2024-03-07 100 浏览
🍽️今日同朋友去咗荃灣愉景新城”泰·初夏”食火鍋放題😳我哋揀咗Set B 90分鐘”泰 . 初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋”放題套餐,💰價錢都只係$238/人! 一開始就梗係食咗雞煲🐔先啦, 有唔同辣度可以揀😍 泰式辣味嘅雞煲我都係第一次試,味道幾特別,而雞件都煮得好入味😝呢個餐任食嘅牛板腱同樣唔錯, 🥩牛肉切得夠薄,牛味濃郁,涮幾下就食得🥰餐廳仲有好多火鍋配料同食物:🥩肉類: 精選牛板腱、牛胸爽、🐷西班牙粟飼豚肉片、🐮澳洲250日穀飼卡樂Beef、🐔酒嫩雞件等🥬蔬菜:各式時蔬、菇類、枝竹等🍡丸類: 牛丸、花枝丸、龍蝦丸、魚蛋、貢丸等🍗小食: 泰式串燒、泰式炸雞翼、豬頸肉、炸春卷等🍰甜品: 椰汁西米糕、班蘭千層糕、泰式奶茶千層糕等
🍽️今日同朋友去咗荃灣愉景新城”泰·初夏”食火鍋放題😳我哋揀咗Set B 90分鐘”泰 . 初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題套餐,💰價錢都只係$238/人!

🥬蔬菜:各式時蔬、菇類、枝竹等
🍡丸類: 牛丸、花枝丸、龍蝦丸、魚蛋、貢丸等
🍗小食: 泰式串燒、泰式炸雞翼、豬頸肉、炸春卷等
🍰甜品: 椰汁西米糕、班蘭千層糕、泰式奶茶千層糕等

泰·初夏 (荃灣)荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖🫶🏻愉景新城新開嘅泰式餐廳🍴!!90分鐘火鍋放題雞煲& 牛板腱套餐😻 🔥🔥🔥💥💥💥238/person 💥💥💥今次呢間餐廳好有特色,因為佢放題嘅食物都好高水準,有自助嘅香茅茶飲、仲有好多泰式椰子糕點,有椰子味芒果味黑芝麻味等,仲有少量炸物,仲有自助bar 拎到菇菌類、蔬菜類同埋肉丸, 款式林林總總、包羅萬有😜未見到主食時,我已經留意到佢雪櫃有雪條同埋雪糕食,而且仲要係高質嘅韓國同埋日本牌子嘅雪糕😍😍今次套餐入邊有雞煲,其實佢係額外上嘅本身已經熟咗唔需要放落火鍋入邊食,佢嗰啲雞好夠味份量又好多,兩個人都未必食得晒🤣因為打邊爐都已經有好豐富嘅豐富嘅肉食嘅,而且仲可以用QR code自助落單,無任添飲飲品同埋串燒豬手等等🥹🥹 間餐廳好佛心!嘢飲都大大杯款式又有好多仲可以喺QR code揀要少甜少冰,好細心! 佢嘅牛肉好新鮮,豬肉都一樣脂肪同肉都好分明,唔會好肥,鴛鴦嘅湯底,可以揀有辣/ 唔辣,老少咸宜🌝我哋揀咗椰子雞同埋冬陰功湯底,冬陰功湯仔仲可以揀辣嘅程度!🔥 總有一款啱你心水🌾 餐廳環境好闊落,亦都有卡位坐近窗邊
泰·初夏 (荃灣)
荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖

🫶🏻愉景新城新開嘅泰式餐廳🍴!!
90分鐘火鍋放題雞煲& 牛板腱套餐😻 🔥🔥🔥
💥💥💥238/person 💥💥💥

餐廳環境好闊落,亦都有卡位坐近窗邊,而且佢仲可以幫朋友慶祝生日🎂如果你預先book咗嘅時候同餐廳要求佢仲會即時喺你哋切蛋糕嗰陣播生日歌🍄 好有氣氛㗎!然後所有適合一齊拍手祝福朋友🤣 (只要你朋友唔尷尬🤭😆)

呢間餐廳晚市同午市都做到放題, 平時喺附近返工嘅朋友lunch time都可以嚟快速打個邊爐😍食飽飽再上班💼 !

#荃灣美食#荃灣打卡#荃灣泰國菜#泰初夏#泰國菜#香港泰國菜#hkfoodie#hkfoodblogger

平時打邊爐食港式火鍋或者台式火鍋食得多最近荃灣新開嘅泰式火鍋🇹🇭咁新鮮嘅主題一於去試吓先~晚市嘅泰式火鍋限時90/120分鐘可以揀兩款湯底,有冬陰功、沙嗲、椰子雞、泰式清湯等我哋揀咗沙嗲同椰子雞湯底湯底用料十足,椰子雞加入香茅同酸菜味道好似飲緊泰式椰子雞湯咁,幾特別👍🏻SetB 係牛板腱火鍋放題+ 泰.初夏之雞煲除咗有牛板腱、牛胸爽、澳洲卡樂Beef ,酒嫩雞件、豚肉片等任食之外仲有雞煲🤤👍🏻雞煲預先整熱,可打住邊爐食雞煲,一次過滿足兩個願望牛板腱高質☺️入口嫩滑富濃郁牛味,雪花紋路平均,可encore追加~卡樂Beef 係肥牛片,半肥瘦比例剛好泰式火鍋除咗有肉類、墨魚滑、蝦滑、餃子金邊粉、丸類等仲有泰式串燒、泰式豬手、豬頸肉、魚餅等小食各款小食質素中上,特別豬頸肉爽口多汁雞肉串配沙爹醬,好滋味啊~除咗港式飲品之外,仲有多款泰式飲品其中一定要叫泰式奶茶,味道正宗!最後梗係要留肚食泰式甜品多款甜品輪流供應,最受歡迎嘅有椰汁西米糕仲有班蘭千層糕同泰式奶茶千層糕雪糕大部份都係MIJ , 覺得抹茶雪糕🍵幾好味!
平時打邊爐食港式火鍋或者台式火鍋食得多
最近荃灣新開嘅泰式火鍋🇹🇭咁新鮮嘅主題
一於去試吓先~

晚市嘅泰式火鍋限時90/120分鐘

可以揀兩款湯底,有冬陰功、沙嗲、椰子雞、泰式清湯等
我哋揀咗沙嗲同椰子雞湯底
湯底用料十足,椰子雞加入香茅同酸菜
味道好似飲緊泰式椰子雞湯咁,幾特別👍🏻

SetB 係牛板腱火鍋放題+ 泰.初夏之雞煲

卡樂Beef 係肥牛片,半肥瘦比例剛好

泰式火鍋除咗有肉類、墨魚滑、蝦滑、餃子金邊粉、丸類等

仲有泰式串燒、泰式豬手、豬頸肉、魚餅等小食
各款小食質素中上,特別豬頸肉爽口多汁
雞肉串配沙爹醬,好滋味啊~

除咗港式飲品之外,仲有多款泰式飲品
其中一定要叫泰式奶茶,味道正宗!

最後梗係要留肚食泰式甜品

多款甜品輪流供應,最受歡迎嘅有椰汁西米糕
仲有班蘭千層糕同泰式奶茶千層糕
雪糕大部份都係MIJ , 覺得抹茶雪糕🍵幾好味!

[ 泰·初夏 ]最近係網上留意到荃灣愉景新城新開咗呢間泰式🇹🇭餐廳,晚市5:30 - 9:00pm火鍋🍲放題套餐有得任食泰式火鍋、任食泰式料理同埋任飲泰式飲品,聽落幾吸引一於去食吓🤣。 ✿ Set B 泰.初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題$238 (90分鐘) / $278 (120分鐘)泰式沙律🇹🇭🥗可以任食泰式無骨鳳爪、泰式木瓜沙律以及泰式粉絲沙律。個人最中意泰式無骨鳳爪,口感爽脆帶酸辣作為前菜好開胃🤤。泰式小食/熟食🇹🇭🍢有泰式串燒(有豬牛雞)、燒豬頸肉、泰式豬手、炸魚餅、泰式雞卷等,小食整體質素不錯,而且可以任食值得一讚👍。雞煲(小辣/中辣/大辣/唔辣) 🇹🇭🐔🥘泰式辣汁風味雞煲,口味獨特,雞件都幾掛汁夠惹味。已煮熟上枱就即刻有得食,咁就可以同步食埋泰式火鍋。火鍋湯底🇹🇭🍲有得揀鴛鴦湯底。湯底口味有辣有唔辣,有冬陰公湯底、沙嗲湯底、椰汁雞湯底、泰式清湯底以及芫茜皮蛋湯底。冬陰公湯底:泰式經典酸辣湯,有香茅、檸檬葉等香料,酸甜帶點微辣,加火鍋料配都幾吸味;泰式清湯底:唔辣,清清地最啱烚菜食。火鍋肉類🥩任食牛板腱、澳洲穀飼牛、牛胸爽、西班牙豚肉片、酒嫩雞件等,同冬陰公湯底都幾夾😍。火鍋配
[ 泰·初夏 ]

✿ Set B 泰.初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題
$238 (90分鐘) / $278 (120分鐘)

泰式沙律🇹🇭🥗

泰式小食/熟食🇹🇭🍢

雞煲(小辣/中辣/大辣/唔辣) 🇹🇭🐔🥘

火鍋湯底🇹🇭🍲

火鍋肉類🥩

火鍋配料🥟🥬🍜
任食墨魚滑、蝦滑、餃子、丸類、蔬菜等。更有金邊粉,可以自製冬陰公湯底金邊粉🤤。

飲品🇹🇭🍹
任飲十多款即沖泰式飲品,有熱有凍,有泰式奶茶、龍眼冰、榴槤雪香、水果梳打等,而且飲品可要求少冰少甜等個人化口味👍。

甜品🇹🇭🍮
任食西米糕、芒果大菜糕等。

總結🫦
餐廳裝修設計柔和,適合2人甚至10人聚餐。有得任食泰式料理、泰式火鍋,任飲泰式飲品,性價比夠高💰👍。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
泰·初夏
地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
電話:2623 0075
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2024-03-05 111 浏览
今日同囡囡放完電,順便係愉景新城食埋飯,經過見到「泰·初夏」有泰式火鍋,幾特別,未食過,我地就入去食晚餐。餐廳主打泰式火鍋,有3款套餐選擇,Set A只係有火鍋,Set B 有雞煲+火鍋,而Set C 就有海鮮桶+火鍋,我地點了Set B雞煲+牛板腱火鍋放題。雞煲有辣有唔辣,用冬陰公醬調製,雞件大件,雞件唔會有好多碎骨,而且份量都好多,雞件好入味,夠嫩滑,味道惹味。泰式湯底有5款選擇,我地點了冬陰公湯底和泰式清湯底鴛鴦鍋。泰式清湯底好清甜,第一次用冬陰公湯底打邊爐,味道又不算太辣。肉類有精選牛板腱、澳洲250日穀飼卡樂Beef 、西班牙粟心豚肉片,酒嫩雞件,牛胸爽,牛肉厚薄適中,牛肉質素都唔錯。牛胸爽其他餐廳比較少有,以到仲可以任食。自助吧有火鍋配料、火鍋醬料、泰式沙律、炸物小食、泰式甜品,好多選擇。最正就係泰式甜品,有我至愛的椰汁西米糕。除了自助吧,QR亦可以落單,有泰式串燒、小食、火鍋配料、泰式飲品可以選擇,最後食埋雪糕,飽到上心口。

2024-03-04 105 浏览
平時食得多台式火鍋,冇食過泰式火鍋,今日我地去左「泰·初夏」食泰式火鍋。餐牌有3款套餐選擇,我地點了Set B 泰·初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題。雞煲可以選擇辣和唔辣,用冬陰公醬汁,每件雞都索晒冬陰公醬汁,好惹味。湯底有5款選擇,最正鴛鴦鍋不用加錢,我地點了冬陰公湯底和泰式清湯底,冬陰公湯底好似似飲緊冬陰公湯,好濃郁,不會太辣而泰式湯式味道清淡,唔食辣既朋友岩晒。肉類有三款,精選牛板腱、澳洲250日穀飼卡樂Beef 、西班牙粟心豚肉片,其中精選牛板腱油花均勻,牛味濃郁,滾一滾就食得,另外仲有好小餐廳會有的牛胸爽。自助吧有多款火鍋配料、泰式沙律、炸物、泰式甜品、香茅茶可以選擇。除了自助吧,亦可以QR落單,有泰式串燒、小食、泰式飲品,最正就係泰式串燒任食,仲要大大串,食多幾串都抵返晒。

呢間位於荃灣新開嘅泰國餐廳有泰廚坐鎮👨🏻‍🍳提供各式各樣火鍋, 小炒同粉麵飯 今日就試左火鍋定食✨性價比超高 食物有水準 店員態度都好好 難怪平日中午都滿晒人👍🏻.➿午市60分鐘定量火鍋➿定量火鍋包左多款泰式前菜, 火鍋配料, 飲品同甜品任飲任食👅.📌酒嫩雞肉套餐(200g) $92雞肉超嫩滑 調味剛好 不過可能湯底較濃 所以雞件食落冇咩酒味🐓🥃.📌西班牙栗飼豬梅片套餐(150g) $92豬梅片好瘦但唔鞋口 豬味唔算好濃 但冇豬騷味🐽.➿火鍋湯底➿1️⃣冬陰功湯-味道香濃 唔會太酸太辣 調味啱啱好 推薦 🌶️2️⃣椰汁雞湯-帶微微椰子甜味 雞味就唔太出 偏淡口 🥥🐔.➿自助區➿1️⃣木瓜沙律偏辣 木瓜絲好爽脆🥗2️⃣粉絲沙律入面仲有肉碎同芫茜 食落酸酸地 好開胃🍜3️⃣泰式炸雞翼外皮唔厚 雖然唔太熱同脆 但肉質好嫩🍗4️⃣泰式雞卷味道似雞肉丸加蔬菜粒咁🍡5️⃣炸春卷偏淋 入面包住紅蘿蔔同椰菜絲 味道清爽🫔6️⃣炸蕃薯條香甜脆口🍠7️⃣提拉米蘇蛋糕唔甜膩 cream幼滑帶微苦 海綿蛋糕層平衡番整體口感味道☕️8️⃣雲石芝士餅鹹香帶微甜 比紐約芝士蛋糕軟身 配曲奇餅底 很不錯🧀9️⃣椰青肉大菜糕味道有啲怪 似食緊鹼液🥥🔟芒果大菜糕好爽彈

➿午市60分鐘定量火鍋

📌酒嫩雞肉套餐(200g) $92
酒嫩雞肉套餐(200g)

📌西班牙栗飼豬梅片套餐(150g) $92
豬梅片好瘦但唔鞋口 豬味唔算好濃 但冇豬騷味🐽
西班牙栗飼豬梅片套餐(150g)

火鍋湯底➿

2️⃣椰島雪香似椰奶 面頭加咗啲麥皮 豐富左口感🥥🌾
3️⃣香茅茶偏甜 香茅味唔出🌿
飲品
火鍋配料
酒嫩雞肉套餐(200g)
西班牙栗飼豬梅片套餐(150g)
火鍋湯底
飲品
【泰.初夏】火鍋放題套餐这几天天气突然转冷,就与家人一起相约去食火鍋放題套餐,位于香港荃湾愉景新城2楼【泰 初夏】火鍋放題套餐早已声名在外,价钱公道,坊间口啤很好,位子近期经常被客人提前预订,放題套餐主要有三种://A套餐:澳洲250 日穀飼卡樂Beef 90分鐘成人$178/長者$138/小$98//B套餐:雞煲+牛板腱火鍋 90分鐘 成人$238/長者$188/小$148 //C套餐:Thai 海鮮桶+澳洲M7 90分鐘 成人$298/長者$268/小$228//您可自選喜爱的湯底,包括: 冬陰功湯底、沙嗲湯底、椰汁雞 湯底、泰式 清湯底……//放題菜品非常有实力的,很多都是主厨团队研发原创。每日食材新鲜到店,还有秘制的沾酱等灵魂酱料加持,打造专注于火鍋放題套餐的纯粹享受。
【泰.初夏】火鍋放題套餐
放題套餐主要有三种:

//B套餐:雞煲+牛板腱火鍋 90分鐘
成人$238/長者$188/小$148
//C套餐:Thai 海鮮桶+澳洲M7 90分鐘
成人$298/長者$268/小$228
//您可自選喜爱的湯底,包括:
冬陰功湯底、沙嗲湯底、椰汁雞 湯底、泰式 清湯底……
2024-02-29 132 浏览
泰式火鍋放題呢期最紅🔥,估唔到愉景新城呢度都開咗間~套餐有3個選擇,穩陣啲我哋就揀咗Set B 雞煲+牛板腱~雞煲可以揀辣度🌶️所以唔食辣嘅朋友都唔驚👍🏻出面任拎嘅甜品🍮同配料選擇雖然唔算好多~但都算應有盡有👍🏻各類丸、時蔬、炸物、雪條、糕點⋯另外,仲有其他食物係可以用QR code落單~呢一類配料雖然唔係主菜,但個人覺得質素唔錯,絕對冇揸流攤👍🏻👍🏻今次湯底我哋揀咗冬陰功同埋椰汁雞湯~佢哋有樣好鴛鴦湯底唔使加錢👍🏻冬陰功唔會好辣,而椰汁雞湯就會帶返少少酸,兩款都好味😋而另外雞煲,估唔到原來係冬陰功醬汁雞煲~既然係酸辣口味,早知叫辣啲都得😜至於肉類方面,牛肉有三款,分別係(牛板腱/卡樂Beef/ 牛胸爽)牛板腱彈牙濃肉香,卡樂Beef則細塊啲但又再爽口啲🐮🐮唔食牛嘅朋友,佢地嘅豚肉片同酒嫩雞件都一樣好味~豚肉片一啲都唔嚡口,有肉味亦都彈牙~至於嫩雞件,就算經過湯底嘅洗禮,仲有微微嘅酒香滲出嚟,亦都夠嫩滑~而佢哋最有特色就係佢哋飲品方面🍸唔係是但嘅罐裝飲料,而係一杯杯嘅泰式特飲~如果所有特飲你都啱飲嘅話,可以落單叫「飲品盲盒」~隨機抽一款俾你,今次就俾咗青檸梳打我🤩另外,香茅茶係自己任斟,
泰式火鍋放題呢期最紅🔥,估唔到愉景新城呢度都開咗間~
套餐有3個選擇,穩陣啲我哋就揀咗Set B 雞煲+牛板腱~
雞煲可以揀辣度🌶️所以唔食辣嘅朋友都唔驚👍🏻

出面任拎嘅甜品🍮同配料選擇雖然唔算好多~
但都算應有盡有👍🏻各類丸、時蔬、炸物、雪條、糕點⋯
另外,仲有其他食物係可以用QR code落單~

今次湯底我哋揀咗冬陰功同埋椰汁雞湯~
佢哋有樣好鴛鴦湯底唔使加錢👍🏻
冬陰功唔會好辣,而椰汁雞湯就會帶返少少酸,兩款都好味😋
而另外雞煲,估唔到原來係冬陰功醬汁雞煲
既然係酸辣口味,早知叫辣啲都得😜
牛板腱彈牙濃肉香,卡樂Beef則細塊啲但又再爽口啲🐮🐮
唔食牛嘅朋友,佢地嘅豚肉片同酒嫩雞件都一樣好味~
豚肉片一啲都唔嚡口,有肉味亦都彈牙~

而佢哋最有特色就係佢哋飲品方面🍸
唔係是但嘅罐裝飲料,而係一杯杯嘅泰式特飲~
如果所有特飲你都啱飲嘅話,可以落單叫「飲品盲盒」~
隨機抽一款俾你,今次就俾咗青檸梳打我🤩
另外,香茅茶係自己任斟,微甜帶幾份清新~
配埋一餐泰式火鍋絕對合拍~
2024-02-29 99 浏览
身為荃灣人嘅我發現愉景新城開咗間新嘅泰式火鍋 - 泰·初夏 ,梗係要去試吓啦😋,餐廳環境寬敞🔥泰式火鍋60分鐘午市套餐:🔹酒嫩雞肉套餐 200g - $92🔹西班牙栗飼豬梅片套餐150g - $92🔹澳洲250日穀飼卡樂Beef 套餐150g - $108🔹精選牛板腱套餐150g - $118🔹澳洲M7牛胸腹套餐150g - $158多款湯底可以選擇;包括冬陰功湯、沙嗲湯、椰汁雞湯、泰式清湯、芫荽皮蛋湯 🔸選擇鴛鴦湯底:冬陰功湯 + 泰式清湯今次我揀咗以下呢兩款:🔸精選牛板腱套餐 $118牛板腱帶有較少油脂,但肉味濃郁,輕輕淥10秒,便食得,有咬口🔸澳洲M7牛胸腹套餐$158澳洲 M7肥瘦分明,大理石紋里清晰可見,肉質結實並帶有豐富油花,火鍋淥幾秒牛肉的肉質會更加細嫩,肉汁和油花更混合,讓牛肉變得甜而多汁,回味悠長🔸超過30款火鍋配料除咗牛肉外,客人可到自助區選擇其他食物,包括肉丸、蔬菜、響鈴、脆魚皮、豆卜、水魷、粟米🌽)🔸泰式沙律前菜🔸泰式小食 (薯角、泰式春卷、炸雞翼)🔸泰式串燒 (牛、豬、雞)🔸甜品任飲任食🔸多達15款特色飲品 (龍眼冰、泰式奶茶、榴槤雪香、椰島雪香🧉、菠蘿梳打

🔥泰式火鍋60分鐘午市套餐:

🔸精選牛板腱套餐 $118
🔸澳洲M7牛胸腹套餐$158

🔸超過30款火鍋配料
🔸泰式沙律前菜
🔸泰式小食 (薯角、泰式春卷、炸雞翼)
🔸泰式串燒 (牛、豬、雞)
🔸甜品任飲任食
🔸多達15款特色飲品 (龍眼冰、泰式奶茶、榴槤雪香、椰島雪香🧉、菠蘿梳打…)

2024-02-24
2024-02-27 181 浏览
荃灣咁多餐廳,去邊度食好呢? 網上見到介紹「泰·初夏」,主打泰式火鍋放題及泰式料理,加上是新開餐廳,就決定去潮聖一下。 餐廳內部裝修簡約,以白色為主調,簡潔明亮。 午市有60分鐘定量火鍋,任食任飲。食物種類包括:泰式小食,沙律,火鍋配料,甜品、飲品…等等。自選湯底亦有五款可選擇,包括:冬陰功湯底、沙嗲湯底、椰汁雞湯底、泰式清湯底、芫荽皮蛋湯底,總有一款啱心水! 😋是日選擇:湯底:冬陰功湯底🍽辣味與酸味結合,味道可刺激味蕾。湯底:泰式清湯底🍽湯底清澈,清淡。不喜歡辣嘅朋友,都唔使擔心。1️⃣酒嫰雞肉套餐 🍽雞肉嫩滑,帶點油脂,而且酒香濃郁。 2️⃣澳洲M7牛胸腹套餐 🍽油脂分佈均衡,牛肉味較濃,入口有韌性。
荃灣咁多餐廳,去邊度食好呢?
餐廳內部裝修簡約,以白色為主調,簡潔明亮。

😋是日選擇:
湯底:冬陰功湯底
🍽辣味與酸味結合,味道可刺激味蕾。
湯底:泰式清湯底
🍽湯底清澈,清淡。不喜歡辣嘅朋友,都唔使擔心。

1️⃣酒嫰雞肉套餐
🍽雞肉嫩滑,帶點油脂,而且酒香濃郁。
2️⃣澳洲M7牛胸腹套餐
🍽油脂分佈均衡,牛肉味較濃,入口有韌性。
2024-02-25
午餐
2024-02-27 105 浏览
我哋叫咗打邊爐&雞煲的套餐雞煲:不是普通的雞煲啊,是泰式辣汁風味的雞煲,好惹味~湯底:椰汁雞湯🥘湯底濃郁,椰汁雞湯帶著清新的酸味,令人胃口大開肉類:牛板腱👍🏻 肉類新鮮嫩滑,每一片都食到鮮味,完全沒有雪藏味餐廳的共享區有許多泰式小吃,像是泰式鳳爪和椰汁糕🍥 泰式鳳爪外皮酥脆,內裡多汁,椰汁糕則帶有椰子的香甜味道另外,他們的雪糕選擇也非常豐富,無論是日本還是韓國的口味,都非常順滑可口不得不提餐廳提供的份量屬於細細份,讓我們可以品嚐更多菜式,我頗喜歡👍🏻
我哋叫咗打邊爐&雞煲的套餐

雞煲:不是普通的雞煲啊,是泰式辣汁風味的雞煲,好惹味~

在愉景新城上烘焙班,就順便在樓上吃新開張火鍋店,第一次嚐試以泰式為主題的火鍋半放題。🚇交通:乘60M巴士可在愉景新城站下車,或近荃灣站A出口,在大家樂對面、牛奶冰室旁邊。🏠環境:以淺白為主題,近門口是自助區,設有香茅茶和熱水、蔬菜🥬區、前菜、小食和甜品區,座位安排寬鬆,有落地玻璃窗卡座、靠牆的二人卡座、中庭設有少許植物作裝飾,整體清新自然。🤵🏻服務:人手下單,入座前先選定火鍋或套餐,再選火鍋湯底,不收取加一。🍽️午市:可以選擇60分鐘定量火鍋或普通套餐。湯底有五款,我們都點了泰式風味。🥩精選牛板腱套餐🍲 $118冬陰公湯底,味道濃郁而帶點辣,🥩牛板腱少脂肪,肉質較細嫩,切得薄身,入口有濃郁牛味,個人喜歡牛板腱多於牛胸腹肉。🥩澳洲M7牛胸腹套餐🍲 $158泰式清湯底,有淡淡的芫茜味道,🥩牛胸腹四分之一是脂肪,比牛板腱厚一點,帶點筋,較爽滑,也有牛味。🍵香茅茶:標示對身體有很多功效,入口有淡淡香茅味,味道較甜。🥗前菜和🫔小食:有木瓜沙律🥗、泰式粉絲、泰式無骨鳳爪,很清新開胃,也有炸魚餅、炸雞翼🍗、炸芋泥球等,都炸得卜卜脆。🍰甜品:椰汁西米糕,掌心大小,甜度很平衡,添加了清甜粟米🌽來豐富口感。
在愉景新城上烘焙班,就順便在樓上吃新開張火鍋店,第一次嚐試以泰式為主題的火鍋放題
🏠環境:以淺白為主題,
近門口是自助區,
設有香茅茶和熱水、
蔬菜🥬區
前菜、小食和甜品區,座位安排寬鬆,
有落地玻璃窗卡座
靠牆的二人卡座、
中庭設有少許植物作裝飾
整體清新自然。
🥩精選牛板腱套餐🍲 $118
冬陰公湯底,味道濃郁而帶點辣,
🥩牛板腱少脂肪,
🥩澳洲M7牛胸腹套餐🍲 $158
泰式清湯底,有淡淡的芫茜味道,
🥩牛胸腹四分之一是脂肪,
比牛板腱厚一點,帶點筋,較爽滑,也有牛味。
🥗前菜和🫔小食:有木瓜沙律🥗、泰式粉絲、
泰式無骨鳳爪,很清新開胃,
也有炸魚餅、
炸雞翼🍗、炸芋泥球等,都炸得卜卜脆。
也有雪糕供應,朋友說士多啤梨雪條很好吃😋!
2024-02-26
2024-02-19 346 浏览
每年年三十都會喺屋企食飯,今年嚟個不一樣嘅團年飯,決定去荃灣打邊爐,之後去埋附近個年宵。由於我睇開嘅一位youtuber介紹呢間做開泰菜嘅餐廳,而家攪火鍋放題,見佢段片D食物質素唔錯😋,所以打電話BOOK左19:45。星期五當晚全場爆滿,本以為BOOK左枱嘅我地,去到先發現,原來接聽電話果位職員無Mark低資料,即係無BOOK到枱😨不過,有一位應該係經理嘅職員Nandom熱心幫忙,我地只係等左個零字就有枱,美中不足係要分兩枱坐😂我地揀左最高等級嘅澳洲M7放題$298成人90分鐘,呢個套餐包一次性嘅海鮮桶,內有龍蝦尾、扇貝、熟蝦、青口、𠝹花魷魚、薯仔、粟米,但唔係按人頭量,因為我地兩枱嘅份量唔一樣之餘,有一枱更無龍蝦尾😂 海鮮係急凍貨,食落無鮮味,全靠個幾好味嘅泰式醬汁。鴛鴦湯底唔駛加錢,我地揀左冬陰功拼椰汁雞,前者唔辣少少酸,後者椰味偏淡。Nandom喺入座前已經問我地第一輪豬牛雞有無咩唔食,我地當然只要牛啦!!😏 所以圖中全部都係牛。我地一致認為M7牛胸腹肉質最好,煮到啱啱熟果陣肉質最嫩滑。帶點少油花嘅牛板鍵雖然明顯鞋少少,不過較有肉味。另外我亦推介佢地嘅蝦滑同墨滑,用料幾足😋。至於

另外我亦推介佢地嘅蝦滑同墨滑,用料幾足😋。至於餃子同丸我就無食到。

小食方面,QR可以落到豬雞串燒、豬頸肉、豬手、魚餅。我最中意嘅係串燒🤤,豬雞都好味,唔鞋唔乾又夠味。

自助區除左有醬料同蔬菜外,仲有少量椰汁糕、兩款小蛋糕、炸薯角、蝦餅、春卷、雞翼、酸辣鳳爪、泰式炒粉絲、木瓜沙律。
炸物有少少炸過龍,食落好乾好𠝹口;煙韌椰汁糕有班蘭同奶茶味,前者班蘭味濃唔算太甜,後者奶茶好香但甜左少少。

飲品方面可以QR點泰式特飲,經典嘅龍眼冰、梳打、奶茶都係免費,不過無得揀甜度,所以一律偏甜。

整體而言,如果同我最愛嘅牛大人比,呢度食物種類較少(無蝦無蜆)、湯底亦較遜色、M7牛胸腹亦不及牛大人嘅牛好味。不過,呢度嘅服務真係好好
,特別係職員Nandom快速解決座位問題外,中途亦非常照顧我地兩枱,埋單果陣更主動比左9折我地作補償,令我地倍感興奮
2024-02-09
庆祝纪念
团年饭
2024-02-17 579 浏览
等候時間長 ,不跟waiting 入坐,入坐混亂,其間而有不少客戶即場取消booking , 選擇款式少 ,第二輪,已經很多食物都沒有 ,要叫店員更換先再重新,店舖贈送雪糕,隨心贈送, 食平價餐,仲可以贈送貴價餐的海鮮同肉 ,食貴價餐,相反連贈品都沒有!飲品遲遲唔來,連可樂/雪碧,都要三吹先有,椰島雪香只是椰漿加冰(不甜)泰奶 ,太水(不甜)味道未如理想,唔知係咪唔夠人手出餐。熟食不多。見仁見智。打火鍋要着多件衣服因為冷氣很大。所以本人覺得下次應該係不需要食set C/120 分鐘,因為食物種類未能滿足本人的120 分鐘 !
2024-02-17