2017-07-03 145 浏览
女小編是一名芋圓控,聽這過海記出名芋圓好耐啦 今晚終於有機會試下。始終覺得芋圓熱食好味D, 所以一坐低就哪左碗熱芋圓喳咋同埋薑汁燉解奶!可惜店員話喳咋已經賣哂。。因為熱食芋圓糖水只有喳咋,蕃薯糖水,同埋紅豆沙,怕太飽既關係,已見到餐牌寫可以係所以糖水 +$10 要芋圓,所以最終簡左薑汁燉鮮奶+蓮子燉鮮奶+芋圓!唔使5分鐘,D 糖水已經上哂。即刻食粒芋圓先,口感尚算可以,但可以再彈口D, 👅味道都幾好食!加埋入蓮子燉鮮奶度食仲好食呢,入邊有大大塊既雪耳,要值得一贊既係呢度既燉奶都做得幾滑!

唔使5分鐘,D 糖水已經上哂。

2017-07-02
2017-06-30 126 浏览
昨天下午特地抽時間去太子西洋菜街的東京體育用品公司選購跑鞋,結果那些減價貨品不是斷碼就是斷色,不只跑鞋沒有買到,下午2點半33度高溫實在讓人吃不消,剛好東京體育用品公司旁邊開了這間海記合桃坊甜品,便入去涼快一下,順便吃一碗甜品消暑。既然取名合桃坊,即是合桃露是招牌甜品啦。但是天氣這麼炎熱,一想到那甜膩的合桃糊便沒有食慾了,還是叫個海帶綠豆沙比較合適。我點的是凍綠豆沙($18),單看賣相已知那綠豆沙肯定放了很久,因為綠豆沙全部都沉積在底,而糖水就浮在表面,我很不喜歡這種渣水分離的糖水,完全沒有糖水應有的調和感和新鮮度。其實店家只要在裝碗前後稍微攪拌一下就可以改善這個狀況,我去滿記甜品點凍綠豆沙就從來沒有這個問題,可見這家自稱是「甜品專門店」的海記是很早就把綠豆沙裝碗,冰凍,然後直接端給客人。再說說綠豆沙的味道:綠豆沙很稀,海帶也就寥寥幾片,不知是不是過分冷凍,完全沒有綠豆的香氣。如果不是剛好途經這裡,為了冷氣座位,我根本不會光顧。下次去滿記甜品好過~

凍海帶綠豆沙

2017-06-29
2017-06-25 91 浏览
今日去金魚街買金魚 由太子地鐵站行去沿途有好多野食 見到IG好多人推介嘅海記甜品鋪就入左去.佢有一個特別系列全部都係紫薯 我見紫薯香芋雪樂冰配芋圓好似最多配料就揀左 $36.紫薯蓉唔係好大陣味 得個甜字 無驚喜.底下果D香芋冰反而唔錯唔係話太甜淡淡地 正好可以中和其他甜嘅配料 雖然入面有芋頭粒粒 不過味道唔係好真似維記果種芋頭味 如果追求真實味道應該會唔鍾意.D芋圓、紫薯圓、紅薯圓 質地唔錯好有咬口 不過好甜而且三款味道幾乎一樣 雖然量好多但係唔會想食曬.可能真係係期望越大失望越大啦
紫薯蓉唔係好大陣味 得個甜字 無驚喜
底下果D香芋冰反而唔錯

可能真係係期望越大失望越大啦

紫薯香芋雪樂冰配芋圓
2017-06-22 71 浏览
地點方便,去過太子海記好幾次就喺太子站B2出口行幾步就到,好方便但每次都係十一二點左右去,而每次都係賣晒紫薯款上幾次都係食沙沙合桃糊,真材實料,印象唔錯,但係而家天氣太熱啦,想試返冰凍嘅紫薯款今次喺門口問清楚賣晒紫薯系列未先至入去食,終於都有貨啦同張相有啲唔同,中間嘅紫薯用顏色比較淺, 其實就唔知道呢舊係唔係齋紫薯,甜甜地味道都唔錯嘅芋圓方面有紫薯、香芋、南瓜味,口感煙韌,每隻味嘅味道都好出,唔知係咪就嚟收舖嘅關係,我覺得呢碗特別大,夠冰涼,推介
地點方便,去過太子海記好幾次
就喺太子站B2出口行幾步就到,好方便
但每次都係十一二點左右去,而每次都係賣晒紫薯款

今次喺門口問清楚賣晒紫薯系列未先至入去食,終於都有貨啦

紫薯茸芋圓配香芋雪樂冰

$34 (宵夜)
紫薯茸芋圓配香芋雪樂冰
2017-06-19 94 浏览
呢間野研究過唔小人既食評都係好食,而且樣子圖片都好吸引,點知今次經驗真係上左一堂,唔好以貌取食物,伏伏伏!——————————————————————#沙沙合桃糊 $27冇錯,睇落上面有好多合桃,但係合桃糊都係冇味,冇合桃味,淡茂茂一 pat 野,可能爛屎味朱古力仲好食#紫薯蓉芋圓西米露 $28冇錯,睇落又好似好吸引,好似好大碗好抵食,點知一食就見真章,球紫薯蓉一食落就知 1 pack 買返黎加工既紫薯蓉,味道奇怪之餘同甜得過分,其他芋圓食落有小小韌,而西米露個汁底實在又過甜,完全唔掂——————————————————————海記合桃坊甜品太子西洋菜南街 232 號
——————————————————————
#沙沙合桃糊 $27
#紫薯蓉芋圓西米露 $28
——————————————————————
海記合桃坊甜品
太子西洋菜南街 232 號
2017-06-19 83 浏览
前排 見太多人講 紫薯 芋圓,所以心血來潮好想食😆😆即刻捉我男朋友同我去試😋😋😋地方幾易搵,環境乾淨,我晏就去到,唔洗等😆一入到去其實都好多食客食緊去相唔係話好有驚喜,但都可以 ,芋圓有彈口,個紫薯蓉最好食😆😆反而後面個芒果腸粉好食,好椰汁,夠滑好食

地方幾易搵,環境乾淨,我晏就去到,唔洗等😆
一入到去其實都好多食客食緊

去相

唔係話好有驚喜,但都可以 ,芋圓有彈口,個紫薯蓉最好食😆😆

反而後面個芒果腸粉好食,好椰汁,夠滑好食
2017-06-11 102 浏览
吃罷晚餐反正不趕回家便到附近的海記合桃坊甜品吃甜品,一眼看中紫薯系列想點香芋雪樂冰芋圓西米露,怎料點舖了香芋雪樂冰芋圓紫米露! 而車爸爸則選了沙沙合桃露,看上去賣相好得咁噃! 沙沙合桃露$27選了凍吃,鋪有滿滿的合桃花生粒,吃下香脆可口,合桃露夠滑但香氣未算十分濃香,配上沙沙同吃可增香味,但我始終愛吃冇沙沙的香滑口感。 香芋雪樂冰芋圓紫米露$34,紫米露上有一球紫薯雪樂冰及一球香芋雪樂冰,口感像沙冰又似雪糕,兩者中我較愛芋頭味出色D的香芋雪樂冰,而三色芋圓質地軟糯煙韌口感不俗,我不算太愛吃紫米露但都覺得不錯,喜歡這味的朋友可以一試!
吃罷晚餐反正不趕回家便到附近的海記合桃坊甜品甜品,一眼看中紫薯系列想點香芋雪樂冰芋圓西米露,怎料點舖了香芋雪樂冰芋圓紫米露!

而車爸爸則選了沙沙合桃露,看上去賣相好得咁噃!

2017-06-05
其他
2017-06-01 80 浏览
當紫薯遇上芋圓💖等於完勝👏🏾 左:紫薯芋圓紅豆沙 hkd28✨ 好中意佢啲連子😍大贊!完全吸晒糖水既精華,咬開好甜唔同一般既連子😈而且佢啲紅豆沙係比出面個啲好食好多家既味道☄️紫薯蓉芋圓西米露 hkd28😏佢舊紫薯容真係真材實料到😍完全食緊紫薯咁款好甜好大舊😻而且仲會加左雪糕無係入面,芋圓份量超多✌🏿️每粒都好煙un好有口感!💫重點係佢啲西米露粒粒分明,唔會痴住晒又唔會煮唔熟👌🏿絕對會再食❣️
紫薯蓉芋圓西米露 hkd28😏
2017-05-27 96 浏览
海記合桃坊,最有名的當然是合桃露,第二次來了,還沒有吃到合桃露,我傻傻的叫了新式甜品,太後悔了!來這家店就應該吃傳統中式糖水。🥄藍莓波波池 HKD 42鮮果配搭雲呢拿雪糕將整個味道提升了,好好味,很多大小的圓形粒粒,豐富的口感芒果遇上榴槤 HKD 42有兩球榴槤雪糕加上楊枝甘露,雪糕完全吃不出榴槤味,兩件事很不配,不好吃,後悔點了這款甜品紫薯雪樂冰芋圓西米露 HKD 32之前新推出紫薯系列就來過一次,被紫薯吸引著,我本身就超愛紫薯和芋圓,所以就來試試,賣相很不錯,但紫薯完全沒有紫薯香味,只有白糖的甜味,芋圓都是軟滑Q彈,整體都還可以,價錢合理

🥄

藍莓波波池 HKD 42
鮮果配搭雲呢拿雪糕將整個味道提升了,好好味,
很多大小的圓形粒粒,豐富的口感

芒果遇上榴槤 HKD 42

紫薯雪樂冰芋圓西米露 HKD 32

2017-05-25
2017-05-26 93 浏览
沙沙合桃糊好多合桃粒(口感好正!)好香濃的合桃味,味道不算太甜,口感好糊質(唔稀),熱.食(暖笠笠) 薑汁三重奏頂有塊蜂巢~蜂蜜(有小小溶,外表扣分,但蜂蜜味道清甜woo)三個波波型的雪球,重薑汁味,口感凍冰冰,底層~好香滑的燉奶(不算太甜,但好香滑)味道不錯2款甜品$67~

沙沙合桃糊
好多合桃粒(口感好正!)

薑汁三重奏

味道不錯2款甜品$67~

宵夜
2017-05-12 80 浏览
網上見到佢既湯水甜品好似好吸引咁 就唸住黎試下 我叫左個桑寄生蛋茶有d失望 因為超勁甜 特別d蓮子 摭哂桑寄生陣味之餘 隻蛋仲要勁老 浸得太耐 不過佢既蓮子都算多 而朋友叫左個抹茶紅豆雪糕冰 就話都好失望 只有雪糕比較正常好味 紅豆既冰溶得好快 旁邊既抹茶布甸 沒有抹茶味 而丸子太稔身
2017-05-12 78 浏览
叫了沙沙合桃糊和紫薯雪樂冰芋圓西米露。紫薯雪樂冰很失望,唔多覺有紫薯味,可能比椰漿蓋過紫薯味,芋圓有口感。反而好驚喜係估唔到個沙沙合桃糊咁好味,有很多合桃碎係面,勁有口感,加埋合桃糊,食落勁有合桃味,超正,值得再食。
2017-05-11
$30 (宵夜)
  • 沙沙合桃糊
2017-05-04 115 浏览
呢期眼見好多甜品鋪都玩緊紫薯同香芋系列,不過整得好唔好食又係另一個講法喇🤔🤔呢間係始創對面經常多人等位,今日就揀佢黎試下啦😬~-------------------------芋圓香芋雪樂冰豆腐花🍨($25)呢度嘅芋圓雖然無台灣正宗煙韌彈牙,但都唔會食到成口粉,屬於較為硬身爽口的一種😶😶雪樂冰即係雪花冰,不過加左香芋就相對甜啲,但唔會太過,加埋啲冰融融下就剛剛好😋😋~Rating💁🏻:7/10紫薯蓉芋圓豆腐花🍧($28)因為豆腐花係可以揀凍熱,凍紫蓉配熱豆花感覺幾特別👽紫蓉很好吃~無添加人造甜味但粉粉融融的薯泥同滑滑的豆腐花很match❤️❤️Rating💁🏻:7.5/10好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:6.5/10人均消費💰:10-99服務態度👨🏼‍🍳:6.5/10乾淨指數🌝:6.5/10------------------------------
-------------------------
芋圓香芋雪樂冰豆腐花🍨($25)
Rating💁🏻:7/10

紫薯蓉芋圓豆腐花🍧($28)
Rating💁🏻:7.5/10
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:6.5/10
人均消費💰:10-99
服務態度👨🏼‍🍳:6.5/10
乾淨指數🌝:6.5/10
2017-04-30 136 浏览
下午時間黎到海記唔使等位任坐試哂兩款招牌甜品,亦係我的甜品至愛!紫薯雪樂冰芋圓西米露紫薯雪糕好香好濃紫薯味,溶左連埋西米露同芋圓一齊食變左紫薯糖水咁,好好味!芋圓好煙韌好有口感,而且有少少香芋味,唔錯!西米露超足料,成碗都係,好滿足!一碗有齊多樣我的至愛,不得不俾個滿分啦!沙沙合桃糊合桃糊真係唔係好多地方整得好,呢碗黎到真係好有驚喜,絕對真材實料!成碗面頭都係烤過的合桃,未食已經非常香,非常重料呀!賣相,香味都攞滿分,可惜食落有點失望。糊本身好滑,但味道偏淡,合桃味唔出,只有面頭的合桃有味,增加唔少口感同合桃香,但糖水本身就完全唔夠味...
下午時間黎到海記唔使等位任坐
試哂兩款招牌甜品,亦係我的甜品至愛!

紫薯雪樂冰芋圓西米露

沙沙合桃糊
2017-04-30
下午茶
  • 沙沙合桃糊
  • 紫薯蓉芋圓西米露
2017-04-25 218 浏览
炎炎夏日⋯總是想吃碗冰凍的糖水⋯發現夜間大排長龍的海記⋯中午時間不用排隊!點了大家推介的芋圓西米露和紫薯芋圓紫米露⋯意外發現糖水價錢滿便宜的⋯傳統糖水$19一碗⋯芋圓西米露亦只是$32⋯荃灣區糖水街的價錢貴得多⋯糖水的份量只可以用足料去形容!平日吃到芋圓糖水大概只有10-15粒⋯看看圖中的紫米露就會知道⋯芋圓份量十足!甜度適中⋯配上自家製的香芋冰⋯吃完整碗西米露有種透心涼的感覺!難怪晚上店外經常大排長龍!滿意!
炎炎夏日⋯總是想吃碗冰凍的糖水
發現夜間大排長龍的海記⋯中午時間不用排隊!

點了大家推介的芋圓西米露和紫薯芋圓紫米露⋯
意外發現糖水價錢滿便宜的⋯
傳統糖水$19一碗⋯芋圓西米露亦只是$32⋯
荃灣區糖水街的價錢貴得多⋯

糖水的份量只可以用足料去形容!
平日吃到芋圓糖水大概只有10-15粒⋯
看看圖中的紫米露就會知道⋯芋圓份量十足!
甜度適中⋯配上自家製的香芋冰⋯
吃完整碗西米露有種透心涼的感覺!

難怪晚上店外經常大排長龍!滿意!
2017-04-23
  • 紫薯蓉芋圓西米露