2020-04-09 62 浏览
九龍城一向都係泰國餐廳既集中地,今日試下呢間泰象館~本menu超大本,基本上你諗到既泰美食都有,我地費盡心思先決定到食咩~椰青($36)超級大舊,多汁清甜又多椰肉!正~馬拉盞炒通菜($62)基本上去親食泰國野都必叫,份量正常,調味充足~朋友就叫左呢款「金不換菠蘿沙冰」($30)好特別,冇咩餐廳有呢款野飲,香料入飲品,唔會搶走菠蘿味,可以一試~主菜就叫左青咖喱🍛($75)配薄餅($25)~青咖喱唔算好辣(以我唔太食得辣既人嚟講都食到)個薄餅係超級好味,熱辣辣兼外脆內軟,配埋濃濃既咖喱,真係食唔停口。南瓜海鮮飯($100)賣相好靚!又係好少可見到有呢樣野食,份量好大,啲飯塞滿晒個南瓜,食到好飽!再嚟炸芝士蝦餅($82)由於個飯實在太飽,所以都唔係好食得落呢碟,蝦味十足,配芝士真係好好食!呢間真心好食,價錢又相宜,值得一試!
九龍城一向都係泰國餐廳既集中地,今日試下呢間泰象館~

椰青($36)超級大舊,多汁清甜又多椰肉!正~

呢間真心好食,價錢又相宜,值得一試!
2020-04-07 62 浏览
第二次來吃了,今次介紹朋友一起到泰象館吃泰國菜,選它是因為店內坐位簡潔整齊,裝飾滿是泰國風情,服務員禮貌款待,餸菜快速上枱。柚子沙律  $70口感非常豐富,大大粒柚子肉鋪滿碟上,配上脆椰絲酸甜汁,醒胃可口,提升餐前食慾。炸蝦餅  $72蝦餅很脆口,肉質彈牙,且份量十足,配上泰式酸甜醬,美味無窮。焗椰青海鮮炒飯 $90原隻椰青盛滿炒飯,買相吸引,食材豐富,值得一讚用新鮮椰青肉炒飯是超美味,值得一試。芒果沙冰  $30濃郁新鮮芒果肉味,味道剛好不會太甜,餐後飲品值得一讚。龍眼熱飲  $26香濃龍眼肉味,飲後令人倍感順喉舒適。
第二次來吃了,今次介紹朋友一起到泰象館吃泰國菜,
選它是因為店內坐位簡潔整齊,裝飾滿是泰國風情,
服務員禮貌款待,餸菜快速上枱。
柚子沙律  $70
口感非常豐富,大大粒柚子肉鋪滿碟上,
配上脆椰絲酸甜汁,醒胃可口,提升餐前食慾。

炸蝦餅  $72
蝦餅很脆口,肉質彈牙,且份量十足,
配上泰式酸甜醬,美味無窮。

焗椰青海鮮炒飯 $90
原隻椰青盛滿炒飯,買相吸引,
食材豐富,值得一讚用新鮮椰青肉炒飯是超美味,值得一試。

芒果沙冰  $30
濃郁新鮮芒果肉味,
味道剛好不會太甜,餐後飲品值得一讚。

龍眼熱飲  $26
香濃龍眼肉味,飲後令人倍感順喉舒適。
2020-03-17
  • 柚子沙律
  • 炸蝦餅
  • 焗椰青海鮮炒飯
  • 芒果沙冰
  • 龍眼熱飲
自兩年前朋友介紹,之後就沒有轉食過其他泰菜餐廳,價錢合理,地方乾淨,員工又有禮貌,真心推薦,九龍城有很多泰國餐廳口味比較鹹比較油,這間真的不錯,份量也很足,唯一是餐椅比較小,屁股大的人會坐得不舒服 芝士蝦丸 - 熱辣辣,芝士控必食!燒雞翼 - 不乾不柴,非常juicy 泰式金邊粉 - 每次必定會點的,非常有鑊氣!

芝士蝦丸 - 熱辣辣,芝士控必食!

燒雞翼 - 不乾不柴,非常juicy

泰式金邊粉 - 每次必定會點的,非常有鑊氣!

2020-03-27 131 浏览
很久沒來九龍城這個泰國小鎮🇹🇭,今次一行四人走進一家叫泰象館的餐廳,想不到座無虛席,還以為這些不太就腳的地方會被疫情影響較大。💛串燒三拼 (豬牛雞) $77💛明爐青檸蒸烏頭魚 $142💛蛋包鮮蝦金邊粉 $72💛泰象館招牌炒飯 $90💛馬拉盞炒通菜 $62💛椰青 $72 *2💛椰汁珍多冰 $29💛Singha啤 $28 *2🇹🇭首先是最吸睛的烏頭魚,幾鮮美又不會苦澀,還有少許青檸的酸味,魚肉又多又滑。🇹🇭通菜雖然是馬拉盞但不會辣,又不會太油膩。🇹🇭金邊粉和炒飯的外貌十分相似,要拆開格網才分辨到😂。兩個都很香,酸酸甜甜的,而且份量很足,蝦又大隻。🇹🇭串燒很惹味,大大串又不會乾身,燒得恰好。🇹🇭椰青十分鮮甜,還叫了兩支啤酒,盡興一下。整體來講各項食物都有水準,而且味道不會太重,適合香港人口味。埋單剛好$600,算得上抵食。飲飽食醉,人生樂趣。

💛串燒三拼 (豬牛雞) $77
💛明爐青檸蒸烏頭魚 $142
💛蛋包鮮蝦金邊粉 $72
💛泰象館招牌炒飯 $90
💛馬拉盞炒通菜 $62
💛椰青 $72 *2
💛椰汁珍多冰 $29
💛Singha啤 $28 *2

🇹🇭通菜雖然是馬拉盞但不會辣,又不會太油膩。
🇹🇭串燒很惹味,大大串又不會乾身,燒得恰好。
🇹🇭椰青十分鮮甜,還叫了兩支啤酒,盡興一下。

明爐青檸蒸烏頭魚
泰象館招牌炒飯
馬拉盞炒通菜
串燒三拼 (豬牛雞)
Singha啤
2020-03-12
明爐青檸蒸烏頭魚
泰象館招牌炒飯
馬拉盞炒通菜
串燒三拼 (豬牛雞)
Singha啤
  • 串燒三拼
2020-03-27 48 浏览
好耐冇去過泰國,好掛住嗰度啲野食啊!依家有排都冇得去旅行,就唯有去九龍城食啲正宗既泰菜,滿足一下我想食去泰國既心。呢間餐廳有唔少泰菜選擇!我就點左我至愛既Pad Thai,我今次點左蛋包鮮蝦金邊粉,都幾特別,平時pad thai就食得多,用蛋包住既pad thai 就真係第一次食。佢既賣相好靚,蛋係呈網狀既。蛋皮入面包住炒得好惹味既pad thai,入面仲有大大舊既鮮蝦,勁足料。黎食泰國菜,當然要配返個椰青啦,完美!幾抵食!
佢既賣相好靚,蛋係呈網狀既。
黎食泰國菜,當然要配返個椰青啦,完美!
幾抵食!
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
  • 椰青
又係喺九龍城嘅餐廳,嚟得九龍城點可以唔食泰國菜。⁣🇹🇭⁣泰東生菜包($74)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣生菜包嘅肉類有好多款揀,包括咗豬肉,牛肉,雞肉同埋鴨肉。💁🏻‍♂️ 呢一款就係豬肉碎。🐷 碟上面裝滿好多嘅肉碎,同埋好多塊嘅生菜,夠兩至三個人分㗎。👥 而且肉碎都好入味,配埋爽脆嘅生菜食,真係好夾。👍🏻 而且,肉碎微辣嘅感覺都好過癮,最啱配清新嘅生菜。⁣😆⁣三味炸烏頭魚($142)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣原條烏頭魚炸之後,依然保持住外脆內嫩。😚 魚皮好鬆脆,但係入面嘅魚肉肉汁一啲冇走到。😋 除咗一啲都唔會乾之外,更加一啲都唔腥添。🐟 再配搭上酸酸甜甜嘅醬汁,的確好醒胃。⁣😁⁣蝦醬炒飯($62)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣呢個炒飯用上蝦醬炒製而成,鹹鹹地咁,好入味。😛 但係佢又唔會過咸喎。😮 而且再加上面頭嘅泰式臘腸。😉 甜甜地咁樣,舒緩返個鹹味,都好match。⁣🤤⁣
又係喺九龍城嘅餐廳,嚟得九龍城點可以唔食泰國菜。⁣🇹🇭

泰東生菜包($74)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣

泰東生菜包
三味炸烏頭魚
蝦醬炒飯
2020-03-21 38 浏览
九龍城出名係食泰國野嘅好地方,今日同家人黎左e 間地道嘅泰式小店。店內裝修掛左唔少泰國嘅裝飾。雖然店面少少但都有大桌子。店員安排我地坐係餐廳中間嘅位置,同埋都幾細心介紹菜式比我地🥰睇下餐牌,都有少唔泰國嘅美食,以海鮮同小炒為主。我地叫左蛋包鮮蝦金邊粉☺️,炸蝦餅🦐,串燒,芒果🥭糯米飯,椰青😌蛋包鮮蝦金邊粉,外面用蛋做成嘅網包住,食落酸酸甜甜,鮮蝦食落好彈牙,粉係幼幼地嘅金邊粉,好滑😍炸蝦餅,外脆內軟,食落好彈牙,仲好熱辣辣,好香😋👍🏻串燒分別有牛,雞,豬,牛串燒熱辣辣更美味,炭燒味好香。雞串都好嫩😍豬串肥瘦適中😋甜品芒果🥭糯米飯,芒果好甜🤤黑白糯米飯暖笠笠,配埋椰汁🥥好好味🥰椰青好甜,好多水😍最後仲可以整埋椰肉出黎食👍🏻😋

炸蝦餅,外脆內軟,食落好彈牙,仲好熱辣辣,好香😋👍🏻

椰青好甜,好多水😍最後仲可以整埋椰肉出黎食👍🏻😋
2020-03-21 37 浏览
自從搬屋後,勁近九龍城,可以成日食泰國菜~~今晚就黎到又平又抵食既泰象館食dinner,呢間係唔收加一咖,而且食物質素高,一定要推介!先叫左個黃咖喱配豬肉,豬肉份量都幾多,咖喱味非常香濃甜甜地,用來拌飯/ 薄餅一流~~泰式蛋炒蝦金邊粉,食落乾身,酸甜味道好開胃,蝦份量都幾多,食落爽口彈牙~咸肉炒芥蘭,唔咸, 而且好惹味,食完一條又一條~薄餅脆脆的, 勁好食, 主要係撈咖哩汁食, 唔錯~overall 埋單都唔洗$300, 勁平, 又好食!!
自從搬屋後,勁近九龍城,可以成日食泰國菜~~

咸肉炒芥蘭,唔咸, 而且好惹味,食完一條又一條~
薄餅脆脆的, 勁好食, 主要係撈咖哩汁食, 唔錯~

overall 埋單都唔洗$300, 勁平, 又好食!!
2020-03-19
2020-03-16 40 浏览
而他們的防疫衛生都做得很好呢又回到九龍城吃泰國菜,九龍城的泰菜出色幾乎人人得知,不過哪家好吃,哪家便宜卻未必人人知道這家看似便宜的泰菜餐廳,沒什麼裝修,不過價格取勝,所以決定入內一試肉碎生菜包$74肉碎量多而且咸香十足,微微辛口,醃得很不錯唷!生菜爽而脆,有肉有菜,正好泰象館招牌炒飯$90其實是泰式蛋網包海鮮炒飯,比金邊粉多了些質感,粒粒我口感加上豐富的海鮮,算滿抵吃脆肉炒芥蘭$64原來是醃燒肉炒芥蘭,還滿惹味的,不過燒肉都略咸,配著芥蘭還剛好串燒(3串)$77配著泰式花生沙嗲醬非常好吃,主角不是牛或豬或雞、而是醬!最後$150一人結帳, 實在很便宜,而且還超飽呢

而他們的防疫衛生都做得很好呢

肉碎生菜包$74

泰象館招牌炒飯$90

脆肉炒芥蘭$64

串燒(3串)$77
配著泰式花生沙嗲醬非常好吃,主角不是牛或豬或雞、而是醬!

最後$150一人結帳, 實在很便宜,而且還超飽呢
2020-03-14 39 浏览
今日同朋友行開九龍城順便搵咗間泰國菜嚟試吓,平時食開果幾間黃乜乜之類嗰啲就唔想再試啦,於是就試咗間小店,我同兩個朋友一行三人6:30入座,鋪頭都差唔多滿座,好彩有位食泰國菜點可以唔叫冬陰功湯呢,於是就試咗個冬陰功湯,出奇地好鮮甜,又有辣味,香茅同檸檬葉嘅比例啱啱好唔錯之後叫咗個青木瓜沙律,材料都好新鮮,好爽口,味道唔錯老闆娘推介左個炸軟殼蟹南瓜咖喱,軟殼蟹咋出嚟都有好多件,好趣口,南瓜入邊裝住咖喱,咖喱香味十足唔會太辣,好野味,特登叫咗份蒜蓉包加薄餅,連埋南瓜咖喱一齊食味道十分之夾老闆娘仲推薦左個泰式燒雞半隻,燒雞好Juicy,食得出係用炭燒,雞皮趣口,肉汁鮮嫩,絕對試得過之後再叫咗份馬拉盞炒芥蘭,鑊氣十足,芥蘭食得出係新鮮嘅,好爽甜,唔錯最後為咗填肚再叫多份蟹肉芒果炒飯,同之前幾碟炒野一樣,鑊氣十足,碟邊仲配埋腰果花生,一齊食落口感非常好飲品就叫咗杯椰汁冰,喺泰國鋪飲椰汁冰一向有保證,好鮮甜整體來講呢間泰國菜度中常質素,其實食泰國菜,特別係地道嘅唔會期望特別高,但今日呢間反而喜出望外,碟碟餸都鑊氣十足,應有嘅地道香味香料都做得好好,以後你到九龍城有多一間選擇

之後叫咗個青木瓜沙律,材料都好新鮮,好爽口,味道唔錯

特登叫咗份蒜蓉包加薄餅,連埋南瓜咖喱一齊食味道十分之夾

飲品就叫咗杯椰汁冰,喺泰國鋪飲椰汁冰一向有保證,好鮮甜

2020-03-13 52 浏览
今日夜晚想好食泰國菜,於是就約埋個friend 一齊落九龍城一齊食返餐好嘅。去到九龍城有好多唔同嘅泰菜可以簡,所以我地就上openrice睇左陣,睇到呢間無論食評同口碑都唔錯,我地就兩個懷住興奮嘅心情入去試一試。個咖喱雞嘅雞肉真係好正,雖然係浸泡係濃厚嘅咖喱同香噴噴嘅香料入面,都依然可以食得岀雞嘅味道,而且口感好滑,呢個菜真係送飯一流。至於呢至嘅馬拉盞炒通菜,真係好惹味,配埋啤酒真係無得頂,我同朋友為左食個菜都忍唔住叫多支啤酒。而冬蔭公我諗都可以作為泰國菜嘅代表,我地點都要叫番個,佢地嘅用料好足,新鮮香茅亦令至個湯生色不少,加埋原隻大蝦,真係十個讚都不足以形容。本來我地係想叫條火爐魚,但係見到個酸甜炸鯽魚,就即刻轉軚叫左個試一試,一食去真係無令我地失望,食落酥脆,完全無骨食落啖啖肉,配合菠蘿,清甜開胃,如果佢係第一個菜上,我諗我可以食多碗飯今次嘅體驗真係太好,下次想食我會再黎九龍城簡佢地,推薦對泰菜有愛嘅大家都可以黎試一試!

2020-03-11 28 浏览
九龍城街坊又手出動喇!今次都係食泰國菜~蝦沙律($70)蝦仲多過沙律!蝦鮮甜爽口,加上酸辣醬汁好開胃。不過我好愛食洋蔥、紅椒等,份量就比較少啦。~~~椰青冬蔭公($92)挖好椰肉放進香辣鮮味嘅冬蔭公入面,令味道更有層次。椰肉又甜又嫩滑,估唔到同冬蔭公咁夾!~~~明爐青檸蒸烏頭魚($142)嫩滑嘅烏頭魚帶淡淡鮮味,青檸湯汁不會搶過烏頭鮮味。湯中蔬菜吸收魚汁,十分美味!下次再食時,青檸煮滾後就要夾起,食到最後湯汁有少少澀味。
九龍城街坊又手出動喇!今次都係食泰國菜~

蝦沙律($70)
~~~

椰青冬蔭公($92)
挖好椰肉放進香辣鮮味嘅冬蔭公入面,
令味道更有層次。椰肉又甜又嫩滑,
估唔到同冬蔭公咁夾!
~~~

明爐青檸蒸烏頭魚($142)
嫩滑嘅烏頭魚帶淡淡鮮味,青檸湯汁不會搶過烏頭鮮味。
湯中蔬菜吸收魚汁,十分美味!
下次再食時,青檸煮滾後就要夾起,食到最後湯汁有少少澀味。
九龍城城南道有那麼多的泰國菜館,哪間最好?我的挑選條件很簡單,就是看人數。疫症期間,「泰象館」依然人頭湧湧,這人數足以吸引我們入內開飯!「泰象館」價錢平民,但滋味卻高人一等!我們三人合共叫了六款菜,結果全部吃到一條菜都沒有剩,正!柚子沙律($70)柚子酸甜,花生脆口,至啱作為第一道開胃菜!小食拼盤($125)有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷和炸雞卷;款款金黃香脆,當中最愛炸蝦餅,炸過後仍然吃得出啖啖海蝦鮮味!串燒三拼($77)我們揀了三串豬和三串雞,共六串!豬肉爽口,雞肉嫩滑,吃前一定要點沙爹醬,更惹味!芒果蟹肉炒飯($72)鑊氣十足,想不到72元會吃到真蟹肉,還要是每一口飯都份量十足,完全是抵食之選!蛋包鮮蝦金邊粉($72)起初以為是日本蛋包飯的friend,但結果完全是兩回事!太空館的外貌很吸晴,一拆開,金邊粉非常滑溜,大大隻鮮蝦亦很爽口!馬拉盞炒椰菜苗($67)在街外吃菜至怕多油,幸好這碟椰菜苗完全沒有過份油膩的感覺,正!芒果沙冰($30)芒果是泰國名物,飲品當然要試芒果沙冰!以新鮮果肉真材實料炮製,毫無糖漿的假味!在「泰象館」嘆一頓泰國菜,感覺去了一趟泰國遊一樣,值得一去再去三去!

柚子沙律

蛋包鮮蝦金邊粉
馬拉盞炒椰菜苗
芒果沙冰
2020-03-10 30 浏览
呢度環境都幾乾淨 店員注重衛生個個都有帶口罩 比m-fold紙巾我地keep口罩幾細心 值得一讚!我哋叫咗馬拉盞炒芥蘭,南瓜咖喱軟殼蟹,青木瓜沙律,芒果蟹肉炒飯,泰式生蝦,燒雞半隻薄餅同埋蒜蓉包馬拉盞永遠係首選,個菜炒得好香,好多汁,芥蘭好爽脆!生蝦都係一定要叫架啦,點小小酸辣汁,連埋舊蒜頭一齊食落去天堂青木瓜沙律🥗小小辣 酸酸甜甜好開胃有d 打碎左既花生碎,豆豆, 青檸汁、辣椒仔咁,好香! 青木瓜絲痴住哂d汁都十分Juicy南瓜咖喱軟殼蟹值得一叫~本身擔心佢唔係泰皇咖喱, 好在都係係有蛋花 甜甜地既咖喱,我最愛呢種,用黎撈飯同埋配包配薄餅一流叫軟殼蟹又唔洗剝殼,唔洗整到成手都係成隻食都好滿足!冬陰公湯都十分出色呀酸酸辣辣, 個辣度都幾勁, 唔想咁辣我諗可以講一講先!勁足料好多魷魚同菇 都係我最愛既海鮮~個湯調味調得好正宗,椰汁味唔會話太重,岩岩好燒雞都好似好多人食一於試下半隻, d肉又幾嫩滑,值得一試個皮好香脆,新鮮熱辣辣燒出黎果時最正!蟹肉炒飯炒得好香好夠鑊氣,粒粒米蟹肉芒果都唔會吝嗇。主食可以叫呢個!飲品都唔貴$26杯左右 , 岩哂解辣呢間價錢都算偏平,仲要唔洗加一。又有鑊
呢度環境都幾乾淨 店員注重衛生
個個都有帶口罩 比m-fold紙巾我地keep口罩
幾細心 值得一讚!
薄餅同埋蒜蓉包

天堂

青木瓜沙律🥗小小辣
酸酸甜甜好開胃

南瓜咖喱軟殼蟹值得一叫~
本身擔心佢唔係泰皇咖喱, 好在都係
叫軟殼蟹又唔洗剝殼,唔洗整到成手都係
成隻食都好滿足!

冬陰公湯都十分出色呀
好多魷魚同菇 都係我最愛既海鮮~
個湯調味調得好正宗,椰汁味唔會話太重,岩岩好

燒雞都好似好多人食
一於試下半隻, d肉又幾嫩滑,值得一試
個皮好香脆,新鮮熱辣辣燒出黎果時最正!

蟹肉炒飯炒得好香好夠鑊氣,粒粒米
蟹肉芒果都唔會吝嗇。主食可以叫呢個!

飲品都唔貴$26杯左右 , 岩哂解辣
呢間價錢都算偏平,仲要唔洗加一。又有鑊氣,比好多大牌子好!

埋單四個人都食左$7xx only
好滿足

• 蒜蓉包
  • 生蝦刺身
  • 南瓜咖哩軟殼蟹
  • 芒果蟹肉炒飯
2020-03-06 31 浏览
想吃正宗泰國菜莫過於到九龍城吧, 幾年前曾到過這家泰國餐廳,記憶中味道、質素不錯。店不大,門口排隊等候,食客絡繹不絕。餐廳菜式選擇眾多,價錢不貴,加上不設加一服務費。泰式木瓜絲沙律:最佳的開胃前菜,尤其是那酸辣醬汁。材料只有數樣,再加大量的小蝦乾,拌酸甜醬汁就成了,木瓜絲新鮮,所以很爽口,雖然簡單的一道菜,但越吃越辣越滋味。蛋包鮮蝦金邊粉:蛋網包裹著金邊粉,賣相很精緻,一層薄薄蛋網煎得薄薄、呈一格格形狀。麵條彈牙有韌性,富口感,味道不濃,甜酸參半,材料還有蛋絲、豆腐乾、小蝦乾及鮮蝦。香葉雞肉碎撈飯:撈飯即是炒飯,炒得乾身,雞肉碎及豆角切成細粒狀,盡量跟飯粒大小差不多;飯粒分明, 有鑊氣,加上有香葉作主要的調味香料,很惹味。金不換菠蘿沙冰:金不換即羅勒,泰國菜常見的調味香草,香氣比較強烈、出味,很清新;菠蘿味反而不是最突出, 而且這款沙冰對解渴解辣特別有效呢,新穎的配搭!
餐廳菜式選擇眾多,價錢不貴,加上不設加一服務費。