2017-04-23 202 浏览
沙沙合桃糊香噴噴熱辣辣,表面有光澤,賣相好吸引,而且鋪滿烘烤過嘅合桃碎,真材實料。合桃糊質感幼滑,甜度稠度適中,唔過稀唔過杰。糖水本身合桃味唔算好香濃,合桃比例再多少少會更好。但係如果連埋合桃碎一齊食,合桃味會又返返黎喎。香脆嘅合桃碎配搭合桃糊,唔單只增加整體合桃香味,同時令口感更豐富,冇咁糊口同膩。食完之後,口裡面好耐仲留有合桃香。不愧為招牌菜呢!鍾意食糊的話,一定唔好錯過啦!Yummy Yummy

鍾意食糊的話,一定唔好錯過啦!Yummy Yummy
2017-04-22 207 浏览
食完晚餐又點可以唔食甜品呢,海記係不二之選,坐得舒適,又唔會好迫。除左紫薯,又有新menu,雪樂冰系列。芒果小丸子雪樂冰也很吸引。薑汁雪樂冰豆腐花$22豆腐花很滑,薑味雪冰好順口清涼,薑汁在口中又辣辣的,連豆腐花食不會因為吃太冰,怕喉嚨不舒服。蜂巢薑汁二重奏$40底有薑汁燉奶配薑汁雪糕,燉奶好滑,蜂巢好chewy,濃濃的honey味,如果已預先切好,會更容易進食。不過整體感覺不俗,十分ginger。
薑汁雪樂冰豆腐花$22
蜂巢薑汁二重奏$40
2017-04-22 190 浏览
核桃糊, 一黎到就好聞倒好香, 嗚啊~ 之後表面那層核桃好正, 脆脆的,而且好多足料! 😍  而且食得出 唔係沖出黎果d咁稀同過分甜.  口感都好好. 其實經常去海記食~ 覺得佢價格可以 款式比較多, 可以慢慢試! 每次到深夜! 人數比較多喔!(紫霞仙子)呢款都值得一試! 都係正嘢!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!😍
沙沙核桃糊
薑汁雪樂豆腐花
2017-04-21
沙沙核桃糊
薑汁雪樂豆腐花
2017-04-10 159 浏览
今晚和朋友想食甜品,之前又見到網上寫呢間有紫薯芋圓,所以就來食紫薯芋圓西米露,紫薯芋圓好煙韌超美味very good,又有一球紫薯好香的芋頭味,西米露又夠爽,又不會太甜yummy😋,只是坐位太逼。
2017-04-10 431 浏览
近來真係好興食芋圓,無端端出現呢個芋圓潮。再加上一個紫薯潮,又係雜誌介紹,所以到此一試。我叫左西米露。放低嗰陣真係O左嘴,同張相都相差太遠掛……因為我見其他人有個圓形紫薯球喺中間架。用枝羹搞勻之後……哦…原來沉左底啫,係真係一個球喺啲西米露下面嘅。但我覺得真係好麻麻,糖水好啖,未整勻嗰陣有少少甜。但當我搞勻左之後,糖水真係好啖好啖,超少甜,如果甜返少少就正喇。芋圓方面,又唔係話勁好食呀點樣。送黎嗰陣,表面睇落好少芋圓,但其實係沉左喺底。整體上,我唔會話好特別又或者係好好食。都係好普通。如果話回頭嘅,我未必回頭喇。
紫薯蓉芋圓西米露
我叫左西米露。放低嗰陣真係O左嘴,
同張相都相差太遠掛……
因為我見其他人有個圓形紫薯球喺中間架。

用枝羹搞勻之後……
哦…原來沉左底啫,係真係一個球喺啲西米露下面嘅。
但我覺得真係好麻麻,糖水好啖,未整勻嗰陣有少少甜。

芋圓方面,又唔係話勁好食呀點樣。
送黎嗰陣,表面睇落好少芋圓,
但其實係沉左喺底。

整體上,我唔會話好特別又或者係好好食。
都係好普通。如果話回頭嘅,我未必回頭喇。
2017-04-07 336 浏览
我在台灣食過芋圓後,喜歡了,未知香港在那裡吃到,有一天無意中search open rice見到有芋圓糖水,立即睇下邊度有,見到啲人影嘅相賣相好得,心想第日去試下……今晚去太子食飯,知道附近有海記,吃完飯可以去試了好彩八點鬆啲未到等位時間,不用等便入 座,我當然叫有芋圓嘅甜品啦,因為餐飯食得好飽,所以芋圓糖水個底吾可以叫蕃薯、紅荳之類,我叫咗紫薯芋圓西米露,吾錯,芋圓煙靭,吾太漏或太飽,另外拔兄叫咗個沙沙合桃糊,都好好味啊!

今晚去太子食飯,知道附近有海記,吃完飯可以去試了

紫薯芋圓西米露
沙沙合桃糊
2017-04-07
$27.5 (晚餐)
紫薯芋圓西米露
沙沙合桃糊
2017-04-06 310 浏览
我鍾意食甜品,特別係中式嘅甜品,即係糖水。依家係其中一間我認為好出色嘅中式糖水舖, 因為佢嘅糖水唔太甜同足料,而出面食開嘅糖水舖係溝粉再加糖水。但奈何座位比較迫,肥大嬸入去坐有啲尷尬。之前食咗好幾次沙沙合桃糊,今次試新嘢,係芝麻糊。沙沙合桃糊好味在於佢嘅質地好滑,唔算太甜,再加上粒粒嘅碎合桃,撈埋一齊後,口感 又滑又咬口。今次試下芝麻糊,口感同合桃糊一樣,好滑,唔算太甜,但食到燶燶地既味道,應該係炒香嘅黑芝麻味,食到一半,覺得有啲膩,所以要同人分享,下次有機會再試其他中式糖水。
我鍾意食甜品,特別係中式嘅甜品,即係糖水

之前食咗好幾次沙沙合桃糊,今次試新嘢,係芝麻糊。

芝麻糊
2017-03-28
$22 (宵夜)
芝麻糊
2017-03-30 124 浏览
紫薯熱潮係近年真係勢不可擋!知道呢間嘅紫薯好出名所以就嚟咗朝聖😙一黎到已經聞到好香既紫薯味 食落已經知系真 • 紫薯蓉 絕對冇厄秤🤓大小比雪糕球大少少芋圓比較細粒但一撈個底就好多粒😍 好煙韌有 蕃薯 香芋 紫薯 👈🏼不過就要試真啲先feel到吾系話啲姐姐差 但食吾可以食到成程都好自在同友人坐低左一陣 已經問定一陣可可可以搬去隔離張枱咁冇問題既 然後隔離戈枱十幾個人就比姐姐叫左過黎姐姐們都算好 話幫我地搬埋戈兩碗糖水去戈張枱但始終會心諗 啲枱吾系應該一早會預定人數架咩 同友人兩個人就吾算太介意 但食到有啲麻煩咁
一黎到已經聞到好香既紫薯味

姐姐們都算好 話幫我地搬埋戈兩碗糖水去戈張枱
2017-03-29
  • 紫薯蓉芋圓西米露
2017-03-30 98 浏览
<海記合桃坊甜品>💜紫薯蓉芋圓配香芋雪樂冰($34)▪️31號倒數後,1月1 第一餐甜品糖水👀本身想食聰嫂d冰🙊最後改行🙉🌸成大球紫薯蓉係中間😍質地都幾順滑,紫薯味不算好濃,不會過甜,但幾滯肚。🌸香芋雪樂冰就無聰嫂d生果冰口感咁好,比較易溶,泥到已經溶左層泡係面咁,陣香芋味好似雀巢雪糕陣味😂🌸雪樂冰底仲有d芋頭粒,都幾多料。🌸芋圓係非常慷慨😎🤘🏽多到夠2個人share,有深淺紫同橙黃色,紫色個隻好似學生時期($1)一排個隻香芋糖🤔有無人get到係邊隻😂其他色都差5多味。🌸芋圓口感幾煙韌wo😏但食到後期,無晒d配料,淨食就覺得開始變韌😩🖖🏾沙沙合桃糊($27)🔻💁🏻我個人超愛nuts,特別仲2核桃添,喜愛程度係買左袋無添加美國生核桃日日生啪😎🌸質地算係稠身,但唔算話好濃核桃味,淡淡地食多都不會膩。🌸幾仲2表面d核桃碎,無油益味,香脆新鮮🤘🏽🌸食依d中式糖水最怕唔夠熱,依到熱到冒煙☝🏾️#海記合桃坊 #hkfoodie #wwhkfood #hkfood #hkeat #hkfoodies #hkig #uhkfood
<海記合桃坊甜品>
💜紫薯蓉芋圓配香芋雪樂冰($34)
▪️
31號倒數後,1月1 第一餐甜品糖水👀
本身想食聰嫂d冰🙊最後改行🙉
🌸雪樂冰底仲有d芋頭粒,都幾多料。
🖖🏾沙沙合桃糊($27)
🔻
🌸質地算係稠身,但唔算話好濃核桃味,淡淡地食多都不會膩。
🌸幾仲2表面d核桃碎,無油益味,香脆新鮮🤘🏽
🌸食依d中式糖水最怕唔夠熱,依到熱到冒煙☝🏾️
2017-03-30 176 浏览
跟同學們吃過晚飯,多數都直落吃糖水。他們大多想吃中式糖水,沿路找就看到了這一間。這裡除了有傳統中式糖水供應,還有特別的手工系列,又紫薯又芋圓,再度挑起了我的食欲,完全忘了自己15分鐘前才剛吃完晚飯。雖然我早已鎖定此菜單,但當時一度有選擇困難症。因為自己也想要點中式糖水,最後就選擇了熱的紫薯蓉芋圓豆腐花。上來時看到好大碗,紫薯蓉,芋圓和豆腐花的份量都很多。除了芋圓還有紫薯圓和紅薯圓,能一次試完這樣多種味道實在太幸福了~紫薯蓉看著就像雪糕球一樣,味道是正宗的紫薯,相信製造過程沒怎樣加其他材料。薯蓉滑身,內裡還有紫薯塊,有著不同層次的口感。那些圓都有適當調味,味道不會淡,各自各精彩,質感煙靭有咬口。豆腐花也很滑~ 身為一個紫薯迷,我很滿意這份甜品。紫薯蓉可以再大球一點啦~~~ 不過,這是不應該在晚飯後或太晚吃的,始終芋圓這些都是較頂胃的食物,吃後一個多小時還是好飽!!
2017-03-29
$30 (宵夜)
2017-03-25 189 浏览
吃過飯,不吃甜品又怎會完滿與友人們吃過台灣菜後,經友人推介我們到海記滿足第二個胃店面沒有堂皇裝修,類似茶餐廳格局,正值人流低時段,我們一到便有位置紫薯蓉芋圓配香芋雪樂冰$34紫薯蓉味濃,配上淡淡芋香雪樂冰,不只外觀吸睛,味道出奇地匹配 不過芋圓略為硬芒果腸粉 $26芒果量足,更可要求多芒果汁小妹對芒果甜品沒太大渴求,只要芒果不是酸的便可,味道不過不失吧 !宇治金時雪樂冰 $41綿綿的抹茶雪樂冰配上最佳拍擋甜紅豆,味道不錯,但抺茶冰沒有那種帶苦的甘甜味,抺茶控粉絲們可能會有意猶未盡的感覺,但同樣芋圓略硬大良燉鮮奶 $26好可惜未拍照就已被旋風式掃食了燉奶是最遲呈上的,在味濃的紫薯芒果及抹茶後也絕不失色第一口的確沒有味道,但當第二三口過後,濃濃既牛奶味開始浮現,很滑不太甜,令人有驚喜總括來說,味道價錢都成正比,以同樣質素的甜品來說,價錢十分可觀。店員亦值一讚,友人有一小嬰兒需要熱水,店員不但沒有半點不滿,更為我們呈上一碗又一碗,確實窩心!
吃過飯,不吃甜品又怎會完滿
與友人們吃過台灣菜後,經友人推介我們到海記滿足第二個胃

紫薯蓉芋圓配香芋雪樂冰$34
不過芋圓略為硬

芒果腸粉 $26
芒果量足,更可要求多芒果汁

宇治金時雪樂冰 $41

大良燉鮮奶 $26
好可惜未拍照就已被旋風式掃食了
燉奶是最遲呈上的,在味濃的紫薯芒果及抹茶後也絕不失色

2017-03-21 87 浏览
紫薯熱潮係近年真係勢不可擋!知道呢間嘅紫薯好出名所以就嚟咗朝聖😙一黎到已經聞到好香既紫薯味 食落已經知系真 • 紫薯蓉 絕對冇厄秤🤓大小比雪糕球大少少芋圓比較細粒但一撈個底就好多粒😍 好煙韌有3種味道 蕃薯 香芋 紫薯 👈🏼不過就要試真啲先feel到吾系話啲姐姐差 但食吾可以食到成程都好自在同友人坐低左一陣 已經問定一陣可吾可以搬去隔離張枱 咁冇問題既 然後隔離戈枱十幾個人就比啲姐姐叫左過黎 姐姐們都算好 話幫我地拎埋兩碗糖水去戈張枱 但始終會心諗 一開始吾系啲枱應該預定人數戈啲架咩 同友人兩個人就吾算太介意 但食到有啲麻煩咁
一黎到已經聞到好香既紫薯味

咁冇問題既 然後隔離戈枱十幾個人就比啲姐姐叫左過黎
姐姐們都算好 話幫我地拎埋兩碗糖水去戈張枱

2017-03-18
2017-03-17 123 浏览
西洋菜街的甜品口味其實幾多, 但係做傳統甜品其實唔多, 呢間都算幾多傳統口味同集中, 坐位唔算好好坐, 少少迫, 又係土地問題, HAHA. 第一時間當然試個沙沙合桃糊先, 應該係招牌甜品, 賣相同一般合桃糊唔同, 面層仲有一堆碎合桃粒, 合桃糊香滑, 合桃粒爽脆, 雙重口感, 驚喜, 必推, 係阿姐如果裝落碗時小心D, 唔好整到周圍都係就PERFECT; 另外試左一個冰, 佢地叫雪樂冰, 質感界乎沙冰同雪糕之間, 好諗頭, 我叫左個當榴槤遇上芒果, 榴槤味雪樂冰, 榴槤味好香, 應該以真果肉去處理, 底汁以楊枝甘露去配襯, 又出奇地夾喎, 下次再試
  • 沙沙合桃糊
2017-03-07 350 浏览
紫薯及芋圓近來大熱,餐廳都爭相推出不同的產品,最近去左間糖水鋪,專程去食呢個「紫薯蓉芋圓西米露$28」,賣相不錯,中間有一球頗大球既紫薯蓉,食落好香好濃紫薯味道,配料有芋圓、紅薯圓、紫薯圓,口感煙韌,份量不少,配上西米露食也不錯。😋「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
2017-02-02
2017-03-06 289 浏览
強推食品🎉🎉🎉紫薯蓉芋圓椰汁西米露 $28海記目測最多年輕人點的大概是這個了😂😂😂芋圓煙韌軟糯,能分辨出芋頭、地瓜和紫薯三者。西米粒粒分明,有口感,和着椰汁和紫薯蓉一起吃,一流!紫薯蓉,完全覺得自己在享受一塊新鮮的紫薯!難得這麼多街坊支持!!🎉🎉🎉用膳環境和抵食程度😋😋😋店面其實頗大,人流一如所有一線的糖水鋪,非常多,所以坐得很迫。但價錢方面真的是街坊價,中式糖水幾乎廿蚊雞樓下,完全是抗通脹價。#vivacchill芋圓 #vivacchill旺角
強推食品🎉🎉🎉

紫薯蓉芋圓椰汁西米露 $28
海記目測最多年輕人點的大概是這個了😂😂😂
芋圓煙韌軟糯,能分辨出芋頭、地瓜和紫薯三者。
西米粒粒分明,有口感,和着椰汁和紫薯蓉一起吃,一流!
紫薯蓉,完全覺得自己在享受一塊新鮮的紫薯!
難得這麼多街坊支持!!🎉🎉🎉

用膳環境和抵食程度😋😋😋