2016-05-31
朋友仔話突然想食泰菜,無問題,上網睇睇先,最後決定試諾士佛臺泰燒遙,食完行去海運戲院方便麻。貫徹始終每一次都係我最早到,連戲飛都買左喇。細閱 menu,除左有大路泰菜外,仲有好多特別菜色,都好少見呢,但兩個人食唔到幾多啊。朋友仔話好想食生蝦,太普通喎,而且我會叫燒大頭蝦呢,最後朋友仔都係決定放棄生蝦刺生。行到身水身汗好頸渴,飲支冰凍泰啤 Singha 順返條氣先。泰式無骨鳳爪,酸辣度濃郁滿意,撈上木瓜絲、甘筍絲味道特別清新,鳳爪爽脆彈牙,好食。先黎幾碟前菜開開胃,朋友仔話勁肚餓,咁就好喇,前菜即叫即到。大蝦冬陰功湯,想試多幾款菜色,所以叫一碗兩份夠晒數。椰奶、香茅味同樣突出,酸味香濃不嗆不澀,但不太感受到辣味,湯底厚薄適中帶黏性,不錯。大蝦肉質居然爽彈有蝦味,可以媲美新鮮蝦,真係難能可貴。燒大頭蝦,侍應叔叔捉一對大頭蝦比我睇,波士頓龍蝦咁大隻,從來未見過咁巨形架 ﹗那麼一隻夠食咯,唔好意思。燒烤香味直撲過來,熱辣辣又香噴噴,燒蝦味芳香誘人 ﹗顏色鮮艷,賣相吸引,超巨形 size 大頭蝦開邊躺在碟上,少許香料作點綴,澎湃橙黃色蝦膏表露無遺,真係貪心地想一個人獨佔呢 ﹗分甘同味,一人一半。
分甘同味,一人一半。細心地慢慢將蝦肉整條挑起,豪邁繽放地啪入口中 ﹗無敵的甜美可口,蝦汁激射盪漾,肉質爽彈結實非常,熱辣辣在舌頭間反騰,太美味喇 ﹗蝦膏壓軸登場,份量多到要用羮食呢,甘香無比,黏黏的像蛋黃一樣,蝦鮮味無可抗拒,令人如痴如醉 ﹗
粉絲生焗肉蟹,侍應叔叔又走去捉左隻成斤重既海蟹比我過過目,滿意滿意,無問題。即劏即焗,新鮮絕倫,還未放上檯已感受到鮮蟹味迫人 ﹗粉絲已完完全全索盡蟹汁,濕潤非常但不失彈性 ﹗大大注捲入口,濃厚鮮蟹味道夾雜著強烈芹菜味,清香無窮,精神為之一振 ﹗蟹肉貼到殼硬實一實,想迫爆一樣,蟹肉結實超彈,看得見的蟹汁閃閃發光,正到震 ﹗
飛天通菜,依度樓底咁矮到底如何飛天呢?係地下飛上黎 5 樓?哈哈。其實只係普通馬拉盞炒通菜,微辣香口油淋淋,仲要係用旱通,我一向都沒太大好感的,質數不過不失。
四式咖哩,最初諗住做頭盤,誰知最後先送到。侍應叔叔話四種咖哩、四種食材要花長一點時間,無緊要,我等得。四式咖哩,青咖哩軟殼蟹、蕃茄咖哩蝦、椰香咖哩雞、肉桂咖哩牛配薄餅。蕃茄咖哩蝦,鮮茄味特濃,茄酸味清香突出,咖哩幼滑帶甜,蝦肉爽爽,用暖暖油潤薄餅捲住大量咖哩汁食,好美味啊 ﹗
青咖哩軟殼蟹,青咖哩勁甜啊,椰香味同樣強勁,軟殼蟹鬆化滲去海水咸香,還可以。肉桂咖哩牛,牛腩鬆化軟棉又無渣,但我不太喜歡肉桂的味道啊。椰香咖哩雞,都係偏甜既咖哩,幸好咖哩味都夠香,雞柳沾上咖哩跟薄餅同吃一樣好食。
四式咖哩:青咖哩軟殼蟹
四式咖哩:肉桂咖哩牛