2005-02-07 16 浏览
見幾有懷舊情懷,一心入黎食。點知早餐選擇不多,但可以理解,因為是老店的原故。整個早餐,腿通沒有特別,餐包亦然。KC兄講得對,廿蚊個早餐,吃來只是順手拿來的東西,略嫌貴了一點,只是優皮時才進來飲咖啡吧。
2005-02-07 9 浏览
星期五,一朝醒來肚空空的,先醒起原來昨晚只吃了一碟沙律、一碗腐竹糖水及好多啤酒。朝早要去上環,順手找間茶餐廳吃個豐富一點的早餐。都幾耐無幫襯過呢度,又來吃吃睇下係米差了。八點左右人已不少,例牌有幾盤別處交來的麵包放在店中間,坐在紅色直角卡位,感覺仍是那樣的老式港式茶記。早餐得一款,是腿通加油包,可以加四蚊轉油多或菠蘿油,就要了油多,同杯茶走。腿通很簡單,兩塊長方形火腿加略硬的通粉,老實講,以茶記通粉來就是一般,至少可以花多少功夫切下火腿絲,又或是通粉可以煮腍少少;油多薄薄的,當然不能與勝香園的相比;杯茶走水準還可以保持,算是挽回一些點數分。埋單二十蚊,煎蛋都無隻,唔算平。離開時再想起,其實以前都是吃這樣的東西,不過可能現在時代進步,出面早餐已做得又豐富又好又多花款,相比這裡十年如一日的,當然是給比下去了。
2005-01-10 10 浏览
完全同意嘉文仔! 我本人就甚至覺得此茶餐廳係撥入難食一類.但係當然我唔想佢執啦, 話晒戰前o既茶記係執淨呢間.另, o的大紅色實木傢俱超型~ 其實我好想知可唔可以借個景o黎影下styling 相呢?hee. hee.
完全同意嘉文仔!

我本人就甚至覺得此茶餐廳係撥入難食一類.

但係當然我唔想佢執啦, 話晒戰前o既茶記係執淨呢間.

另, o的大紅色實木傢俱超型~

其實我好想知可唔可以借個景o黎影下styling 相呢?

hee. hee.

2005-01-10 15 浏览
杯茶唔係特別正....麵包仲要係硬既....d 阿伯做野又慢得過份兼有點失憶~~~
杯茶唔係特別正....
麵包仲要係硬既....
d 阿伯做野又慢得過份兼有點失憶~~~
(非会员)
2004-07-19 12 浏览
牛奶麥皮正......見住佢成支鮮奶倒落去即刻煮.....好比心機煮..係我食過最好味的牛奶麥皮
係我食過最好味的牛奶麥皮
2004-05-26 10 浏览
奶茶不錯....食物跟普通茶餐廳差不多.....不過最吸引係隻大貓...好得意的
2004-01-11 12 浏览
海安已經好耐喇,可能係我年齡几倍咁老~唔知係咪食開有感情,普通一碗麵都食得好開心~最開心係佢地有養貓咪~有時食食聽到貓叫,睇下chair下面就有一箱小貓,好得意,唔知而家仲有冇最鐘意食雞扒麵同奶茶~0係到食野,唔單止對食物有好感,對間餐廳都有好感,有感情~
海安已經好耐喇,可能係我年齡几倍咁老~
2003-10-25 9 浏览
呢度的外表已經直接話俾大家知佢好有歷史:高高的樓底,不修邊幅的天花,掛在高處的吊扇,兩邊紅色木製的直角椅,中間的六人圓檯,仲有果個飽歷風霜的汽水雪櫃,永不索水的餐紙巾,坐在這裡絕對能帶你返番幾十年前的時光。老實講,呢度的食選擇不多,都係多士及三文治,餐肉、雞蛋、腸仔、米/麵/通/意的組合,味道不是太突出。尤其是麵包蛋糕,下午一時佢來到已經覺得不很新鮮,可能是別處交來的源故吧!咖啡奶茶都唔錯,有一般茶檔水準,行過入來坐低嘆杯熱奶茶,聽伙記同客人吹水,都唔錯。熱奶茶或熱咖啡9蚊杯,可以一試。
熱奶茶或熱咖啡9蚊杯,可以一試。
2003-03-13 13 浏览
有時d 雜誌可能係d 繕稿,<br />又話d 菠蘿飽就算唔係新鮮出爐,<br />都又脆又好食。<br />所以一心來食出名的菠蘿飽,<br />嘩!「把鬼」好難食,又實又硬,<br />似格夜的。<br />
有時d 雜誌可能係d 繕稿,<br />
又話d 菠蘿飽就算唔係新鮮出爐,<br />
都又脆又好食。<br />
所以一心來食出名的菠蘿飽,<br />
嘩!「把鬼」好難食,又實又硬,<br />
似格夜的。<br />
(非会员)
2002-11-10 21 浏览
D座椅好有特色,全紅色木椅,食物雖然選擇不多,但都是在懷舊茶餐廳裹最想食o既食物