2024-02-03 51 浏览
早前就聽朋友推薦泰玖(荃灣) ,就在荃灣曹公坊5號地舖,今天過來這間餐廳吃晚餐,發現果然與眾不同,有兩層樓高,空間寬敞坐的舒服,工業風的裝修好大氣。最重要的是,食物超美味又大份,價錢很貼地,亦有午市套餐。泰式幹炒鮮蝦河粉一大盤食物好抵,兩個人吃都夠嗮!從來沒吃過這麼好吃的乾炒河粉,河粉透明大片,又軟又有咬勁,夠韌!炒雞蛋有獨特的味道,香噴噴!蝦仁大隻,鮮嫩彈牙!每一口都能品嚐到鮮嫩的蝦仁、蛋的豐富口感和河粉的柔軟滑順,真是非常經典好吃!串燒拼盤集合了雞肉串、牛肉串、豬肉串、雞翼串、豬肉丸子串、牛肉丸子串、豬腩肉串,美味多樣,大大地滿足了吃各種串燒的心情,而且每一種都有獨特的風味和質地。雞翼的嫩滑和豬牛肉的鮮美,丸子的彈牙!香氣四溢,絕對能夠滿足你的味蕾!芒果活性乳酸菌沙冰芒果味濃郁,夠香甜!清爽美味,讓人一口接一口!
泰式幹炒鮮蝦河粉
芒果活性乳酸菌沙冰
芒果味濃郁,夠香甜!清爽美味,讓人一口接一口!
2024-02-03 42 浏览
同朋友想試試小店,見網上評價也很好,就決定一試,但除左蒜蓉包跟沙冰外,其他味道跟賣相也不吸引。串燒不熱,除雞肉外其餘兩款都很硬😥炸蝦餅未炸得夠香脆,顏色也很淺色。位置也不算舒適,如果坐滿會很嘈,因為係閣樓,所以比較應聲。真心,隔離果間比這間味道更好,真係試一次就夠。
位置也不算舒適,如果坐滿會很嘈,因為係閣樓,所以比較應聲。
真心,隔離果間比這間味道更好,真係試一次就夠。
2024-02-02 31 浏览
🌟餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風🌟🌟CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地,亦有做午市套餐🌟🌟依家沙冰仲做緊買2送1優惠🌟🍽️泰式乾炒豬扒河粉 $128味道濃郁,好有鑊氣!而且河粉係好闊嗰隻,每一啖食落都好有滿足感,仲好大碟😋🍽️泰式無骨海南雞(半隻) $108食落去啲雞肉好滑,而且好有雞味,配埋個醬汁一齊食,好match😋🍽️泰式串燒拼盤 $128拼盤入面滿足哂所有願望,又有雞、牛、豬、雞翼、豬腩肉、豬肉丸子同牛肉丸子🍡而且食落去仲好熱辣辣同好香口,值得一試😋🍽️泰式芒果糯米飯 $68呢個甜品要必食,似係泰國食到嘅高質素✨芒果夠甜,一啲都唔酸!而且糯米飯夠哂暖,有三件紫糯米飯同兩件白糯米飯,廚師好有心思整成壽司形狀,一口一啖好方便!絕對增添食慾,食完會想再食,好味😋𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
🌟餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風🌟
🌟CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地,亦有做午市套餐🌟
🌟依家沙冰仲做緊買2送1優惠🌟

🍽️泰式乾炒豬扒河粉 $128

🍽️泰式無骨海南雞(半隻) $108

🍽️泰式串燒拼盤 $128

🍽️泰式芒果糯米飯 $68
呢個甜品要必食,似係泰國食到嘅高質素✨

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
2024-02-01
  • 泰式芒果糯米飯
  • 泰式乾炒豬肉河粉
  • 泰式拼盤
  • 泰式無骨海南雞(半隻)
2024-02-01 175 浏览
泰國菜經常都想食,今日就嚟到呢間工業風格嘅泰國餐廳食嘢。餐廳有分上下層,下層主要係bar枱設計,上層就係較寬敞嘅環境泰式軟殼蟹金柚沙律 $88軟殼蟹炸到脆卜卜,而且食得出蟹味🦀🦀。金柚份量充足,味道亦都甜同埋多汁,最鍾意係加咗少少辣嘅沙律汁,成個食物就昇華咗🙈💕💕💕大頭蝦炒金邊粉 $138🦐🦐大頭蝦果然個頭好大,入邊仲有蝦膏😂😂好彩唔係淨係得頭大,個身都啖啖肉 。金邊粉火候十足,炒得乾身,我鍾意嘅口感。餐廳非常之貼心,將啲配料包括花生碎,辣椒粉同埋青檸放喺側邊,可以自己選擇落幾多撈埋一齊食😝泰式馬拉盞炒通菜 $88份量十足,而且好有鑊氣,通菜都爽口,最鍾意佢醬料落得足夠咁先有泰式馬拉盞風味😎😎😎串燒拼盤 $128 (雞/牛/豬/雞翼/豬腩肉/豬肉丸子/牛肉丸子)🍢🍢🍢去餐廳最鍾意嗌拼盤,因為樣樣嘢都可以試吓,今次呢間拼盤就有六款唔同嘅串燒,配上泰式串燒醬,同埋泰式酸汁好惹味🤭🤭。豬肉丸子同埋牛肉丸子好有驚喜,竟然冇燒到好乾身仲有啲肉汁保留喺入邊🫣泰式奶綠茶 $38泰式奶茶就聽得多,泰式奶綠茶好少見。茶底方面唔算太甜,但就飲得出濃香嘅奶香味,呢個飲品好少見,值得一試🥰😍龍眼冰 $38去得

泰式軟殼蟹金柚沙律 $88

大頭蝦炒金邊粉 $138🦐🦐

泰式馬拉盞炒通菜 $88

泰式奶綠茶 $38

龍眼冰 $38
去得泰國餐廳點少得龍眼冰,龍眼肉非常之多,飲落夠入味😍😍😍

泰玖 Thai nine(荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖
泰式軟殼蟹金柚沙律
大頭蝦炒金邊粉
泰式馬拉盞炒通菜
泰式奶綠茶,龍眼冰
今日經開荃灣去佢見客,沿途經過曹公坊見到一間,裝修好有個性嘅泰式餐廳,見到佢咁特別,我同個客就入去食個lunch!泰玖一共有2層,裝修好型格及好有工業風,樓上座位寬敞坐得舒適,樓下可以有吧枱座位選擇!呢度嘅午市套餐都好抵食,每一款都係$68,已經有嘢飲,仲可以加錢換購小食😋 ✨今次選咗以下食品✨🌟泰式小食拼盤$148拼盤包括炸蝦餅、炸魚餅、炸雞翼及炸雞卷,即叫即炒,所以製作需時,一上枱時熱辣辣,即刻食好好味,佢哋炸到個皮好鬆脆唔會覺得乾硬,配埋佢哋嘅泰式甜酸汁就更加好味🥰🌟泰式肉碎飯_午餐$68泰式肉碎飯,味道唔太辣,肉碎同埋豆角一齊炒,炒得好香好好味🌟泰式無骨海南雞飯_午餐$68海南雞整得好滑,叫咗無骨,食得方便,份量好大份,配埋佢哋自家製嘅酸辣汁更加好味😋🌟士多啤梨活性乳酪士樂冰$68用士多啤梨混合1支益力多,整成的沙冰,味道酸酸甜甜好開胃,士多啤梨同益力多味香濃,食完煎炸嘢同辣吃後,再飲返一啖,心曠神怡

✨今次選咗以下食品✨

🌟泰式小食拼盤$148

🌟泰式肉碎飯_午餐$68
泰式肉碎飯,味道唔太辣,肉碎同埋豆角一齊炒,炒得好香好好味

🌟泰式無骨海南雞飯_午餐$68
🌟士多啤梨活性乳酪士樂冰$68

2024-01-30
  • 泰式香辣肉碎炒飯
2024-01-31 51 浏览
上次食完呢間泰菜媽媽很滿意👍🏻 所以再次到訪!今次坐二樓,空間比較寬敞~🍀🍽️ Red Curry Beef Brisket (泰式紅咖喱牛腩) $118好多舊牛腩呀😍 特登叫蒜蓉包就係想點咖喱汁😂 咖喱裏邊有細細粒嘅菠蘿,十分開胃,令到咖喱感覺冇咁膩~🍀🍽️ Thai Style Steamed Fish (泰式明爐桂花魚) $158好大火呀🔥 煮得耐驚啲魚老,所以食明爐魚通常都係同時間競賽🤣 呢條魚嘅魚肉嫩滑,一啲都唔腥!有少少骨,但係對於愛魚人士嚟講絕對唔係問題😎 魚下面鋪滿酸菜,吸曬啲汁😋 🍀🍽️ Golden Garlic Bread (泰玖金磚蒜蓉包) $42真係好大磚包😆 很香蒜蓉味,包亦都好鬆軟☺️ 點咖喱汁一流!🍀🍹 Yakult Pineapple Smoothie (菠蘿活性乳酸菌屎樂冰) $58天氣咁凍,梗係要叫返個沙冰襯返個天氣啦🥶 沙冰加咗益力多,甜甜的~ 適合愛甜人士!

2024-01-30 78 浏览
荃湾这家泰国餐厅好新颖,装潢非常精致,门口却非常低调,绿灰色水泥墙,完全看不出是泰菜餐厅,餐厅里面好高呀,被它的工业风装修吸引了!下层是以日式居酒屋嘅bar枱作设计,打卡一流,很特别,这次我选择了上层,座位更加宽阔,灯光比较昏暗,适合微醺。泰式干炒猪肉河粉河粉较宽阔,质感软滑,有弹性,晶莹剔透,非常吸汁,非常有惊喜!绝非香港本地常见的交货,细问之下原来系泰国直送嘅当地河粉。师博炒得有鍋气,泰式香料,酱汁,猪肉片完美融合,我会因这个粉再次到访!泰式炸鸡卷用腐皮包免治鸡肉炸,外皮好脆,有8颗,性价比高,点上泰式甜辣酱更好吃!芒果活性乳酸菌屎乐冰酸酸甜甜,更上益力多后令酸甜中带点奶香,卖相亦相当吸引,建议试下,餐厅装修成工业风,客群亦相对年轻,食物质素同样不俗啊!

泰式干炒猪肉河粉

泰式炸鸡卷

芒果活性乳酸菌屎乐冰

• 泰式炸雞卷
  • 泰式乾炒鮮蝦河粉
  • 泰式乾炒豬肉河粉
2024-01-30 27 浏览
荃灣呢間泰菜好有feel,工業風裝修,樓下個層有bar檯,仲有樓上二層,空間好闊落。成間鋪播住熱播嘅🎵英文歌,氛圍好好。同朋友👫一齊來,傾計食飯好盡興。冬陰功湯🥣食泰式嘢必點啦。兩隻大蝦🍤係個煲度,用料十足。唔配飯,可以自己另外單獨加。青咖喱雞🍛黃咖哩、青咖喱、紅咖哩,三種咖哩都有,照顧到唔同人口味。😁點嘅青咖喱帶有小小奶油味,入口好香。撈飯一齊仲正。鮮蝦青木瓜沙律🥗青木瓜切成絲撈埋紅蘿蔔絲,賣相好新鮮。不過呢個有小小辣,泰式風味酸酸辣辣。仲點佐杯芒果益力多沙冰🍧配咖喱一齊飲,正😄人均200內,可以係呢度享受到環境美食於一體嘅一餐啦。

冬陰功湯🥣

青咖喱雞🍛

鮮蝦青木瓜沙律🥗

仲點佐杯芒果益力多沙冰🍧配咖喱一齊飲,正😄
人均200內,可以係呢度享受到環境美食於一體嘅一餐啦。
2024-01-27 43 浏览
上次經過發現原來曹公坊呢頭有好多美食,本來打算想再去食張秀玲,點知見到旁邊有呢一間好似幾抵食嘅泰國嘢,於是決定今次試下新野先~泰式豬肉濃湯船麵 配青檸梳打💰HK$68湯底超濃郁,豬肉比想像中好味,個人覺得豬肉丸比腩肉更優秀!麵底方面用咗兩款麵,有啲似馬來西亞嘅摻摻,一次過試晒兩種唔同嘅口感~泰式紅咖喱牛肉飯 配泰式熱香茅茶💰HK$68呢個紅咖喱同平時嘅有啲唔同,比較重椰汁味,而且比較甜!個人覺得用嚟撈飯都太濃,有啲失望~泰式蒜蓉炒通菜💰跟餐+HK$18味道正正常常,略嫌唔夠辣~總括嚟講,推薦來呢度食湯麵,午餐來講呢到免收加一服務費,真係幾抵食~

泰式豬肉濃湯船麵 配青檸梳打💰HK$68

泰式紅咖喱牛肉飯 配泰式熱香茅茶💰HK$68

泰式蒜蓉炒通菜💰跟餐+HK$18
味道正正常常,略嫌唔夠辣~

2023-11-08
2024-01-26 32 浏览
荃灣曹公坊呢條街好多高質素性價比高嘅小店,今日試咗呢間泰國餐廳,個人覺得係我食過其中一間最好味嘅泰國餐廳,真係冇誇張,餐廳2樓好有格調,啱晒同朋友食飯傾偈餐牌好多唔同嘅選擇,有海鮮、串燒、飯、粉、咖喱、前菜基本上唸到嘅泰國菜都有,泰式燒牛肉牛肉燒到五成熟,好香牛肉味,好淋,口感好好,配埋泰式秘製辣醬,非常惹味泰式菠蘿炒飯炒飯炒得好香,好乾身,裏面有好多配料,有臘腸、菠蘿、提子乾、蝦,配埋肉鬆同腰果,一流!泰玖金磚蒜蓉包難怪做到招牌菜,蒜蓉包好厚切,外皮烤得好脆,超重牛油味同蒜蓉味,食完只係想

泰式燒牛肉

泰式菠蘿炒飯

泰玖金磚蒜蓉包
2024-01-25 31 浏览
忙得偷閒,除了要注重二人世界,時刻保持渴望爭取與心愛的人共聚的歡樂時光外,更要重視親子樂趣,因此在周末就一家三口外出找美食。網上報料在荃灣曹公坊有一間出名的泰國菜~Thai Nine 泰玖 。我們趁不用返工或上學先一起逛荃灣,然後走到去曹公坊探店~泰玖。望了店外餐牌,食物的定價貼地,亦有做午市套餐。泰玖餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風。進店後,我們點了:泰式薄餅$36、泰式拼盤(雞翼、雞卷、蝦餅、魚餅)$148、惹味咖喱炒軟殼蟹$178、泰式芒果糯米飯$68。阿仔見鄰桌有益力多沙冰可選,我們就為他點了一杯。一家人悠閒地在餐廳享用泰式料理,可試齊甜酸辣的美味食物,談天說地愉快過一天。

2024-01-25 20 浏览
有朋自遠方來不亦樂乎!有親友從國內來港探親遊玩,我必盡地主之誼。表弟從廣州自遊行來港玩幾日,我就放工約趁他在荃灣去找美食,荃灣是我工作及飲食主場,就帶他在曹公坊一帶逛下不同種類的食店。知道表弟愛吃泰國野,一於就帶他去試下曹公坊的泰國料理~Thai Nine 泰玖。這餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風。我已光顧多次,就推介表弟試:泰式薄餅$36、泰式菠蘿炒飯$158、泰式青咖哩雞$98,表弟更試了益多沙冰-$58。表弟認同此店食物 CP值高,對酸酸甜甜的沙冰更感新穎有趣。我們一邊享用美食,一邊細訴童年樂事,渡過愉快一晚。

2024-01-24 18 浏览
有間高質隱世泰菜🇹🇭 好特別,以居酒屋🏮裝飾,又帶有工業風設計,食物水準很好👍價錢平民貼地!聽朋友說電視📺都有介紹過呢間餐廳🍴, 所以幫襯過, 今次她已第四次幫襯, 帶埋我一起品嚐美食! 士多啤梨🍓活性乳酪菌屎樂冰沙冰🍧以全支益力多加入士多啤梨🍓混合的特別清涼,甜蜜滋味!海南雞飯份量超多,雞肉滑溜肥美多汁,點了自家醬特別惹味!炭燒豬頸肉片片滿有炭烤香味十足,豬肉口感香口!泰玖 📍荃灣曹公坊5號地舖

士多啤梨🍓活性乳酪菌屎樂冰
沙冰🍧以全支益力多加入士多啤梨🍓混合的特別清涼,甜蜜滋味!

海南雞飯
份量超多,雞肉滑溜肥美多汁,點了自家醬特別惹味!

炭燒豬頸肉
片片滿有炭烤香味十足,豬肉口感香口!

泰玖
📍荃灣曹公坊5號地舖
2024-01-24 46 浏览
餐廳裝修主打工業風格,樓高兩層,空間感闊落。如果想係荃灣搵間食泰國菜嘅餐廳,呢間會係個唔錯嘅選擇!➰ 泰式青咖喱雞 $98青咖喱好香濃嘅椰奶味,配搭雞肉真係送飯一流!佢嘅配料都好豐富,有泰式茄子、紅椒、青豆、雞內肉等⋯➰ 泰玖金磚蒜蓉包 $42炸到金黃色嘅蒜蓉包食落好香牛油同蒜蓉味,真係好脆好香口!金磚蒜蓉包配埋泰式青咖喱,索曬d咖喱汁真係食到停唔到😆。➰ 泰式炸雞卷 $36炸雞卷細細粒,做小食一流。佢食落好香口,配上泰式甜酸醬更加惹味。➰泰式鮮蝦金柚沙律 $68大大碟嘅金柚沙律🥗,味道好fresh。配搭泰式醬汁,食落甜甜酸酸。➰ 芒果活性乳酸菌屎樂冰(350ML) $58呢杯野飲個名好搞笑🤣,其實係芒果乳酸沙冰。佢飲落好fresh,濃濃嘅芒果味飲落甜甜酸酸,推薦!➰(自家製)泰式奶茶 $38呢個泰奶唔會超級甜,好香奶茶味,甜度剛好,覺得唔錯。

➰ 泰式青咖喱雞 $98

➰ 泰玖金磚蒜蓉包 $42

➰ 泰式炸雞卷 $36

➰泰式鮮蝦金柚沙律 $68

➰ 芒果活性乳酸菌屎樂冰(350ML) $58

➰(自家製)泰式奶茶 $38
呢個泰奶唔會超級甜,好香奶茶味,甜度剛好,覺得唔錯。

2024-01-24 38 浏览
今日帶媽媽去試一試VIUTV都介紹過,在荃灣曹公坊的泰玖,有兩層,裝修走工業風,入門口便見到一面牆佈滿泰式梳打水玻璃樽,很有特色,加上bar枱設置,樓上幾闊落,環境比較寧靜 ,感覺很舒服。中午有午市套餐非常抵食,我們點了泰式豬肉濃湯船麵,湯底濃郁鮮甜,有豬肉丸,五花腩肉,炸豬皮,加上通菜及芽菜等配料,有米粉同金邊粉兩種,增加口感,用料十足,媽媽好喜歡。另外叫了我最愛的無骨海南雞配油飯,採用泰國絲苗米,米飯粒粒分明,海南雞肉質嫩滑,加上已經去骨,所以食落淡淡肉,味道一流。另外追加了泰式炸蝦餅,蝦肉新鮮彈牙,炸得香脆而不肥膩, 非常美味。飲品有檸檬香茅茶及泰式奶綠茶,檸檬香茅茶很清新,泰式奶綠茶不太甜,有濃郁的綠茶味和奶香,這兩種飲品不是一般餐廳常有,很特別,值得一試。餐廳員工服務態度好好,有禮貌。QRcode落單夠方便!下次有機會一定會再嚟!
  • 泰式炸蝦餅