2021-09-04 1451 浏览
最近有好多朋友推薦小妹試下E間浜滝嘅龍蝦二食, 於是今次小妹就去試下係味真係咁正先😍!一入到去就感覺好似去左d日本隱世地道小店咁, 幾有驚喜😱! 餐廳除左有多款沖繩料理之外, 仲有季節限定同每日由日本新鮮直送嘅海鮮! 🌟北海道山芋金槍魚🐟金槍魚油脂豐腴, 味道鮮嫩, 上面沾左質感滑嫩帶點黏液嘅山芋, 口感特別又豐富!🌟大分直送火炙平目魚邊平目魚邊捲成一卷煮熟, 再將其火炙, 魚邊微微焦香, 入口即溶, 食落魚油味道濃郁, 配上已調味嘅酸汁同wasabi, 清新開胃🌟大分烏賊肉素麵烏賊肉素麵並不是真係素麵嚟, 一條條晶瑩白睫嘅烏賊肉, 沾上酸酸咸咸嘅醬汁, 食落柔嫩滑溜, 非常開胃🌟伊勢海老燒🦞海老有兩食, 第一食係半熟龍蝦, 職人會將龍蝦起肉煮至半生熟再加以調味, 目的係保留肉質嘅彈性與鮮味, 上面擺上海膽再火炙至外層焦香, 食落口感爽彈, 鮮甜無比!第二食可揀龍蝦粥/龍蝦湯/Why Not Both😝? 小妹當然係揀Why Not Both, 店員會收番個龍蝦頭拎去煲龍蝦粥同湯, 龍蝦湯味道濃郁鮮甜, 粥因為有米嘅甜味所以食起嚟甜上加甜!

🌟北海道山芋金槍魚🐟

🌟大分直送火炙平目魚邊

🌟大分烏賊肉素麵

🌟伊勢海老燒🦞

2021-08-30
  • 大分直送火炙平目魚邊
2021-09-03 722 浏览
一間餐廳好與唔好,也不外乎服務/食物/氣氛,呢一間集齊晒!!服務差,食物差,氣氛差。服務差:1. 叫極唔聽,沉醉在自己忙碌之中:眼見好多食客,無論什麼要求,都要重覆三次,或者躁底才得到服務。例如:(躁底mode)「唔該,我想要隻匙羹,我叫左三次啦,有冇人應我?!」;(埋怨mode)「我叫左埋單三次,等左都有十五分鐘,我唔等你俾單我埋,我直接落去埋啦」。2. 準備上檯的食物與客人食完的殘餘放在同一個位「溝通」:樓上環境逼夾,佢有張檯供職員中轉廚房出既食物給客人及中轉人客的廢碟落去廚房。問題係兩樣野都係經同一張檯傳送,好既就一個盤,上面全部都係廢碟;或一個盤,上面全部都係食物;唔好既就同一張檯,同一個盤兩款出現晒!3. 承上,圖中有兩個杯,大家估下究竟係用過還是新杯?答案係唔知,一樣野連職員都唔知,我地做食客又點會知。可能你又問點解我知佢地唔知,我知係因為佢地自己人同自己人講「我都唔係好分到邊D用過」。但繼續斟水。結果我檯上的兩杯水,無郁過!2. 食物差:好,全晚第一碟是水母刺身,爽爽地但又唔似出面餐廳既味道,溫度又唔夠,總是暖暖的。第二碟是燒明太子,幾好,暖暖的,有明太子味,安心!第三碟

服務差:

2. 食物差:
第二碟是燒明太子,幾好,暖暖的,有明太子味,安心!
第三碟是飯團,不低俾咬燒。

3. 氣氛差:
正所謂冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,逼到一個點!

呢間野,絕對係反效果
2021-09-03 155 浏览
自從西鐵延線後出九龍方便了很多,所以去九龍城覓食的機會也多了。這次去了一家位於福佬村道的日本菜,餐廳有兩層,是以居酒屋的裝修挺舒適的。餐牌上的選擇有很多,還有酒精飲品供應🤩。-💥半熟龍蝦 HKD$688,我們是第一次吃這道菜,看到推特別所以點來試試看🙈。這個原隻龍蝦上菜,面頭有海膽鋪在半熟龍蝦上。這個味道鮮甜爽口,半熟龍蝦口感更爽,同時又吃到朿身的口感挺特別的🤩。在吃光海膽龍蝦肉後,店員會把龍蝦頭拿去煮湯/粥,我們選擇了煮做湯,用了小石鍋送餐。湯底味道鮮甜,另有雜菜、豆腐及蘿蔔絲在裡面。-💥酒盜芝士 HKD$68,這個是日本常見的小吃之一,也是店長推介的美食🙈。用了鰹魚肝做成醬,底下的是忌廉芝士,忌廉芝士口感幼滑。這個用紫菜包著吃,咸咸的很開胃,可以用來拌酒的小食😆。-💥沖繩水母刺身 HKD$98,很少吃到水母刺身,所以特意點來吃吃的。這個口感挺爽脆的,另有店家自製的柚子燒汁醬,令到味道更鮮味,酸酸的很開胃。-💥清酒煮蜆 HKD$98,這個食物我們很喜歡吃的🤩,每一次去吃日料也會點來吃吃。上菜時已聞到很香的味道,湯底味道清甜,酒味不太強烈😚。蜆的份量挺多的,肉質鮮甜爽口。-💥自選串燒

💥自選串燒 HKD$16/串起,點了雞軟骨、日本雞皮及菠蘿串,串即叫即做所以要等待一會兒。上菜時聞到很香的味道,每一款串燒也用了不同的調味🤤。串燒雖然是簡單的調味,但味道香口惹味。

飲品點了特大青檸梳打和特大柚子蜜梳打,兩杯飲品也很大杯🙈,也有青檸在裡面。酸酸甜甜的很開胃又解渴,又可消除食物的油膩感。
2021-08-16
2021-09-03 118 浏览
大分直送火炙平目魚邊($148)平目魚即係比目魚亦都即係我地叫既左口魚。師傅將平目魚群邊卷成一卷煮熟,再用火炙既方法將魚油迫出,而且令魚肉帶少少焦香味,配上酸酸甜甜既醬汁同,wasabi既少少辛辣,非常開胃👍沖繩海葡萄($48)又稱為植物界中既魚子醬,去日本旅行就食得多係香港真係第一次食。本身海葡萄係冇乜味,但點埋酸汁之後酸酸地又卜卜脆,真係好似食緊葡提子咁,開胃又得意大阪九条冷茄子($78)係餐廳既期間限定,咬落爽口而且非常多汁大阪燒餅($88)即叫即做,表面舖滿木魚花,入口熱㷫㷫,配埋醬汁食味道非常豐富伯方鹽燒鮭魚頭($118)好多人覺得魚頭冇乜肉唔抵食,但其實鮭魚頭好多肉同魚油,而且鹽燒之後有陣陣焦香味同淡淡既咸味,連魚皮都燒得好香脆👍半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥($688)今餐既重頭戲😍,廚師會將龍蝦起肉再煮至半生熟,再將海膽舖係龍蝦肉上面炙燒。龍蝦肉經火炙後外表焦香,裡面爽甜彈牙加上海膽之後,甜上加甜👍,當食完龍蝦肉之後,店員會將龍蝦頭收返廚房煲成龍蝦湯同加飯煮食龍蝦粥。龍蝦湯非常濃郁,仲有淡淡既蝦膏味,配埋白飯做成粥作為成餐既結尾,非常滿足👍👍特大青檸梳打($48)一字記之若:大
大分直送火炙平目魚邊($148)

👍沖繩海葡萄($48)

大阪九条冷茄子($78)

係餐廳既期間限定,咬落爽口而且非常多汁

大阪燒餅($88)

伯方鹽燒鮭魚頭($118)

半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥($688)

特大青檸梳打($48)

一字記之若:大!
1公升有多,而且仲好抵飲,岩哂我呢d水怪😂

2021-09-01 121 浏览
朋友介紹,今日約咗媽咪去九龍城食高質日本野☺簡直服務高質,食物都高質❗係宋皇臺站落行一陣就到啦,好方便☺.侍應超有耐性每枱解釋 Menu上的菜式,而態度非常親切有禮💯充滿歡樂及正能量😂. 🟥芥末牛油果海老餅🥑 $78 🟧Cream cheese混合淡淡的芥末及牛油果,非常軟滑,灑上櫻花蝦仔有脆脆口感,再舀上鹹香克力架一齊食,真係愈食愈上癮😂(餅乾任添架❗我加咗一次) .🟨 日本關東外海參漬 $138🟩以為海參係平時食咁淋 batbat, 可能漬物關係,醃完咬落似八爪魚刺身,煙煙韌韌😆醋酸味非常開胃.🟦火分烏賊肉素麵🦑$138🟪素麵其實係烏賊切成的條狀似麵~~醬汁係柚子的果香酸甜,而烏賊都好鮮甜☺.✨✨!l必食推介✨✨🟫火灸平目魚邊 $148🟫平目魚即係左口魚邊,平時都有食,但咁大條真係未試過~魚油香溢,入口即化😋但有特製清新.⬛ 伊勢海老燒🦞 $688⬜登登登登❗今晚主角🌟係龍蝦二食 1.半熟龍蝦配海膽⏩火槍輕輕燒過龍蝦肉,配以海膽進食。龍蝦肉彈牙爽口非常新鮮,連海膽食勁鮮甜,蝦頭仲有膏添😍 2.龍蝦湯 & 龍蝦粥🍲⏩食完肉,個蝦頭會拎去煲湯。可以選湯或粥,而我叫咗湯粥
🟥芥末牛油果海老餅🥑 $78 🟧
⬛ 伊勢海老燒🦞 $688⬜
登登登登❗今晚主角🌟係龍蝦二食
1.半熟龍蝦配海膽

2.龍蝦湯 & 龍蝦粥🍲
⏩食完肉,個蝦頭會拎去煲湯。可以選湯或粥,而我叫咗湯粥各一。 湯底超濃郁龍蝦味😍唔會太鹹或腥,而係鮮甜。湯會比粥濃味DD,但粥似食泡飯索味又好正😂仲有其他配菜,金菇娃娃菜等吸盡精華,真係不得了♥
唔記得仲有~明太子燒蠔 & 燒雞翼!
又係媽咪食日本野必叫,真心鮮雞味及超 juicy! 讚!
  • 大分直送火炙平目魚邊
  • 芥末牛油果蝦
2021-09-01 1024 浏览
話說今日小弟同女友人黎左參觀宋皇台站。。 其實九龍城呢個地方平時都黎得多.. 好多日常野同買餸都係呢頭做.. 咁今次同女友人參觀完之後就去左覓食.. 平時成日食德昌魚蛋粉, 今次就去左對面既Hamataki.. 呢間日式居酒屋裝橫都唔錯, 室內都幾寬敞.. 野食方面我地叫左半熟吞拿魚,海膽玉子燒,燒秋葵,燒粟米,燒曼魚串,燒菠蘿串,一個忌廉餅,日個冷茄子 同埋招牌半熟龍蝦... 味道方面d燒物燒得好好, 唔乾同keep到好juicy,尤其是個燒曼魚真係好creamy..個半熟吞拿魚肉質都好上盛,個忌廉餅好香濃惹味.. 女友人就對個冷茄子好滿意 因為佢本身都係茄子控黎, 無茄不歡.. 最後食埋為半熟龍蝦.. d龍蝦肉真係好爽口,再撈埋d海膽食真係好greedy..食完再攞埋個龍蝦頭去製龍蝦湯實行一味兩食底玩..最後飲埋杯凍烏龍茶消下濟就飽晒啦
.. 好多日常野同買餸都係呢頭做
.. 咁今次同女友人參觀完之後就去左覓食
.. 呢間日式居酒屋裝橫都唔錯
, 室內都幾寬敞
... 味道方面d燒物燒得好好
, 唔乾同keep到好juicy
,尤其是個燒曼魚真係好creamy
..個半熟吞拿魚肉質都好上盛,個忌廉餅好香濃惹味
.. 女友人就對個冷茄子好滿意
因為佢本身都係茄子控黎, 無茄不歡
.. 最後食埋為半熟龍蝦
.. d龍蝦肉真係好爽口,再撈埋d海膽食真係好greedy
..食完再攞埋個龍蝦頭去製龍蝦湯
實行一味兩食
底玩
..最後飲埋杯凍烏龍茶消下濟就飽晒啦
2021-08-18
  • 半熟吞拿魚
韓式石鍋拌飯就成日聽今次來個日式的☺️.✨醬汁烤雞石鍋飯〰️烤雞好有肉地😆啲汁都好足夠送飯✨明太子三文魚石鍋飯〰️呢個配搭好新鮮 2樣都係我鍾意的 唯一就係無乜汁撈飯有啲ᴅʀʏ 最後用埋烤雞飯啲汁撈😹✨自家製黑蒜拉麵🍜〰️一上枱好滾動 同事話有舊石係入面先會咁 長知識👏🏻夠濃味不錯.餐廳設計成居酒屋的模樣🏮全部都係高枱高櫈 ᴍᴇɴᴜ好多小食串燒選擇 夜晚應該好熱鬧🍺🍢ʟᴜɴᴄʜ人均$100 最愛烤雞飯🧡
韓式石鍋拌飯就成日聽
醬汁烤雞石鍋飯
明太子三文魚石鍋飯
自家製黑蒜拉麵
2021-08-30 106 浏览
朋友最近有大收穫,話要請我食晚飯!今次佢又帶咗我嚟九龍城食好西😋 餐廳分咗兩層,今次我哋坐咗喺相對靜少少嘅上層! 餐廳侍應好熱心將餐牌上嘅食物介紹得好詳細👍🏻三文魚刺身: 好新鮮而且肥美😍芥末牛油果海老餅: 本身唔係太鍾意食芥末味嘅嘢,但係呢個餅真係值得一試!食落有芥末嘅香氣但唔會太嗆鼻, 上面仲有滿滿嘅櫻花蝦同埋蔥花 , 口感creamy配上鬆脆餅乾鹹香又惹味❤️炸一口芝士:熱辣辣外層香脆,入面係軟滑流心嘅香濃芝士餡,鍾意食芝士嘅絕對會愛上😉半熟龍蝦:將龍蝦肉燒至半熟狀態,新鮮彈牙嘅龍蝦肉配埋鮮甜嘅海膽一齊食將鮮味層次更加提升😍食完龍蝦肉之後,淨返嘅殼煮咗龍蝦湯同龍蝦粥,兩款嘅配料差唔多,有濃濃嘅龍蝦味!雖然話係粥但其實係泡飯😋鰻魚串燒:肉質細緻無骨亦都無腥味👍🏻柚子蜜梳打:大大杯好抵飲😆

三文魚刺身: 好新鮮而且肥美😍

炸一口芝士:

鰻魚串燒:
肉質細緻無骨亦都無腥味👍🏻

柚子蜜梳打:
大大杯好抵飲😆

老婆生日,年年要諗食咩都諗爆頭,朋友就話:九龍城大把好野食,以前未有地鐵就話這麼近,但路程就哪麼遠姐,現在有地鐵🚇就真係超方便,仲有疫情攪到無得返家鄉(日本),食日本菜無錯啦!朋友以前食左間日本菜有龍蝦🦞+海膽的菜色,慶祝生日就最好不過!入到店內,都幾有日本特色,以為細細間店,原來有樓上成層的,坐得都寬躺,樓底就矮d,店員介紹我地食龍蝦🦞+海膽,食完仲可以用龍蝦殼煲粥或龍蝦湯,聽落都吸引。龍蝦上場啦,相機先食😂,龍蝦半熟狀態+新鮮海膽,每一口都回味無窮👍🏻👍🏻。再黎點了個鯛刺身,老婆生日梗係要叫d飛機貨試下啦,這個鯛刺身加上清新嘅柚子醬油,真係好好食,食完刺身,魚骨仲可以拎去煲湯添。好,食完刺身,又到龍蝦湯同龍蝦粥上場啦,份量都好大,而且粥同湯的龍蝦味都好重,正☺️,已佢而家依個價錢,有咁多野食,真係唔貴,而且好忙,因為又到魚湯上場啦🤣。不過最緊要老婆生日飯食得滿足👍🏻
  • 手燒白鰻魚
  • 龍蝦+海膽
2021-08-27 68 浏览
中午食Lunch,一入到去坐低,見到唔同枱用左膠片或者屏風間格開,感覺挺不錯=)中午關係,沒有選擇飲酒,而是好好滿足自己的胃😁先來了個:三文魚刺身 $68師傅切得厚身,食落好有滿足感😆第一啖沒有點醬油,肉質鮮嫩,而再試加埋醬油跟山葵,則不會蓋過本身魚香,反而更能提升它味道。之後,黎到既係:伊勢海老燒 $688首先係 半熟龍蝦 配 海膽,先品嚐龍蝦,雖然半熟狀態,但肉質一樣爽口彈牙,略微既調味已經出色,而再配埋海膽一齊食,令它更為鮮味😁之後,龍蝦頭選擇左煲粥,等候緊既時候,我地另一樣既選擇黎左,大阪燒餅 $88風味醬汁配埋大量木魚絲,最愛既口味之一😍但估唔到依到會有埋櫻花蝦,配埋一齊食,口感增色不小=)跟住, 龍蝦粥黎到先試一口,味道香濃,龍蝦粥整體而言,濃濃既滿足感😘香濃之餘,又不會是過咸那種,反而是剛好的。最後,大食既我,再點左個:極辛地獄拉麵 $108配料很多,主要有叉燒,半熟蛋跟餃子((滿足=)沒有要到好辣,而最後出到黎的也剛好,微微既辣,更能帶出食慾😁好得意既係,佢會有塊熱石加埋落湯到,保持湯既溫度,好有心思👍PS:食物不錯之餘,最正既係店員服務好好😋
中午食Lunch,
一入到去坐低,
見到唔同枱用左膠片或者屏風間格開,
感覺挺不錯=)

中午關係,
沒有選擇飲酒,而是好好滿足自己的胃😁
先來了個:
三文魚刺身 $68

師傅切得厚身,食落好有滿足感😆
第一啖沒有點醬油,肉質鮮嫩,
而再試加埋醬油跟山葵,則不會蓋過本身魚香,
反而更能提升它味道。

之後,黎到既係:
伊勢海老燒 $688

首先係 半熟龍蝦 配 海膽,
先品嚐龍蝦,雖然半熟狀態,
但肉質一樣爽口彈牙,略微既調味已經出色,
而再配埋海膽一齊食,

令它更為鮮味😁

之後,龍蝦頭選擇左煲粥,
等候緊既時候,
我地另一樣既選擇黎左,

大阪燒餅 $88

風味醬汁配埋大量木魚絲,
最愛既口味之一😍
但估唔到依到會有埋櫻花蝦,
配埋一齊食,口感增色不小=)

跟住, 龍蝦粥黎到
先試一口,味道香濃,
龍蝦粥整體而言,濃濃既滿足感😘
香濃之餘,又不會是過咸那種,反而是剛好的。

最後,大食既我,
再點左個:

極辛地獄拉麵 $108
配料很多,主要有叉燒,半熟蛋跟餃子((滿足=)
沒有要到好辣,而最後出到黎的也剛好,
微微既辣,更能帶出食慾😁
好得意既係,佢會有塊熱石加埋落湯到,
保持湯既溫度,好有心思👍

PS:食物不錯之餘,最正既係店員服務好好😋

2021-08-26
午餐
  • 伊勢海老燒
  • 大板燒餅
2021-08-25 1005 浏览
女友人近排唔係幾開心,而佢又好鍾意食日本嘢,所以相約佢出嚟食好東西同埋傾吓計。我哋未夠七點就來到,當時唔使等位。但坐低冇幾耐就開始好多人,建議大家都要預約。三文魚刺身$68看見這個三文魚刺身擺盤必定是相機先吃,三文魚厚切,刺身新鮮。大阪燒餅$88上枱嘅時候看見上面嘅木魚飄飄,十分治愈。佢係比出邊嘅大阪燒細分,但係材料都十足。柚子雞串$26淡淡的柚子,中和了雞串嘅油膩感覺。雞肉香脆上邊仲有少少芥末醬,口味清新。鮮蠔土手蠔$238上枱嘅時候見到上面蠔太大隻,滑脫脫。湯底係麵豉湯,配上大量嘅蔬菜,健康美味之選。半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥$688重頭戲當然係依個龍蝦,上網成日見到每個人都食。嚟到感覺上呢個係必點,都見到其實隔離左右都係食緊呢個。半熟龍蝦口感特別,表面有屬龍蝦爽口彈牙嘅感覺,入邊保留左刺身龍蝦嘅鮮味,配埋海膽,加上炙燒,增添風味。龍蝦頭食完嘅時候店員會幫我哋用嚟煲粥,我哋選擇一湯一粥。湯頭超濃郁嘅龍蝦味,感覺湯入邊好似有少少鹹蛋黃嘅感覺。啲粥吸收晒龍蝦嘅鮮味,果然係一個必點嘅食品。店員招待熱心,詳細地講解當日時令嘅食品,食物上枱嘅時候亦都會清楚講出係咩食物。

三文魚刺身$68

大阪燒餅$88

柚子雞串$26

鮮蠔土手蠔$238

半熟龍蝦.海膽.龍蝦粥$688

2021-08-18
2021-08-24 339 浏览
-浜滝🇯🇵自從開左屯馬線 除左方便大西北牛牛去下綠色線 仲可以explore 下九龍城區🏃呢日就畀我搵到呢間日本居酒屋 - 浜滝鋪面同日本當地既居酒屋冇乜分別🇯🇵 內裏既格局係分成上下2層 上層會有少少迫的🐟日本豐洲當日直送特大魚箱 - 間八 ($488)店員推介當日日本直送最新鮮既刺身 亦係叫紅獅魚 係鯛魚中既高級魚 食落既肉質韌中帶有少許的脆感 幾爽口的 而且脂肪比較少 肥而不膩 加埋柚子汁醬油 更加 fresh 同食到個鮮味食完刺身 店員就會將魚頭魚身拎去滾湯 一魚兩食 個湯既份量大到夠4-5個人食 同同行朋友都唔知會咁大 差啲食唔晒🥺 想叫既朋友仔要留意下個份量🥩豚肉花田鍋 ($238)份量十足 賣相都好令有超多黃芽白菜同豚肉圍住湯頭好清甜 而豚肉就可以點特製既蘿蔔醋汁 減輕豚肉既肥膩感 又好味🥰🍢牛豚串燒盛合 ($238)總共係2串五花腩肉 同2串牛肉粒肉汁多 燒得好香口 黑椒調得做得岩岩好 好惹味如果可以再燒得再乾身啲 同香脆就更正🥰🐟手燒白鰻魚 ($128)鰻魚係厚切既 外皮燒得脆脆的肉質係好厚實爽口 亦都好能夠鎖住醬汁 啖啖肉啖啖汁之餘唔會蓋左原本既鮮味💃🦐大阪燒餅 (
浜滝🇯🇵

自從開左屯馬線 除左方便大西北牛牛去下綠色線
仲可以explore 下九龍城區🏃
呢日就畀我搵到呢間日本居酒屋 - 浜滝
鋪面同日本當地既居酒屋冇乜分別🇯🇵
內裏既格局係分成上下2層 上層會有少少迫的

🐟日本豐洲當日直送特大魚箱 - 間八 ($488)
店員推介當日日本直送最新鮮既刺身
食完刺身 店員就會將魚頭魚身拎去滾湯
一魚兩食 個湯既份量大到夠4-5個人食
同同行朋友都唔知會咁大 差啲食唔晒🥺
想叫既朋友仔要留意下個份量

🥩豚肉花田鍋 ($238)
份量十足 賣相都好令
有超多黃芽白菜同豚肉圍住
湯頭好清甜 而豚肉就可以點特製既蘿蔔醋汁
減輕豚肉既肥膩感 又好味🥰

🍢牛豚串燒盛合 ($238)
總共係2串五花腩肉 同2串牛肉粒
肉汁多 燒得好香口
黑椒調得做得岩岩好 好惹味
如果可以再燒得再乾身啲 同香脆就更正🥰

🐟手燒白鰻魚 ($128)
鰻魚係厚切既 外皮燒得脆脆的
肉質係好厚實爽口 亦都好能夠鎖住醬汁
啖啖肉啖啖汁之餘唔會蓋左原本既鮮味💃

🦐大阪燒餅 ($88)
比平時見到既大阪燒餅紅紅的
因為佢呢度係鋪滿左櫻花蝦🦐😍
一放低就已經聞到勁香炒香左既蝦味
食落去口感層次都好豐富
因為有一大堆櫻花蝦同鰹魚碎一齊咬
而燒餅都煎得岩岩好 唔會太濕
第一次食呢個櫻花蝦味大阪燒 幾好味! 必試🤤

🍺特大青檸梳打、特大柚子蜜梳打 ($48)
雖然都係現成既柚子蜜開出黎
但係係出面餐廳有超級大杯(大到絕對夠2個人飲)既野飲黎講真係幾抵飲 就算飲到最尾都仲係有好多柚子皮 食🤣 甜味岩岩好

整體黎講 服務都好唔錯 店員都好有耐心去介紹食物 而且好細心 值得再回頭!

2021-08-19
  • 簡八刺身
  • 手燒白鰻魚
  • 大板燒餅
  • 特大青檸梳打
餐廳:浜滝 (九龍城)地址:九龍城福佬村道59號地下A舖前排去咗九龍城福佬村道嘅北斗食Omakase,得知日本人老闆喺隔離鋪開咗間日式居酒屋——浜淹(讀音:濱龍),經過上次食飯開心嘅回憶,加上見到193最近都有去幫襯過,所以決定搵機會去食嘢🏮呢間居酒屋開咗接近6年,以前主打日式拉麵🍜,依家轉型主打日式料理🍣,而佢哋亦有同叁拾士多合作推出港日特式拉麵,老闆仲時不時返日本搵唔同嘅酒廠🍺,尋覓一啲當地人自家製、香港比較少有嘅sake返嚟比香港人品嚐🍶其實香港有好多日本餐廳同居酒屋🇯🇵,個人認為日本人主理嘅居酒屋,先至能夠整返最正宗嘅日本味道出嚟,而餐廳仲嚴選採用日本優質食材🗾,例如近江牛、葡萄豚等等嘅日本本土美食🤤入到餐廳聽到日文歌,雖然我唔識啲歌,但配合埋餐廳嘅裝修,例如日式擺設🪆、日本酒🍾、鯉魚旗🎏、日文posters等,感覺真係好地道😌,我坐低無耐,店員就開始詳細介紹餐牌同特色食物比我知🧑🏻,而我今日叫嘅四樣嘢入面有三款都有柚子元素,其中包括用咗啤酒杯去裝嘅大大杯凍柚子蜜🍯✝️半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥 $688寫住必試推介緊喺唔可以錯過,原來一個價錢就可以食到三款被譽為高級食材珍品——日本
餐廳:浜滝 (九龍城)
地址:九龍城福佬村道59號地下A舖

其中包括用咗啤酒杯去裝嘅大大杯凍柚子蜜🍯

✝️半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥 $688
寫住必試推介緊喺唔可以錯過,原來一個價錢就可以食到三款被譽為高級食材珍品——日本伊勢海老整嘅菜式。好多人以為海老即喺龍蝦🦞,但實際上喺完全唔同嘅種類,最明顯嘅分別喺睇佢哋有無「剪刀」,伊勢蝦喺無鉗嘅,佢有長長嘅觸鬚,寓意長壽,被日本人示為吉祥嘅食物。
香港人一般叫兩者都喺龍蝦,畢竟個樣真喺有幾分似😂。味道質感方面,主要出產於日本三重縣南部嘅伊勢海老擁有白雪雪而且通透嘅蝦肉,半熟嘅整法可以做到鮮甜彈牙👍,
啖啖海老肉加埋海膽一齊食就顯得更高貴😎。
食完之後,店員會收返個龍蝦頭一開二分別用嚟煲龍蝦粥同龍蝦湯,加上娃娃菜、豆腐、雜菌、蘿蔔絲等配料,
所有精華滲透晒入去湯同飯入面,用熱石鍋裝住,keep住都咁熱辣辣🔥,
份量仲多到兩個人食都得👻

✝️大分烏賊肉素麵 $138
嚟自日本大分,將原隻烏賊嘅烏賊肉整成麵條嘅形狀🦑,放入裝咗冰塊🧊、柚子汁同檸檬汁嘅冷汁入面🍋,就好似平時食嘅冷麵咁,飲一梳梳烏賊肉放入口,食落柔韌有彈性,不過個人就覺得柚子同檸檬味過重,有少少鹹🤏

✝️綾町產葡萄豬可樂餅 $88
嚟自宮崎縣綾町鎮農場,人工飼養嘅葡萄豬以釀製葡萄酒用嘅葡萄皮同種子作為飼料🐖,令豬肉無普通豬嘅腥臊異味,仲標榜有豐富嘅維他命E🤩。葡萄豬有適量嘅活動,脂肪較少,肉質幼嫩多汁,食起嚟爽口唔膩,2014年仲成為日本最受歡迎嘅優質豚肉🐷。
呢到嘅可樂餅喺將薯仔煮腍整成泥狀🥔,揉成圓餅再蘸埋麵粉同蛋汁,最後加上麵包糠油炸,加上香蔥同柚子汁一齊食就夠哂滋味😋
2021-08-24
2021-08-23 58 浏览
九龍城出名多泰國菜,宋王臺站開咗之後就上嚟睇吓🥰🥰點知發現咗一間好特別嘅日式餐廳💕💕環境同服務都值得讚賞😚😚💫伊勢海龍燒🦞$688原隻龍蝦可以分為三食💕第一道菜,半熟龍蝦🦞上鋪上新鮮海膽,加上特製鹽味醬汁,能保留龍蝦嘅鮮味。這道菜氣勢十足,刺身放在龍蝦殼上,整個龍蝦頭放在碟上,一出來極具氣勢❤️❤️第二道菜,把龍蝦頭和殼熬製成龍蝦湯或龍蝦粥。龍蝦湯非常濃郁鮮甜,完全係新鮮製作,不是忌廉系列的龍蝦湯💕龍蝦粥每粒飯吸收了龍蝦湯嘅精華😚配以嫩滑豆腐和蔬菜一起食,非常夾💫手燒白鰻魚$128鰻魚大大件,厚切肥美,燒得熱烘烘🤤🤤餐廳提供刀叉供享用💫葡萄🍇豬串$78葡萄豬串用料上盛,豬肉來自宮崎縣,豬以葡萄酒釀製嘅飼料餵飼,肉質柔軟多汁,脂肪肥而不膩🐷🐷💫菠蘿🍍串$28菠蘿🍍新鮮,燒得微燶,厚切沒有半點渣滓,入口即流出濃香菠蘿🍍汁🙂🙂食左咁多膩的食物,必定要叫黎中和一下💫三文魚刺身🍣$68一共五片新鮮三文魚❤️,非常鮮甜淋身🙂,每片都是厚切,配上新鮮山葵和醬油,提升整體鮮味。📍 浜滝 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下A舖5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

💫伊勢海龍燒🦞
原隻龍蝦可以分為三食💕

💫手燒白鰻魚
鰻魚大大件,厚切肥美,燒得熱烘烘🤤🤤餐廳提供刀叉供享用

💫葡萄🍇豬串

💫菠蘿🍍串

💫三文魚刺身🍣

📍 浜滝 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下A舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-08-23 510 浏览
友人中學嘅時候曾經嚟過依度食印象中味道都OK今日特登舊地重遊 點知係大伏完全唔明點解呢間野可以咁都好評😅嗌咗兩個拉麵一個黑蒜一個鰹湯兩個都無味 只有油同油😮‍💨拉麵應有嘅味佢都冇 非常失望連隻半熟蛋都可以做到個蛋黃都係熟既😅份量都唔算多 擺埋舊熱石入去搞到勁少湯啲店員係幾熱情 但啲嘢食真係唔好食囉食到一半真係想放棄咁既價錢真係唔expect咁差嘅質素😥😥果然回憶嘅味道先係最好食 與食物本身無關😮‍💨😮‍💨
友人中學嘅時候曾經嚟過依度食
印象中味道都OK