣野size平衡D就完美啦!不過整體來講係好大碟的!試過佢個布甸,芒果味好香好濃,反而D芒果肉唔夠個布甸咁好味!雲呢拿雪糕我冇試,不過朋友話都好食~朋友試過我個合桃糊,都覺得正,臨走決定叫多碗外賣,拎返去畀媽咪食!我都覺得好味,值得推介呀!最要改善的係人手,大大間舖先得2個阿姐,仲做埋外賣兼收銀,見佢兩個真係踢哂腳,我地要叫好多次先過到黎落單...如果多個人就唔駛大家係咁等啦!
第一次幫襯,幫襯招牌沙沙合桃糊!
朋友叫芒果布甸
朋友想食芒果,又想食雪糕,所以揀左芒果布甸~
$23沙沙合桃糊超足料好味道~
$30芒果布甸大大碟!

2012-06-06
第一次幫襯,幫襯招牌沙沙合桃糊!
朋友叫芒果布甸
$23沙沙合桃糊超足料好味道~
$30芒果布甸大大碟!
  • 沙沙合桃糊
2012-06-03 17 浏览
前幾個星期放學之後,同朋友行街減壓一路上都少不免飲飲食食見到海記, 諗諗下都好耐無食過甜品.但見到價錢咁貴都有啲卻步. 仲貴過我中午一餐!-_-最後都入左去 諗返起都有啲後悔嗌左個朱古力味先既,佢話冇 都囧左一下最後叫左個綠茶綿綿冰. 應該實無死拉等左15分鐘到. 個賣相幾令咖所以我無比喊面.但味道就好苦. 嘔...好彩下面有啲涼粉..仲有啲唔知咩東東幾甜幫我撐住食埋去...學生減$2都要$26! 太貴拉無下次!
前幾個星期放學之後,同朋友行街減壓
一路上都少不免飲飲食食
見到海記, 諗諗下都好耐無食過甜品.
但見到價錢咁貴都有啲卻步. 仲貴過我中午一餐!
-_-最後都入左去 諗返起都有啲後悔
嗌左個朱古力味先既,佢話冇 都囧左一下
最後叫左個綠茶綿綿冰. 應該實無死拉
等左15分鐘到. 個賣相幾令咖

所以我無比喊面.
但味道就好苦. 嘔...
好彩下面有啲涼粉..仲有啲唔知咩東東
幾甜幫我撐住食埋去...

學生減$2都要$26! 太貴拉無下次!

2012-05-20 16 浏览
身為街坊, 經常幫"親" 又唔悶? 皆知其他同街行家沒太多點子, 喜歡冰點的我今次試吓傳統D = 什果涼粉, 材料尚算新鮮充足: 有椰果,,西瓜, 草莓, 哈密瓜, 密瓜, 芒果, 奇異果等, 涼粉質屬較軟身細緻型; 唯挑選水果時須留意是否夠熟較佳!
yummy !
身為街坊, 經常幫"親" 又唔悶?
题外话/补充资料: if you don't want to wait, must go before 7:30pm, otherwise "take-away" should be the best except "icy" items !
2012-05-19
5 分钟 (外卖自取)
yummy !
  • 冰類
  • 芝麻糊
2012-05-18 18 浏览
一去到不用等位,不錯。我點了一個童趣,即是香蕉船,一人獨享,爽呀!香蕉船有香蕉,火龍果,三色雪糕(朱古力、草莓、抺茶),馬卡龍....賣相很吸引!抺茶雪糕欠缺抺茶味,馬卡龍是超甜的說,其他都可以~我的是$38,其他都不知多少$,只知埋單共$120~
一去到不用等位,不錯。

我點了一個童趣,即是香蕉船,一人獨享,爽呀!

賣相很吸引!
抺茶雪糕欠缺抺茶味,馬卡龍是超甜的說,其他都可以~

我的是$38,其他都不知多少$,只知埋單共$120~
香蕉船以外,其他都是朋友的甜品
2012-05-17