2020-10-25 70 浏览
今日黎左泰濃面試左佢個船面, 味道唔錯 湯底唔油, 但可惜太咸, 可以啖味返少少. 整體黎講有雞有豬皮有丸, 咬感一般 味道普通不過不失, 雖價錢唔算貴,但如果清味返d就好了。
船面
船麵係泰國地道美食之一,間間都有自己獨特口味既湯底,泰濃麵都唔例外,用左超過20多種材料去煮成湯汁,再用豬骨長時間去熬製,其中一個特別是不加味精🤤而且大廚們都係泰國人,手法同味道都好正宗餐廳裝修有點似茶餐廳,有卡位同圓檯,相當乾淨同埋好新,而菜單只有一頁,簡單清晰,麵湯底可揀船湯、冬陰功湯同清湯,其中船湯是推介😋另外海南雞、炸芝士雲吞、泰式鳳爪都是餐廳推介------1. 海南雞飯 $68 8/10金黃色澤的飯,黃薑味幾重,代替了雞油飯,比較健康,海南雞係雞翼位,食落滑溜,唔多脂肪,啖啖肉,加埋秘製醬汁一齊食,滿足☺️2. 頂級美國肥牛薯粉 $68 8.5/10果然是招牌之一🥰湯底呈深啡色,非常濃郁,成碗麵都非常豐富,除了有肥牛之外,仲有炸豬皮、魚蛋、蘿蔔,同埋好少見既秋葵,老闆想客人食得健康一點,所以加入有益腸胃既秋葵👍🏻炸豬皮好多,炸得香脆,唔會好快變腍,口感依然,肥牛上菜時是半熟,湯既熱力唔會令它煮老,食既時侯仍然軟熟,薯粉好味😍因為吸哂湯既精華,而且滑身彈牙3. 泰式小食拼盤 $68 8/10小食拼盤有泰式炸蝦餅、炸雞翼同炸芝士雲呑,每款兩件,炸蝦餅很值得一讚🤤炸得金黃,蝦膠打得

------
1. 海南雞飯 $68 8/10
海南雞飯

2. 頂級美國肥牛薯粉 $68 8.5/10
頂級美國肥牛薯粉

3. 泰式小食拼盤 $68 8/10
小食拼盤有泰式炸蝦餅、炸雞翼同炸芝士雲呑,每款兩件,炸蝦餅很值得一讚🤤炸得金黃,蝦膠打得好好,非常彈牙同香脆,雞翼味道正常,肉嫩唔鞋口,炸芝士雲吞炸到脹卜卜,炸皮唔厚,裡面既忌廉芝士唔會好濃味,軟綿綿,食一兩件都唔覺膩🤣
泰式小食拼盤

4. 青檸梳打 $28
梳打水用左泰國勝獅Singha牌子,用玻璃樽裝,而青檸同冰就額外送上,酸度自己調教
青檸梳打
2020-10-10
海南雞飯
頂級美國肥牛薯粉
泰式小食拼盤
青檸梳打
在公司附近找午餐,這間店經過很多次,今日終於一試😋我選擇了冬陰功湯底,味道不錯而且不會太濃,飲了很多湯,食完沒有口渴。唯一麵底不太多,食完有點唔夠飽,如果可以多少少就更好😆環境泰式感覺,餐牌見到很多不同小食,價錢合理想下次食
在公司附近找午餐,這間店經過很多次,今日終於一試😋
環境泰式感覺,餐牌見到很多不同小食,價錢合理想下次食
冬陰功雞俾肉麵
2020-10-14
冬陰功雞俾肉麵
淘小姐好耐都冇去過泰國啦連近年喺香港好興食呢個船麵一次得未食過今次就特登嚟到位於喺銅鑼灣蘭芳道嘅泰濃麵鋪面嘅設計好簡單 好有泰國小店嘅特色 門口附近有部篤篤車 十分搶眼雖然呢排唔可以去旅行但呢度環境同食物絕對可以令我有一兩個鐘置身喺泰國嘅感覺我就試咗我未食過嘅船麵 原本都想試下冬陰功湯嘅但係未試過船湯就即管試下啦雞髀肉船麵(金邊粉)$ 68湯嘅味道好濃郁除咗雞髀肉係主菜之外船湯仲會有兩粒白魚蛋同一舊好入味既白蘿蔔 而重點係碗內有大量炸豬皮好有特色呀!泰式豬手飯68 我哋試咗個泰式豬手飯豬手飯肉質嫩滑同超入味配上大量嘅鹹酸菜十分開胃唔怕只係得豬手好油膩咁~泰式小食拼盤 $ 68我哋叫咗一個泰式拼盤泰式小食拼盤裏面有炸蝦餅、炸雞翼同炸芝士雲吞樣樣都好食唯獨炸芝士雲吞塊雲吞皮就略嫌有鹼水味泰式蝶豆花特飲 28最後我哋叫咗個泰式蝶豆花特飲提提大家一定要攪勻先飲啊~
淘小姐好耐都冇去過泰國啦

我哋試咗個泰式豬手飯豬手飯
肉質嫩滑同超入味
配上大量嘅鹹酸菜
十分開胃
唔怕只係得豬手好油膩咁~

我哋叫咗一個泰式拼盤泰式小食拼盤

裏面有炸蝦餅、炸雞翼同炸芝士雲吞
樣樣都好食

唯獨炸芝士雲吞塊雲吞皮就略嫌有鹼水味

泰式蝶豆花特飲 28
泰式蝶豆花特飲 $28

最後我哋叫咗個泰式蝶豆花特飲
提提大家一定要攪勻先飲啊~
泰式豬手飯 $68
泰式蝶豆花特飲 $28
2020-10-10 63 浏览
公司在附近,午餐時見Openrice有折,所以order 咗一個海南雞飯。第一次食是在星期五,第二次食是在星期一,因為第一次食覺得唔錯,星期一再encore,但兩日有好唔同嘅感覺。第一次食嘅時候,飯好香,比出面微微偏濕潤,有種易入口的感覺!我沒有加錢轉雞髀,但亦吃出雞肉嫩滑,不會太實。但個人不是太buy個醬汁,加工成份頗重,頗嗆喉。碗飯遜間已被我KO!!第二次食,相對第一次,唔知同日子有冇關係,雞肉冇咁新鮮,但個飯仍然都係好出色,希望下次再光顧的時候水準仍能保持!

我沒有加錢轉雞髀,但亦吃出雞肉嫩滑,不會太實。

但個人不是太buy個醬汁,加工成份頗重,頗嗆喉。

碗飯遜間已被我KO!!

外卖自取
2020-10-07 89 浏览
泰濃麵在銅鑼灣及尖沙咀都有分店,今日我就試試銅鑼灣店.是日客人不算多,可能都過了3點,比較清靜,而且他所在的位置亦都不是大街那邊.所以可能會比較小人流對比之前幫襯過同樣以船麵做招牌既泰國餐廳,我會比較偏向這一間.原因是同樣差不多價錢既下午茶餐,他的份量較為合理而且價錢公道這些小食是另外加.無骨鳳爪一直都是我喜歡既泰國小食,感覺不錯.蝦餅方面,味道不錯,而且份量不少 不會覺得粉多過蝦, 而且有彈牙既感覺這一碗船麵沒有因為下午茶關係而減少份量.值得一讚

泰濃麵在銅鑼灣及尖沙咀都有分店,今日我就試試銅鑼灣店.
原因是同樣差不多價錢既下午茶餐,他的份量較為合理
而且價錢公道

這些小食是另外加.
無骨鳳爪一直都是我喜歡既泰國小食,感覺不錯.

蝦餅方面,味道不錯,而且份量不少
不會覺得粉多過蝦, 而且有彈牙既感覺

這一碗船麵沒有因為下午茶關係而減少份量.值得一讚
2020-10-07 83 浏览
🍜中伏?今次試銅鑼灣的泰濃麵🍜食得泰式麵當然係試冬陰功,味道方面味精略嫌過多,感覺係佢直接冬陰功醬加水咁🤭但我就比較喜歡加埋配料煲出味,加埋南薑/檸檬葉/香茅咁好味好多,至於材料方面都還可以,有6只大的卜卜蜆又有青口同蝦,但個湯就唔係我杯茶🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
2020-10-06 56 浏览
卜卜蜆冬蔭功湯 ($88)都真係幾辣吓,食得辣嘅朋友都食到有少少標眼水。不過蜆嘅數量算多,而且冇乜沙,仲要有蝦!海南雞飯轉雞髀 ($76+$8)只要加$8就有雞髀,係冇可能唔轉雞髀!啖啖肉嗰種感覺實在超滿足,而且雞肉好滑溜,份量又多~ 飯充滿油香,應該要添飯!泰式炸蝦餅 ($38)應該叫做炸蝦圈~ 咬開真係有蝦肉,感覺好好!而且外脆內軟,又乾身,非常好味!旁邊仲有炸蝦片,好好味!!!炸雞翼 ($38)炸得乾身唔油,咬開之後仲好juicy,唔洗點汁都已經好好味!店員仲要好細心咁俾多杯水我哋洗筷子~ 地點方便,抵食又好味,服務又好,值得再嚟試!
卜卜蜆冬蔭功湯 ($88)
卜卜蜆冬蔭功湯

海南雞飯轉雞髀 ($76+$8)
海南雞飯轉雞髀

泰式炸蝦餅 ($38)
泰式炸蝦餅

炸雞翼 ($38)
炸雞翼

卜卜蜆冬蔭功湯
海南雞飯轉雞髀
炸雞翼
2020-09-28 40 浏览
平時好少經過呢條街,行過見到未食過,試下啦餐廳設計簡單寬敞,侍應服務態度好好,餐牌選擇唔算多,自由配搭湯底,麵種,食材,野食味道Ok,不過不失,唔會太濃,感覺.....可以濃少少。
平時好少經過呢條街,行過見到未食過,試下啦
2020-09-26 59 浏览
泰濃麵 - 經典泰式麵食泰國菜一向都是香港人熱門菜之一,尤其是泰式正宗的麵食,今天這間泰濃麵主打經典正宗的泰式麵食,湯底有船湯、冬蔭功湯;麵底有金邊粉、黃麵,款款都各具特色。頂級美國肥牛冬陰功湯金邊粉 泰國必食的冬陰功,湯底濃郁,酸酸辣辣非常開胃,而且配料相當豐富,配上蝦、青口、蟹柳和菇類,還有肉味濃的美國肥牛片,而且金邊粉爽口得很,索滿冬陰功湯的味道。泰式海南雞飯 海南雞的雞皮滑雞肉嫩,而且起了骨,啖啖肉,配上油飯, 雞油滲到飯中,香氣十足,雞件配上泰式醬汁更滋味。泰國樽裝梳打水、泰國原個新鮮椰青
泰濃麵 - 經典泰式麵食

頂級美國肥牛冬陰功湯金邊粉

泰式海南雞飯

泰國樽裝梳打水、泰國原個新鮮椰青

2020-09-24 60 浏览
泰濃麵位於銅鑼灣蘭芳道,主打泰式船河,門口有泰國特色嘟嘟車,好多人都會埋去影返張靚相!除咗可以㨂船麵嘅特色血湯之外,仲有冬蔭公湯底同埋清湯湯底,麵條亦可㨂金邊粉、河粉、薯粉等,組合相當Flexible!呢度啲侍應亦相當專業,識得用中、英、泰文黎招呼客人同埋落單,勁!頂級安格斯牛肉船河 $88船湯濃郁惹味,河粉滑身,主角頂級安格斯牛肉純靠湯的熱力浸熟,入口軟腍,牛味出眾!海南雞飯 $68擺盤用心,油飯富有光澤,軟硬適中帶雞油香!雞件已去骨,肉質嫩滑,連雞胸肉都唔鞋,非常出色,值得推薦!泰式炸蝦餅 $38好大件炸蝦餅,外層香脆,配無敵嘅泰式甜辣醬!炸蝦片 $18極度香脆可口,惹味得黎仲要一啲都唔油,做餐前小食真係一流呀!罐裝可樂 $15

頂級安格斯牛肉船河 $88

海南雞飯 $68

泰式炸蝦餅 $38

好大件炸蝦餅,外層香脆,配無敵嘅泰式甜辣醬!

炸蝦片 $18

罐裝可樂 $15
2020-09-20 1040 浏览
當地球停止轉動了, 反而更懂得珍惜日常的一切, 好想好想見的人、好想好想做的事。。。今天,好想吃泰菜,就要去吃!時間、不等人。。。。。。🦉招牌海南雞飯 $68 (雞胸)有看開我食評都知道 。。。福福郎是要吃雞胸肉的😅, 仲要走雞皮!! 而這家的雞胸肉,吃起來挺嫩滑的, 雞肉也很新鮮,合格!!特製醬汁很惹味, 有很香的薑味和香料味, 我很喜歡, 不過就是有一點辣,每次不能點太多來吃。雞髀肉船湯金邊粉 $68船湯應該是特別為香港人而炮製的, 比上次在銅鑼灣另一家泰國船麵屋吃到的船麵,沒有那麼鹹,應該是減鹽了!! 為了大家的健康著想,我也希望其他的餐廳,也可以給食客選擇。。。少鹽、少油、少糖的菜式, 有時候吃東西其實真的不用太重口味的, 食客也會欣賞「味淡」但「鮮d和用心做的菜式。泰式小食炸雞翼 $38(包括:炸雞翼x4)新鮮炸起的雞翼!!很好味啊!你看它的外表色澤金黃,咬下去還有一種彈牙的口感, 外脆內嫩,我忽然想起了金沙朱古力糖,哈!秘製腐乳醬唐生菜 $28特製腐乳醬有一種鹹鮮味, 配合食味清淡的生菜,也 是不錯的健康之選!!值得一提的是, 這裏的生菜是用水烚的, 不是坊間一般走油的那種

今天,好想吃泰菜,就要去吃!

時間、不等人。。。

。。。🦉

招牌海南雞飯 $68 (雞胸)

雞髀肉船湯金邊粉 $68

泰式小食炸雞翼 $38
(包括:炸雞翼x4)

新鮮炸起的雞翼!!很好味啊!

秘製腐乳醬唐生菜 $28

值得一提的是, 這裏的生菜是用水烚的, 不是坊間一般走油的那種, 因此在外吃飯也可以吃得健康,good!

。。。🦉

好想好想、好想好想、好想好想和妳在一起,
重溫兒時往事、 再吃一頓家常便飯,
讓每一個日子、都串連成你我最美麗、最美麗的回憶!

樹欲靜而風不息。。。原來真的要經歷過,才知道當中的感受!

學懂。。。珍惜眼前人!

+ ==============================
有興趣可以按左上角的「貓頭鷹頭像」或到 openrice 的 「福福郎食評家專頁」訂閱我的餐廳介紹blog!

Relax,and just subscribe!

2020-09-20
庆祝纪念
纪念日
  • 炸雞翼
  • 腐乳唐生菜
  • 泰式海南雞飯
2020-09-19 40 浏览
銅鑼灣既泰國風情🥳泰濃麵@銅鑼灣無得去旅行咪食下唔同國家既野食頂住先😭! 好掛住泰國!安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉($88)入口軟綿綿既安格斯牛牛🐮識食一定食金邊粉~ 加埋酸辣既冬陰功湯👀!差d 飲曬碗湯底先放手👅👅海南雞飯($68)無骨白滑雞!係黃薑飯👅配泰式雞醬😭好掛住泰國既雞飯!神還原泰國味道炸魚餅($38)魚餅外面脆卜卜☺️入面好香香矛味🥳彈牙內心配埋甜酸醬食🤩perfect~青檸soda (+$18)消暑緊係要飲soda! 酸酸地開胃啦!佢唔係一杯既係一原枝soda 水比你🥰環境裝修都係以泰國風!上菜都快手!下次再黎食其他野先👅👅
銅鑼灣既泰國風情🥳

泰濃麵@銅鑼灣
無得去旅行咪食下唔同國家既野食
頂住先😭! 好掛住泰國!

安格斯牛肉冬陰功湯金邊粉($88)
入口軟綿綿既安格斯牛牛🐮
識食一定食金邊粉~
加埋酸辣既冬陰功湯👀!
差d 飲曬碗湯底先放手👅👅

海南雞飯($68)
無骨白滑雞!係黃薑飯👅
配泰式雞醬😭好掛住泰國既雞飯!神還原泰國味道

炸魚餅($38)
魚餅外面脆卜卜☺️入面好香香矛味🥳彈牙內心
配埋甜酸醬食🤩perfect~

青檸soda (+$18)
消暑緊係要飲soda! 酸酸地開胃啦!
佢唔係一杯既係一原枝soda 水比你🥰

環境裝修都係以泰國風!上菜都快手!下次再黎食其他野先👅👅

炎炎夏日, 悶熱的天氣令人胃口變得一般, 想吃酸酸辣辣的菜式, 刺激一下胃口, 最好就是選擇泰國菜。泰濃麵在銅鑼灣鬧市正中心, 平日放工約朋友吃十分方便。卜卜蜆冬蔭公湯河粉$88:有幾隻大大隻的卜卜蜆, 鮮甜飽滿又無沙, 有點驚喜, 而且它沒有熟得過熟, 留有它嫩嫩的口感。還有一隻很新鮮爽彈的蝦, 湯底方面有冬蔭公的酸辣, 香口惹味, 帶著海鮮的鮮味。龍眼冰$28:吃完辣的食物, 再喝一杯冰涼甜美的龍眼冰, 真是享受, 它的味道濃郁, 還有粒粒去核龍眼當飯後果吃呢。
泰濃麵在銅鑼灣鬧市正中心, 平日放工約朋友吃十分方便。

卜卜蜆冬蔭公湯河粉$88:

龍眼冰$28:
  • 卜卜蜆冬蔭公湯河粉
3K
2020-09-14 33 浏览
近幾年泰國菜中的船麵己成為話題,我也不執輸的去尋找我的至愛船麵。講真大多數的不是過於濃稠,又或過鹹,沒有一間心儀。最近發現銅鑼灣蘭芳道嚟一間正合我心意。海南雞 + 金邊粉船湯船湯湯底鮮甜,味道適中,金邊粉掛湯,有芽菜和蔥粒的配搭,口感滿滿。金黃色澤的海南雞滑溜,皮與肉之間只有一點點的脂肪,少少的油脂另肉質更添滋潤。炸芝士雲吞即叫即做,不油膩。周邊脆卜卜,中心位置有點綿綿,隨即芝士的質感表露無遺,夠特別。
最近發現銅鑼灣蘭芳道嚟一間正合我心意。

海南雞 + 金邊粉船湯

炸芝士雲吞