2016-06-28 1158 浏览
朋友知道我喜歡吃泰菜,上網找了這間坐得舒適的餐聽,很細心,味道也很美味,我們兩個人點了四個餸,當然全部是我喜歡吃的有炒蟹,燒羊扒和燒牛肉,炒菜,非常愉快的一個晩上古法泰式炒蟹,很香,蟹肉結實散發着淡淡的香料味燒羊扒,帶着肉汁,正這個炒菜就沒有甚麽特别泰式燒牛肉,配上酸酸地嘅醬料,很滿意

有炒蟹,燒羊扒和燒牛肉,炒菜,非常愉快的一個晩上
古法泰式炒蟹,很香,蟹肉結實散發着淡淡的香料味
燒羊扒,帶着肉汁,正
這個炒菜就沒有甚麽特别
泰式燒牛肉,配上酸酸地嘅醬料,很滿意
2016-06-28
  • 古法泰式炒蟹
2016-06-28 8638 浏览
Happy Friday night 竟然仲要係公司OT至夜晚九點,收工後就決定去尖沙咀食番餐慰勞自己!黎到諾士佛臺一號既泰燒遙,場內差不多滿座,不過我同男友都順利地唔洗等位直入窗邊。除左單點餐牌,仲有一個叫「泰貼地。真燒夜」既宵夜餐牌。夠貼地既原因應該係因為$98就包左一款飲品、一隻泰式生蝦、三款串燒同一款甜品,係尖沙咀呢個價錢食到宵夜套餐,真係幾抵。率先上陣既係泰式生蝦同甜品斑蘭西米糕。生蝦醬睇落係青青綠綠,同平時食既生蝦唔似樣,但味道同樣都係酸辣醒胃,再多一分香料既清香。最鐘意佢用杯上,完隻生蝦浸落去,可以蘸滿醬汁。生蝦十分彈牙,睇落晶瑩剔透,頗為新鮮。串燒黎喇,我點既三款串燒包括:(左一)冬陰醬雞軟骨好特別地用冬陰醬燒雞軟骨,食落唔算太刺激,但會有少少酸辣味,唔會好油膩,燒到有啲焦香。(左四)串燒墨魚咀墨魚無甚特別調味,但如果蘸食店提供既「泰優魷」醬食,就好惹味。(右一)餃子釀雞翼餃子釀雞翼都幾大隻,飽滿既雞翼入面係紮實既豬肉,啖啖肉,外皮甜甜地,好香口。串燒上既時候,仲有四種唔同味道既醬汁,岩哂我呢啲重口味人士。斑蘭西米糕上層係斑蘭布甸,香滑、斑蘭味濃。下層是西米糕,西米粒粒
率先上陣既係泰式生蝦同甜品斑蘭西米糕。
最鐘意佢用杯上,完隻生蝦浸落去,可以蘸滿醬汁。
生蝦十分彈牙,睇落晶瑩剔透,頗為新鮮。
串燒黎喇,我點既三款串燒包括:
(左一)冬陰醬雞軟骨
(左四)串燒墨魚咀
(右一)餃子釀雞翼
斑蘭西米糕
上層係斑蘭布甸,香滑、斑蘭味濃。
下層是西米糕,西米粒粒煮透,口感剛好。
2016-06-24
$100 (宵夜)
食過番尋味,皆因泰燒遙的秘制醬汁,真的一試難忙!現設宵夜時段,星期五六日十點開始,每位只是$98,就可以有生蝦一隻,串燒三件加甜品一客,包特飲一杯,真心抵!尖沙咀行街行到攰,不一定食銀龍翠華啦!前菜生蝦好大隻,重點依然是醬汁!非常酸亦非常辣,好味直擊腦袋!超級醒神!!甜品一拼上,個人推介椰汁西米羔,又香又煙韌!串燒我們一家人點了這些,不細列了,全部都很不錯,有炭香,不是燶味。蒜香燒茄子我覺得是必食的!蒜香程度剛剛好,香濃刺激不過火。最基本的牛豬雞串燒亦好正~而焦點仍落在醬汁上,生薑,生蒜,香茅,洋蔥,魚露,我都數不到了…但肯定是自己複製不來,還是乖乖的過來泰燒遙吃吧…(笑)飲品就連特飲都不用加錢,菠蘿青檸冰,大樹菠蘿海底椰汁冰,和我最愛,泰式奶茶少甜,超涼透心,夏日最啱!如果秘製醬汁可散買我一定帶回家,是我吃過的泰菜中最對胃的味道!衛生又有强勁冷氣,大吃特吃或是吃少少吹吹水一樣適合,絕對有下次!
$110 (宵夜)
2016-06-26 920 浏览
坐系落地玻璃位 間鋪頭燈光偏暗 燈光偏暗好有食西餐feel 碗碗碟碟都好西餐 但係啲椅桌就酒樓feel 🤔🤔🤔服務態度 waiter主動嘅👍🏻可惜嘅係個生蝦實在太吾好食 我個人認為係有少少"梅梅"地個生蝦份量仲要係好多 兩個人食偏多 間鋪頭係樓上鋪 唔識路嘅朋友係難搵D
服務態度 waiter主動嘅👍🏻
生蝦
2016-02-05
炒河粉
2016-06-24 3990 浏览
又到悠閒星期六....最好於繁忙鬧市中來TEA一TEA!!!確實"泰"逍遙!!!~~來了個HIGH TEA FOR 2 (HKD338 + 10% service charge)狀甚豐富唔知味道如何? 先來個"泰式香辣肉碎包生菜新鮮爽脆香辣肉碎味道很好,又香又辣肉食落口新解,肥瘦均稱辣度適中清新過後,來個"燒西班牙黑毛豬豬頸肉"配上三款自家泰式醬汁因個人喜好自行揀選 豬頸肉豬味濃郁口感討好風味獨到來了個肉又係時候吃口北海道元貝配青木瓜沙律酸酸辣辣好鬼開胃令人口腔霎時變得清膩略嫌份量不太滿足我的胃口再來串串串燒:泰式串燒虎蝦新鮮好味,肉彈牙泰式燒雞翼十足泰式風味口感同味道都不錯最後加兩件格格不入的"香烤法包"但夠香脆,如果放入法國餐,效果更完美的配搭Tea後有個甜品泰式甜品拼盤賣相好得期待當中甜品兩層不同款式甜品好新穎其實我第一次食色彩繽紛椰汁膏泰式糯米糍,椰絲花生脆粒糖粉不可少口感煙韌香糯煙韌得連口腔都被"漿"住了飲品亦不可少泰式特飲可清一清點了個只有呢度有既香茅茶(凍)雖然係凍但甜度適中唔覺淡而無味另外朋友點了個龍眼冰,亦係必點龍眼味好出好解渴解膩又清新好美滿逍遙的一個下午茶

又到悠閒星期六....

最好於繁忙鬧市中來TEA一TEA!!!

確實"泰"逍遙!!!~~

狀甚豐富

唔知味道如何?
先來個"泰式香辣肉碎包

生菜新鮮爽脆

香辣肉碎味道很好,又香又辣

肉食落口新解,肥瘦均稱

辣度適中
清新過後,來個"燒西班牙黑毛豬豬頸肉"

配上三款自家泰式醬汁

新鮮好味,肉彈牙

泰式燒雞翼

十足泰式風味

口感同味道都不錯

最後加兩件格格不入的"香烤法包"

但夠香脆,如果放入法國餐,效果更完美的配搭
Tea後有個甜品

好新穎

其實我第一次食

色彩繽紛

椰汁膏

泰式糯米糍,椰絲花生脆粒糖粉不可少

口感煙韌香糯

煙韌得連口腔都被"漿"住了
飲品亦不可少

泰式特飲

可清一清

點了個只有呢度有既香茅茶(凍)

雖然係凍但甜度適中唔覺淡而無味

另外朋友點了個龍眼冰,亦係必點

龍眼味好出

好解渴解膩又清新

好美滿逍遙的一個下午茶
2016-06-24 934 浏览
因為看了食評,去了試試。完全唔明點解多好評。覺得有點被騙....(唔知係咪多打手?!?!)服務和價錢成反比,環境普通,食物普通。燒魚唔知點解,係苦的。五色沙爹好咸。(唔靚,無影相)燒牛肉只是「還可以」,但不值。青檸抄豬肉碎包菜已經比較好。抄金邊粉不好吃,太普通。當準備想叫甜品時,話要交枱。但我們話想食完甜品才走。老闆立即黑面反白眼,側臉咀藐我們。感覺很差。叫了五個餸三杯飲品,埋單1000大元元。覺得被食評騙了⋯⋯
因為看了食評,去了試試。
完全唔明點解多好評。覺得有點被騙....
(唔知係咪多打手?!?!)
服務和價錢成反比,環境普通,食物普通。
燒魚唔知點解,係苦的。
五色沙爹好咸。(唔靚,無影相)
燒牛肉只是「還可以」,但不值。
青檸抄豬肉碎包菜已經比較好。
抄金邊粉不好吃,太普通。
當準備想叫甜品時,話要交枱。
但我們話想食完甜品才走。
老闆立即黑面反白眼,側臉咀藐我們。感覺很差。
叫了五個餸三杯飲品,埋單1000大元
元。覺得被食評騙了⋯⋯
2016-06-23
庆祝纪念
纪念日
2016-06-22 768 浏览
睇oprn rice睇得多第一次寫食評😁😁打算幫朋友慶生目標係泰國菜就係open rice搵到呢間...評價不錯仲比佢個海鮮拼盤吸引住😍😍😍所以決定去試一試!!!!生蝦超肥美😋😋😋柚子肉一梳梳好甜唔會有苦澀味👍🏻👍🏻個汁有小小甜加埋洋蔥好正!!!青咖哩軟殼蟹配法包不錯牛小排好juicy...唔會過熟主角來了😆😆好好彩最後一個比我地點左😁😁一拎到上台嘩左一聲好大盆👏🏻👏🏻我地選左熱食...湯味道適中配埋海鮮好好好味...海鮮新鮮....海鮮下仲有金邊粉...必食首選呀!!!最後當然要食甜品!!!!芒果超甜...飯好香!!!真係食到泰國食既味道好滿足
睇oprn rice睇得多第一次寫食評😁😁
生蝦超肥美😋😋😋
青咖哩軟殼蟹配法包不錯
牛小排好juicy...唔會過熟

2016-06-22 1334 浏览
位於諾士佛臺一號的食廈內,是個非常便利的聚腳點。踏進餐廳已被琳瑯滿目的海鮮吧檯吸引著。魚、蝦、蟹、貝殼類等海鮮一應俱全,均每天新鮮選購,客人可即場揀選心水後落單,確保質素有保證。<泰式生蝦刺身>老實說,我從不在香港吃生蝦,總是感覺不太新鮮。但這裡的生蝦無論賣相或味道均令人眼前一亮,以shooter杯盛載著的生蝦新鮮爽彈,配以酸辣泰式醬汁,味道挺辣且惹味。<燒原隻鮮魷>質感爽滑有嚼勁,不會太乾身,惟味道稍為淡了一點。<小食拼盤>蝦春卷 - 口感鬆脆,味道不錯。蝦餅 - 炸得金黃香脆,蝦膠彈牙。串燒 - 雞肉較乾身,反而牛肉串仍能保留肉汁。燒豬頸肉 - 肉質鬆嫩,火候剛好,炭燒味香濃。<燒西班牙豬腩肉>腩肉肥瘦適中,肉味濃郁,燒烤過後肉汁和油脂更豐腴。<芒果椰汁糯米飯>紫米拼糯米,椰香滿溢,煙韌不黏牙,作飯後甜品一流。
<泰式生蝦刺身>
泰式生蝦刺身
<燒原隻鮮魷>
質感爽滑有嚼勁,不會太乾身,惟味道稍為淡了一點。
燒原隻鮮魷
<小食拼盤>
蝦春卷 - 口感鬆脆,味道不錯。
蝦餅 - 炸得金黃香脆,蝦膠彈牙。
串燒 - 雞肉較乾身,反而牛肉串仍能保留肉汁。
燒豬頸肉 - 肉質鬆嫩,火候剛好,炭燒味香濃。
小食拼盤
<燒西班牙豬腩肉>
腩肉肥瘦適中,肉味濃郁,燒烤過後肉汁和油脂更豐腴。
燒西班牙豬腩肉
<芒果椰汁糯米飯>
紫米拼糯米,椰香滿溢,煙韌不黏牙,作飯後甜品一流。
芒果椰汁糯米飯
2016-05-22
泰式生蝦刺身
小食拼盤
燒西班牙豬腩肉
芒果椰汁糯米飯
2016-06-21 1578 浏览
位於諾士佛臺的樓上舖泰燒遙,其實之前見過好多食評的相片,覺得環境同食物都好吸引,今晚約了幾個泰靚女一齊去試下先。手撕雞沙律 $88這個手撕雞是用海南雞的製作方法烹調起肉,雞肉好嫩滑,配以青蘋果、洋蔥、青瓜、紅蘿蔔絲等,再加點芝麻、蒜茸、辣椒碎,乾辣椒拌勻,味道香口惹味,開胃又清新的餐前小食。泰式生蝦刺身 $128賣相也很精緻,用杯載著每隻一杯,蝦預先放了生蝦醬在杯上。醬汁主要以芫茜、香草和蒜茸做味,蝦肉也很彈牙,伴以醬汁特別鮮香美味。泰式海鹽燒原隻虎蝦 燒蝦向來到好香、好吸引,還用上手掌咁長的虎蝦,睇見也興奮,以鹽燒方法烹調虎蝦,鹹得來提升蝦的香味,連殼一起吮蝦頭,鮮甜的蝦頭膏十分邪惡的,只是蝦肉肉質稍為遜色。燒遙冬蔭功海中寶 (熱盤)大碟上放滿了誘人的海鮮,有青口、聖子、大虎蝦、鮮魷、扇貝,配菜還有半熟蛋、肉餅,面頭有香茅、草菇、番茄仔以增加鮮香味,墊底的還有些河粉。然後就準備一壺香濃的冬蔭功湯,我聞到已經想偷偷飲晒佢,原來是用冬蔭功湯淋上面這個盤上的就變成熱盤冬蔭功海中寶。冬蔭功再加海鮮,是我的至愛呀 浸滿了香辣的湯底後,海鮮味道更覺鮮味刺激。我特別喜歡扇貝,貝殼上盛滿了湯,貝柱
手撕雞沙律 $88
泰式生蝦刺身 $128
泰式海鹽燒原隻虎蝦
燒遙冬蔭功海中寶 (熱盤)
冬蔭功再加海鮮,是我的至愛呀
浸滿了香辣的湯底後,海鮮味道更覺鮮味刺激。
我特別喜歡扇貝,貝殼上盛滿了湯,貝柱肉特別鮮甜帶點香,香味是來自香葉和香茅,辣味又帶點酸酸的番茄味,味道有層次。其次是鮮魷也是好新鮮、好彈牙,配上了冬蔭公湯特別好食。
炸筍殼魚配紅咖哩 $208
筍殼魚也是我喜愛的魚之一,它很醜但好食,肉質細緻嫩滑。這個用油泡過的筍殼,外面有多種香料,如青檸、洋蔥、九層塔、檸檬葉、蔥、辣椒及紅咖哩醬汁。魚肉味道豐富,香辣惹味,最後連魚頭也清埋。
泰式香茅爆炸雞$128
雞件以香茅、蒜茸、辣椒乾、南薑、香葉等材料醃制後炸成,初食香茅味較重,及後有炸蒜茸的惹味,雞件皮脆肉嫩,難得是內裡還充滿肉汁,我最欣賞的一道菜。
飯後甜品
第一層面頭佈滿了椰絲、花生碎、顏色鮮艷吸引,我唔識呢種叫咩名,但好好味,面層又脆脆的椰絲香味又有花生的脆脆口感,裡面又甜甜的煙煙韌韌。
第二層就是椰汁西米糕,必吃的甜品,水準又點會差呢,好味,好香椰汁香。
珍多冰 $28
椰汁味很香濃,還有大樹菠蘿的香味,裡面有亞答子、椰果、珍多條和大樹菠蘿肉,口感豐富,好好味。
1923 浏览
1989 浏览
2016-05-18
  • 手撕雞沙律
  • 燒遙冬蔭功海中寶 (熱盤)
  • 泰式香茅爆炸雞
放假就是覓食日,上次和朋友到泰燒遙飯聚,提到這裡有精緻下午茶,這天睡飽已過中午,便決定來這裡試試。二人下午茶餐有2款,這次選了上面這款。賣相很精緻的下午茶,這裡還未連甜品呢。一開始先吃沙律,北海道元貝配青木瓜,元貝質地味道不錯,沙律酸甜帶辣,刺激醒胃。肉碎生菜包,肉碎很重泰式香料味,酸酸辣辣的,用上新鮮生菜包著吃,重口味得到平衡。下午茶餐還有3款醬汁,中間那款是大家非常熟悉的泰式的酸辣醬,左邊那款香辣,右邊那款酸辣,任君選擇。燒西班牙黑毛豬豬頸肉,燒得很香,邊位微脆,肉質夠軟,點不點醬汁也很讚。而串燒虎蝦和燒雞翼也燒得很香,虎蝦肉質新鮮紮實,燒雞翼外層皮脆內層肉嫩。之後上桌的是這個籠,很精緻對吧?這個就是泰式甜品拼盤。拼盤內包括有椰汁西米糕、糯米滋、木薯等,我自己最喜歡木薯,有點像甜的薯仔,很香甜。其次是西米糕和糯米滋,前者很香椰汁味又感,後者外皮煙韌,餡料豐富。男人點了紅豆冰,椰汁很多,但紅豆不夠多又不夠軟。我點那杯是圓肉紅棗蜜,很夠味,感覺很滋補。這是下午茶,這個份量卻是會讓2個人吃撐的。吃厭了英式下午茶,可以試試這個泰式下午茶呢。
二人下午茶餐有2款,這次選了上面這款。
賣相很精緻的下午茶,這裡還未連甜品呢。

之後上桌的是這個籠,很精緻對吧?這個就是泰式甜品拼盤。

這是下午茶,這個份量卻是會讓2個人吃撐的。

吃厭了英式下午茶,可以試試這個泰式下午茶呢。

下午茶
一講到Tea Set,一定以為係只啱女仔!只有甜品?!錯啦!原來都有Tea Set係啱男仕食架!!每次諗起,要同老公去食Tea Set,我就一定會同佢黎食泰燒遙。因為男女䘄啱食,最緊要夠飽肚。泰燒遙好出名的燒物!當中,有北海道元貝配青木瓜沙律、泰式香辣肉碎生菜包、泰式串燒虎蝦、燒西班牙黑毛豬豬頸肉、泰式燒雞翼、香烤法包及泰式甜品拼盤!上面的咸點類,我都好鐘意食!特別係個燒西班牙黑毛豬豬頸肉!入味而且十分嫩滑!北海道元貝,十分大隻!配上好Fresh又辣辣地既青木瓜沙律萌都好正哦!泰式菜,又點可以少咗泰式香辣肉碎生菜包?!辣度剛剛好!!啱晒愛辣的朋友!!咁特別的鳥籠係乜嘢?原來係泰式甜品拼盤!!全是泰國特式的甜品,食起上黎,特別有泰式風味!每次黎泰燒遙,都少不了要點無骨的海南雞飯。十分滑溜,雞味濃郁好味~~仲有個酸辣配合得好好的海鮮冬蔭公哦~~ 食Tea Set,又點可以唔飲椰青,仲有泰式咖啡都好好飲哦~~

咁特別的鳥籠係乜嘢?原來係泰式甜品拼盤!!
全是泰國特式的甜品,食起上黎,特別有泰式風味!
仲有個酸辣配合得好好的海鮮冬蔭公哦~~

2016-06-18 1080 浏览
逍遙地享受美味泰式下午茶 早幾個星期去咗泰逍遙嘆泰式下午茶!三百零蚊兩位,坐後近舒服嘅窗台邊!下午茶,唔一定要食cake lol ! 天時暑熱一坐低叫左個椰青,另外呢仲叫咗個洛神花茶,強烈推薦嘅係呢個酸酸甜甜冰涼嘅洛神花茶!一試愛上!泰逍遙呢個泰式下午茶嘅鹹點份量真係好足夠我自己好彩冇食到晏晝如果唔係都應該食唔晒函電嘅份量多係我其中一個選擇下午茶餐嘅因素先講第一個沙律先, 沙律係北海道元貝青木瓜沙律,我想同大家分享嘅係呢個青木瓜沙律,好辣好正!再配上鮮甜元貝!醒腦提神左!再嚟嘅都係辣得精彩又好食嘅生菜包!呢度嘅肉碎生菜包真係好好食,食落去好juicy , 鮮甜而且份量都好夠!食泰國嘢點少得食串燒呢?下午茶餐裏便有串燒虎蝦同埋燒雞翼,另外仲有個比較少見嘅西班牙黑毛豬豬頸肉,依家有好多高級餐廳都會用西班牙黑毛豬來做叉燒,泰逍遙都用上咁高級嘅食材!正!豬頸肉肉質更嫩滑!正!最後甜品呢就有啲個賣相十分精美嘅甜品籃子裏面,一共有五種甜品。包括我哋最常見嘅椰汁糕,仲有好少見好清新的椰汁木薯,木薯真係好好好好味,質感鬆軟!正!同埋另外三個十分之煙韌好地道嘅甜品,青青甜甜,很balance . 超正啊
逍遙地享受美味泰式下午茶

最後甜品呢就有啲個賣相十分精美嘅甜品籃子裏面,一共有五種甜品。包括我哋最常見嘅椰汁糕,仲有好少見好清新的椰汁木薯,木薯真係好好好好味,質感鬆軟!正!同埋另外三個十分之煙韌好地道嘅甜品,青青甜甜,很balance . 超正啊!
其實有陣時約一班歸物食下午茶唔使下下食甜品嘅,呢度又有正嘅鹹嘢,又有精美甜品食,大家都可以食得飽而且坐得舒服!甜點Li part 滿分我
呢排諾士佛台唔知做咩呢咁多裝修工程嘅搞到條樓梯爭啲行唔到。而且十分危險各位去嗰邊嘅時候要小心啊!
2016-06-08 2747 浏览
小妹除左日本菜,泰國菜都係小妹"飛佛",今日同友人一齊黎咗呢間喺諾士佛臺一號嘅泰燒遙,名就好逍遙,唔知入面係點呢~一黎到友人排排坐好,原來呢間野喺OL界都幾出名,所以佢地個個收工即刻衝過黎,務求唔好執輸行頭,慘過敗家呢度門面環境舒適,座位同座位間有一定嘅距離,空間感十足有個冰櫃係放滿海鮮,自己去揀想食嘅,即揀即燒,聽講海鮮係大廚每日去街市親自揀選,唔新鮮唔揀,所以想食新鮮野就一定要早啲黎,售完即止先黎個前菜,燒豬頸肉沙律,人地前菜食木瓜啊~柚子沙律,我地點燒豬頸肉就係覺得新奇,上到枱成碟堆滿嘅豬頸肉,雖然薄切,但就因為薄切,醬汁同材料同豬頸肉充分混合,微酸甜再配上微辣,豬頸肉嘅爽脆,好快就清咗碟再黎獨愛嘅泰式生蝦,蝦比一般嘅大一倍,每一隻都用一個shooter杯裝住,配上獨家生蝦汁,蝦肉爽嫩鮮甜,如果覺得生蝦汁辣左啲又可以配埋提供嘅薄荷葉,估唔到又幾夾燒遙海中寶熱食好似聽落好奇怪,但原來大廚整熟咗海鮮之後再加個熱辣辣嘅冬蔭公湯,海鮮底下係用金邊粉襯底,海鮮樣樣彈牙夠爽口,因為個湯底係冬蔭公,一路飲湯一路食海鮮,啖啖肉得黎又鮮甜,仲有個金邊粉索晒個湯底,嘩,如果人小食呢個一定飽晒,一碟滿
呢度門面環境舒適,座位同座位間有一定嘅距離,空間感十足
燒遙海中寶熱食好似聽落好奇怪,但原來大廚整熟咗海鮮之後再加個熱辣辣嘅冬蔭公湯,海鮮底下係用金邊粉襯底,海鮮樣樣彈牙夠爽口,因為個湯底係冬蔭公,一路飲湯一路食海鮮,啖啖肉得黎又鮮甜,仲有個金邊粉索晒個湯底,嘩,如果人小食呢個一定飽晒,一碟滿足左三個願望!
講到呢度,叫返杯龍眼紅棗茶飲下,呢杯呷一口清甜,真材實料,對女士黎講好滋補
跟住就係呢個泰式鱸魚,大廚已經起晒肉,炒球,甜甜酸酸好開胃,同埋有啲芒果沙律伴碟,真係好醒神!
整體黎講:小妹會再黎嫁!
  • 燒遙冬蔭功海中寶(熱盤)
  • 泰燒遙特色炸魚
2016-06-06 935 浏览
今晚女友約左佢啲三姑六婆,丫唔係,係三五知己去食泰國菜,我就緊係要捨命陪君子啦,橫掂近近地,喺諾士佛臺一号,呢座野都真係幾多野食講返先,好彩女友啲三五知己好準時到(始終啲OL係正常收工啲),可以準時開飯呢度個環境都幾靚,好似話啲海鮮係大廚每日喺街市搜羅返黎,唔鮮都唔買,所以數量都有限制,如果要食好野就要早啲上黎霸返個靚位!先黎個頭盤,泰式虎蝦刺身,my favourite,小小嘅shooter杯都收藏唔到虎蝦大大隻嘅身軀,每一杯已經有泰式辣汁伴隨住,大廚調味調得精準,令到唔食得辣嘅小姐們都食得津津有味,當我呢一刻仲回味緊虎蝦嘅彈牙同鮮甜之際,呢個海中寶出場一睇就知大堆頭大製作,咩海鮮都有,呢個海中寶分冷熱两食,我地今次揀咗冷盤,小姐們怕熱,我都係果句,有得食我無咩所謂,睇住呢個海中寶,直頭視覺衝擊味蕾,每樣海鮮上面綠色果啲就係吊詭嘅地方,海鮮嘅鮮甜完完全全比呢個綠色醬吊起左,蟶子又粗又啖啖肉,醉合酸甜醬汁,醒胃之選,而望一望女友,佢好少可無野講,只見佢密密食,好明顯呢個海中寶岩晒佢"何車",如果佢個底係用啲檬粉托底,檬粉吸收晒啲海鮮精華,一定好味又飽肚!泰式海盬燒原隻虎蝦又係蝦!女友啲
泰式海盬燒原隻虎蝦
又係蝦!女友啲friend真係同蝦有仇,今日食左虎蝦两代,哈哈,但呢個盬燒方法,令蝦肉唔會太乾之飲仲帶出海蝦嘅鮮味,唔令點醬都啖啖蝦味,好味!
燒雜菜拼盤
好,食咗咁多海鮮,食返啲即燒嘅蔬菜清一清味蕾先,我最鐘意佢嘅燒露筍,好清甜爽口,鮮冬菇質感好特別,外而乾身但內裡juice,好不滋味!
再黎泰式香茅爆炸雞
呢味菜真係同佢個名一樣咁出色!首先材料十足,雞肉入味之餘略為經油炸,外脆內軟,而佢爆炸嘅原因係佢表面嘅香料經師傅調製,造成食落口果下甜甜地,慢慢啲辣味滲出黎,真係辣得過癮!女友嘅知己就食到e嘩鬼叫,鬼咩,睇佢舊肉細細件,邊估到佢咁有威力!正!
最後黎返個木薯糖水,唔係度度有得食,清甜得黎又唔似蕃薯咁濟,一流!好彩今日有跟黎食好野!
  • 燒遙海中寶(冷盤)
  • 泰式生蝦刺身
  • 泰式香茅爆炸雞
假日訓到黄朝百晏,第一餐正好是嘆下午茶的好時機...XD甜點的Afternoon tea set 嘗得多‚今次來個辛辣感的~帶男友來到泰燒遙,這裡的Afternoon tea set不止甜點..有具辛辣感的、酸辣的..重點是有肉類,也許男生們還是喜歡被肉類填滿肚子的飽肚感..XD Tea set有青木瓜沙津、肉碎生菜包、虎蝦、豬頸肉、雞翼、法包、甜品併盤..等~先來北海道元貝配青木瓜沙律~以貝殻盛載著沙律,元貝幾大隻、肉厚,有約兩節半指長!對於嗜辣的我很喜歡這沙律,辛辣度足,作前菜令人醒胃!而對於辣度初階級的男友就覺得好刺激,但辣得好過癮…XD泰式香辣肉碎生菜包,清新爽脆口感又惹味~肉碎份量挺多,每包一塊生菜都是滿滿的肉碎~脆口的生菜,又附青瓜、紅蘿蔔,可隨自己喜歡加進生菜包內,從而增加爽口感~肉碎不算太辣,但很惹味~泰式串燒虎蝦虎蝦經已脫殼,對於出外不便拆殻的女生可說是樂事~本身帶微微沙嗲味..不太濃,加點醬汁作陪襯~設三款不同醬料,隨自己口味沾點食物~以竹籤串著的虎蝦更便於直接沾點醬汁~虎蝦肉質結實,配上小小酸辣汁,更能提出鮮味~燒西班牙黑毛豬豬頸肉~燒得剛好,肉質軟中帶爽口感~甜

假日訓到黄朝百第一餐正好是嘆下午茶的好時機...XD

帶男友來到泰燒遙這裡的Afternoon tea set不止甜點..有具辛辣感的、酸辣的..重點是有肉類也許男生們還是喜歡被肉類填滿肚子的飽肚感..XD
先來北海道元貝配青木瓜沙律~

以貝殻盛載著沙律,元貝幾大隻、肉厚,有約兩節半指長!

對於嗜辣的我很喜歡這沙律,辛辣度足,作前菜令人醒胃!

而對於辣度初階級的男友就覺得好刺激,但辣得好過癮…XD
泰式香辣肉碎生菜包,清新爽脆口感又惹味~
肉碎份量挺多,每包一塊生菜都是滿滿的肉碎~

肉碎不算太辣,但很惹味~
泰式串燒虎蝦

虎蝦經已脫殼,對於出外不便拆殻的女生可說是樂事~

本身帶微微沙嗲味..不太濃,加點醬汁作陪襯~
設三款不同醬料隨自己口味沾點食物~

以竹籤串著的虎蝦更便於直接沾點醬汁~

虎蝦肉質結實,配上小小酸辣汁,更能提出鮮味~
燒西班牙黑毛豬豬頸肉~

燒得剛好,肉質軟中帶爽口感~
甜品併盤以兩層式籃子盛載著挺有特色!

椰汁西米糕

香濃的椰汁味,配帶點點彈牙感的西米~

當中還加入栗米粒,增加了口感及清甜度,讚!~
糯米糍

面層舖滿椰絲,煙韌的糯米皮包著滿滿的花生餡料~

一粒具有不同的口感,令人喜歡!
這七彩的東東,令我想起彩虹...XD

口感煙煙韌韌,加上花生碎、芝麻..味道像糖不甩般,多食幾粒已飽肚~

Tea set除了食物,還包泰式特飲兩杯~
熱愛奶茶的男友點了泰式奶茶,奶味比茶味重,味道偏甜~

他還是較喜歡港式奶茶..XD都說了他是一個大悶蛋~
而我就來個椰青消暑一下(^^)
以約$370二人份量來說滿不錯! 悠閒的食著談著..既可滿足女士Afternoon tea set的心癮又可滿足男士們的飽腹感~

2016-05-29
  • 青木瓜沙津