2006-09-11
星期六, 難得一家人齊人吃飯,試一下泰國菜, 果然不錯。炭燒豬頸肉- 好入味, 但半肥瘦。串燒- 沒有驚喜,肉質略乾身。鐡皮蠔仔旦- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。香葉炒蜆- 蜆夠新鮮夠大, 每隻都有肉, 可惜件數只有六至七隻, 已經是$30幾蚊, 雖然好食, 惹味但價錢不底吃。炸蝦餅- 一定要試,香口, 蝦夠新鮮爽口, 外脆內熱, 加埋醬汁,very good, 一家人爭住吃。咸魚炒芥蘭及馬拉盞炒通菜- 略太鹹, 份量小。椰汁青咖喱雞- 全部來説, 最差這個,汁料水汪汪,雞是用雪雞脾用,無雞味,有太稀, 得個咸字, 只有少許椰汁味。菠蘿海鮮炒反- 以為有菠蘿原個上, 原來是用碟上,不過味道好和材料很足, 菠蘿也夠多, 不過濕也不過乾, OK。咖喱炒蟹- 好味也一定要試, 蟹新鮮夠肉, 最正個汁夠多夠濃, 椰汁最香, 沾蒜茸飽或白飯不錯。可惜蟹只有一隻。冬蔭公湯- 值得要試, 不太辣也夠味, 材料有草菇及蝦, 蝦也新鮮及幾多, $50(大)算抵試, 夠我們九人分。木瓜沙律- 一定要試, 夠底食, 汁料酸鹹適中, 阿媽很喜歡吃。炸魚餅- 可以一試, 不過沒有蝦餅受歡迎, 我覺得略鹹, 但夠大件。
炭燒豬頸肉- 好入味, 但半肥瘦。
串燒- 沒有驚喜,肉質略乾身。
鐡皮蠔仔旦- 蠔仔夠肥美,旦亦夠滑。
咸魚炒芥蘭及馬拉盞炒通菜- 略太鹹, 份量小。
蒜茸飽(x2) - $15有五件, 沒有驚喜, 製作一般, 沒有太大蒜茸味, 但有蒜茸在面, 面包不太脆。
白反- 唔夠飽可以叫碗, $6碗大大碗飯, 算便宜。
芒果冰(X2),青檸冰- 不錯, $15一杯, 可以一試, 不是加太多水及糖,份量應該落足, 夠凍夠濃, 透心涼。
大家要早點去找位, 因為實在很多人, 環境太噪, 空調不夠, 但以此價錢可以不收加一,也差不多試咗十幾樣菜, 還食到很飽, 算是不錯了。