餐厅: 泰金鍋
资讯:

2022-05-03 138 浏览
🥘天口凍又要邊邊佢!.呢幾日落雨又開返多人堂食,自自然然又邊爐癮起🫠今次試呢間泰式邊爐,貪佢夠舒服,咁當然豪盡佢揀$298餐啦食到110款嘢食(PS在場首歌兩個鐘都loop同一首好煩😂).1️⃣喇沙湯底本身想叫辣湯,但因為個朋友喉嚨痛所以叫咗個mild啲。湯底極濃喇沙味,有蝦有豆卜,不過濃味湯底會蓋過啲肉嘅味,建議嗌返淡味啲嘅湯。同埋default隻蝦有啲霉,都係叫返新鮮蝦好.2️⃣($298餐獨有)金錢展、特級牛板鍵、特級牛胸爽金錢展略嫌切得有啲細塊,淥完剩返無幾,不過薄薄地都幾有口感同埋都算重牛味🐮牛板鍵就大塊啲同埋牛味都濃郁無根,適合encore。牛胸爽口感有啲人覺得似爽口肥膏,未必人人鍾意,我ok。澳洲穀飼安格斯,大家要彩清楚係有「穀」字先係$298😂差啲中伏嗌咗草飼,紋理好靚亦唔會冰到夾唔開,唔錯!.3️⃣蝦滑雞滑彈牙係基本,佢亦都唔係有腥味,蝦味/雞味濃,好食.4️⃣($298以外嘅肉)西班牙白豚肉、牛舌正常質素,豚肉唔會太多肥膏位、牛舌略嫌唔夠牛味。.5️⃣青檸汁佢特別好食到值得佔一欄位!呢間嘢有4款汁斟,其中一款係青檸汁,簡直係全晚點綴!(我覺得)啲肉呀丸呀點完佢好開胃、酸酸甜甜咁好似返咗
🥘天口凍又要邊邊佢!
1️⃣喇沙湯底
2️⃣($298餐獨有)金錢展、特級牛板鍵、特級牛胸爽
3️⃣蝦滑雞滑
彈牙係基本,佢亦都唔係有腥味,蝦味/雞味濃,好食
4️⃣($298以外嘅肉)西班牙白豚肉、牛舌
正常質素,豚肉唔會太多肥膏位、牛舌略嫌唔夠牛味。
5️⃣青檸汁
佢特別好食到值得佔一欄位!呢間嘢有4款汁斟,其中一款係青檸汁,簡直係全晚點綴!(我覺得)啲肉呀丸呀點完佢好開胃、酸酸甜甜咁好似返咗泰國食海鮮咁😙
6️⃣芒果糯米飯(唔記得影🥲)
第二樣值得講嘅甜品!手快有手慢無,唔係次次都見到,見到跪求大家去攞唔該。完全係泰國食嘅味道:椰汁唔會太稠、糯米飯微熱軟糯唔會黐埋一舊、芒果仔唔會酸得滯,唯一挑剔係太細杯,兩啖食完。
打邊爐嘢食太多恕不能一一盡錄~