2024-03-22 17 浏览
工業裝修風格,一共有兩層~樓下係吧枱,樓上閣樓都有八九張枱感覺有啲似日式居酒屋✨串燒拼盤($128)有雞肉、牛肉、豬肉、豬牛丸、豬腩肉、雞翼雞肉配沙嗲冇得輸,仲有一隻比較清新既青檸辣椒汁食落就冇咁油膩✨鹹蛋黃軟殼蟹($138)一共有兩隻軟殼蟹‼️大大隻配上黃金鹹蛋黃,超級惹味入邊仲有一啲青紅椒調味~但食落就比較油膩,適合大班人share✨泰式乾炒蝦河粉($118)好有鑊氣~河粉食落爽口滑身,蝦好新鮮大約有四五隻

工業裝修風格,一共有兩層~
樓下係吧枱,樓上閣樓都有八九張枱
感覺有啲似日式居酒屋

✨串燒拼盤($128)
有雞肉、牛肉、豬肉、豬牛丸、豬腩肉、雞翼
雞肉配沙嗲冇得輸,仲有一隻比較清新既青檸辣椒汁
食落就冇咁油膩

✨鹹蛋黃軟殼蟹($138)
一共有兩隻軟殼蟹‼️大大隻配上黃金鹹蛋黃,超級惹味
入邊仲有一啲青紅椒調味~
但食落就比較油膩,適合大班人share

✨泰式乾炒蝦河粉($118)
好有鑊氣~
河粉食落爽口滑身,蝦好新鮮
大約有四五隻
[✨荃灣泰玖•有格調工業風泰國菜❤️‍🔥]#泰玖 #荃灣 🥢泰式酥炸魷魚鬚 $56炸到好香脆,小食黎講份量同價錢都唔錯😍🥢泰式燒豬頸肉 $88泰國菜又點少得豬頸肉呢,豬頸肉燒到香口惹味,份量仲要唔嘢少!配上佢個酸辣汁就更醒神開胃🤩🥢泰式乾炒雞肉河粉 $108闊身河粉質地煙韌,炒得均衡,沾滿醬汁勁好味!雞肉份量多,調味亦剛剛好。好有水準嘅泰式炒河粉💯🍹芒果活性乳酸菌屎樂冰 $58 芒果配益力多好香甜,好清新嘅組合🍹泰式奶茶 $38奶茶茶味夠香濃😋————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳樓高兩層,裝修走工業風,空間寬敞舒適。食物質素高,份量又大份,CP值好高!佢仲有推午市套餐都係$68起,真係一間好值得推薦嘅泰國菜餐廳😊💞📍泰玖🏠荃灣曹公坊5號地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣西 #荃灣餐廳 #荃灣必食 #荃灣餐廳
[✨荃灣泰玖•有格調工業風泰國菜❤️‍🔥]

#泰玖 #荃灣

🥢泰式酥炸魷魚鬚 $56
炸到好香脆,小食黎講份量同價錢都唔錯😍

🥢泰式燒豬頸肉 $88

🥢泰式乾炒雞肉河粉 $108

🍹芒果活性乳酸菌屎樂冰 $58
芒果配益力多好香甜,好清新嘅組合

🍹泰式奶茶 $38
奶茶茶味夠香濃😋

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍泰玖
🏠荃灣曹公坊5號地舖

#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #泰玖
行工業風CP值高嘅泰國餐廳🇹🇭食物價錢相當抵之外CP值仲好高👏🏻👏🏻👏🏻雖然一間小店但係服務都相當之好🫶🏻店員可能知道我哋第一次嚟, 雖然有QR code但係佢都比餐牌我哋同埋推介我哋一啲熱門菜式🥗我哋埋單時佢哋仲問我哋啲嘢食好唔好呀,你哋鍾唔鍾意啊,關心客人嘅feedback 係一件好好嘅事😎👍🏻雖然係一間小店但係員工很高質👏🏻✨除咗侍應服務好好之外, 因為餐廳有兩層高我哋選擇坐樓上, 行上樓上嘅途中我哋都會經過佢哋嘅廚房, 我已經聽到廚房班泰國嘅姐姐同哥哥嘅笑聲, 佢哋見到我亦都有打招呼😂🫶🏻 我諗呢間餐廳裝修都花咗唔少心機, 好多嘢都好特別所以鍾意影相嘅朋友唔好錯過除咗啲嘢好好食之外打卡影相都一流📸👍🏻下次都嚟試吓佢哋午餐因為見佢哋午餐都好抵食有Set Lunch 🥳
行工業風CP值高嘅泰國餐廳🇹🇭
食物價錢相當抵之外CP值仲好高👏🏻👏🏻👏🏻

中意同朋友搵靚餐廳食嘢😋睇電視見到推介➰ 環境好靚帶點工業風就好想試一試環境好靚就好想試一試同埋好想試佢芒果糯米飯 ,可惜呢日無曬白糯米同埋沙冰都賣曬 🥹 少Sad!!· - - · - - · - - · - - ·🔸泰玖金磚蒜蓉包 $42🔹泰式拼盤 $148[ 雞翼| 雞卷| 蝦餅| 魚餅 ]🔸泰式燒豬頸肉 $88🔹龍眼水 $38 🔸鮮橙冰茶 $38🔹芝士奶蓋泰式奶茶流心巴斯克 $78🔸泰式芒果糯米飯🥭 $68· - - · - - · - - · - - ·🧈蒜蓉包係最推薦,牛油香十足,非常酥脆鬆軟!非常推薦‼️有啲啲後悔無叫咖哩嚟配添🤣🥘雖然就咁食都好好食~🍽️至於小食拼盤,好抵食 - 有單骨雞翼、雞卷、蝦餅、魚餅(各4件)配泰式酸甜醬🍥好開胃既拼盤,最推薦係炸雞卷,第二係蝦餅!泰式燒豬頸肉反而有少少乾身,但個醬汁很不錯,會解到肉既膩👍🏻 食其他都可以點點佢🤣甜品方面,好想試個泰式芒果糯米飯🥭,好似壽司咁樣,一口一舊,但點知今日無曬白糯米🥹 得紫糯米店員仲推薦新甜品➰芝士奶蓋泰式奶茶流心巴斯克,呢個好好食😋啲花生碎炒香過🥜 🫗龍眼水唔甜🍊鮮橙冰茶好飲解渴,食完熱氣野就岩飲👍🏻😆店員
中意同朋友搵靚餐廳食嘢😋
🔸鮮橙冰茶 $38
🔹芝士奶蓋泰式奶茶流心巴斯克 $78
🔸泰式芒果糯米飯🥭 $68
· - - · - - · - - · - - ·

🧈蒜蓉包係最推薦,牛油香十足,非常酥脆鬆軟!非常推薦‼️
有啲啲後悔無叫咖哩嚟配添🤣🥘雖然就咁食都好好食~

🫗龍眼水唔甜🍊鮮橙冰茶好飲解渴,食完熱氣野就岩飲👍🏻😆
店員好友善,同埋餐廳環境係有兩層好寛敞~好有Feel😆

· - - · - - · - - ·
/清潔度:8/10⭐️
/人均: $325
· - - · - - · - - ·
2024-03-19 19 浏览
餐廳走工業風裝修,一入門口就見到開放式廚房和長形酒吧枱。我們被安排坐二樓的位置,樓上的環境也很寬敞舒適,牆上掛滿插畫,恍如置身泰國的餐廳。泰式鮮蝦金柚沙律(HK$68)鮮蝦入口彈牙,金柚份量多,味道酸酸甜甜而帶點微辣,清新又開胃。大頭蝦炒金邊粉(HK$138)金邊粉炒得好入味,口感細滑,再配上大頭蝦,令人滋味無窮。串燒拼盤(HK$128)串燒拼盤十分豐富,有雞肉、牛肉、豬肉、豬腩肉、雞翼,香氣十足,再配上沙嗲醬,更加惹味。另外,還有豬肉和牛肉丸子,蘸上酸酸甜甜的醬汁,非常開胃。泰式薄餅(HK$36)薄餅熱騰騰的,口感外脆內軟。青檸梳打(HK$36)清新又解渴。整體而言,餐廳價錢親民,CP值高,而且店員服務態度友善。餐廳還提供午市套餐,下次午餐時段再來試試。
泰式鮮蝦金柚沙律(HK$68)
大頭蝦炒金邊粉(HK$138)
金邊粉炒得好入味,口感細滑,再配上大頭蝦,令人滋味無窮。
串燒拼盤(HK$128)
泰式薄餅(HK$36)
薄餅熱騰騰的,口感外脆內軟。
青檸梳打(HK$36)
清新又解渴。

今日又嚟到一間荃灣熱門嘅餐廳食泰菜地點相對隱蔽,在香車街街市旁邊就係泰玖了(我覺得餐廳可以食住個勢,英文名叫Thaaaaaaai 9🤣)一入到餐廳,已經好有情調清一色吧檯設計,裝修仲要行工業風路線抬頭一望原來餐廳樓高兩層座位仲要好寬敞啱曬一班人聚會打開menu估唔到呢間餐廳嘅性價比都幾高尤其lunch更加抵食今次我哋就揀咗串燒拼盤,泰式海鮮粉絲沙律同埋泰式炒椰菜苗泰式海鮮粉絲沙律一上面真係覺得份量好大海鮮方面有大蝦,鮮魷和青口等等食落都係好爽口彈牙醬汁都係泰式嘅辣,辣得夠過癮撈埋蔬菜同粉絲相當開胃泰式馬拉盞炒椰菜苗同樣係超大碟馬拉盞嘅味道相當濃郁啲菜辣辣地幾惹味串燒拼盤上菜嘅時候畀呢碟拼盤驚豔到份量相當多,而且仲有個精美嘅籃相當適合打卡用串燒方面,佢會連咗沙嗲醬同埋泰式辣醬兩隻醬汁都係好濃郁當中我最喜歡雞肉串燒,肉汁鮮嫩豬腩肉就肥瘦分明,口感豐富士多啤梨活性乳酸菌史諾冰雖然我哋嗌係細杯,但亦都係好大杯成個益力多樽都擺埋上去飲落味道濃鬱嘅士多啤梨味酸酸甜甜咁樣非常開胃青檸梳打呢個梳打甜酸適中,飲落夠爽

今日又嚟到一間荃灣熱門嘅餐廳食泰菜
地點相對隱蔽,在香車街街市旁邊
就係泰玖了
(我覺得餐廳可以食住個勢,
英文名叫Thaaaaaaai 9🤣)

一入到餐廳,已經好有情調
清一色吧檯設計,裝修仲要行工業風路線
抬頭一望原來餐廳樓高兩層
座位仲要好寬敞
啱曬一班人聚會

打開menu
估唔到呢間餐廳嘅性價比都幾高
尤其lunch更加抵食
今次我哋就揀咗串燒拼盤,泰式海鮮粉絲沙律同埋泰式炒椰菜苗

泰式海鮮粉絲沙律
一上面真係覺得份量好大
海鮮方面有大蝦,鮮魷和青口等等
食落都係好爽口彈牙
醬汁都係泰式嘅辣,辣得夠過癮
撈埋蔬菜同粉絲相當開胃

泰式馬拉盞炒椰菜苗
同樣係超大碟
馬拉盞嘅味道相當濃郁
啲菜辣辣地幾惹味

串燒拼盤
上菜嘅時候畀呢碟拼盤驚豔到
份量相當多,而且仲有個精美嘅籃
相當適合打卡用
串燒方面,佢會連咗沙嗲醬同埋泰式辣醬
兩隻醬汁都係好濃郁
當中我最喜歡雞肉串燒,肉汁鮮嫩
豬腩肉就肥瘦分明,口感豐富

士多啤梨活性乳酸菌史諾冰
雖然我哋嗌係細杯,但亦都係好大杯
成個益力多樽都擺埋上去
飲落味道濃鬱嘅士多啤梨味
酸酸甜甜咁樣非常開胃

青檸梳打
呢個梳打甜酸適中,飲落夠爽
哩間餐廳除咗低層有bar 枱,上層2樓都有座位,工業風裝修幾特別,員工服務不錯,推介💖🍹士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰超大杯😍😍而且仲插住益力多樽,好吸睛🥤士多啤梨加左益力多🍓唔會好甜,有果香味又會酸酸地,好好飲👍🏻🍳泰玖招牌蟹肉煎蛋捲招牌果然好好食,啖啖蟹肉🦀蛋捲煎得Juicy, 而且捲得好靚🤤🤤入面包住蟹肉仲有洋蔥, 蟹籽等材料🍢泰式串燒拼盤上菜用上一個籃子,有心思💖💖有7串好豐富 CP值高:有雞肉串、豬肉、雞全翼、牛丸等等,燒得好惹味,雞全翼既雞皮脆口好好食😍😍另外個沙嗲醬都好出色,花生好香🥜🥜甜鹹度岩岩好另外仲有做午市套餐,好抵食👍🏻✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 泰玖 (荃灣)荃灣曹公坊5號地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香

🍹士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰

🍳泰玖招牌蟹肉煎蛋捲

🍢泰式串燒拼盤

另外仲有做午市套餐,好抵食👍🏻
✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰
5個為大🈵️分
好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 泰玖 (荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#泰國菜#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#荃灣
  • 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲
这间泰国特色餐厅具有两层高的结构,并拥有独特的装修风格。他们的菜单上提供了一系列美味的泰国料理。柚子沙拉作为开胃菜,清新的柚子味道加上其他配料的组合,会给你带来一种独特的口感。他们的炒河粉是泰国空运的,非常爽滑,这种传统泰国料理以其丰富的口味和口感而闻名。也有绿咖喱或红咖喱,这是泰国料理中常见的辣味菜肴。如果你想要享受特色飲品,他们的芒果沙冰可能会给你带来一种酸甜可口的体验。除此之外,炸虾饼也是值得一试的菜肴,厚实而鲜甜的虾肉混合著香脆的外壳,绝对能让你尝到美味的享受。最后,如果你喜欢甜点,你可以试试芒果糯米饭,这是正宗的泰国甜点,结合了糯米饭、新鲜芒果和椰奶的丰富口感。希望这些资讯能帮助到你,让你找到一家满足你味蕾的泰国特色餐厅!

• 泰式炸雞卷
  • 大頭蝦炒金邊粉
  • 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲
2024-03-14 113 浏览
午市套餐大部份$68連飲品唔使加一 都幾抵食😎有兩層 樓下喺吧枱 上面裝修都幾靚泰北咖喱牛肉金麵 ($68)好大份量 個湯底超濃郁淡淡咖喱味 但又唔會好辣佢個麵係生麵 如果係泰國嗰隻媽媽麵就好不過好彩佢個湯底夠濃 蓋到嗰浸鹼水味仲有啲炸咗嘅蛋絲 增加咗個口感牛肉係牛腩位 都啖啖肉 幾好食😋泰式紅咖喱牛肉飯 ($68)勁大個飯😂 紅咖喱個味有啲似黃咖喱都係好香咖喱味 勁送飯!特別位係入面竟然有菠蘿粒又幾夾喎 又唔會搶左咖喱味牛肉係牛肉片 冇咩特別~呢個都好食!另外加小食 蒜香炸雞翼 ($8)有4隻單骨雞翼 炸得幾香口不過其中一件有d紅😳跟餐飲品叫左青檸梳打同埋鮮橙紅茶2杯都唔會好甜 正正常常😎整體呢間野都幾好食又抵食👍🏼

午市套餐大部份$68連飲品
唔使加一 都幾抵食😎
有兩層 樓下喺吧枱 上面裝修都幾靚

泰北咖喱牛肉金麵 ($68)
好大份量 個湯底超濃郁
淡淡咖喱味 但又唔會好辣
佢個麵係生麵 如果係泰國嗰隻媽媽麵就好
不過好彩佢個湯底夠濃 蓋到嗰浸鹼水味
仲有啲炸咗嘅蛋絲 增加咗個口感
牛肉係牛腩位 都啖啖肉 幾好食😋

泰式紅咖喱牛肉飯 ($68)
勁大個飯😂 紅咖喱個味有啲似黃咖喱
都係好香咖喱味 勁送飯!
特別位係入面竟然有菠蘿粒
又幾夾喎 又唔會搶左咖喱味
牛肉係牛肉片 冇咩特別~
呢個都好食!

另外加小食 蒜香炸雞翼 ($8)
有4隻單骨雞翼 炸得幾香口
不過其中一件有d紅😳

跟餐飲品叫左青檸梳打同埋鮮橙紅茶
2杯都唔會好甜 正正常常😎

整體呢間野都幾好食又抵食👍🏼
2024-03-14 42 浏览
響門口真係唔似食泰菜~好hi-end以為係omakase或都fine dining🤣🤣入到去仲有上層,裝修水泥風格好型好靚~睇menu d價錢又唔貴wor🤔推薦生蝦,好有擺盤一杯杯加埋個汁好鮮👍🏻另外配咖哩既超推薦個金磚🤩🤩🤩有d砂糖響面好脆好正🤤🤤🤤冬陰功唔會得個辣字,層次豐富~~其他都好出色擺盤又有心機~可以encore👍🏻👍🏻👍🏻不過位置唔多最好book位先~~
2024-02-19
泰式生蝦  &  飛天通菜
泰式冬陰功花甲湯
泰玩臘腸炒飯
泰玖金磚蒜蓉包  &  泰式黃咖哩雞
泰式薄餅  &  泰式炸蝦餅
  • 泰式生蝦
2024-03-09 118 浏览
-上次去D-Park已經發現呢間泰菜餐廳😳好靚 同埋餐廳樓高兩層 入到去見到個空間好寬敞🥳裝修走工業風 同埋見到裝修都有機位 岩晒打卡📸 泰式拼盤💰$148拼盤入面有炸單骨雞翼、雞卷、蝦餅及魚餅各4件😍份量都真係幾多 岩晒happy share, haha😌全部炸物都炸到金黃色又唔油膩 👍🏻仲提供左泰式辣醬 可以蘸住一齊食🤣 泰式馬拉盞炒通菜💰$88通菜炒得偏硬身小小 幾爽口☺️好有鑊氣 同埋又香口+辣辣地 夠晒惹味😍好大碟 份量又係十足 正呀!!!🤩 大頭蝦炒金邊粉💰$138金邊粉食得出獲氣十足 好香😆口感咬落煙煙韌韌😉仲有正宗足晒料既配菜 包括花生碎,辣椒粉同埋青檸😝大頭蝦2隻 啖啖肉 又彈牙又新鮮😎 最後想講呢間餐廳真係CP值好高💯價錢好親民 抵食夾大件 另外食物定價貼地😚下次黎想試埋佢地既午市套餐ar😋 泰玖📍曹公坊5號地舖 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處 #hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性
上次去D-Park已經發現呢間泰菜餐廳😳
好靚 同埋餐廳樓高兩層 入到去見到個空間好寬敞🥳
裝修走工業風 同埋見到裝修都有機位 岩晒打卡📸

泰式拼盤💰$148
拼盤入面有炸單骨雞翼、雞卷、蝦餅及魚餅各4件😍
份量都真係幾多 岩晒happy share, haha😌
全部炸物都炸到金黃色又唔油膩 👍🏻

好大碟 份量又係十足 正呀!!!🤩

大頭蝦炒金邊粉💰$138
金邊粉食得出獲氣十足 好香😆
口感咬落煙煙韌韌😉
仲有正宗足晒料既配菜 包括花生碎,辣椒粉同埋青檸😝
大頭蝦2隻 啖啖肉 又彈牙又新鮮😎

最後想講呢間餐廳真係CP值好高💯
價錢好親民 抵食夾大件 另外食物定價貼地😚
下次黎想試埋佢地既午市套餐ar😋

泰玖
📍曹公坊5號地舖

#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處 #hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳
2024-03-08 23 浏览
在荃灣放工,又來泰玖吃晚餐,這裡兩層樓高,位置多,寬闊舒服,音樂優美。串燒拼盤每次來都少不了點這個串燒拼盤,各種雞肉、牛肉、豬肉、豬腩肉、雞翼、丸子拼成一大藍,每一串都烤得外脆內嫩,配上獨家配製的沙爹花生醬,增添了另類風味。金不換炒牛肉河粉不但名字好聽,都好好吃!大大一盤,料好足,樣靚吸引人,香味濃郁令人胃口大開!新鮮大塊的牛肉,切成薄片保持嫩滑的口感,同時充分吸收辣椒的辛辣風味。河粉透明又薄,柔軟滑嫩又好有韌性,辣味、鮮香和嫩滑的口感交織在一起,香辣可口回味無窮。泰式炸雞卷一口一個,薄香皮,裡面軟綿彈牙,有蔬菜和粉絲,不用點醬吃下去都自帶香味道。士多啤梨活性乳酸菌樂冰充滿士多啤梨的香甜香氣,沙冰清爽,邊吃串燒邊吃沙冰真是好清涼可口!絕配啦!每盤菜都整得好靚,令人有胃口,分量足,價錢實在,打算下次過來吃午市套餐!
串燒拼盤

金不換炒牛肉河粉

泰式炸雞

士多啤梨活性乳酸菌樂冰

2024-03-01 39 浏览
係福來村附近有間2層高既泰國菜,環境好有格調,睇menu都覺得好吸引,今次黎到都叫左啲招牌野食,味道有驚喜大頭蝦炒金邊粉 $138上枱熱辣辣,大頭蝦有兩隻好彈牙,金邊粉份量多炒得好有鑊氣,調味剛剛好,配埋花生碎同辣椒粉一齊食好好味泰式黃咖喱雞 $98黃咖喱入口甜甜地,入面除左雞肉仲有洋蔥、甜椒等配料,佢地仲有紅咖喱同青咖喱,值得一試泰式薄餅 $36配埋咖喱一齊食好好味,薄餅酥脆,同朋友share食剛剛好烤豬肉丸子(二串) $32豬肉丸入口彃牙,自己特別鐘意個醬,甜甜酸酸好開胃士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰 $58黎到必試沙冰,特別在於加左益力多入去,飲落去酸酸甜甜好開胃,有助解膩

大頭蝦炒金邊粉 $138

泰式黃咖喱雞 $98

泰式薄餅 $36
配埋咖喱一齊食好好味,薄餅酥脆,同朋友share食剛剛好

烤豬肉丸子(二串) $32
豬肉丸入口彃牙,自己特別鐘意個醬,甜甜酸酸好開胃

士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰 $58
我個fd 前日帶我去左-間上過ViuTv既泰國餐廳度食飯飯,實測下係咪真係咁好食😜我地食左:👉🏻✨泰玖金磚蒜蓉包✨ $42烘到外脆內軟既蒜蓉包大大嚿又厚身既金磚造型夠哂吸睛;蒜蓉味突出之餘仲帶有陣陣牛油甜香,超香口又夠飽肚,扺食!✨泰式拼盤✨ $148拼盤入面有炸單骨雞翼、雞卷、蝦餅及魚餅各4件;全部炸物都炸到金金黃黃,可見火候控制得唔錯👍🏻炸單骨雞翼易食得梨皮脆肉嫩多肉汁;炸雞卷就比較少見,彈牙香口之餘仲帶d甜味;炸蝦餅就夠哂厚身,口感又爽又彈又鮮甜;炸魚餅魚香味美, 蘸埋泰式辣醬一齊食仲更加開胃醒神添!✨泰玖招牌肉碎生菜包✨ $108呢碟生菜包入面既肉碎好多,食極都仲有咁,夠哂大碟同足料😍系稍微辣左少少,唔太食得辣既朋友仔可以叫少辣或者走辣!最令人驚喜既點系碟野竟然會有埋炸到脆卜卜,冇乜油份既炸豬皮,同充滿洋蔥香既肉碎-齊包生菜食,又爽又脆又香又辣,惹味得梨好有層次!✨泰式芒果糯米飯✨ $68壽司造型既芒果糯米飯夠哂可愛🥰酸酸甜甜既芒果、充滿住椰香兼帶有少許鹹感既椰汁同軟軟糯糯既糯米飯-向都系絕配😍-啖-個真係令人極度滿足!野食高質又唔貴,裝修風格又幾有特色,服務態度仲要超好,果然

我地食左:👉🏻

✨泰玖金磚蒜蓉包✨ $42

✨泰式拼盤✨ $148

拼盤入面有炸單骨雞翼、雞卷、蝦餅及魚餅各4件;

✨泰玖招牌肉碎生菜包✨ $108

✨泰式芒果糯米飯✨ $68

壽司造型既芒果糯米飯夠哂可愛🥰

野食高質又唔貴,裝修風格又幾有特色,服務態度仲要超好,果然系間值得推介既餐廳呢❣️

🌿泰玖

📍荃灣曹公坊5號地舖

港鐵荃灣站A3 出口,步行約9分鐘
2024-02-26 1426 浏览
今日約左個foodie朋友在荃灣位於曹公坊一間泰式小店食lunch🤪味道質素唔錯😚泰式牛肉濃湯船麵呈現出濃郁的湯底,以牛骨熬煮而成,帶有濃厚的牛肉味道和香料的香氣🤡選用嫩滑牛肉片~它的口感很柔軟,搭配著濃郁的湯汁入口即化,讓人感到非常滿足😹泰式炸蝦餅外層酥脆,內裡鮮嫩多汁🥳呈現金黃色的酥脆狀態,吃起來非常脆口😋泰式香茅熱茶清淡而滑順的😇茶液本身並不濃厚,而是帶有些許的草本和柑橘的口感。這種清淡的口感使得茶飲更易於入口🤓鮮橙梳打它帶有鮮甜的橙子風味,濃郁的橙汁味道和清爽的梳打水口感🤪無骨海南雞配油飯使用嫩滑的雞胸肉或雞腿肉🤪使得雞肉保持了嫩滑多汁的口感,吃起來非常柔軟😋油飯香氣十足🤪泰式蒜蓉炒通菜通菜本身具有爽脆的口感,經過炒煮後保持了一定的脆度,同時也吸收了蒜蓉和其他調味料的香氣和味道🤪環境~餐廳主打懷舊工業風~創造出一個復古氛圍🤪viu tv &開電視📺都有介紹過這間餐廳🤪都幾有人氣🤪值得一試😉價錢親民😅

泰式香茅熱茶

鮮橙梳打
它帶有鮮甜的橙子風味,濃郁的橙汁味道和清爽的梳打水口感🤪

環境~
2024-02-25