餐厅: 泰金鍋
资讯:

2022-05-05 69 浏览
除左有好多食材比你自己攞之外仲有個超大超多格嘅飲品櫃可樂有紅有白 雪碧芬達 檸檬汽水等等🧃 隔離都有啲茶 無糖茶同埋啤酒🍺辣妹當然叫泰式麻辣鍋🌶️ 有超多香料 辣椒乾同埋泡椒🔥味道麻麻辣辣 同所有我地拎嘅食材都幾夾🍜除左有常見嘅肉類都試左佢地嘅串燒 亦系我平時嘅泰菜必點🇹🇭 分別叫牛同雞上面淋滿沙爹醬汁 質地濃稠順滑 有啲花生粒粒顏色偏泥黃味道都好濃郁🥜兩款肉都燒到焦焦地肉質又唔會好乾 都保持到啲肉質🔥仲叫左兩盤牛肉同一碟海鮮食完呢餐都真系飽到上心口 好滿足啊👍
除左有好多食材比你自己攞之外仲有個超大超多格嘅飲品櫃

兩款肉都燒到焦焦地肉質又唔會好乾 都保持到啲肉質🔥

仲叫左兩盤牛肉同一碟海鮮

食完呢餐都真系飽到上心口 好滿足啊👍
2022-05-05 57 浏览
香港人食出前一丁合味道 日本人食烏冬 韓國人食年糕拉麵泰國人就食泰式MAMA麵 呢度都有唔同嘅味道🇹🇭旁邊仲有一大盤泰式烤魚 好啱想淺嚐嘅朋友滿足下🐟配料同樣有好多選擇 好隨意都攞左成盤蛋餃 蟹柳棒 魷魚翼 原隻八爪魚仔 特級鳳尾蝦 泰式篤篤扎肉等等等等🥢呢度款式都比較特別 係出面任食火鍋放題比較少見👍好難忘系個泰式篤篤扎肉 扎得好實 而且香料味好香好突出😆魚腐除左食新鮮即炸亦可以滲湯 索晒香濃嘅白豬骨湯味道濃郁🐽湯底人參味道亦唔會話濃到有苦澀味或者令你接受唔到 無食開藥膳嘅男朋友都覺得好可以👦
香港人食出前一丁合味道 日本人食烏冬 韓國人食年糕拉麵

魚腐除左食新鮮即炸亦可以滲湯 索晒香濃嘅白豬骨湯味道濃郁🐽
湯底人參味道亦唔會話濃到有苦澀味或者令你接受唔到
無食開藥膳嘅男朋友都覺得好可以👦
2022-05-04 87 浏览
一入餐廳已經被長長嘅自助火鍋buffet區深深吸引!放咗各種各樣嘅蔬菜 丸類 小食等等😍第一輪當然要拿我最愛嘅秋葵,京蔥 !特別一提系佢哋薯仔片係超厚片,就算扔落鍋煮耐左都好有咬口🥔叫咗兩款肉類,分別系特選金錢展加極選殼飼黑安格斯!兩款色澤都係鮮紅色,食落好有肉味又唔會太多筋咬唔爛🐄一個湯底系藥膳豬骨白湯鍋,另一款就系泰金冬陰功鍋豬骨白湯!有啖啖藥膳味,感覺好養生🤣🤣泰金冬陰功鍋表面有大大塊檸檬葉,酸酸辣辣嘅冬陰功湯底加左啲小清新嘅感覺🍃裏面都有啲雜菌 吸左湯底嘅味道🍄
一入餐廳已經被長長嘅自助火鍋buffet區深深吸引!

放咗各種各樣嘅蔬菜 丸類 小食等等😍
第一輪當然要拿我最愛嘅秋葵,京蔥 !
特別一提系佢哋薯仔片係超厚片,就算扔落鍋煮耐左都好有咬口🥔

2022-05-04 74 浏览
黎食泰國菜點可以唔食冬陰功❓打邊爐當然都要試試泰金冬陰功鍋🌶️首先橙紅色嘅湯底已經垂涎欲滴😋放左牛肉增添左啲肉嘅鮮甜味原來都好夾!分別叫左特選金錢展加極選殼飼黑安格斯同極上牛舌特別想講個極上牛舌 切得比較薄身 咬落好爽脆👍亦都唔會有好多咬唔開嘅部份令妳食得好唔爽~最後當然系期待已久——甜品時間有好多傳統泰式糕點:椰汁西米糕 斑斕千層糕同埋自己自由組合🍮都知道泰式甜品普遍偏甜呢度每款幾乎還原到味道但甜度會底翻少少 適合香港人口味🇭🇰
黎食泰國菜點可以唔食冬陰功❓
打邊爐當然都要試試泰金冬陰功鍋🌶️
首先橙紅色嘅湯底已經垂涎欲滴😋

放左牛肉增添左啲肉嘅鮮甜味原來都好夾!
分別叫左特選金錢展加極選殼飼黑安格斯同極上牛舌

特別想講個極上牛舌 切得比較薄身 咬落好爽脆👍
亦都唔會有好多咬唔開嘅部份令妳食得好唔爽~

最後當然系期待已久——甜品時間
都知道泰式甜品普遍偏甜
呢度每款幾乎還原到味道但甜度會底翻少少
適合香港人口味🇭🇰
啱啱4月21日新開幕嘅全新泰式火鍋放題,多款泰式湯底同食材,裝修帶點森林系,播住泰國音樂,連staff都著住啲泰式渡假服裝,真係好有異國風情feel😍 餐廳好闊落,有自助區同流水蝦任你夾🌊🤤 飲品有啤酒,汽水,茶飲,自家冷泡茶仼飲! ♥️ 用餐時間120分鐘充足抵食,手機落單夠方便!✦ 𝗕 澳洲產頂級草飼黑安格斯放題(𝟭𝟬𝟬品)- - - $𝟮𝟲𝟴/位 (𝟭𝟳:𝟬𝟬-𝟮𝟭:𝟯𝟬入座) 鴛鴦鍋 + $𝟰𝟴🥘 湯底:青檸椰奶雞湯鍋 & 泰金冬陰功鍋⭐️推介必點必食:燒脆皮年糕 (由其係肉鬆口味,個醬同燒得超好食!encore之選❗️)、泰串沙嗲(雞同豬都好好食,唔韌唔乾配埋沙嗲醬👍🏻)、流水蝦(即夾即灼食落真係好新鮮,大隻好多蝦膏,離殼彈牙🦐)、珍多冰(甜品多款配料加埋椰汁好香甜)📝 整體:環境乾淨企理,有機械人同人手送餐上菜好快,食物選擇多,混醬醬汁配料都比起其他地方豐富,連我最愛嘅花椒油都有😍 數埋都有廿幾款醬汁配料👍🏻 火鍋配料,蔬菜同甜品都好齊全!肉類質素唔錯,食得好滿足💕

✦ 𝗕 澳洲產頂級草飼黑安格斯放題(𝟭𝟬𝟬品)
🥘 湯底:青檸椰奶雞湯鍋 & 泰金冬陰功鍋

⭐️推介必點必食:

📝 整體:

2022-05-03 138 浏览
🥘天口凍又要邊邊佢!.呢幾日落雨又開返多人堂食,自自然然又邊爐癮起🫠今次試呢間泰式邊爐,貪佢夠舒服,咁當然豪盡佢揀$298餐啦食到110款嘢食(PS在場首歌兩個鐘都loop同一首好煩😂).1️⃣喇沙湯底本身想叫辣湯,但因為個朋友喉嚨痛所以叫咗個mild啲。湯底極濃喇沙味,有蝦有豆卜,不過濃味湯底會蓋過啲肉嘅味,建議嗌返淡味啲嘅湯。同埋default隻蝦有啲霉,都係叫返新鮮蝦好.2️⃣($298餐獨有)金錢展、特級牛板鍵、特級牛胸爽金錢展略嫌切得有啲細塊,淥完剩返無幾,不過薄薄地都幾有口感同埋都算重牛味🐮牛板鍵就大塊啲同埋牛味都濃郁無根,適合encore。牛胸爽口感有啲人覺得似爽口肥膏,未必人人鍾意,我ok。澳洲穀飼安格斯,大家要彩清楚係有「穀」字先係$298😂差啲中伏嗌咗草飼,紋理好靚亦唔會冰到夾唔開,唔錯!.3️⃣蝦滑雞滑彈牙係基本,佢亦都唔係有腥味,蝦味/雞味濃,好食.4️⃣($298以外嘅肉)西班牙白豚肉、牛舌正常質素,豚肉唔會太多肥膏位、牛舌略嫌唔夠牛味。.5️⃣青檸汁佢特別好食到值得佔一欄位!呢間嘢有4款汁斟,其中一款係青檸汁,簡直係全晚點綴!(我覺得)啲肉呀丸呀點完佢好開胃、酸酸甜甜咁好似返咗
🥘天口凍又要邊邊佢!
1️⃣喇沙湯底
2️⃣($298餐獨有)金錢展、特級牛板鍵、特級牛胸爽
3️⃣蝦滑雞滑
彈牙係基本,佢亦都唔係有腥味,蝦味/雞味濃,好食
4️⃣($298以外嘅肉)西班牙白豚肉、牛舌
正常質素,豚肉唔會太多肥膏位、牛舌略嫌唔夠牛味。
5️⃣青檸汁
佢特別好食到值得佔一欄位!呢間嘢有4款汁斟,其中一款係青檸汁,簡直係全晚點綴!(我覺得)啲肉呀丸呀點完佢好開胃、酸酸甜甜咁好似返咗泰國食海鮮咁😙
6️⃣芒果糯米飯(唔記得影🥲)
第二樣值得講嘅甜品!手快有手慢無,唔係次次都見到,見到跪求大家去攞唔該。完全係泰國食嘅味道:椰汁唔會太稠、糯米飯微熱軟糯唔會黐埋一舊、芒果仔唔會酸得滯,唯一挑剔係太細杯,兩啖食完。
打邊爐嘢食太多恕不能一一盡錄~
疫情前去旅行我最鍾意就係食當地既餐廳,了解一下其他國家既飲食文化;不過已經兩年幾冇離開過香港,唯有係香港搵多d外國菜黎止下癮😛加上呢幾日又凍番,鋪邊爐癮又出左黎,就決定去呢間新開張既🇹🇭泰式火鍋放題試試👀我地叫左佢地120分鐘晚市放題套餐B,週末18:30入座就係$278/人🤣◦ 湯底 - 馬來娘惹叻沙呢到有好多款泰式湯底,例如叻沙、冬蔭公、檸檬香茅等等,而我就揀左叻沙😆平時食叻沙麵就食得多,都冇試過用叻沙黎打邊爐😝呢個叻沙湯底唔算好鹹,淥完直接食都夠味,亦可以再點醬汁又會有另一種感覺😙醬汁方面都有幾多泰式醬汁,例如有泰式魚露、泰式豬頸肉汁、泰式酸辣汁等,亦有芝麻醬、豉油等普通醬料◦ 肉類肉類包括有澳洲草飼黑安格斯牛、特級牛胸腹、極上牛舌、特級牛胸爽、特級牛板腱、澳洲產草飼羊肩肉等等,肉類質素唔錯,比較新鮮同埋濃味,配埋叻沙個味都真係惹味😋◦ 其他配料餐廳係自助區到設置左一個長長既活蝦流水缸,食客仲可以自己用個筒夾D活蝦番去打邊爐;自助區款式種類繁多,蔬菜相當新鮮,除左常見既生菜仲有豆苗、西洋菜、紫淮山等,而丸既款式都特別,例如泰式魚餅、煎三文魚丸、墨汁花枝丸等;加分位係雪櫃好夠凍,見

◦ 湯底 - 馬來娘惹叻沙

◦ 肉類

◦ 其他配料
餐廳係自助區到設置左一個長長既活蝦流水缸,食客仲可以自己用個筒夾D活蝦番去打邊爐;自助區款式種類繁多,蔬菜相當新鮮,除左常見既生菜仲有豆苗、西洋菜、紫淮山等,而丸既款式都特別,例如泰式魚餅、煎三文魚丸、墨汁花枝丸等;加分位係雪櫃好夠凍,見到係出曬煙!掃QR code落單既食物包括蟹子墨魚滑、墨魚仔、蛋餃等等,而且可以逐件逐件落,咁就唔怕食唔曬🫶🏻

◦ 飲品
成個飲品櫃勁大,估唔到有成排咁多既飲品,當中比較特色就係三款冷泡茶,分別係阿里山烏龍茶、桂花女神茶同埋四季春,呢三款茶味都好香,同時又可以中和一下味蕾,好舒服❤️另外,餐廳仲有三款泰式特飲,包括泰式奶茶、龍眼冰同埋泰式秋葵水,都幾特別😁

甜品
甜品款式選擇都唔少,例如椰汁班蘭糕、Brownie、泡芙等等,又可以自己整椰汁珍多冰🤣仲有差唔多成十款雪糕/雪條,例如有煉奶雪條、雀巢甜筒等等,大家記得留肚食甜品😘

◦ 環境 & 服務
餐廳好闊落同新淨,通風唔錯冇邊爐味;餐廳係可以用QR code落單;最得意既係餐廳有機器人送餐,D小朋友有時跟著個機械人行黎行去😂餐廳仲有電視播緊泰國MV,聽住D泰國歌都幾有feel🤣

整體而言我覺得呢間泰式火鍋放題幾特別,除左食物飲品質素唔錯,仲有泰式湯底同埋泰式食物,同平時食開既台式火鍋好唔同,今次真係食到好滿足啦😝😝😝

📍泰金鍋
旺角彌敦道601號創興廣場6樓
旺角創興廣場依間打邊爐新開幕喎~主打泰式火鍋放題~平時好鍾意食泰國野,即刻去擦返餐先!除咗有好多款泰式湯底選擇之外💗仲有好多泰式小食/配料/飲品啊!仲有流水蝦,可以出去慢慢夾🥳🔸120分鐘晚市任食放題🔸晚市有ABC三款任食放題,我哋揀咗B餐$268(新開張第1個月仲有優惠:4人同行,1人免費😱)B餐共有100款嘢食&配料🤤肉類有:澳洲產頂級草飼黑安格斯丶極上牛舌丶澳洲羊肩肉丶美國產下肩胛肉眼等等~一嚟到會擺低2大盤澳洲產頂級草飼黑安格斯😋 肉好鮮嫩~多汁有彈性👍🏼之後所有肉類都可以係QR code入面任點!牛舌我都鍾意💗🔸湯底一共有八款湯底選擇,其中有幾款仲係泰式添🥳可以揀一人一鍋,或者同枱一個大鍋/鴛鴦鍋。我地揀咗泰式冬陰功湯底同埋檸檬香茅鍋,好香呀!而且湯底裏面好足料👍🏼涮完肉唔使沾醬都已經好入味~🔸邊爐配料除咗喺QR code入面落單,餐館中間係自助食物區,擺放咗大部分蔬菜丸類嘅配料,好整齊!真係令人食慾大增🤤最鍾意雪櫃夠凍,見到出晒煙感覺非常新鮮!💗蔬菜好鬼新鮮,選擇超豐富,就連羽衣甘藍丶鮮蟲草花丶花生豆芽丶紫淮山都有~仲有泰國特色炸物👍🏼辣魚餅丶炸豬皮⋯🔸泰式熱食/小食出面自

🔸120分鐘晚市任食放題🔸

🔸湯底

🔸邊爐配料

🔸泰式熱食/小食

出面自助區有幾款熱食,咖喱蝦真係必食👍🏼個醬汁調校到超正!見到仲有冬陰功海鮮炒飯丶青木瓜沙律丶酸辣鳳爪沙律⋯仲可以order 沙嗲串燒同埋脆皮年糕🤤真係「泰」正了。

🔸甜品/飲品/雪糕

甜品有幾款泰式風味🥳大大件椰汁西米糕,仲有熱辣辣半溶榴槤炸彈!二飲品有多款冷泡茶,仲有龍眼冰丶泰式奶茶喔!居然仲有雪糕櫃,有我好鍾意食嘅煉奶雪條🤤現場仲可以自己整珍多冰🤩

用餐區都好大,新裝修坐得好舒服😌仲非常配合主題🎶不停播放泰文歌~食足2粒鐘,食到好滿足。
2022-04-27 434 浏览
太耐無晚市堂食 要食大餐叻沙湯底 冬蔭公湯底 檸檬香茅湯底 你試過未😀💁🏻‍♀️澳洲產極選穀飼黑安格斯C餐 $298好抵食揀咗泰式✨馬來娘惹叻沙鍋 湯底湯底叻沙味極濃郁唔需要再點醬汁已經好夠味用餐時間120分鐘仲有活蝦流水缸 可以試下捉蝦 🦐C餐包括 110 種食品豬牛雞肉沙嗲串燒🍢泰國炸辣魚餅 炸豬皮 水牛芝士條 宋卡蝦片 榴槤炸彈 脆皮年糕 葱花墨魚油炸鬼...... 全部都推薦⭐️必點⭐️肉類有多款選擇澳洲產極選穀飼黑安格斯 特級牛胸腹 極上牛舌 特級牛胸爽 美國特級牛板腱 西班牙白豚肉......全部肉類質素都好好 食材新鮮 肉質嫩滑濃味啱哂男朋友🙋🏻‍♂️食肉獸另外都推薦蟹子墨魚滑 爽滑水魷 太多選擇 仲有好多嘢食未點自助區有多達60 種蔬菜火鍋配料🌿有好多好多丸同蔬菜 羽衣甘藍都有最重要有多款🍡泰式甜品未開始打邊爐已經食咗✨椰汁西米糕✨仲可以自製珍多冰 仲有雪糕雪條🍦我係甜品怪 🙋🏻‍♀️餐廳環境寬敞 有特大活蝦流水缸 🦐加上泰國pop music 好似去咗泰國食火鍋
太耐無晚市堂食 要食大餐

• 蟹子墨魚滑
  • 極上牛舌
  • 豬牛雞肉沙嗲串燒
2022-04-24 4184 浏览
開返晚市嘅第一日緊係要出去食返餐😙 今次去左呢間新開嘅泰式火鍋放題😝 有3個set選擇 入座前要揀食訪個餐先架 我地揀左最多野食嘅set C 而時間係食120分鐘~ Set C 澳洲產極選穀飼黑安格斯($298/p.p)環境:客戈可以揀一人一鍋或者一大鍋一齊食 裝飾好有泰國feel 地訪闊落 仲會播泰國歌架😂😂 中間係攞野食嘅位置 仲有流水蝦自己夾😍 記得帶枱上嘅鐡桶去裝啲冰夾蝦呀🦐🦐 另外都有QR code自己叫加食物架😋食物:首先係湯底 有不同嘅泰式湯底 我地揀左冬陰公同酸菜鍋 特別一讚冬陰公 真係愈煲愈香濃 加左湯都仲好有味😋😋食物方面 流水蝦好新鮮 係個桶到仲識跳起😂肉類 都好多選擇 而且有返一定厚度架🐮 另外都仲有唔同嘅海鮮 泰式小食 (有蝦餅!!) 丸 🤤甜品仲有好好食嘅椰汁糕同DIY珍多冰🤩另外飲品方面都有超多選擇 有一大排雪櫃 茶 果汁 啤酒都有哂😍 最後 提醒大家著鬆身衫去 個肚實會勁飽咁走😜🤣

Set C 澳洲產極選穀飼黑安格斯($298/p.p)
環境:

食物: