餐厅: 泰金鍋
资讯:

榴槤控有福啦,最近有個朋友去完旺角創興廣場嘅泰金鍋,貓山王無限量火鍋任食,我雖然唔食榴槤,不過聽講呢間餐廳主打泰式食品,一於嚟試試先。打邊爐就打得多啦,泰式打邊爐就真係第一次食。 門口位已經有兩張沙灘椅場景可以打卡,又有啲服裝比你體驗,充滿泰式風情🏝,啱晒一眾喜歡打卡嘅女士們。 餐廳另一個賣點當然係兩個大型海鮮池,放滿每日新鮮運到嘅本地養殖海蝦🦐,可以比客人任夾流水蝦,有得玩又有得食,一樂也!啲蝦真係好新鮮,隻隻都紮紮跳。 火鍋湯底亦有唔同選擇,當中亦包括多款特色泰式湯底,例如:檸檬香茅鍋、泰金冬蔭功鍋、 馬來娘惹喇沙鍋,青檸椰奶雞湯鍋, 我點咗呢個青檸椰奶雞湯鍋真係要介紹一下,椰香味十足,飲一口湯底已經感覺齒頰留香🤤。 餐廳亦提供3個級別嘅牛肉,今次揀咗中價級嘅澳洲產極選肩胛牛小排,肉嘅質素比我想像中更好,牛味濃郁,肉質相當嫩滑👍。 除咗肉類之外,亦都有超過90款食材及飲品,當然唔少得泰式小食和地道美食,例如串燒、泰國產地炸物、秘制海南雞、自製色彩繽紛嘅珍多冰,感覺真係好似去咗一趟泰國咗,一次過試晒咁多款唔同嘅泰國美食🤤。

2023-11-09
2023-12-07 85 浏览
🐽呢間任食火鍋店主打泰式湯底!仲有唔少泰式熟食同甜品都係任食😆CP值好高!。👅80品放題自助火鍋($268/位)鴛鴦湯底(+$68)簡左泰式冬蔭公湯鍋同青檸椰奶雞湯鍋😙冬蔭公湯夠酸,唔會好重辣味👌🏻但我地都比較中意椰奶雞湯喎,有啲似白咖喱湯咁甜甜地惹味啲😋就算再加湯都唔會覺得淡味,呢個位幾好👍🏻。肉類都比想像中多款!牛胸腹最軟淋,加上個湯又入味🤪唔洗點醬都夠味!澳洲牛小排同美國肩胛肉眼既肉味比啲,牛胸爽又係淥一淥快就食得😬帶點口感又幾有油香!牛舌薄薄地好爽彈🤓仲有丹麥豚梅肉同澳洲羊肩肉,羊肉幾鬆軟帶點筋位幾好食😝。蟹籽墨魚滑就正正常常啦,出面仲有好多款火鍋配料😗。最值得一提一定係同男朋友玩夾流水蝦🦐水缸入面好多大蝦,拎住冰筒勇敢夾落啲蝦到🤣我地開頭都好驚,因為真係好生猛咁跳黎跳去🤭夠新鮮打邊爐食都好正,雖然唔算好鮮甜但勝在口感彈牙🤩。呢到既特色當然係任食泰式小食啦😎可以落order或者出面夾黎食,有沙嗲豬肉雞肉串、泰式肉碎粉線、炒飯、海南雞、泰式鳳爪同蝦餅😛唔好期望超好食啦,係志在過下口癮~。最開心有泰奶同珍多冰放題😍可以喪𢳂珍多冰啲配料好好咬🤗甜品仲有任食椰汁西米糕、千層糕同雪糕添!

👅80品放題自助火鍋($268/位)

蟹籽墨魚滑就正正常常啦,出面仲有好多款火鍋配料😗

2023-12-07 91 浏览
有次去到旺角諗住食打邊爐無意中見到呢間泰國嘢好少見到泰式放題今日平日 不算太多人入座後就比流水蝦吸引住可以喺放題中 任夾流水蝦實在太好玩了佢仲可以一人一鍋 呢個選擇很好泰式小食十分之好食下次會再嚟幫襯
有次去到旺角諗住食打邊爐

佢仲可以一人一鍋 呢個選擇很好

泰式小食十分之好食
下次會再嚟幫襯

2023-11-27
天氣咁凍緊係要打邊爐啦😝上星期去左泰金鍋 之前miss左佢哋嘅榴槤邊爐 今次叫咗鴛鴦湯底 泰式冬陰功配豬骨白湯🍲牛小排好好食 牛味香濃 另外我推薦牛舌同牛白肉🙌🏻牛白肉即係牛胸爽 係牛胸前肋骨上面一塊細小嘅筋膜類肌肉😋有好多骨膠原㗎 女士必備💕自助區域有大量蔬菜 丸子 有好多款式仲有泰式熱盤 粉絲蝦同生菜包🥬蝦片 沙嗲串燒 炸物.另外主打一定係呢度嘅流水蝦 客人可以自己出去夾蝦 有得玩又有得食 啲蝦仲好新鮮🦐肉質彈牙.食到咁上下記得留肚啊 因為呢度有好多泰式甜品 仲有平時放題必備嘅雪糕👍🏻仲有好多泰國原材料可以自製三色冰椰汁西米糕好正 又唔會太甜 鍾意食嘅記得食多兩件啦~🤤
天氣咁凍緊係要打邊爐啦😝

啲蝦仲好新鮮🦐肉質彈牙

仲有好多泰國原材料可以自製三色冰
椰汁西米糕好正 又唔會太甜 鍾意食嘅記得食多兩件啦~🤤

2023-11-17
之前有吃過榴連燉湯但是那個味道我沒有很喜歡😝本來以為這個雞煲味道也是還好😆但是沒想到吃起來很不錯☺️可能這個椰奶味比較重😬而且他的雞煲比較像韓式的那種奶奶雞的感覺 雞肉很嫩也蠻好吃的~榴連小吃也蠻好吃~但不可以吃太多因為都很飽🙈貓山皇榴連也很好吃😆😆吃了好幾輪🤣吃完雞煲可以換湯底吃火鍋~我點了冬陰功湯底~這個湯底超好吃超好喝我喝了超多碗😆他的味道沒有在欺場!是很認真去煮的那一種😆我覺得很不錯~而且那個泰式粉絲也很夠味超好吃😋而且這邊也可以有流水蝦讓客人去夾去玩~很新鮮~

火鍋就食得多,泰式火鍋真係第一次食,好新穎既配搭😋分別有3個價錢選擇,我地揀左套餐B $268/位 - 澳洲產極選肩胛牛小排(120分鐘任食) 加$68就有鴛鴦鍋,我就揀左冬陰公湯🥘同藥膳豬骨湯🐖藥膳係比較清淡,冬陰公酸酸辣辣夠哂開胃🤤套餐包括以下✅▶️肉類特级牛胸爽、丹麥產皇冠豚梅肉、澳洲產草飼羊肩肉、澳洲產極選肩胛牛小排、美國產下肩胛肉眼、極上牛舌、墨魚滑▶️小食有泰式沙嗲串燒、蝦春卷、榴槤炸彈、炸魚皮、炸豬皮、炸蝦片等▶️自助區有多款蔬菜、丸類、原包泰式公仔麵🍜熟食有海南雞、冬陰功湯、香葉肉碎、菠蘿炒飯、泰式炒粉絲、泰式鳳爪等有大量泰式甜品、雪糕、飲品、仲有泰式奶茶添▶️生猛流水蝦最正就絕對係生猛流水蝦任你夾,即夾即淥🤩真係好新鮮🤪
火鍋就食得多,泰式火鍋真係第一次食,好新穎既配搭😋

套餐包括以下✅
▶️肉類

▶️小食
有泰式沙嗲串燒、蝦春卷、榴槤炸彈、炸魚皮、炸豬皮、炸蝦片等

▶️自助區
有多款蔬菜、丸類、原包泰式公仔麵🍜
有大量泰式甜品、雪糕、飲品、仲有泰式奶茶添

▶️生猛流水蝦
最正就絕對係生猛流水蝦任你夾,即夾即淥🤩真係好新鮮🤪
2023-11-27 86 浏览
澳洲產極選肩胛牛小排套餐黃金時段$268,1930前離座$238我地簡左雙併湯底,一邊係青檸椰奶雞湯,一邊係養生菇菌清湯鍋以下既肉都係任食嚴選特级牛胸爽、丹麥產皇冠豚梅肉、澳洲產極選肩胛牛小排、美國產下肩胛肉眼、泰式沙嗲豬肉串、極上牛舌牛肉都幾新鮮,同埋厚度適中,食落牛味香濃係自助bar除左一段既小食之外,仲有據講係泰國主廚煮既小食,有秘製海南雞、泰式咖哩蝦泰式烤魚、泰式粉絲、泰式菠蘿海鮮炒飯,都好多選擇,同埋味道都唔差!仲有幾款泰式甜品有班蘭糕,椰汁西米糕等,我最鍾意椰汁西米糕,椰汁味勁濃,又唔會太甜,忍唔住食左幾個最特別係有流水蝦,自己整冰桶再夾蝦,好好玩,尤其如果想捉啲生猛既蝦,少啲臂力都唔得,佢地好易跳走咗,但就因為咁生猛,淥熟左之後肉質好彈牙爽滑,食落好鮮甜任食小食有泰式米網卷 、泰式榴連炸彈、炸辣魚餅、香脆炸魚皮
澳洲產極選肩胛牛小排套餐

黃金時段$268,1930前離座$238
我地簡左雙併湯底,一邊係青檸椰奶雞湯,一邊係養生菇菌清湯鍋

以下既肉都係任食

牛肉都幾新鮮,同埋厚度適中,食落牛味香濃

仲有幾款泰式甜品

最特別係有流水蝦,

任食小食有泰式米網卷 、泰式榴連炸彈、炸辣魚餅、香脆炸魚皮
2023-11-27 60 浏览
泰金鍋 (旺角).平時打邊爐都係日式、中式同台式,今次竟然係泰式火鍋放題。環境係充滿泰國風情嘅椰林樹影。.如果唔食辣的話店員推介💁🏻‍♀️青檸椰奶雞湯鍋,一開始見到menu上個圖有好多青檸,以為會好酸,但又無咩酸味喎,椰奶味好香加埋,濃淡適中,🤤食材就咁淥都好夠味。.掃QR code就可以嗌肉類🥩,我哋中間價位嘅餐$268 一位。肉類嘅質素相當唔錯。澳洲極選肩胛牛小排、極上牛舌、肩胛肉眼😍。仲有好少見嘅牛胸爽。.神奇嘅係竟然有活蝦可以捉,草蝦同大頭蝦,都好大隻生猛啊!.自肋區域熟食方面有泰國菜,海南雞、泰式肉碎、炒飯、泰式咖喱等等。.各種丸類蔬菜🥬都應有盡有。而且10分新鮮。椰奶雞湯好適合配各種菇類,.椰汁糕有米奇嘅圖案好可愛,唔太甜幾好食。.環境企理碗碗碟碟都好整潔,飲品食物甜品一應俱全。.
泰金鍋 (旺角)

神奇嘅係竟然有活蝦可以捉,草蝦同大頭蝦,都好大隻生猛啊!

椰汁糕有米奇嘅圖案好可愛,唔太甜幾好食。

環境企理碗碗碟碟都好整潔,飲品食物甜品一應俱全。

2023-11-16 239 浏览
今晚同朋友滿心歡喜嚟泰金鍋打邊爐,點知雪櫃啤酒唔夠凍,作為顧客問職員可否給予一個膠桐雪啤酒,那位職員服務態度非常惡劣,對上一次嚟泰金鍋職員服務態度非常好,我唔知道為什麼點解今次職員非常,泰金鍋我唔會再嚟呢度
昨晚去食火煱門口攞位哥哥冇表情,我七点到,急急問要唔要冇限時我话ok三百幾加一兩位都七百六,点知佢話坐到十点,即係比ABC餐兩小時的坐多一個鐘,呢D叫冇限時咩😄比D位搭枱又唔好坐,七百幾真係麻麻,服務欠佳個個黑面樣,問多句都不耐煩,今時今日服務態度真係一次過啦,野食多但服務完全唔掂
️-澳洲產極選肩胛牛小排 120分鐘放題 ($𝟸𝟼𝟾)見到湯底好吸引又特別,就決定揀鴛鴦湯底,加$𝟼𝟾就可以了🫶🏻-湯底最後揀咗馬來娘惹叻沙和青檸椰奶雞湯鍋(*≧∀≦*)2款湯底都各有特色,十分惹味,好香💋-肉類和海鮮方面個套餐有7款肉,分別係 極選肩胛牛小排😝草飼羊肩肉,肩胛肉眼, 特級牛胸爽, 極上牛舌, 特級牛胸腹同豚梅肉, 都有幾多選擇╰(*´︶`*)╯♡羊肉食落騷味好重而牛肉都好好食, 肉質好嫩滑🥰仲有大水缸養住蝦, 想食幾多夾幾多煮😏d蝦好新鮮, 肉質好爽口彈牙☺️ 好好食~仲有熟食可以選擇,(*^ω^*)例如 泰式粉絲蝦,泰式黃咖喱蝦☺️菠蘿海鮮炒飯,生菜包等等…..除左肉類之外, 仲有2款沙嗲串燒(豬肉和雞肉),蟹子墨魚滑可以食😋而丸類, 菜類都有好多款式,包括有萵荀片, 西洋菜,蓮藕片,南瓜,冬菇,金針菇,粟米,🌽白蘿蔔, 娃娃菜,芋絲, 蟹子包,香芋魚丸,芝士豆腐,龍蝦丸🙌🏻芝心丸,魚蛋等等….總有一款岩你口味😚香芋魚丸和芝士豆腐都好好食👍🏻都有好多飲品可以選擇, 有泰式奶茶😌桂花,烏龍茶,四季春,有好多罐裝飲品😍最後到甜品方面, 有雀巢雪糕杯☺️泰式榴槤炸彈🫣自製珍多冰

澳洲產極選肩胛牛小排 120分鐘放題 ($𝟸𝟼𝟾)
湯底最後揀咗馬來娘惹叻沙和青檸椰奶雞湯鍋(*≧∀≦*)
2款湯底都各有特色,十分惹味,好香💋
肉類和海鮮方面

羊肉食落騷味好重
而牛肉都好好食, 肉質好嫩滑🥰
仲有大水缸養住蝦, 想食幾多夾幾多煮😏

香芋魚丸和芝士豆腐都好好食👍🏻

最後到甜品方面, 有雀巢雪糕杯☺️泰式榴槤炸彈🫣自製珍多冰, 泰式椰汁西米糕等等, 泰式榴槤炸彈真係好正,😍必食~
2023-11-07 233 浏览
完成一連串meeting, 連lunch都冇好好食一餐, 放工當然要慰勞自己, 同事建議下去咗旺角創興6/F嘅---泰金鍋, 120分鐘任飲任食泰式火鍋放題。泰金鍋分別有三個價錢套餐選擇, 湯底亦加入泰式口味選擇, 例如冬蔭功、喇沙、椰奶雞湯等…我地揀咗中位價【澳洲產M6和牛放題】HK$268/位不過好可惜入座前餐廳告知今晚活蝦缺貨, 所以未完全滿足我夾蝦嘅樂趣 (不過其他食物質素搭夠, 值得下次encore再試)入座前選擇好湯底, 我地揀咗兩款湯底, 分別係微辣偏酸嘅冬蔭功湯, 另一個為椰奶香味突出嘅椰奶雞湯, 兩款味道都有如泰國菜餐廳質素, 濃度口味剛剛好, 自助形式加清湯。所有肉類同埋少量泰式小食經Scan QR code落單,我地所揀嘅套餐包括澳洲產M6和牛、極選肩胛牛小排、草飼羊肩肉、肩胛肉眼、特級牛胸爽、極上牛舌、特級牛胸腹同豚梅肉, 所點嘅食物上檯都好快, 肉類均為新鮮, 表面冇雪氣。牛胸爽熟後極為爽口澳洲產M6和牛: 牛脂集中, 比例偏少, 有點趙口。墨魚滑: 滑溜微彈, 有墨魚嘅鮮味。炸物方面, 叫咗其中嘅香脆泰國蝦片、榴槤炸蛋同埋串燒。榴槤炸蛋值得encore, 外
我地揀咗中位價【澳洲產M6和牛放題HK$268/位
所有肉類同埋少量泰式小食經Scan QR code落單,
牛胸爽熟後極為爽口
澳洲產M6和牛: 牛脂集中, 比例偏少, 有點趙口。
墨魚滑: 滑溜微彈, 有墨魚嘅鮮味。
炸物方面, 叫咗其中嘅香脆泰國蝦片、榴槤炸蛋同埋串燒。
榴槤炸蛋值得encore, 外脆內軟, 而且內裡仲係爆汁榴槤, 香甜又散發陣陣獨有香味, 超正!
沙爹串燒方面雖然冇燒得乾身, 不過未有燒至焦香同埋沙爹味唔夠濃, 味道過得去。
餐廳自助區很有空間感, 除了放著多款丸類同埋蔬菜類嘅火鍋配料, 仲有數款泰式熟食、特色甜品
至於飲品種類同樣多, 一般汽水同紙包飲品都有, 而當中最討我喜歡嘅就係餐廳自家冰茶同埋泰式奶茶, 香滑、奶味偏重, 味道正宗!
魷魚圈爽彈唔韌。
蝦片香脆
甜品方面, 任食泰式甜品同埋牛奶公司雪糕。
2023-10-30
呢間餐廳主打泰式火鍋放題,由泰藉廚師主理,主打多款泰國特色湯底🇹🇭逾80款泰式熟食、火鍋配料、榴槤小食,最特別梗係流水蝦啦🦐💗澳洲產極選肩胛牛小排 ($268/位)🥥青檸椰奶雞湯鍋泰式椰汁雞湯有淡淡椰香同香茅味,充滿泰式風情🦴藥膳豬骨白湯鍋藥膳豬骨白湯比較清淡,突顯食材鮮味🥩肉類特別要Encore 澳洲穀飼肩胛牛小排、特級牛胸爽、極上牛舌🍤小食私心推介蟹籽墨魚滑打邊爐真係好好食,仲有泰式榴槤炸彈、泰式蝦片、沙嗲串燒🦐流水蝦有兩個大型海鮮池,放滿每日新鮮運到嘅本地養殖海蝦, 隻隻都新鮮生猛,可以任夾任食,肉質好爽口鮮甜🥙丸類、菜類、雜菌呢到嘅丸類、菜類、雜菌款式好多🥗前菜有青木瓜沙律、酸辣鳯爪沙律、各種新鮮生果🥘熟食有多款泰式經典料理,包括有菠蘿海鮮炒飯、泰式香辣肉碎、泰式蝦仁炒粉絲、黃咖哩炒蝦,最出色有海南雞,雞肉嫩滑可口🥥甜品有泰式糕點、椰汁珍多冰、小蛋糕,個人最鐘意食椰汁西米糕同斑斕糕🍹飲品最特別係有泰式綠奶茶、泰式奶茶、清熱香茅水
💗澳洲產極選肩胛牛小排 ($268/位)
🥥青檸椰奶雞湯鍋
泰式椰汁雞湯有淡淡椰香同香茅味,充滿泰式風情
🦴藥膳豬骨白湯鍋
藥膳豬骨白湯比較清淡,突顯食材鮮味
🥩肉類
蟹籽墨魚滑
泰式蝦片
🦐流水蝦
🥙丸類、菜類、雜菌
呢到嘅丸類、菜類、雜菌款式好多
丸類、菜類、雜菌區
🥗前菜
有青木瓜沙律、酸辣鳯爪沙律、各種新鮮生果
前菜區
🥘熟食
海南雞
🥥甜品
甜品區
🍹飲品
最特別係有泰式綠奶茶、泰式奶茶、清熱香茅水
飲品區
海南雞
甜品區
飲品區
2023-11-06 117 浏览
呢晚又想打邊爐 不過港式台式日式嘅火鍋都食得多啦 呢晚決定嚟啲唔同嘅☺️ 就係試泰式火鍋 嚟咗旺角呢間火鍋放題 叫咗個澳洲產極選肩胛牛小排餐👍🏻湯底當然要揀啲有東南亞風味嘅湯底 馬來娘惹叻沙鍋同青檸椰奶雞湯鍋 叻沙鍋有少少辣味 幾惹味 椰奶雞湯鍋就偏酸幾開胃😝肉類呢個餐有十款肉類 包括嚴選特級牛胸腹澳洲產極選肩胛牛小排🐮 美國產下肩胛肉眼 極上牛舌👅 特級牛胸爽 丹麥產皇冠豚梅肉 澳洲產草飼羊肩肉 蟹籽墨魚滑 泰式沙嗲豬肉串 泰式沙嗲雞肉串🐥 比較特別嘅係牛胸爽 肉質偏脂肪感覺 係平日少機會食到嘅部位🙈 呢度可以任食真係幾忍唔住嗌咗兩碟 沙嗲串燒有驚喜 沙嗲醬花生味夠重令串燒好香口😮泰國產地炸物話明係泰式火鍋放題 梗係要有啲泰國特色小食😆 我地叫咗泰國清邁炸豬皮 泰式榴槤炸彈 泰國宋卡蝦片 薯蓉芝士米網卷 泰式炸辣魚餅 香脆炸魚皮 特別鍾意榴槤炸彈 encore咗好多次🤤流水蝦餐廳有個水缸裝住好多活生生嘅蝦🦐 大家可以用鉗夾住再放入冰桶入面 真係又好玩又新鮮 不過真係要小心 因為啲流水蝦非常生猛 就算夾咗入冰桶入面 佢哋都有機會彈出嚟㗎😂 可以夾完再放入火鍋入面真係夠晒新鮮自助吧醬料 丸

湯底

肉類

泰國產地炸物

自助吧
醬料 丸類 蔬菜 熱食 雪糕 甜品 飲品都係喺出面攞嘅 醬料吧有超過25種醬料 熱食方面有海南雞同咖喱蝦等嘅泰式小菜 真係好多選擇☺️ 有我最鍾意食嘅芝士豆腐

呢間火鍋放題嘅食物種類有好多泰式嘅感覺 食完仲可以喺門口嘅打卡位 著住泰式嘅衫影返張相㗎 真係夠晒泰啊🙊
2023-11-02 184 浏览
2個鐘任食 好多選擇推介熟食有馬拉盞炒飯 海南雞 鳳爪 沙律生菜包就可以pass咖喱都麻麻雞串細細串但都唔錯炸蝦餅就正常野飲有平時叫一杯2x-3x既珍多冰(要自己mix)同埋泰式奶茶(唔錯)仲有個綠色既奶茶我諗係加左班蘭?(可以唔洗試)火鍋湯底叫左冬蔭公(好味)同椰子湯(比較淡)冬蔭公湯出黎既野食完全唔洗再沾豉油碟勁入味👍🏻叫左b餐 d牛都唔差星期日晚餐計埋加1 3xx 仲想點滿足左想食好多樣泰國野既我全餐掛住食冇影過相
2個鐘任食 好多選擇
推介熟食有馬拉盞炒飯 海南雞 鳳爪 沙律
生菜包就可以pass
咖喱都麻麻
雞串細細串但都唔錯
炸蝦餅就正常
野飲有平時叫一杯2x-3x既珍多冰(要自己mix)
火鍋湯底叫左冬蔭公(好味)同椰子湯(比較淡)
冬蔭公湯出黎既野食完全唔洗再沾豉油碟
勁入味👍🏻