2024-02-19
每年年三十都會喺屋企食飯,今年嚟個不一樣嘅團年飯,決定去荃灣打邊爐,之後去埋附近個年宵。由於我睇開嘅一位youtuber介紹呢間做開泰菜嘅餐廳,而家攪火鍋放題,見佢段片D食物質素唔錯😋,所以打電話BOOK左19:45。星期五當晚全場爆滿,本以為BOOK左枱嘅我地,去到先發現,原來接聽電話果位職員無Mark低資料,即係無BOOK到枱😨不過,有一位應該係經理嘅職員Nandom熱心幫忙,我地只係等左個零字就有枱,美中不足係要分兩枱坐😂我地揀左最高等級嘅澳洲M7放題$298成人90分鐘,呢個套餐包一次性嘅海鮮桶,內有龍蝦尾、扇貝、熟蝦、青口、𠝹花魷魚、薯仔、粟米,但唔係按人頭量,因為我地兩枱嘅份量唔一樣之餘,有一枱更無龍蝦尾😂 海鮮係急凍貨,食落無鮮味,全靠個幾好味嘅泰式醬汁。鴛鴦湯底唔駛加錢,我地揀左冬陰功拼椰汁雞,前者唔辣少少酸,後者椰味偏淡。Nandom喺入座前已經問我地第一輪豬牛雞有無咩唔食,我地當然只要牛啦!!😏 所以圖中全部都係牛。我地一致認為M7牛胸腹肉質最好,煮到啱啱熟果陣肉質最嫩滑。帶點少油花嘅牛板鍵雖然明顯鞋少少,不過較有肉味。另外我亦推介佢地嘅蝦滑同墨滑,用料幾足😋。至於
另外我亦推介佢地嘅蝦滑同墨滑,用料幾足😋。至於餃子同丸我就無食到。
小食方面,QR可以落到豬雞串燒、豬頸肉、豬手、魚餅。我最中意嘅係串燒🤤,豬雞都好味,唔鞋唔乾又夠味。
自助區除左有醬料同蔬菜外,仲有少量椰汁糕、兩款小蛋糕、炸薯角、蝦餅、春卷、雞翼、酸辣鳳爪、泰式炒粉絲、木瓜沙律。
炸物有少少炸過龍,食落好乾好𠝹口;煙韌椰汁糕有班蘭同奶茶味,前者班蘭味濃唔算太甜,後者奶茶好香但甜左少少。
飲品方面可以QR點泰式特飲,經典嘅龍眼冰、梳打、奶茶都係免費,不過無得揀甜度,所以一律偏甜。
整體而言,如果同我最愛嘅牛大人比,呢度食物種類較少(無蝦無蜆)、湯底亦較遜色、M7牛胸腹亦不及牛大人嘅牛好味。不過,呢度嘅服務真係好好,特別係職員Nandom快速解決座位問題外,中途亦非常照顧我地兩枱,埋單果陣更主動比左9折我地作補償,令我地倍感興奮。