餐厅: 活一鮮
资讯:

2019-11-05 295 浏览
今日拍拖拍到來西環, 見到呢間活一鮮唔錯, 一於來試下, 果然有驚喜呀🥰 我地叫左加原板海膽,芒果三文魚天婦羅卷同黑松露海膽蒸蛋。12點幾來到, 但已經有幾台客. 我超鍾意食海膽. 佢見到隔離枱叫左, 個樣都好新鮮, 所以我地都即刻叫返板. 原板海膽-- 嘩, 海膽片片分明, 入口甜美中帶有少少海水味, 鮮甜味係口腔溶化, 好鮮呀, 🤤正呀. 我就係芒果控, 我就緊係叫芒果三文魚天婦羅卷啦. 芒果夠甜,😋三文魚又新鮮, 就算點左豉油成舊飯都唔會散, 真係唔錯呀. 黑松露海膽蒸蛋—呢個我第1次食👉🏻👈🏻,熱辣辣, D蛋又夠滑🥰蒸蛋上面嘅黑松露+海膽😋真係好match👍🏻。

原板海膽

黑松露海膽蒸蛋
原板海膽
黑松露海膽蒸蛋
  • 芒果三文魚天婦羅腐皮卷
1K
2019-11-03 241 浏览
活一鮮响西環係數一數二平靚正日式食肆,星期六當晚例牌大排長龍,但幸好等候25分鐘就安排入座,不過叫冧碼果位姐姐態度就好差,我由始至終都無離開過,亦無聽到佢叫我冧把,因為佢叫得好細聲,所以我有加倍留心,只見佢不停叫熟客仔入去,當我忍唔住入去問我要等幾耐,佢就話啱啱有叫我冧把,仲叫咗幾次,如果唔係阿媽肚餓,我真係會同佢理論......海膽手卷 $30⭐️⭐️⭐️⭐️因為幾抵食所以叫咗個,海膽由面層食到底都仲有,海膽味道濃郁,所以唔需要點太多醬油,而紫菜無比飯氣焗腍,仲非常脆口,推介軟殼蟹手卷 $30⭐️⭐️⭐️軟殼蟹算大隻但無膏,炸完非常油膩食到成手油,失色咗d,幸好紫菜同飯都好味挽回些少分數野菜天婦羅 $58⭐️⭐️⭐️⭐️有秋葵、冬菇、金菇、本菇、矮瓜、南瓜、蕃薯,樣樣都好食又夠熱,炸漿夠薄脆,最正係南瓜同蕃薯,又甜又綿,必點嘅小食蟹籽沙律 $42⭐️⭐️呢個沙律有d失色,因為青瓜無咗層皮,欠缺咗爽脆感同味道,而且沙律醬唔太夠,所以唔夠香鮮壽司 $148⭐️⭐️⭐️⭐️一共有11件壽司加兩件蛋小食,其中有海膽、三文魚子同蟹膏壽司各一件,所以呢個餐真係好抵食仲啱晒有選擇困難症嘅人,所有壽司都食得出好新鮮鮮甜,而且係即叫即

海膽手卷 $30⭐️⭐️⭐️⭐️
軟殼蟹手卷 $30⭐️⭐️⭐️

野菜天婦羅 $58⭐️⭐️⭐️⭐️

蟹籽沙律 $42⭐️⭐️

壽司 $148⭐️⭐️⭐️⭐️
一共有11件壽司加兩件蛋小食,其中有海膽、三文魚子同蟹膏壽司各一件,所以呢個餐真係好抵食仲啱晒有選擇困難症嘅人,所有壽司都食得出好新鮮鮮甜,而且係即叫即做,所以等嘅時間比較耐少少

二人共消費:$309
2019-10-19
2019-10-31 200 浏览
今日約左朋友去西環食野~行過見到呢間日本料理小店,就入去食個dinner。首先嚟個黑松露帶子沙律先~裏面嘅料都好多,唔同蔬菜夾埋一齊色彩繽紛,而且味道幾好,鍾意食沙律嘅你一定要食呢個呀~跟住嚟一個黑松露海膽蒸蛋,望落去已經好吸引我去食喇!因為蒸蛋望落去好滑,而且配上我最鍾意嘅黑松露同埋海膽,簡直係無得輸呀!食落口好香好滑好好味,就好似豆腐花咁滑~再嚟一個厚燒玉子,因為佢夠厚所以咬落去好有口感,個味道甜甜地,好開胃~令到我好想繼續食多幾舊呀!最後嚟個最飽嘅油甘魚紙鍋~油甘魚通常係攞嚟做刺身,不過呢間餐廳用嚟整成熟食,魚好鮮甜,而且配上雜菜一齊煮,令人再三回味呀!整體嚟講,呢間餐廳性價比高,店內環境都幾整潔,食物質素又好,值得再幫襯!

2019-10-29 275 浏览
今日lunch行過活一鮮竟然唔洗等位,咁就唯有對自己好D~小店地方唔算大,但唔算話太逼,咁既價錢唔通仲想要酒店環境咩。同事叫左個刺身飯,板北海道小川海膽過份到一個點,啖啖都係海膽,究竟海膽係主食定飯係主食!? 我都偷食左D海膽,好甜好creamy完全唔腥;我自己就叫左個鰻魚飯, 鰻魚好厚身完全唔係來貨就咁叮熱就上個隻,仲有兩件玉子,都唔錯幾香蛋味,又唔會好乾好硬。另外叫多左兩個小食share -芒果三文魚天婦羅腐皮卷 同 黑松露海膽蒸蛋 腐皮卷幾特別, 腐皮包住三文魚卷幾有創意,加埋入面個D瓜同面既醬,令到成舊野都好清新又幾有層次感,呢個卷物有驚喜!黑松露海膽蒸蛋勁滑, 黑松露同蛋真係最夾既組合,再加埋海膽好creamy好鮮味,令到成件事勁豐富勁香,呢個蛋真心好食!呢間日本野真係私心推介,下次要book位帶朋友黎試下,lunch都咁高質夜晚咪不得了!?"

2019-10-29 205 浏览
"今晚同朋友食生日飯,就佢放工就過左泥西環食日本野,我哋兩個人見餐牌上面樣樣都好吸引,所以最後點左六樣嘢。首先出場係三文魚他他沙律😋,因減肥原固,最近食主菜前都盡量食多啲疏菜打底,呢個沙律真係好啱食,而且佢啲三文魚好新鮮,魚油香加埋蔬菜,超滿足👍。別一個沙律就係朋友點ge黑豚胡麻沙律,由於我本身就麻麻地豚肉🐷,不過這個也不錯,朋友就相當讚賞。壽喜燒牛肉鍋,呢個竹我強烈推介,牛肉肥瘦適中,加入温泉旦及墊底ge韓國粉絲&洋蔥&菇,真係超級好味😋。三色丼,呢個睇賣相已經好有睇頭,我同朋友兩個都好鐘意,我地將所有嘢撈暈泥食,鮮味十足。另外一個櫻花蝦餅,呢個炸得外皮好鬆化,還有那個醬汁把整個蝦餅的味道,一定要記得點呀😙"

2019-10-28
2019-10-28 315 浏览
今日想帶女友食餐好既,朋友介紹西環呢間日本野質素唔錯價錢又相宜,就book左位試下,我地係正最多人既時間去,好彩有book位,都係等左一陣就有得入。睇menu除左正常日本餐廳有既野外,都幾多其他特別野食,我地叫左個北海道生食白粟米,第一次生食生粟米,又幾好食,真係幾清甜又唔覺好怪,細心位係有切開兩半方便夾。芒果三文魚天婦羅腐皮卷,係腐皮代替左紫菜,幾有創意,食落幾香口又有特色,女朋友都好鍾意。我自己叫左個特上活一鮮丼,基本要有既刺身都有,刺身好新鮮,份量好夠,都係百零蚊,幾抵食。再叫多左個黑松露海膽蒸蛋同油甘魚紙鍋,女朋友好鍾意食茶碗蒸,大讚呢個海膽蒸蛋好味,松露份量幾好唔會太搶,都仲食到蛋香,值得食;油甘魚鍋完全唔腥,分量都唔少,蘿蔔好入味,魚都好大件,女朋友好鍾意飲個湯,濃得黎幾清甜。女朋友幾滿意,雖然唔係特別好好坐,但已經嗌住要再黎食多次,西環黎講價值真係好相宜,食物份量同味道都唔錯,朋友冇介紹錯!

2019-10-28 172 浏览
今日要過海做野,但灣仔中環D餐廳又貴又唔好食,所以就搵左遠少少係西環呢間個個都話平靚正既日本野試下。呢間舖頭係大學站附近都幾易搵,不過小店地方點都係細D,通道位係有少少窄但都算可以接受,但原來佢行到最入有得上2樓,位置係鬆動返D,不過個人黎講今日係想食好西唔係想食環境,所以可以接受。呢個”燒松葉蟹蓋”簡直係罪惡既根源,一啖啖蟹膏咁放入口邪惡指數爆哂標,不過佢撈左D蟹肉入去令到成件事一D都唔膩, 啱哂我呢D鍾意食蟹但又懶得剝既人滿足下D蟹癮。另外D串燒都十分唔錯,必叫既 “燒牛脷”一D都唔乾,塊塊都好厚身,又唔會韌到咬唔開,食完都想下次黎試埋其他串燒。有驚喜既係”櫻花蝦餅”,雖然佢其貌不揚,但好有內涵,而且墊底個張紙完全冇油林林,完全唔覺得油膩。值得一提係呢個”火炙三文魚菜包卷”,好似日式生菜包咁,第一次食呢個組合,又出奇地幾好食,D菜剛好中和左三文魚同飯既油膩感,食多幾件都唔覺得悶,幾值得試下。呢間日本野真心好食,質素唔錯重點係價錢好抵食,香港而家都幾難搵到間食完荷包唔赤而唔洗講粗口既日本餐廳,呢間絕對值得收藏!

2019-10-25 204 浏览
「鮮」壽司 – 名副其實, 同個名一樣好鮮呀. 魚生好新鮮,三文魚超級肥美,甜蝦肥大肉厚。, 唔會一夾就散. 男友最鍾意三文魚籽咸香味濃, 佢話魚籽脆卜卜架. 真係想食多幾舊北海道小川海膽 – 海膽色澤金黃橙色, 淨係個賣相已經相當吸引,入口creamy鮮甜柔潤, 絕冇苦味, 真係好正正正正正正, 令人好回味呀柚子面豉燒雞扒 – 有柚子配合,好清甜, 酸酸甜甜好開胃呀. 完全唔覺得肥膩漬物盛合 – 有日本苦瓜,蒜,牛蒡, 我就最鍾意個苦瓜, 唔苦又爽脆, 好清新, 牛蒡漬都好出色。整體食物質素果然不錯, 又夠新鮮, 待應都幾有禮貌又醒目. 期待下次再來😋
「鮮」壽司 – 名副其實, 同個名一樣好鮮呀.

2019-10-25 142 浏览
好想推介呢度嘅晚餐,性價比高!叫咗唔係好多嘢,但都覺得好飽~首先係黑松露帶子沙律,雖然黑松露味唔係好濃,但係沙律菜嘅份量真係唔少,仲有青瓜、番茄等,而且面頭嘅帶子都好飽滿,好新鮮!再嚟嘅係燒牛脷,食落有牛香,油香仲係口腔郎朗下添,最後再encore,食落一啲都唔韌架!北海道小川海膽,一版份量雖然唔係好多,但每舊都好大,一啖食落去會feel到好creamy,唔會腥。仲有日本岩蠔,一啲都無誇張!真係好大隻,而且海水味唔算好重,但又夠鮮甜!雖然環境來講唔算好靚,但以食物同價錢嚟講,絕對好抵食~

雖然環境來講唔算好靚,但以食物同價錢嚟講,絕對好抵食~
2019-10-23 145 浏览
今日收早行過呢間長龍店,見冇咩人即刻同同事走入去試下!我地兩個女仔冇叫到最出名既刺身拼盤驚食唔哂,所以叫左個細既刺身飯, 刺身好新鮮種類又多,重點係見價錢唔貴就叫左個“北海道小川海膽”, 板海膽真係成隻手掌咁大,一大羹放入口又full又creamy既感覺,真係奢侈到爆!望住D刺身係個壽司bar到處理,係咁既小店都有D日本居酒屋feel!另外叫左3個熟食,以為係小食類點知份量都好多下,都幾抵食!今次叫左個普通既厚燒玉子,D蛋都好滑,完全唔係雪到硬哂拎出黎翻熱個D感覺另外兩個燒物都幾唔錯,” 柚子面豉燒雞扒”出奇地juicy,而且個面仲脆脆地, 柚子面豉完全唔係一pat咁係面到勁咸個隻,食得出係有心機燒既!仲有個“網燒牛扒”味道就中規中矩,但肉質一D都唔dry,完全唔係薄過紙又冇味個D牛扒,呢個唔算驚為天人既好食,但當一般小食係絕對合格!
今日收早行過呢間長龍店,見冇咩人即刻同同事走入去試下!

另外叫左3個熟食,以為係小食類點知份量都好多下,都幾抵食!

2019-10-19 278 浏览
今日係西環放工約左一個同事食飯,本來諗住去一間食日本菜嘅餐廳食飯,但係去到門口之後先知嗰日佢地咁啱休息🤦🏻‍♂所以上網搵下睇下有冇其他日本嘢揀,然後發現咗呢一間叫「活一鮮」嘅餐廳係附近,所以決定試下呢間嘢。餐廳大致都整齊乾淨企理,睇完菜單之後叫左「鮮」壽司、厚燒玉子、黑松露帶子沙律、燒牛脷 燒松葉蟹蓋。😋「鮮」壽司有幾種唔同嘅選擇,基本上都新鮮,壽司嘅飯亦唔錯,唔會有太多醋味係飯入面。而嗰個厚燒玉子方面,燒嘅程度恰到好處,個玉子勁厚身,食左之後會keep住陣陣嘅蛋味係口入面,十分正🤣黑松露帶子沙律,聽到黑松露就有一種好高級嘅感覺🤩🤩,估唔到竟然可以係間小店度食到,加咗帶子整嘅沙律,有口感之餘亦都別有一番風味,對我黎講算係新嘗試,價錢黎講都算平民價。😎食左咁多凍嘅嘢食之後,燒牛脷同燒松葉蟹蓋啱啱黎到,本身未試過牛脷,諗住應該會好油膩,但係食落發覺唔油之餘,仲好軟林林,唔可以叫入口即溶但真心好香。而燒松葉蟹蓋,用蟹膏加松葉整成,仲要燒完再食。下次一定會再嚟食。

餐廳大致都整齊乾淨企理,

下次一定會再嚟食。
2019-10-15 294 浏览
Happy Friday想去食好西,聽聞呢間西環小店性價比好高,朝早打去book位都仲book到,可能時間仲早去到唔洗等就即刻入得好少餐廳見到有白粟米刺身食,好清甜又唔多渣,價錢又合理,食得過。特級刺身拼盤應該係間店既招牌菜,見佢出完一盆又一盆,所以都叫左個試下。真係新鮮到一個點,細心位係有埋紫菜比你大啖大啖咁食,呢個價錢食到咁既質素既刺身,唔講真係以為自己係日本!芒果三文魚天婦羅腐皮卷係誠意之作, 本身以為會好膩,但可能芒果中和返三文魚天婦羅既油瞋感,面層既腐皮都好脆身,加埋D蟹子成件事層次好豐富,一口size食下食下又清哂!油甘魚紙鍋個湯鮮甜到兩個人不停爭住飲, 油甘魚大大件完全無欺場,但原本舊蘿蔔先係神來之筆,入味到不得了,鍾意魚湯既真係值得一試!

2019-10-14 245 浏览
同男朋友想食個早飯就去睇戲,行過呢間平時同事話夜晚勁排隊,今日行過可能太早竟然無人,所以決定食下呢間長龍店!我自己就真心推介「油甘魚紙鍋」,可能本身自己鍾意食魚飲魚湯,非常鮮甜而且一D都唔濁,好鍾意佢有D菇,夾埋食就清左D魚油既油膩感,好啱女生口味~男朋友就推介「壽喜燒牛肉鍋」, 牛肉完全唔係平時街食金菇肥牛煲咁又鞋又有雪味,粗身薯粉好Q,索哂D壽喜燒汁好好食!呢個「柚子面豉燒雞扒」都有驚喜, 面豉一般都會死咸又勁濃味,但加左柚子落去反而有種清新既感覺, 而且雞扒燒得一D都唔dry,非常適合當做下酒菜!最後值得一提既係個「特級刺身拼盤」, 刺身真係好新鮮,而且有好多種類,無諗到係呢D小店都食到咁既質素既刺身,值得一讚!食物質素唔錯,選擇都幾多,價錢又相宜,絕對係一間值得回頭高質素小店!

2019-10-02 452 浏览
估唔到呢間小店有咁高質魚生飯🤩入到去好多街坊食,爆哂場!好彩當日唔洗等位!魚生飯選擇多,仲有熟食。————————————————— 三樣都係我的最愛,放哂落一碗飯度簡直係天堂啊刺身非常鮮甜,連好易中伏既蟹膏都好好食,一d都唔腥,仲有鮮味真係好難得!!!食得岀食材係好新鮮!!!!每件魚生都係厚切,非常足料!絕對無將貨就價!!!!呢個價錢仲包麵豉湯同沙律🥗CP值爆燈呀!
估唔到呢間小店有咁高質魚生飯🤩
入到去好多街坊食,爆哂場!
好彩當日唔洗等位!
魚生飯選擇多,仲有熟食。
—————————————————

[三文魚油甘魚蟹膏飯 $85]
三樣都係我的最愛,放哂落一碗飯度簡直係天堂啊
每件魚生都係厚切,非常足料!
絕對無將貨就價!!!!
呢個價錢仲包麵豉湯同沙律🥗CP值爆燈呀!
2019-10-02 325 浏览
剛剛從日本回來,姊妹相約飯局她們一㨂就食日本嘢!心想剛食過真正日本嘢!回來香港食僞日本嘢一定麻麻.不過算了照去!首先入到去是一間仿日的居酒屋!環境設計都幾好!坐下來點食物-餐牌內選擇都多.友人負責發板!先來一個刺身.賣相ok 都切得幾薄!薄切鱆红魚刺身一試-超新鮮又爽口😍😍!唔怪得之友人一開始就勁剔魚生!原來這𥚃魚生出名每天不同時令!俗話不時不食.真的無錯!因為老闆話現在是鱆紅魚的季節所以咁新鮮!隨即上了燒牛肉-燒得火喉剛剛好唔老又入味!清酒煮大蛤-一上枱已經聞到好香酒味飲落仲正-好香sake 味!like like like 😋😋😋😋!櫻花蝦餅好脆-炸漿好薄所以做到外脆.極多櫻花蝦所以好香蝦味.另外不得不提他的生蠔-這是店員推介曰本岩蝝真的好大隻好肥美!因本人不吃食蠔但友人話好新鮮好creamy一口吞下超滑!👍🏻👍🏻👍🏻總括這裡的食物質素超高值得encores 最後見到隔離枱order 清酒好特別好似好正咁!下次來我一定要試!回味之選時日刺身及清酒煮大蛤及櫻花蝦餅!

首先入到去是一間仿日的居酒屋!環境設計都幾好!