2016-06-04 950 浏览
近期的星期六日真的很想放慢腳步, 讓整個人都放鬆一下。就算是外出食飯, 也希望找個舒舒服服的地方, 休閒一點, 對自己好一些。這個週末的下午茶時間, 就找到了尖沙咀的泰燒遙。在諾士佛臺的樓上食肆, 原來TEA TIME 時間不算多人。加上地方較寛敝, 可以好好的享受下午茶的時光。如果是傳統西式的AFTERNOON TEA SET, 甜點較多, 身邊那位男士可能興趣不大。但是泰式TEA SET, 一半以上也是咸點小食, 那就更合心水了。於是我們點了$338 的那個二人TEA SET, 兩杯跟餐的特飲很快送上。左邊的是我點的香芧茶, 清清地帶點香芧檸檬味, 很有泰式湯水的感覺, 配上小食就更加"泰國"。另一杯是椰汁冰, 甜度適中, 是夏天消暑的好選擇。咸點部份送上, 看起來相當不錯。我先吃了北海道元貝配青木瓜沙律元貝略有煎香, 肉質鮮甜爽嫩, 相信多幾片帶子肉我也吃得完。平時很喜愛吃帶子的我, 反而對放在元貝下的青木瓜沙律更有好感。因為這個沙律調味非常不錯, 酸中帶辣, 非常開胃。配上花生碎和蝦米等一起吃, 又爽又脆, 口感豐富, 味道更有層次。燒西班牙黑毛豬豬頸肉也是燒得很香口, 一點也

另一杯是椰汁冰, 甜度適中, 是夏天消暑的好選擇。

咸點部份送上, 看起來相當不錯。
我先吃了北海道元貝配青木瓜沙律
燒西班牙黑毛豬豬頸肉也是燒得很香口, 一點也不肥膩, 肥瘦適中。配以特製的酸甜醬汁, 令味道再次提昇。
燒雞翼和串燒虎蝦我自然鍾意食, 味道OK的, 但不算特別。
雖然這份泰式香辣肉碎生菜包真的有點辣, 但味道卻是十分正宗, 辣辣中感到微微青檸的酸。以新鮮的生菜包着這些混有洋蔥和香料的肉碎, 真是個可口清爽的小食。我覺得這些肉碎要是拌飯吃也能令人吃下一大碗飯。

泰式下午茶當然不會出現那TEA SET 三層架, 但這個雀籠甜品盒也是十分吸睛, 忍不住拍照的。
這個泰式甜品拼盤有兩層, 有着五款甜品, 份量一點也不少。
先吃了最"普通"的椰汁糕, SIZE 比一般的大, 椰醬十足,夠濃夠滑, 而 西米不算多, 所以非常夠味。
另一款有花生碎的甜點也幾有趣 (原諒我對泰式甜品只懂幾款)
淺黃色椰漿木薯雖然有點膩, 但口感軟糯, 味道清甜, 我就幾鍾意了。另一款椰絲綠豆糯米糕也頗有水準。
吃完這麽多甜品, 整個SET 比想像中更飽。

這個TEA SET不算便宜, 但可以在休閒的環境吃着多款美食, 也是個不錯的週末活動。
2016-05-31 2021 浏览
去過泰國的人都知道,泰國人喜歡在海邊食海鮮,很多都是用上鹽燒處理,街頭小食檔處處都有跡可尋。每每想到食海鮮,除了去中菜館,便是想到去泰國海邊食海鮮的滋味。最近看雜誌得知尖沙咀有間泰國菜館,強勢推出燒遙海中寶,並不是用上鹽燒的做法,而分別為2食,熱食和凍食海鮮。突然有一份衝動便相約朋友去吃燒遙海中寶,來實踐不用去泰國也可以品嚐泰式海鮮的烹調。 每次想到吃泰國菜,便只會考慮到九龍城區的泰國菜館。真的很少會考慮食泰國菜要離開九龍城的範圍。今次基於燒遙海中寶而特意前來,吃完這餐晚飯,把我過去吃泰菜只在九龍城食的想法一一打破了。 ***************************泰燒遙位於尖沙咀區的諾士佛臺,人所共知諾士佛臺以特色酒吧及餐廳聞名,有九龍蘭桂坊之稱。還沒到達泰燒遙,就在大廈的入口,都已見人流滿滿。一出電梯,便能看見泰燒遙這麼大的招牌了。泰國那麼大,除了曼谷,清邁系之外,泰燒遙主打的是華欣風味。就在泰燒遙的入口,便能看見新推出的大廚呈獻,燒遙海中寶 (3-4位用) ,分別有冷盤和熱盤,,全部以當天的海鮮時價計算,大約由 HKD588起/盤。 一進餐廳便看見海鮮燒烤吧在中間,

***************************

一進餐廳便看見海鮮燒烤吧在中間,2旁便是食客的座位,餐廳環境舒適,還擺放很多泰國特色色物作為裝飾。
海鮮燒烤吧上放滿了很多不同的海鮮和食材,每款海鮮和食材都會註明今天的時價多少錢,以便給客人選擇食材以作燒烤之用。以營造給食客一種身處泰國海邊食鹽燒海鮮的感覺一樣。
泰式手斯雞沙律 HKD98,沙律食材為手撕雞、青蘋果絲、青瓜絲和紅椒,加入泰式酸辣汁調味。
沙律之中有著青蘋果絲和、青瓜絲和雞肉條,雞絲挺有厚度,肉質也算嫩滑,一軟一爽的口感也不錯,再加上泰式辣汁,酸酸辣辣都很開胃。
豬肉串香茅 HKD88/4條,平常所吃的是庶蝦菜式,第1次食豬肉串香茅,賣相確實有點像樣,還附上泰式辣汁伴著所吃。
豬肉串香茅,入口啖啖豬肉之中,還有細細粒咬口的食材,原來是加入了很多其他材料混合而成,不只是純豬肉這麼簡單,口感確實不錯。
燒遙冬陰功海中寶熱盤,海中寶也是足夠4人分量,材料非常豐富,大蝦、元貝、蟶子、青口、魷魚、翡翠螺、豬肉餅和雞蛋,海鮮的底部是加入了金邊粉。
熱盤還準備了冬蔭公湯,冬蔭公湯用料十足,用上蝦、香茅、檸檬葉和其他材料煮成,味道香濃入。
服務員把海中寶上枱後才在食客前澆上冬陰功湯。
一大盤熱盤的海中寶,加入了冬陰功湯後,尤如海鮮在海中游著的一樣就在眼前樣。
豬肉餅,半肥瘦肉之中還有馬蹄爽口清甜,浸在冬陰功湯之中還多了點酸辣惹味。
大蝦是冬陰功湯的主要材料,蝦肉也彈牙,蝦味香濃,大蝦和冬陰功湯絶對是絶配的一食。
青口,都幾大隻,青口入口都很嫩滑而不軔口,只有新鮮的青口,烹調時間適中才有這樣的口感。
泰式金邊粉,入口都頗為滑口,吸滿冬陰功湯的河粉,味道絕不比面層的海鮮遜色。
大大隻的聖子好吸引。
聖子爽口鮮嫩,浸在冬陰功湯之中還多了辣味的惹味。
冬陰功湯酸辣程度很足夠,帶著少許的香茅味,開胃又醒神。海中寶之內已加入草菇、蕃茄仔、莞荽等,所以飲得出鮮甜味道。
炸筍殼魚配紅咖喱 HKD208,一般食咖喱都是滿滿的咖喱汁在眼前,這炸筍殼魚配紅咖喱,只是用上紅咖喱和香草收成芡汁,淋在炸筍殼魚之身上。
筍殼魚魚皮炸的香脆,魚肉還能保留嫩滑,紅咖喱味道不會過濃或過辣,吃著魚肉時口中感到少許辣味,再加入了香葉的紅咖喱味,便能吃出又香又惹味的味道。
燒雜菜拼盤 HKD15/串,當中包括了露筍、脆肉瓜、冬菇、紅椒、鮑魚菇和蕃薯仔,在雜菜之上加入了冬陰功醬放在大磨菇之上,醬上放入煎蝦一隻作為裝飾。
這個是很美的雜菜拼盤,不同顏色的蔬菜,健康得來又美味,沾上自己混合的醬汁是一流的。
珍多冰 HKD28,珍多冰的賣相沒什麼特別,但還可以清晰看見除了綠色的粉條,還有黃色一條條的在其中。

很多人以為珍多凍是來自泰國的飲品或甜品,但其實珍多凍是來自印尼,然後流傳於東南亞地區,成為流行的飲品之一,所以有很多不同做法的珍多冰。
從底部中尋找起,原來還有一粒粒圓型的亞答子。亞答子是生長在沼澤地帶的亞答樹果實,果肉半透明,帶點甜,口感柔韌。
綠色粉條是由糯米粉和斑蘭葉等食用色素染色製成所以口感煙軔。黃色一條條的是大樹菠蘿肉清甜。
加入椰汁和糖漿,椰味香濃、甜味適中,做得出色。
椰汁木薯糖水 HKD20,木薯多在亞熱帶地區種植,其根部是可以去除煮熟而吃,再加入椰汁便成了泰式甜品之一。

椰汁奶味頗重而略甜,每碗的木薯份量也頗多,吃幾口也很飽肚。
题外话/补充资料: 最開心莫過於朋友為我慶生,還帶了蛋糕前來也不知,當晚有其他食客也有人慶生,餐廳職員會把蛋糕送到生日者前,餐廳職員大唱生日歌,氣氛熱閙非常,生日者也很開心和意外,所有食客也會一同拍手以示慶祝,讓前來慶生者感覺很窩心又快樂地過生日。
庆祝纪念
生日
  • 珍多冰
  • 炸筍殼魚配紅咖喱
  • 燒遙冬陰功海中寶熱盤
  • 豬肉串香茅
星期日,再同老公為食龍DC仔去High Tea!之前已經去過一次的:泰燒遙,今次再去Encore!因為老公話想食泰國野,而上次食過這裡都覺得好不錯~地點:尖沙咀~泰燒遙二人前泰式High Tea,HK$338/2人只於星期六日,下午三時至五時供應Tea Set一樣精繳的上桌~飲品我點了泰式奶茶~~食泰國野當然想試試地道飲品。先來KO 豐富咸點:燒雞翼和已去殼的炭燒虎蝦:用竹籤吉住食的炭燒口感,易食又惹味~西班牙黑毛豬豬頸肉:同樣炭燒香味,肉質嫩滑,點上喜歡的醬汁,好味。扇貝青木瓜沙律:今次再生覺得好辣,但又辣得好過癮,哈哈!燒扇貝仍然鮮甜彈牙泰式生菜包:自己包了3次~雖然肉碎好辣,但忍唔住包完又包~~老公好肚餓,再點了一個公陰冬麵~酸酸辣辣的公陰冬湯底,淨飲都覺得惹味開胃,加上麵食,麵吸收了湯底的精華,不錯不錯。只是它都幾辣,喜歡辣的朋友要試試~最後出場是一籠甜品:今次有點失望因為無了椰青糕~~上次食過好好味的~甜品多是煙韌的甜糯米~像甜不辣和糯米糍。最後食完甜品,一定飽曬。是日消費 HK$338/2人~休休閒閒食個Tea~環境舒服,正~
星期日,再同老公為食龍DC仔去High Tea!

之前已經去過一次的:泰燒遙,今次再去Encore!

因為老公話想食泰國野,而上次食過這裡都覺得好不錯~
地點:尖沙咀~泰燒遙

二人前泰式High Tea,HK$338/2人

只於星期六日,下午三時至五時供應

Tea Set一樣精繳的上桌~
飲品我點了泰式奶茶~~食泰國野當然想試試地道飲品。
先來KO 豐富咸點:

燒雞翼和已去殼的炭燒虎蝦:
用竹籤吉住食的炭燒口感,易食又惹味~

西班牙黑毛豬豬頸肉:
同樣炭燒香味,肉質嫩滑,點上喜歡的醬汁,好味。
扇貝青木瓜沙律:

今次再生覺得好辣,但又辣得好過癮,哈哈!

燒扇貝仍然鮮甜彈牙
泰式生菜包:
自己包了3次~雖然肉碎好辣,但忍唔住包完又包~~
老公好肚餓,再點了一個公陰冬麵~

甜品多是煙韌的甜糯米~像甜不辣和糯米糍。

最後食完甜品,一定飽曬。

是日消費 HK$338/2人~

休休閒閒食個Tea~環境舒服,正~

2016-05-31 1079 浏览
朋友仔話突然想食泰菜,無問題,上網睇睇先,最後決定試諾士佛臺泰燒遙,食完行去海運戲院方便麻。貫徹始終每一次都係我最早到,連戲飛都買左喇。細閱 menu,除左有大路泰菜外,仲有好多特別菜色,都好少見呢,但兩個人食唔到幾多啊。朋友仔話好想食生蝦,太普通喎,而且我會叫燒大頭蝦呢,最後朋友仔都係決定放棄生蝦刺生。行到身水身汗好頸渴,飲支冰凍泰啤 Singha 順返條氣先。泰式無骨鳳爪,酸辣度濃郁滿意,撈上木瓜絲、甘筍絲味道特別清新,鳳爪爽脆彈牙,好食。先黎幾碟前菜開開胃,朋友仔話勁肚餓,咁就好喇,前菜即叫即到。大蝦冬陰功湯,想試多幾款菜色,所以叫一碗兩份夠晒數。椰奶、香茅味同樣突出,酸味香濃不嗆不澀,但不太感受到辣味,湯底厚薄適中帶黏性,不錯。大蝦肉質居然爽彈有蝦味,可以媲美新鮮蝦,真係難能可貴。燒大頭蝦,侍應叔叔捉一對大頭蝦比我睇,波士頓龍蝦咁大隻,從來未見過咁巨形架 ﹗那麼一隻夠食咯,唔好意思。燒烤香味直撲過來,熱辣辣又香噴噴,燒蝦味芳香誘人 ﹗顏色鮮艷,賣相吸引,超巨形 size 大頭蝦開邊躺在碟上,少許香料作點綴,澎湃橙黃色蝦膏表露無遺,真係貪心地想一個人獨佔呢 ﹗分甘同味,一人一半。

分甘同味,一人一半。細心地慢慢將蝦肉整條挑起,豪邁繽放地啪入口中 ﹗無敵的甜美可口,蝦汁激射盪漾,肉質爽彈結實非常,熱辣辣在舌頭間反騰,太美味喇 ﹗蝦膏壓軸登場,份量多到要用羮食呢,甘香無比,黏黏的像蛋黃一樣,蝦鮮味無可抗拒,令人如痴如醉 ﹗

粉絲生焗肉蟹,侍應叔叔又走去捉左隻成斤重既海蟹比我過過目,滿意滿意,無問題。即劏即焗,新鮮絕倫,還未放上檯已感受到鮮蟹味迫人 ﹗粉絲已完完全全索盡蟹汁,濕潤非常但不失彈性 ﹗大大注捲入口,濃厚鮮蟹味道夾雜著強烈芹菜味,清香無窮,精神為之一振 ﹗蟹肉貼到殼硬實一實,想迫爆一樣,蟹肉結實超彈,看得見的蟹汁閃閃發光,正到震 ﹗

飛天通菜,依度樓底咁矮到底如何飛天呢?係地下飛上黎 5 樓?哈哈。其實只係普通馬拉盞炒通菜,微辣香口油淋淋,仲要係用旱通,我一向都沒太大好感的,質數不過不失。

四式咖哩,最初諗住做頭盤,誰知最後先送到。侍應叔叔話四種咖哩、四種食材要花長一點時間,無緊要,我等得。四式咖哩,青咖哩軟殼蟹、蕃茄咖哩蝦、椰香咖哩雞、肉桂咖哩牛配薄餅。蕃茄咖哩蝦,鮮茄味特濃,茄酸味清香突出,咖哩幼滑帶甜,蝦肉爽爽,用暖暖油潤薄餅捲住大量咖哩汁食,好美味啊 ﹗

青咖哩軟殼蟹,青咖哩勁甜啊,椰香味同樣強勁,軟殼蟹鬆化滲去海水咸香,還可以。肉桂咖哩牛,牛腩鬆化軟棉又無渣,但我不太喜歡肉桂的味道啊。椰香咖哩雞,都係偏甜既咖哩,幸好咖哩味都夠香,雞柳沾上咖哩跟薄餅同吃一樣好食。

泰啤 Singha
四式咖哩:肉桂咖哩牛
四式咖哩:椰香咖哩雞
2016-05-11
2016-05-31 1091 浏览
這晚想和8位女生朋友想到諾士佛臺的酒吧小酌聊天,所以先到附近的泰燒遙吃晚飯。泰燒遙在諾士佛臺一大廈的5樓,一進店就看到海鮮Bar,今天有什麼新鮮海鮮一目了然~ 我點了菠蘿青檸蜜,是杯甜甜的消暑良品~泰式燒雜菌沙律:一向對泰式沙律的印象都是口味清新,酸酸甜甜的。可是這款沙律加入了烤過的菇菌和果仁,香味濃郁,十分香口。 燒遙海中寶:以當天最新鮮的海鮮做成的刺身冷盤,我和友人都認為蟶子和帶子最鮮甜爽口。 香茅豬肉串:平常的香茅豬肉都只在烤煮的過程中加入少許香茅,但今次的豬肉用整條香茅串著,豬肉充分吸收香茅的香氣!肉質嫩滑,加上生菜包,一點都不油膩。 泰式海鹽燒原隻虎蝦:本身看到蝦身灑上很多海鹽,都怕味道太咸。但原來蝦肉在海鹽的調味下味道更鮮。 燒遙冬蔭功海中寶:這個拼盤其實就是之前的冷盤加上冬蔭功湯,倒下湯的一刻個個朋友都紛紛拍照~冬蔭功湯酸酸甜甜,令海鮮味道比冷盤的更豐富,適合不想吃刺身又想一嚐海鮮鮮味的朋友。 香茅爆炸雞:韓式炸雞食得多,泰式的就第一次試!店家用了大量風乾了的香料為炸雞入味,雞肉很嫩,香辣惹味~ 泰式爆炸豬手:店家運用了泰式古法炮製豬手,需要把豬手吊起風乾一整晚。外皮超脆

我點了菠蘿青檸蜜,是杯甜甜的消暑良品~
燒遙冬蔭功海中寶
泰式爆炸豬手

泰式爆炸豬手:店家運用了泰式古法炮製豬手,需要把豬手吊起風乾一整晚。外皮超脆,肉質亦十分結實。
燒雜菜拼盤
燒雜菜拼盤:好多時都燒雜菜都會乾乾的,但這道菜式便沒有這個問題。蔬菜甘甜沒有草青味,水份都沒有流失。
手工甜品拼盤
手工甜品拼盤:因為十分愛椰子的味道,所以一向十分喜歡泰式甜品,這次的甜品拼盤無論色香味都沒有令我失望。拼盤用古色古香的雙層點心盒裝著,有三至四款甜品。每款甜品都充滿椰香,令愛吃甜品的我十分滿足
菠蘿青檸蜜
這頓飯令我最滿意的就是冷盤、甜品和爆炸雞,補充完體力便可以到酒吧與好友暢談一整晚啦。推薦一大班朋友到這間餐廳,分享新鮮的海鮮及泰式甜品
2016-05-28
燒遙冬蔭功海中寶
  • 泰式香茅爆炸雞
  • 甜品拼盤
2016-05-30 413 浏览
泰國菜以酸、辣、鹹、甜、苦五味的平衡為特點。泰國菜亦好似中國有唔同菜系,而泰國就有四大菜系,分別為泰北菜、泰東北菜、泰中菜、與泰南菜,反映泰國四方不同的地理和文化,而各地使用的食材往往跟鄰近國家的一樣。例如泰南菜,和馬來菜一樣多用椰奶、鮮黃薑,而今晚就食一個超正嘅泰東北菜,佢嘅海鮮、燒烤非常出色,今晚真係冇去錯。鍾意食燒烤嘅朋友一定要去佢個海鮮吧,可以即點即燒。燒豬頸肉沙律 $98燒豬頸肉非常香口,加埋佢個酸辣汁一齊食非常醒胃,真係食唔停口。泰式生蝦刺身 $128生蝦刺身非常新鮮而且亦比平時食嘅更加大隻,再用Shooter杯盛載,青檸、天椒、芫茜醬汁等等,食落去除左啖啖肉亦非常爽口。香茅豬肉串(4件) $88豬肉串很重香茅味,醬汁偏辣且濃味,送酒一流。泰式海鹽燒原隻虎蝦虎蝦非常大隻,而佢肉質爽口且鮮甜,就算唔落任何醬汁亦食到佢嘅原味。 燒遙冬蔭功海中寶(熱盤)海中寶上枱時大家都相機食先,之後店員就會將熱辣辣的冬蔭功湯倒入海中寶,而冬蔭功湯底酸味比辣味重,而配埋海鮮一齊食都唔會搶左佢個味道,而配上金邊粉一齊食亦非常滿足,而海鮮質素亦不錯。泰式香茅爆炸雞 $128一個會上癮嘅菜式,大量香茅
鍾意食燒烤嘅朋友一定要去佢個海鮮吧,可以即點即燒。
燒豬頸肉沙律 $98
泰式生蝦刺身 $128
香茅豬肉串(4件) $88
豬肉串很重香茅味,醬汁偏辣且濃味,送酒一流。
泰式香茅爆炸雞 $128
一個會上癮嘅菜式,大量香茅同埋少量辣椒令炸雞非常香口但唔會太乾,食落去非常惹味鐘意食辣嘅朋友一定鐘意。
泰燒遙特色炸魚 $248
炸魚炸得剛剛好,食落去亦好滑溜,而大廚好細心預先將炸魚拆骨並炸成細塊方便食用,而且佢配有
芒果沙津,夾埋一齊食亦唔錯。
燒雜菜拼盤
燒雜菜拼盤種類都好多,而佢燒得都唔會太油膩,食完咁多嘢可以清一清味蕾。
手工甜品拼盤 $72
手工甜品拼盤有椰汁糕、椰漿木薯、七彩糖不甩、糯米糕,全部都用新鮮椰青、斑蘭同綠豆做,非常清新。
题外话/补充资料: 晚上時間記得訂位。
  • 燒遙冬蔭功海中寶(熱盤)
女生們其中一項最喜歡的週末活動,大概就是逛逛街,再去悠閒地吃個下午茶~而大部份男生則對只有精緻蛋糕的下午茶敬而遠之(笑)覺得份量太少、吃不飽,價錢亦不便宜其實下午茶並不局限於甜品也有適合男生胃口的下午茶啦~上星期六Dayz 帶了男人去位於諾士弗臺的泰燒遙吃泰式下午茶之前 Dayz 跟同學有來過泰燒遙吃晚餐覺得食物還不錯的Tea Set 有兩款,都是以泰式小食為主的當中亦包含了甜品拼盤男生及女生的 Preferences 都滿足得到呢!我們點了比較豐富的一款包括: 北海道元貝配青木瓜沙律(兩隻)、泰式香辣肉碎生菜包(-份)、泰式串燒虎蝦(兩隻)、燒西班牙黑毛豬豬頸肉(—份)、泰式燒雞翼(兩隻)、香烤法包(兩件)、泰式甜品拼盤每一款小食都各有特色!首先北海道元貝配青木瓜沙律元貝鮮甜青木瓜爽脆以指天椒、蒜粒、炸花生等調味酸酸辣辣的,很開胃泰式串燒虎蝦不但大隻而且非常鮮味肉質亦十分爽口~好美味!燒西班牙黑毛豬豬頸肉帶著濃濃的炭燒香味切成薄片的豬頸肉跟泰式酸辣汁很配喔不過豬頸肉略為乾身了一點Juicy 一點會更好呢~泰式燒雞翼以泰式蜜汁燒烤,非常惹味!皮香脆,肉嫩滑入味值得-讚!美味的泰式辣肉碎
而大部份男生則對只有精緻蛋糕的下午茶敬而遠之(笑)

覺得份量太少、吃不飽,價錢亦不便宜
其實下午茶並不局限於甜品
也有適合男生胃口的下午茶啦~

上星期六
Dayz 帶了男人去位於諾士弗臺的泰燒遙吃泰式下午茶
之前 Dayz 跟同學有來過泰燒遙吃晚餐
覺得食物還不錯的
Tea Set 有兩款,都是以泰式小食為主的
當中亦包含了甜品拼盤
男生及女生的 Preferences 都滿足得到呢!

我們點了比較豐富的一款
包括:

北海道元貝配青木瓜沙律(兩隻)、
泰式香辣肉碎生菜包(-份)、
泰式串燒虎蝦(兩隻)、
燒西班牙黑毛豬豬頸肉(—份)、
泰式燒雞翼(兩隻)、
香烤法包(兩件)、
泰式甜品拼盤
每一款小食都各有特色!

首先北海道元貝配青木瓜沙律
元貝鮮甜
青木瓜爽脆
以指天椒、蒜粒、炸花生等調味
酸酸辣辣的,很開胃
泰式串燒虎蝦不但大隻
而且非常鮮味
肉質亦十分爽口~好美味!
燒西班牙黑毛豬豬頸肉帶著濃濃的炭燒香味
切成薄片的豬頸肉跟泰式酸辣汁很配喔
不過豬頸肉略為乾身了一點
Juicy 一點會更好呢~
泰式燒雞翼以泰式蜜汁燒烤,非常惹味!
皮香脆,肉嫩滑入味
值得-讚!
美味的泰式辣肉碎生菜包~光是聞聞香味已經覺得好辣、好吸引了!
混合了辣椒、檸檬葉、蒜頭、香茅及芫荽的肉碎
跟冰冰涼涼的生菜形成很大的對比
清甜爽口的生菜剛好可以縱和一下刺激的味道呢!

其中 Dayz 最最最喜歡泰式甜品拼盤了!
有椰奶木薯、椰汁西米糕、糯米糕、泰式糖不甩
全都是很地道的傳統風味
比平常吃到的椰汁糕更加特別呢!

以竹籠盛載着
超級可愛的!
用來拍照很有feel ~ hehee
加上透心涼的珍多冰跟椰汁冰
實在是一個完美的下午呢~

• 泰式香辣肉碎生菜包
  • 泰式串燒虎蝦
  • 泰式燒雞翼
  • 椰奶木薯
2016-05-30 500 浏览
泰國菜一路比人既感覺係 「辣。酸。熱氣。撈埋一堆。重口味」陽光與海灘 老人與狗..........水清沙幼 海天一色我成個腦咪就係得返呢堆咁既野泰國菜?! 我真係諗唔到有咩咁signature 喎?! 椰子......蝦醬.....完。有別於平日食開既泰式餐廳 環境比較接近西餐廳既舒適 氣氛上又唔會拘謹 我地一行8個 輕輕鬆鬆食返餐一黎緊係要濕一濕個口先 服務員第一時間就係比個飲品餐牌我地先我點左杯熱既菊花薑荼 下一下火先 呢排天時熱以燒既方式去處理雜菌類食材係幾合適菌類經過燒烤既過程可以鎖住佢本身入面既水份而且菌類既香味會因為燒烤而更出更香!!!配合埋唔同既沙律菜 半熟蛋 可以令到個觀感同口怠大大提昇一黎到枱 即刻呆左一下估唔到原來豬肉串燒都可以咁靚喎而且佢有另一個食法就係用生菜包既方式去食本來諗住只係一串串平時食開個種串燒黎豬肉本身同香茅係好夾 豬肉有少少免治既質感比較林身 香茅味好出 有少少辣 但一同羅馬生菜包夾埋食即時清爽晒 可以中和左辣味之如 會令到個豬肉既香味更突出可能係羅馬生菜係相當新鮮既關係喇 爽口 夠大塊!!!原隻虎蝦既威力令到本來唔太食蝦既朋友仔都話要淺嘗一口手掌咁
泰國菜一路比人既感覺係 「辣。酸。熱氣。撈埋一堆。重口味」

陽光與海灘 老人與狗..........水清沙幼 海天一色
服務員第一時間就係比個飲品餐牌我地先
我點左杯熱既菊花薑荼 下一下火先 呢排天時熱
以燒既方式去處理雜菌類食材係幾合適
菌類經過燒烤既過程可以鎖住佢本身入面既水份
而且菌類既香味會因為燒烤而更出更香!!!
配合埋唔同既沙律菜 半熟蛋 可以令到個觀感同口怠大大提昇
一黎到枱 即刻呆左一下
估唔到原來豬肉串燒都可以咁靚喎
而且佢有另一個食法就係用生菜包既方式去食
本來諗住只係一串串平時食開個種串燒黎

豬肉本身同香茅係好夾 豬肉有少少免治既質感
比較林身 香茅味好出 有少少辣 但一同羅馬生菜包夾埋食
即時清爽晒 可以中和左辣味之如 會令到個豬肉既香味更突出
可能係羅馬生菜係相當新鮮既關係喇 爽口 夠大塊!!!
原隻虎蝦既威力令到本來唔太食蝦既朋友仔都話要淺嘗一口
手掌咁大隻 你平時自己整既話都唔會太容易搵到架!!!
蝦殼都相當脆口 肉質彈牙鮮嫩 燒得黎唔算太過流失水份
鹽咸味處理得幾好 唔會太咸又夠味
手指都啜埋!!!
呢隻巨型豬手 係朋友B 早一日預訂先有架
我地每個人都好期待呢隻咸炸豬手 因為朋友B話一定要肚食咁話!!!

外皮脆口非常 香味四溢 油脂既香味絕對唔可以錯過 骨膠原好重!!
肉質粉嫩可口 外層包住既核心內圍先係佢最引人入性既部份
加埋佢既特制沙嗲醬汁一齊食 呢個豬手分分鐘好味過德國豬手
泰式香茅炸雞
泰式香茅炸雞 故名思義
香茅又出場喇 泰國野真係無左佢唔掂
每一個餸加一加香茅都變到好似泰式野咁
就好似泡菜乜乜都永遠屬於韓國一樣!!!

離晒題添....講返呢個炸雞 唔係平日食個種OPPA炸雞
呢個勁香口 用左大量唔同料整成 辣度比較高 但香口用黎送啤酒都係一流
燒遙海中寶 (凍盤)
呢個海中寶一黎到大家都即時拎起手機相機喪影
因為真係好吸睛 顏色又靚 個份量又大 真係有啲似藝術品

青口 蟶子 龍蝦 大假 扇貝 魷魚 半熟蛋
WELL......真係令人食指大動喇!!!!

其實每一樣既海鮮都好新鮮 鮮味十足 做凍盤真係一流
完全可以食到佢既鮮味 配合埋佢特別調製既泰式海鮮汁
少少香料味少少少辣味 令到個海鮮味更出

蟶子筷子咁大條 扇貝有手掌咁大隻 龍蝦絕對係誠意十足 要SHARE既SIZE!!!!
放係面既芫茜同埋海鮮一齊食 會有抗醒提味既作用!!!!
古法香菇炒意粉
泰式意粉都唔可以睇少 佢用上FUSION形式去處理
意粉彈牙唔輸蝕 少少辣比較惹味 雜菇既爽口同個意粉好夾
大大個POARTABELLO放左係中間 仲要釀左啲肉係中間
肉汁同菇汁都好充足 香口滋味!!!! 其餘既露荀 蕃茄都係入口會爆汁
但外層燒得好香好乾身 果然泰燒有一手!!!!
最後經過一輪泰瘋狂既泰燒之後 決定點埋少少泰國特色甜品 甜一甜佢!!!!
有泰式椰香既糯米糍 暖暖地好林身 入口即時有一種好滿足既感覺

椰汁西米糕 厚厚既椰醬配合西米就係絕配咁囉!!! 好香甜!!!

不過要提到最令人驚喜既一定係椰青糕 估唔到全個用上椰青黎整
好青甜好香椰青味道 入口有一種消暑解渴既感覺 好舒服!!!

泰北食品同平時食開既泰式食物有少少分別
就係味道無咁重口味 反而我覺得更適合香港人食!!! 真係泰出色喇!!!
2016-05-16
泰式爆炸豬手
燒遙海中寶 (凍盤)
C+搵食團||「泰」式嘆 ‧ 另類High Tea選擇 - 諾士佛臺‧泰燒遙--講起High Tea可能大家第一時間可能會想起坐係酒店食蛋糕+甜品既西式選擇但依家High Tea唔只得西式原來仲有特別既「泰」式選擇--諾士佛臺對於ms.C黎講多數都係天黑先會出現既地方今次ms.C就同友人襯仲有太陽去Hea住嘆果「泰」式Tea先--上到去泰燒遙鋪頭可能係下午茶時間人流唔算好多有2-3枱客都安排客人集中坐係落地大窗邊位置--P.S所以如果唔知有Tea食可能以為落場時間依家人少少反而可以靜靜咁享受下--其實Tea Set唔係好多選擇2款High Tea Menu for 2& 4款精選套餐--2款High Tea Menu (for 2)內容差不多對於有選擇困難症既我們好難決揀--但難得一次同友人High Tea所以決定要貴果Set $338 for 2--北海道元貝配青木瓜沙律 x 2隻泰式香辣肉碎生菜包 x 1份泰式串燒虎蝦 x 2隻燒西班牙黑毛豬豬頸肉 x 1份泰式燒雞翼 x 2隻香烤法包 x 2件泰式甜品拼盤泰式特飲 x 2杯--大熱天時先黎嘆杯冰凍飲品先 珍多冰 & 海底椰大樹菠蘿

講起High Tea

反而可以靜靜咁享受下

其實Tea Set唔係好多選擇

2款High Tea Menu for 2

& 4款精選套餐

2款High Tea Menu (for 2)

內容差不多

唔會好勁太假既糖水

主角上枱

一大個木盤

平鋪晒全部咸點

串燒、生菜包、豬頸肉晒你冷

視覺上睇落都好滿足

都夠飽肚

同場加映

餐廳準備緊晚市

好多新鮮既海鮮 for 晚市燒烤用

可以自己揀燒邊條魚、邊隻海鮮

下次有機會試下先

2016-05-29 289 浏览
今次用 open rice 的訂座,呢個服務很好用,值得推介!餐廳的服務質數 ok, 但食物質素就一般。表明說食物不用味精,但我和朋友都覺得很有味精,非常口乾!但食物的份量非常大,價錢大致可以接受!泰式金邊粉,份量好,味道好好小食拼盤,好好味,值得推介!
但食物的份量非常大,價錢大致可以接受!
泰式金邊粉,份量好,味道好好
小食拼盤,好好味,值得推介!
泰式金邊粉
2016-05-29
泰式金邊粉
  • 泰式炒金邊粉
  • 小食拼盤
  • 飛天炒通菜
2016-05-29 199 浏览
Happy Friday 同同事黎到位於諾士佛臺嘅泰 fusion 餐廳聚餐一入到餐廳,就見到好大張海鮮bar 枱睇到都已經好興奮。海鮮種類唔算好大,不過每款都好新鮮同足磅,一陣一定要食~泰式燒什菌沙律-上枱嘅時候畀大量辣椒份量嚇親,以為會好辣,但食落口係偏酸微辣,菇菌炒得好爽口,個人喜好加泰式酸辣醬再釣一釣味香茅豬肉串-外貌似足蔗雞,不過當然係完全唔同。豬肉碎夾左香蔥,加上重重嘅香茅味,口味偏重,配合餐廳特配嘅泰鮮味醬,一流燒遙冬蔭功海鮮拼盤-份量十足,3-4人份量但6個人食都食唔唒。 上枱時係拼盤同冬蔭功湯分開上,因為拼盤下冇河粉鋪墊,所以上堂先再落湯。泰式炸豬手-最推介嘅美食,外表睇落好硬好炸,本身都驚驚地。但食落口非常香脆,絕不油膩,反而綿綿嘅肉香配上豐富嘅膠原感,令人食上癮燒雜菜拼盤-食左咁多肉同海鮮,食返個茶清新下先。材料包括竹筍,翠肉瓜,雞髀菇,冬菇同大菇包蝦,配上香醬,鮮甜多汁。甜品時間外表睇落去似足古代竹籃,分開兩層分別網有泰式甜品,椰汁羔,泰式糯米糍同泰式糖不甩。其實同港式甜品味道差不多。
一入到餐廳,就見到好大張海鮮bar 枱
甜品時間
2016-05-29 2464 浏览
幸好身邊有班為食好友,一有時間,就會相約一齊去覓食。餐廳擺有琳琅滿目的海鮮、串燒,大家不妨看完實物,揀選自己心水的菜式。泰式燒雜菌沙律:這是一道開胃前菜,雜菌帶點酸辣。泰式海鹽燒原隻虎蝦:虎蝦的size頗大,簡簡單單用海鹽去燒,就可以將虎蝦的鮮味帶出來。而肉質厚而彈牙。菠蘿青檸蜜:酸酸甜甜,頗開胃。燒遙海中寶(冷盤):也太豐富、太霸氣了吧!海鮮分別有龍蝦、帆立貝、青口、螺、蟶子及魷魚,另外有溏心蛋。海鮮全部都很新鮮,龍蝦肉質爽彈,而超大的蟶子很鮮甜,又沒有沙,正。香茅豬肉串(4件):豬肉帶濃濃的香茅味,將生菜包着豬肉串、青瓜、甘荀一起吃,層次豐富。燒遙冬蔭功海中寶(熱盤):吃完冷盤,當然要來一個熱盤。海鮮基本上與冷盤一樣,但多了金邊粉鋪底。侍應將冬蔭功湯慢慢倒下。海鮮吸收了酸辣的冬蔭功湯後,變得更為惹味。泰式爆炸豬手:聽侍應介紹,這個豬手事前預備的工夫很多,大約要醃製及風乾一日,之後才去焗,令到表皮更香脆。的確,豬手皮香口,而豬肉入味,不會嚡。燒雜菜拼盤:做完食肉獸後,來一客雜菜拼盤中和一下。冬菇味濃,釀有蝦肉,好味。而露筍很脆口,沒有渣。手工甜品拼盤:擺盤精緻,內有不同款色的甜點,例
幸好身邊有班為食好友,一有時間,就會相約一齊去覓食。
泰式燒雜菌沙律
泰式燒雜菌沙律:這是一道開胃前菜,雜菌帶點酸辣。
菠蘿青檸蜜
菠蘿青檸蜜:酸酸甜甜,頗開胃。
燒遙海中寶(冷盤)
燒遙海中寶(冷盤):也太豐富、太霸氣了吧!
香茅豬肉串(4件)
手工甜品拼盤
手工甜品拼盤:擺盤精緻,內有不同款色的甜點,例如湯圓、椰汁西米糕等。全部都不算很甜,所以不會太膩。
2016-05-16
2016-05-29 1916 浏览
呢期除左喜歡食燒肉就是喜歡食泰國菜, 因為泰菜既元素係會用上好多海鮮, 作為一個海鮮控, 更係一個超級蝦控, 屋企附近既泰國菜已經滿足唔到我了, 由九龍城轉移戰地到尖沙咀, 慕求可以食到更多更好食既泰國菜, 而早前見友人係FB放毒, 查詢下得知尖沙咀有間新派泰國菜, 我當然要到此一遊啦!! 餐廳裝修走簡樸舒適風格, 以棕色為主色調, 簡單中同時擺放了不少泰國小擺設, 突顯平凡中既不平凡!! 一入門口其實最搶眼既係呢個海鮮吧!! 而呢個海鮮吧放了滿滿不同既海鮮, 有大大隻既蝦, 不同種類既魚, 扇貝, 聖子等, 望落好新鮮同美味~~還放了很多不同種類串燒出來給客人挑選~~ 旁邊仲有個小型酒架, 因為好多人都喜歡食海鮮時開返支酒飲, 很貼心呀~~ 呢度既泰國菜真的跟傳統的不同, 單看餐牌已經流晒口水, 精美既相加上甘多既選擇, 其實未食已經先興奮~~ 泰式生蝦刺身 HK$128呢盤生蝦刺身賣相比傳統的精緻, 採用SHOT杯盛載, 蝦肉好鮮甜同結實爽彈, 配以酸酸辣辣既秘製泰式香草汁黎食, 感覺幾惹味同開胃, 加上友人知我係一個超級蝦控, 將自己個份都比埋我, 滋
一入門口其實最搶眼既係呢個海鮮吧!!

還放了很多不同種類串燒出來給客人挑選~~
泰式生蝦刺身 HK$128

呢盤生蝦刺身賣相比傳統的精緻, 採用SHOT杯盛載, 蝦肉好鮮甜同結實爽彈, 配以酸酸辣辣既秘製泰式香草汁黎食, 感覺幾惹味同開胃, 加上友人知我係一個超級蝦控, 將自己個份都比埋我, 滋味倍增呀~~
燒遙海中寶 (冷盤)
燒遙海中寶 (冷盤) 時令價 (一般約HK$5XX-$6XX)

呢個海鮮盤真係夠晒大堆頭呀!!足夠4-5個人食呀!! 有大蝦, 聖子, 扇貝, 青口, 螺, 魷魚同半熟蛋, 面頭還舖滿了秘製泰式香草汁, 我已經急不及待了......
燒遙海中寶 (冷盤)
我揀左大蝦, 扇貝同半熟蛋

大蝦: 有成隻手掌之大, 肉質結實, 食落啖啖肉
扇貝: 同樣都好大隻呀, 夠晒鮮味
半熟蛋: 我個人幾喜歡食半熟蛋或溏心蛋, 喜歡流心既蛋黃, 好Creamy, 感覺又好新鮮

由於面層舖滿了秘製泰式香草汁, 所以所有海鮮都帶小小微辣, 但又唔會蓋過晒海鮮既原有鮮味, 反而更加惹味, 令味道層次更升華, 正~~
燒遙海中寶 (冷盤)
食到一半先發現, 原來底層還有魷魚, 因一直被滿滿既海鮮蓋住, 無為以到它, 真係有驚喜呀!! 魷魚不但唔韌, 而且仲好爽彈~~
泰式海鹽燒原隻虎蝦 時令價

我都發現自己真係一個蝦痴, 辛苦晒d飯腳陪我食蝦蝦蝦又係蝦!! 哈哈~

呢碟係用海鹽燒既, 所以食落除左有蝦肉既鮮味, 還有鹹香味, 唔洗再點其他醬料黎調味已經超級惹味!!
泰式香茅爆炸雞 HK$128

除左海鮮都要食下其他野黎平衡下, 呢碟炸雞賣相有點不討好, 雞塊被一大堆辣椒, 乾蒜片同香茅堆住, 而且雞塊又炸到燒焦甘, 但原來食落皮脆肉嫩, 又夠入味, 鹹鹹地辣辣地, 香口惹味, 食過返尋味呀~~
椰汁木薯糖水 HK$20

最後食埋個甜品, 呢個糖水非常足料, 木薯又夠軟同腍, 質感同口感都唔錯, 椰奶味又夠濃同香, 食完簡直係大大滿足呀!!~~ 為今晩畫上完美既句號!!
椰青
椰青 HK$38

食泰國菜還是喜歡叫個椰青伴食, 因泰國菜都係酸酸辣辣的, 飲住個清甜既椰青伴食, 又解辣又涼快, 只係呢度既椰青既椰水比較少, 而椰肉可能太老, 所以挖不出~~

椰青
2016-05-28 572 浏览
朋友說要吃泰菜,但又唔鍾意九龍城嘅級數,話要更高級,而且又要夠正宗,說着說着就跟左佢嚟到泰燒遙。泰燒遙係諾士佛台,地點來說算是高級吧,入到去都見到好多外國人,而家先知原來外國人都識食泰菜。泰燒遙的格局與一般泰菜不同,感覺較高尚一點,泰國小擺設也不少。餐廳在當眼位置放了一個海鮮吧,上面有各式海鮮,另一面放了很多不同種類的肉類,供客人選擇來燒,看到店名有個燒字,大概泰式燒烤亦是此店的出名物。另一邊是酒類,選擇都不少。看到母親節新出的海中寶好吸引,見人多叫哂兩個黎試下。Meun中竟然有各式醬汁的名稱,泰呷醋、泰嬌嗲,令大家都哈哈大笑。泰式生蝦刺身 $128大家都很肚餓了,先來個生蝦刺身,每次我吃泰國菜,生蝦都是必點的,但這裏的生蝦較為特別,是一杯杯上的,生蝦混上了薄荷葉,味道又香又辣,生蝦很大隻,而且肉質結實彈牙,中間還有一串串的蒜可自行添加。燒豬頸肉沙律 $98豬頸肉份量很多,薄切的方式令其更容易混上醬汁,醬汁的味道又辣又香口,光吃豬頸肉又不會很飽肚,很快便清碟了。燒遙海中寶(冷盤) 看到這個冷盤,大家都不禁"嘩"了一聲,很大盤而且很多海鮮,有魷魚、帆立貝、蟶子、虎蝦、青口、大蜆及翡翠螺,
另一邊是酒類,選擇都不少。
看到母親節新出的海中寶好吸引,見人多叫哂兩個黎試下。
燒豬頸肉沙律
燒豬頸肉沙律
燒遙海中寶(冷盤)

看到這個冷盤,大家都不禁"嘩"了一聲,很大盤而且很多海鮮,有魷魚、帆立貝、蟶子、虎蝦、青口、大蜆及翡翠螺,重點是海鮮上灑滿了超惹味的泰式醬汁(紫天椒、蒜頭及莞茜),又酸又辣,店員介紹海鮮是先焯熟然後再拿去蒸,帆立貝很大粒又鮮甜,蟶子盡吸收了泰式醬汁的精華,龍蝦肉又爽又彈牙,每一樣海鮮我都愛不釋手,海鮮旁邊還有流心蛋,原來甜味可以中和辣味。
燒遙冬蔭功海中寶(熱盤)

這個熱盤是冷盤的延續版,上面的海鮮差不多,只是多了豬肉,除了轉為熱食外,還會淋上熱辣辣的冬蔭公,反而這次冬蔭公不是很辣,椰汁味比辣味更濃,所以較易入口,另外底部還藏有金邊粉,吃海鮮之餘還有粉吃,如果冷盤是前菜的話,這個就是主食,雖然兩個海中寶的海鮮是一樣,但兩者的感覺完全不同,兩個都很值得試。
香茅豬肉串
香茅豬肉串(4件)
豬肉串都幾多肉,中間以香茅貫穿,雖然啖啖肉又夠腍身,但味道偏鹹。
泰式香茅爆炸雞
這隻雞真的很爆炸,是味蕾的爆炸,炸雞做得很出色,先以泰式香料醃之後再炸,香茅味間帶濃厚的辣味,原來入邊除了蒜之外,還有紫天椒,令到炸雞很惹味但又覺得很辣。
泰燒遙特色炸魚
泰燒遙特色炸魚 $248
這條炸魚是盲曹魚,與我們一般吃到的炸魚不一樣,因為廚師已經預先拆件,炸魚已經拆骨並分成一件件細件,一夾起便可以吃,非常方便,魚肉被炸過之後更加香脆可口,上面還鋪滿芒果沙津,想不到生芒果的酸味同魚味都夾到。
椰汁木薯糖水
椰汁味道香濃,入面既木薯甜甜地而且有嚼勁,好似食緊薯仔咁,食完咁多辣野再加返個甜甜既糖水,辣氣全消。
紅棗茶
不會很甜,入口很舒服,感覺很滋潤,但奈何食物很辣,所以還是叫凍飲較適合。

今晚呢餐除咗豐富同好味之外,另一個印象就係辣,不過說實在,正宗的泰國菜就是要辣才刺激。
泰燒遙特色炸魚
2016-05-28 199 浏览
嚟到諾士佛臺,學杜如風話齋「睇野唔好凈係睇水平線」凈係睇到地舖嘅酒吧,「仲要向上發展」睇下樓上就會發現有好野食,泰燒遙就係其中一家唔錯嘅泰菜!我地一行八人獲安排咗去張圓枱,唔錯架,大家唔使好似坐長枱咁隔到好遠咁傾偈,感覺好有去酒樓食野融洽嘅感覺。店內仲有一個海鮮bar, 有大蝦、蟹等等俾你揀,今晚一定要大擦我至愛嘅SEAFOOD!!呢個海鮮拼盤有齊我嘅至愛,有蝦、青口、扇貝、尤魚等等,加入埋熱辣辣嘅冬蔭功湯底,感覺啲湯提鮮咗!餐廳仲有冷海鮮盤可以揀,任君選擇!本身係雜菌fans嘅我,見到菇菌類嘅菜色我都會發光,呢度嘅雜菌沙律前菜同燒菇我都幾like, 沙律唔再凈係配沙律醬;泰式燒烤唔再凈係得雞!牛!豬!前者嘅辣菇同後者香烤嘅菇菌各有特色,質感夠實凈,忍唔住一口接一口呢!有款我印象都幾深刻嘅菜色,我會叫佢做避風塘炒辣雞,事關佢用咗好多香茅配料,炒到好有風味,呢個時候如果有杯啤酒就好嘞!食德國咸豬手就食得多嘞,泰式咸豬手就未食過。話說呢個豬手整嘅時候好花心思,要用啲泰式配料制鹵水浸過夜,風乾後再炸。皮脆食落仲有咸香,點埋碟邊醬汁又試多種mustard以外嘅選擇,不俗!另外,我地仲點咗香茅豬

另外,我地仲點咗香茅豬肉生菜包,佢可以兩食,拆開原條香茅痴住嘅豬肉食又得,用生菜同其他菜蔬包住食,好似食肉碎生菜包亦得。包住食感覺無咁寡,好似我咁唔太食得辣嘅會揀夾住啲菜黎食,辣嘅程度會中和咗好多!
嚟到甜品時間!呢度嘅甜品以兩層籠籃上枱,感覺好精緻同特別。上面七彩椰汁糖不甩,丸子細細粒又七彩繽紛咁好吸睛,最喜歡佢夠煙靭,配埋椰絲同花生,好香又有得下!