2018-05-24 43 浏览
海街丼@鰂魚涌海光街,以海鮮丼為主打,店內必吃海宝丼!店內名物「海宝丼」即魚生丼,分「並」、「上」及「特上」三個版本,我地order左「特上海宝丼」($130),飯面上鋪滿拌入特製醬汁嘅章魚、三文魚等刺身粒,以及小扇貝、松葉蟹肉、海膽同甜蝦等。值得一讚係海膽非常鮮甜!而且一個丼可變出三種食法︰首先係好似平日食刺身丼咁點wasabi同豉油一齊食;食到一半左右,可以加入店內特製嘅壽司醋啫喱,酸酸地夠開胃,亦可同時平衡刺身油膩感;第三食就係加海鮮湯變成泡飯,不過我估只限晚市供應,因為我地當日午市時間黎只係食左兩食jar哈哈。除左魚生丼,店內亦有熟食丼例如豬扒丼同親子丼,我呢碗滑蛋豬扒丼($80)水準唔錯,雞蛋滑滑的,超好撈飯。
海街丼@鰂魚涌海光街,以海鮮丼為主打,店內必吃海宝丼!

2018-05-21 1488 浏览
一段日子無去日本,我跟男友日本癮起,特地走到鰂魚涌會一會呢間日本過江龍的餐廳,這裡主打是不同的日式丼飯!餐廳的位置都唔算難搵,地鐵口一岀行五分鐘就到!餐廳的門面不算華麗光鮮,木質的低調主色,趟開木門店內十分寧靜!店內佈置柔和,燈光幽暗,好有日本居酒屋風味,天花懸掛了一盞盞鎢絲燈特別有格調~店內不算大,設有卡位及吧枱,座位之間空間感十足,舒服自在!丼飯是使用日本純正米,所有海產均在當地直接採購,店內選擇分別有海鮮丼,豬扒飯,親子丼等,也有炸物,一品料理,魚料理等等~而我就點了它們的皇牌海宝丼,不過貴點一款太大份,我唯有點個細Size啦!海宝丼 HK$150這碗海宝丼的食材上枱時個小山丘咁,除了堆砌得滿滿的有蟹肉、蟹籽,還有章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,鮭魚子,黃瓜等等⋯⋯ 真係真材實料!食材十分新鮮,不同質感的食材一並食用,口感十分豐富,加入少少壽司🍣豉油好滿足!最特別係佢地將壽司醋製作成Jelly 狀另上,伴入丼食中,可以提升鮮味!而旁邊附上的一個暖壺,入面其實裝有熱騰騰的秘制魚介湯,職員教我地可以食到一半倒入魚介濕,搖身一變變成泡飯,湯的魚鮮味好岀,別有一番風味!

餐廳的位置都唔算難搵,地鐵口一岀行五分鐘就到!

店內不算大,設有卡位及吧枱,座位之間空間感十足,舒服自在!

海宝丼[上] HK$150

2018-05-05
來到鰂魚涌的海光街,周末的海光街特別寧靜,本來在選擇這邊的咖啡店,打算來一個輕食、一杯飲料,好讓自己好好放空,過一個舒服的周末。怎料讓我找到這家叫做海街丼的日本餐廳,門面的裝潢簡樸,卻有一種攝人的魅力,讓我忍不住駐足看看,原來是一家吃丼飯的小店。也忘了打從何時開始,我愛上了吃丼飯,所以…..我就忍不住走去了吃吃看。 入面的佈局也蠻美的,以木材配合著黃光燈泡,讓人感覺舒服放鬆。店員也相當友善。在網上調查了好一陣子,原來海街丼在東京是有名的丼店來的,難怪來這邊吃了兩、三次,都感覺水準很穩定,有一次更見到有日本師傅在廚房當中工作。本來並不打算寫文章介紹,但我覺我好的餐廳應該要跟大家好好分享一下。好吧,我就寫寫其中一次光顧這家這家海街丼的經驗吧。 這次是打算在行山之前醫醫肚子,好讓自己有體力走完全程。記得當天是下午時分,二話不說走入這家餐廳。餐牌上面的選擇雖然並不算多,但有選擇困難症的我都要用一段時間才可以選擇到自己想要的食物。 今次選擇了「海宝丼【並】」($90),當中包括了以下幾款食材:紅肉、白肉、章魚、鰻魚、蛤蜊、小扇貝、鮭魚桿、黃瓜。另外還有味噌湯、小鉢一種,跟綠茶/烏龍茶。沒

今次選擇了「海宝丼【並】」($90),當中包括了以下幾款食材:紅肉、白肉、章魚、鰻魚、蛤蜊、小扇貝、鮭魚桿、黃瓜。另外還有味噌湯、小鉢一種,跟綠茶/烏龍茶。沒記錯我是選擇了綠茶。

整份海宝丼【並】也蠻豐富的,我先試試小鉢一種,是辣汁蕃茄,酸酸甜甜的蕃茄跟辣汁的味道恰到好處,而且相當開胃。本來我是怕空肚吃辣的食物會刺激胃部,怎料完全沒有這個感覺,反而提起我對食的勁兒,很想立即就即面前的丼飯放入口呢。

相信這「壽司醋果凍」是不得不認識的。這個果凍可以溶入米飯,讓丼飯顯得像壽司一樣,這樣子吃真的美味多了,很的叫人停不了口。

享受這個丼飯的時候,我是這樣子吃的:把所有芥末跟壽司醋果凍加入丼飯,再逐漸添上醬油,最後再把丼飯跟所有調味料拌勻,然後就可以享用啦。每一口均是豐富的感覺,一口就可以吃到飯跟不同的食材,全部都鮮甜味美,加上壽司醋果凍、醬油跟自家磨的芥末,叫人愛不釋口。

直至把所有食材吃完為止,相當滿足呢。吃過一次以後,幾乎都上癮了,因此不停嚷著要他陪我再來這邊吃。每一次都是吃午餐,下一次再來應該要嚐嚐晚餐。
  • 海宝丼【並】
2018-05-13 720 浏览
有日經過呢間野個門面真心一秒被吸引,先唔理佢食咩淨係裝修已經夠晒日系,然後行埋去睇menu,係海鮮丼同定食,結果我二日就黎左食。門面緊要,食物質素都好緊要,叫左佢個招牌海宝丼,有吞拿魚赤身、白身、穴子、裙邊、三文魚籽、成半碗蟹肉等等,切粒撈撈撈的魚生其實真係好考師傅手勢~近鏡一點。再近鏡啲。特別係調味方面,我覺得呢到處理得剛剛好,因為佢仲有醬料放係一邊比你加,最有趣的就係佢連壽司醋都比你自己加,勁中意壽司醋的我真係加得好開心哈哈,因為要有多點醋咪先係壽司飯嘛~全部魚都係日本直送﹐食到咁上下你仲可以將佢變做茶漬飯, 中和一下魚生的油膩感。朋友叫左個天丼,香港真係冇咩天丼係好滿意,但呢個只係個size已經足以令人嘩然,我特登咁樣影去比大家睇佢到底有幾大~天婦羅最緊要係炸粉,佢真係炸得好脆好好味,有好多蔬菜,隻蝦好新鮮,呢個價錢黎講真係好抵,雖然身為九龍人黎講鰂魚涌係遠左啲,但我覺得我會再來的~店家仲有白酒送,唔知係咪新張期內special offer?我叫左一杯,都幾易入口,同魚生好夾呢~

近鏡一點。

再近鏡啲。

壽司醋啫喱

壽司醋啫喱
2018-05-12 48 浏览
好友請食生日飯,地點比較隱蔽,雨夜揾咗一陣路 。揀呢度原因係個frd嘅朋友食過都唔錯,其次係諗住食完就一齊去瑜伽,附近就係瑜伽地方!食物質素都唔錯,環境幾好,味道都ok!
2018-05-12 199 浏览
近排工作壓力大,放工一定係搵朋友食好野減壓!今次揀左港島區,聽朋友推介,啲海鮮係日本直送,十分新鮮,試一試係咪真既先!海宝丼。聽店員講解,有一碗好似啫喱既係壽司醋果凍,可以跟自己喜好加落丼入面。而旁邊仲有支保溫瓶,入面係魚湯,食到最後加入丼變茶漬飯。聽完覺得好抵食因為食到三款唔同味道既丼首先唔加任何野,食丼既原味,不得了,好鮮味!有好多魚生但都食到唔同鮮味,好勵害。之後有加少少壽司醋,變左好似食壽司咁,鮮味無咁直接,有點小清新。最後就是加上魚湯,變左茶漬飯之後魚湯變左主要味道,濃濃既魚味加上熟左既海鮮,雙重鮮味又係另一風味。最重要係大家鍾意食邊款就食邊款,食多食少自己去選擇,唔同人都滿足到。海宝天婦羅丼。新鮮海鮮係佢地特色,但呢款天婦羅都唔差,炸粉唔厚,另外天婦羅汁係店家自製,味道同天婦羅好夾。不過個海宝丼實在出色,令個天婦羅丼比下去有點失色。

2018-05-09 92 浏览
之前睇介紹 話開左一間專食丼飯既餐廳係側魚涌,價錢同賣相都好吸引呀由於餐廳對我呢啲新界人比較遠,而且星期日休息,所以一直未有機會試五一勞動節當日晏打電話黎確認營業,就帶住期待既心情過黎八點零黎到 唔洗等就入得 點好餐十分鐘就有野食了涼拌吞拿魚 呑拿魚不算新鮮 但味道可以 唔算特別特上海寶丼配上前菜凍番茄 酸醋啫喱 同麵鼓湯 (因為嗰晚店員話配既魚介出汁賣唒 所以會配返lunch set 麵鼓湯)飯面就有d魚籽 海膽 甜蝦 凡立貝 同蟹肉飯入面有好多章魚粒同蜆肉就甘食左啖飯,係冇調味既店員介紹酸醋啫喱撈落飯食 因為飯微暖,啫喱溶得好快,撈埋食飯既味道即時係變酸左但 味道酸得好唔平衡,又搞到d飯太濕。個人覺得搞哩d gimmick 野係好新鮮,但壽司飯就係師傅調味先夠正宗同好食 第二啖飯我試埋同點左豉油既剌身食,都係覺得味道冇平時食醋飯咁好味同埋剌身質素非常普通 帶子微熟 唔鮮甜最失望係蝦同海膽,完全食唔到新鮮既味道最後我都有食唒成個飯,但唔係享受美食既心態,因為所有剌身質素都一般如果叫我比分我諗只係合格吧賣單冇加一,而且因為冇魚介汁 個set收返lunch價錢 四百蚊唔洗日本野黎講算好平

五一勞動節當日晏打電話黎確認營業,就帶住期待既心情過黎
八點零黎到 唔洗等就入得 點好餐十分鐘就有野食了

呑拿魚
涼拌吞拿魚
呑拿魚不算新鮮 但味道可以 唔算特別

飯面就有d魚籽 海膽 甜蝦 凡立貝 同蟹肉
飯入面有好多章魚粒同蜆肉
就甘食左啖飯,係冇調味既
同埋剌身質素非常普通 帶子微熟 唔鮮甜
最失望係蝦同海膽,完全食唔到新鮮既味道

如果叫我比分我諗只係合格吧

如果住附近又或者咁岩經過 都可以食下既
不過可能自己期望太高又專程過黎,完全達唔到我既預期

以後想食魚生丼,我諗我都係會去返superdon 雖然係貴d,但一分錢一分貨吧
2018-05-01
2018-05-06 244 浏览
海街丼位於鰂魚涌海光街, 從地鐵站過馬路行過去兩分鐘就到很方便。 門面是縱使沒有港人喜歡的落地大玻璃, 但識吃的人自然會懂進去。餐廳面積不算很大,但裝潢別致,是日本居酒屋的格局,而且一進去就能看到師傅在壽司吧檯前預備料理,感覺與在日本無異。侍應們彬彬有禮,我們獲安排坐在卡位位置, 舒適而不狹逼。我和朋友叫了兩個丼,一. 海寶丼[上],與及二. 吞拿魚二色丼。當然,我和朋友都是朝著這家的一丼三食而來。一丼三食之第一食:醬油與Wasabi先說說每個丼的用料。是晚叫的海寶丼[上]裡有鱆紅魚,鰻魚,章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,雪場蟹肉,鮭魚子和黃瓜,用材高質且多元化,份量也甚為豐富。從日本直送的刺身,雪場蟹蟹肉肉質鮮甜,紅魚新鮮厚肉。而另一個丼吞拿魚二色丼,吞拿魚顏色鮮艷嫩紅,是新鮮的象徵,吃落去肉味濃郁,魚籽晶瑩通透,可見海街丼對刺身質素要求著緊,只需輕輕點上醬油和wasabi, 就已經能夠帶出刺身的鮮味,這是第一種食法。一丼三食之第二食:柚子醋食海街丼的定食我覺得最過癮之處係可以自己想點食就點食。有時去到d 壽司鋪,D 飯可能落得太少壽司醋,以致舊飯淡而無味;太多醋又變得太酸。海街丼的柚子醋

餐廳面積不算很大,但裝潢別致,是日本居酒屋的格局,

侍應們彬彬有禮,我們獲安排坐在卡位位置, 舒適而不狹逼。

我和朋友叫了兩個丼,一. 海寶丼[上]

與及二. 吞拿魚二色丼
吞拿魚二色丼

當然,我和朋友都是朝著這家的一丼三食而來。

一丼三食之第一食:醬油與Wasabi
先說說每個丼的用料。
海寶丼[上]

用材高質且多元化,份量也甚為豐富。
海寶丼[上]

從日本直送的刺身,雪場蟹蟹肉肉質鮮甜,紅魚新鮮厚肉。
而另一個丼吞拿魚二色丼
吞拿魚二色丼

吞拿魚顏色鮮艷嫩紅,是新鮮的象徵,
吞拿魚二色丼

吃落去肉味濃郁,魚籽晶瑩通透,
可見海街丼對刺身質素要求著緊,
海寶丼[上]

這是第一種食法。

一丼三食之第二食:柚子醋
食海街丼的定食我覺得最過癮之處係可以自己想點食就點食。
太多醋又變得太酸。
海街丼的柚子醋除左有壽司柚應有的酸度外,有淡淡柚子的清香,
海寶丼[上]

夾起一匙飯和刺身,然後再點少少柚子醋,
海寶丼[上]

讓到即使只係食緊飯,也可以變得很清新(當然佢D日本米 米甜飯香已經不在話下)

一丼三食之第三食:魚介湯
海寶丼魚介湯

我相信魚介湯是這間餐廳的重中之重。
第三食:魚介湯

從日本運來的海鮮作完刺身後,餐廳就把餘下的骨肉用來煲湯。
海寶丼魚介湯

因為是最後用來作茶漬飯,所以餐廳很細心的用暖壺送上以作保溫。
吞拿魚魚介湯

魚湯呈奶白色,以不同的魚及海鮮製作而成,
吞拿魚魚介湯

喝一口,鮮甜而且濃郁,
海寶丼魚介湯

倒進飯裡作茶漬飯,飯粒與刺身吸飽魚湯,讓到整碗飯的層次立時昇華。
吞拿魚魚介湯

總括而言,海街丼食材用料上乘,
無論是米飯、刺身、還是魚湯也一絲不苟,
絕對是對食物執著的人首選的餐廳。
第三食:魚介湯
吞拿魚魚介湯
每次從日本回港,都會患上「旅日症侯群」,對日本料理更是念念不忘,所以今晚決定光顧日本過江龍餐廳,這家餐廳在日本頗有人氣,不過質素如何,要試過才知道。餐廳門面裝修古樸,拉開木質趟門,給我的第一感覺很「靜」,無論店員或顧客,用餐和談話都低聲細語,氣氛不俗。室內與門面風格一致,燈光幽暗,使用柔和的木質色調,天花懸掛了一盞盞鎢絲燈。雖然面積不大,但座位安排頗靈活,有吧台、卡位和多人座位選擇,感覺舒服自在。餐廳標榜使用日本純正米,所有海產均在當地直接採購,不經中介,貫徹日式餐廳的風格。選擇有海鮮丼、豬扒飯、親子丼等,也有炸物、一品料理、魚料理等等。⭐️麻醬吞拿魚飯$150除了吞拿魚飯,還有一小碟番茄漬物,入口酸辣,番茄十分清甜呢!把吞拿魚切成粒,配上海苔、鮭魚子、黃瓜。吞拿魚濃厚肥美,魚肉Q嫩。加以壽司醋果凍攪拌,滋味酸甜。吃到差不多的時候,再倒入熱騰騰的魚介出汁,即海鮮湯。米飯夾雜魚籽,吸滿海鮮濃湯,入口既有醋有清香,又有海鮮湯的香氣,第一次覺得米飯也可以這麼美味呢!⭐️海宝丼[上]$150這碗海宝丼的確真材實料,除了堆砌得滿滿的有蟹肉,還有章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、黃瓜等。舀一匙,細軟的

⭐️麻醬吞拿魚飯$150

除了吞拿魚飯,還有一小碟番茄漬物入口酸辣,番茄十分清甜呢!

壽司醋果凍

加以壽司醋果凍攪拌,滋味酸甜。吃到差不多的時候,再倒入熱騰騰的魚介出汁,即海鮮湯米飯夾雜魚籽,吸滿海鮮濃湯,入口既有醋有清香,又有海鮮湯的香氣,第一次覺得米飯也可以這麼美味呢!

⭐️海宝丼[上]$150

海宝丼[上]

舀一匙,細軟的血肉夾著章魚肉,口感爽脆不單調

配上壽司醋果凍,再倒入魚介出汁,搖身一變成為完美的泡飯,那酸甜的味道叫人難忘,不落俗套。

▫️餐廳只開在內街,低調得幾乎令人忽略。但無論在環境氣氛和食物質素都很不錯,令我吃到在日的味道,實在很感動呢!希望下次再來的時候,保持水準。
2018-05-06 398 浏览
今晚相約姐妹到鰂魚涌搵食,見到有一間賣丼飯的料理店門面裝修得幾特別,充滿和式感覺,就決定入內一試。店內面積不大,但勝左環境舒服,都好適合傾計,而且天花掛滿烏絲燈膽作裝飾好有格調。menu好貼心,有齊中,日,英三種文字,餐廳以丼飯為主再加當日新鮮刺身。我同姐妹商量後決定叫即日三款剌身~海宝天婦羅丼~海宝丼。三款剌身帶子好爽口好鮮甜,章紅魚和真鯛一食就知好新鮮,完全無雪味,果然係由日本直接運到香港,無經過急凍,鮮味十足。天婦羅丼我叫嘅主角天婦羅丼,好有驚喜,有蝦,茄子,南瓜等等,好足料比方間足料好多仲有得免費加大個飯。侍應仲介紹個天婦羅汁比較濃味,我一點黎食完全同平時岀面個啲好唔同,我都係第一次食,個汁比較濃甜,好襯托到天婦羅,天婦羅炸粉薄又脆,正😋同個汁簡直係完美絕配,推介。啲飯原來仲有啲醬汁又係甜甜地好夾,最後食到飽晒好滿足,值得推介👍大食嘅朋友呢到仲可以免費添飯添湯,一定食到飽一飽。整體而言呢間丼飯係有水準,姐妹話海鮮丼都好好食,可以下次同老公黎試,呢個價錢唔算貴,值得再黎。

三款剌身
剌身3點

剌身3點
2018-05-03 374 浏览
最近鰂魚涌開左一間刺身由東京築地直送嘅丼飯專門店: 海街丼。每日Lunch一到繁忙時間就大排長龍, 雖然我地係附近返工, 不過lunch時間唔多, 我地要趁人龍唔長嘅時間先食到。😙Lunch除左有普通set之外, 我地上次去食店員推薦我地食果款日替空運魚生丼更令我一試難忘。😍最近呢幾日lunch經過時都太多人排, 為左解癮, 今日一收工, 6點未到我就去左海街丼, 趁人未多時去嘆返個丼飯。😆餐廳裝修以木色為主, 配合烏絲燈飾, 富有日本魚市場風格之餘亦好有格調。魚生拼盤(3人前) $95晚市每晚都有提供四款刺身選擇, 而刺身用嘅魚係由日本漁港直接空運到港, 非常新鮮。我點左魚生拼盤(3人前), 今日嘅日替刺身係真鯛, 貝柱同章紅魚, 由於刺身用魚無經過急凍冷藏, 肉質份外鮮甜。😋海宝丼 $210呢款海宝丼Lunch都有, 不過晚市另外加上魚介湯, 刺身超豐富, 種類好多而且海膽勁鮮甜, 丼飯配特製壽司醋啫喱非常惹味, 刺身混入壽司醋啫喱丼飯一齊食不需要沾醬油都非常美味, 最後加上魚介湯製成魚湯泡飯, 味道一流。👍海街丼呢度嘅刺身質素相當高, 而且價錢唔貴, 性價比好高。👍

日替空運魚生丼

魚生拼盤(3人前) $95

海宝丼[特上] $210

特製壽司醋啫喱

2018-05-02
日替空運魚生丼
2018-04-30 130 浏览
早已聽聞海街丼過江龍來到香港開業,終於有機會一試。到埗後已經被門面的裝潢所吸引住 一推門看到天花有很多光泡吊燈 整體光暗適當,很美 很舒服,心要飛到日本了。坐下來看看餐牌,提供中 英 日 以供點餐 非常細心 而且店員很有禮貌,還送上一小碟薯仔沙津給我跟朋友嘗嘗。跟朋友點了海寶天婦羅丼($190)內有甜蝦、烏賊、秋葵、茄子、南瓜、甘薯、小扇貝、鮭魚棒清酒煮蜆($55)和牛油果豆腐($45)。先說說海寶天婦羅丼,非常足料 絕對可以兩人共享。天婦羅新鮮炸起 入口鬆脆 是日本家的味道啊!不可不提,南瓜 甘薯非常清甜 想再加碼 呵呵!清酒煮蜆 — 清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。最後到牛油果豆腐,豆腐非常滑溜 本以為牛油果與豆腐配搭起來味道不會太特別,但一嚐後,兩者淡淡的味道夾起來卻充滿著新鮮感,味道的濃渡恰到好處出來的效果卻不是想像中的淡,喜歡清淡的朋友可以一試。說實在,若果從街上走過,可能不會發現這間日式料理。倘若不是早前有網媒介紹,便會錯過這個走到日本的「時光機」!很慶幸自己有來試試呢!
早已聽聞海街丼過江龍來到香港開業,終於有機會一試。

清酒煮蜆($55)和牛油果豆腐($45)。

不可不提,南瓜 甘薯非常清甜 想再加碼 呵呵!

2018-04-26 357 浏览
I don’t often go to Quarrybay, but when I saw the food pics of Umimachidon via online magazine, I decided to pay a visit right away! Nothing can stop a foodie, right?I was already excited when I saw the Japanese sliding door, and even more mesmerized to see the Japanese decors inside the restaurant. As you know, Japan is the ‘second home’ for lots of HongKongers, so this place feels exactly like HOME.And there was English/ Chinese/ Japanese on the menu, make it easier to order for people coming

And there was English/ Chinese/ Japanese on the menu, make it easier to order for people coming all over the world.

My friend and I ordered a tofu with avocado as appetizer. To be honest I have never tried this combo but I found it quite delicious! Haven’t thought the tofu would be so smooth and the taste of soya bean was strong.

The moment I spotted Kaihoudon (deluxe) on the menu, I knew I needed this one!

There was a wide range of seafood in the don: red meat, white meat, octopus, conger eel, clam, scallops, uni, sweet shrimp, snow crab meat and salmon rod.

Out of all of the choices, Uni was my favourite. It was creamy and sweet with a pleasant yellowish color. Salmon rod meat went well with rice as it was real fresh and gave a rather salty flavour.

As the rice was not yet seasoned, there was a small plate of sushi vinegar jelly for customers to stir with the bowl of rice according to their liking. The flavour was intense so I did not use all of the jelly, because I need to leave 1/3 of the rice for the NEXT STEP!

A bottle of seafood soup, which was cooked with snapper (鯛魚), was served to make Chazuke (茶漬飯). I love the sweetness of fish that makes the soup delicately flavoured, so it was really pleasant to have chazuke as the finale.

There was plenty of Japanese Don places in HK but only a few of them are remarkable. With the fresh ingredients, delicious food, cozy environment and friendly staff, this hidden gem in QB should be under spotlight! And I will surely come back again for their don!
2018-04-24 458 浏览
等左好耐,男人終於抽到時間陪小妹試新嘢啦~ 一月睇完雜誌介紹,小妹已經好想試,果然不負小妹厚望,有日本家鄉嘅感覺呀🤩餐廳價錢屬中價,而招牌海寶丼則分左三個價錢,最平$90最貴$210!於是小妹決定試中間$150,睇下咩質素先,好味下次就試最貴嘅!(好啦小妹下次會再去食個貴嘅😂因爲$150已經好不得了呀😱)小妹嘅海寶丼(上) $150一黎到,已經忍唔住「哇」左出聲,超足料!大量蟹肉、三文魚Bb、呑拿魚粒、海鰻、章魚、扇貝... !由於小妹未食過,侍應就逐碟逐碟介紹,而每小妹最深驚喜嘅係啫喱醋😱啫喱有淡淡嘅醋味,但又唔係難入口嘅酸醋味,味道非常平易近人👍🏻加入飯,一齊飯都唔會喧賓奪主,讚!另一驚喜係魚湯!! 一打開蓋,已經聞到陣陣香味呀❤️食到咁上下就加入熱魚湯,當泡飯食!!!魚湯超甜🤤 小妹勁快就食哂!!**無錯!個丼係超足料到食左一半都仲有好多好多料伴小妹個湯飯!!!!** 🤩男人就叫左呑拿魚二色丼,同樣地有啫喱醋同魚湯,一丼三食😋超足料呀真係!!!絕對唔hae你,而且魚生勁生鮮,完全係去日本築地食海鮮丼嘅感覺呀🤩😍(一特別係當食食下,聽到幾位日本師傅講日文嘅時候,真係好似返左家鄉一樣😆

小妹嘅海寶丼(上) $150

啫喱醋

另一驚喜係魚湯!! 一打開蓋,已經聞到陣陣香味呀❤️
魚湯~

泡飯: 海寶丼(上)

男人就叫左呑拿魚二色丼,同樣地有啫喱醋同魚湯,一丼三食😋
呑拿魚二色丼

超足料呀真係!!!絕對唔hae你,而且魚生勁生鮮,完全係去日本築地食海鮮丼嘅感覺呀🤩😍(一特別係當食食下,聽到幾位日本師傅講日文嘅時候,真係好似返左家鄉一樣😆)
魚湯~
泡飯: 海寶丼(上)
2018-04-17 635 浏览
這間主打丼飯的店,有著日式裝橫,店員態度殷勤,除丼外,也有日式小食供應:「特上海寶丼」($210)內有海膽、帶子、甜蝦、雪蟹、紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤等多種新鮮食材😋,海膽是加拿大的,可加$25轉日本海膽,於是我試了日本海膽😃店員介紹日式三步曲的享用方法:1. 用wasabi及醬油混合魚生同吃2. 將特製的「壽司醋果凍」加入丼飯,享受壽司的味道3. 丼飯吃到差不多時,留下米飯加入店家秘製的「魚介出汁」(那個小暖壺)(只於晚市供應),變成茶漬飯享用先以Wasabi加醬油,即一般魚生食法,由於用料新鮮,吃得出魚生及海鮮的鮮味👍🏻👍🏻而「壽司醋果凍」味道帶點酸酸的,與丼飯同吃帶來味覺的衝擊,味道與蟹肉等海鮮十分匹配,清新得來又美味😋😋其實用「壽司醋果凍」已可叫我吃完整碗飯,簡直停不了口😍😍,但最後還是留了點米飯,一試店家秘製的「魚介出汁」(那個小暖壺)(只在晚市供應),變成茶漬飯食用,沒想到魚湯味道鮮味而濃郁🤩🤩,令我極速K.O.了整碗丼飯,連最後一粒米飯、最後一啖魚湯也不放過😆😆。同伴說「吞拿魚二色丼」($160)的味道也不錯。另外再點了份「清酒煮蜆」($55),湯底想不到帶點柚子的香,

店員介紹日式三步曲的享用方法:
1. 用wasabi及醬油混合魚生同吃
2. 將特製的「壽司醋果凍」加入丼飯,享受壽司的味道

壽司醋果凍

同伴說「吞拿魚二色丼」($160)的味道也不錯。
吞拿魚二色丼

另外再點了份「清酒煮蜆」($55),湯底想不到帶點柚子的香,味道清新不是只有酒味👍🏻。
清酒煮蜆

一碗丼飯帶來三種口味,有特色又美味,值得再來啊😊!
2018-04-10
清酒煮蜆