2024-08-10 238 浏览
今日到佐敦食泰國菜。入到去叫左大大拼盤,馬拉盞炒通菜,菠蘿炒飯,火焰燒春雞,椰汁芒果糯米飯,椰青,象啤,泰式奶茶。大大拼盤:有蝦餅,炸春卷,炸雞棗,炸雞翼仲有生菜肉碎包。蝦餅,炸春卷,炸雞棗,炸雞翼都即炸香口熱辣辣 。生菜肉碎包肉碎炒得香口,生菜單鮮味。馬拉盞炒通菜:新鮮通菜炒得香口有鑊氣。菠蘿炒飯:好多海鮮配料,蛋鮮菠蘿粒,提子干。火焰燒春雞:一黎到店員淋一淋酒點火,香味即時聞到。燒雞保留到大量肉汁,嫩滑雞肉脆皮可口。椰汁芒果糯米飯:芒果香甜可口。椰青:清涼好味道。象啤:食泰菜必定要叫泰國啤酒。泰式奶茶:香滑奶茶,茶味香口。

大大拼盤:有蝦餅,炸春卷,炸雞棗,炸雞翼仲有生菜肉碎包。

馬拉盞炒通菜:新鮮通菜炒得香口有鑊氣。

菠蘿炒飯:好多海鮮配料,蛋鮮菠蘿粒,提子干。

椰汁芒果糯米飯:芒果香甜可口。

椰青:清涼好味道。
象啤:食泰菜必定要叫泰國啤酒。

泰式奶茶:香滑奶茶,茶味香口。

2024-08-08
2024-08-08 233 浏览
放假前夕,份外開心,死黨想去吃泰菜,於是網上搜查附近餐廳。這夜我們約了在佐敦聚餐,她比較鐘情泰國,食物我今晚來一次盲盒,全由她發板😂上菜好快,很快就一枱餸。泰式鮮蝦金柚沙律清新的柚子,配洋蔥腰果干蒜片芫荽香蔥等甜酸醒胃,蝦大只,有少少香辣,夏天吃吃沙律🥗份外清爽。泰式生菜包有豬和雞兩款肉揀,選了經典一點的豬肉。豬肉無膻味,只帶少許肥,加上泰式香料,辣度不少,香葉和豬肉炒得可口,用生菜包著吃,增加口感,且生菜🥬給得很大方,很難得夠吃到最後。泰北冬陰功冬陰功湯足料,主要有蝦海鮮菇蕃茄蘑菇及洋蔥辣椒青檸🍋‍🟩香茅魚露等泰國香料,口味正宗,酸度也足。每口酸辣酸辣的,非常開胃,尤其大蝦肉很彈牙。街邊燒牛肉賣相不錯,燒牛肉肉味ok濃,質地鬆軟兼保留一點嚼勁,不過熟,呈嫩粉紅,沾上惹味酸辣泰式醬料,更加醒神,完全沒有肉膩感,有點辣,吃起來挺刺激。食後感:幾樣食物下飯一流,抵抗炎夏。
放假前夕,份外開心,死黨想去吃泰菜,於是網上搜查附近餐廳。

上菜好快,很快就一枱餸。

泰式鮮蝦金柚沙律

泰式生菜包

泰北冬陰功

每口酸辣酸辣的,非常開胃,尤其大蝦肉很彈牙。

街邊燒牛肉

賣相不錯,燒牛肉肉味ok濃,質地鬆軟兼保

食後感:幾樣食物下飯一流,抵抗炎夏。
2024-08-07 238 浏览
老朋友從澳洲返黎重要帶住個bb 住係吳松街附近 book左呢間泰菜 貪方便 本身睇OpenRice見到評價好不一 都有d擔心估唔到服務超好👍真係劉德華講既服務既餐廳👍👍👍老闆娘笑容勁nice 今時今日咁既服務態度真係奇景真係要出post幫佢平反一下!講真香港地咁細細既餐廳有high chair真係要讚💛🧡❤️🩷食物方面: 泰式生蝦 醬好味 蝦新鮮!波蘿炒飯 真波蘿上 超足料!炸蝦餅 量大 彈牙!馬拉通菜 唔太油 唔太老!豬肉串燒 唔乾juicy 夠味!飲品: 龍眼冰 芒果沙冰🍧 大杯足料!
老朋友從澳洲返黎重要帶住個bb
住係吳松街附近 book左呢間泰菜 貪方便
本身睇OpenRice見到評價好不一 都有d擔心

估唔到服務超好👍真係劉德華講既服務既餐廳👍👍👍
老闆娘笑容勁nice 今時今日咁既服務態度真係奇景
真係要出post幫佢平反一下!

食物方面: 泰式生蝦 醬好味 蝦新鮮!
波蘿炒飯 真波蘿上 超足料!
炸蝦餅 量大 彈牙!
馬拉通菜 唔太油 唔太老!
豬肉串燒 唔乾juicy 夠味!
飲品: 龍眼冰 芒果沙冰🍧 大杯足料!
2024-07-22
  • 泰式鮮蝦金柚沙律
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式生蝦
  • 炸蝦餅
2024-08-06 1294 浏览
家住九龍城,經常吃泰國菜,今晚想衝出九龍城,便來到佐敦覓食。泰式生蝦刺身六隻$108,用鮮艷顏色的器皿承載着的生蝦肉質爽口彈牙,好看又好吃,加上自製的生蝦辣汁,酸酸辣辣,非常開胃,是這裏招牌之一。😋😋😋😋😋平民鹽焗魚$198 ,當日是鯽魚,廚師用粗鹽包裹着鯽魚,保持魚肉的鮮味,又可以增加魚肉的味道,加上魚肚內的泰式香料十足,這個燒魚是必點的招牌之一。如果想味道層次多一點,可以加些帶點話梅味的海鮮辣汁,增加層次感。由於即點即制,需時大約30分鐘,不過都係值得的。😋😋😋😋😋泰式生菜包豬肉$98,豬肉帶着濃郁的魚露和香辣味道,層次感豐富,份量亦很充足,加上桑生菜一起吃,非常有泰國特色。😋😋😋😋😋芒果沙冰$48,芒果沙冰用新鮮芒果打成,芒果味道香濃,是夏天的恩物,如置身於泰國之中。😋😋😋😋😋這裏的女侍應全是泰國籍的,不過他們對廣東話都非常熟悉,態度親切。👍👍👍👍現在每日都有推廣,如果下次再來必定一試。

現在每日都有推廣,如果下次再來必定一試。
2024-08-04 173 浏览
經過佐敦入咗去呢一間泰國菜餐廳,食物種類都好多,裝修都好有泰國風格。必食芒果糯米飯,糯米夠黏口,椰漿好清甜,芒果有好多同埋勁甜,推介!叫左小食拼盤,有春卷雞翼蝦餅各兩件,推薦蝦餅,彈牙唔油膩~仲叫咗街邊燒牛肉,火候控制唔錯,完全唔韌,幾個朋友食啱啱好!主食叫咗排檔海鮮炒粉絲,有鑊氣,都幾足料,又有蝦又有魷魚,仲要啖啖粉絲都食到有蛋~而家做緊優惠嗰日係做緊$10加通菜,叫左馬拉盞通菜,都幾大碟抵食!飲品叫咗芒果沙冰,係用真芒果製作好甜,仲要勁大杯!必食推薦芒芒果糯米飯同小食拼盤~~

叫左小食拼盤,有春卷雞翼蝦餅各兩件,推薦蝦餅,彈牙唔油膩~

飲品叫咗芒果沙冰,係用真芒果製作好甜,仲要勁大杯!

必食推薦芒芒果糯米飯同小食拼盤~~
  • 椰汁芒果糯米飯
位於佐敦嘅泰灜,係一間開業多年嘅泰國菜小店。呢度雖然唔算豪華,但充滿溫馨同親切嘅感覺。店內裝潢簡潔,擺設幾張木桌,牆上掛住幾幅泰國風情畫,令人一踏入就感受到濃厚嘅泰國風味。小食拼盤(各兩件:蝦餅、春卷、雞翼)$108小食拼盤係一個好好嘅開胃選擇。有蝦餅、春卷同雞翼,每樣各兩件。蝦餅外層炸得金黃酥脆,內裡係彈牙多汁嘅蝦肉,配埋泰式甜酸醬,味道更加豐富。春卷皮脆餡香,內裡包住鮮嫩嘅蔬菜同豬肉,咬落去滿口香氣。雞翼則係用泰式香料醃製,皮脆肉嫩,充滿香料嘅獨特風味。泰式濕炒河(雞)$88泰式濕炒河係我每次黎都必點嘅一款。炒河粉煮得啱啱好,唔會太乾亦唔會太濕,雞肉嫩滑,配埋各種蔬菜,仲有濃郁嘅泰式醬汁,香辣可口。每一口都充滿層次感,令人食完一碟都想再點多一碟。馬拉盞通菜$78呢道馬拉盞通菜炒得好香,保持住爽脆嘅口感,馬拉盞嘅味道濃郁,鹹香適中。每一口都可以感受到馬拉盞嘅獨特風味,簡直係下飯神器。芒果沙冰$48芒果沙冰係炎炎夏日嘅最佳解暑選擇。芒果香甜多汁,沙冰嘅口感滑溜溜,冰涼透心。飲落去既有芒果嘅香甜,又有冰涼嘅爽快,真係好消暑。青檸梳打$28青檸梳打清爽解渴,酸酸甜甜嘅青檸味,加上汽水嘅氣泡

小食拼盤(各兩件:蝦餅、春卷、雞翼)$108

泰式濕炒河(雞)$88

馬拉盞通菜$78

芒果沙冰$48

青檸梳打$28
青檸梳打清爽解渴,酸酸甜甜嘅青檸味,加上汽水嘅氣泡,飲落去好清新。呢杯青檸梳打唔單止可以解渴,仲可以中和其他菜式嘅辣味,係一個好好嘅配搭。

蒜蓉包$38
蒜蓉包雖然唔係泰國菜,但係配搭其他菜式一齊食都幾好。蒜蓉味濃郁,麵包外脆內軟,非常惹味。食完辣辣嘅泰國菜,再咬一口蒜蓉包,真係一個好好嘅調劑。

加埋咖喱就更加豐富

芒果糯米飯生日蛋糕
呢個芒果糯米飯生日蛋糕真係好特別,啱晒打卡。一片片芒果砌成花嘅形狀,好靚,令人睇到都唔捨得食。糯米飯軟糯香甜,配埋椰汁,更加濃郁。當店員播放泰文生日歌同燃點蠟燭時,氣氛真係好開心,好適合同朋友一齊慶祝生日。

泰灜環境舒適,裝潢簡單而富有泰國特色。店員態度親切,服務周到,對每一道菜都好熟悉,仲會介紹食法。呢度嘅氣氛好溫馨,令人感覺好似係自己家一樣。充滿泰國風味嘅小店,無論係食物質素定係環境氣氛都令人滿意。每一道菜都充滿泰國特色,價錢亦都合理,絕對值得一試。
2024-07-17 363 浏览
完全中伏!不推介!奉勸打工仔千祈唔好嚟呢間!等個炒河等咗30分鐘先有!叫咗個香葉肉碎炒河辣到飛起囉!辣到你成個口都麻痹!餐牌又冇講係辣!完全食唔到!自認自己都可以食到辣!唔知係咪因為催單特登加料!凍檸茶又冇茶味!似飲水!3片檸檬有2片又細又薄!使唔使咁慳?十分差!而且坐得唔舒服!又要搭枱!冷氣又凍!兜頭吹!叫咗個短頭髮侍應阿姐調高啲!好大聲好惡講冇得調!!!又唔係叫你熄咗佢!有病!食物質素已經差!態度仲差!
午餐
2024-07-02 358 浏览
7月1號夜晚, 成條吳松街都冇乜人行 ,我和家人在這間泰國餐廳食飯👍 這間泰國菜我嚟過好多次, 這晚可能是最靜的一晚。正題喇~咖哩炒蟹 ,串燒和鹽焗魚都保持水準👍 特別一題呢個燒墨魚 好好味 最後吹埋蠟燭 食埋呢個芒果糯米飯蛋糕 (還播放泰文生日歌)非常滿意
最後吹埋蠟燭 食埋呢個芒果糯米飯蛋糕 (還播放泰文生日歌)
非常滿意
2024-07-01
庆祝纪念
生日
  • 燒墨魚
  • 芒果糯米飯
2024-06-26 287 浏览
一行8人去,火焰燒雞嫩滑多汁,必食生日蛋糕造型嘅芒果糯米飯,足料,記得呢兩樣要預先訂同埋要預時間上菜,其他如豬頸肉,蒜蓉包,小食拼盤,飲品大杯好味,對得住個價錢,都高質,座位都闊落,略嫌店員唔知係咪唔係好識聽廣東話,唔知佢係發呆定聽唔明,要俾少少時間佢先有反應,服務態度冇其他人講得咁差,我哋要額外嘅醬汁都好快攞到俾我哋,可以再去因為我哋book 8:30 ,佢收10:00,好似唔係好夠時間,如果能夠開夜少少會更加好(食家問題,當然如果可以約早少少去就好啲)
  • 火焰燒春雞
  • 椰汁芒果糯米飯
  • 沙爹雞肉串燒
  • 蒜蓉包
2024-06-06 376 浏览
第一次去咁伏既泰餐,先唔講野食,岩岩黎個職員話8:30 有booking , 問我地還唔還到枱。咁我地打算食一陣野就走,咁得一個鐘都可以啦就食。我地落左3樣野同一杯野飲,咁見到佢有做小食優惠,滿$300 就加$10有小食,咁咪問個職員仲可唔可以落,個職員話張單得$26x ,落唔到。咁我地都叫多左個椰青滿$300佢。之後等左20分鐘都未有野食,心諗無理由啦,仲8:30 有booking 唔系應該加快整比我地食咩。之後吹完再等先有野食,食完都仲未有個小食拼盤,之後佢就話個booking 到左,我地都合作調左枱,但調完枱都系未到。我地就決定不如打包啦,驚唔夠$300 去達到個個小食優惠。重點黎啦,到埋單時系4百幾蚊,但當時佢話我地得$26x,唔夠個小食優惠,好彩個小食拼盤都仲未到,最後取消埋都要$36x,心諗系咪玩野,如果系咁唔駛叫椰青啦。嚴重缺乏溝通,好似我地唔交枱咁….中伏🥲

2024-05-24 293 浏览
🍽️泰灜🐷泰式豬頸肉飯 💰52豬頸肉煎得外皮香脆,但肉質咬起來較煙靭,但可以接受,配上酸辣的醬汁,味道方面不錯,但豬頸肉的份量較少🥺🦐泰式蝦醬炒飯 💰53蝦醬味道突出,而且炒飯濕潤不會太乾,配上裝絲和配菜,增加炒飯層次感,但同樣份量較少午餐meau還有其他泰國菜式🇹🇭🍽️,除份量較少外,味道不錯,而且午餐包含一碗泰式例湯,性價比不錯👍🏻味道 : 🤎🤎🤎🤍🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤍🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️泰灜📍佐敦吳松街141號地舖
🍽️泰灜

CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️泰灜
📍佐敦吳松街141號地舖
2024-05-21 208 浏览
位於佐敦既小店泰灜 , 店內座位唔多, 每次去都坐滿客人菠蘿炒飯🍍用上菠蘿殼當盛飯器皿 , 幾有鑊氣炒飯裡有很多配料,有提子,腰果,肉鬆,鮮魷,蝦當然不能少的主角菠蘿 , 吃得出是用上新鮮菠蘿,口感清甜吾酸 , 飯粒炒得粒粒分明 , 食落好香口同酸酸甜甜好開胃沙嗲雞肉串燒 即燒火辣辣 ,  相信雞肉本身用左少少咖哩醬腌製過 ,  食起上黎有淡淡咖哩香 , 肉質唔會過乾硬 ,  而沙嗲醬味道偏甜 , 比較適合普遍大眾既口味,蒜蓉包中間麵包個部份好鬆軟 ,  出面就焗到好脆身 , 另外附送既沙津非常有驚喜 , 青瓜清甜爽口 ,  食完濃味既串燒 , 再食沙律, 即刻有種清新感鹽焗魚,即叫即整,所以時間會耐少少,條魚勁大條,焗得剛剛好,外脆內嫩,肉質唔乾仲好juice添泰式鮮蝦金柚沙律,調味調得好好,金柚唔酸,蝦都有7/8隻,加了泰式香料好開胃真係食唔停馬拉盞通菜泰式通菜的蒜香與馬拉盞的香味十分香濃泰式拼盤有蝦餅、春卷、雞亦!蝦餅好好食,夠哂彈牙脆口,推介!
位於佐敦既小店泰灜 , 店內座位唔多, 每次去都坐滿客人

菠蘿炒飯🍍
用上菠蘿殼當盛飯器皿 , 幾有鑊氣
炒飯裡有很多配料,有提子,腰果,肉鬆,鮮魷,蝦
飯粒炒得粒粒分明 , 食落好香口同酸酸甜甜好開胃
沙嗲雞肉串燒
蒜蓉包中間麵包個部份好鬆軟 ,  出面就焗到好脆身 ,

馬拉盞通菜
泰式通菜的蒜香與馬拉盞的香味十分香濃

泰式拼盤

有蝦餅、春卷、雞亦!蝦餅好好食,夠哂彈牙脆口,推介!
2024-05-19
2024-05-07 316 浏览
最近真係成日都食泰國菜添😝今日朋友聚餐都係食泰菜正呀!火焰燒春雞$228個上盤造型搶眼,有個架叉住,上枱會先淋上酒精點火燒熱整隻雞,之後用工具自己手麵包軟殼蟹 $208泰媽媽蟹肉煎蛋$108比較油,夠熱蟹肉同蛋係分開整鋪係蛋上虎蝦炒金邊粉 $128街邊燒牛肉 $108算係推介菜,燒得幾好食完都會有記憶點馬拉盞炒通菜$78泰式炒通菜$78炒菜比較細碟,所以要叫兩碟先夠食芒果糯米飯細蛋糕 $288 訂枱時已經order 定要食呢個,擺盤外形打卡一留味到正常水平,但生日的話舖頭會配泰文生日歌上枱好有氣氛😇芒果沙冰 $48沙冰好吸引所半枱人都叫左,幾大杯係鮮芒果雪冰再打成沙冰好足料珍多冰$28龍眼冰$28正常發揮,都算大杯
最近真係成日都食泰國菜添😝
今日朋友聚餐都係食泰菜正呀!

火焰燒春雞$228

麵包軟殼蟹 $208
泰媽媽蟹肉煎蛋$108
比較油,夠熱蟹肉同蛋係分開整鋪係蛋上

虎蝦炒金邊粉 $128
街邊燒牛肉 $108
算係推介菜,燒得幾好食完都會有記憶點

馬拉盞炒通菜$78
泰式炒通菜$78
炒菜比較細碟,所以要叫兩碟先夠食
芒果糯米飯細蛋糕 $288
芒果沙冰 $48
珍多冰$28
龍眼冰$28
正常發揮,都算大杯
2024-04-16
2024-04-20 401 浏览
訂座八點,7:50入座,剛入座還好,說訂了的燒春雞要等30至45分鐘,雖然人未齊 就叫他可以直接落單先,其他我地就慢慢叫。到九點 其他都的食完,再問一下隻雞去左邊,答我地整緊...ok..咁再等等 9:15再問一次 仲係答整緊,朋友去wc聽到該侍應同另一個侍應講 漏左點算.. 我地呆坐左一個鐘,叫先上芒果糯米飯連甜品都食完...時間已經黎到9:40 算啦 我地唔等 叫埋單,又等到9:55 突然拎隻雞出黎,我地真係唔要 坐都坐到一肚火,講明隻雞唔要 埋單就得,個侍應係掉張單落枱 轉身就走,呢個服務態度 我冇野好講一開始講話要等30-45分鐘 ok...我地足足等左兩個鐘 好意思???唔計我地食其他野時間 有至少個半鐘係on膠膠坐係到掉單果下 我真係有反枱衝動 呢間野唔會再去
甜品都食完...時間已經黎到9:40
一開始講話要等30-45分鐘 ok...
我地足足等左兩個鐘 好意思???
唔計我地食其他野時間 有至少個半鐘係on膠膠坐係到
掉單果下 我真係有反枱衝動
呢間野唔會再去
2024-04-16 545 浏览
見網上推介佢嘅燒春雞同埋芒果糯米飯 ,然後即日訂座8:00, 同時間亦都已經同佢落咗order , 話會要一隻燒春雞同埋一個芒果糯米飯蛋糕,然後入坐後已經同店員講燒春雞可以上枱了,但係我地由坐底叫完其他食物後, 途中已經吹單三次, 但係一路隻燒春雞都係冇嚟過 ,直至到食埋個芒果糯米飯蛋糕都未有,歷時1.5小時都未上到隻燒春雞, 我叫咗三次埋單店員都冇理會過我,一路拖時間仲諗住硬上隻燒春雞要我地埋單,因為等得太耐嘅關係, 我哋最後係冇要到嘅。 然後店舖嘅店員非常之冇禮貌, 將張單就咁掉落個枱面到。 真心唔會再幫襯
2024-04-13