2018-10-21 133 浏览
呢間餐廳最近一年新開,平日路過都見到有唔少上班族排隊,試食過之後覺得同同區既菖蒲亭水準相約是次大約1:30跟同事黎到都要等大約20分鐘先可以入店內就座海宝丼 - $90最相宜既套餐都要$90,不過都有齊沙律、麵豉湯再配飲品所有魚生都好新鮮而且都好足料!透明啫喱狀係壽司醋,本身都有d猶疑要唔要加落d飯到,但既然店完推介就不妨一試啦味道少少鹹,配落丼飯都幾特別,更可以將原本食唔晒既白飯加料完成整個丼飯

海宝丼 [並] - $90
海宝丼[並]

最相宜既套餐都要$90,不過都有齊沙律、麵豉湯再配飲品
所有魚生都好新鮮而且都好足料!
2018-08-15
海宝丼[並]
  • 海宝丼 [並]
2018-10-21 89 浏览
午飯時間,同事想吃魚生飯,不吃生食的我一向是陪坐的角色。這店門外總有一條人龍,想吃好西需要付出代價的。她們吃魚生飯,我便選了親子丼店員服務周到,態度親切,每每送餐都會稍作介紹,指導最佳食法及次序。這裡畢竟主打魚生,親子丼啊,本來就沒抱太大期望。店員說先喝麵豉湯,再吃前菜,最後才吃飯。本人對麵豉湯沒研究,也沒太大喜好,味道正常,喝後有暖胃的作用。前菜有驚喜,冰冰的,味道咸甜適中,很醒胃,增加食慾親子丼也有驚喜雖然飯碗是被墊高的,份量剛剛好,本來怕吃不完。蛋很滑,雞也很滑,雞皮微脆。雖然只是個親子丼,但功夫絕不馬虎,確實有驚喜,雖然價錢略貴,但可說是值回票價不吃生食的朋友,不妨一試

她們吃魚生飯,我便選了親子丼

親子丼也有驚喜
不吃生食的朋友,不妨一試
2018-10-12 126 浏览
睇IG知道海街丼係日本三茶軒,日本海外香港開分店,趁人潮未到,lunch即刻去試一試!店內佈置好有日本feel, 坐位唔算好多,店員有禮貎。🥢海寶丼特上$150,材料有紅肉、白肉、章魚🐙、穴子、蛤、小扇貝、海膽、甜蝦🦐、真雪蟹🦀、鮭魚子及黃瓜🥒,一共十一種食材,甜蝦好大隻,其餘食材好新鮮。正👍🥢海寶丼上$115,材料有紅肉、白肉、章魚🐙、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹🦀、鮭魚子及黃瓜🥒,一共九種食材,新鮮好味👍最特別係你可以配豉油及wasabi, 另一食法係配佢個壽司醋果凍,將果冰放入飯拌勻,入口酸酸哋,好特別同清新。👍👍
店內佈置好有日本feel, 坐位唔算好多,店員有禮貎。

2018-08-25
午餐
2018-10-10 188 浏览
太古坊附近有好多出色既食咨, 今次介紹呢間食完一次之後, 覺得唔介紹俾大家絕對係一個損失Lunch黎食都超級爆同難等位, 等左大概15分鐘就入到喇! LUCKY!其實呢到選擇唔多, 但款款都好似好好食咁今次我就揀左海宝丼[上]💰:$115-大佬呀!!見到個樣都想尖叫啦 材料超級豐富,共有9種:紅肉,白肉,章魚,鰻魚,蜆肉,小扇貝,真雪蟹肉,鮭魚棒,黃瓜D材料好鮮味,尤其是蟹肉同章魚🐙大家見到透明個碟係醋黎撈飯,好特別 未曾見過😛記得逐小落 一次過倒會酸死😖但係略嫌個小食茄子咸左小小 lam lam 味指數:👅👅👅👅除左食物質素有返咁上下, 個環境都唔錯架又靚又有日本feel 而且個到既侍應服務態度唔錯,會殷勤介紹新野絕對值得一試

其實呢到選擇唔多, 但款款都好似好好食咁

今次我就揀左

💰:$115-
大佬呀!!見到個樣都想尖叫啦

材料超級豐富,共有9種:
D材料好鮮味,尤其是蟹肉同章魚🐙

但係略嫌個小食茄子咸左小小

lam lam 味指數:👅👅👅👅

而且個到既侍應服務態度唔錯,會殷勤介紹新野

絕對值得一試
2018-08-17
海宝丼[上]
平日相約好姊妹放工後晚飯閒聊。 我已經大半年無去鰂魚涌食飯。發現海光街變成日本街🇯🇵 同街有好幾間餐廳。 觀摩餐廳門面及餐牌, 最後決定試海街丼一進店環境極具傳統日式餐廳格局、有好幾個卡位好適合同姊妹談心平日晚上🌃客人不多, 有包場感覺看看餐牌, 我首選刺身飯,價錢合理, 平均 $150 - $220 一個定食。餐牌右下角寫明可以添飯,下次可以帶大胃男友試同好姊妹一致選海寶丼「上」🌸前菜: 茄子🌸主食:大半碗飯用蟹肉蓋住,加上吞拿魚,三文魚籽🌸食法有別於日常日本餐廳,綠色碟上是醋啫喱,讓客人隨意加入飯吃。🌸黑色暖壺入面是介魚湯,建議客人將飯食餘三分一加入介魚湯做泡飯。介魚湯超鮮甜,難怪有添飯服務😋😋😋待應會定時添熱茶,海街丼是令人想回頭的餐廳

平日晚上🌃客人不多, 有包場感覺

同好姊妹一致選海寶丼「上」

🌸前菜: 茄子

🌸主食:大半碗飯用蟹肉蓋住,加上吞拿魚,三文魚籽

待應會定時添熱茶,海街丼是令人想回頭的餐廳

2018-09-20
2018-09-11 185 浏览
在生日那個晚上,老公介紹我來光顧這間食店,一進店內店員立刻安排我倆坐在卡位,座位坐得很舒服很寬敞,好像獨立空間一般。我們各點了一份海宝丼(特上),一份牛油果豆腐、一份海宝丼沙律,另點了一杯菠蘿啤跟生啤。等候一會,沙律先上,沙律份量很大(可以3-4人吃)但我們兩個都吃光了,吃得津津有味。然後接著來就是牛油果豆腐,說真的,我沒有想過牛油果簡單配豆腐如此絕配,豆腐軟滑加上濃郁的牛油果味,這道菜已令我難忘。主菜上場了,海宝丼配有醋啫喱 店員介紹每口飯加一丁點醋啫喱吃會特別好味,於是我照他的建議,果然是很不錯,這樣獨特的吃法還是第一次。海膽的味道很鮮甜,我把蟹肉加少許海膽及鮭魚子一口一口配著醋啫喱來吃,到剩下少許白飯時,我把魚湯倒進碗內變湯飯,魚湯很鮮甜,吃著雖飽但最終也是清光了整碗海宝丼。我跟老公約定下一年生日一定再來光顧。
2018-06-05
庆祝纪念
生日
  • 特上海宝丼
  • 壽司醋果凍
2018-09-01 146 浏览
路經此店,見到店舖裝潢好有日本🇯🇵feel。於是決定試一試。餐牌上有熟食亦有魚生丼。我地分別叫左滑蛋豬扒飯及海寶丼(並)。首先,滑蛋豬扒飯既豬扒炸得好酥脆,令人忍唔住一口接一口食。另外,滑蛋都算滑身而且好香豉油味,我個人非常滿意。整體感覺唔錯。以女生份量來說也頗多。至於魚生丼評價也不差。有趣既係醋啫喱,餐牌上有提供食用建議。將醋啫喱放落飯度與魚生拌食,好似食緊壽司🍣咁,都幾特別。 但魚生份量好似不多。😞如果多點就好啦!😝

2018-08-30 127 浏览
經過見到唔使排,即刻衝入去。款式不多,但份量好足夠。一上黎成set 野,非常精美,食慾大開。佢個gel 狀嘅醋撈飯食好好味,從未係 其他日本店試過。份量啱啱好,蝦,海膽,吞拿魚,魚子都好新鮮,太古黎講係中午必選之一,掋佢成日排長龍
2018-08-15 153 浏览
今日要請客,所以搵左間似樣既日本餐廳同朋友食飯,食晏時間比較多人,所以大家都要等齊人先可以入座,入面有好多酒,可惜下晝仲要返工,唔係就可以同友人暢所欲言其實丼飯既選擇唔多,menu兩版就已經睇哂,呢間以丼飯為主既餐廳其實早係東京好受當地人歡迎,聽聞老闆係魚市場做批發,所以每日都可以有新鮮魚類運送到餐廳,刺身就有新鮮既保證!而且餐廳有日本師傅駐場,食客就可以食到最正宗既丼飯,係度食丼飯真係物超所值,我地就叫左兩款丼飯呢款係由九款食材製作而成,包括紅肉、白肉、章魚、鰻魚、蛤蜊、小扇貝、鮭魚桿、黃瓜、鱈場蟹,刺身仲會用麻油先調味,所以味道會更香係呢度食丼飯,可以先加入豉油同washabi品嚐海鮮鮮味,之後可以再加呢個自家制既壽司醋,佢係呈啫喱狀,真係前所未見,凍凍地,岩哂夏天食最後將飯倒入湯仲可以變湯飯添
海寶丼  並
海寶丼  上
最後將飯倒入湯仲可以變湯飯添
2018-06-20
海寶丼  並
海寶丼  上
2018-08-13 140 浏览
🎈吞拿魚二魚丼 $160:都有成年無食過吞拿魚喇!今次一碗有齊吞拿魚蓉🐟同切粒吞拿魚🤡滿足哂我兩個願望~ 而且三文魚子數量都唔少!食落鮮甜好多~ 最特別係佢旁邊有一碟啫喱,唔好以為係甜品,其實佢係醋啫喱黎黎😲 同黎撈埋飯一齊食,甜甜酸酸好有趣,好似食緊濃味醋飯咁!😍 食到一半仲可以加埋佢個魚介出汁🍵落去泡飯!用保溫瓶裝住,倒出黎仲熱辣辣♨️🎈海寶丼(上)$150: 除左有赤身,白身🐠之外,仲有大量蟹肉同埋章魚粒粒🐙,所以食落都好甜好有咬口~而且陪碟個味噌番茄🍅都好好味!😆🎈清酒煮蜆 $55: 酒味唔算濃,但食到蜆嘅清甜!🌊🌊🌊 Ps.鋪面裝潢好日式,好有feel😂.👅:7/10🎏:海街丼 (鰂魚涌)鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖.#海街丼 #丼 #sashimi #japanesefood

🎈吞拿魚二魚丼 $160:

而且陪碟個味噌番茄🍅都好好味!😆

👅:7/10
🎏:海街丼 (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
呢間係鰂魚涌嘅丼店 係日本嘅過江龍~襲港嘅風聲雖然唔及其他過江龍🙈不過好多吃貨朋友食過都對佢讚不絕口💕基本上係一致好評所以北區小妹今次就決定遠征try一try.入去好似踏入左一個日本嘅國度咁和風感覺舒適自在~ 假日人流唔算多 而且晏左食午飯好幸運地兩人都被安排坐係卡位☺️.同朋友一致揀左 海宝丼(特上) ($150)一份入面有齊紅肉、白肉、章魚、鰻魚、蛤、小扇貝、海膽、甜蝦、真雪蟹、鮭魚棒咁多款海鮮!雖然話午市係前一晚嘅貨 但新鮮度不減魚生絕對唔會得雪味 可以食到佢原來嘅鮮甜感覺!驚喜係海膽完全是鮮甜der!!!!!鐘意佢嘅醋飯濕潤度剛好 帶微微醋酸同香味❤️一份仲有埋小鉢同味噌湯☺️ 附上壽司醋啫喱 個人認為加埋落啲飯入面 更加能夠勾起魚生嘅鮮味!完食!😋有機會絕對會再黎食!
呢間係鰂魚涌嘅丼店 係日本嘅過江龍~
所以北區小妹今次就決定遠征try一try

入去好似踏入左一個日本嘅國度咁
和風感覺舒適自在~ 假日人流唔算多 而且晏左食午飯
好幸運地兩人都被安排坐係卡位☺️

同朋友一致揀左 海宝丼(特上) ($150)
雖然話午市係前一晚嘅貨 但新鮮度不減
魚生絕對唔會得雪味 可以食到佢原來嘅鮮甜感覺!
海宝丼(特上)

驚喜係海膽完全是鮮甜der!!!!!

鐘意佢嘅醋飯濕潤度剛好 帶微微醋酸同香味❤️

一份仲有埋小鉢同味噌湯☺️
小鉢
壽司醋啫喱

完食!😋有機會絕對會再黎食!
小鉢
壽司醋啫喱
2018-08-12 108 浏览
呢間海街丼lunch經常出現人龍, 今日星期六嚟終於唔洗等位啦。餐廳以日本風設計, 配搭特色燈泡令人眼前一亮。 除咗一般餐枱外, 仲有四人包廂, 私隱度高。 嚟得當然要試下呢度最高規格嘅海寶丼 啦 。滿滿嘅海鮮, 密舖整個碗, 當中兩大隻甜蝦同鮮艷海膽最為搶眼, 鮮度十足。甜蝦肉質細緻甜美, 海膽飽滿潤澤, 入口即溶。其他配料略嫌有點細碎, 混入飯中已分不清口中有幾多款海鮮。餐盤上附有呈啫喱狀壽司醋同手磨芥末, 加上醬油, 客人可自由調出最啱自己口味嘅丼飯。唔想太奢侈嘅話, 揀呢個海寶丼 就啱晒啦。同 相比, 少咗3款貴價食材 (海膽、甜蝦、真雪蟹), 其他配料並無分別, 但價錢就平咗成60蚊, 絕對係抵食之選。另外, 套餐附上凍蕃茄, 爽口醒胃, 。

餐廳以日本風設計, 配搭特色燈泡令人眼前一亮。

除咗一般餐枱外, 仲有四人包廂, 私隱度高。

嚟得當然要試下呢度最高規格嘅海寶丼 [特上] 啦 。

海寶丼 [特上]

滿滿嘅海鮮, 密舖整個碗, 當中兩大隻甜蝦

壽司醋

手磨芥末

海寶丼 [並]

唔想太奢侈嘅話, 揀呢個海寶丼 [並] 就啱晒啦。同 [特上] 相比, 少咗3款貴價食材 (海膽、甜蝦、真雪蟹), 其他配料並無分別, 但價錢就平咗成60蚊, 絕對係抵食之選。

凍蕃茄

另外, 套餐附上凍蕃茄, 爽口醒胃,

壽司醋
手磨芥末
凍蕃茄
2018-08-11 89 浏览
今日個朋友叫我陪佢食間日本野,咁不嬲係Japanese food lover 嘅我又點會托手踭呢。呢間日本餐廳主打係食丼飯,加埋佢哋獨特提供比客人嘅食丼飯三部曲,夠晒特別。第一部曲就係將啲魚生點上醬油,品嚐鮮味。第二部曲張壽司醋果凍與丼飯一同進食 。第三部曲就係將魚湯撈入飯,好似茶漬飯咁食。一碗丼飯好似食咗多個層次咁。而我今次叫嘅丼飯就係今日廚師發板嘅,魚生包括有海膽、鯛魚同章紅。 尼個combination有機會每日唔一樣,因為佢哋會揀選當天最新鮮嘅食材做配搭。果然不出我所料,真係非常鮮味。每一啖都有幸福嘅感覺。(我係跟住個三部曲咁食㗎)

第一部曲就係將啲魚生點上醬油,品嚐鮮味。
第二部曲張壽司醋果凍與丼飯一同進食 。
第三部曲就係將魚湯撈入飯,好似茶漬飯咁食。

一碗丼飯好似食咗多個層次咁。

2018-08-09 100 浏览
今日嚟到鰂魚涌發現 其實呢度有好多好多唔同嘅鋪頭架!有機會真係可以去試吓~不過今日想食日本野 所以嚟咗海街丼同平時嘅日本餐廳有少少唔同啦係一個個set 咁 !我哋叫咗兩個餐 隔咗一陣就送上嚟呢分別係海宝丼【並】同海宝丼【上】魚生真係好新鮮呀所以食得好滿足呢度嘅職員好好 上菜嘅時候都會問係唔係第一次黎食之後就介紹俾我哋聽餐盤上面嘅食物職員話可以因應自己的口味 將壽司醋啫喱少少少少咁加入啲飯到然後再將豉油同埋芥辣撈埋入去壽司醋啫喱食晒嘅話 仲可以問佢添架不過我就覺得唔洗加好多 個人口味啦跟餐仲有綠茶 可以選擇熱同凍宜家天氣咁熱 梗係揀左杯凍㗎啦諗住杯綠茶可能都普普通通 無咩特別飲落其實都幾好味又解渴 而且仲要唔係加冰架啱晒夏天消暑呀!!不過因為午餐時間 所以人都比較多冇得坐低慢慢食下次嚟食嘅話可以揀遲少少嘅時間又或者星期六日啦~
今日嚟到鰂魚涌發現 其實呢度有好多好多唔同嘅鋪頭架!
有機會真係可以去試吓~

不過今日想食日本野 所以嚟咗海街丼
同平時嘅日本餐廳有少少唔同啦
係一個個set 咁 !

我哋叫咗兩個餐 隔咗一陣就送上嚟呢

跟餐仲有綠茶 可以選擇熱同凍
宜家天氣咁熱 梗係揀左杯凍㗎啦
諗住杯綠茶可能都普普通通 無咩特別
飲落其實都幾好味又解渴 而且仲要唔係加冰架
啱晒夏天消暑呀!!

不過因為午餐時間 所以人都比較多
冇得坐低慢慢食
下次嚟食嘅話可以揀遲少少嘅時間
又或者星期六日啦~
海宝丼【並】
海宝丼【上】
2018-08-08 77 浏览
我不嬲都特別喜歡日本菜,自從上次尼過之後,一直念念不忘。Why not go again? 打開餐牌,再次比啲圖片吸引左。大大碗丼飯,再配上新鮮嘅魚生,諗都覺得滋味呀! 因為今日有個丼飯已經售罄,所以今日有個特別嘅丼飯配搭,係由廚師揀選今日最新鮮嘅食材組成,今日就有海膽、鯛魚同章紅。 呢三種食材真係好甜好新鮮,亦好彈牙,真係比晒滿分佢哋。雖然最後食淨咗啲飯,但係丼飯配有個魚湯,魚湯可以撈落啲飯度,好似茶漬飯咁食。魚湯亦好入味,勞飯簡直一流。