2008-06-08 21 浏览
出門前曾在Openrice找了一間位於九龍城市政大樓三樓的"泰苑小食"(泰式大排檔),我們一家三口及二家姐便上去吃晚飯試新野了~1. 泰式炒金邊粉 $ 35 -->>味道一般,不太好,不太差2. 炸蝦餅 $39 -->>味道也是一般,但~每檯都叫的,便即管試一下~3. 咖哩炒蟹 -->> $ 168 (只有一個size),很多檯都叫的,味道一般, 但~蟹好大隻,好新鮮~可以一試.4. 串燒沙嗲 -->> $38 (串串都是小小的,有十串,包括豬,牛,雞的了, 味道也是很普通,上檯時不太夠熱,個汁不夠"野"味~5. 細 冬陰功 -->> $32 (味道可以用差來形容,得個酸字)6. 蒜蓉飽 -->>18元 (有五件,幾好味,不會干爭爭的)7. 另叫了兩杯芒果冰(好香芒果味,但~甜味不足),一杯青檸冰(太酸)埋單 $ 378元,平均每位 $ 94.5元.這間可以一試,但~以這樣的價錢,這樣的地方,便不太值去下次了~因為,九龍城地舖也有很多價錢相若,但~坐得比這兒舒適及服務也較這兒好的
(泰式大排檔),我們一家三口及二家姐便上去吃晚飯試新野了~
但~蟹好大隻,好新鮮~可以一試.
味道也是很普通,上檯時不太夠熱,個汁不夠"野"味~
埋單 $ 378元,平均每位 $ 94.5元.
因為,九龍城地舖也有很多價錢相若,但~坐得比這兒舒適及服務
也較這兒好的~

門口
咖哩炒蟹
蒜蓉飽
$94.5 (晚餐)
咖哩炒蟹
蒜蓉飽
2008-06-05 59 浏览
以前6晚有3晚會在這裡宵夜,但很久沒來了.昨晚突然心血來潮想吃泰國菜,所以就和家人來嚐嚐,3個人叫了6餸1飯2啤酒=$3526餸是:生蝦刺身:還是一樣爽口,夾苦瓜一起吃口感味道都很好;鐡板蠔仔:這個比以前差了,蠔仔真的是很小的蠔仔,以前是很飽滿的那種,昨晚的像發育不良的,而且不夠味;肉碎茄子煲:超咸超油,失敗失敗!生腸沙律:這個還是一樣的好味,生腸爽口,那個汁又酸酸辣辣的,很美味沙嗲(豬,雞):調味不好,肉質不好,外觀和食落口時完全不知道那一串是豬,那一串是雞,但那個沙嗲汁是很香的冬蔭功:很多草菇,都幾辣,味道可以但比較咸1飯是:海鮮蛋包飯:很多海鮮,味道還可以但十分油,吃完之後碟底的油可以浪來浪去再叫了一個芒果冰,這個還是一貫的好, 又凍又甜又解渴!
,3個人叫了6餸1飯2啤酒=$352

6餸是:
生蝦刺身:還是一樣爽口,夾苦瓜一起吃口感味道都很好;

肉碎茄子煲:超咸超油,失敗失敗!

冬蔭功:很多草菇,都幾辣,味道可以但比較咸

1飯是:

再叫了一個芒果冰,這個還是一貫的好, 又凍又甜又解渴!
生蝦刺身
生腸沙律
冬蔭功
  • 芒果冰
2008-04-17 12 浏览
為醫肚而黎. 菠羅炒飯~ 不太油,樣樣配料都齊,幾好味.泰式炒金邊河~ 酸酸甜甜,細碟咗d,不失好味.炸蝦餅~ 蝦餅好鬆散,唔起膠,仲有d酸味,好似壞咗咁.串燒~ d肉實的的,唔新鮮,食落無咩味,好難食.個日唔知點解,超大油煙,已經坐近腸粉個邊,唔通抽風差咗.
為醫肚而黎.
菠羅炒飯~ 不太油,樣樣配料都齊,幾好味.
泰式炒金邊河~ 酸酸甜甜,細碟咗d,不失好味.
炸蝦餅~ 蝦餅好鬆散,唔起膠,仲有d酸味,好似壞咗咁.
串燒~ d肉實的的,唔新鮮,食落無咩味,好難食.

個日唔知點解,超大油煙,已經坐近腸粉個邊,唔通抽風差咗.
2008-04-13 4 浏览
星期六晚等了半粒鐘必叫濕炒河,今次選了豬肉食物成本增加,加價是必然的但整碟炒河都面目全非河粉,芥蘭及草菇都少左最慘係連原本又濃又稠好似黑片糖味的獻汁,變到又稀又淡!
星期六晚等了半粒鐘
必叫濕炒河,今次選了豬肉
食物成本增加,加價是必然的
但整碟炒河都面目全非
河粉,芥蘭及草菇都少左
最慘係連原本又濃又稠好似黑片糖味的獻汁,變到又稀又淡!
2008-04-06 20 浏览
聽同事講呢度D野又平又好食,就搵左個lunch time黎試下。兩個女仔叫o既野真係唔多...冬陰公–好多磨菇,味道唔錯,辣果方面都ok la,可以濃d就仲好。濕炒河–炒過o既河炒底,加上豐富o既配料和獻汁。味道剛剛好鴨肉湯河–普通左d,不過都唔錯。芒果冰–同事話幾好味(不過我唔太鍾意芒果)什錦冰–唔係咁好味(我唔係咁鍾意椰子)下次dinner time同黎試d下海鮮先^^
兩個女仔叫o既野真係唔多...
濕炒河–炒過o既河炒底,加上豐富o既配料和獻汁。味道剛剛好
鴨肉湯河–普通左d,不過都唔錯。
芒果冰–同事話幾好味(不過我唔太鍾意芒果)
什錦冰–唔係咁好味(我唔係咁鍾意椰子)

下次dinner time同黎試d下海鮮先^^
2008-02-19 20 浏览
是日同家人去左九龍城行, 新正頭0黎行, 好多舖頭都關門是正常的. 老豆好想去熟食中心試下, 在有限的選擇下就揀0左呢度啦...地方始終都係熟食中心, 都預0左係咩樣, 不過一路食一路有人0係度抹天花...大佬, 有人食緊0野0架...=__="叫0左碗冬蔭功, 四十幾蚊預佢都會大碗D啦, 0黎到都係雲吞碗咁大...算, 食落, 鹹多過酸同辣...感覺亦很油...之後要0左個蛋包飯, 好油...>__< 這是老爸的COMMENT, 唔係我呢D油份超敏感的人說的...飯亦炒得唔乾身...要0左個粉紅佳人, 個伙計只係話一種生果...於是本著冒險精神就試下啦...試個唔落奶的VERSION...藥水味......>__< 或者係話食刨冰D紅色糖水味...咩話? 生果? = =" 咁我叫佢加返D花奶啦...一飲, 乜咁似D假士多啤梨奶的味道0既.......? =.=" 飲0左一兩啖就放棄俾0左細佬執手尾... 反而細佬杯珍多冰正常D...

反而細佬杯珍多冰正常D...
2008-02-04 10 浏览
起九龍城食泰國野....除左金寶之外.....仲有街市呢間......d野真係好味....及平過金寶.......味道質數估之然不及.....金寶的好味.....但係....是我心目中起九龍城最有份量的泰菜.....我最中意既係....生蝦....蝦餅.....咸魚炒通菜.....還要配上我的至愛....芒果冰.......簡直超正.....點只比第56個笑呀.....仲要比多10個叻佢tim呀
2008-01-06 16 浏览
** 此食肆的第五十五個笑**尋晚(5-1-2008 Sat)七點,同女友人L,佢老公一班朋友o係摩士公園打完羽毛球後,當中11個人一齊坐的士落九龍城一個朋友推介o既泰國菜,就係呢o度喇.佢話呢間係最好食o既泰國菜,同埋佢一個月會o黎一,兩次,水準keep到.話事人,L,佢老公同我四人先到搵位,上到o黎,好好彩,o岩o岩有四張並排o既吉枱,又有地方畀我o地擺o野,算坐得舒服.不久,所有人到齊,全程由佢發板同推介,有:$15.00o既芒果冰(話事人推介)所以個個都叫我覺得芒果味OK,好少冰但夠凍.話事人話今日好好,之前太多冰,今日冇乜,所以濃啲.泰式炒通菜, 炒芥蘭冇咩問題泰式生蝦(話事人推介)知道啲汁係辣o既,所以我冇醮,都OK o既,之後o個隻我又試吓醮少少o黎食,醮o左係好食啲.呢個前後叫o左3碟.燒豬頸肉(話事人推介)我覺得OK,豬頸肉都爽,佢o地鍾意食,於是encore.泰式燒雞(半隻) (話事人推介)我覺得比豬頸肉惹味,好食啊.又encore.蛋包飯唔記得裡面有咩料,飯o既顏色依然係白,但又夠味,OK.炒金邊粉(話事人推介)味道好熟識,甜甜地濕濕地,幾得意..蝦醬炒飯賣相又係
** 此食肆的第五十五個笑**

$15.00o既芒果冰(話事人推介)所以個個都叫

泰式炒通菜, 炒芥蘭
冇咩問題

泰式生蝦(話事人推介)

燒豬頸肉(話事人推介)
我覺得OK,豬頸肉都爽,佢o地鍾意食,於是encore.

泰式燒雞(半隻) (話事人推介)
我覺得比豬頸肉惹味,好食啊.又encore.

蛋包飯
唔記得裡面有咩料,飯o既顏色依然係白,但又夠味,OK.

炒金邊粉(話事人推介)
味道好熟識,甜甜地濕濕地,幾得意..

蝦醬炒飯
賣相又係似糯米飯咁,面有片蛋同幾片泰式臘腸,朋友話泰國人都鍾意用臘腸炒飯,不過呢隻係甜o既.我眼見啲臘腸裡面o既肥肉都幾多,所以冇試,L試o左,話真係好甜.我覺得啲飯OK,幾好食.

蝦餅
第一輪太少,我冇食到,所以到encore時我至有得食.熱辣辣剛炸起o既,冇咩問題.

海鮮粉絲湯
佢係就我o地唔食得辣叫o既,好足料,有蝦,青口,蜆肉,魷魚,玉子豆腐,夠滑.

冬陰公(話事人推介)
畀食得辣o既人食,L o既老公都唔食得辣,不過佢勇於嘗試,話啲味係好好,不過料唔多.

泰式炒硯
算大隻,人人都讚,我覺得夠鮮,唔太辣(我食到o既)味道OK

蒜蓉包
有部份烘過龍,燶o左.我o個件o岩o岩唔係,而有好多牛油同蒜蓉,但又唔鹹,OK喎.

蒸烏頭
開頭L幫我夾時冇乜汁,所以覺得冇咩味,但第二次o岩o岩佢o地有落汁,又好食喎.

炒魚肚
呢個遲o黎到我o地個個食完晒傾o緊偈之際上枱,連話事人都唔記得有叫添.鐵板上o既,好爽好味,不過點解會有鵪鶉蛋o既呢?

最後話事人話食甜品,於是叫o左兩碟椰汁西米糕,因問o左一碟有六件
椰漿幾厚,有椰香但唔太甜,西米又大大粒,幾好.

環境:
o黎得呢o度食,早就要有心理準備地方狹窄,坐我唔舒服,但上到o黎又唔係太差,都冇背撞背同手撞手o既情形發生.
20度左右o既天氣o黎食o野就o岩o岩好,吊扇緩緩地轉動,只為增加空氣流通,毫無寒意同翳焗,所以特別舒適.

衛生:
中途話事人走去我o地放o野o個邊,拎走啲o野,返埋位時我問佢做咩,佢話男友人D見到有隻小強走入啲衫o度,為免引起我o地恐慌,佢就一言不發咁捉走o左佢.都係o個句,o黎呢o度食,預o左.

服務:
OK o既,要熱茶從冇甩拖.
而最好笑o既係,侍應收碟時,發現重有隻生蝦未食,叫我o地食埋佢.

價錢:
餸菜價錢由$32.00至$48.00左右,平宜呢.

2007-12-27 42 浏览
不知是小泰國的凝聚力還是環境更像芭提雅和布吉總覺得在九龍城吃泰菜比香港其他地方都好吃九龍城街市大牌檔就更是焦點衛生問題就別介意了泰式鳳爪不辣便不算是泰式這兒的辣得不認得人很可怕卻又很好吃腸胃不好的淺嚐好了不要找自己較飛蠔餅又是鐵板上正如上文首段比起上次在泰屋(2006-12-09食評)好像真的好吃一點可能是更近所以更熱辣辣吧蠔仔和芽菜都很豐富海鮮鍋帶點辣海鮮固然是魷魚為主湯底未算是冬蔭公又不會蓋過海鮮味很match再加兩杯滿滿的龍眼冰飽到也抵到不得了
不知是小泰國的凝聚力

很match

再加兩杯滿滿的龍眼冰
飽到也抵到不得了
2007-12-16 31 浏览
上一次同女朋友黎食已經係幾個月前的事,呢度0既0野食老實講就唔係話有乜好特別的地方,但以街市熟食市場黎講算係非常唔錯,又夠鑊氣喎.而我最欣賞就係呢度的服務呀,認真唔錯..
2007-12-16 38 浏览
估唔到竟然多人到要等位,不過無耐就有位喇,一坐低就周圍望下人地食d咩先…炸蝦餅: 好味但係好熱氣!牛鷄串燒: 都幾入味,Yummy!
2007-12-04 19 浏览
近期常常來叫碗細既冬蔭公刺激下,又多香料又多蝦及草菇,令人回味無窮不過這兒的冬蔭公越來越唔辣,唔辣真係唔多好飲,無了風味連一向不能食辣的朋友都能喝上幾口
不過這兒的冬蔭公越來越唔辣,唔辣真係唔多好飲,無了風味
連一向不能食辣的朋友都能喝上幾口
2007-11-17 24 浏览
首次來是幾年前姑姐(現在的姑媽)介紹的,幾年的光景,街舖多了不少新面孔,這裡卻一切依舊。看著靚姐使勁地用木樽壓在石磨盆上壓香料,二話不說來個醃生腸,想喝些流質食物,又順手叫了碗鴨肉湯河。不要命地吃了些大辣、大酸的辛香醃生腸,加了不少蒜粒,生腸爽而富嚼口,處理得宜沒半點羶臆味,加上地道的辛香料,嗜辣者一定吃個不亦樂乎,很地道的小品,用了半卷紙巾終於清掉了半碟。鴨肉湯河用了淺底的橢圓碟盛著,有什麼料一眼睇晒,清湯底加上了不少冬菜、芽菜及通菜,微鮮之餘亦帶著熟識的菜甜味;泰式的滷水鴨,不修篇幅的烹調,切功也是是但得緊,有大件、有細件、甩皮甩骨的散滿碟,肉味不見突出卻滲著恰到好處的香料味,伴著粗糙的河粉,小品之作,只收廿個大洋一碗,吃得半飽已很滿意。吃著自認為是地道的泰國菜,身邊的靚姐們卻圍在一起吃「福飯」,用手拿起糯米飯,滔著兩味黃咖喱茄子及大酸、大辣的茄子伴飯,拿起生菜兩指瀝乾水,加些生豆角及泰國細茄子,這就是她們的家常菜,看畢,對「地道」一詞也起了一些疑問。

2007-10-18 26 浏览
認識這朋友也差不多半年有多,但又真的未見過難得他認真邀約,沒有什麼心機也出席吃的地點是九龍城街市的泰國飯店,好像很久沒有來過九龍城,只知街頭街尾也靜得要命一口氣點了生蝦、豬頸肉、鐵板蠔仔、蝦塊通菜、蝦餅及泰式沙律等,味道很好,價錢亦十分相宜怪不得人人食泰國菜都要去九龍城,連街市都做得咁好,其他地方不在話下吧﹗
認識這朋友也差不多半年有多,但又真的未見過

難得他認真邀約,沒有什麼心機也出席

2007-09-25 9 浏览
生蝦,馬拉讚抄通菜,蝦羔抄蜆,蝦餅都好味道