2006-09-11 17 浏览
星期六, 難得一家人齊人吃飯,試一下泰國菜, 果然不錯。炭燒豬頸肉- 好入味, 但半肥瘦。串燒- 沒有驚喜,肉質略乾身。鐡皮蠔仔旦- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。香葉炒蜆- 蜆夠新鮮夠大, 每隻都有肉, 可惜件數只有六至七隻, 已經是$30幾蚊, 雖然好食, 惹味但價錢不底吃。炸蝦餅- 一定要試,香口, 蝦夠新鮮爽口, 外脆內熱, 加埋醬汁,very good, 一家人爭住吃。咸魚炒芥蘭及馬拉盞炒通菜- 略太鹹, 份量小。椰汁青咖喱雞- 全部來説, 最差這個,汁料水汪汪,雞是用雪雞脾用,無雞味,有太稀, 得個咸字, 只有少許椰汁味。菠蘿海鮮炒反- 以為有菠蘿原個上, 原來是用碟上,不過味道好和材料很足, 菠蘿也夠多, 不過濕也不過乾, OK。咖喱炒蟹- 好味也一定要試, 蟹新鮮夠肉, 最正個汁夠多夠濃, 椰汁最香, 沾蒜茸飽或白飯不錯。可惜蟹只有一隻。冬蔭公湯- 值得要試, 不太辣也夠味, 材料有草菇及蝦, 蝦也新鮮及幾多, $50(大)算抵試, 夠我們九人分。木瓜沙律- 一定要試, 夠底食, 汁料酸鹹適中, 阿媽很喜歡吃。炸魚餅- 可以一試, 不過沒有蝦餅受歡迎, 我覺得略鹹, 但夠大件。
星期六, 難得一家人齊人吃飯,試一下泰國菜, 果然不錯。
炭燒豬頸肉- 好入味, 但半肥瘦。
串燒- 沒有驚喜,肉質略乾身。
鐡皮蠔仔旦- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。
咸魚炒芥蘭及馬拉盞炒通菜- 略太鹹, 份量小。
蒜茸飽(x2) - $15有五件, 沒有驚喜, 製作一般, 沒有太大蒜茸味, 但有蒜茸在面, 面包不太脆。
白反- 唔夠飽可以叫碗, $6碗大大碗飯, 算便宜。
芒果冰(X2),青檸冰- 不錯, $15一杯, 可以一試, 不是加太多水及糖,份量應該落足, 夠凍夠濃, 透心涼。

大家要早點去找位, 因為實在很多人, 環境太噪, 空調不夠, 但以此價錢可以不收加一,也差不多試咗十幾樣菜, 還食到很飽, 算是不錯了。
2006-09-05 11 浏览
yes,真係本年大發現!!!呢排早放工,食得好野多,食得好咀叼。食野要求高左,好多野都話唔夠好。呢間真係好掂,掂到我係呢個時侯都話掂。係好真既泰國野。唔係大家同常會食到個d 香港版泰國菜(菠羅、泰式粉捲...果d)。我地兩個人,叫左4個人份量既食物。(結果食死左,行左2.5 個鐘先番屋企)1。小食併盤(大) <-- 個伙計confirm 左我地幾次,你地係咪chi sin,兩個人叫咁多食物2。木瓜沙律3。生蝦4。雞牛豬肉串燒小食併盤(大)有紙包雞、鳳爪、魚餅兩種、春卷- 共五種,每樣野有五件。好好食,好新鮮,果春卷落足好多料,果d魚餅好熱。正。個兩碟醬更正。木瓜沙律係所有人既推介,d 木瓜絲好新鮮,好fresh,果辣醬底好配合到果d菜既味,係泰國菜先有既味道。生蝦無正,開始食果陣有d 尤疑,但食左好好味,食到停唔到手。果sauce 係全晚最好食果個。我好想問佢落左乜野配料。雞牛豬肉串燒- 同"好時咖哩"個d 差唔多。地方係真係好泰國個d feel,我lum 係泰國食果environment 都9咁。個價係嚇死人,唔關佢地事,係我地叫野叫得多,食到食唔到anything more
yes,真係本年大發現!!!

2。木瓜沙律

3。生蝦

4。雞牛豬肉串燒

雞牛豬肉串燒- 同"好時咖哩"個d 差唔多。

個價係嚇死人,唔關佢地事,係我地叫野叫得多,食到食唔到anything more 果隻。
2006-09-02 22 浏览
今天和家人到了九龍城,平常會去隆姐吃但今天爸爸話要試新野,同埋哩間評語都幾好,所以就來了。星期五晚八點左右,都不用等太久(約十分鐘)就有位。環境不是靚個D,但今天天氣幾熱,個度D冷氣唔多夠!! 加埋隔黎D人打邊爐,真係熱到飆汗~叫了炸蝦餅,青木瓜沙律,燒豬頸肉,炒蜆,蝦膏炒飯,串燒豬,泰式鐵板蠔仔。食物出色的有:炸蝦餅和燒豬頸肉,真不錯。普通的有:青木瓜沙律- 太甜;炒蜆- 炒over 左唔太好:串燒豬- 醃得ok但好乾;蝦膏炒飯- D飯碎晒,又無特別。OVERALL 來說,食物OK,碟頭細細可以叫多幾款。但真係太熱啦個場。

食物出色的有:炸蝦餅和燒豬頸肉,真不錯。

普通的有:青木瓜沙律- 太甜;炒蜆- 炒over 左

(非会员)
2006-08-07 10 浏览
同男友1行2人去…食左197蚊…我好細個已經成日去…但蝦餅d汁吾同左…其餘都ok ga…但要早去
同男友1行2人去…食左197蚊…
我好細個已經成日去…
但蝦餅d汁吾同左…
其餘都ok ga…
但要早去
2006-07-10 12 浏览
琴晚小SUN帶左我黎E到,因為之前去左泰國而愛上食辣野同埋泰國式既沙律,我地叫左1)甜蝦刺身--個汁好好味,酸酸辣辣,小SUN話有D橙味喎,D蝦好鮮甜,正2)青木瓜絲沙律--比我想像中辣,不1好好味,又係酸酸辣辣,重有D蕃茄粒同生菜伴食,成碟差吾多我食哂~~~3)冬陰公--小SUN至愛,佢話吾辣,我就覺得有D辣啦,不過吾夠我個沙律辣,湯入面既蝦都幾好味,草菇粒都幾多4)蛋包海鱗炒飯--都有好多料,蝦,鮮魷,青口..飯炒得乾身,夠味,海鮮都夠爽5)蒜蓉飽--都OK,可能太飽啦,吾覺得太特別
5)蒜蓉飽--都OK,可能太飽啦,吾覺得太特別
2006-07-03 11 浏览
成年無去啦,以前去覺得平,覿,正.但上個月去完,以後唔會再去.咖哩蟹----- 水汪汪,無哩味道Mango juice ----- 好淡, 好希,肯定係加水泰式抄貢菜----- 細碟,縮水可能越旺就越差,同以前完全無得比.都唔明點解仲有人話好食@@@@@
成年無去啦,以前去覺得平,覿,正.
但上個月去完,以後唔會再去.
咖哩蟹----- 水汪汪,無哩味道
泰式抄貢菜----- 細碟,縮水
可能越旺就越差,同以前完全無得比.
都唔明點解仲有人話好食@@@@@
2006-06-26 14 浏览
今天與三五知己一起到泰苑小食晚飯,晚上7:15到達,雖然要稍等廿分鐘,但能一嚐惹味的地道泰式美食真不錯。食店地店雖然在街市樓上,但由於有空調及足夠的大風扇,因此在32度的炎夏,也可舒服地享用豐富的晚餐。五人吃了九大碟:1)辣椒膏炒硯:硯的size大得很,有口感,但略嫌過火,汁十分惹味。2)冬蔭公湯(大):湯內有很多蘑菇,也有蝦,不太辣,熱飲仲好味。3)炸蝦餅:蝦夠彈牙,很鮮味。4)咸魚炒芥蘭:咸香咸香,很好味。5)馬拉盞炒通菜6)活蝦刺身:蝦好新鮮,又甜美7)青芒果絲沙律:酸酸地,夏天食最醒胃。8)泰式串燒(豬、牛、雞):有十串,可能不夠熱,全晚最失色的唯一一道菜。9)椰汁青咖喱雞:咖喱汁Yummy,最好連白飯/蒜蓉包一起吃。10)蒜蓉包一客11)白飯一碗12)椰青2個,青檸冰2杯雖然唔可以坐得太耐,但勝在惹味又平,以上收費只係$408。

五人吃了九大碟:
3)炸蝦餅:蝦夠彈牙,很鮮味。
4)咸魚炒芥蘭:咸香咸香,很好味。
5)馬拉盞炒通菜
6)活蝦刺身:蝦好新鮮,又甜美
7)青芒果絲沙律:酸酸地,夏天食最醒胃。
10)蒜蓉包一客
11)白飯一碗
12)椰青2個,青檸冰2杯

雖然唔可以坐得太耐,但勝在惹味又平,以上收費只係$408。
2006-06-12 7 浏览
星期6晚(10/06) 陪姐姐去接姐夫放工, 本來姐夫趕住番去睇波架, 不過佢最後竟然放棄左唔睇波, 同我地去左食飯喎^0^ 加分~ 姐姐就提議我地去9龍城街市上面食泰國野, 羊羊專車接送, 毫不猶豫, 起程即去!!去到分頭行事, 一team泊車, 一team去等位, 9點鐘d人應該要睇英格蘭架啦, 個度無電視, 但依然要等位, 好多人食呀!! 爆場!!泊完車, 由姐姐發板, 叫左勁多野: 炭燒豬頸肉+ 明爐烏頭魚+ 黃咖哩雞+ 串燒x10串+ 蝦醬炒飯+ 芥蘭炒燒肉+ 鐵板蠔仔旦+ 香葉炒蜆+ 椰汁西米糕+ 椰青x2 + 芒果汁+ 白飯x2 = 埋單都係$406, 傻架?! 勁抵又好食, 食飽飽, 心情勁靚!! 真係好好味架!! 呢排無咩胃口食野, 但我都食左好多o野!! 抵佢咁多人等位架^^炭燒豬頸肉: 熱辣辣上碟, 燒得好脆, d醬好特別, 香口好味^^明爐烏頭魚: 條魚好大條, 好肥咁, 好味, 不過略嫌d湯淡左d, 滾左好諗都好似唔入味咁黃咖哩雞: 都ok o既, d雞好滑, 不過都係淡左少少, 可以唔叫~ 串燒x10串: 好抵!! 10串都係$32, 仲可以3款揀哂,
星期6晚(10/06)
串燒x10串: 好抵!! 10串都係$32, 仲可以3款揀哂, 豬, 牛, 雞~ 熱辣辣好正^^ 最正係d醬, 拎埋黎撈飯食~
蝦醬炒飯: 好香, 炒飯面仲有塊煎旦+ 臘腸, 側面有堆豬肉鬆, 撈飯食一流!!
芥蘭炒燒肉: 又係熱辣辣, 岩岩炒起, 夠鑊氣~ 正!!
鐵板蠔仔旦: 呢個簡直以後必叫, 姐夫o既至愛, 而我本身都幾鍾意食蠔餅, so都好鍾意食, 特別在佢用鐵板上, 熱辣辣上, 就算擺多陣都唔怕咁快凍, 同旦一齊炒, 好香好滑, 又有芽菜係底, 好夠味, 就算唔食醬都好好味, 個醬係個辣醬, 唔食辣o既朋友唔好沾咁多, 都ok辣架~
香葉炒蜆: d 炒蜆大到同隻瓷更一樣大( 有相為証), 第一次食咁大隻蜆, 不過羊羊話太大隻好老啦, 而我就覺得ok啦, 不過又係香葉連累事, 我唔好香葉, 好彩d蜆無咩香葉味o者, 就都係因為咁, 唔夠味, 但可以值得叫黎試下, 好特別....大隻蜆!!
椰汁西米糕: 超好味!! $15有6舊, 大大舊, 足料, 姐姐至愛^^ 姐夫話姐姐可以食哂成碟都得!!
椰青x2 : 唔夠凍, 多肉囉, 但少汁~
芒果冰: 好飲, 姐姐推介, 好芒果!!
白飯x2 : 拎黎撈咖哩雞食o既, 無咩特別
埋單唔駛+1 = $406 , 抵食~ 我地有5個人架!!
不過講真上去個度見到好多小強, 不過食個時就無o既, 放心, 始終個度係街市, 係咁架啦~

(非会员)
2006-05-26 6 浏览
食物一般, d生蝦好細隻,飯亦好細碟,最重要係如果你得閒可以望一望上邊, 我上次見倒d老鼠走黎走去, 唔知會唔會跌落黎不過街市係咁架0拉
食物一般, d生蝦好細隻,
飯亦好細碟,
不過街市係咁架0拉
2006-05-15 22 浏览
今日同林小B一家四口補祝番母親節, 林小B鍾意食泰菜就算了這裡:炸蝦餅X2 - 新鮮即炸, 有鮮蝦味。菠蘿海鮮炒飯X2 - 鮮菠蘿, 鮮蝦, 鮮魷炒飯, 再加炸脆腰菓及肉鬆。馬拉盞炒通菜及鹹魚炒芥蘭- 兩個菜都係惹味菜, 但兩款菜有少許靭。泰式肉碎炒河- 係夠辣, 但太多雜菜囉。咖喱炒蟹- 全碟由林小B爸媽包起, 佢哋話蟹大隻又新鮮, 食到停唔到手。蒜蓉包- 唔夠脆, 只覺微暖, 不叫也罷。菠蘿紅毛丹冰X2 - 濃揶奶味, 全杯白雪雪, 唔錯。芒菓冰- 林小B媽話好飲過許留山, 好濃鮮芒菓味。泰啤- (因為係林小B爸飲, 所以唔知同香港飲開D啤酒有咩分別)埋單:五個人加埋$445勁抵!
炸蝦餅X2 - 新鮮即炸, 有鮮蝦味。
泰式肉碎炒河- 係夠辣, 但太多雜菜囉。
蒜蓉包- 唔夠脆, 只覺微暖, 不叫也罷。
菠蘿紅毛丹冰X2 - 濃揶奶味, 全杯白雪雪, 唔錯。
芒菓冰- 林小B媽話好飲過許留山, 好濃鮮芒菓味。

埋單:五個人加埋$445勁抵!
2006-04-18 24 浏览
大家都知九龍城出名食泰國野, 而且都開左好多, 有d 我覺得出左名收得貴都合理o既, 但呢間仍然是街坊價錢, 真係又好食又平, 都係因為平租lor –九龍城街市3樓熟食層最入的店裝修同衛生真係要將就o下喇…..同埋搵位都唔易1. 烏頭魚連鐵爐上, warm 住食, d 泰式汁同配菜酸酸甜甜都幾好味2. 蝦餅上菜時仍是熱的, 真係即叫即整架3.有多種咖哩選擇, 試過食青咖哩雞, 少少辣, 我覺得都幾正宗. 一定要再叫白飯來撈汁4.菠蘿炒飯暖暖地, 又有新鮮菠蘿, 幾有水準, 最重要是價錢冇出面如黃珍珍咁貴5.湯檬只是普通, 不算特別好食一家4口埋單只是$120, 聽到價錢都嚇左一跳, 咁平!!!?!!?!

裝修同衛生真係要將就o下喇…..同埋搵位都唔易

2. 蝦餅上菜時仍是熱的, 真係即叫即整架

5.湯檬只是普通, 不算特別好食

2006-03-16 20 浏览
陪傻鬼食晚飯(我要回家食, 不過都忍唔住食左佢好多). 叫左蒜容包($15)有5片, 青咖哩雞($39)及炒通菜($29)包就麻麻地, 都無咩蒜容香味. 最欣賞係個咖哩雞, 有好多泰國細茄子, 好正好甜. 個汁都好正, 我忍唔住飲左好多汁.通菜都好一般啦.
包就麻麻地, 都無咩蒜容香味.
通菜都好一般啦.
2006-03-07 8 浏览
見班姐姐仔,每次去龍城食泰菜都係黃珍珍,今次轉口味,殺入龍城街市"泰苑".屈指一算,又係幾年無黎過.相比之下,馬仔無咩客,全場客人差不多係為泰國菜而來.點解?在價錢黎講,比出面街舖,起碼打左九折先.同埋味道口碑也不錯.隔左幾年,幾年前我都仲記得條明爐烏頭,係很不錯的.三個人吃得不多,先來個鐵板蠔仔蛋,蠔仔漲卜卜,好新鮮,好過上次在泰地道吃過的.生蝦刺身,例牌必叫,醬汁無金寶咁刺激.草蝦也鮮甜.但身邊友人,只敢試一隻.蝦頭唔係即炸,可以不理.泰式串燒,很香口惹味.蛋包飯也不錯,炭燒魷魚外表燒得頗un,好難咬.芥蘭炒肥肉就一般,春卷反而最後才上.無甚特別.連埋其他酒水,三百埋單,請客也並不肉赤.只係得來的回應,係"無甚特別".下次不如去小曼谷.

係很不錯的.

蝦頭唔係即炸,可以不理.

2006-02-19 15 浏览
今次同老巴2個人又去左呢間食泰。o係本人好想食咖哩炒蟹下, 終於叫左咖哩炒蟹, 冬蔭功湯, 生蝦刺身同蟹肉炒飯。生蝦刺身唔夠凍, 炸蝦頭就係凍! 冬蔭功湯唔夠熱, 可能收工時間, 煲底果d俾我飲左, 較咸。其實好味的咖哩炒蟹我知不多, 估唔到佢俾隻霉的我咁過份! 唉... 都收得唔算平, 駛唔駛咁。炒飯水準叫今餐至好味, d蟹肉冇碟蟹果d咁霉添!加上上次的米奇事件(詳見我之前的食評), 如無意外冇下次。
今次同老巴2個人又去左呢間食泰。

炒飯水準叫今餐至好味, d蟹肉冇碟蟹果d咁霉添!

加上上次的米奇事件(詳見我之前的食評), 如無意外冇下次。
2006-02-14 7 浏览
講既係環境同食物....叫左:1. 炸蝦餅- 面不是太金黃, 是不是用萬年油, 或是炸得唔夠耐? 不過也是外脆內爽, 如表面可索乾少少油就更好2. 咖喱炒牛肉- 不算辣, 也唔夠香, 牛肉有D鞋...比較失色3. 炒金邊粉- 唔得, 似西炒粉, 茄汁味太重, 泰國Sheraton Pattaya 既elements 餐廳好食百倍, 它的金邊粉煙un彈牙
講既係環境同食物....
叫左: